Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Τι είναι το Gumlet CDN και πως αυξάνει την ταχύτητα του site

Share

Το Gumlet CDN είναι μια οικονομική εταιρεία που υπόσχεται να σου συμπιέσει τις φωτογραφίες και να τις μετατρέψει σε WebP και AVIF, αυξάνοντας το SEO στα ύψη και, εντελώς δωρεάν, ή με ένα μικρό κόστος που συμφέρει και τα πιο μικρά ή μεγάλα blogs.

Μιας και η ταχύτητα θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας από την Google για το SEO ενός site, η συμπίεση και η μετατροπή των φωτογραφιών ενός blog σε πιο καινούργιες και μοντέρνες μορφές είναι πλέον απαραίτητη. Παρόλα αυτά, το κόστος συχνά είναι υψηλό και η πράξη δύσκολη, και εδώ έρχεται το Gumlet CDN και σε βοηθάει να αυξήσεις την ταχύτητα του blog σου στα ύψη, σε λιγότερο από 10 λεπτά, ακόμα και αν είσαι εντελώς αρχάριος χρήστης.

Ακούγεται πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό, αλλά οι άνθρωποι βρήκαν τον κατάλληλο τρόπο για να παρέχουν ακριβώς αυτό που ζητάνε όλοι οι bloggers: Ένα γρήγορο blog, με χαμηλό κόστος και εύκολη εγκατάσταση που γίνεται και από bloggers που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από τεχνικά θέματα.

Επισκέψου την υπηρεσία εδώ!

Τι ακριβώς κάνει το Gumlet CDN

Το Gumlet είναι μια υπηρεσία βελτιστοποίησης και παράδοσης φωτογραφιών βασισμένη στο cloud, η οποία βοηθάει εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες και mobile εφαρμογές να παρέχουν στους χρήστες τους υψηλής ποιότητας βελτιστοποιημένες φωτογραφίες.

Με απλά λόγια: Όταν ενεργοποιήσεις την CDN υπηρεσία του Gumlet, όλες οι φωτογραφίες του blog σου θα φορτώνουν και θα ανοίγουν από το cloud δίκτυο του Gumlet. Μιας και η υπηρεσία βελτιστοποιεί τις φωτογραφίες, αν ο browser (περιηγητής) του αναγνώστη σου υποστηρίζει πιο καινούργιες μορφές αρχείων, όπως τις WebP και τις AVIF μορφές της Google, οι φωτογραφίες θα φορτώνουν σχεδόν στιγμιαία.

Μιας και οι περισσότεροι browsers υποστηρίζουν πλέον αυτές τις μορφές, και κυρίως την WebP μορφή, θα δεις το bandwidth του server σου να μειώνεται σημαντικά, την ταχύτητα του blog σου να χτυπάει πράσινο στο GTMetrix και στο PageSpeed Insights, το engagement και το bounce rate να επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους και το SEO σκορ του blog σου να απογειώνεται. Όλα αυτά, μόνο από τις εικόνες, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την ταχύτητα του blog.

Οι δυνατότητες που παρέχει το Gumlet CDN

 • Αυτόματη βελτιστοποίηση: Με την Gumlet.js library, θα έχεις την δυνατότητα να ενσωματώσεις το Gumlet σε οποιαδήποτε πλατφόρμα σε λιγότερο από 10 λεπτά.
 • Γρηγορότερη φόρτωση εικόνων: Οι εικόνες σου φορτώνουν μέσω του Amazon CloudFront CDN με 200+ PoPs σε ολόκληρο τον κόσμο.
 • Βελτίωση του SEO: Οι ελαφρύτερες σελίδες σημαίνουν πιο γρήγορη φόρτωση, και άρα καλύτερο SEO σκορ για την ιστοσελίδα σου.
 • Πιο εύκολη επεξεργασία και οργάνωση εικόνων: Αντί να παρέχεις στους αναγνώστες σου διαφορετικές κομμένες φωτογραφίες, λαμβάνουν μια σε ένα μέγεθος, η οποία είναι πλήρως βελτιστοποιημένη.
 • Μετατροπή εικόνων: Όλες οι εικόνες σου μετατρέπονται αυτόματα σε WebP και AVIF (και οι δύο μορφές είναι της Google) και είναι retina-ready, ενώ αν ο επισκέπτης δεν έχει μοντέρνο browser, τότε εμφανίζεται η πραγματική μορφή της εικόνας (π.χ. JPEG, JPG, PNG, GIF κ.λ.π.).
 • Στατιστικά: Αναλυτικά στατιστικά και ειδοποιήσεις μέσω email για να βλέπεις πόσο bandwidth έχεις καταναλώσει.

