Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Πως να περάσεις το Google Analytics στο WordPress

Share

Το Google Analytics είναι η δημοφιλέστερη υπηρεσία σε ολόκληρο τον κόσμο για να παρακολουθείς τα στατιστικά του blog σου. Για να προσθέσεις το Google Analytics στο WordPress, υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι, αλλά μέσα από το βίντεο θα δούμε τους δύο πιο εύκολους και πρακτικούς τρόπους.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Google Analytics και πως να το χρησιμοποιείς

Το βίντεο μπορεί να το ακολουθήσει ακόμα και ο πιο αρχάριος χρήστης που δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα από το WordPress. Με τις οδηγίες που παρέχονται στο βίντεο, δεν υπάρχει περίπτωση να “σπάσεις” ή να “χαλάσεις” κάτι στο blog σου.

1. Πως να περάσεις το Google Analytics στο WordPress μέσω του Analytify

Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να περάσεις το Google Analytics στο WordPress είναι μέσω του Analytify, ενός δωρεάν plugin που θα σου παρέχει επίσης και έναν πίνακα στατιστικών για να κοιτάς τα πιο βασικά στατιστικά εύκολα και γρήγορα. Για να ενεργοποιήσεις το Analytify και να συνδέσεις το Google Analytics σε αυτό, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

Κάνε σύνδεση στο WordPress blog σου και από το αριστερό πλαϊνό μενού πάνε στην επιλογή Πρόσθετα και στη συνέχεια Νέο πρόσθετο. Από την αναζήτηση γράψε την λέξη “Analytify” και κάνε εγκατάσταση το “Analytify – Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress.” Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, απλά κάνε κλικ στο “Ενεργοποίηση” και είσαι έτοιμος.

Analytify

Στη συνέχεια, από το αριστερό πλαϊνό μενού, βρες την επιλογή Analytify (συνήθως εμφανίζεται κάπου στην αρχή) και κάνε κλικ στην υπό-επιλογή “Dashboard“. Στην σελίδα που θα μεταφερθείς, κάνε κλικ στην επιλογή “Allow and Continue” ή στην επιλογή “Skip this step”. Συχνά επιλέγω την πρώτη επιλογή για να μην με ζαλίζει μετά με διάφορα προειδοποιητικά μηνύματα πως δεν τους παρέχω ορισμένα ανώνυμα στατιστικά.

Αν επιλέξεις την επιλογή “Allow and Continue,” αυτό σημαίνει πως μοιράζεσαι μαζί τους ορισμένα στατιστικά που αναφέρουν πως χρησιμοποιείς το plugin.

Analytify

Στην επόμενη σελίδα που θα μεταφερθείς, απλά κάνε κλικ στην επιλογή “Log in with your Google Analytics account.”

Analytify 3

Στη συνέχεια θα μεταφερθείς σε μια εξωτερική σελίδα για να συνδεθείς με τον Google λογαριασμό σου. Επέλεξε αρχικά με ποιον λογαριασμό θέλεις να συνδεθείς και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Allow” για να επιτρέψεις το Analytify να έχει πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες του Google Analytics λογαριασμού σου ώστε να λειτουργεί.

Μόλις δώσεις πρόσβαση στο Analytify, θα σε μεταφέρει αυτόματα πίσω στο WordPress όπου θα έχεις ορισμένες επιλογές που μπορείς να ενεργοποιήσεις. Αν δεν έχεις περάσει χειροκίνητα τον JavaScript κώδικα που σου παρέχει η υπηρεσία για να περάσεις το Analytics στο blog σου, τότε ενεργοποίησε την επιλογή “Install Google Analytics tracking code” για να περάσει τον κώδικα το Analytify αυτόματα. Επέλεξε επίσης την επιλογή “Hide profiles list” για να κρύψεις άλλα blogs που μπορεί να έχεις στον Google Analytics λογαριασμό σου και βεβαιώσου πως έχεις επιλέξει και στις δύο επιλογές το σωστό blog (και πάλι, αν έχεις περισσότερα από ένα blogs στον Google Analytics λογαριασμό σου).

Analytify

Τέλεια! Ο Google Analytics λογαριασμός σου είναι πλέον συνδεδεμένος με το Analytify. Προτού όμως ξεκινήσεις να παρακολουθείς τα στατιστικά σου, μένουν ορισμένες ακόμα επιλογές που πρέπει να ενεργοποιήσεις / αλλάξεις.

Πάνε στην καρτέλα “Admin” και επέλεξε ποιοι θέλεις να έχουν πρόσβαση στα στατιστικά σου μέσω του Analytify. Προσωπικά, το έχω θέσει μόνο για τους διαχειριστές, αλλά μπορείς να παρέχεις πρόσβαση και στους συντάκτες σου. Μην ξεχάσεις φυσικά να αποθηκεύσεις τις αλλαγές που έκανες.

Analytify

Στη συνέχεια, πάνε στην καρτέλα “Advanced” και ενεργοποίησε τις παρακάτω επιλογές:

  • Anonymize IP addresses
  • Force Analytics Traffic Over SSL
  • Track User ID
  • Demographic & Interest Tracking
  • Page Not Found (404)
  • JavaScript Errors
  • AJAX Errors
Analytify

Τις υπόλοιπες επιλογές άφησε τες καθώς έχουν μιας και αφορούν πιο ειδικευμένους χρήστες και πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να τις ενεργοποιήσεις εκτός αν γνωρίζεις τι κάνεις.

