Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι καλύτερες blogging πλατφόρμες για τη δημιουργία blog

Η blogging πλατφόρμα που θα επιλέξεις θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες σου, το budget και τις δυνατότητες που θέλεις να έχει το blog σου.

Share

Θέλεις να ανοίξεις το πρώτο σου blog και δεν γνωρίζεις ποια από τις γνωστότερες blogging πλατφόρμες να επιλέξεις; Η αλήθεια είναι πως, είναι δύσκολο να επιλέξεις την σωστή καθώς όλες παρέχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και εργαλεία.

Πως θα βρεις λοιπόν ποια είναι η καλύτερη blogging πλατφόρμα για εσένα; Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις καλύτερες και γνωστότερες blogging πλατφόρμες και τι παρέχει η καθεμία – επιπλέον θα δούμε τα θετικά και αρνητικά της κάθε πλατφόρμας.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις καλύτερες και γνωστότερες blogging πλατφόρμες και τι παρέχει η καθεμία – επιπλέον θα δούμε τα θετικά και αρνητικά της κάθε πλατφόρμας.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, με μια σύντομη ιστορία για το παρελθόν του blogging.

Το 2011, η Niesel υπολόγισε πως υπήρχαν περισσότερα από 181 εκατ. blogs στο διαδίκτυο. Τότε, το Blogspot, η blogging πλατφόρμα της Google, ήταν το τρίτο πιο δημοφιλές domain name παγκοσμίως. Οι ανταγωνιστές της, όπως το WordPress.com και Tumblr.com βρισκόντουσαν στην 26τη θέση και 29τη θέση στη λίστα των πιο δημοφιλή ιστοσελίδων. Η AOL πλήρωσε 315 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το Huffington Post (ενημερωτικό blog) το 2011 και δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε η Yahoo! η οποία αγόρασε το Tumblr έναντι των 1.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, το blogging είναι μεγάλη υπόθεση.

Οπότε, και με όλα αυτά κατά νου, αν αποφάσισες πως έφτασε η στιγμή να ανοίξεις το δικό σου blog, σίγουρα θα αναρωτιέσαι για το ποια είναι η καλύτερη blogging πλατφόρμα. Βέβαια, καλύτερη δεν ξέρω αν υπάρχει, αλλά σίγουρα είναι αυτή που σου καλύπτει πλήρως τις ανάγκες.

Οι καλύτερες blogging πλατφόρμες για το 2023

Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσω αποκλειστικά και μόνο στις καλύτερες και πιο δημοφιλής blogging πλατφόρμες που υπάρχουν αυτή την στιγμή και γιατί πρέπει (ή δεν πρέπει) να χρησιμοποιήσεις κάθε μια από αυτές. Όταν διαβάσεις για κάθε μια από αυτές, μπορείς στο τέλος να πάρεις την τελική σου απόφαση και να ανοίξεις το πρώτο σου blog σε οποιαδήποτε blogging πλατφόρμα θεωρείς πως καλύπτει τις ανάγκες σου.

WordPress.com

Τιμή: Δωρεάν και ξεκινάει από τα 4 ευρώ μηνιαίως

WordPress.com

Πάνω από το 29% των ιστοσελίδων σε ολόκληρο τον κόσμο τρέχουν πάνω στο WordPress. Αυτό το καθιστά με διαφορά την καλύτερη και δημοφιλέστερη blogging πλατφόρμα. Το WordPress.com σου επιτρέπει να δημιουργήσεις εύκολα και γρήγορα μια επαγγελματική ιστοσελίδα ή blog, να προσθέσεις το δικό σου domain name, να χρησιμοποιήσεις τα εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα plugins και themes και να ‘χεις απεριόριστο bandwidth.

Το WordPress.com, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο με το WordPress.org, καθώς το δεύτερο είναι self-hosted πλατφόρμα, που σημαίνει πως για να τρέξει χρειάζεται web hosting πακέτο και domain name – αλλά είναι εντελώς δωρεάν.

