Το AliExpress, μια υπηρεσία της κινέζικης εταιρείας Alibaba, έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, έχοντας φτάσει στο σημείο να πουλάει εκατομμύρια προϊόντα και να είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο. Αλλά είναι ασφαλές να αγοράζεις από εκεί; Αξίζει να εμπιστευτείς το AliExpress και να μην στραφείς σε γίγαντες όπως η Amazon και το eBay;

Δεν ήταν λίγες οι φορές που έψαχνα να βρω ένα καλό δερμάτινο παλτό, κι ενώ η στάνταρ τιμή του έφτανε τα 300-400 ευρώ, στο AliExpress υπήρχε με μόλις 30-50 ευρώ. Πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό, έτσι; Αυτό σκέφτηκα κι εγώ και ξεκίνα να μελετώ την ιστοσελίδα, τους χρήστες της, τους πωλητές της και πάει λέγοντας.

Τι είναι το AliExpress;

Αν είσαι από τους λίγους που δεν την ξέρουν, ή αν την ξέρεις απλά δεν έχεις παραγγείλει ακόμα από εκεί, είναι καλό να γνωρίζεις πως το AliExpress είναι ένα τεράστιο ηλεκτρονικό κατάστημα που ανήκει στον όμιλο Alibaba, μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ξεκίνησε αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να μπαίνουν και να πουλάν ή να αγοράζουν μέσω αυτού. Το AliExpress έχει επεκταθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε καταναλωτές, παρέχοντας διάφορους μεθόδους πληρωμής και εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές.

Για να σου δώσω μια ιδέα ως το πόσο μεγάλο είναι το Alibaba: Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως είχε βγάλει 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια μόλις ημέρα (11 Νοεμβρίου του 2015).

Το AliExpress λοιπόν είναι ένα online marketplace του Alibaba που απευθύνεται κυρίως σε διεθνείς αγοραστές. Επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις της Κίνας να πωλούν προϊόντα σε πελάτες απ’ όλο τον κόσμο, και όπως και στο Amazon, έτσι και στο AliExpress μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα.

Γιατί είναι το AliExpress τόσο φθηνό;

Αν κάνεις μια σύντομη αναζήτηση στα προϊόντα της ιστοσελίδας, κατά πάσα πιθανότητα θα παρατηρήσεις πως οι τιμές είναι εξωφρενικά πολύ χαμηλές, κάτι το οποίο πολύ πιθανόν να σε κάνει να αναρωτιέσαι πως και γιατί. Άλλωστε το ίδιο αναρωτήθηκα κι εγώ, γι ‘αυτό και ξεκίνησα να ψάχνω.

Γιατί είναι το AliExpress τόσο φθηνό
Το ίδιο κοστούμι κοστίζει 187 ευρώ στα καταστήματα της πόλης μου.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές υποθέσεις για τις χαμηλές τιμές:

Η πρώτη υπόθεση αναφέρει πως τα προϊόντα αγοράζονται απευθείας από τους κατασκευαστές, κάτι το οποίο μειώνει το κόστος της πώλησης για τους χρήστες. Γενικά, το κόστος για την παραγωγή στην Κίνα είναι αρκετά πιο χαμηλό απ’ ότι σε άλλες χώρες, ενώ η κακή νομοθεσία της χώρας περί πνευματικής ιδιοκτησίας βοηθάει επίσης στους κατασκευαστές να χαμηλώσουν τις τιμές.

Η δεύτερη υπόθεση για τις τόσο χαμηλές τιμές αναφέρει πως όλα είναι πλαστά ή δόλια (ή ημι-δόλια, όπως στην περίπτωση του GooPhone I5). Η Κίνα είναι γνωστή ως φυτώριο παραγωγής πλαστών εγγράφων, αποδείξεων κ.τ.λ., και το AliExpress δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορείς να βρεις κάθε είδους προϊόντων, από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και ρούχα, και κάποιοι πωλητές έχουν γίνει αρκετά γνωστοί επειδή εξαπατούσαν τους αγοραστές τους ζητώντας απευθείας πληρωμή προτού στείλουν το προϊόν, και στη συνέχεια εξαφανιζόντουσαν με τα χρήματα.

Φυσικά, το να είσαι σε θέση να καταλάβεις τη διαφορά σε όλο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας.

