Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Web Hosting: Τι είναι και πως να επιλέξεις το σωστό πακέτο

Share

Υπάρχουν εκατοντάδες web hosting εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο για να φιλοξενείς τις ιστοσελίδες σου και να αγοράζεις domain names, αλλά ποιες είναι οι καλύτερες; Αξίζει να πας σε ελληνική ή ξένη εταιρεία; Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε μερικές από τις καλύτερες web hosting εταιρείες, τι παρέχουν και αν αξίζουν ή όχι.

Είτε έχεις ένα μικρό blog, είτε ένα δημοφιλής blog, είτε μια ιστοσελίδα για την επιχείριση σου, είτε αντιμετωπίζεις προβλήματα με την web hosting εταιρεία που βρίσκεσαι τώρα, το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα πακέτο φιλοξενίας (web hosting plan) χωρίς να έχεις κάνει πρώτα την απαραίτητη μελέτη. Κάθε εταιρεία παρέχει διαφορετικά πακέτα, διαφορετική τεχνική υποστήριξη και έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Τύποι web hosting πακέτων που υπάρχουν

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις για τα web hosting πακέτα είναι τους διαφορετικούς τύπους που υπάρχουν. Άλλο είναι το Shared Hosting, άλλο το Managed WordPress, άλλο οι VPS servers και άλλο τα Dedicated πακέτα. Κάθε πακέτο εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό, οπότε για να καταφέρεις να επιλέξεις το σωστό πακέτο φιλοξενίας, θα χρειαστεί πρώτα να γνωρίζεις τους διαθέσιμους τύπους πακέτων που υπάρχουν και για ποιες ιστοσελίδες είναι το καθένα.

Shared Hosting πακέτα

Τα shared hosting πακέτα είναι ιδανικά για μικρές ιστοσελίδες και blogs που δεν έχουν αρκετό κόσμο και δεν απαιτούν αρκετούς πόρους από έναν server για να τρέχουν. Σε ένα shared hosting πακέτο, υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που τρέχουν στον ίδιο server. Αυτό σημαίνει πως αν ετοιμάζεσαι να δημιουργήσεις μια καινούργια ιστοσελίδα, ή έχεις μια η οποία δεν έχει αρκετό κόσμο, τότε μπορείς να προχωρήσεις άφοβα σε ένα shared hosting πακέτο και μελλοντικά να αναβαθμίσεις το πακέτο σου, εφόσον το shared hosting δεν σου καλύπτει άλλο τις ανάγκες.

Μιας και τα shared hosting πακέτα φιλοξενούν παράλληλα αρκετές ιστοσελίδες, αυτό σημαίνει πως η ιστοσελίδα σου μοιράζεται όλους τους πόρους ενός server, με εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες – ταυτόχρονα. Μιας και συμβαίνει αυτό, τα περισσότερα shared hosting πακέτα δεν παρέχουν την ταχύτητα, την απόδοση και την ασφάλεια που παρέχει ένας VPS ή Dedicated server.

Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις με ένα shared hosting πακέτο, τότε να κοιτάξεις πως: είναι φθηνό, παρέχει αρκετή χωρητικότητα, είναι γρήγορο, γίνονται αυτόματα καθημερινά backups από την εταιρεία και σου παρέχουν επίσης τεχνική υποστήριξη για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσεις. Τέλος, αρκετές εταιρείες παρέχουν εξαιρετικά πακέτα για τα shared hosting, καθώς αν αγοράσεις για ένα ολόκληρο έτος, συχνά σου δίνουν εντελώς δωρεάν και ένα domain name.

VPS Hosting

Οι VPS servers (Virtual Private Server) είναι η ιδανική λύση μεταξύ των shared hosting και των Dedicated server πακέτων. Όταν φιλοξενείς μια ιστοσελίδα σου σε ένα VPS server, αυτό σημαίνει πως η ιστοσελίδα τρέχει πάνω σε virtual machines (ή καλύτερα, σε εικονικούς servers), το οποίο σημαίνει πως λειτουργεί σαν ένας ανεξάρτητος dedicated server (και ας μην είναι). Με πιο απλά λόγια, ένας VPS server χωρίζεται σε διάφορους άλλους εικονικούς servers και τον μοιράζονται πολλαπλές ιστοσελίδες ταυτόχρονα.

