Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Το AliExpress είναι φθηνό, αλλά είναι ασφαλές να ψωνίζεις από εκεί;

Share

Το AliExpress, μια υπηρεσία της κινέζικης εταιρείας Alibaba, έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, έχοντας φτάσει στο σημείο να πουλάει εκατομμύρια προϊόντα και να είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο. Αλλά είναι ασφαλές να αγοράζεις από εκεί; Αξίζει να εμπιστευτείς το AliExpress και να μην στραφείς σε γίγαντες όπως η Amazon και το eBay;

Δεν ήταν λίγες οι φορές που έψαχνα να βρω ένα καλό δερμάτινο παλτό, κι ενώ η στάνταρ τιμή του έφτανε τα 300-400 ευρώ, στο AliExpress υπήρχε με μόλις 30-50 ευρώ. Πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό, έτσι; Αυτό σκέφτηκα κι εγώ και ξεκίνα να μελετώ την ιστοσελίδα, τους χρήστες της, τους πωλητές της και πάει λέγοντας.

Τι είναι το AliExpress;

Αν είσαι από τους λίγους που δεν την ξέρουν, ή αν την ξέρεις απλά δεν έχεις παραγγείλει ακόμα από εκεί, είναι καλό να γνωρίζεις πως το AliExpress είναι ένα τεράστιο ηλεκτρονικό κατάστημα που ανήκει στον όμιλο Alibaba, μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ξεκίνησε αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να μπαίνουν και να πουλάν ή να αγοράζουν μέσω αυτού. Το AliExpress έχει επεκταθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε καταναλωτές, παρέχοντας διάφορους μεθόδους πληρωμής και εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές.

Για να σου δώσω μια ιδέα ως το πόσο μεγάλο είναι το Alibaba: Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως είχε βγάλει 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια μόλις ημέρα (11 Νοεμβρίου του 2015).

Το AliExpress λοιπόν είναι ένα online marketplace του Alibaba που απευθύνεται κυρίως σε διεθνείς αγοραστές. Επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις της Κίνας να πωλούν προϊόντα σε πελάτες απ’ όλο τον κόσμο, και όπως και στο Amazon, έτσι και στο AliExpress μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα.

Γιατί είναι το AliExpress τόσο φθηνό;

Αν κάνεις μια σύντομη αναζήτηση στα προϊόντα της ιστοσελίδας, κατά πάσα πιθανότητα θα παρατηρήσεις πως οι τιμές είναι εξωφρενικά πολύ χαμηλές, κάτι το οποίο πολύ πιθανόν να σε κάνει να αναρωτιέσαι πως και γιατί. Άλλωστε το ίδιο αναρωτήθηκα κι εγώ, γι ‘αυτό και ξεκίνησα να ψάχνω.

Γιατί είναι το AliExpress τόσο φθηνό
Το ίδιο κοστούμι κοστίζει 187 ευρώ στα καταστήματα της πόλης μου.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές υποθέσεις για τις χαμηλές τιμές:

Η πρώτη υπόθεση αναφέρει πως τα προϊόντα αγοράζονται απευθείας από τους κατασκευαστές, κάτι το οποίο μειώνει το κόστος της πώλησης για τους χρήστες. Γενικά, το κόστος για την παραγωγή στην Κίνα είναι αρκετά πιο χαμηλό απ’ ότι σε άλλες χώρες, ενώ η κακή νομοθεσία της χώρας περί πνευματικής ιδιοκτησίας βοηθάει επίσης στους κατασκευαστές να χαμηλώσουν τις τιμές.

Η δεύτερη υπόθεση για τις τόσο χαμηλές τιμές αναφέρει πως όλα είναι πλαστά ή δόλια (ή ημι-δόλια, όπως στην περίπτωση του GooPhone I5). Η Κίνα είναι γνωστή ως φυτώριο παραγωγής πλαστών εγγράφων, αποδείξεων κ.τ.λ., και το AliExpress δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορείς να βρεις κάθε είδους προϊόντων, από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και ρούχα, και κάποιοι πωλητές έχουν γίνει αρκετά γνωστοί επειδή εξαπατούσαν τους αγοραστές τους ζητώντας απευθείας πληρωμή προτού στείλουν το προϊόν, και στη συνέχεια εξαφανιζόντουσαν με τα χρήματα.