Ευπάθειες ασφάλειας στο AliExpress

Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, μόνο ένα υψηλού προφίλ θέμα ευπάθειας ασφάλειας (δεν ξέρω αν κατάλαβες) έχει αποκαλυφθεί στην ιστοσελίδα του AliExpress. Το 2015, ανακαλύφθηκε πως υπήρχε μια ευπάθεια με ένα cross-site scripting (XSS) – το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και το eBay την ίδια χρονική στιγμή. Αυτή η ευπάθεια επέτρεπε στους hackers να βρίσκουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, και σύμφωνα με μια αποκάλυψη κάποιων υπηρεσιών, αν το AliExpress δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πολύ γρήγορα, ένας τεράστιος αριθμός δεδομένων από προσωπικά στοιχεία θα είχαν κλαπεί σε ένα πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα, δεν κατάφερα να βρω αναφορές για τυχόν άλλα προβλήματα ή σημεία ευπάθειας στην ιστοσελίδα. Φυσικά, μπορεί να υπήρξαν αλλά να μην βγήκαν στη δημοσιότητα, κάτι το οποίο φαίνεται να είναι αρκετά συχνό τα τελευταία χρόνια. Αλλά το πιο πρόσφατο πρόβλημα με το XSS που αποκαλύφθηκε, φαίνεται πως το AliExpress το πήρε στα σοβαρά, κάτι το οποίο αναδεικνύει πως η εταιρεία ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των χρηστών της.

Δυστυχώς, κάποιοι ερευνητές (οι οποίοι αποκάλυψαν και το παραπάνω πρόβλημα ευπάθειας) αναφέρουν πως τους πήρε πολύ χρόνο έως ότου κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τους τεχνικούς του AliExpress, κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη μιας και την επόμενη φορά (αν υπάρξει) ίσως η ευπάθεια είναι μεγαλύτερη.

Από την άλλη πλευρά, το AliExpress στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο Alipay, ένα διεθνές σύστημα πληρωμών του Alibaba. Το συγκεκριμένο σύστημα πληρωμών φαίνεται πως ανησυχεί πάρα πολλούς, αλλά η εταιρεία φαίνεται να είναι αρκετά ασφαλισμένη. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, Alipay, κατάφερε να αποτρέψει μερικά in-app phishing πριν από λίγο καιρό, αλλά το ζήτημα διήρκεσε για περίπου έξι εβδομάδες.

Ο πραγματικός κίνδυνος: Οι απατεώνες

Το AliExpress και το Alipay είναι σταθερά συστήματα όταν πρόκειται για την ασφάλεια. Δεν είναι αόρατα, αλλά τίποτα δεν είναι – και οι επιδόσεις τους είναι εξαιρετικές, με αποτέλεσμα να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει κάποιος να σου κλέψει τα προσωπικά σου στοιχεία. Για την ακρίβεια, έχουν τόσο καλό σύστημα ασφάλειας, που θα μπορούσες άνετα να το συγκρίνεις με αυτά της Amazon ή του eBay (θυμήσου: μέχρι και το eBay είχε μια τεράστια διαρροή δεδομένων).

Ωστόσο, υπάρχει μια “μαύρη τρύπα” στο AliExpress: η διαδικασία έγκρισης. Δεν μπορώ να σου πω τι είδους διαδικασία είναι αυτή, μιας και μόνο οι έμποροι στην Κίνα την γνωρίζουν γιατί μόνο σε αυτούς επιτρέπετε η επιλογή της πώλησης προϊόντων, αλλά έχουν υπάρξει πάρα πολλές απάτες τα τελευταία χρόνια. Τόσες πολλές μάλιστα, που στην πραγματικότητα το ίδιο το AliExpress έφτιαξε μια Security Center σελίδα από την οποία παρέχει συμβουλές για το πως να αποφευχθεί μια απάτη κατά τη διάρκεια αγορών από την ιστοσελίδα.