Πλεονεκτήματα:

  • Είναι πανεύκολο στη χρήση και έχει themes τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν για διάφορες θεματολογίες, όπως π.χ για ένα eCommerce, e-shop ή vlogging.
  • Είναι δωρεάν. Υπάρχουν φυσικά και επί πληρωμής πακέτα τα οποία παρέχουν στον χρήστη περισσότερα εργαλεία και επιλογές, όπως να παρακολουθεί τα στατιστικά της σελίδας, να έχει το δικό του domain name κ.τ.λ.
  • Το WordPress.com είναι πάνω από μια δεκαετία ανοιχτό, οπότε τα bugs και τα προβλήματα δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα.
  • Το WordPress.com έχει μια τεράστια γκάμα από εκατοντάδες χιλιάδες πρόσθετα και θέματα, που σημαίνει ότι μπορείς να προσαρμόσεις το blog σου ακριβώς όπως το θέλεις.
  • Παρέχει απεριόριστο bandwidth και τεχνική υποστήριξη.
  • Υπάρχει forum με εκατομμύρια γραμμένους χρήστες και χιλιάδες προγραμματιστές που είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν για οτιδήποτε χρειαστείς.

Μειονεκτήματα:

  • Εμφανίζει δικές του διαφημίσεις στο δωρεάν πακέτο.
  • Για να προσθέσεις τις δικές σου διαφημίσεις πρέπει να έχεις το Premium πακέτο.
  • Για να εγκαταστήσεις plugins και themes πρέπει να έχεις το Business πακέτο.
  • Το δωρεάν πακέτο σου παρέχει μόλις 3GB χωρητικότητας (αρκετά βέβαια για ξεκινήσεις και να αναβαθμίσεις το πακέτο σου στο μέλλον).

Προτείνεται για:

  • Casual bloggers που θέλουν ένα όμορφα διαμορφωμένο blog με τις βασικές επιλογές και εργαλεία.
  • Εταιρείες και επιχειρήσεις που θέλουν ένα απλό ή επαγγελματικό blog.

WordPress.org

Τιμή: Δωρεάν

wordpress-1

Τα μεγαλύτερα blogs του πλανήτη τρέχουν πάνω στο WordPress.org, αλλά υπάρχει μια παγίδα. Ναι μεν είναι εντελώς δωρεάν, ναι μεν απαιτεί να έχεις hosting και domain name. Αλλά μην τρομάζεις όπως οι περισσότεροι, εδώ έρχεται το ωραίο σημείο. Δεν χρειάζεται να έχεις καμιά απολύτως γνώση πάνω στους servers και τα domain names, πραγματοποιώντας μια αγορά ενός server και domain name από την GreekHost θα σου τα στήσουν όλα οι τεχνικοί και θα σου ανοίξουν το πρώτο σου WordPress blog χωρίς να κουνήσεις την παλάμη του χεριού σου. Τα hosting πακέτα είναι πολύ φθηνά και αν χρειαστείς βοήθεια στην επιλογή, επικοινώνησε μαζί μου ή μαζί τους.

Με πολύ απλά λόγια, το WordPress.org είναι η πλατφόρμα με την οποία μπορείς να κατασκευάσεις το blog των ονείρων σου. Χωρίς υπερβολές. Είναι επίσης η πλατφόρμα που παρέχει τη μεγαλύτερη γκάμα themes και plugins και είναι open-source.

Γνωστές ιστοσελίδες που τρέχουν στο WordPress.org:

Το TechCrunch, το BBC America, το επίσημο Star Wars Blog, το Variety, η Sony Music, το PlayStation Blog, το Microsoft Blog, το Facebook Newsroom, το The Walking Dead, Mozilla Blog και εκατομμύρια άλλες ιστοσελίδες.

Πλεονεκτήματα: 

  • Υπάρχουν στην κυριολεξία εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν (και επί πληρωμής) θέματα για να επιλέξεις. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα blog ακριβώς έτσι όπως το θέλεις χωρίς να έχεις γνώσεις πάνω σε προγραμματισμό (αν και θα ήταν καλό να ξέρεις λίγη HTML). Από eCommerce sites, vlog blogs, gaming blogs, μέχρι και blogs για φαγητά, παιδιά ή για οτιδήποτε άλλο επιθυμείς. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτό.
  • Υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν (και επί πληρωμής) πρόσθετα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καλυτερεύσεις το blog σου. Για παράδειγμα, υπάρχουν πρόσθετα με widgets, για να κοιτάς πόσοι επισκέπτονται το blog σου, για να φτιάξεις το δικό σου forum (εντελώς δωρεάν), για να δημιουργούν οι αναγνώστες σου λογαριασμό στο blog σου, για social sharing κουμπιά και πολλά ακόμη.
  • Έχεις το πάνω χέρι. Το blog είναι δικό σου και μόνο δικό σου και δεν μπορεί να σου το κλείσει κανείς. Είσαι το απόλυτο αφεντικό σε αντίθεση με τους bloggers που έχουν τα blogs τους σε άλλες υπηρεσίες όπου οι εταιρείες μπορούν να τους τα κλείσουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς προειδοποίηση αν δεν τηρούν τους Όρους Χρήσης τους.
  • Το WordPress έχει τη δική του “βιβλιοθήκη” με μια γκάμα από θέματα και πρόσθετα τα οποία μπορείς να κάνεις εγκατάσταση με μόλις ένα κλικ.

