Αρκετοί με έχετε ρωτήσει πως βγάζω χρήματα από το blog μου και πως καταφέρνω και πληρώνω τα μηνιαία έξοδα του server χωρίς να βάζω το χέρι μου στη τσέπη, οπότε αποφάσισα να αφιερώσω λίγο χρόνο και να γράψω ένα άρθρο σχετικά με το εισόδημα των blogs.
Πως μπορεί να βγάλει ένα blog χρήματα; Πόσο καιρό θα πάρει; Είναι εύκολο; Θα απαντήσω σε κάθε ερώτηση με ειλικρίνεια και με βάση την εμπειρία μου στο χώρο του blogging τα τελευταία έξη χρόνια.
Αλλά προτού σου δείξω με ποιους τρόπους θα είσαι σε θέση να βγάλεις χρήματα από το blog σου, θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα ώστε να μην απογοητευτείς κατά τη διάρκεια του blogging ταξιδιού σου.
Διάβασε επίσης: Πως να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ
Δεν είναι εύκολο να βγάλεις χρήματα από το blog και απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Αν ο καθένας άνοιγε ένα blog και ξεκινούσε να βγάζει μέσα σε λίγες ημέρες χρήματα από αυτό, κανένας δεν θα δούλευε και όλοι θα είχαν από 5-6 blogs. Θα χρειαστεί να επενδύσεις χρόνο και προσπάθεια, να δεις ποιοι είναι οι στόχοι σου και να τους ακολουθήσεις πιστά. Αν κάποιος σου είπε ότι ξεκίνησε να βγάζει 400-900 ευρώ το μήνα από τις πρώτες κιόλας ημέρες, σου είπε ψέματα – και μην πιστεύεις ποτέ όλες αυτές τις ιστοσελίδες και τους bloggers που λένε ότι αν αγοράσεις κάποιο πακέτο τους θα ξεκινήσεις να βγάζεις τα πρώτα σου χρήματα μέσα σε λίγες μόλις ημέρες (συνήθως λένε πως αν αγοράσεις των 150 ευρώ πακέτο τους το οποίο είναι για ένα μήνα, θα βγάλεις τα διπλάσια ή τριπλάσια από αυτό τον πρώτο κιόλας μήνα).
Μην το βάλεις κάτω όπως κάνουν οι περισσότεροι. Υπήρξαν πολλές στιγμές που είπα, “Αυτό ήταν τέλος, κλείνω τα blogs και πάω στο σερβιτοριλίκι, τουλάχιστον από εκεί θα βγάζω κάνα έξτρα φράγκο,” πάλι καλά που δεν το έκανα γιατί θα το είχα μετανιώσει πικρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν κάτι καλό, κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα και επειδή δεν βλέπουν αποτελέσματα τους πρώτους μήνες (είτε επειδή δεν έκαναν κάτι σωστά είτε γιατί περίμεναν πως θα ήταν πολύ εύκολο) τα παρατάνε και πετάνε δουλειά μηνών στα σκουπίδια. Λάθος. Πολύ μεγάλο λάθος.

Ωραία, αν συνεχίζεις να θέλεις να ανοίξεις το blog που λέγαμε, συνέχισε να διαβάζεις και υπόσχομαι πως θα σου τα εξηγήσω όλα καθώς έχουν, αλλά πρώτα θα απαντήσω σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνει κάποιος προτού ανοίξει ένα blog:
Πόσοι τρόποι υπάρξουν με τους οποίους μπορώ να βγάλω χρήματα από το blog μου;
Πάρα πολλοί. Αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο θα γράψω μόνο για τους πιο βασικούς, αυτούς που δίνουν σίγουρα χρήματα και που χρησιμοποιώ (εγώ και εκατομμύρια άλλοι bloggers) εδώ και χρόνια για να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Το καλό με τα blogs και τις υπηρεσίες από τις οποίες βγάζεις χρήματα, είναι πως δεν χρειάζεται να επιλέξεις μόνο μια από αυτές, μπορείς να τις χρησιμοποιείς και όλες μαζί ταυτόχρονα ώστε να αυξάνεις το εισόδημα σου. Αλλά αυτά θα τα εξηγήσω περιληπτικά παρακάτω.
Σε πόσο καιρό θα ξεκινήσω να βγάζω τα πρώτα μου χρήματα;
Την πρώτη ημέρα, μετά από ένα μήνα ή μετά από πέντε χρόνια, δεν υπάρχει στάνταρ ημερομηνία, όλα έχουν να κάνουν με αυτό που έχεις φτιάξει, το πόσο καλά το διαχειρίζεται, με ποιον τρόπο προσπαθείς να βγάλεις χρήματα και πόσο κόσμο έχει. Όλα αυτά θα τα καταλάβεις από μόνος σου διαβάζοντας τη συνέχεια του άρθρου.
