Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πως να αυξήσεις την ταχύτητα στα σχόλια στο WordPress

Share

Στην περίπτωση που δεν το γνώριζες, όταν υπάρχουν πολλά σχόλια στο WordPress, και πιο συγκεκριμένα σε ένα άρθρο που έχεις γράψει, τόσο πιο αργό γίνεται αυτό το άρθρο. Μιας και η Google αναφέρει πως η ταχύτητα είναι σημαντική για το SEO, τι γίνεται όταν ένα άρθρο μας έχει υπερβολικά πολλά σχόλια;

Ένα από τα δημοφιλέστερα άρθρα του Inkstory ήταν πάντα το “Τι να κάνεις αν δεν ανοίγει ξαφνικά το laptop σου.” Αυτό το άρθρο έχει αυτή την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο πάνω από 350 σχόλια. Μιας και εμφανίζεται πρώτο στα αποτελέσματα αναζήτησης, ήταν σημαντικό για εμένα να το κρατήσω όσο πιο γρήγορο γίνεται, αλλά όλα αυτά τα σχόλια σκότωναν την ταχύτητα του. Με κάθε σχόλιο που γινόταν, το άρθρο καθυστερούσε όλο και περισσότερο για να φορτώσει, αλλά η Google είχε ρίξει την ταχύτητα του στο 1/100.

Μιας και αποφάσισα τους τελευταίους μήνες να κάνω το Inkstory όσο πιο γρήγορο γίνεται, πήρα την απόφαση να αφαιρέσω την φόρμα σχολίων του Disqus και οποιαδήποτε περιττά plugins δεν ήταν απαραίτητα για την λειτουργία του blog. Το Disqus το αφαίρεσα κυρίως επειδή δεν θέλω να βασίζομαι πλέον σε τρίτες υπηρεσίες, οι οποίες εκτός και αν πληρώσεις, προβάλλουν διαφημίσεις. Κάθε λειτουργία του, μαζί με τις διαφημίσεις, έκανε την ιστοσελίδα ολοένα και αργότερη, οπότε αποφάσισα πως ήταν καιρός να αντικαταστήσω το Disqus με την κλασική φόρμα σχολίων του WordPress. Αλλά τότε έπεσα σε ένα άλλο πρόβλημα: μιας και το Disqus παρείχε συγκεκριμένο φόρτωμα στα σχόλια, δεν αργούσαν τόσο πολύ τα άρθρα που είχα πολλά σχόλια, αλλά με την κλασική φόρμα σχολίων του WordPress, η ταχύτητα έπεσα δραματικά πολύ.

Ξεκίνησα λοιπόν να ψάχνω λοιπόν κάθε λύση για την αύξηση της ταχύτητας στα σχόλια στο WordPress, είτε αυτή η λύση περιλάμβανε την κλασική φόρμα σχολίων, είτε το Disqus, είτε ακόμα και τα Facebook σχόλια.

Πως να αυξήσεις την ταχύτητα στα σχόλια στο WordPress με την κλασική φόρμα σχολίων

Lazy Load for Comments

Αν έχεις την κλασική φόρμα σχολίων, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την λειτουργία τους και γιατί καθυστερούν αρκετά ένα άρθρο με πολλά σχόλια.

Οι πόροι που χρειάζονται τα σχόλια για να λειτουργούν:

  • Ζητείται μια βάση δεδομένων για να τραβήξει τα υπάρχοντα σχόλια.
  • Δημιουργούνται νέες καταχωρήσεις στη βάση δεδομένων με κάθε νέο σχόλιο.
  • Τα σχόλια και τα δεδομένα κάθε σχολίου λαμβάνονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία από το πρόγραμμα περιήγησης κάθε επισκέπτη.
  • Εξωτερικές πηγές, όπως τα Gravatars (οι φωτογραφίες στα σχόλια) ζητούνται, κατεβαίνουν και φορτώνουν σε κάθε επισκέπτη.
  • Σε πολλές περιπτώσεις, μεγάλοι πόροι από JavaScript και jQuery πρέπει να κατέβουν και να επεξεργαστούν για να λειτουργήσει η φόρμα σχολίων.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, μια φόρμα σχολίων ακούγεται ως κάτι πολύ απλό, αλλά στην πραγματικότητα πολλά συμβαίνουν πίσω από τα “παρασκήνια” τα οποία δεν βλέπουμε.

Για να αυξήσω την ταχύτητα στα σχόλια στο WordPress, εγκατέστησα το Lazy Load for Comments plugin από τον Joel James. Αυτό το plugin είναι αρκετά ελαφρύ και έρχεται με τρεις διαφορετικές επιλογές:

  • On Scroll: Τα σχόλια δεν φορτώνουν έως ότου ο αναγνώστης κατέβει τέρμα κάτω για να τα διαβάσει (το γνωστό lazy loading φόρτωμα).
  • On Click: Τα σχόλια δεν φορτώνουν εκτός και αν ο αναγνώστης κάνε κλικ στο κουμπί “Φόρτωμα σχολίων” ή “Εμφάνιση σχολίων”.
  • No Lazy Load: Το plugin δεν κάνει τίποτα απολύτως.