Οπότε, πως θα σιγουρευτείς ότι θα παραμείνεις ασφαλείς από τους απατεώνες όταν κάνεις αγορές; Με τον ίδιο τρόπο που μένεις ασφαλείς και στις υπόλοιπες ιστοσελίδες. Παρακάτω έχω παραθέσει τέσσερις συμβουλές, τις οποίες αν ακολουθήσεις, λογικά δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

1. Αν η τιμή ακούγεται πολύ καλή για να ‘ναι αληθινή, πιθανός να είναι

Οι απατεώνες από πάντα προσπαθούσαν να σε πείσουν πως έχεις την ευκαιρία να αγοράσεις κάτι πάρα πολύ φθηνό για να ‘ναι αληθινό. Το ίδιο άλλωστε γίνεται και στο eBay. Όταν βρίσκεις ένα προϊόν που θέλεις να αγοράσεις άλλα είναι υπερβολικά πάρα πολύ φθηνό, ρίξε μια ματιά και σε άλλες ιστοσελίδες να σιγουρευτείς πως η τιμή του δεν είναι παρανοϊκά πολύ χαμηλή. Αν είναι, τότε πολύ πιθανόν να έχεις μπροστά σου έναν απατεώνα.

2. Χρησιμοποίησε την υπηρεσία Escrow του Alipay

Το AliExpress είναι φθηνό, αλλά είναι ασφαλές να ψωνίζεις από εκεί

Το καλό είναι πως προστατεύεσαι από κάποια πράγματα χάρη στο Escrow. Πρώτον, τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας δεν δίνονται στον πωλητή, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς στην περίπτωση κλοπής των στοιχείων σου. Δεύτερον, η πληρωμή δεν δίνεται στον πωλητή έως ότου έχεις επιβεβαιώσει πως έλαβες το προϊόν σου. Οπότε αν πέσεις σε απατεώνα, το ίδιο το AliExpress σου επιστρέφει τα χρήματα και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τον πωλητή.

3. Να κοιτάς πάντα τις αξιολογήσεις των προϊόντων προτού αγοράσεις το οτιδήποτε

Εάν ένας πωλητής έχει κακή φήμη για την εξαπάτηση των αγοραστών του, πιθανότητα θα υπάρχουν και αποδεικτικά στοιχεία στη φόρμα αξιολογήσεων του. Να είσαι επιφυλακτικός με τους πωλητές, να διαβάζεις πάντα τις αξιολογήσεις που τους δίνουν οι αγοραστές τους, τις πληροφορίες αποστολής, προϊόντων κ.τ.λ. Έχω κάνει πάρα πολλές παραγγελίες από το AliExpress και το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν από ένα μπλουζάκι το οποίο μου ήταν πολύ μικρό (έπρεπε να δω τις αξιολογήσεις που το έγραφαν εκεί, δικό μου φταίξιμο).

4. Έλεγχε την παραγγελία σου προσεχτικά όταν την παραλάβεις

Επειδή το σύστημα Escrow σου επιτρέπει να κάνεις παρακράτηση των πληρωμών έως ότου παραλάβεις την παραγγελία σου, προτού πληρώσεις βεβαιώσου πως πήρες αυτό που παράγγειλες. Αν το προϊόν είναι ψεύτικο, δεν είναι αυτό που παράγγειλες ή λείπουν πράγματα, τότε γύρνα το και ζήτα τα χρήματα σου πίσω.

Το AliExpress είναι ασφαλές μόνο αν προσέχεις και ξέρεις πως να αγοράζεις σωστά. Άλλωστε την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείς από όποιο ηλεκτρονικό κατάστημα κι αν αγοράζεις. Εσύ έχεις πέσει ποτέ πάνω σε απατεώνα; Και αν ναι, σε ποια ιστοσελίδα και τι έγινε; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Επισκέψου την ιστοσελίδα.

Το AliExpress είναι φθηνό, αλλά είναι ασφαλές να ψωνίζεις από εκεί;
4.5 (90.91%) 22 votes

 • Marina Stylianou

  Γειά σας! Εχω κάνει εκατοντάδες αγορές απο το aliexpress και τείνω να συμφωνήσω με όσα γράφετε! Προσέχω πάντα τις αξιολογήσεις και το feedback που δίνουν άλλοι αγοραστές και μετά απο 500+ αγορές έχω μάθει να ξεχωρίζω ποια προιόβτα θα έρθουν και θα είναι ακριβώς οπως τα περιγράφει ο πωλητής και ποια όχι. Γενικά είμαι πολυ ευχαριστημενη με το συγκεκριμενο σαιτ. Είχα γραψει και εγω σχετικό άρθρο για τις αγορές μέσω ιντερνετ και συγκεκριμένα απο το aliexpress.
  Littleboxofluv.wordpress.com

