Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Papaki Review: Αξίζει η Hosting εταιρεία το 2023;

Share

Είτε ενδιαφέρεσαι να μεταφερθείς σε μια διαφορετική web hosting εταιρεία, είτε σκέφτεσαι να κατασκευάσεις το νέο σου blog πάνω στους servers του Papaki, μέσα από αυτό το review θα δούμε τι ακριβώς παρέχει η εταιρεία αυτή την στιγμή και κατά πόσο αξίζει να τη χρησιμοποιήσεις.

Αν ασχολείσαι με το blogging και το WordPress, τότε πιθανότατα γνωρίζεις ήδη πόσο σημαντικό είναι να φιλοξενείται το blog σου σε ένα γρήγορο και αξιόπιστο server. Αν ξεκίνησες να ασχολείσαι για πρώτη φορά, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έπεσες ήδη πάνω στα πακέτα του Papaki, μιας και πρόκειται για μια απ’ τις μεγαλύτερες και γνωστότερες (αν όχι η γνωστότερη) Web Hosting εταιρείες στην Ελλάδα. Αλλά το ερώτημα είναι, αξίζει;

Σημείωση συντάκτη: Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω πως το review αφορά τις προσωπικές μου εμπειρίες με τα hosting πακέτα του Papaki, τα οποία έχω χρησιμοποιήσει για προσωπικά μου projects. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια είχα ένα μεγάλο αριθμό πελατών που φιλοξενούσαν τις ιστοσελίδες τους στους servers της εταιρείας, με αποτέλεσμα να έχω εμπειρία πάνω στα περισσότερα πακέτα που παρέχουν αυτή την στιγμή.

Τι είναι το Papaki.com;

Η Αρχική Σελίδα του Papaki.com
Η Αρχική Σελίδα του Papaki.com

Το Papaki έκανε την πρώτη του εμφάνιση πίσω στο 2004. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει τους servers και τις υπηρεσίες που παρέχει, έχει δει τους ανασχεδιασμούς της, έχει λάβει πιστοποιήσεις και βραβεία, και παραμένει μια απ’ τις πρώτες επιλογές που κοιτάνε συνήθως οι Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργοί για τις ιστοσελίδες τους.

Πρόκειται για μια web hosting εταιρεία που παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης, το οποίο είναι ιδανικό για αρχάριους που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με hosting πακέτα, domain names και σχετικές υπηρεσίες. Μέσα από το Papaki.com, θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό και να αποκτήσεις όσα domain names και web hosting πακέτα επιθυμείς, διαχειρίζοντας τα όλα με ευκολία μέσα από ένα περιβάλλον χρήσης.

Ένας από τους λόγους που θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις την συγκεκριμένη εταιρεία είναι σίγουρα η πληθώρα επιλογών που θα βρεις από διαθέσιμες καταλήξεις. Εκτός από τις παραδοσιακές καταλήξεις ονομάτων όπως τα .gr, .com, .eu, .org, μεταξύ άλλων, θα βρεις και εκατοντάδες άλλες νέες όπως σε .blog, .shop, .me και πολλές ακόμα.

Papaki Διαχειριστικό Περιβάλλον
Το διαχειριστικό περιβάλλον του Papaki για τη διαχείριση πολλαπλών domain names και hosting πακέτων.

Έτσι, είτε σκοπεύεις να αναπτύξεις ένα προσωπικό project, είτε να παρουσιάσεις ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, θα βρεις σίγουρα την κατάλληλη κατάληξη για την επόμενη ιστοσελίδα σου.

Papaki.com: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Θα ξεκινήσω αρχικά από τα πλεονεκτήματα της hosting εταιρείας, και στη συνέχεια θα προχωρήσω στα μειονεκτήματα, με βάση της εμπειρίες που είχα τα τελευταία χρόνια με τα Web Hosting, Managed WordPress Hosting και Semi-Dedicated servers του Papaki.

Πλεονεκτήματα:

 • Παρέχεται μια πληθώρα διαθέσιμων καταλήξεων για domain names, εκ των οποίων θα βρεις και αρκετές προσφορές.
 • Τόσο τα απλά Web Hosting πακέτα τους όσο και τα WordPress Hosting πακέτα τους είναι σταθερά, αξιόπιστα και ακριβώς όπως τα διαφημίζουν.
 • Το περιβάλλον χρήσης είναι αρκετά εύκολο ώστε να περιηγείται ένας αρχάριος χρήστης που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με servers, domains κ.λπ.
 • Είναι εύκολο να ολοκληρώσεις τις πληρωμές ή τις ανανεώσεις των πακέτων σου χρησιμοποιώντας την πιστωτική/χρεωστική/προ-πληρωμένη κάρτα σου ή μέσω PayPal.
 • Παρέχεται το Plesk για εύκολη διαχείριση και μορφοποίηση των hosting πακέτων.

