Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πως να πάρεις δωρεάν domain name ή subdomain για το blog σου

Share

Αν είσαι έτοιμος να ανοίξεις το νέο σου blog, ή να αλλάξεις την ονομασία του υπάρχοντος, τότε υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να πάρεις ένα δωρεάν domain name ή ένα subdomain και να ξεκινήσεις άμεσα.

Άσχετα με το γεγονός πως οι περισσότερες hosting υπηρεσίες χρεώνουν το κάθε domain name που αγοράζεις, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν. Οι περισσότερες υπηρεσίες που προωθούν τα δωρεάν domain names τους, για την ακρίβεια αναφέρονται σε sub-domains, τα οποία είναι τύπου inkstorygr.weebly.com, και όχι κανονικά domains.

Σε αυτό το άρθρο, παρόλα αυτά, θα δούμε πως μπορείς να αποκτήσεις ένα δωρεάν domain name για το blog σου, και να το χρησιμοποιήσεις όπως θα έκανες και αν αγόραζες ένα από μια υπηρεσία.

Πρώτη επιλογή: Πάρε ένα δωρεάν .tk domain name

Η ιστοσελίδα dot.tk παρέχει εδώ και αρκετά χρόνια την επιλογή σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάρουν εντελώς δωρεάν ένα .tk domain name. Παρέχουν επίσης (πλέον) και καινούργιες καταλήξεις όπως το .ml, .ga, .cf και .gq, τα οποία είναι επίσης διαθέσιμα χωρίς κανένα έξτρα κόστος.

Η υπηρεσία “τροφοδοτείται” από το Freenom και μέχρι στιγμής είναι η μοναδική η οποία παρέχει κανονικά domain names εντελώς δωρεάν. Οι περισσότερες καταλήξεις σου δίνουν επίσης την δυνατότητα να προσθέσεις και subdomains, όπως blog.inkstory.tk. Με το dot.tk αποκτάς ένα πραγματικό domain name το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με όποιον τρόπο επιθυμείς, ενώ έχεις επίσης την δυνατότητα να το μεταφέρεις και σε άλλη web hosting υπηρεσία ώστε να δημιουργήσεις μέχρι και επαγγελματικά emails (π.χ. [email protected]).

Το πρόβλημα με τα dot.tk domain names είναι πως μπορείς να τα αποκτάς στο όνομα σου για ένα χρόνο. Φυσικά, κάθε χρόνο έχεις την δυνατότητα, όπως και με κάθε domain name, να τα ανανεώνεις εντελώς δωρεάν, αλλά κανένας δεν μπορεί να σου υποσχεθεί πως θα παραμείνουν δωρεάν για πάντα – αν και η υπηρεσία λειτουργεί έτσι εδώ και αρκετά χρόνια.

Δεύτερη επιλογή: Πάρε ένα δωρεάν domain name μαζί με ένα ετήσιο web hosting πακέτο

Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα επαγγελματικό domain name για την ιστοσελίδα ή το blog σου, αλλά χρειάζεσαι επίσης και ένα web hosting πακέτο, τότε μπορείς να αναζητήσεις για εταιρείες οι οποίες σου παρέχουν δωρεάν domain name με κάθε ετήσιο web hosting πακέτο που αγοράζεις.

Αν πληρώσεις για ένα ετήσιο Managed WordPress Hosting πακέτο από το Papaki, σου παρέχουν εντελώς δωρεάν και ένα .info ή .me domain name.

Στην GoDaddy, με τα ετήσια WordPress Hosting πακέτα τους, λαμβάνεις επίσης ένα δωρεάν domain name με μια από τις υποστηριζόμενες καταλήξεις τους: .BIZ, .CLUB, .COM, .NET, .TODAY, .XYZ, .EMAIL, .GROUP, .COMPANY, .ORG, .CO, .INFO, .LIFE, .LIVE, .ROCKS και .SPACE.

Στην BlueHost μπορείς επίσης να λάβεις ένα δωρεάν domain name με τα ετήσια WordPress Hosting πακέτα τους, αλλά δεν μπορώ να βρω αν επιλέγεις όποια κατάληξη θέλεις ή έχεις μόνο το .com.

Βρες τις καλύτερες web hosting εταιρεία καθώς επίσης και τα καλύτερα blogging εργαλεία στον Κατάλογο του Inkstory.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, αν και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να πληρώσεις για να αποκτήσεις ένα ετήσιο web hosting πακέτο, τουλάχιστον γλιτώνεις μερικά χρήματα λαμβάνοντας παράλληλα ένα δωρεάν domain name.

