Τις προάλλες με παίρνει ο κολλητός μου τηλέφωνο και μου λέει, “πάμε για πρόβα;” και εκείνη την στιγμή αντιλαμβάνομαι πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησα όλη μέρα. Ήταν 9 μ.μ. και μόλις είχα αντιληφθεί πόσο μοναχική και δύσκολη είναι κάποιες φορές η δουλειά από το σπίτι.
Όταν είσαι full-time blogger, ταυτόχρονα δουλεύεις ως web designer και ταυτόχρονα φροντίζεις πως όλα τρέχουν και λειτουργούν άψογα με τους servers σου, η δουλειά από το σπίτι μπορεί να γίνει ιδιαίτερα μοναχική, δύσκολη και καταπιεστική. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να μην έχει μιλήσει ολόκληρη τη μέρα, ενώ άλλες στιγμές μιλάω τόσες πολλές φορές με διάφορους πελάτες, που όταν κλείνω την οθόνη και ετοιμάζομαι να βγω από το σπίτι, δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν. Πολλές φορές έχω πετύχει τον εαυτό μου να μην θέλει να τραγουδήσει καν, και όταν βρίσκεσαι σε μια Hardcore/Metal μπάντα που πρέπει να τσιρίζεις για κάνα 2-3ωρο, να κρατάς σε ενέργεια τους συμπαίκτες σου και να χτυπιέσαι σαν παλαμάρι, τα πράγματα δυσκολεύουν σε σημείο που θεωρείς πως ακόμα και τα πιο αγαπημένα σου χόμπι ή όνειρα είναι μια ακόμη αγγαρεία.
Κουράστηκα. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά ταυτόχρονα λατρεύω αυτό που κάνω, και δεν θα ήθελα να σταματήσω να το κάνω ποτέ. Το πρόγραμμα που έχω όμως είναι τόσο κουραστικό, που αρχίζω να τα “παίζω”.
Ακούω συνεχώς από ανθρώπους να μου λένε, “είσαι πολύ τυχερός, η δουλειά από σπίτι είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελα και εγώ,” ή “πρέπει να είναι πολύ ωραίο να πίνεις καφέ και να δουλεύεις φορώντας τις πιτζάμες σου.” Η αλήθεια είναι πως δεν φοράω τις πιτζάμες μου όταν δουλεύω, ο καφές τις περισσότερες φορές κρυώνει γιατί δεν προλαβαίνω να τον πιω και για να φτιάξω δεύτερο καφέ πρέπει να προσεύχομαι για κάνα μισάωρο ώστε να βρω λίγο κενό στο πρόγραμμα μου. Για να καταφέρω να καπνίσω εν ώρα δουλειάς, έπρεπε πρώτα να μάθω τεχνικές ninja ώστε να στρίβω σε κλάσματα του δευτερολέπτου και να κάνω multitasking (δεν σταματάω να γράφω και να κάνω πράγματα, αλλά όταν θέλω να καπνίσω, πρέπει το ένα χέρι να δουλεύει, το άλλο να πιάνει το τσιγάρο, και το κεφάλι να κοιτάει την οθόνη).
Για εσένα που ονειρεύεσαι μια δουλειά από το σπίτι μέσω του Internet, επίτρεψε μου να σου δώσω μια εικόνα για το πως είναι πραγματικά να δουλεύεις από το σπίτι.
Δουλειά από το σπίτι ως full-time blogger
Αν πιστεύεις πως το να γράφεις 2-3 την εβδομάδα είναι κουραστικό, σκέψου να πρέπει να γράφεις τουλάχιστον 3-4 άρθρα την ημέρα, να φτιάχνεις ή να αναζητάς συνεχώς για stock φωτογραφίες, να μελετάς συνεχώς για θέματα που έχεις έρθει σε αποτέλεσμα πως θα πάνε viral ή θα σου παρέχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από τα αποτελέσματα αναζήτησης, και παράλληλα να παρακολουθείς τα στατιστικά του blog σου και να μαθαίνεις για οτιδήποτε καινούργιο βγαίνει πάνω στην θεματολογία σου. Σκέψου πως αν ξεκινάς τώρα, θα πρέπει να το κάνεις αυτό επί μήνες χωρίς να δεις φράγκο, χωρίς κάποιον να σε σιγουρέψει πως όντως θα πετύχεις στο τέλος και όλη αυτή η δουλειά που έκανες τόσο καιρό δεν θα πάει στράφι. Σκέψου πως όταν επιτύχεις, όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσεις να τα κάνεις όλα αυτά, αλλά και να ‘σαι πιο προσεκτικός. Θα πρέπει να σέβεσαι τους αναγνώστες σου, να είσαι κοινωνικός, να στοχεύεις πολύ προσεκτικά στα άρθρα που θα ετοιμάζεσαι να γράψεις και να μην κάνεις βιαστικές κινήσεις με μεγάλες αλλαγές στο blog σου. Σκέψου πως ακόμα και αν είσαι top σε αυτό που κάνεις, από την μια στιγμή στην άλλη μπορεί να χάσεις τα πάντα από μια λάθος απόφαση που πήρες (προσωπική εμπειρία).
