Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανασχεδιασμός Blog: Τι θα συμβεί στα στατιστικά σου;

Share

Για τους συχνούς αναγνώστες του Inkstory, θα έχουν παρατηρήσει ήδη το νέο ανασχεδιασμό του blog. Αυτός ο ανασχεδιασμός έγινε φυσικά πάνω στην πλατφόρμα του WordPress, και από τότε έως τώρα, υπήρξαν αρκετές αλλαγές στο εισόδημα, στα στατιστικά και στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδράνε πλέον οι αναγνώστες.

Αν σκέφτεσαι πως έφτασε ο καιρός για τον επόμενο ανασχεδιασμό του blog σου, τότε πιθανότατα να αναρωτιέσαι αν αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τα στατιστικά και το εισόδημα σου. Ή τουλάχιστον, αυτή είναι μια απ’ τις πρώτες ερωτήσεις που μου κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μου προτού προχωρήσουμε στην αλλαγή.

Τι θα συμβεί στα στατιστικά σου σύμφωνα με την Google

Σε μια δημοσίευση του στο LinkedIn (την οποία έχω εισάγει παρακάτω), ο Gary Illyes, αναλυτής στην Google, ανέφερε πως όταν ανασχεδιάζεις μια ιστοσελίδα, τα rankings στις μηχανές αναζήτησης μπορεί “να τα παίξουν”.

Σύμφωνα με τον Illyes, οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τον HTML κώδικα των σελίδων σου για να κατανοήσουν το περιεχόμενο τους. Αν για παράδειγμα αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο είχες τις παραγράφους σου, αφαιρέσεις τις H επικεφαλίδες για χάρη του σχεδιασμού, αν αλλάξεις τις ετικέτες, μεταξύ αρκετών άλλων στοιχείων που αποτελούν τη δομή του, τότε θα δεις μεγάλες αλλαγές και στην κατάταξη των σελίδων σου στις μηχανές αναζήτησης.

Με πιο απλά λόγια, αν ο ανασχεδιασμός του blog σου δεν επηρεάσει το περιεχόμενο και τη δομή του, τότε δεν θα δεις ιδιαίτερες αλλαγές. Παρόλα αυτά, άλλα μέρη παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, όπως για παράδειγμα αν αφαιρέσεις ή προσθέσεις νέα πράγματα, αν θα εισαχθεί έξτρα περιεχόμενο και τι λέξεις-κλειδιά θα έχει αυτό, ή ακόμα κι αν κάνεις μεγάλες αλλαγές στο header και το footer.

Οι σύνδεσμοι είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ενός ανασχεδιασμού. Εάν επηρεαστούν και εμφανιστούν πολλές 404 σελίδες, τότε θα δεις μεγάλη κάθοδο στα rankings σου. Παρόλα αυτά, ο Illyes στη δημοσίευση του αναφέρει μόλις μια μικρή αλήθεια, μα όχι λεπτομερώς.

Τι πραγματικά θα συμβεί στα στατιστικά σου μετά από ανασχεδιασμό;

Όλα βασίζονται πάνω στη σωστή δουλειά που θα γίνει με τον ανασχεδιασμό του blog σου. Για παράδειγμα, αν γίνουν μεγάλες αλλαγές στη δομή του περιεχομένου και γίνουν σωστά, τότε θα δεις τα ranking σου να αυξάνονται και τα άρθρα σου να ανεβαίνουν σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αν παρόλα αυτά γίνει έστω και μια σημαντική αλλαγή λάθος, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να δεις το περιεχόμενο σου – ή μέρος του – να χάνει αρκετές θέσεις ή να εξαφανίζεται εντελώς. Τα ίδια θέματα και τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσεις φυσικά και με άλλες μηχανές αναζήτησης όπως η Bing και το ChatGPT.

Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν κατά τον ανασχεδιασμό;