Πόσες ώρες πρέπει να είμαι πίσω από την οθόνη;
Εδώ οι απόψεις υφίστανται και καθένας εκφράζει την δική του άποψη. Είναι ανάλογα πάντα με το τι έχεις να κάνεις. Εγώ προσωπικά, το blogging εκτός από χόμπι το βλέπω και ως δουλειά, άλλωστε αυτό είναι που με πληρώνει, και κάθε δουλειά έχει τα ωράρια και τις υπερωρίες της. Την ημέρα κάθομαι τουλάχιστον ένα οκτάωρο πίσω από την οθόνη, κάποιες φορές ίσως και περισσότερο. Είμαι σίγουρος πως έχω τελειώσει με όλα όσα έχω να κάνω και δεν αφήνω τίποτα για την επόμενη ημέρα.
Αν θέλεις να βγάλεις χρήματα από το blog σου, δεν πρέπει να το βλέπεις μόνο ως χόμπι, αλλά ως επιχείρηση. Σε αυτό το άρθρο θα αφοσιωθώ μόνο στους ανθρώπους που θέλουν να ανοίξουν κάτι επαγγελματικό.
Θα κλείσω εδώ με τις ερωτήσεις, αν διαβάσεις όλο το άρθρο και συνεχίσεις να έχεις απορίες, άφησε το σχόλιο σου παρακάτω ή στείλε μου ένα e-mail και θα απαντήσω σε κάθε μια από αυτές.
Παρακάτω θα δείξω μερικούς από τους πιο βασικούς τρόπους με τους οποίους βγάζει ένα blog χρήματα αλλά και πως θα μπορέσεις να τους χρησιμοποιήσεις όλους αυτούς μαζί για να βγάζεις ακόμη περισσότερα.

Επτά τρόποι με τους οποίους μπορείς να βγάλεις χρήματα από το blog σου
1. Βγάλε χρήματα προβάλλοντας διαφημίσεις
Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρα άρθρα εξηγώντας τι είναι το affiliate marketing, πως μετριούνται τα CPA, CPM, CPC, CPS κ.τ.λ. αλλά δεν νομίζω πως θα σου χρειαστούν προς το παρόν. Ωστόσο, αν θέλεις να μάθεις γι ‘αυτά μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ.
Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες και τα blogs προβάλλουν διαφημίσεις από τις οποίες κερδίζουν χρήματα όταν ένας επισκέπτης κάνει κλικ σε αυτές ή μπει σε μια διαφήμιση και πραγματοποιήσει αγορά ενός προϊόντος από αυτήν.
Η πιο γνωστή και αξιόπιστη ιστοσελίδα για να ξεκινήσεις να προβάλλεις διαφημίσεις είναι (αν μη ποια άλλη) η Google Adsense. Τόσα χρόνια έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολλές ιστοσελίδες για να προβάλω διαφημίσεις και να βγάζω χρήματα από το κάθε κλικ, αλλά καμία δεν με πλήρωνε τόσο καλά όσο η Google Adsense.
Αν και είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία, έχει πάρα πολλούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθείς πιστά για να αποφύγεις τυχόν αποκλεισμό του λογαριασμού σου – κάτι το οποίο δεν θέλεις να γίνει διότι αν σε μπλοκάρει δεν θα έχεις την δυνατότητα να ξανά ανοίξεις λογαριασμό με τα στοιχεία σου. Οπότε, μην προβάλλεις ποτέ πάνω από τρις διαφημίσεις της Adsense σε μια σελίδα, μην κάνεις κλικ στις δικές σου διαφημίσεις, μην λες άλλους χρήστες να κάνουν κλικ σε αυτές και ποτέ μα ποτέ μην έχεις διαφημίσεις της Adsense μέσα σε γυμνό ή στρατηγικά γυμνό περιεχόμενο. Περισσότερα μπορείς να μάθεις στους όρους χρήσης της υπηρεσίας ή παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο το οποίο εξηγεί μερικά από αυτά.
2. Βγάλε χρήματα πουλώντας προϊόντα άλλων εταιρειών
Εκτός από τις διαφημίσεις της Google Adsense, οι οποίες σε πληρώνουν ανά κάθε κλικ που πραγματοποιεί ένας επισκέπτης, υπάρχουν διαφημίσεις ή widgets τα οποία τα προσθέτεις στο blog σου διαφημίζοντας είτε διάφορα προϊόντα εταιρειών είτε κάποια της επιλογής σου.