Διάβασε επίσης: Το blogging σε κάνει καταθλιπτικό (και όχι για τους λόγους που νομίζεις)
Και ας μην έφταναν όλα αυτά, Χριστούγεννα, καλοκαίρι και σε όλες τις εορταστικές ημέρες, καθώς επίσης και σε γιορτές και αργίες, θα πρέπει να είσαι πίσω από την οθόνη και να δουλεύεις. Αν θες να τις περάσεις με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, θα πρέπει να οργανωθείς με ένα επαγγελματικό πρόγραμμα και να κάποιες ημέρες να δουλεύεις περισσότερες ώρες έτσι ώστε να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο την επόμενη ημέρα για να περάσεις λίγο περισσότερο χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους σου.
Όλα αυτά, φυσικά, έχουν πολλά θετικά, αλλά ας ξεκινήσουμε με τα αρνητικά της δουλειάς. Η δουλειά από το σπίτι δεν είναι εύκολη. Μάλιστα, είναι πιο δύσκολη από πολλές άλλες. Και αν σου πει κάποιος το αντίθετο, χαμογέλα και μην του απαντάς, γιατί και να θέλει, δεν μπορεί να το φανταστεί εκτός αν το ζήσει.
Δουλειά από το σπίτι ως web designer
Για εσένα που λατρεύεις τον κώδικα και θέλεις απλά να γράφεις [κώδικα] και να φτιάχνεις πράγματα [ιστοσελίδες, εφαρμογές, παιχνίδια κ.α.] βγάζοντας ένα σταθερό μισθό από το σπίτι, τότε επίτρεψε μου να σου πω πως κάποια στιγμή θα σιχαθείς να γράφεις κώδικα και να φτιάχνεις πράγματα.
Για την ακρίβεια, όταν ξεκίνησα να μαθαίνω HTML και CSS, λάτρευα τον τρόπο με τον οποίο μπορούσες να σχεδιάσεις ιστοσελίδες ή να κάνεις μεγάλες αλλαγές σε έτοιμα themes. Στη συνέχεια, κάθε φορά που έπρεπε να κάνω μια αλλαγή, έπαιρνα πρώτα μια μεγάλη ανάσα και στη συνέχεια άνοιγα τα αρχεία με τους κώδικες. Και όλα αυτά προτού προχωρήσω στην PHP, στην JavaScript και πάει λέγοντας.
Διάβασε επίσης: 4 λόγοι για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις HTML
Αν δουλεύεις για μεγάλες ή μικρές εταιρείες, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, καθώς θα χρειαστεί να βάλεις ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα σου, ξυπνώντας συγκεκριμένη ώρα και τελειώνοντας συγκεκριμένη ώρα. Θα πρέπει να ολοκληρώνεις κάθε δουλειά πιο νωρίς από το όριο ημερών που σου παρέχουν, έτσι ώστε να έχεις πάντα αρκετό χρόνο να λύσεις όλα τα προβλήματα και να κάνεις όλες τις απαραίτητες αλλαγές που θα σου ζητηθούν. Και ναι, πάντα υπάρχουν προβλήματα και πάντα θα σου ζητάνε να κάνεις ορισμένες αλλαγές.
Αν θέλεις να δουλέψεις ως freelancer, αφήνοντας στην απ’ έξω κάθε εταιρεία, τότε ετοιμάσου για πολύ γέλιο. Θα πρέπει αρχικά να χτίσεις έναν κύκλο πελατών, κάτι το οποίο απαιτεί πολύ καιρό και σκληρή δουλειά για λίγα λεφτά. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κατεβάσεις το κόστος της δουλειάς σου για να σε προτιμήσουν. Όσο δεν σε ξέρει κανένας, τόσο δεν εκτιμάει την δουλειά και το κόστος σου. Όσο σε ξέρουν πολλοί, τόσο πιο εύκολα θα πουν το μεγάλο “ναι” σε ένα υψηλό κόστος. Θα πρέπει επίσης να είσαι γρήγορος, να αφήνεις τα προσωπικά σου στην απ΄ έξω και να μάθεις τι θέλει κάθε πελάτης προτού καν στο ζητήσει.