Το καλό με τους VPS servers είναι πως μπορείς να αναβαθμίσεις συγκεκριμένα κομμάτια τους καθώς η ιστοσελίδα σου μεγαλώνει και η κίνηση αυξάνεται. Αν για παράδειγμα έχεις ένα VPS server με 2GB μνήμης RAM, 100GB μηνιαίο bandwidth (κίνηση) και 20GB χωρητικότητας και θελήσεις να το αναβαθμίσεις, μπορείς κάθε κομμάτι να το αυξήσεις και να δεις πόσο παραπάνω θα αυξηθεί και το μηνιαίο κόστος.

Οι VPS servers θα πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε SSDs δίσκους για μεγαλύτερες ταχύτητες και επιδόσεις, καθώς επίσης και διάφορες υπηρεσίες και εργαλεία για να τους ενημερώνεις, να προσθέτεις νέα πράγματα και πάει λέγοντας. Ανάλογα με την εταιρεία και τις ανάγκες σου, ένας VPS server συχνά έρχεται με κάποιο περιβάλλον χρήσης, όπως το cPanel ή το Plesk.

Dedicated Hosting

Τέλος, έχουμε το dedicated hosting, το οποίο είναι για ιστοσελίδες με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις ημερησίως ή μηνιαίως. Οι dedicated servers παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, τεράστια ταχύτητα και απόδοση και εργαλεία ή χαρακτηριστικά που δεν έχουν άλλα web hosting πακέτα.

Όταν η ιστοσελίδα σου τρέχει πάνω σε έναν dedicated server, αυτό σημαίνει πως παράλληλα έχεις πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά και τα εργαλεία του server και τον ελέγχεις πλήρως. Τους dedicated servers δεν τους μοιράζεσαι με άλλους πελάτες, αλλά μπορείς να έχεις πολλαπλές δικές σου ιστοσελίδες μέσα σε έναν dedicated server. Μιας και έχεις πρόσβαση σε όλο τον server, συχνά είναι δική σου ευθύνη ή διαχείριση της ασφάλειας και της βελτιστοποίησης του server.

Μιας και αναφερόμαστε για μεγάλες ιστοσελίδες εδώ, θα πρέπει να θυμάσαι πως οι dedicated servers δεν είναι καθόλου φθηνοί. Μιας και περιλαμβάνουν hardware τελευταίας γενιάς, managed υπηρεσίες και απίστευτη τεχνική υποστήριξη από τις εταιρείες, είναι φυσικά και αρκετά πιο ακριβοί από τα κλασικά shared και VPS hosting πακέτα.

Καθόρισε το είδος της ιστοσελίδας που ετοιμάζεσαι να φτιάξεις ή να μεταφέρεις

Είναι αρκετά σημαντικό να καθορίσεις το είδος της ιστοσελίδας που έχεις. Κάποιες web hosting εταιρείες προωθούν και εστιάζουν περισσότερο στα eCommerce (ηλεκτρονικά καταστήματα / e-shops) ενώ άλλες περισσότερο στο blogging και στο SEO. Συχνά, παρέχουν έτοιμα web hosting πακέτα τα οποία είναι πλήρως βελτιστοποιημένα για eCommerce, CMS πλατφόρμες όπως το WordPress και πάει λέγοντας.

Για bloggers: WordPress Managed Hosting

Με το WordPress να κυριαρχεί ένα τεράστιο μέρος του διαδικτύου, θα αντιληφθείς γρήγορα πως οι περισσότερες web hosting εταιρείες παρέχουν βελτιστοποιημένα πακέτα αποκλειστικά για ιστοσελίδες που τρέχουν πάνω στο WordPress. Με άλλα λόγια, τα γνωστά WordPress Managed πακέτα.

Αυτό σημαίνει πως αν πας σε ένα WordPress Managed πακέτο, με το που αγοράσεις το πακέτο φιλοξενίας θα εγκατασταθεί αυτόματα το WordPress σε αυτό και θα είναι ήδη ρυθμισμένο και βελτιστοποιημένο για να τρέχει τέλεια με την CMS πλατφόρμα.

Ίσως η μοναδική web hosting εταιρεία που έχω δει να παρέχει τα καλύτερα Managed WordPress Hosting πακέτα να είναι η TsoHost, η οποία σου δίνει απεριόριστο χώρο στο δίσκο, απεριόριστο bandwidth (κίνηση), προ-εγκατεστημένα προγράμματα που θα χρειαστείς και εξαιρετική ταχύτητα. Το Inkstory, για παράδειγμα, τρέχει στους servers της, και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό – όχι τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

Για ηλεκτρονικά καταστήματα: eCommerce Hosting

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα WordPress Managed πακέτα, έτσι και το eCommerce hosting εστιάζει στους χρήστες που θέλουν να φιλοξενήσουν τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα σε βελτιστοποιημένα πακέτα.