Όταν ένας χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμιση, μπει στη σελίδα του προϊόντος και πραγματοποιήσει αγορά, εσύ θα πάρεις το τοις εκατό (%) που σου αναλογεί. Υπάρχουν υπηρεσίες που δίνουν το 5% κάθε παραγγελίας, άλλες δίνουν 15% και πάει λέγοντας. Μπορείς επίσης να πουλάς προϊόντα γράφοντας γι ‘αυτά σε άρθρα, δες ένα παράδειγμα εδώ.
Μια καλή ελληνική υπηρεσία είναι και το Linkwi.se. Οι υπηρεσίες σου παρέχουν διάφορους τρόπους για να βγάλεις χρήματα από αυτές: Προωθώντας προϊόντα σε blogs, σε social networks, μέσω e-mails, προβάλλοντας διαφημίσεις (πληρωμή ανά κλικ) κ.τ.λ.
3. Βγάλε χρήματα μέσω της Adf.lyAdf.ly

Με την Adf.ly μπορείς να βγάλεις στην κυριολεξία χιλιάδες ευρώ, αλλά χρειάζεσαι απίστευτα μεγάλο traffic αφού εταιρεία δίνει πέντε δολάρια για κάθε δέκα χιλιάδες επισκέπτες. Συνήθως την συγκεκριμένη υπηρεσία την χρησιμοποιούν τα blogs με online ταινίες και σειρές. Αν έχεις μπει σε ένα τέτοιο blog θα έχεις δει λογικά την διαφήμιση που εμφανίζεται μετά από κάθε κλικ που κάνεις για να παρακολουθήσεις μια ταινία και σε “αναγκάζει” να περιμένεις πέντε δευτερόλεπτα. Αν όχι, μπορείς να δεις παραπάνω την φωτογραφία για να καταλάβεις, ενώ στα δεξιά μπορείς να δεις ένα screenshot από την Adf.ly με τα χρήματα που έχω βγάλει μέχρι στιγμής.
Επισκέψου την Adf.ly για να ξεκινήσεις.
Τέταρτος τρόπος: Pop-up διαφημίσεις

Είναι σίγουρα οι πιο σπαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο, δεν δίνουν πολλά χρήματα αλλά δίνουν στάνταρ χρήματα. Είναι τα γνωστά παράθυρα που πετάγονται από το πουθενά όταν κάνεις κλικ σε κάποιο μέρος της ιστοσελίδας και σου γεμίζουν τον περιηγητή με σελίδες διαφημίσεων.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους ο χρήστης ξεκίνησε να τις αποφεύγει, αυτές υπάρχουν ακόμα και είναι εντελώς.. πεισματάρες. Δεν τις προτείνω ποτέ σε κανέναν αφού είναι ο κύριος λόγος που πολλές ιστοσελίδες και blogs χάνουν τους επισκέπτες τους από αυτές (προσωπική εμπειρία).
Μια άλλη εκδοχή αυτών των διαφημίσεων είναι όταν μπαίνεις σε μια σελίδα, εμφανίζεται ένα παράθυρο με μια διαφήμιση ή μια φόρμα την οποία πρέπει να συμπληρώνουν οι χρήστες (μπορούν πάντα να πατήσουν ακύρωση).
Δεν ξέρω γιατί θα ήθελες να προσθέσεις τέτοιες διαφημίσεις, αλλά αν θέλεις τότε ρίξε μια ματιά σε αυτές τις υπηρεσίες: infinityads.com και trafficjunky.com.
Πέμπτος τρόπος: Δημοσιεύοντας άρθρα

Αν ξεκινήσεις να έχεις μεγάλο traffic στο blog σου, όλο και περισσότερες εταιρείες θα ξεκινήσουν να επικοινωνούν μαζί σου. Στο Homeboy δημοσιεύω τουλάχιστον τρία άρθρα το μήνα από διάφορες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες και πληρώνομαι για κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά.
Δυστυχώς, για να κάνεις κάτι τέτοιο απαιτεί να έχεις ένα στάνταρ κοινό το οποίο θα ξεπερνάει τους 3-4 χιλιάδες μοναδικούς επισκέπτες ημερησίως, αλλά δεν είναι δύσκολο να φτάσεις σε αυτό το σημείο.
Έκτος τρόπος: Δωρεές (donate)

Έχω δει πάρα πολλές ιστοσελίδες και blogs να χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο, αλλά οι περισσότερες που το κάνουν δεν προβάλλουν διαφημίσεις και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να πιάσει στην Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσθέσεις ένα widget της Paypal στο blog σου, να γράψεις ένα κειμενάκι και να αφήσεις τους επισκέπτες σου να αποφασίσουν αν θέλουν να “σου κεράσουν ένα καφέ.”
