Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα από το blogging;

Τον περασμένο μήνα πήρα μια πολύ δύσκολη απόφαση: αποφάσισα να κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα από το blogging και να σταματήσω να ενημερώνω όλα τα blogs μου. Ήξερα πως αν έπαιρνα αυτή την απόφαση θα έχανα αρκετά χρήματα και θα έπρεπε να στείλω τους πελάτες μου σε άλλον αρθρογράφο για λίγο καιρό. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πήρα αυτή την απόφαση, ωστόσο, και ήταν όλοι για το δικό μου καλό, των αναγνωστών μου και των πελατών μου. Η αλήθεια είναι πως αν ασχολείσαι επαγγελματικά με το blogging, θα πρέπει να το βλέπεις σαν πραγματική δουλειά, και ως γνωστών κάθε δουλειά περιλαμβάνει τα ρεπό και τις διακοπές της.

Δυστυχώς, έκανα πάρα πολλά λάθη τα οποία ναι μεν ήταν επειδή δεν προγραμμάτισα σωστά το διάλειμμα μου, ναι μεν επειδή ακολουθούσα τη λάθος λογική. Δεν είναι εύκολο να κάνεις τέτοια διαλείμματα ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ακατόρθωτο. Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσεις πως δουλεύει το όλο σκηνικό, κάθε πότε πρέπει να κάνεις μεγάλα ή μικρά διαλείμματα και ποια βήματα πρέπει να ακολουθείς κάθε φορά.

Πως να καταλάβεις ότι ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα

Πως να καταλάβεις ότι ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα
Δεν έχεις όρεξη; Σου λείπει η έμπνευση και η παραγωγικότητα; Θέλεις να κάνεις κάτι άλλο; Βρες τον λόγο!

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να καταλάβεις πότε και για πόσο καιρό πρέπει να κάνεις διάλειμμα από το blogging, αλλά η αλήθεια είναι πως όσο εύκολο κι αν ακούγεται, άλλο τόσο δεν το καταλαβαίνουμε. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν φανερά σημάδια που προσπαθούν να σε κάνουν να απομακρυνθείς από αυτό που κάνεις, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς σου λένε, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να το ακούσεις από κάποιον.

Έλλειψη έμπνευσης και παραγωγικότητας

Είναι αυτές οι μέρες όπου κάθεσαι επί ώρες πίσω από την οθόνη και δεν σου έρχεται ούτε μια νέα ιδέα. Τα χέρια σου απλά ακουμπάν τα κουμπιά του πληκτρολογίου αλλά δεν λένε να κουνηθούν. Όταν τελικά αποφασίζεις να γράψεις για κάτι το οποίο είδες στο ίντερνετ, για ένα συγκεκριμένο θέμα, προϊόν ή μια ιδέα, οι λέξεις βγαίνουν καθώς τα δάχτυλα σου κουνιούνται αλλά δεν λένε να ταιριάξουν μεταξύ τους. Αν είναι αυτό το θέμα, τότε πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα, πάρε όσες μέρες θέλεις και κάνε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αισθάνεσαι ότι κάνεις αγκαρία

Είναι αυτό που λένε οι περισσότεροι επιτυχημένοι bloggers, “αν αυτό που κάνεις ξεκινήσει να γίνεται περισσότερο ως αγκαρία και λιγότερο ως κάτι που αγαπάς, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσεις να το κάνεις.” Όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να αδειάσει το μυαλό μας. Κάτσε λίγες ημέρες, κάνε κάτι διαφορετικό και σκέψου τι έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις μέχρι σήμερα, αν σου αρέσει αυτό που κάνεις ή αν θα ήθελες να κάνεις κάτι καινούργιο. Ξεκαθάρισε τα “θέλω” και τα “δεν θέλω” σου.

Δεν έχεις όρεξη να γράψεις

Αυτό είναι ίσως το πιο συνηθισμένο, το blog σου δεν έχει ανανεωθεί με νέο περιεχόμενο αλλά δεν θέλεις να ασχοληθείς γιατί δεν έχεις όρεξη. Λυπάμαι που στο λέω, αλλά αν η όρεξη σου δεν επιστρέψει μετά από μια εβδομάδα διαλείμματος, τότε πρέπει να σκεφτείς αν όντως σου αρέσει η θεματολογία για την οποία γράφεις.