Μιας και ζούμε σε εποχές όπου οι online πωλήσεις έχουν ξεπεράσει ποια τις πωλήσεις από τα τοπικά καταστήματα, είναι σημαντικό το ηλεκτρονικό σου κατάστημα να τρέχει σε έναν γρήγορο και βελτιστοποιημένο server ο οποίος παρέχει παράλληλα μεγάλη ασφάλεια και υπηρεσίες online πληρωμών (όπως η PayPal για παράδειγμα).

Για online portfolios και βιογραφικά: Site Builders και WordPress

Αν σκοπεύεις να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα από την οποία να προωθείς τις δουλειές σου ή θέλεις να δημιουργήσεις ένα πλήρες βιογραφικό (resume site), τότε τα πράγματα αλλάζουν αρκετά. Αν και η καλύτερη επιλογή εδώ είναι να πας σε ένα οικονομικό shared hosting πακέτο και να δημιουργήσεις την ιστοσελίδα σου με το WordPress, υπάρχουν επίσης και οι site builders, οι οποίοι μπορεί να σε βολέψουν αρκετά γι ‘αυτό που χρειάζεσαι.

Υπάρχουν site builders οι οποίοι σου παρέχουν τόσο το domain name και τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σου, όσο και έναν builder για να σχεδιάσεις την ιστοσελίδα σου όπως την θέλεις, σέρνοντας διάφορα widgets, φωτογραφίες και κείμενα μέσα. Μια ιδανική επιλογή για αρχάριους χρήστες που δεν ζητάν πολλά.

Οι καλύτεροι site builders, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι το Wix, το Weebly, το BoldGrid (για WordPress sites) και το Squarespace.

Προσωπικές ιστοσελίδες και blogs: Φθηνά πακέτα, αξιόπιστη εταιρεία

Αν θέλεις να ανοίξεις μια προσωπική ιστοσελίδα ή ένα blog για να γράφεις άρθρα, τότε η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι αυτή: επέλεξε ένα οικονομικό web hosting πακέτο από μια αξιόπιστη web hosting εταιρεία. Εδώ, κοιτάς σίγουρα για ένα shared hosting πακέτο, το οποίο συχνά αν το πληρώσεις για ένα ολόκληρο έτος, θα σου δώσει η εταιρεία και δωρεάν ένα domain name, καθώς επίσης και μια έκπτωση επειδή πληρώνεις για ένα ολόκληρο έτος.

Η TsoHost, για παράδειγμα, αν πληρώσεις για ένα έτος, σου παρέχει ένα δωρεάν domain (δεν υπάρχει η κατάληξη .gr δυστυχώς) ή σου μεταφέρουν εντελώς δωρεάν την ιστοσελίδα σου από κάποια άλλη web hosting εταιρεία. Παράλληλα, αν πληρώσεις για ένα έτος, σου δίνουν επίσης και έκπτωση. Το Papaki σου δίνει δωρεάν SSL πιστοποιητικό και δωρεάν domain name αν πάρεις το Starter πακέτο τους, ή κάποιο μεγαλύτερο (από τα Managed WordPress Hosting πακέτα τους), συν μια έκπτωση.

Κατανοώντας τα χαρακτηριστικά των web hosting πακέτων

Όλοι οι αρχάριοι χρήστες που δεν γνωρίζουν πολλά από τα web hosting πακέτα, συχνά εστιάζουν σε εταιρείες που παρέχουν τα πιο οικονομικά πακέτα με τα περισσότερα χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια λάθος στρατηγική, καθώς θα πρέπει πρώτα να εστιάσεις στις ανάγκες σου, και μετά στην τιμή. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι web developers που γνωρίζω, συχνά εστιάζουν στα πακέτα που παρέχουν μεγάλο bandwith και ασφάλεια.

Τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των web hosting εταιρειών ίσως σου φανούν λίγο περίπλοκα. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί με μόλις λίγα λεπτά από τον χρόνο σου, θα έχεις την δυνατότητα να αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις για να επιλέγεις σωστά web hosting εταιρείες και πακέτα.