Μειονεκτήματα:

  • Με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και το μεγάλο “μπέρδεμα.” Το WordPress είναι λίγο δύσκολο για να το κατανοήσει στην αρχή ένας αρχάριος χρήστης. Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες (ξένα και ελληνικά) βοηθητικά βίντεο από τα οποία μπορείς να μάθεις τα πάντα για την blogging πλατφόρμα. Υπάρχει επίσης και forum με εκατομμύρια χρήστες.
  • Απαιτεί να έχεις hosting και domain name.

Προτείνεται για:

  • Casual bloggers που θέλουν το blog των “ονείρων” τους.
  • Επαγγελματίες bloggers και web designers.
  • Για εταιρείες και επιχειρήσεις που θέλουν είτε ένα απλό blog είτε μια επαγγελματική ιστοσελίδα.
  • Για καταστήματα που θέλουν να ανοίξουν το δικό τους eCommerce / e-shop.
  • Οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς.

Blogger

Τιμή: Δωρεάν

Blogger

Γνωστό και ως BlogSpot, το Blogger ανήκει στην Google και είναι ο κύριος λόγος που το blogging έγινε τόσο mainstream στις μέρες μας. Η πλατφόρμα είναι πιο παλιά και από τους δεινοσαύρους και όλοι έχουμε παλιές καλές αναμνήσεις με αυτήν. Αν και κάποτε αποτελούσε την ιδανική λύση για κάθε casual blogger, πλέον αποτελεί “χώρο αναμονής” για καινούργιους bloggers που μόλις ξεκίνησαν το blogging.

Γνωστές ιστοσελίδες που τρέχουν στο Blogger:

Όλα τα επίσημα blogs της Google. Κάποτε το Blogger φιλοξενούσε το Post Secret (μεταφέρθηκε στο WordPress), το Twitter Blog (μεταφέρθηκε στο Adobe Experience Manager), το Tumblr blog (μεταφέρθηκε στο Tumblr) και πολλά ακόμα, αλλά όλα μεταφέρθηκαν σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Πλεονεκτήματα:

  • Είναι εντελώς δωρεάν.
  • Είναι τόσο εύκολο να φτιάξει ένας αρχάριος χρήστης το πρώτο του blog, που μέχρι και ένας άνθρωπος των σπηλαίων θα τα κατάφερνε.
  • Αν είσαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει να πειράζουν τα πάντα, η Google δεν σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις έναν τροποποιημένο κώδικα του θέματος αν δεν είναι σωστά γραμμένος, οπότε δεν πρόκειται να το διαλύσεις ποτέ.

Μειονεκτήματα:

  • Δεν περιλαμβάνονται πολλά templates από την Google. Παρόλα αυτά, θα βρεις εκατοντάδες δωρεάν από ιστοσελίδες τρίτων. Προσοχή, ωστόσο, για τα scam themes τα οποία προσθέτουν κρυφά backlinks και redirect εντολές στα templates και τα παρέχουν δωρεάν (αυτό ισχύει για κάθε πλατφόρμα).
  • Ξέχνα την τεχνική υποστήριξη, δεν υπάρχει.
  • Η Google έχει το δικαίωμα να διαγράψει το blog σου αν αυτό δεν τηρεί τους Όρους Χρήσης της.
  • Δεν έχει κατηγορίες, μόνο ετικέτες.
  • Τα πρόσθετα που υπάρχουν μπορείς να τα μετρήσεις στα δάχτυλα, οπότε ξέχνα τη μεγάλη ποικιλία.
  • Τα templates είναι κακογραμμένα και πολλές υπηρεσίες και widgets δεν λειτουργούν με την πλατφόρμα.
  • Δεν υπάρχει τρόπος να βελτιστοποιήσεις το blog σου για SEO, καθώς η Google σε περιορίζει σε πολλά πράγματα. Παρόλα αυτά, έχεις τη δυνατότητα να βελτιώσεις ελάχιστα το search ranking του.
  • Η Google φαίνεται να έχει παρατημένη την πλατφόρμα, αλλά δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές.