Είναι αναγκαίο να κάνεις διαλείμματα

Είναι αναγκαίο να κάνεις διαλείμματα από το blog σου. Αυτό δεν σημαίνει πως θα γράφεις μια φορά την εβδομάδα ή θα κάνεις διάλειμμα ανά δύο εβδομάδες, αλλά δεν θέλεις να πέσεις και σε κατάθλιψη. Πρώτα έρχεται η προσωπική σου ζωή και υγεία και μετά το blogging.

photo-1445723356089-6dbb51d9c4f8
Οι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί άνθρωποι είναι αυτοί που γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματούν και να κάνουν διάλειμμα.

Για να σπάσεις τη μονοτονία..

Η ρουτίνα μας κρατάει σε ένα συνεχές πρόγραμμα, χάρη σε αυτή δουλεύουμε σε καθημερινή βάση και κρατάμε το υπόλοιπο χάος έξω από τη ζωή μας. Αλλά όσο καλή μπορεί να γίνει, άλλο τόσο μπορεί να σου προκαλέσει ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Είναι καλό που και που να κάνεις κάτι διαφορετικό, κάτι νέο, να ζήσεις νέες εμπειρίες και στη συνέχεια να επιστρέψεις φρέσκος σε αυτό που κάνεις. Δεν πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου να βρίσκεται στον “αυτόματο πιλότο” όλη την ώρα, αν δεν σπάσεις εσύ τη μονοτονία θα σε “σπάσει” αυτή.

take a break quoteΚαι η δημιουργικότητα θέλει τα jumpstar της

Το διάλειμμα είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να επιστρέψεις φρέσκος και με νέες δημιουργικές ιδέες. Είναι πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μας – όπα, με έπιασε η τρέλα μου για το Limitless, σταματάω. Κάνε ένα διάλειμμα και φρόντισε να μην δώσεις καθόλου σημασία στο blog σου, στα e-mails και τα σχόλια του, γιατί μόνο έτσι θα επιστρέψεις φρέσκος.

Το σώμα σου το χρειάζεται

Δυστυχώς το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο αυτό. Επί 6 χρόνια καθόμουν ολόκληρες ώρες πίσω από μια οθόνη, πίστευα πως το σώμα μου ξεκουραζόταν με αυτόν τον τρόπο, πόσο άδικο είχα. Το σώμα πρέπει να κινηθεί, να δει λίγο ήλιο και να γυμναστεί, με το να κάθεσαι πίσω από μια οθόνη το σώμα σου θα πιάσει “αράχνες” κάποια στιγμή.

Για να ζήσεις τη ζωή σου

Είναι πραγματικά τρελό αν κάτσεις και σκεφτείς πως πριν από κάποια χρόνια δεν είχαμε smartphones, tablets και γρήγορους επεξεργαστές στα laptops και desktops μας. Δεν θα πω ψέματα, η τεχνολογία με έκανε πολύ πιο έξυπνο απ’ ότι ήμουν, μου παρέχει μια εκπληκτική δουλειά και ένα σωρό χόμπι, αλλά όλα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Κλείσε την οθόνη και βγες έξω, μίλα με ανθρώπους face-to-face και κάνε κάνα ταξιδάκι. Η οθόνη το μόνο που θα σου προσφέρει είναι εικονικούς παραδείσους, γι ‘αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι bloggers πέφτουν σε κατάθλιψη.

Πως να προγραμματίσεις το διάλειμμα σου

Πως να προγραμματίσεις το διάλειμμα σου
Όλα φαίνονται πιο εύκολα όταν είναι προγραμματισμένα.

Σίγουρα δεν εννοώ πως να προγραμματίσεις τις διακοπές σου, αυτό το αφήνω σε εσένα. Το να κάνεις διάλειμμα ως blogger δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, μπορείς να χάσεις αρκετούς επισκέπτες και ακόμα χειρότερα, πιθανούς πελάτες. Αλλά δεν χρειάζεται να συμβεί τίποτα από τα δύο.

44-a-breakΕνημέρωσε τους επισκέπτες σου

Μια-δυο ημέρες προτού αφήσεις το blog σου για να ζήσεις τη ζωή σου, ενημέρωσε τους επισκέπτες σου με ειλικρίνεια κάνοντας τους να καταλάβουν γιατί είναι σημαντικό να κάνεις ένα διάλειμμα. Γράψε για πόσες ημέρες θα λείπεις, πως θα μπορέσουν πιθανοί πελάτες να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σου (θέλουμε να κάνουμε διάλειμμα όχι να χάσουμε επαγγελματικές ευκαιρίες) και πως το blog σου θα παραμείνει διαθέσιμο προς όλους.