Μόλις ολοκληρώσεις όλα τα παραπάνω, πάνε ξανά στο πλαϊνό μενού και επέλεξε την επιλογή “Dashboard” στο Analytify. Από αυτή την σελίδα θα έχεις την δυνατότητα να δεις όλα τα στατιστικά του blog σου, συμπεριλαμβανομένων από ποιες χώρες ή πόλις σε επισκέπτονται περισσότερο, ποια είναι τα πιο δημοφιλή σου άρθρα, από που έρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες (μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα, referrals/άλλες ιστοσελίδες κ.α.)

Τα στατιστικά του Analytify στο WordPress Dashboard.

Σημείωση: Αν βλέπεις διαφορετικά στατιστικά στο Analytify και διαφορετικά στο Google Analytics είναι επειδή κατά πάσα πιθανότητα βλέπεις τα στατιστικά σε διαφορετική ημερομηνία σε κάθε υπηρεσία. Το Analytify παίρνει αυτόματα τα στατιστικά σου από το Google Analytics, οπότε δεν γίνεται να κάνει λάθος. Εμφανίζει πάντα τα ίδια, αρκεί να έχεις επιλεγμένη την ίδια ημερομηνία και στα δύο. Για παράδειγμα, με το που μπεις στο Dashboard του Analytify, επάνω δεξιά υπάρχει η επιλογή για να δεις τις σημερινές επισκέψεις, τις χθεσινές, για τις τελευταίες 30 ημέρες και πάει λέγοντας.

2. Προσθήκη των Google Analytics στο WordPress με το Headers and Footers plugin

Το Headers and Footers είναι ένα δωρεάν, απλό, γρήγορο και ελαφρύ plugin το οποίο σου επιτρέπει να κάνεις δύο πολύ βασικά πράγματα στο blog σου: Να προσθέτεις κώδικα (ό,τι κώδικα θέλεις) στο header και στο footer του WordPress blog σου.

Αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για τους χρήστες που θέλουν συνεχώς να προσθέτουν κώδικα στο header ή το footer του blog τους, είτε για να προσθέσουν μια υπηρεσία, είτε για να ενεργοποιήσουν κάποια άλλη (για παράδειγμα το Pinterest).

Για να εγκαταστήσεις το Headers and Footers plugin, από την αριστερή πλαϊνή στήλη του WordPress πάνε στα Πρόσθετα > Νέο πρόσθετο και αναζήτησε την λέξη “Headers and Footers.”

Εγκατάσταση του Headers and Footers plugin στο WordPress

Με το που βρεις το plugin, κάνε κλικ στην επιλογή “Εγκατάσταση τώρα” και αμέσως μετά στο “Ενεργοποίηση” για να ενεργοποιηθεί το plugin.

Για να προσθέσεις τον κώδικα του Google Analytics στο header του blog σου μέσω του Headers and Footers, από το αριστερό πλαϊνό μενού του WordPress πάνε στις Ρυθμίσεις > Insert Headers and Footers.

Πως να περάσεις το Google Analytics στο WordPress

Ουσιαστικά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επικολλήσεις στο πρώτο πεδίο τον κώδικα από το Google Analytics λογαριασμό σου και είσαι έτοιμος.


Για τους χρήστες άλλων CMS πλατφορμών

Αν βρίσκεσαι σε άλλη blogging πλατφόρμα ή θέλεις να περάσεις το GA με χειροκίνητο τρόπο στο WordPress, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

1. Κάνε σύνδεση στον GΑ λογαριασμό σου.

2. Από το αριστερό μενού επέλεξε την επιλογή “Διαχειριστής” και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Πληροφορίες παρακολούθησης” και από κάτω ακριβώς στην επιλογή “Κώδικας παρακολούθησης“.

Κώδικας παρακολούθησης στο Google Analytics λογαριασμό

3. Αντέγραψε τον JavaScript κώδικα που σου παρέχεται και επικόλλησε τον κάτω από το <header> στον κώδικα του blog σου.

Κώδικας παρακολούθησης στο Google Analytics λογαριασμό

Για τους χρήστες του Blogger (Blogspot)

Στο Blogger υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να περάσεις το Google Analytics στο blog σου και πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία στον τρόπο με τον οποίο θα το κάνεις. Ενώ η πλατφόρμα παρέχει την επιλογή να βάλεις απλά την ID του GA λογαριασμού σου στις ρυθμίσεις, δεν θα λειτουργούν τα στατιστικά αν δεν χρησιμοποιείς ένα από τα διαθέσιμα templates που παρέχει το Blogger. Αν χρησιμοποιείς ένα template που έφτιαξες μόνος σου ή κατέβασες από κάποια ιστοσελίδα, τότε θα χρειαστεί να το βάλεις με τον παραπάνω τρόπο που έδειξα, βάζοντας τον κώδικα πριν το </header>.

Επεξεργασία HTML template στο Blogger (Blogspot)
Παράδειγμα του GA κώδικα στον κώδικα του template μέσα στο Blogger και πριν το </header>.

Εσύ με ποιον τρόπο έχεις προσθέσει τα Google Analytics στο WordPress blog σου και γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Featured Image Credits: Needpix.com

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

8 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
8 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;