Προτείνεται για:

  • Casual bloggers που θέλουν ένα απλό blog ή online ημερολόγιο.

Tumblr

Τιμή: Δωρεάν

tumblr-screenshot

Φρέσκο από την εξαγορά του από την Yahoo! έναντι των 1.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Tumblr είναι η πιο “καυτή” blogging πλατφόρμα που υπάρχει. Το Tumbr κατηγοριοποιείται στις microblogging πλατφόρμες και θα μπορούσε εύκολα να το μπερδέψει ένας αρχάριος χρήστης με ένα social network. Αντί για την δημοσίευση άρθρων, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Tumblr για να ανεβάζουν μεγάλης ποιότητας και μεγέθους φωτογραφίες, GIF εικόνες, βίντεο, μουσική, συνδέσμους, infographics και πολλά άλλα.

Διάβασε επίσης: Tumblr – Τι είναι και πως να το εκμεταλλευθείς (οδηγός 2018)

Γνωστές ιστοσελίδες που τρέχουν στο Tumblr:

Το blog της Microsoft, η NASA, η National Geographic, το Instagram, το InstaPaper, το The Atlantic, το The Economistand, το GQ κ.α.

Πλεονεκτήματα:

  • Η δημοσίευση στο Tumblr είναι πανεύκολη, απλά επιλέγεις τι θέλεις να δημοσιεύσεις (φωτογραφία, βίντεο, κείμενο, μουσική ή σύνδεσμο) και πατάς το κουμπί της δημοσίευσης.
  • Ο Πίνακας Ελέγχου του Tumblr είναι πολύ εύκολος με αποτέλεσμα να μπορείς να διαχειρίζεσαι περισσότερα από ένα blogs με ευκολία.
  • Έχει αρκετά και πολύ ωραία themes (δωρεάν και επί πληρωμής). Μπορείς να βρεις ακόμα περισσότερα αν κάνεις μια αναζήτηση στο ίντερνετ.
  • Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με ευκολία από το κινητό χάρη στην καταπληκτική εφαρμογή που έχει.
  • Μπορείς να δημοσιεύσεις ένα κείμενο με SMS, e-mail ή ηχητικό μήνυμα.

Μειονεκτήματα:

  • Δεν είναι για bloggers που θέλουν να γράφουν μεγάλα άρθρα τα οποία περιέχουν πολλές εικόνες, βίντεο κ.τ.λ.
  • Δεν περιλαμβάνει πρόσθετα, CDN, caching, anti-virus plugins κ.τ.λ.
  • Μπορούν πολύ εύκολα να “κλέψουν” αυτά που δημιουργείς και ανεβάζεις άλλοι χρήστες.

Προτείνεται για:

  • Casual bloggers που θέλουν κάτι μεταξύ Twitter και Blogger.
  • Επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν το brand τους μέσω visual content.

SquareSpace

Τιμή: Ξεκινάει από 15 ευρώ μηνιαίως (ή 11 ευρώ μηνιαίως αν πληρώσεις για το ετήσιο πακέτο)

squarespace

Το SquareSpace είναι μια επί πληρωμής blogging πλατφόρμα (παρέχει 14 ημέρες δωρεάν δοκιμαστικής χρήσης στην αρχή) για επαγγελματίες bloggers, επιχειρήσεις και media outlets. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του SquareSpace είναι η ιδιόκτητη τεχνολογία LayoutEngine η οποία επιτρέπει στους χρήστες της υπηρεσίας να προσαρμόσουν ένα blog με drag-and-drop κινήσεις. Δηλαδή, παίρνεις κάτι και το σέρνεις μέσα στη σελίδα με το βελάκι του ποντικιού σου.

Η συγκεκριμένη blogging πλατφόρμα προτιμάται από μικρές και δημιουργικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες όπως ο Darren Booth και Van Brunt Stillhouse που θέλουν και μια ενσωματωμένη και εύκολη λύση για το δικό τους e-Commerce.