  • Καλησπέρα Μαρίνα και καλώς ήρθες στο Inkstory! Για να έχεις κάνει 500+ αγορές σημαίνει πως έχεις άπιαστη εμπειρία στο AliExpress, χαίρομαι που ακούω ότι ξέρεις πως να ξεχωρίζεις τους απατεώνες από τους σωστούς πωλητές. Θα ήταν εύκολο να αφήσεις ένα σχόλιο με το σύνδεσμο που οδηγεί απευθείας στο άρθρο που έγραψες;

   • Marina Stylianou

    Βεβαιως και αν καποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμενο σαιτ ή βοήθεια να παραγγείλει θα χαρώ πολύ να βοηθήσω!
    Παιδικά ρούχα Online… – Little Box of Luv
    https://littleboxofluv.wordpress.com/2016/04/07/%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%b1-online/

    • Πολύ ωραίο το άρθρο σου Μαρίνα, σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας! Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι ακόμα. Αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα με τα Capital Controls; Γιατί προσπάθησα να παραγγείλω εχθές αλλά μου ακύρωσε την παραγγελία κατευθείαν (υποθέτω πως είναι λόγο Capital Controls, αλλά δε το δένω και κόμπο).

     • Marina Stylianou

      Καλημερα! Κύπρο μένω οπότε δεν αντιμετώπισα τέτοιο προβλημα! Μετά απο συζήτηςεις που είχα με κάποιες κοπέλες για το κείμενο μου, μου ειπαν ότι δεν μπορούν να παραγγείλουν απο σαιτ τους εξωτερικού λόγω capital controls οπότε μαλλον για αυτό δεν σε αφήνει. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα αυτό!

     • Είχα γράψει ένα άρθρο στο Tsouk.gr για το πως μπορεί ένας Έλληνας να παρακάμψει (νόμιμα) τα Capital Controls και να κάνει αγορές. Στην περίπτωση που οποιαδήποτε φίλη σου αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και δεν μπορεί να αγοράσει λόγο Capital Controls, στείλε της αυτό το άρθρο: https://www.tsouk.gr/paypal-pws-na-kaneis-online-agores-me-ta-capital-controls/

     • Marina Stylianou

      Με την άδεια σου θα χρησιμοποιησω το άρθρο σου για να ενημερωσω όσες ενδιαφέρθηκαν για αγορες από το aliexpress και δεν μπορούσαν λόγω capital control.

     • Φυσικά! Και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς ενημέρωσε με 🙂

    • Xristos Kisuke

     Καλησπερα. Θα ηθελα να αγορασω απο aliexpress κινητο 140 ευρω. Υπαρχει περιπτωση να περασει τελωνειο? Εχω ξαναπαρει ηλεκτρονικα ηδη μικροτερης αξιας και δεν περασαν ποτε

     • Αν δεν κάνω λάθος δεν περνάει τελωνείο εκτός αν η τιμή υπερβεί τα 300-400 ευρώ, αλλά μη το δένεις και κόμπο γιατί δεν είμαι σίγουρος.

      Προσοχή, ωστόσο, με τα smartphones και τα tablets από το Aliexpress γιατί τα περισσότερα δεν αξίζουν τα λεφτά τους και στο τέλος μένεις με μια συσκευή απίστευτα αργή. Αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις το σύνδεσμο από το κινητό που θέλεις να αγοράσεις και ευχαρίστως να σε ενημερώσω για το τι πας να πληρώσεις.

     • Xristos Kisuke

      Θέλω να αγοράσω για φίλο το xiaomi redmi note 4 . ο πωλητής φαίνεται μια χαρά 98% positive και τα λοιπά. Σε ενα άρθρο έλεγε να φοβάστε dhl όμως στο Αλί με την στάνταρ μεταφορική εχεις θέμα; 145 ευρώ κάνει το κινητό. Ευχαριστώ

     • Πολύ καλή επιλογή με το μοντέλο! Κοίταξε, δεν είμαι σίγουρος αν θα έχεις πρόβλημα με το τελωνείο ή όχι, πάντως μπορείς να παραγγείλεις το προϊόν και στην περίπτωση που δεχτείς τηλεφώνημα από το τελωνείο επικοινώνησε με τον πωλητή στο Aliexpress και πες του είτε να καλύψει τα έξοδα είτε να σου στείλει πίσω τα χρήματα σου.

