Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Πως να επιλέξεις τη σωστή φωτογραφική μηχανή

Share

Έχεις μπερδευτεί με τις κόμπακτ; Τα megapixels σου λένε λίγα πράγματα; Οι φακοί ακόμη λιγότερα; Δες πώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν απλά πριν αποφασίσεις να αγοράσεις – ένας οδηγός αγοράς για πρωτάρηδες με μεράκι.

Τι χρήση θα κάνεις στην κάμερα σου;

Πριν ρωτήσεις τον εαυτό σου “ποια κάμερα να αγοράσω”, αναρωτήσου “τι θα κάνω με την κάμερα αυτή;”. Σκέψου ποιο θα είναι το βάρος και ο όγκος της μηχανής που θα κουβαλάς. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις κάτι μεγάλο και βαρύ που θα το αφήνεις σπίτι. Δοκίμασε την κάμερα που σου αρέσει στο κατάστημα. Πιάσ’ την. Βεβαιώσου ότι έχεις εύκολη πρόσβαση στα χειριστήρια και ότι τα γριπ “κάθονται” σωστά στα χέρια σου. Με τη μηχανή σου θα πρέπει να νιώθεις άνετα.

H Mirrorless Fujifilm X-T10
H Mirrorless Fujifilm X-T10

Επιλέγοντας τη σωστή

Υπάρχουν τριών τύπων φωτογραφικές μηχανές, ή έστω αυτοί μας ενδιαφέρουν. Οι κόμπακτ είναι οι μικρότερες και τα κάνουν όλα αυτόματα – είναι οι λεγόμενες point-and-shoot. O φακός είναι πάνω τους και δεν αλλάζει. Οι Μirrorless είναι σαν τις κόμπακτ, αλλά έχουν λίγο μεγαλύτερο μέγεθος και μπορούν να εναλλάσσουν φακούς. Προσφέρουν αρκετό έλεγχο σε εσένα, πολύ περισσότερο από ό,τι οι κόμπακτ μηχανές. Στην τρίτη κατηγορία θα συναντήσεις τις μεγάλες μηχανές, τις DSLR. Σου δίνουν τον πλήρη έλεγχο στη λήψη της φωτογραφίας, την οποία διαμορφώνεις όπως εσύ θέλεις και φαντάζεσαι. Αναρωτήσου, “τι θέλεις από μία φωτογραφική μηχανή που δεν σου το δίνει το κινητό σου” και επίλεξε αυτή που σου ταιριάζει.

Χειροκίνητος έλεγχος και zoom

Για να είμαι ακριβείς, οι περισσότερες κόμπακτ μηχανές δίνουν χειροκίνητο έλεγχο, στην εστίαση, πέρα από την αυτόματη λειτουργία. Η διαφορά με τις μεγαλύτερες μηχανές είναι ο τρόπος που αυτό υλοποιείται.

Στις μικρές μηχανές δεν υπάρχουν διευκολύνσεις για τον φωτογράφο και η ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Τα πολλαπλάσια του zoomείναι μία άλλη παρεξήγηση. Zoom x15 δεν σημαίνει ότι μπορεί να “δεις” 15 φορές μακρύτερα, αλλά 15 φορές πιο κοντά από ό,τι στην ευρυγώνια θέση του φακού.

Ξέχνα τα megapixels

Δεν είναι τα MP που δίνουν την καλή εικόνα, αλλά το μέγεθος του αισθητήρα. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αισθητήρας, τόσο περισσότερο φως συλλαμβάνει. Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες δίνουν περισσότερο λεπτομερείς εικόνες. Επίσης δίνουν βάθος πεδίου και έτσι μπορείς να εστιάσεις σε ένα πρόσωπο μέσα στο πλήθος αντί για όλο το πλήθος. Στις Μirrorless μηχανές και στις DSLR επίλεξε ανάμεσα σε 12MP και 38MP. Στις κόμπακτ, 10MP είναι αρκετά, μην ανέβεις πάνω από 14MP.

To μέλλον

Για να ανταγωνιστούν τα υψηλής τεχνολογίας Android smartphones, οι φωτογραφικές μηχανές έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με αυτά. Μπορείς να κάνεις μία λήψη υψηλής ποιότητας και να την ανεβάσεις στα social media, ή ακόμη μπορείς να χειριστείς την κάμερα από το κινητό. Μία άλλη προηγμένη χρήσιμη λειτουργία είναι η σύλληψη φωτογραφίας από video 4K, μία δυνατότητα που διαθέτει η Panasonic DMC-GH4. Και πάντα να θυμάσαι: Τα ωραία κόλπα δεν σε κάνουν καλύτερο φωτογράφο. Η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι αυτή που μπορείς να έχεις μαζί σου όπου πας χωρίς να σε ενοχλεί.

H Mirrorless Panasonic DMC-GH4 με λήψη 4Κ video και λειτουργία 4Κ Photo
H Mirrorless Panasonic DMC-GH4 με λήψη 4Κ video και λειτουργία 4Κ Photo

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις μία καινούργια

Αγοραστικά, οι φωτογραφικές μηχανές τείνουν να γίνουν σαν τα αυτοκίνητα και κάτι ακόμη περισσότερο από αυτά. Πρωτύτερα, πωλούσες την φιλμάτη φωτογραφική σου μηχανή τόσο όσο σχεδόν την είχες αγοράσει. Αυτό έχει αλλάξει πλέον. Όταν οι φακοί είναι εναλλάξιμοι και συμβατοί με το σύστημα σου μπορείς εύκολα να δοκιμάσεις μία νέα εμπειρία. Και παρότι η καινούρια φωτογραφική είναι κατά κανόνα καλύτερη σε εικόνα και specs, μία παλαιότερη, δοκιμασμένη, μπορεί να είναι “αλλιώς”.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;