Γνωστές ιστοσελίδες που τρέχουν στο SquareSpace:

Μπορείς να δεις όλους τους “μεγάλους” πελάτες του SquareSpace στη σελίδα Customers.

Πλεονεκτήματα:

  • Το LayoutEngine παρέχει φιλικό περιβάλλον χρήσης για αρχάριους χρήστες.
  • Παρέχει αρκετά και πολύ καλά διαμορφωμένα και μοντέρνα themes.
  • Έχει τη δική του εφαρμογή για κινητά που κάνει την διαχείριση του blog παιχνίδι.
  • Αν έχεις ένα blog στο WordPress, το Blogger κ.τ.λ., μπορείς πολύ εύκολα να το μεταφέρεις στο SquareSpace με μόλις ένα κλικ.
  • Πολύ καλή ασφάλεια.

Μειονεκτήματα:

  • Κοστίζει 15 ευρώ μηνιαίως (ή 11 ευρώ μηνιαίως αν πληρώσεις για ετήσιο πακέτο) και 24 ευρω μηνιαίως για περισσότερες επιλογές (ή 17 ευρώ μηνιαίως αν πληρώσεις για το ετήσιο πακέτο). Παρέχει φυσικά απεριόριστο bandwidth, χωρητικότητα, SSL, domain name κ.α.
  • Δεν υπάρχει μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών. Σε αντίθεση με το WordPress, στο SquareSpace εξαρτιέσαι μόνο από την ίδια την εταιρεία για όλες τις νέες δυνατότητες και τα themes.
  • Δεν μπορείς να τροποποιήσεις των κώδικα των themes.

Προτείνεται για:

  • Δημιουργικούς επαγγελματίες bloggers και επιχειρήσεις που θέλουν ένα cloud-based blog με εντυπωσιακές δυνατότητες διαμόρφωσης.

Typepad

Τιμή: Ξεκινάει από τα 8.95 δολάρια το μήνα

typepad

Το Typepad είναι μια από τις παλαιότερες επί πληρωμής blogging πλατφόρμες. Προτού το Blogger, το WordPress και το Tumblr χτυπήσουν την αγορά, το Typepad ήταν ανάμεσα στα πιο δημοφιλή domain names του πλανήτη, κρατώντας blogs όπως της Paris Hilton και του Seth Godin.

Πλεονεκτήματα:

  • Το κύριο πλεονέκτημα του Typepad είναι η σταθερότητα του. Και δεδομένου ότι ο κώδικας του είναι κλειστού κώδικα, είναι πιο ασφαλές σε σύγκριση με το WordPress.
  • Οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν άρθρα από την επιφάνεια εργασίας τους, από κινητά ή tablets μέσω εφαρμογών.
  • Ενσωματωμένα εργαλεία για τα αναλυτικά των blogs.
  • Οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν τα υπάρχων themes ή να χτίσουν τα δικά τους.

Μειονεκτήματα:

  • Είναι ακριβό, κυρίως αν σκεφτείς όλες τις εναλλακτικές που υπάρχουν εκεί έξω.
  • Δεν παρέχει τα εργαλεία και τις επιλογές που έχουν άλλες πλατφόρμες.
  • Τα υπάρχων themes είναι ολίγο ανημέρωτα, με αποτέλεσμα να έχεις ένα blog του 20του αιώνα.

Προτείνεται για:

  • Casual bloggers που θέλουν κάτι ευκολότερο και πιο ισχυρό από το Blogger και το Tumblr.

Ghost

Τιμή: Δωρεάν και επί πληρωμής

ghost-blogging-platform

Το Ghost είναι μια καινούργια blogging πλατφόρμα η οποία ξεκίνησε ως project μέσω του Kickstarter. Το Ghost κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου του 2013 και από τότε έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων χρηστών με τα καταπληκτικά εργαλεία που προσφέρει.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες blogging πλατφόρμες, το Ghost αφοσιώνεται αποκλειστικά και μόνο στο blogging και τον casual blogger, παρέχοντας ένα καλαίσθητο και άψογα διαμορφωμένο κειμενογράφο από το οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να γράφει κείμενα, να ανεβάζει εικόνες, να προσθέτει συνδέσμους, βίντεο κ.τ.λ. με μεγάλη ευκολία.