Αγορές domain name ονομάτων

Πρώτα απ’ όλα, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις δύο διαφορετικές web hosting εταιρείες αν θέλεις. Προσωπικά, αγοράζω όλα τα domain names μου από το Papaki, αλλά χρησιμοποιώ για hosting την TsoHost. Αυτό το κάνω γιατί το Papaki έχει εκατοντάδες διαφορετικές καταλήξεις για domain names και είναι εξαιρετικά οικονομικό με τις τιμές του. Από την άλλη πλευρά, όμως, προτιμώ τα hosting πακέτα της TsoHost γιατί είναι πιο οικονομικά από αυτά που παρέχει το Papaki και η τεχνική τους υποστήριξη είναι σε άλλο επίπεδο, παρέχοντας online chat 24/7.

Οι καλύτερες web hosting εταιρείες σου παρέχουν επίσης δωρεάν μεταφορά domain names, εκπτώσεις για τις ανανεώσεις του domain σου, SSL πιστοποιητικά και διάφορους μεθόδους πληρωμής.

Email λογαριασμοί

Κάθε web hosting εταιρεία θα πρέπει να σου παρέχει με κάθε hosting πακέτο τουλάχιστον έναν email λογαριασμό. Στην TsoHost για παράδειγμα, με το μικρότερο πακέτο τους μπορείς να δημιουργήσεις έως και 100 email λογαριασμούς, κάτι το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.

Αυτά τα emails είναι επαγγελματικά και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το Gmail, το Outlook και το Yahoo! Mail. Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως μπορείς να δημιουργείς emails με το domain name σου, όπως έχω εγώ για παράδειγμα το info[at]inkstory[dot]gr ως κύριο email του blog, το [email protected] που το χρησιμοποιώ με τους πελάτες μου, το [email protected] για τα emails και τέλος, το [email protected], το οποίο το χρησιμοποιώ για εγγραφές που κάνω σε διάφορες υπηρεσίες, κοινωνικά δίκτυα και πάει λέγοντας.

Χωρητικότητα και RAM

Ο χώρος στο δίσκο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κοιτάς σε κάθε web hosting πακέτο. Όσο περισσότερο χώρο έχεις, τόσες πιο πολλές φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, έγγραφα και άλλων ειδών αρχεία μπορείς να ανεβάσεις στην ιστοσελίδα σου, τόσα πιο πολλά plugins και themes μπορείς να εγκαταστήσεις στο WordPress και πάει λέγοντας.

Για μια μικρή ή καινούργια ιστοσελίδα, τα πακέτα που παρέχουν έως και 10GB χωρητικότητας είναι ιδανικά για ένα καλό ξεκίνημα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν web hosting εταιρείες που παρέχουν μέχρι και απεριόριστο χώρο σε μερικά πακέτα τους. Όσο για τα VPS και Dedicated πακέτα, σε αυτά επιλέγεις εσύ τον χώρο και μπορείς να τον αυξήσεις την οποιαδήποτε στιγμή μελλοντικά. Τέλος, να προτιμάς μόνο τις web hosting εταιρείες που είτε παρέχουν SSD δίσκους, είτε λειτουργούν ως cloud hosting, το οποίο είναι ακόμα πιο γρήγορο και αξιόπιστο.

Όσο για τις RAM, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι μνήμες RAM και στον υπολογιστή/laptop, κινητό και tablet σου. Όσο περισσότερη μνήμη RAM έχει ένα web hosting πακέτο, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι, καθώς αυτές οι μνήμες έρχονται σε απευθείας λειτουργία με τους σκληρούς δίσκους για να αυξήσουν την ταχύτητα της φόρτωσης στις σελίδες.

Bandwidth και Μεταφορές Δεδομένων

Σε όσο αφορά την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου, το bandwidth αφορά τον αριθμό δεδομένων που θα κατέβουν ή θα ανέβουν από μια ιστοσελίδα. Αλλιώς γνωστό και ως “Μεταφορά Δεδομένων,” το bandwidth επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες της ιστοσελίδας σου οι επισκέπτες.

Όσο πιο μεγάλο είναι το bandwidth, τόσο πιο μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να δει την ιστοσελίδα σου την ίδια στιγμή, σε πραγματικό χρόνο. Αν και οι περισσότερες ελληνικές web hosting εταιρείες έχουν μεγάλο περιορισμό στο bandwidth, πολλές ξένες εταιρείες παρέχουν τόσο μεγάλο bandwidth, που δύσκολα η ιστοσελίδα σου θα το φτάσει, ακόμα και αν βρίσκεσαι σε ένα shared hosting πακέτο.