Έβδομος τρόπος: Δημιουργώντας το δικό σου διαφημιστικό πρόγραμμα

Δημιούργησε το δικό σου διαφημιστικό πρόγραμμα, με τις δικές σου τιμές και τους δικούς σου όρους. Φτιάξε σε ένα Word αρχείο ένα διαφημιστικό πρόγραμμα το οποίο θα στέλνεις (ως PDF) σε ιστοσελίδες, blogs ή διαφημιστές που θα σου το ζητάνε και το οποίο θα περιέχει με ποιους τρόπους μπορείς να τους διαφημίσεις στο blog σου και γιατί αξίζει να διαφημιστούν σε αυτό.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πολύ καλά φτιαγμένο και όταν το τελειοποιήσεις καλό είναι να το κοιτάξεις περισσότερο ως διαφημιστής παρά ως διαχειριστής του blog. Για παράδειγμα, αν ήθελες να διαφημίσεις το προϊόν σου στο blog που έχεις τώρα (αλλά δεν ήταν δικό σου), θα το διαφήμιζες με το πρόγραμμα που είδες και τον τρόπο με τον οποίο είναι διαμορφωμένο το blog;
Αν δεν έχεις ιδέα πως να δημιουργήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα ή θέλεις να πάρεις ιδέες, ενημέρωσε με και ευχαρίστως να σου στείλω μερικά για να πάρεις μια ιδέα.
Χρησιμοποίησε πολλούς τρόπους μαζί αλλά μην το παρακάνεις
Διαφημίσεις Adsense: Ξεκίνα να προβάλλεις διαφημίσεις της Google Adsense στο blog σου. Έχεις το δικαίωμα να προβάλλεις έως και τρις διαφημίσεις ανά σελίδα, οπότε πρόσθεσε τες στα σωστά σημεία και άσε χώρο για τις υπόλοιπες διαφημίσεις.
Αξιολογήσεις (reviews): Ταυτόχρονα, γράφε αξιολογήσεις (reviews) για διάφορα προϊόντα που θέλεις να πουλήσεις. Ωστόσο, μην γράφεις ψεύτικες αξιολογήσεις μόνο και μόνο για να καταφέρεις να πουλήσεις ένα προϊόν και να βγάλεις χρήματα γιατί έτσι θα χάσεις την εμπιστοσύνη των αναγνωστών σου. Θα πρέπει να μεγαλώνεις το κοινό σου, όχι να το διώχνεις.
Σύνδεσμοι της Adf.ly: Μετέφερε τους επισκέπτες σου σε άλλες σελίδες χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους της Adf.ly για να βγάζεις ακόμη περισσότερα χρήματα χωρίς να γεμίζεις διαφημίσεις το blog σου. Τους συνδέσμους της Adf.ly να τους βάζεις μόνο σε συνδέσμους οι οποίοι μεταφέρουν τον χρήστη εκτός του blog σου και όχι σε σελίδες εντός του blog, θέλεις να βγάλεις χρήματα όχι να γίνεις σπαστικός.
Στο παραπάνω άρθρο απλά κάλυψα μερικούς από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να βγάλεις χρήματα από το blog σου, αλλά για να πράξεις σωστά θα πρέπει να μπεις σε κάθε μια από τις παραπάνω υπηρεσίες και να διαβάσεις προσεχτικά τι έχουν να πουν κι αυτές από μεριά του. Κάνε μια αναζήτηση για κάθε μια από αυτές και δες τι λένε οι υπόλοιποι χρήστες που τις χρησιμοποιούν, τι συμβουλές δίνουν και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείς να βρεις για να καλυτερεύσεις τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεις διαφημίσεις ή πουλάς προϊόντα μέσω του blog σου.
Θα μπορούσες επίσης να ανοίγεις δύο και τρία blogs με διαφορετική θεματολογία ώστε να αυξήσεις το εισόδημα σου, αλλά πιστεύω πως πρέπει πρώτα να μάθεις τα βασικά του blogging και του affiliate marketing και στη συνέχεια αν έχεις χρόνο και όρεξη να ανοίξεις κάτι καινούργιο (δεύτερο ή και τρίτο). Προς το παρόν, αφοσιώσου σε ένα συγκεκριμένο πράγμα, δες πως δουλεύει, γίνε καλύτερος και μάθε από τα λάθη τα δικά σου και των άλλων και εν τέλη άνοιξε κάτι καλύτερο.
Σημείωση: Αν φτιάξεις ένα επιτυχημένο blog μπορείς κάποια στιγμή να το πουλήσεις. Επίσης, αν ξεκινήσεις να έχεις πολλούς χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως αρκετές διαφημιστικές εταιρείες θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί σου για να κλείσουν συμφωνίες (απλά θυμήσου να προσθέσεις κάπου το e-mail σου ή μια φόρμα επικοινωνίας). 🙂
Ερωτήσεις αναγνωστών:
Από τον Σωτήρη – Sotostips.gr:
Καταρχήν με την εφορία τι γίνεται; Δεύτερο, πριν 3-4 χρόνια είχα καταφέρει κι έβγαζα μέχρι 100-150 το μήνα από Adsense σε ένα blog sotostips. Τώρα με 800 Visitors την ημέρα 15 ευρώ. Είδες πέσιμο στα έσοδα σου, είναι το adblock η αιτία? Kαλά είχα 1200 τις καλύτερες μέρες.