Εναλλακτικά, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δουλεύεις ως beta tester για διάφορες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πιο εύκολη δουλειά και θα πληρώνεσαι ανάλογα με την δουλειά που έχεις κάνει (κυρίως από τον αριθμό των bugs που θα λύνεις μέσα σε ένα χρονικό διάστημα). Στην προκειμένη περίπτωση, θα χρειαστεί να εξοικειωθείς με το Slack (σπάνια με το Microsoft Teams) και το με Github. Τα αγγλικά είναι εξίσου σημαντικά, καθώς χωρίς αυτά δεν πρόκειται να καταφέρεις πολλά.
Δουλειά από το σπίτι ως server manager
Δεν έχω την παραμικρή ιδέα αν ονομάζεται αυτή η δουλειά ως server manager, αλλά ας υποθέσουμε πως έτσι αποκαλείται. Θα είμαι ειλικρινείς: είναι η χειρότερη δουλειά. Βγαίνει νέο update στο Plesk, στο cPanel ή στο CentOS Panel; Τρέχα να σωθείς. Πρόβλημα με τα backups; Ξεκίνα να ψάχνεις για λύση. Πρόβλημα με τον Apache, τον NGINX ή οποιαδήποτε άλλη λειτουργία τρέχει στον server; Κάνε τον σταυρό σου, μπες στα logs και ευχήσου να βρεις γρήγορα τι είναι αυτό που εμφανίζει το πρόβλημα (συνήθως προβλήματα).
Σε μπλόκαραν ένα σωρό υπηρεσίες και όλα τα emails πάνε στα spam; Μήπως οι χρήστες δεν λαμβάνουν καν emails; Δεν συγχρονίζεται ο mail server με τους email clients; Μπορώ να σου δίνω παραδείγματα ολόκληρη τη μέρα.
Αν σκέφτεσαι λοιπόν να ασχοληθείς με το server management, έλεγξε πρώτα τα νεύρα σου και ελάττωσε τους πολλούς καφέδες. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις την yoga και να σε χτυπάει αρκετά συχνά ο ήλιος.
Δουλειά από το σπίτι ως travel blogger
Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το πως είναι να δουλεύεις ως travel blogger. Σίγουρα πάντως δεν είναι δουλειά από το σπίτι, γιατί αν είναι, τότε κάνεις κάτι λάθος. Γι ‘αυτό τουλάχιστον είμαι σίγουρος.
Μπορείς, ωστόσο, να διαβάσεις το άρθρο που έγραψε η αγαπητή Τζίνα από το Εικόνες & Ψίθυροι, με τίτλο “6 + 1 tips για επίδοξους travel bloggers.”
Πως να κάνεις την δουλειά από το σπίτι πιο υποφερτή
10 χρόνια πέρασαν, το πιστεύεις; Εγώ σίγουρα όχι. Τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύω από το σπίτι και μπορώ να σου πω με σιγουριά πως έχω βρει σχεδόν κάθε τρόπο για να διευκολύνω την δουλειά και την καθημερινότητα μου. Ως εκ τούτου, αν θέλεις να δουλεύεις συνεχώς από το σπίτι, σιγουρέψου πως θα θυμάσαι τις παρακάτω συμβουλές, γιατί θα σε βοηθήσουν αρκετά.
1. Χρειάζεσαι θόρυβο στο παρασκήνιο
Είτε θέλεις να ακούς τα αγαπημένα σου κομμάτια, είτε να παίζει από πίσω μια ταινία ή επεισόδια από σειρές, είτε να ακούς podcasts, είναι σημαντικό να υπάρχει θόρυβος στο παρασκήνιο του χώρου σου. Αν δουλεύεις συνεχώς με απόλυτη ησυχία, στο τέλος θα σε πιάσει κατάθλιψη.
Διάβασε επίσης: Deep Focus: Η απόλυτη λίστα κομματιών που δεν σε αποσυντονίζει
Προσωπικά, λατρεύω να ακούω deep focus κομμάτια από λίστες του Spotify, ενώ πολλές φορές βάζω και διάφορα podcasts. Γενικά μου αρέσει όταν ακούω κάποιον να μιλάει στο παρασκήνιο, με βοηθάει κατά έναν περίεργο τρόπο να εστιάσω περισσότερο σε αυτό που κάνω – βγάλε άκρη.