Πλεονεκτήματα:

  • Είναι εντελώς δωρεάν για όσους έχουν web hosting και domain name. Ξεκινάει από τα 19 δολάρια αν το πληρώσεις ετησίως, ή από τα 29 δολαρία αν το πληρώνεις μηνιαίως, αν δεν έχεις web hosting (κάτι σαν το WordPress.com).
  • Παρέχει απεριόριστο χώρο στο δίσκο για να ανεβάζεις φωτογραφίες, βίντεο, podcasts και άλλα – εκτός αν το τρέχεις σε δικό σου hosting.
  • Περιλαμβάνει τον καλύτερο και πιο απλό κειμενογράφο που υπάρχει στην αγορά.
  • Σου επιτρέπει να προσθέτεις συντάκτες και γενικότερα να οργανώσεις μια ολόκληρη ομάδα.
  • Είναι βελτιστοποιημένο για SEO και παρέχει δωρεάν AMP σελίδες.
  • Σου επιτρέπει να δημιουργείς τα δικά σου themes, είναι ανοιχτού κώδικα (open source) και μπορείς να αγοράσεις επαγγελματικά themes μέσω του ThemeForest.

Μειονεκτήματα:

  • Περιορίζει το bandwidth ανάλογα με το hosting πακέτο που έχεις. Μπορείς, φυσικά, να το ορίσεις εσύ αν έχεις το δικό σου web hosting πακέτο.
  • Η υπηρεσία είναι ακριβή, καθώς ξεκινάει από τα 19 δολάρια αν το πληρώσεις ετησίως, ή από τα 29 δολαρία αν το πληρώνεις μηνιαίως.

Προτείνεται για:

  • Casual bloggers που λατρεύουν το μινιμαλισμό και θέλουν να εστιάζουν αποκλειστικά στο περιεχόμενο.
  • Προγραμματιστές που θέλουν να δημιουργούν τα δικά τους themes ή να έχουν την δική τους open source πλατφόρμα.
  • Επιχειρήσεις που θέλουν ένα αξιόπιστο blog για τη προώθηση των υπηρεσιών ή προϊόντων τους.

Το Ghost είναι εντελώς δωρεάν για όσους το κάνουν εγκατάσταση στον δικό τους server (web hosting – όπως ακριβώς συμβαίνει και με το WordPress.org), ειδάλλως τα πακέτα του ξεκινάνε από τα 19-ετησίως/29-μηνιαίως δολάρια το μήνα, προσφέροντας ταυτόχρονα μια δοκιμαστική έκδοση 14ρων ημερών για όσους θέλουν να το τεστάρουν για αρχή.

Medium

Τιμή: Δωρεάν

Medium Blogging Platform

Κυκλοφόρησε το 2012 και από τότε έχει γίνει μια από τις πιο mainstream blogging πλατφόρμες παγκοσμίως. Το Medium έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα από συγγραφείς, bloggers, επαγγελματίες δημοσιογράφους και ειδικευμένους στον χώρο της γραφής. Είναι πολύ απλό και απαιτεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να εγγραφείς και να δημιουργήσεις το πρώτο σου blog.

Πλεονεκτήματα:

  • Μπορείς να δημιουργήσεις το πρώτο σου blog με το πάτημα μερικών κουμπιών.
  • Δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού.
  • Σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που έχουν τα ίδια κοινά ενδιαφέροντα με εσένα.
  • Σου επιτρέπει να εστιάσεις αποκλειστικά στο γράψιμο, αντί να σχεδιάζεις το blog σου.

Μειονεκτήματα:

  • Οι επιλογές μορφοποίησης του blog είναι περιορισμένες σε υψηλό επίπεδο.
  • Οι αναγνώστες σου ανήκουν στο Medium, οπότε σε περιορίζει από άποψη followers.
  • Δεν μπορείς να προσθέσεις τις δικές σου διαφημίσεις για να βγάλεις χρήματα.

Προτείνεται για:

  • Επαγγελματίες bloggers, συγγραφείς, δημοσιογράφους και για οποιονδήποτε θέλει να γράφει για συγκεκριμένες θεματολογίες με περιορισμένες επιλογές, αλλά με έναν εντυπωσιακό μινιμαλιστικό κειμενογράφο.
  • Επιχειρήσεις που θέλουν ένα δωρεάν μινιμαλιστικό blog σε μια trend πλατφόρμα.