Uptime Rates και Αξιοπιστία

Κάθε επαγγελματίας γνωρίζει πως ο χρόνος είναι χρήμα. Κάθε λεπτό που μια ιστοσελίδα είναι πεσμένη, μπορεί να χάνει αρκετό κόσμο, πολλά λεφτά και SEO σκορ στις μηχανές αναζήτησης. Το 2017, για παράδειγμα, η Amazon υπολόγισε πως έχασε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια επειδή η ιστοσελίδα της αντιμετώπιζε προβλήματα και έπεφτε για περίπου τρεις με τέσσερις ώρες.

Οι περισσότερες web hosting εταιρείες συχνά παρέχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό για το uptime σε όλα τα πακέτα τους. Παρόλα αυτά, κατά 99% κάνουν λάθος. Το uptime είναι ουσιαστικά πόσες ημέρες και ώρες είναι συνεχόμενα διαθέσιμη η ιστοσελίδα σου χωρίς να έχει πέσει ο server. Αυτή την στιγμή, τα cloud hosting πακέτα είναι τα πιο αξιόπιστα καθώς η ιστοσελίδα τρέχει από το cloud και μοιράζεται σε εκατοντάδες servers.

Ασφάλεια και Υποστήριξη

Αν και η ασφάλεια μιας ιστοσελίδας εξαρτιέται κυρίως από τον διαχειριστή της και πόσο δυνατούς κωδικούς πρόσβασης έχει βάλει και τα μέτρα ασφάλειας που έχει πάρει, η hosting εταιρεία που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σου θα πρέπει επίσης να έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Πάνω από το 40% των ιστοσελίδων που δέχονται κάποια επίθεση ή χακαρίστηκαν, ήταν εξαιτίας των web hosting εταιρειών. Ως εκ τούτου, σιγουρέψου πως η hosting εταιρεία που σε φιλοξενεί περιλαμβάνει firewalls, υπηρεσίες παρακολούθησης και επιπλέον add-ons ασφάλειας. Θα πρέπει επίσης να κρατάει καθημερινά backups.

Η υποστήριξη είναι επίσης εξίσου σημαντική. Σκέψου για παράδειγμα πως στις τέσσερις η ώρα τα ξημερώματα, μια μέρα όπου αποφάσισες να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με την ιστοσελίδα σου, βλέπεις ξαφνικά πως είναι πεσμένη. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, εφόσον δεν έκανες εσύ κάποια αλλαγή και έπεσε, είναι να επικοινωνήσεις με την web hosting εταιρεία. Αν η εταιρεία δεν παρέχει 24/7 τεχνική υποστήριξη, ή δεν λειτουργεί τα σαββατοκύριακα, τότε βρίσκεσαι σε μεγάλο κίνδυνο. Η ιστοσελίδα σου μπορεί να είναι από μερικές ώρες έως και μερικές ημέρες πεσμένη.

4. Κατανοώντας τος κόστος των hosting πακέτων

Το ξέρω, το ξέρω, το κόστος είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που κοιτάς συνήθως σε ένα καινούργιο web hosting πακέτο. Παρόλο που το κόστος είναι σίγουρα ένα σημαντικό μέρος της τελικής σου απόφασης, μην θυσιάσεις το κόστος για την ταχύτητα και την τεχνική υποστήριξη.

Επίσης, μην ξεχνάς να κοιτάς για όλες τις προσφορές που έχει η κάθε web hosting εταιρεία, καθώς μαζί με ένα πακέτο μπορείς να αποκτήσεις και domain name, και SSL πιστοποιητικό. Συνήθως, οι προσφορές είναι διαθέσιμες μόνο στα πακέτα τα οποία αγοράζεις για τουλάχιστον ένα έτος.

Γιατί τα δωρεάν hosting πακέτα είναι κακή επιλογή

Υπάρχουν αρκετές web hosting εταιρείες που σου παρέχουν δωρεάν web hosting πακέτα με την αγορά ενός domain name. Παρόλα αυτά, αυτά τα πακέτα είναι τόσο περιορισμένα, που δεν αξίζει καν να τα κοιτάς, πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιείς.