      Γνωρίζω δύο άτομα που είχαν το ίδιο πρόβλημα αλλά για προϊόντα που ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ και τους δύο τους κάλυψαν τα έξοδα του τελωνείου.

     • Xristos Kisuke

      Μάλλον δεν θα χει θέμα. Εγώ έχω κανει μικρές αγορες με κάτι παλιούς επεξεργαστές των 10 και 20 ευρώ και όλα ήταν μια χαρά. Ευχαριστώ πάντως

     • Αν το παραγγείλεις πάντως και σου έρθει, άσε το σχόλιο σου και πες μου τι έγινε για να γνωρίζω κι εγώ αλλά και οι αναγνώστες για μελλοντικές αγορές.

 • Panos Papanikolaou

  Πολύ καλό το άρθρο πιστεύω να με βοηθήσει στις μελλοντικές μου αγορές. Εμένα το θέμα που με απασχολεί τώρα είναι οτι θέλω να πάρω κινητό απο το aliexpress, αλλά δεν ξέρω ποσο αληθινό θα ερθει το κινητό παρα και απο τα τοσα πολλά θετικά σχόλια απο τους αγοραστές. Τι μου προτείνετε;;

 • Panos Papanikolaou

  Πολύ καλό το άρθρο πιστεύω να με βοηθήσει στις μελλοντικές μου αγορές. Εμένα το θέμα που με απασχολεί τώρα είναι οτι θέλω να πάρω κινητό απο το aliexpress, αλλά δεν ξέρω ποσο αληθινό θα ερθει το κινητό παρα και απο τα τοσα πολλά θετικά σχόλια απο τους αγοραστές. Τι μου προτείνετε;;

  • Κινητό; Δεν ήξερα ότι πουλούσαν και κινητά εκεί. Εφόσον όμως ακολουθήσεις τις οδηγίες του άρθρου και θεωρείς πως το κινητό που πας να αγοράσεις έχει καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, τότε θα σου πρότεινα να πραγματοποιήσεις την αγορά. Αν και, σε ιστοσελίδες όπως το Skroutz.gr μπορείς να βρεις πολύ ωραία και φθηνά κινητά (εγώ πήρα με 100 ευρώ Windows Phone και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ικανοποιημένος με την αγορά μου).

   Επίσης, μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στο http://www.everbuying.net/, πουλάνε πάρα πολύ φθηνά κινητά εδώ. Βρες ένα καλό με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και πάρτο. Αυτή η σελίδα είναι σαν το Aliexpress αλλά με τεχνολογικά προϊόντα και έχουν παραγγείλει αρκετοί φίλοι μου και έμειναν ευχαριστημένοι (αν και αργούν έως ότου έρθουν).

 • Vicky Ts

  Καλησπέρα, πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο, θα ήθελα να κάνω και εγώ μια ερώτηση. Έχω παραγγείλει από το aliexpress ένα κινητό το οποίο με τα μεταφορικά κοστίζει 143 ευρώ, απλά από ότι είδα σήμερα στην σελίδα ΕΛΤΑ το κινητό βρίσκεται στο τελωνείο, υπάρχει περίπτωση να πληρώσω κάτι παραπάνω?

  • Καλησπέρα Βίκυ, αμφιβάλω αν σου ζητηθεί να πληρώσεις κάτι. Αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο, ζήτα από τον πωλητή που αγόρασες την συσκευή να σου καλύψει τα έξοδα του τελωνείου. Εναλλακτικά, αν ο πωλητής δεν καλύψει τα έξοδα του τελωνείου και το ποσό είναι μεγάλο, ζήτα να σου στείλουν τα χρήματα πίσω και να επιστραφεί η συσκευή.

   Γνωρίζω άτομα που αγόρασαν κινητά με 160 ευρώ από το AliExpress και δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα με το τελωνείο. Έχε κατά νου, πως οι συσκευές που πωλούνται στο AliExpress μπορεί να είναι οικονομικές, αλλά το 80% αυτών των συσκευών είναι στην κυριολεξία για πέταμα.