Στο Inkstory έχω την πρώτη επιλογή, για να εμφανίζονται τα σχόλια μόνο όταν ο αναγνώστης κατέβει σε αυτά. Αυτό το μικρό και απλό plugin στην κυριολεξία αύξησε την ταχύτητα της ιστοσελίδας πάρα πολύ (σε άρθρα δηλαδή που έχουν αρκετά σχόλια).

Μόλις εγκαταστήσεις το plugin, για να βρεις τις τρεις επιλογές του, πάνε Ρυθμίσεις > Συζήτηση και στην ενότητα Lazy Load Comments θα βρεις τις επιλογές.

Πως να αυξήσεις την ταχύτητα στα σχόλια στο WordPress όταν χρησιμοποιείς το Disqus

Disqus Conditional Load

Αν χρησιμοποιείς το επίσημο plugin του Disqus στο WordPress, τότε ετοιμάσου να το αφαιρέσεις και στη θέση του να εγκαταστήσεις ένα άλλο παρόμοιο plugin, το οποίο όλος παραδόξως, έχει καλύτερες κριτικές από το επίσημο plugin.

Για την ακρίβεια, αναφέρομαι στο Disqus Conditional Load, ένα δωρεάν plugin που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εμφανίζεις την κανονική φόρμα σχολίων του Disqus, αλλά με τα σχόλια να φορτώνουν με lazy load.

Για να το εγκαταστήσεις, από το αριστερό πλαϊνό μενού του WordPress πάνε στα Πρόσθετα > Νέο Πρόσθετο και αναζήτησε το Disqus Conditional Load και εγκατέστησε το και ενεργοποίησε το. Μόλις το κάνεις, από το πλαϊνό μενού πάλι, πάνε στα Σχόλια > Disqus και κάνε κλικ στην επιλογή “Upgrade” για να ρυθμίσεις το Disqus. Τα προηγούμενα σχόλια που είχες δεν θα χαθούν, αντίθετα θα συγχρονιστούν και θα εμφανιστούν με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζοντουσαν και με το επίσημο plugin.

Εκτός από το γεγονός πως το συγκεκριμένο plugin προσθέτει lazy load σε όλες τις φωτογραφίες (avatars) στα σχόλια, σου επιτρέπει επίσης να απενεργοποιήσεις το count script στην περίπτωση που δεν το χρησιμοποιήσεις. Ως εκ τούτου, λιγότερα JavaScript calls σημαίνουν μεγαλύτερη ταχύτητα στο WordPress blog σου.

Lazy Load για τα Facebook σχόλια

Lazy Social Comments

Τόσο το lazy load plugin για την κλασική φόρμα του WordPress, όσο και το Disqus Conditional Load που ανέφερα παραπάνω, το έφτιαξε ο ίδιος άνθρωπος. Ο ίδιος προγραμματιστής λοιπόν έφτιαξε και το Lazy Social Comments plugin.

Το Lazy Social Comments, προηγουμένως γνωστό ως Lazy Facebook Comments, είναι ένα δωρεάν plugin το οποίο θα φορτώνει τα Facebook σχόλια σου μόνο όταν ο αναγνώστης κατεβαίνει προς τα κάτω για να τα δει, ή με το πάτημα ενός κουμπιού, ακριβώς όπως λειτουργεί και το πρώτο plugin που ανέφερα. Αυτό το plugin λειτουργεί φυσικά μόνο αν έχεις προσθέσει στο blog σου τα Facebook σχόλια. Το plugin σου επιτρέπει επίσης να ρυθμίσεις των αριθμό των σχολίων, το χρώμα, την γλώσσα, το μάκρος (width), την σειρά ταξινόμησης και πολλά ακόμα.


Προτού εγκαταστήσεις κάποιο από τα παραπάνω plugins, για να καταλάβεις και να κατανοήσεις την διαφορά στην ταχύτητα του blog σου, μέτρησε ένα άρθρο με πολλά άρθρα με το GTMetrix, κράτα τα αποτελέσματα και στη συνέχεια εγκατέστησε ένα από τα παραπάνω plugins, ανάλογα με την φόρμα σχολίων που έχεις, και ξανά κάνε έλεγχο για να ελέγξεις την διαφορά στην ταχύτητα.

Εσύ γνώριζες ότι τα σχόλια σε κάθε blog, άσχετα με την πλατφόρμα στην οποία βρίσκεται, επηρεάζουν σημαντικά την ταχύτητα των άρθρων;

Featured Image Credits: PXFuel.com

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;