  • Σιγουρέψου πως η αρχική σελίδα και το περιεχόμενο σου έχουν την σωστή κατάταξη με τις Η επικεφαλίδες. Ο τίτλος είναι η H1, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να πηγαίνει H3, H4 και ούτω καθεξής. Αν η δομή είναι H1, H3, H2, τότε πρόκειται για λάθος πρακτική.
  • Σιγουρέψου πως η βαθμολογία της ταχύτητας έχει αυξηθεί και δεν έχει μειωθεί, χρησιμοποιώντας το Google PageSpeed Insights και το GTMetrix.com για να τραβήξεις πριν και μετά screenshots. Η ταχύτητα παίζει σημαντικό παράγοντα στα rankings μιας ιστοσελίδας, οπότε σιγουρέψου πως βελτιώθηκε.
  • Σιγουρέψου υπάρχει σωστό internal backlinking σε όλες τις σελίδες σου. Αυτό σημαίνει να σιγουρευτείς πως όλα τα άρθρα που έχεις δημοσιευμένα και είναι παρόμοια μεταξύ τους να περιλαμβάνουν συνδέσμους που το ένα μεταφέρει στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο, αν έχεις γράψει πέντε διαφορετικά αλλά σχετικά άρθρα, οι μηχανές αναζήτησης θα καταλάβουν πως συνδέονται μεταξύ τους.
  • Σιγουρέψου πως έχεις μετατρέψει όλους τους affiliate συνδέσμους και όλους τους συνδέσμους για τους οποίους σε έχουν πληρώσει σε sponsored, όπως το ζητάει πλέον η Google. Κράτα με do-follow όλους τους συνδέσμους που εμπιστεύεσαι και οδηγούν σε σελίδες που έχουν σχετικό περιεχόμενο και μετέτρεψε σε no-follow όλους τους υπόλοιπους.
  • Σιγουρέψου πως ο ανασχεδιασμός είναι σωστός και δεν παρουσιάζει προβλήματα σε διαφορετικές διαστάσεις οθονών και συσκευών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα περιήγησης σου στον υπολογιστή ώστε να μειώνεις και αυξάνεις το μέγεθος του για να δεις πως ανταποκρίνεται ο σχεδιασμός. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιστοσελίδες όπως το Screenfly.com για να ελέγχεις την ιστοσελίδα σου σε διαφορετικές διαστάσεις.
  • Σιγουρέψου πως υπάρχει μέσα στο νέο κώδικα ο κώδικας για τα Google Analytics, Google AdSense, Google Search Console και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία χρησιμοποιείς και σου παρέχει κάποιο κώδικα. Αν δεν εισάγεις τον κώδικα αυτών των υπηρεσιών, τότε θα δεις τα στατιστικά και το εισόδημα σου να μηδενίζονται.
  • Σιγουρέψου πως έχεις βελτιστοποιήσει όλες τις κατηγορίες του blog σου με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά στις περιγραφές τους. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για τις ετικέτες του blog σου. Αν ωστόσο έχεις πάρα πολλές και άσχετες, τότε θα ήταν προτιμότερο να τις μετατρέψεις σε no-index με εργαλεία όπως το Rank Math SEO. Εναλλακτικά, διέγραψε τις ετικέτες που δεν χρειάζεσαι και δεν θα ξανά γράψεις γι ‘αυτές, σιγουρέψου πως δεν υπάρχουν ετικέτες και κατηγορίες με τον ίδιο τίτλο και πρόσθεσε σε όλες μια περιγραφή.
  • Σιγουρέψου πως δεν υπάρχουν 404 σελίδες και πως οι εξωτερικοί σου σύνδεσμοι δεν οδηγούν σε 404 σελίδες άλλων ιστοσελίδων. Με το Rank Math θα έχεις την δυνατότητα να δεις και να διορθώσεις αυτόματα όλες τις 404 σελίδες του blog σου. Το Broken Link Checker είναι ένα άλλο εξαιρετικό και δωρεάν πρόσθετο για το WordPress ώστε να ελέγχεις και να διορθώνεις χειροκίνητα τους σπασμένους εξωτερικούς συνδέσμους.

Χρησιμοποίησε το Search Console και το Webmaster Tools για να ελέγξεις αν οι σελίδες σου μετά τον ανασχεδιασμό αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Έχω παρατηρήσει πως η Bing βλέπει πιο γρήγορα τις νέες αλλαγές, οπότε σιγουρέψου πως έχεις κάνει μια σάρωση με το εργαλείο της για να ελέγξεις για τυχόν σφάλματα – πολλά εκ των οποίων αφορούν και την Google.

Προσπάθησε να αποφύγεις να περιλαμβάνεις στις σελίδες σου κώδικα από τρίτες ιστοσελίδες και υπηρεσίες, για να αποφύγεις να δεις τη βαθμολογία σου να πέφτει. Οι φωτογραφίες σου θα πρέπει να βελτιστοποιούνται επίσης και να μετατρέπονται σε .WebP μορφή για να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Χρησιμοποίησε CDN υπηρεσίες όπως το FlyingPress ή το Gumlet CDN για να βελτιστοποιείς αυτόματα όλες τις φωτογραφίες του blog σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;