Για να δεις όλα όσα παρέχει η εταιρεία, ρίξε μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Να σημειώσω εδώ πως όταν χρησιμοποιείς το Gumlet CDN, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς WordPress plugin για την συμπίεση και βελτιστοποίηση φωτογραφιών, καθώς τα αναλαμβάνει όλα η υπηρεσία. Αυτό σημαίνει γρηγορότερο ανέβασμα φωτογραφιών στην βιβλιοθήκη του WordPress, καθώς δεν κάνει αυτόματη συμπίεση κατά το ανέβασμα, και ένα γρηγορότερο διαχειριστικό καθώς υπάρχουν λιγότερα plugins.

Πόσο κοστίζουν τα πακέτα της υπηρεσίας και πόσο bandwidth καταναλώνει το blog σου

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανταγωνιστικές υπηρεσίες, αλλά και με τα ατελείωτα WordPress plugins που θα βρεις για την συμπίεση φωτογραφιών, το Gumlet είναι αναμφισβήτητα από τις οικονομικότερες και καλύτερες επιλογές.

Δωρεάν (0$ μηνιαίως)Pro (5$ μηνιαίως)Business (50$ μηνιαίως)
1 ιστοσελίδα1 ιστοσελίδαΑπεριόριστες ιστοσελίδες
1GB Bandwidth / μηνιαίως (1$ για κάθε έξτρα GB)25GB Bandwidth/ μηνιαίως (0.2$ για κάθε έξτρα GB)200GB Bandwidth/ μηνιαίως (0.12$ για κάθε έξτρα GB)
Gumlet CDNGumlet CDNCloudfront CDN
Πίνακας ΣτατιστικώνΠίνακας ΣτατιστικώνΠίνακας Στατιστικών
Υποστήριξη κοινότηταςΥψηλή προτεραιότητα στην τεχνική υποστήριξηΥψηλή προτεραιότητα στην τεχνική υποστήριξη
Κανένα Uptime SLA99.9% Uptime SLA99.95% Uptime SLA
1 χρήστης3 χρήστεςΑπεριόριστοι χρήστες
Δεν παρέχεται custom domain υποστηρίξη5$ για κάθε custom domain + SSL3 custom CNAMEs + SSL
Δεν στέλνονται ειδοποιήσεις και reportsΜηνιαίες μετρήσεις και ειδοποιήσειςΠροηγμένες δυνατότητες

Για να βρεις πόσο bandwidth καταναλώνει καθημερινά ή μηνιαίως το blog σου, έλεγξε τα στατιστικά του cPanel ή Plesk διαχειριστικού σου (παρέχεται με κάθε web hosting πακέτο, ενώ τα στοιχεία σύνδεσης τα λαμβάνεις μαζί με το email που έλαβες όταν ενεργοποιήθηκε το hosting πακέτο σου). Μπορείς επίσης να ζητήσεις από τον προγραμματιστή σου ή την hosting εταιρεία που σε φιλοξενεί τα στατιστικά των τελευταίων μηνών για την κατανάλωση του bandwidth από το blog σου.

Ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος, ωστόσο, θα ‘ταν απλά να χρησιμοποιήσεις το δωρεάν online εργαλείο που παρέχει το Gumlet για τον έλεγχο της ταχύτητας και του SEO του blog σου. Απλά μπες στο εργαλείο κάνοντας κλικ στο παραπάνω κουμπί, πρόσθεσε τον σύνδεσμο του blog σου και πάτα στην επιλογή “Analyze page“. Η υπηρεσία θα ελέγξει το blog σου και θα σου δείξει τι αποτελέσματα θα έχει στην ταχύτητα με την χρήση της υπηρεσίας.

Gumlet CDN - Page Analyzer

Αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις ένα από τα παραπάνω πακέτα της υπηρεσίας, επίτρεψε μου να σου τα αναλύσω με πιο απλά λόγια:

 • Το δωρεάν πακέτο: Είναι ιδανικό για bloggers που θέλουν να δοκιμάσουν την υπηρεσία και να δουν ποια είναι τα τελικά αποτελέσματα στην ταχύτητα (παρέχεται η δυνατότητα αναβάθμισης στο Pro ή Business πακέτο με ένα κλικ).
 • Το Pro πακέτο: Είναι ιδανικό για μικρά και μεγάλα blogs που θέλουν να επενδύσουν λίγα παραπάνω χρήματα για την αύξηση της ταχύτητας και του SEO τους. Θα επωφεληθούν επίσης από την αναβάθμιση σε νέο μεγαλύτερο hosting πακέτο, καθώς θα καταναλώνουν λιγότερο bandwidth.
 • Το Business πακέτο: Είναι ιδανικό για πολύ μεγάλες ιστοσελίδες με αρκετούς χιλιάδες μηνιαίους αναγνώστες και live χρήστες, που θέλουν να παρέχουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες οι οποίες δεν θα επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα τους. Γλυτώνουν επίσης από άφθονο bandwidth στους servers τους.

Πως να περάσεις το Gumlet CDN στο WordPress site σου

Και εδώ έρχονται τα καλύτερα νέα: Το να συνδέσεις το Gumlet CDN με το WordPress site σου είναι υπόθεση 10 λεπτών – ή και λιγότερο.