Φυσικά, το να είσαι σε θέση να καταλάβεις τη διαφορά σε όλο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας.

Ευπάθειες ασφάλειας στο AliExpress

Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, μόνο ένα υψηλού προφίλ θέμα ευπάθειας ασφάλειας (δεν ξέρω αν κατάλαβες) έχει αποκαλυφθεί στην ιστοσελίδα του AliExpress. Το 2015, ανακαλύφθηκε πως υπήρχε μια ευπάθεια με ένα cross-site scripting (XSS) – το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και το eBay την ίδια χρονική στιγμή. Αυτή η ευπάθεια επέτρεπε στους hackers να βρίσκουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, και σύμφωνα με μια αποκάλυψη κάποιων υπηρεσιών, αν το AliExpress δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πολύ γρήγορα, ένας τεράστιος αριθμός δεδομένων από προσωπικά στοιχεία θα είχαν κλαπεί σε ένα πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα, δεν κατάφερα να βρω αναφορές για τυχόν άλλα προβλήματα ή σημεία ευπάθειας στην ιστοσελίδα. Φυσικά, μπορεί να υπήρξαν αλλά να μην βγήκαν στη δημοσιότητα, κάτι το οποίο φαίνεται να είναι αρκετά συχνό τα τελευταία χρόνια. Αλλά το πιο πρόσφατο πρόβλημα με το XSS που αποκαλύφθηκε, φαίνεται πως το AliExpress το πήρε στα σοβαρά, κάτι το οποίο αναδεικνύει πως η εταιρεία ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των χρηστών της.

Δυστυχώς, κάποιοι ερευνητές (οι οποίοι αποκάλυψαν και το παραπάνω πρόβλημα ευπάθειας) αναφέρουν πως τους πήρε πολύ χρόνο έως ότου κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τους τεχνικούς του AliExpress, κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη μιας και την επόμενη φορά (αν υπάρξει) ίσως η ευπάθεια είναι μεγαλύτερη.

Από την άλλη πλευρά, το AliExpress στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο Alipay, ένα διεθνές σύστημα πληρωμών του Alibaba. Το συγκεκριμένο σύστημα πληρωμών φαίνεται πως ανησυχεί πάρα πολλούς, αλλά η εταιρεία φαίνεται να είναι αρκετά ασφαλισμένη. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, Alipay, κατάφερε να αποτρέψει μερικά in-app phishing πριν από λίγο καιρό, αλλά το ζήτημα διήρκεσε για περίπου έξι εβδομάδες.

Ο πραγματικός κίνδυνος: Οι απατεώνες

Το AliExpress και το Alipay είναι σταθερά συστήματα όταν πρόκειται για την ασφάλεια. Δεν είναι αόρατα, αλλά τίποτα δεν είναι – και οι επιδόσεις τους είναι εξαιρετικές, με αποτέλεσμα να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει κάποιος να σου κλέψει τα προσωπικά σου στοιχεία. Για την ακρίβεια, έχουν τόσο καλό σύστημα ασφάλειας, που θα μπορούσες άνετα να το συγκρίνεις με αυτά της Amazon ή του eBay (θυμήσου: μέχρι και το eBay είχε μια τεράστια διαρροή δεδομένων).

Ωστόσο, υπάρχει μια “μαύρη τρύπα” στο AliExpress: η διαδικασία έγκρισης. Δεν μπορώ να σου πω τι είδους διαδικασία είναι αυτή, μιας και μόνο οι έμποροι στην Κίνα την γνωρίζουν γιατί μόνο σε αυτούς επιτρέπετε η επιλογή της πώλησης προϊόντων, αλλά έχουν υπάρξει πάρα πολλές απάτες τα τελευταία χρόνια. Τόσες πολλές μάλιστα, που στην πραγματικότητα το ίδιο το AliExpress έφτιαξε μια Security Center σελίδα από την οποία παρέχει συμβουλές για το πως να αποφευχθεί μια απάτη κατά τη διάρκεια αγορών από την ιστοσελίδα.