   • Vicky Ts

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, ελπίζω να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

    • Το ελπίζω κι εγώ! Αναμένω να μας πεις τι έγινε τελικά όταν λάβεις το προϊόν. Εν τω μεταξύ, για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς μη δυστάσεις να επικοινωνήσεις.

     • Vicky Ts

      Καλησπέρα, τελικά το κινητό έμεινε 17 μέρες στην ΥΕΔ Θεσσαλονίκης, ο υπάλληλος κοστολόγησε το κινητό στα 113 ευρώ (αντί 143 της πραγματικής αξίας) οπότε πλήρωσα μόνο 39 ευρώ.

     • Μια χαρά, σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!

   • Panagiotes Baziotopoulos

    κα MeymiGrou Mey, λετε πράγματα χωρις να εχετε πειρα και γνωση… Αυτα που λετε δεν γινονται και δεν ισχυουν…
    Για να το επιστρεψει θα πρεπει να αναγραφεται ο λογος και το κόστος ειναι μεγαλο ενω δεν καταβαλεται ποτε απο τον προμηθευτη… ΠΟΤΕ…

    • Μου φαίνεται πως ο μοναδικός άνθρωπος εδώ ο οποίος δεν έχει πήρα είσαι εσύ. Πρώτα απ’ όλα έγραψα “αμφιβάλλω” στο παραπάνω σχόλιο μου, δεν ξέρω αν ξέρεις να διαβάζεις ή όχι. Δεύτερον, η φίλη μου αγόρασε δύο κινητά και της ζήτησαν από το τελωνείο ένα σωρό φράγκα, επικοινώνησε με τον πωλητή του AliExpress και της έστειλε τα χρήματα πίσω και το προϊόν επιστράφηκε χωρίς επιπλέον έξοδα.

     Την επόμενη φορά που θα πας να αφήσεις ένα σχόλιο και να αποκαλέσεις παραπλανητικές τις πληροφορίες ενός blogger, κάτσε και να διάβασε προσεχτικά τι έγραψε και σταμάτα να κάνεις δικές σου προσωπικές υποθέσεις.

   • Panagiotes Baziotopoulos

    MeymiGrou Mey, λετε ξανα απιστευτα και ασχετα πραγματα και παραπλανατε το κοσμο εδω…
    Τα αντικειμενα απο το aliexpress (μεσαζοντα – πλατφόρμα αγορων οπως το Amazon.com, co.uk, de κλπ. ) και οχι προμηθευτη, ειναι καλα εως πολυ καλα αναλογα με το τι πληρωσε ο αγοραστης… Εχω παρει τεσσερα τηλεφωνα και ηταν ολα εξαιρετικα… ΟΛΑ … Εχω κανει και αλλες 60 αγορες και πάνω απο 1.000 στο amazon… και το alibris…) Αρα εχω καποια πειρα… Εδω και 20 χρονια αγοραζω διαδικτυακά…

  • Panagiotes Baziotopoulos

   ΝΑΙ αν το ελεγξουν θα το ανοίξουν και μετά θα σας ρωτήσουν ποσο το πήρατε… Ο φόρος ειναι 24% ΦΠΑ και θα σας φορτωσουν και περιπου αλλα τοσα σε εξοδα.. δυστυχως… Συνηθως δεν τα ανοιγουν αλλα ποτε δεν ξερεις… Μη κανετε το λαθος να το αφησετε σε εκτελωνιστες… Θα σας γδαρουν… Ειναι ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ…

 • Panagiotes Baziotopoulos

  Σχολια καθαρα για ασχετους αλλα αν προκειται για ασχετους πολυ χρησιμα…

  Ο αρθογραφος εχει μαλλον περιορισμενη πειρα και οσα ξερει τα ξερει απο αλλους και οχι απο προσωπικη πειρα…

  • Όπως σου έγραψα και στο παρακάτω σχόλιο, αν δεν ξέρεις να διαβάζεις μην γράφεις σχόλια (ευχαριστώ για τα σχόλια, ωστόσο, αφού με βοηθάς να αυξήσω το search rank του άρθρου). Cheers!