Μειονεκτήματα:

 • Θεωρώ πως τα WordPress Hosting πακέτα είναι ακριβά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρέχουν, συγκριτικά πάντοτε με άλλες hosting εταιρείες.
 • Δεν σου δίνεται η δυνατότητα να αλλάξεις βασικές ρυθμίσεις της PHP σε απλά hosting πακέτα, όπως το memory_limit, το max_execution_time κ.ο.κ. Αυτό μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα κάποια themes να μην λειτουργούν σωστά, να μην μπορείς να εισάγεις τα demos, ή ακόμα και διάφορα plugins να εμφανίζουν προβλήματα όταν πρέπει να εκτελούν πιο χρονοβόρες εργασίες.
 • Η εταιρεία δεν έχει ενσωματώσει ακόμα την τεχνολογία LiteSpeed, κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι ύψιστης σημασίας και κάτι που λατρεύω στους servers εταιρειών όπως της Hostinger. Επομένως, αν αναζητάς για περισσότερη ταχύτητα, θα πρέπει να προσαρμόσεις τον server και την ιστοσελίδα σου ώστε να τρέχει με NGINX, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω του Plesk.
 • Το κατέβασμα και η επαναφορά των backups παίρνει τόσο χρόνο, που σε ιστοσελίδες με χιλιάδες άρθρα έπρεπε να περιμένουμε αρκετές ώρες απλά για να ολοκληρωθεί η επαναφορά. Η ίδια καθυστέρηση ωστόσο υπάρχει ακόμα και όταν θέλεις να επαναφέρεις ένα μικρότερο blog, με τη διαφορά πως δεν θα πάρει τόσες ώρες να ολοκληρωθεί.

Τα backups είναι ένα ιδιαίτερα εκνευριστικό θέμα που η εταιρεία θα έπρεπε να κάποια στιγμή να επιλύσει. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση μιας επαναφοράς ή το κατέβασμα ενός backup αρχείου είναι πιο χρονοβόρο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τα τελευταία 14 χρόνια.

Κατά τα άλλα, τα backups είναι τα μοναδικά πράγματα που καθυστερούν, ενώ βρίσκονται διαθέσιμα μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον του Papaki και όχι μέσω του Plesk. Επομένως, αν είχες μάθει να διατηρείς backups μέσω κάποιου extension στο Plesk στέλνοντας τα σε cloud υπηρεσίες όπως το Microsoft OneDrive ή το Google Drive, στη προκειμένη περίπτωση ατύχησες.

Papaki.com: Τα διαθέσιμα Hosting πακέτα

Papaki Managed WordPress Hosting
Τα Managed WordPress Hosting πακέτα του Papaki.

Στο Papaki θα βρεις δύο διαφορετικούς τύπους hosting πακέτων που μπορείς να αποκτήσεις για τη WordPress ιστοσελίδα σου: Τα απλά Web Hosting πακέτα και τα Managed WordPress Hosting πακέτα. Υπάρχουν και οι Semi Dedicated servers και τα Managed πακέτα για το WooCommerce, αλλά το πρώτο αφορά τις ιστοσελίδες με μεγάλη κίνηση και το δεύτερο τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