1. Πρώτα βήματα:

 1. Δημιούργησε έναν λογαριασμό στην υπηρεσία.
 2. Επέλεξε ένα από τα διαθέσιμα πακέτα.
 3. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και τα στοιχεία του blog σου.

2. Gumlet WordPress Plugin

 • Εγκατέστησε το WordPress plugin του Gumlet.
 • Σύνδεσε το με τον Gumlet λογαριασμό σου.
 • Έλεγξε τις Ρυθμίσεις και πάτα Αποθήκευση.
Τι είναι το Gumlet CDN και πως αυξάνει την ταχύτητα WordPress του site
Οι ρυθμίσεις που έχω θέσει στο plugin για το Inkstory.

Είσαι έτοιμος/μη! Για να επιβεβαιώσεις πως το Gumlet λειτουργεί σωστά, καθάρισε την cache του blog σου και στη συνέχεια κάνε έναν έλεγχο με το Google PageSpeed Insights ή με το GTMetrix, για να ελέγξεις τους συνδέσμους των φωτογραφιών σου.

Μπορείς επίσης να κάνεις δεξί κλικ πάνω σε μια φωτογραφία -> Επιθεώρηση (Inspect) και μέσα απ’ την καρτέλα ‘Elements‘ να ελέγξεις αν ο σύνδεσμος των φωτογραφιών σου έχει αλλάξει με το domain name του Gumlet.

Τι είναι το Gumlet CDN και πως αυξάνει την ταχύτητα του site
Όπως μπορείς να δεις, η φωτογραφία αντί για inkstory.gr έχει ως νέο σύνδεσμο το inkstory.gumlet.io.

Συμβουλή: Μιας και το Gumlet CDN βελτιστοποιεί τις φωτογραφίες, ο συνδυασμός του με την CloudFlare είναι η ιδανικότερη λύση για ένα γρηγορότερο και ασφαλέστερο blog. Η πρώτη υπηρεσία θα βελτιστοποιεί και θα παραδίδει τις φωτογραφίες, ενώ η δεύτερη θα κάνει το ίδιο για τα HTML, CSS και JavaScript αρχεία του blog σου. Έχουμε κατά νου πως το Gumlet βελτιστοποιεί και παρέχει και τα HTML, CSS και JavaScript αρχεία μας, οπότε η CloudFlare δεν είναι αναγκαία αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο υπηρεσίες.

3. Επίλυση προβλημάτων

Το καλό με το Gumlet CDN είναι πως ακόμα και αν το συνδέσεις και κάτι δεν λειτουργεί στη συνέχεια, μπορείς εύκολα να επαναφέρεις τα πάντα απλά απενεργοποιώντας το plugin. Ως εκ τούτου, δεν έχεις να φοβηθείς κάτι.

Στην περίπτωση που οι φωτογραφίες του blog σου δεν εμφανίζονται σωστά ή και καθόλου, απλά πάνε στις ρυθμίσεις του Gumlet και απενεργοποίησε την επιλογή “Use Original Images” και αποθήκευσε την αλλαγή. Έλεγξε αν το πρόβλημα επιλύθηκε, και αν δεν επιλύθηκε, ρίξε μια ματιά μήπως κάποιο από τα plugins που έχεις εγκαταστήσει (ή ακόμα και το theme σου) έχει ενεργοποιημένο το Lazy-Load.

Συνήθως, το Lazy-Load ή Lazy-Loading παρέχεται σε cache plugins, στις ρυθμίσεις του theme, ή σε κάποιο plugin που βελτιστοποιεί τις φωτογραφίες ή την ταχύτητα του blog. Όπου βρεις αυτή την επιλογή απενεργοποίησε την για να μην υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας με το lazy-load του Gumlet.

Αν δεν καταφέρεις να επιλύσεις το πρόβλημα, τότε απενεργοποίησε προσωρινά το plugin και στείλε ένα μήνυμα στο [email protected], ή επικοινώνησε μαζί τους μέσω της Facebook σελίδας τους.

Σύνοψη..

Χρησιμοποιώ την υπηρεσία στο Inkstory τους τελευταίους μήνες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, και έχει αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα του blog, ενώ έχει μειώσει εξίσου σημαντικά και το bandwidth του server μου.

Αν λοιπόν θέλεις να επενδύσεις λίγα χρήματα παραπάνω για να αυξήσεις την ταχύτητα και το SEO του blog σου, τότε το Gumlet CDN είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις. Με το δωρεάν πακέτο θα έχεις την δυνατότητα να ελέγξεις την υπηρεσία, να ελέγξεις για τυχόν προβλήματα, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα που θα σου αποφέρει, προτού προχωρήσεις στο Pro πακέτο.

Αν έχεις απορίες ή προβληματισμούς, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και θα χαρώ να απαντήσω.

Featured Mockup Credits: Freepik.com

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;