Εκτός από το γεγονός πως τα περισσότερα δωρεάν hosting πακέτα παρέχουν υπερβολικά πολύ μικρή χωρητικότητα, συχνά δεν παρέχεται τεχνική υποστήριξη γι ‘αυτά, δεν έχουν τα πιο βασικά χαρακτηριστικά επαγγελματικών πακέτων και τις περισσότερες φορές δεν έχουν και ασφάλεια.

Γιατί οι φθηνές υπηρεσίες είναι μια αξιόπιστη επιλογή

Μιας και μια εταιρεία μπορεί να έχει έως και χιλιάδες πελάτες μέσα σε μόλις έναν shared server, είναι αρκετά πιο εύκολο γι ‘αυτούς να αγοράσουν και να προσθέσουν μέσα στα πεκέτα τους επαγγελματικά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα shared hosting πακέτα περιλαμβάνουν αυτόματα ημερήσια backups, διάφορους website builders, eCommerce εργαλεία, μεταξύ άλλων.

Το γεγονός πως μια υπηρεσία παρέχει πολύ φθηνά πακέτα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως τα πακέτα τους δεν είναι καλά ή οι servers τους δεν είναι γρήγοροι, αλλά αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία. Κάποιες εταιρείες προτιμούν να στοχεύουν στις μαζικές πωλήσεις, παρά στις λίγες και ακριβές.

Οι καλύτερες Web Hosting εταιρείες

Εφόσον λοιπόν έχεις πλέον τις απαραίτητες γνώσεις για να επιλέξεις σωστά μια αξιόπιστη hosting υπηρεσία, επόμενο βήμα είναι να δεις τις γνωστότερες και καλύτερες στο είδος τους web hosting εταιρείες.

Κάθε μια από τις παρακάτω εταιρείες τις έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, ενώ οι κριτικές για την καθεμία βασίζονται στο TrustPilot από εκατοντάδες ανθρώπους που τις χρησιμοποίησαν.

1. TsoHost

Βάζω την TsoHost πρώτη στη λίστα καθώς είναι η web hosting εταιρεία που χρησιμοποιώ για να φιλοξενώ τόσο τις δικές μου ιστοσελίδες, όπως το Inkstory που διαβάζεις τώρα, αλλά και τις ιστοσελίδες των πελατών μου. Η εταιρεία παρέχει γρήγορους και αξιόπιστους servers, τρομερά οικονομικά πακέτα και την καλύτερη τεχνική υποστήριξη που έχω δει στην ζωή μου – παρέχεται online chat για απευθείας συνομιλία με κάποιον τεχνικό, 24/7.

2. SiteGround

Για εκατομμύρια ανθρώπους, η SiteGround θεωρείται ως η καλύτερη web hosting εταιρεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, μέχρι και το ίδιο το WordPress την προτείνει στους χρήστες του. Μιας και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες web hosting εταιρείες, η SiteGround δεν είναι οικονομική, οπότε οι τιμές στα πακέτα είναι λίγο τσιμπημένες. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει φτιάξει μέχρι και το δικό της plugin για το WordPress, το οποίο αυξάνει την ταχύτητα και την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων σου με τους servers της εταιρείας.

3. Papaki

Το Papaki είναι η γνωστότερη εταιρεία στην Ελλάδα. Παρέχει αξιόπιστους και γρήγορους servers, αρκετά πακέτα για να επιλέξεις, μεταξύ και των WordPress Managed και WooCommerce Managed πακέτων. Αν και οι τιμές τους είναι λιγάκι ανεβασμένες, έμεινα ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την τεχνική τους υποστήριξη. Τις περισσότερες φορές αργούσαν να απαντήσουν στα tickets που άνοιγα, ενώ πολλές φορές μου έλεγαν παράλογα πράγματα για ορισμένα προβλήματα που σύμβαιναν – και λέω παράλογα, γιατί κάποτε είχα φτιάξει και εγώ μια web hosting υπηρεσία, οπότε γνωρίζω πολύ καλά πως λειτουργούν και τι γίνεται.

4. TopHost

Η TopHost είναι και αυτή μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες web hosting εταιρείες στην Ελλάδα, με εξαιρετικά πακέτα για μικρές ιστοσελίδες που αναζητούν Shared Hosting ή για μεγαλύτερες που αναζητούν για Semi-dedicated hosting. Αν και πριν από μερικά χρόνια αντιμετώπιζα προβλήματα με μερικούς από τους Dedicated servers τους, ευελπιστώ πως αυτά έχουν λυθεί ποια.