Θα σου απαντήσω στις ερωτήσεις σου ανά σειρά:
Εφορία: O blogger χρειάζεται να ανοίξει ατομική επιχείρηση και να εκδίδει τιμολόγια στους πελάτες του, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δυστυχώς δεν είναι απλό γιατί αναγκάζεσαι να πληρώνεις ΟΑΕΕ λογιστές κλπ κλπ.
Διάβασε επίσης: Blogging και εφορία – Εσύ τι κάνεις με τα χρήματα του blog σου;
Για μεμονωμένες συνεργασίες ωστόσο, η εταιρεία με την οποία συνεργάζεσαι μπορεί να σε πληρώσει με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Οπότε στην αρχή μπορεί o blogger να ξεκινήσει έτσι, μέχρι να το πάρει απόφαση και να προχωρήσει. [Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω προσωπικά την Άσπα από το Aspaonline.gr που μου έδωσε την απάντηση όταν την χρειαζόμουν κι εγώ].
Adsense: Το Adblock θα είναι πάντα η αιτία ως ένα σημείο, από εκεί και πέρα όμως έχει να κάνει με τους αναγνώστες σου. Μπορεί το blog σου να πιάσει σήμερα 1.000 μοναδικούς επισκέπτες και να βγάλει 5 ευρώ, ενώ την επόμενη ημέρα να πιάσει τον ίδιο αριθμό και να μην βγάλει τίποτα απολύτως. Όσοι περισσότεροι κάνουν κλικ στις διαφημίσεις, τόσα περισσότερα χρήματα θα βγάλεις. Καλό είναι να ψάξεις διάφορες τεχνικές ώστε να προσθέτεις τις διαφημίσεις σου στα σωστά σημεία της σελίδας σου – σου παρέχω τρία άρθρα μου παρακάτω που θα σε βοηθήσουν με τα έσοδα:
- 9 λόγοι για τους οποίους το blog σου δεν βγάζει χρήματα
- Πως ανέβασα τα έσοδα του blog μου τρις φορές περισσότερο
- 5 συμβουλές για να βγάζεις περισσότερα χρήματα με τα affiliate προγράμματα
Στη περίπτωση που έχεις οποιαδήποτε απορία, μην διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου παρακάτω ή να επικοινωνήσεις μαζί μου.
Εσύ με ποιον τρόπο βγάζεις χρήματα από το blog σου και ποιος θεωρείς πως είναι ο πιο αποτελεσματικός; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.
ΟΚ, ευχαριστώ. Πάντως δεν είχα προσπαθήσει με affiliates. Θα δω.
Αν δημιουργήσεις μια καλή στρατηγική με τους affiliate συνδέσμους, μπορείς να βγάλεις ένα πάρα πολύ καλό μηνιαίο μισθό.
ΟΚ, ευχαριστώ. Πάντως δεν είχα προσπαθήσει με affiliates. Θα δω.
Αν δημιουργήσεις μια καλή στρατηγική με τους affiliate συνδέσμους, μπορείς να βγάλεις ένα πάρα πολύ καλό μηνιαίο μισθό.
Πολύ καλό άρθρο!
Πραγματικά υπάρχουν ένα σωρό ιδέες για έξτρα εισόδημα. Τις περισσότερες φορές απλά δε γίνεται αρκετή προσπάθεια ή ο κόσμος δεν έχει την υπομονή και την αυτοπεποίθηση.
Έχω ξεκινήσει και εγώ εδώ και λίγο καιρό την προσπάθεια για έξτρα εισόδημα. Υπάρχει τεράστια πληροφορία στο ίντερνετ και καμια φορά είναι δύσκολο να δεις πώς πρέπει να ξεκινήσεις και τί να κάνεις στη συνέχεια.
Προσωπικά έχω σαν πρώτο στόχο τα 1,000€ το μήνα!
Έτσι έχω δημιουργήσει μια σελίδα όπου μοιράζομαι σωστά και λάθη, βήμα-βήμα όλα όσα κάνω για να τα καταφέρω.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά εδώ:
Καλή τύχη σε όλους και thanks για το πολύ καλό άρθρο! 🙂
Καλησπέρα @nickmoussoulis:disqus και καλώς ήρθες στο Inkstory.gr! Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους που βάζουν στόχους και προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο.