Προγραμμάτισε αναδημοσιεύσεις

Μια πολύ καλή ευκαιρία για να ξανά ζωντανέψουν τα παλιά σου άρθρα είναι τα προγραμματίσεις να αναδημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα (αυτόματα) καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλείμματος σου. Το πιο πιθανό είναι να έχεις αρκετά παλιά άρθρα τα οποία δεν έχει διαβάσει σχεδόν κανείς, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να δουν οι νέοι επισκέπτες σου κάτι παλιό αλλά ταυτόχρονα καινούργιο.

Κλείσε τα σχόλια

Επειδή κάθε φορά που κάνω διάλειμμα επιστρέφω και βλέπω ένα τσούρμο σχολίων που θέλουν αναθεώρηση, ξεκίνησα να τα κλείνω τις ημέρες που λείπω. Αν πιστεύεις όμως πως τα σχόλια είναι πολύ σημαντικά για τη πορεία του blog σου και δεν έχεις πρόβλημα να τα αναθεωρήσεις μετά, τότε άστα όπως είναι.

Προσέλαβε αρθρογράφο

Όπως εσύ, εγώ κι ο κάθε blogger ψάχνουμε για επαγγελματικές ευκαιρίες, γιατί να μην δώσουμε μια σε κάποιον άλλον; Αν έχεις την οικονομική άνεση, προσέλαβε έναν αρθρογράφο για να δημοσιεύσει ένα-δύο άρθρα ημερησίως και να ελέγχει τα σχόλια που γίνονται. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις δουλειά σε έναν blogger και κρατάς το blog σου ενημερωμένο.

Μπορείς να ζητήσεις από διάφορους bloggers να γράψουν μερικά άρθρα για το blog σου. Τα άρθρα θα τα έχεις έτοιμα προτού κάνεις διάλειμμα και θα τα βάλεις να δημοσιεύονται αυτόματα ανά μια ή δύο ημέρες. Το guest blogging συμφέρει και εσένα αλλά και τον blogger που έγραψε το άρθρο, ρίξε μια ματιά εδώ.


Οι πολλές επισκέψεις, τα εκατοντάδες σχόλια και τα χρήματα είναι εντελώς άχρηστα αν η ζωή σου βρίσκεται συνεχώς πίσω από μια οθόνη και μέσα σε ένα σπίτι. Σου αξίζει να περάσεις καλά, να χαθείς λίγο από τη καθημερινή ρουτίνα, να κάνεις νέα πράγματα και να ζήσεις νέες εμπειρίες.

Image Credits: Unsplash

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

13 σκέψεις στο “Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα από το blogging;”

   • Επειδή το dwrean.net το συνδυάζω με την ξεκούραση μου, μπορώ να πω ότι το blogging είναι το διάλειμμα μου από την καθημερινότητα. Βέβαια, αυτό το διάλειμμα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, οπότε από το διάλειμμα μου κάνω διάλειμμα όταν με καλούν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις μου. 🙂

    Πάντως καθημερινά, ασχολούμαι 3-4 ώρες πραγματικής ενασχόλησης, και λέω πραγματικής διότι ένα 3-4ωρο επιπλέον, χασομεράω από εδώ και από κει στο διαδίκτυο

    Απάντηση
    • Εκπληκτικός, πραγματικά! Το blogging κάποτε ήταν και για εμένα ένα υπέροχο διάλειμμα, ήταν ο διαλογισμός μου και η αγάπη μου. Ακόμα είναι, αλλά από τότε που ξεκίνησα να γράφω για περιοδικά και ιστοσελίδες επί πληρωμή κάπου χάθηκα, πλέον μόνο στο Inkstory ευχαριστιέμαι το γράψιμο.

     Συνέχισε τη καλή δουλειά με το dwrean.net, απολαμβάνω να μπαίνω και να βλέπω τι καινούργια προγράμματα έχεις ανεβάσει.