Joomla

Τιμή: Δωρεάν

Joomla

Το Joomla είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και, ακριβώς όπως το WordPress και το Drupal, είναι self-hosted πλατφόρμα – το οποίο σημαίνει πως χρειάζεσαι hosting και domain name για να το χρησιμοποιήσεις. Παρόλα αυτά, είναι άκρως αξιόπιστο και χρησιμοποιείτε από εκατομμύρια χρήστες.

Γνωστές ιστοσελίδες που τρέχουν στο Joomla:

Η NCA (Nation Crime Agency), το SendPulse, το SC.gov.br, το Telconet κ.α.

Πλεονεκτήματα:

  • Το Joomla είναι πανίσχυρο και παρέχει εκατοντάδες εργαλεία και επιλογές για να δημιουργήσεις ένα blog ακριβώς έτσι όπως το φαντάζεσαι.
  • Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε εκατοντάδες templates.
  • Παρέχονται extensions (εφαρμογές για το Joomla) για να αυξήσεις τα χαρακτηριστικά και τα εργαλεία.

Μειονεκτήματα:

  • Απαιτεί web hosting πακέτο και domain name.
  • Η κοινότητα του Joomla είναι μικρότερη από αυτή του WordPress και έτσι, υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα templates και addons.
  • Η επιλογές για τεχνική υποστήριξη είναι περιορισμένες και ακόμη κι αν θελήσεις να πληρώσεις, το κόστος τις τεχνικής υποστήριξη μπορεί να σου κοστίσει αρκετά.
  • Είσαι υπεύθυνος για τα backups, τη διαχείριση, τις ενημερώσεις και την ασφάλεια της ιστοσελίδας σου.

Προτείνεται για:

  • Επαγγελματίες bloggers που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του blog τους.
  • Επιχειρήσεις που θέλουν μοναδικότητα και επαγγελματική ιστοσελίδα.

Drupal

Τιμή: Δωρεάν

Drupal
Εικόνα: Drupal.org

Το Drupal είναι κι αυτό με τη σειρά του μια από τις γνωστότερες και πιο πανίσχυρες blogging πλατφόρμες. Όπως το WordPress και το Joomla, έτσι και το Drupal είναι open source και απαιτεί να έχεις το δικό σου web hosting πακέτο και domain name για να μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις.

Γνωστές ιστοσελίδες που τρέχουν στο Drupal:

Το Windows Central, το Tesla Motors, το Los-Angeles City, το Πανεπιστήμιο του Oxford, η ιστοσελίδα της Γαλλικής Κυβέρνησης, η Warner Bros. Records, τα Emmy, το Linux.com και πολλά ακόμα.

Πλεονεκτήματα:

  • Είναι εντελώς δωρεάν και open-source.
  • Υπάρχει μια τεράστια κοινότητα από χρήστες και ένα forum για να ζητάς βοήθεια.
  • Σου παρέχει τη δυνατότητα να φτιάξεις δικά σου templates ή να επεξεργαστείς υπάρχον με όποιον τρόπο επιθυμείς.
  • Περιλαμβάνει modules για να επεκτείνεις τις δυνατότητες της πλατφόρμας αλλά και του blog σου.

Μειονεκτήματα:

  • Δεν παρέχει φιλικό περιβάλλον χρήσης, και έτσι είναι δύσκολο για αρχάριους χρήστες.
  • Απαιτεί να έχεις το δικό σου web hosting και domain name.
  • Δεν παρέχει τόσα plugins και themes όσο το WordPress.

Προτείνεται για:

  • Επαγγελματίες bloggers που θέλουν ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα πανίσχυρο blog
  • Επιχειρήσεις που θέλουν μια πανίσχυρη ιστοσελίδα, blog, forum, e-shop και πάει λέγοντας.

Wix

Τιμή: Ξεκινάει από 4,50 ευρώ μηνιαίως

Wix

Το Wix είναι ίσως η καλύτερη hosted πλατφόρμα για να δημιουργούν ιστοσελίδες μικροεπιχειρήσεις για να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ιδανική κυρίως για τοπικά καταστήματα, αλλά παρέχεται και η επιλογή για blogging μέσω του Wix Blog App.

Πλεονεκτήματα:

  • Μπορείς να μορφοποιήσεις την ιστοσελίδα σου με τη χρήση εκατοντάδων έτοιμων templates και εφαρμογών τρίτων.
  • Μπορείς να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα με drag-and-drop εργαλεία, χωρίς να έχεις γνώσεις προγραμματισμού.
  • Η διαδικασία είναι υπόθεση μερικών λεπτών και πανεύκολη για αρχάριους χρήστες.