Τρίτη επιλογή: Πάρε ένα δωρεάν subdomain με κάποιον Website Builder

Αν δεν έχεις την οικονομική άνεση για να αποκτήσεις ένα hosting πακέτο και δεν ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιείς μια από τις διαθέσιμες καταλήξεις του dot.tk, τότε η αμέσως επόμενη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιον website builder.

Οι website builders είναι ουσιαστικά online ιστοσελίδες οι οποίες σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα, ένα blog ή ένα e-shop, με βασικά χαρακτηριστικά, χωρίς να έχεις γνώσεις πάνω σε κώδικα. Παράλληλα, κάποιες από αυτές σου παρέχουν δωρεάν και ένα subdomain με την κατάληξη του domain name τους (όπως www.yoursite.weebly.com).

Τέτοιοι website builders είναι το Weebly, το Wix και το Squarespace (αν και το Squarespace δεν παρέχει δωρεάν έκδοση). Με αυτές τις υπηρεσίες θα έχεις όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσεις εύκολα και γρήγορα μια απλή ιστοσελίδα, ενώ αν θέλεις να πας στο επόμενο επίπεδο, τότε μπορείς να αποκτήσεις και ένα από τα επί-πληρωμής συνδρομητικά πακέτα τους, με τα οποία θα έχεις περισσότερες επιλογές αλλά και την δυνατότητα να προσθέσεις ένα κανονικό domain name.

Όπως και να ‘χει, το θέμα είναι πως μπορείς να αποκτήσεις μέσα από αυτές ένα δωρεάν subdomain, το οποίο ωστόσο θα έχεις την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις μόνο σε ιστοσελίδα που έχεις φτιάξει μέσω του builder τους.

Τέταρτη επιλογή: Απόκτησε ένα δωρεάν .Co.nf domain name

Μέσω του biz.nf έχεις την δυνατότητα να αποκτήσεις ένα δωρεάν domain name σε κατάληξη .co.nf. Σε αντίθεση με το dot.tk, το οποίο σου επιτρέπει να κλείσεις ένα domain name για ένα έτος κάθε φορά, το Biz.nf σου επιτρέπει να το κλείσεις για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, το Biz.nf σου παρέχει επίσης και ένα δωρεάν βασικό hosting πακέτο για να ξεκινήσεις να στήνεις την ιστοσελίδα σου, αλλά παρέχει μόλις 1GB χωρηρικότητας και 5GB μηνιαίας κίνησης (bandwidth), γεγονός πως δεν φτάνει σχεδόν για τίποτα. Τέλος, μπορείς να ανεβάσεις μόλις 2MB αρχείων κάθε φορά στην ιστοσελίδα σου, αλλά όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορείς να τα ‘χεις όλα δωρεάν.

Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη υπηρεσία είναι πως δεν σου επιτρέπει να μεταφέρεις το domain name σου σε άλλη εταιρεία, αν και έχουν αναφέρει πως αυτό μάλλον θα συμβεί στο κοντινό μέλλον, αλλά με κάποια χρέωση.

Αξίζει να αποκτήσεις ένα δωρεάν domain ή θα ήταν καλύτερο να αγοράσεις ένα;

Προφανώς και η δεύτερη επιλογή είναι και η σοφότερη. Ενώ υπάρχει τρόπος για να αποκτήσεις ένα δωρεάν domain name ή ένα subdomain, κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως κάποια μέρα η υπηρεσία που σου παρέχει αυτά τα domains δεν θα κλείσει και δεν θα σταματήσει η λειτουργία τους. Φυσικά, ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είσαι πάλι σε θέση να αγοράσεις ένα άλλο και απλά να αλλάξεις την ονομασία, κρατώντας την ιστοσελίδα σου άθικτη, αλλά και οι αλλαγές των domains πολλές φορές (αν γίνουν λάθος) αποτελούν πρόβλημα στο SEO.

Η αλήθεια είναι πως μέσω του GoDaddy ή μέσω του Papaki μπορείς να βρεις αρκετές φθηνές καταλήξεις οι οποίες είναι έμπιστες και τις χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, είναι πιο επαγγελματικό να χρησιμοποιείς ένα επαγγελματικό domain name, παρά ένα δωρεάν που δεν έχει ξανά ακούσει ποτέ κανείς.


Εσύ ποια κατάληξη έχεις επιλέξει για το blog σου και ποια είναι η άποψη σου για τα δωρεάν domain names; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;