   • Panagiotes Baziotopoulos

    Εχετε γινει γραφικη η γραφικος ( μου διαφευγει το φυλο σας) με τα ασχετα σχολια σας…

    • Με μια γρήγορη ματιά στο Disqus προφίλ σου είδα όλα τα αρνητικά σχόλια που γράφεις σε ένα σωρό ιστοσελίδες και bloggers. Αλλά κατά τα άλλα τα δικά μου σχόλια είναι άσχετα.

 • alexis2711

  Γειά σας και από μένα.Θα ήθελα να ρωτήσω εάν παραγγείλω από aliexpress και επιλέξω ταχυδρομική αποστολή,υπάρχει περίπτωση να περάσω τελωνείο? Γενικά από τελωνείο περνάνε μόνο ηλεκτρονικές-ηλεκτρικές συσκεύες?

  • Καλησπέρα Αλέξη, όπως μπορείς να καταλάβεις και από τους υπόλοιπες χρήστες που σχολίασαν στο άρθρο, σε κάποιους έτυχε να περάσουν οι παραγγελίες τους από τελωνείο, ενώ σε κάποιους άλλους όχι. Δε νομίζω να έχεις κανένα πρόβλημα (κυρίως αν η συσκευή είναι φθηνή), αλλά μη το δένεις και κόμπο.

   Μακάρι να είχα να σου δώσω μια απάντηση, αλλά προς το παρόν πραγματικά δεν γνωρίζω τι γίνεται. Όσοι γνωστοί μου αγόρασαν ηλεκτρονικές συσκευές πάντως δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

   • alexis2711

    οκ ευχαριστώ είχα την εντύπωση οτι με το ταχυδρομείο δεν περνάς τελωνείο.

    • Γενικά έτσι όπως τα έχουν κάνει όλα δεν βγάζεις άκρη από πουθενά. Κάποιοι ολοκλήρωσαν αγορές με smartphones από AliExpress που ξεπερνούσαν τα 200 ευρώ και δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ άλλοι με μικρότερα ποσά πέρασαν από τελωνείο.

 • alexis2711

  καλησπέρα και απο μένα,θέλω να ρωτήσω εαν παραγγείλω και θέλω η παραγγελία μου να έρθει με ταχυδρομείο περνάει τελωνείο? ευχαριστω.

 • Marina Agora

  Γεια σας και συγγνωμη για τις ασχετες ερωτησεις που θα κανω αλλα απλα ειμαι εντελως καινουργια στην εφαρμογη οποτε δεν ξερω απολυτως τιποτα. Βεβαια αυτα που γραψατε πιο πανω με βοηθησαν απιστευτα αλλα και παλι εχω μερικες αποριες. Με ποιους τροπους μπορω να πληρωσω εκτος απο πιστωτικη καρτα; Ποσο κοστιζει η μεταφορα; Σε ποσες περιπου μερες ερχονται τα περισσοτερα προιοντα με βαση την εμπειρια σας; Θα ηταν ευχαριστηση μου αν μου απαντουσατε. Ευχαριστω.

  • Καλησπέρα Μαρίνα και καλώς ήρθες στο Inkstory! Προς το παρόν το AliExpress δεν παρέχει αρκετούς τρόπους πληρωμής λόγο των Capital Controls, οπότε η πιστωτική/χρεωστική κάρτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσεις μια παραγγελία.

   Κάθε πωλητής παρέχει διαφορετικά μεταφορικά ανάλογα την χώρα. Ενώ οι περισσότεροι παρέχουν δωρεάν μεταφορικά, άλλοι σου βάζουν ένα μικρό κόστος (αυτό το βλέπεις στην περιγραφή του κάθε προϊόντος).

   Όσο για τις μέρες, συνήθως έρχονται σε 2-3 βδομάδες και κάποιες φορές ίσως και περισσότερο. Αν το προϊόν έχει δωρεάν μεταφορικά αργεί αρκετά, αλλά αυτά που σου βάζουν κόστος μεταφορικών συνήθως έρχονται πιο γρήγορα. Έχει τύχει φυσικά αρκετές φορές να παραλάβω ένα προϊόν με δωρεάν μεταφορικά μέσα σε μόλις 8-9 ημέρες, αλλά σπάνια.

   • Marina Agora

    Ευχαριστω για τον χρονο σας και την πληρη απαντηση σας.