Διάβασα και το e-book που έχεις, εξαιρετική checklist αν και θα μπορούσες να το εμπλουτίσεις περισσότερο 🙂 Τα άρθρα σου είναι επίσης εξαιρετικά, αν ποτέ θελήσεις backlink θα χαρώ να σε δω ως guest blogger στο Inkstory https://inkstory.gr/guest-post/
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια @MeymiGrou:disqus!
Φυσικά ανταποδίδω. H δουλειά που κάνεις στο Inkstory είναι εξαιρετική και προσεγμένη. Congrats!
Η πρόσκλησή σου με τιμά και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ μέσα στον Ιανουάριο μιας και αναζητώ κάποιες ευκαιρίες για guest blogging. 🙂
@nickmoussoulis:disqus σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Όταν με το καλό μπορέσεις, θα αναμένω για το guest άρθρο σου 🙂 Μέχρι τότε, χαρούμενα Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά σε εσένα και τους αγαπημένους σου.
Πολύ χρήσιμο άρθρο.
Να κάνω κάποιες ερωτήσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τα παραπάνω.
Πως σε προσελκύουν οι διαφημιστές όπως αναφέρεις? Κοιτούν το Alexa ranking του blog σου? Κοιτούν κάτι άλλο? Πως σε βρίσκουν?
Ποιά είναι τα στοιχεία που κοιτάει ένας διαφημιστής και πως μπορώ εγώ να τα επαληθεύσω? Για παράδειγμα θα μου ζητήσουν τα Google analytics μου ή θα μου ζητήσουν κάτι άλλο?
Καλησπέρα Γιώργο, πολύ καλές οι ερωτήσεις σου (τις οποίες θα καλύψω κάποια στιγμή σε ένα αναλυτικό άρθρο).
Οι μεγάλες διαφημιστικές υπηρεσίες κοιτούν τα στατιστικά σου μέσω του Similarweb.com και μέσω bots που έχουν δημιουργήσει, τα οποία σκανάρουν συνεχώς το διαδίκτυο (συγκεκριμένες ιστοσελίδες που έχουν συγκεκριμένες θεματολογίες ανάλογα με αυτά που ζητάν οι πελάτες τους) και αναλύουν την επισκεψημότητα του blog σου.
Το Alexa.com κάποτε ήταν μια εξαιρετική υπηρεσία, αλλά πλέον έχει χάσει τα σωστά αποτελέσματα και το ranking της δεν είναι σωστό. Το Similarweb.com είναι αναμφισβήτητα η πιο έμπιστη υπηρεσία.
Μια διαφημιστική υπηρεσία θα σου ζητήσει να τις στείλεις σε ένα .PDF αρχείο τα στατιστικά των τελευταίων 3-6 μηνών, τον μέσο όρο χρόνου που περνάνε οι αναγνώστες σου στο blog σου (δηλαδή πόση ώρα κάθονται και διαβάζουν άρθρα ή περιηγούνται) και πολλές φορές θα σου ζητήσουν να δημιουργήσεις και συγκεκριμένες στοχευμένες καρτέλες στο Google Analytics απ’ όπου και θα παρακολουθούν την απόδοση.
Μπορείς φυσικά να γλυτώσεις χρόνο με τη δημιουργία των PDF αρχείων δημιουργώντας τους απλούς λογαριασμούς για να κοιτάνε οι ίδιοι τους τα στατιστικά, αλλά δεν στο προτείνω.
Βάση εμπειρίας, κάθε φορά που κάποιο blog που δημιουργώ ξεπερνάει τις 100 χιλιάδες επισκέψεις μηνιαίως, τότε ξεκινάνε και μου στέλνουν απανωτά ένα σωρό εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να κλείσουν διαφήμιση.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες οι οποίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες.
Θα περιμένω και τυχόν αναλυτικό σου άρθρο επάνω σε αυτό.
Μια τελευταία ερώτηση, και συγνώμη εάν το έχεις αναλύσει κάπου αλλού αλλά δε το είδα, αναφέρεις τον όρο “Διαφημιστική Υπηρεσία”. Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα, εάν επιτρέπεται στους όρους, απο κάποιες τέτοιες υπηρεσίες?
Διαφημιστική υπηρεσία θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε εταιρεία. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις μια ιστοσελίδα με φαγητά και να επικοινωνήσει μαζί σου η McDonalds (το διαφημιστικό τους τμήμα δηλαδή) για να κλείσουν μια διαφήμιση.
Οι περισσότερες διαφημιστικές υπηρεσίες που θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί σου, είναι συχνά άγνωστες αλλά έχουν διαφημιστές που τις έχουν πληρώσει για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.