Οπότε, πως θα σιγουρευτείς ότι θα παραμείνεις ασφαλείς από τους απατεώνες όταν κάνεις αγορές; Με τον ίδιο τρόπο που μένεις ασφαλείς και στις υπόλοιπες ιστοσελίδες. Παρακάτω έχω παραθέσει τέσσερις συμβουλές, τις οποίες αν ακολουθήσεις, λογικά δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

1. Αν η τιμή ακούγεται πολύ καλή για να ‘ναι αληθινή, πιθανός να είναι

Οι απατεώνες από πάντα προσπαθούσαν να σε πείσουν πως έχεις την ευκαιρία να αγοράσεις κάτι πάρα πολύ φθηνό για να ‘ναι αληθινό. Το ίδιο άλλωστε γίνεται και στο eBay. Όταν βρίσκεις ένα προϊόν που θέλεις να αγοράσεις άλλα είναι υπερβολικά πάρα πολύ φθηνό, ρίξε μια ματιά και σε άλλες ιστοσελίδες να σιγουρευτείς πως η τιμή του δεν είναι παρανοϊκά πολύ χαμηλή. Αν είναι, τότε πολύ πιθανόν να έχεις μπροστά σου έναν απατεώνα.

2. Χρησιμοποίησε την υπηρεσία Escrow του Alipay

Το AliExpress είναι φθηνό, αλλά είναι ασφαλές να ψωνίζεις από εκεί

Το καλό είναι πως προστατεύεσαι από κάποια πράγματα χάρη στο Escrow. Πρώτον, τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας δεν δίνονται στον πωλητή, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς στην περίπτωση κλοπής των στοιχείων σου. Δεύτερον, η πληρωμή δεν δίνεται στον πωλητή έως ότου έχεις επιβεβαιώσει πως έλαβες το προϊόν σου. Οπότε αν πέσεις σε απατεώνα, το ίδιο το AliExpress σου επιστρέφει τα χρήματα και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τον πωλητή.

3. Να κοιτάς πάντα τις αξιολογήσεις των προϊόντων προτού αγοράσεις το οτιδήποτε

Εάν ένας πωλητής έχει κακή φήμη για την εξαπάτηση των αγοραστών του, πιθανότητα θα υπάρχουν και αποδεικτικά στοιχεία στη φόρμα αξιολογήσεων του. Να είσαι επιφυλακτικός με τους πωλητές, να διαβάζεις πάντα τις αξιολογήσεις που τους δίνουν οι αγοραστές τους, τις πληροφορίες αποστολής, προϊόντων κ.τ.λ. Έχω κάνει πάρα πολλές παραγγελίες από το AliExpress και το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν από ένα μπλουζάκι το οποίο μου ήταν πολύ μικρό (έπρεπε να δω τις αξιολογήσεις που το έγραφαν εκεί, δικό μου φταίξιμο).

4. Έλεγχε την παραγγελία σου προσεχτικά όταν την παραλάβεις

Επειδή το σύστημα Escrow σου επιτρέπει να κάνεις παρακράτηση των πληρωμών έως ότου παραλάβεις την παραγγελία σου, προτού πληρώσεις βεβαιώσου πως πήρες αυτό που παράγγειλες. Αν το προϊόν είναι ψεύτικο, δεν είναι αυτό που παράγγειλες ή λείπουν πράγματα, τότε γύρνα το και ζήτα τα χρήματα σου πίσω.

Το AliExpress είναι ασφαλές μόνο αν προσέχεις και ξέρεις πως να αγοράζεις σωστά. Άλλωστε την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείς από όποιο ηλεκτρονικό κατάστημα κι αν αγοράζεις. Εσύ έχεις πέσει ποτέ πάνω σε απατεώνα; Και αν ναι, σε ποια ιστοσελίδα και τι έγινε; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Επισκέψου την ιστοσελίδα.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.

54 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
54 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;