 • Web Hosting: Τα απλά Web Hosting πακέτα παρέχονται σε οικονομικές τιμές και είναι ιδανικά για όσους μόλις ξεκίνησαν ένα blog, ή σκοπεύουν να φιλοξενήσουν μια στατική σελίδα, ένα portfolio κ.ο.κ. Μόλις αποκτήσεις ένα από τα πακέτα τους, στη συνέχεια θα σου σταλθούν τα στοιχεία στο email σου για να συνδεθείς στο Plesk διαχειριστικό περιβάλλον, απ’ όπου θα μπορείς να εγκαταστήσεις το WordPress στο hosting πακέτο σου.
 • Managed Hosting: Τα Managed Hosting πακέτα “υποτίθεται” πως έχουν βελτιστοποιηθεί για να τρέχει το WordPress σωστά και γρήγορα πάνω σε αυτά. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά πιο ακριβά και σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει να τα πληρώνεις μηνιαίως. Μόλις αποκτήσεις ένα Managed πακέτο, στη συνέχεια θα λάβεις τα στοιχεία για να συνδεθείς στο WordPress site σου, το οποίο θα εγκατασταθεί αυτόματα.
 • Managed WooCommerce: Αν ετοιμάζεσαι να κατασκευάσεις ένα e-shop με το WooCommerce, τότε αυτά τα πακέτα “υποτίθεται” πως έχουν βελτιστοποιηθεί για να τρέχουν με σταθερότητα τα e-shops που φιλοξενούνται σε αυτά. Το Papaki αναφέρει επίσης το όριο για τις επισκέψεις που θα μπορεί να δέχεται το ηλεκτρονικό σου κατάστημα κάθε μήνα.
 • Semi Dedicated Hosting: Για ιστοσελίδες με υψηλότερη επισκεψιμότητα που απαιτούν περισσότερους πόρους σε RAM και CPU ώστε να ανταπεξέλθουν και να φορτώνουν γρήγορα.

Αν είσαι αρχάριος/α με το blogging και θέλεις να ανοίξεις το πρώτο σου blog στο WordPress, τότε πιθανότατα να έπεσες ήδη πάνω στα πακέτα του Papaki.com. Αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις μεταξύ των Web Hosting και Managed Hosting πακέτων, τότε ο παρακάτω πίνακας θα σε βοηθήσει να δεις τις διαφορές καλύτερα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣWORDPRESS HOSTINGMANAGED HOSTING
Ετήσιο Κόστος:77,97€ / ετησίως124,87€ / ετησίως
WordPress:Χειροκίνητη ΕγκατάστασηΑυτόματη Εγκατάσταση
Διαχειριστικό Περιβάλλον:PleskPlesk
Ιστοσελίδες:11
Χωρητικότητα:7GB5GB
Μηνιαία Επισκεψιμότητα:Απεριόριστο (αλλά δεν είναι λόγω τεχ. χαρακτηριστκών)20 χιλιάδες επισκέψεις μηνιαίως
Μνήμη RAM:1.5
Πυρήνες Επεξεργαστή (CPU):1
Domain Name:ΌχιΌχι
SSL Πιστοποιητικό:Ναι (Let’s Encrypt)Ναι (Let’s Encrypt)
Τεχνική Υποστήριξη:ΝαιΝαι
Οι τιμές αφορούν τα οικονομικότερα πακέτα του Papaki.com και την πληρωμή τους σε ετήσια βάση.

Για να ξεκινήσεις με το Papaki, μπορείς είτε να αποκτήσεις το οικονομικότερο WordPress Managed Hosting πακέτο, το “Small” με 13.8€/μηνιαίως (αν πληρώνεται μηνιαία) ή 8.29€/μηνιαίως (αν πληρώνεται ετησίως). Για να ξεκινήσεις με ετήσια πληρωμή, θα σου κοστίσει συνολικά 124,87€, συμπεριλαμβανόμενων ο ΦΠΑ.

Papaki Web Hosting Πακέτα
Τα Web Hosting πακέτα του Papaki.

Αν αποφασίσεις να εγκαταστήσεις χειροκίνητα το WordPress και να ξεκινήσεις με ένα οικονομικότερο πακέτο, τότε το “Standard” Web Hosting πακέτο του Papaki θα σου κοστίζει είτε 5.24€/μηνιαίως (77,97€, συμπεριλαμβανόμενων ο ΦΠΑ).

Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά το TechGuides.gr, το ξεκίνησα με το Large Web Hosting πακέτο, το οποίο μέχρι και τους τελευταίους ελέγχους μου, κρατούσε χωρίς κανένα πρόβλημα περισσότερους από 11 χιλιάδες μηνιαίους επισκέπτες.

Φυσικά, θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις το WordPress χειροκίνητα, αλλά η διαδικασία απαιτεί μόλις μερικά λεπτά και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να συμπληρώσεις ορισμένα πεδία.

Μπορείς να δεις τα βήματα στη σειρά μαθημάτων για την κατασκευή ιστοσελίδων πάνω στο WordPress που δημοσίευσα πριν από λίγες ημέρες.