Πολλές φορές μου έχει στείλει μήνυμα μια διαφημιστική υπηρεσία και μου έχει πει “Έχουμε τον τάδε πελάτη από την τάδε ιστοσελίδα/εταιρεία/ηλεκτρονικό κατάστημα και θέλουμε να διαφημίσουμε τα προϊόντα του στην ιστοσελίδα σου”. Εκεί, σου ζητάνε το κόστος και τα στατιστικά. Όταν δίνεις όμως το κόστος, τους λες ότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον αριθμό, είσαι ανοιχτός για να βρείτε μια εναλλακτική τιμή – έτσι σε κρατάνε από κοντά.
Και πάλι σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου.
Κατατοπιστικές και “to the point”.
Συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις.
Σ΄ ευχαριστώ @giorgospsathas:disqus! Στη διάθεση σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.
Καλησπέρα και πάλι.
Να θέσω κάποια ερωτήματα, επειδή προσπαθώ να καταλάβω λίγο το πλαίσιο των διαφημίσεων σε ένα Blog, εάν γνωρίζεις να μου απαντήσεις εμπειρικά:
1. Ένα Blog που έχει 1500 Unique Visitors την ημέρα και ξοδεύει 500€/μήνα σε διαφήμιση στο Facebook, πόση περίπου είναι η διαφημιστική του αξία? Εννοώ, πόσα σε κατά μέσο όρο μπορεί να “κερδίζει” από διαφημίσεις μέσω banner Μηνιαίως?
2. Την ίδια ερώτηση με παραπάνω για επισκεψιμότητα 3000 ατόμων την ημέρα με 1000€ τον μήνα σε διαφήμιση στο Facebook.
3. Γνωρίζεις πόσα περίπου είναι τα έσοδα από ένα Blog που βρίσκεται στις πρώτες 1000 θέσεις της Alexa και του SimilarWeb?
Εκτός κι εάν σκέφτομαι τελείως λάθος την όλη προσέγγιση.
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Γιώργο, αρχικά το ποσό για τις διαφημίσεις είναι πολύ μεγάλο αν το δούμε συγκριτικά με το κοινό που λαμβάνει το blog. Πολλά λεφτά για πολύ λίγη κίνηση, κάτι το οποίο ο κάθε επαγγελματίας θα το θεωρούσε σπατάλη χρημάτων.
Δεν μπορείς να βγάλεις τιμές βάση των ποσών που δίνεις για διαφήμιση γιατί ο διαφημιστής πολύ απλά δεν ενδιαφέρεται για το αν στο τέλος του μήνα βγάλεις ή δεν βγάλεις αυτά που έδωσες για διαφήμιση.
Αυτό που πρέπει να κάνεις για να βγάλεις τις κατάλληλες τιμές είναι να βρεις περίπου 3-5 blogs που γράφουν πάνω-κάτω αυτά που γράφεις κι εσύ, να έχουν πάνω-κάτω το ίδιο κοινό και την ίδια κίνηση και να τους ρωτήσεις στείλεις ένα μήνυμα ως ενδιαφερόμενος διαφημιστής. Μόλις πάρεις τις τιμές τους, κοιτάς αυτά που έχεις και βγάζεις τις ανάλογες.
Ας υποθέσουμε πως έχουμε 3 blogs τα οποία βρίσκονται μέσα στις πρώτες 1,000 θέσεις του SimilarWeb (το Alexa δεν αξίζει να το προσθέσω εδώ αφού τα αποτελέσματα του είναι λανθασμένα τα τελευταία δύο χρόνια). Το ένα blog μπορεί να βγάζει 2,000 χιλιάδες ευρώ το μήνα, το άλλο 1,500 και το άλλο 200 ευρώ. Επίτρεψε μου να σου εξηγήσω το γιατί.
Ένα blog βγάζει διαφορετικά χρήματα από ένα άλλο με την ίδια κίνηση γιατί έχει διαφορετικά τοποθετημένες τις διαφημίσεις, μπορεί να δουλεύει και με affiliate συνδέσμους, να έχει διαφημιστικά άρθρα ή ακόμα και custom banners από διαφημιστικές εταιρείες.
Χωρίς να δώσω ονόματα, παρακάτω θα σου αναφέρω πως βγάζουν χρήματα μερικά μεγάλα blogs με τα οποία έχω συνεργαστεί ή έχω υπάρξει αρχισυντάκτης, αναλυτής και πάει λέγοντας.
1. Από τις διαφημίσεις της Google Adsense ή DoubleClick for Publishers (πρώτο και πιο σημαντικό).
2. Από affiliate συνδέσμους όπου προωθούν προϊόντα (δεύτερο και πιο σημαντικό).
3. Από το newsletter τους (όσο πιο πολλοί subscribers, τόσο πιο μεγάλο και το κόστος μιας διαφήμισης).