4. NameCheap

Αν και η NameCheap είναι αρκετά γνωστή χάρη στις εκατοντάδες καταλήξεις για domain names που παρέχει στους πελάτες της, έχει επίσης ορισμένα οικονομικά και αξιόπιστα shared hosting πακέτα, τα οποία είναι ιδανικά για νέους bloggers. Οι servers τους είναι επίσης αρκετά γρήγοροι και παρέχουν και online τεχνική υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο.

5. BlueHost

Οι BlueHost έχει αναμφισβήτητα τα χειρότερα πακέτα σε όλη την λίστα με τις web hosting εταιρείες. Αλλά απευθύνομαι αποκλειστικά στα shared hosting πακέτα της. Οι VPS servers της είναι αρκετά καλύτεροι, ενώ αν αποφασίσεις να πας σε κάποιο WordPress Managed πακέτο, η διαφορά σε αντίθεση με τα shared hosting είναι τρομερά εμφανής. Παρόλα αυτά, η BlueHost παραμένει μια από τις γνωστότερες εταιρείες του είδος παγκοσμίως και την διαφημίζουν χιλιάδες bloggers.

6. GoDaddy

Η GoDaddy μπορεί να είναι αρκετά γνωστή χάρη στις εκατοντάδες καταλήξεις ονομάτων (domain names) που παρέχει σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος, αλλά παρέχει και shared hosting πακέτα τα οποία είναι αρκετά φθηνά για να ξεκινήσεις ένα καινούργιο blog ή μια ιστοσελίδα. Παρέχουν επίσης και ελληνικούς αριθμούς επικοινωνίας στην περίπτωση που χρειαστείς τεχνική υποστήριξη, έναν από Αθήνα και έναν από Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη παρέχεται μόνο στα αγγλικά.

7. Hostinger

Η Hostinger παρέχει μερικά από τα καλύτερα και πιο οικονομικά πακέτα που θα βρεις στην αγορά. Παρέχει αξιόπιστους και γρήγορους servers και μπορείς εύκολα να αναβαθμίζεις τα πακέτα σου καθώς μεγαλώνει η ιστοσελίδα σου. Δυστυχώς, η τεχνική τους υποστήριξη δεν είναι και από τις καλύτερες, με μεγάλες καθυστερήσεις στις απαντήσεις.

8. HostGator

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για την HostGator. Αρχικά, η εταιρεία άνοιξε για πρώτη φορά στις 22 Οκτωβρίου το 2002 και κατάφερε να γίνει μια από τις δημοφιλέστερες στο είδος της. Παρόλο που οι αξιολογήσεις της στο TrustPilot είναι μικτές, με αρκετούς να κατηγορούν την εταιρεία για την δυσάρεστη εμπειρία τους με την τεχνική της υποστήριξη, αρκετοί φιλοξενούν χρόνια τις ιστοσελίδες τους σε αυτήν και αφήνουν συνεχώς reviews πέντε αστέρων (5/5). Προσωπικά, και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τους servers της, οι οποίοι είναι αρκετά οικονομικοί, αλλά και η τεχνική υποστήριξη της δεν με δυσαρέστησε ποτέ.

9. WPEngine

Αν και δεν ήθελα να βάλω την συγκεκριμένη εταιρεία στην λίστα, θα το κάνω μόνο και μόνο επειδή έχει πάρει εκατοντάδες βραβεία για το hosting της. Η WPEngine είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ακριβές hosting εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ισχυρίζονται πως σου παρέχουν τους γρηγορότερους servers. Παρόλα αυτά, η τεχνική τους υποστήριξη είναι απαράδεκτη, με ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί η εταιρεία και τα εργαλεία, και με τιμές που απλά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν για κανένα λόγο.

Διάβασε επίσης: Affiliate Web Hosting – Βγάλε χρήματα προωθώντας web hosting πακέτα

Σύνοψη..

Τώρα που γνωρίζεις ποιες είναι οι γνωστότερες web hosting εταιρείες και γνωρίζεις πως να επιλέξεις το κατάλληλο πακέτο που θα καλύπτει τις ανάγκες σου, έχεις κάποια απορία ή προβληματισμό; Επίσης, γνωρίζεις κάποια άλλη εταιρεία που δεν πρόσθεσα στο άρθρο αλλά αξίζει; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;