     Απάντηση
 1. Με συγκλόνισε η ανάρτησή σου δεν σου το κρύβω… Αρχικά γιατί κάπου εκεί όπως τα έγραφες κάπου έπιασα τον εαυτό μου. Γιατί άρχισα να αναρωτιέμαι τι ακριβώς θέλω και τι κάνω… Καθημερινά ασχολούμαι περίπου 4-5 ώρες, σπαστά. 3 συνήθως το πρωί και 1-2 το πολύ το βράδυ. Και όχι καθημερινά, ανάλογα τις υποχρεώσεις που έχω.

  Απάντηση
  • Σε καταλαβαίνω! Τα τελευταία 4-5 χρόνια ασχολούμαι με το blogging περίπου 8 με 12 ώρες την ημέρα, οπότε πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να περιπλανιέται και να σκέφτεται αν αυτό που κάνει αξίζει τον κόπο ή όχι. Σίγουρα, τα λεφτά – πλέον – είναι καλά, αλλά τι αξία έχουν αυτά αν δεν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και την δουλειά που κάνουμε;

   Ανά χρονικά διαστήματα είναι καλό να τα αφήνουμε όλα για λίγο στην άκρη και να περνάμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας. Ωραίο το blogging δεν λέω, είναι κομμάτι της ζωής μας, δουλειά και χόμπι μας, αλλά κάποιες φορές χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα ακόμα και από τα πράγματα που μας ευχαριστούν περισσότερο.

   Απάντηση
   • Το κατανοώ πλήρως…έρχομαι να το κάνω πιο τραγικό… Αν ειδικά δεν βγάζεις και τίποτα το φοβερό αλλά απειροελάχιστα πράγματα, εκεί αναρωτιέσαι περισσότερο… Μιλάω από προσωπική σκοπιά. βέβαια… Σκέφτομαι πως όλο αυτό το ξεκίνησα από ανάγκη έκφρασης και χόμπι, τώρα βρέθηκα να είμαι αλλού και να κινούμαι διαφορετικά… Επίσης όλο αυτό με βάζει σε σκέψεις.

    Απάντηση
    • Δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να σε καταλαβαίνει περισσότερο από εμένα σε αυτό το θέμα. Όλοι ξεκινάμε από ανάγκη έκφρασης και χόμπι, όπως προ ανέφερες, αλλά στο τέλος όλοι καταλήγουμε σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια.

     Τα χρήματα είναι μια άλλη ιστορία. Για να βγάλεις αρκετά χρήματα από το blogging πρέπει να ακολουθήσεις αυτό που λένε οι Αμερικανοί “thinking out of the box”.

     Θυμάσαι την κλειστεί ομάδα που έφτιαξα στο Facebook; Ονομάζεται Inkstory Bloggers και σε έχω προσθέσει μέσα, όποτε θέλεις, δημιούργησε μια συζήτηση για όλα τα θέματα που σε απασχολούν και ευχαρίστως να σε βοηθήσω να τα λύσεις 🙂 Η ομάδα είναι αποκλειστικά για όσους ενδιαφέρονται και ψάχνονται πάνω στο blogging, είτε επαγγελματικά είτε ως χόμπι.

     Απάντηση
 2. Εκπληκτικο. Μπραβο σου Παναγιωτη ! Αληθεια καπου εκει βρεθηκα και γω. Στο κομμάτι του γιατι γραφω, για ποιον γραφω και αυτην την αισθηση του εξαναγκασμου/ ψυχαναγκασμου. Πλεον γραφω οτι θελω και οποτε θελω! Δεν χαθηκε και ο κοσμος. Εχω παρατηρησει οτι οταν δεν γραφω με το ζορι γιατι πρεπει γραφω σαφως καλύτερα και το ευχαριστιεμαι περισσοτερο.

  Απάντηση
  • Πολύ σωστή σε βρίσκω Αθανασία! Τίποτα δεν γίνεται με το ζόρι και όταν αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε, καταλήγουμε να μην τα κάνουμε και σωστά.

   Το πρόβλημα είναι πως όσο πιο πολύ ανεβαίνει η επισκεψιμότητα ενός blog και όσο πιο γνωστός γίνεται ένας blogger, τόσο πιο πολλές ευθύνες μαζεύονται μέχρι που φτάνουμε σε ένα σημείο να αναρωτιόμαστε για το μέλλον, τη δουλειά και το χόμπι μας. Τότε είναι που το blogging σε πηγαίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο – σε ένα επίπεδο όπου δεν χωράνε λάθη και απερισκεψίες.

   Απάντηση

Σχολιάστε