Η εμπειρία μου με το Papaki τα τελευταία χρόνια

Είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω αμέτρητες διαφορετικές web hosting εταιρείες τα τελευταία 14 χρόνια, τόσο για τη φιλοξενία δικών μου ιστοσελίδων, όσο και για να παρέχω στους πελάτες μου αξιόπιστα πακέτα, και λίγες είναι αυτές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με το Papaki και τις υπηρεσίες του.

Αν και θεωρώ πως υπάρχει χώρος βελτίωσης για τις υπηρεσίες της εταιρείας (ορισμένα θα τα αναφέρω αμέσως μετά), το Papaki παρέχει αξιόπιστους, γρήγορους και σταθερούς servers που δεν θα απογοητεύσουν κανέναν.

Τα ακόμα καλύτερα νέα αφορούν το θέμα της τεχνικής υποστήριξης, την οποία δεν θυμάμαι να χρειάστηκα ποτέ, καθώς δεν αντιμετώπισα και κάποιο πρόβλημα μέχρι σήμερα, πράμα που το λες καλό σημάδι.

Σε κάθε περίπτωση, αν αναζητάς για μια αξιόπιστη web hosting εταιρεία ώστε να φιλοξενήσεις το καινούργιο blog – ή οποιουδήποτε είδους ιστοσελίδας – τότε δεν μπορείς να κάνεις λάθος επιλέγοντας ένα απ’ τα πακέτα της εταιρείας.

Papaki Review: Αξίζει η Hosting εταιρεία το 2023;
Papaki Review Αξίζει η Hosting εταιρεία το 2023

Είτε ενδιαφέρεσαι να μεταφερθείς σε μια διαφορετική web hosting εταιρεία, είτε σκέφτεσαι να κατασκευάσεις το νέο σου blog πάνω στους servers του Papaki, μέσα από αυτό το review θα δούμε τι ακριβώς παρέχει η εταιρεία αυτή την στιγμή και κατά πόσο αξίζει να τη χρησιμοποιήσεις.

Product Brand: Papaki

Editor's Rating:
4.7

Pros

 • Παρέχεται μια πληθώρα διαθέσιμων καταλήξεων για domain names, πολλές φορές και με κάποια προσφορά.
 • Τόσο τα απλά Web Hosting πακέτα τους όσο και τα WordPress Hosting πακέτα τους είναι σταθερά, αξιόπιστα και ακριβώς όπως τα διαφημίζουν.
 • Το περιβάλλον χρήσης είναι αρκετά εύκολο ώστε να περιηγείται ένας αρχάριος χρήστης που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με servers, domains κ.λπ.
 • Είναι εύκολο να ολοκληρώσεις τις πληρωμές ή τις ανανεώσεις των πακέτων σου χρησιμοποιώντας την πιστωτική/χρεωστική/προ-πληρωμένη κάρτα σου ή μέσω PayPal.
 • Παρέχεται το Plesk για εύκολη διαχείριση και μορφοποίηση των hosting πακέτων.

Cons

 • Θεωρώ πως τα WordPress Hosting πακέτα είναι ακριβά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρέχουν, συγκριτικά πάντοτε με άλλες hosting εταιρείες.
 • Δεν σου δίνεται η δυνατότητα να αλλάξεις βασικές ρυθμίσεις της PHP σε απλά hosting πακέτα, όπως το memory_limit, το max_execution_time κ.ο.κ. Αυτό μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα κάποια themes να μην λειτουργούν σωστά, να μην μπορείς να εισάγεις τα demos, ή ακόμα και διάφορα plugins να εμφανίζουν προβλήματα όταν πρέπει να εκτελούν πιο χρονοβόρες εργασίες.
 • Η εταιρεία δεν έχει ενσωματώσει ακόμα την τεχνολογία LiteSpeed, κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι ύψιστης σημασίας και κάτι που λατρεύω στους servers εταιρειών όπως της Hostinger. Επομένως, αν αναζητάς για περισσότερη ταχύτητα, θα πρέπει να προσαρμόσεις τον server και την ιστοσελίδα σου ώστε να τρέχει με NGINX, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω του Plesk.
 • Το κατέβασμα και η επαναφορά των backups είναι τόσο αργή, που σε ιστοσελίδες με χιλιάδες άρθρα έπρεπε να περιμένουμε ώρες απλά για να ολοκληρωθεί η επαναφορά. Η ίδια καθυστέρηση ωστόσο υπάρχει ακόμα και όταν θέλεις να επαναφέρεις ένα μικρότερο blog, με τη διαφορά πως δεν θα πάρει τόσες ώρες να ολοκληρωθεί.
Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;