4. Από τη δημοσιεύσει άρθρων (είτε για προώθηση προϊόντων ή για την εμφάνιση ενός brand).
5. Με δικά τους διαφημιστικά προγράμματα και τιμολόγια.
6. Από προώθηση άλλων σελίδων/ιστοσελίδων μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram και Twitter).
7. Από την προώθηση ρούχων, καπέλων, παπουτσιών (γενικότερα ότι αφορά τη μόδα) μέσω του Pinterest.
Φυσικά, αυτά τα blogs έχουν δυνατό κοινό στα κοινωνικά δίκτυα και παίρνουν πολύ κόσμο από τις μηχανές αναζήτησης (SEO) και από το Newsletter τους.
Ελπίζω να σε κάλυψα! Στη διάθεση σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.
Σε ευχαριστώ και πάλι για την διευκρινέστατη απάντησή σου.
Το κόστος της διαφήμισης το ήξερα ότι είναι άσχετο με τα κόστη των εσόδων από τη διαφήμιση. Το έγραψα απλά σαν πληροφορία.
Το βασικό στοιχείο ήταν εάν από την εμπειρία σου ήξερες, με αυτές τις επισκέψεις, εάν μπορούσες να εικάσεις το ύψος των εσόδων από διαφημίσεις
Για παράδειγμα, υπάρχει ένα site το οποίο σου κάνει κάποια εκτίμηση (www.webuka.com ). Δε λέω ότι είναι αξιόπιστο αλλά δείχνει μια εκτίμηση.
Σε ευχαριστώ και πάλι.
καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου..
είμαι ερασιτέχνης blogger κ πριν μερικά χρόνια έβαλα διαφημίσεις της google adsense..κάποια στιγμή μου διέγραψαν το λογαριασμό επειδή είχε- λέει-άκυρα κλικ..συνειδητοποίησα ότι είχα κάποιον ξεχασμένο συνδιαχειριστή κι ίσως τα “ανάρμοστα” κλικ να είχαν προέλθει απ’αυτόν. Ο συνδιαχειριστής αφαιρέθηκε αλλά η adsense μου απαγορεύει την επανεμφάνιση διαφημίσεων ever. Οι άλλοι τρόποι διαφήμισης στους οποίους αναφέρεσαι είναι ανεξάρτητοι από την adsense? ή αν μπλοκαριστείς από την adsense, ξεχνάς τις διαφημίσεις γενικότερα?
Καλησπέρα @sophiakaragianni:disqus! Η Google Adsense είναι μόλις μια εταιρεία από τις χιλιάδες που υπάρχουν εκεί έξω που παρέχουν διαφημίσεις για blogs. Η Google Adsense έχει την τάση να μπλοκάρει χρήστες για ανούσιος λόγους, αλλά υπάρχουν πάντα εξαιρετικές εναλλακτικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αυξήσεις το εισόδημα του blog σου.
Έχω αναφέρει στο παρελθόν και άλλες εταιρείες σαν την Google Adsense, μπορείς να βρεις μερικές στην κατηγορία “Εισόδημα” του Inkstory: https://inkstory.gr/category/blogging/eisodima/
Στη διάθεση σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς!
Γεια σου ! Ήθελα να φτιάξω ένα blog, σε ποιο πρόγραμμα μπορώ να το δημιουργήσω ? Στο wordpress?
Γεια σου Ελευθερία! Ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο για να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι υπηρεσίες χρησιμοποιείς για να ανοίξεις ένα blog: https://inkstory.gr/pia-blogging-platforma-na-dialexis/
Σε ευχαριστώ πολύ !!!
Διάβασα αυτό το άρθρο ,αλλά και πάλι δεν ξέρω ποιο είναι για αυτό που έχω σκεφτεί και αν θα πετύχει αυτό που έχω σκεφτεί . Θέλω ένα απλό σαν ημερολόγιο που να γράφω κάποια καθημερινά πράγματα και να μπορούν και οι άλλοι να αναρτούν από την καθημερινότητα τους στο δικό μου . Γίνεται αυτό ?
Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω του WordPress με δικό σου domain name (σε .gr για παράδειγμα) και ένα web hosting πακέτο. Φυσικά θα χρειαστείς έναν επαγγελματία να σου περάσει μια φόρμα την οποία θα χρησιμοποιούν οι χρήστες για να αναρτούν και αυτοί. Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, βοήθεια και πάει λέγοντας, στείλε μου ένα μήνυμα στο [email protected] ή επικοινώνησε μαζί μου μέσω των κοινωνικών δικτύων (θα με βρεις από τα εικονίδια που έχω για κάθε social media στο τέλος αυτού του άρθρου που γράφει το όνομα μου).