2. Μάθε να χρησιμοποιείς τα social media σωστά
Όταν δουλεύεις, θυμήσου να έχεις κλειστά όλα τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να μην αποσπάτε η προσοχή σου από την δουλειά. Ωστόσο, πρέπει να μάθεις και πότε να τα ανοίγεις. Ανά ένα τρίωρο ή τετράωρο, άνοιγε τα και μίλα με τους αγαπημένους σου ανθρώπους.
Διάβασε επίσης: Πως να βρεις χρόνο για το blog σου
Πολλές φορές ανοίγω το Skype ή το Facebook Messenger και μιλάω σε κλήση με τους κολλητούς μου, κάνω ένα τσιγάρο, πίνω μερικές γουλιές καφέ, ηρεμώ, γελάω με αυτά που λέμε και στη συνέχεια επιστρέφω δυναμικά σε αυτό που έκανα.
3. Άλλαζε ανά χρονικά διαστήματα τον χώρο που δουλεύεις
Για να παραμένεις συνεχώς δημιουργικός, για να μην σε πιάνει μελαγχωλία και για να σιγουρευτείς πως στο τέλος δεν θα τα παίξεις τελείως, άλλαζε ανά χρονικά διαστήματα τον χώρο στον οποίο δουλεύεις. Μετέφερε το γραφείο σου, πάνε μια μέρα να δουλέψεις στην κουζίνα ή σε μια καφετέρια. Ειδικά η καφετέρια, είναι σίγουρα από τα καλύτερα μέρη για να δουλεύεις, καθώς βλέπεις κόσμο, ακούς κάτι διαφορετικό και υπάρχει μπόλικος θόρυβος στο παρασκήνιο. Αν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς με τη φασαρία (σε κάποιους αρέσει, σε άλλους όχι), φόρα ψείρες (in-ear) ακουστικά.
4. Κάνε διαλείμματα και παίρνε που και που καμιά ανάσα
Παρακαλώ να σηκώσεις το χέρι σου αν είσαι και εσύ ένοχος πιάνοντας τον εαυτό σου να δουλεύει επί ώρες συνεχόμενες χωρίς διαλείμματα. Αν και λατρεύω τις παραγωγικές ημέρες όπου μπορώ να δουλεύω όλη μέρα χωρίς να κουράζομαι, η αλήθεια είναι πως μόνο κακό κάνω στον εαυτό μου.
Διάβασε επίσης: Τα μεγάλα διαλείμματα είναι ένα ψέμα που λες στον εαυτό σου & Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα από το blogging;
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σοφό απ’ το να κάνεις διαλείμματα και να θυμάσαι να παίρνεις και καμιά ανάσα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάνε ένα διάλειμμα και φτιάξε έναν καφέ, κάπνισε (αν είσαι καπνιστής), δες λίγο τους ανθρώπους να περπατάν απ’ το μπαλκόνι σου, πιες λίγο νερό ή τεντώσου, σήκω από την οθόνη και περπάτα για λίγο. Γενικότερα, χαλάρωσε.
5. Σκέψου όλους εμάς
Στο τέλος της ημέρας, είσαι ένας άνθρωπος που έχει όνειρα, στόχους και προσπαθεί να γίνει το αφεντικό του εαυτό του. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός απέναντι σου και στην προσπάθεια που κάνεις. Οπότε, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και αισθάνεσαι μόνος, σκέψου όλους εμάς εκεί έξω που κάνουμε και περνάμε τα ίδια με εσένα. Στην πραγματικότητα, δεν είσαι μόνος, απλά νιώθεις έτσι.
Και όποτε θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα και να ακούσεις κάτι, τα podcasts του Inkstory είναι πάντα διαθέσιμα στο Spotify, στο iTunes, στο Google Podcasts, στο Anchor και σε ένα σωρό άλλες υπηρεσίες. Και αυτό ονομάζεται μάρκετινγκ!😂
Εσύ πως κάνεις την δουλειά από το σπίτι πιο υποφερτή και ποιες είναι οι συμβουλές σου για όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν επί ώρες συνεχόμενες από το σπίτι; Σκέφτεσαι μήπως να ξεκινήσεις τώρα να δουλεύεις από το σπίτι; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω (και αυτό λέγεται μάρκετινγκ για να αυξηθεί το engagement).😂