Μειονεκτήματα:

  • Το οικονομικό πακέτο είναι περιορισμένο και εμφανίζεται το branding του Wix και διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σου.
  • Οι εφαρμογές τρίτων είναι περιορισμένες.
  • Μόλις επιλέξεις ένα template, δεν μπορείς να το αλλάξεις.
  • Τα e-commerce χαρακτηριστικά είναι περιορισμένα μόνο στα ακριβά πακέτα, αλλά ακόμα και με αυτά, πάλι είναι περιορισμένα.

Προτείνεται για:

  • Για bloggers που θέλουν να παρουσιάσουν την δουλειά τους, όχι τα άρθρα τους.
  • Τοπικά καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις

Weebly

Τιμή: Δωρεάν και το πιο οικονομικό πακέτο ξεκινάει από τα 7 ευρώ μηνιαίως

Weebly

Θυμάμαι ακόμα τον Μάιο του 2006 όταν κυκλοφόρησε η δοκιμαστική έκδοση του Weebly. 11 χρόνια αργότερα και παραμένει μια από τις καλύτερες λύσεις για να δημιουργήσεις εύκολα και γρήγορα μια πανέμορφη ιστοσελίδα ή ένα μοντέρνο blog. Το Weebly έρχεται με την τεχνολογία drag-and-drop, οπότε ουσιαστικά το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να σέρνεις εικόνες και κείμενα και διάφορα σημεία ώστε να ξεκινήσεις να τα μορφοποιείς.

Στη συνέντευξη που μου πήρε ο αγαπητός Γιώργος από το Baktoblog, ανέφερε ο ίδιος του πως σταμάτησε να χρησιμοποιεί την εταιρεία επειδή του άλλαζε τη μορφοποίηση του blog, χωρίς αυτός να κάνει κάτι. Αυτά φυσικά είναι bugs τα οποία με τον καιρό διορθώνονται, αλλά το αναφέρω για να έχεις μια διαφορετική οπτική ως το πως λειτουργεί και τι προβλήματα εμφανίζει.

Πλεονεκτήματα:

  • Παρέχεται φιλικό περιβάλλον χρήσης για αρχάριους χρήστες.
  • Υπάρχει drag-and-drop χαρακτηριστικό για να μορφοποιήσεις εύκολα την ιστοσελίδα σου.
  • Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου e-commerce website.
  • Μπορείς να μορφοποιήσεις την ιστοσελίδα σου ακόμα και από τη mobile συσκευής σου.

Μειονεκτήματα:

  • Το δωρεάν πακέτο προβάλλει διαφημίσεις του Weebly.
  • Το δωρεάν πακέτο παρέχει μόλις 500MB χωρητικότητας.
  • Το δωρεάν πακέτο δεν περιλαμβάνει στατιστικά.
  • Το δωρεάν πακέτο δεν σου επιτρέπει να πουλάς προϊόντα.
  • Η γκάμα με τα templates είναι περιορισμένη.
  • Δεν παρέχονται εφαρμογές και plugins τρίτων.

Προτείνεται για:

  • Bloggers που θέλουν να μπλογκάρουν σε μια πολύ βασική πλατφόρμα.
  • Επιχειρήσεις που θέλουν μια απλή ιστοσελίδα για να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Πίνακας στατιστικών για τις μεγαλύτερες blogging πλατφόρμες

Αφότου είδες τις πιο γνωστές blogging πλατφόρμες, παρακάτω μπορείς να πάρεις μια καλύτερη ιδέα για το πόσο γνωστή είναι η κάθε πλατφόρμα, πόσα blogs φιλοξενεί και πάει λέγοντας.

Blogging ΠλατφόρμαΦιλοξενούνται
WordPress26,983,911
Tumblr16,440,099
Wix3,669,043
Drupal984,680
Weebly954,956
Joomla366,638
Squarespace337,341
Ghost5,953

Δυστυχώς, η Google, το Medium, το TypePad και μερικές ακόμα γνωστές πλατφόρμες δεν παρέχουν τα στατιστικά για το πόσα blogs φιλοξενούν στους servers τους. Τα παραπάνω στατιστικά πάρθηκαν από το SimilarTech.

Blogging πλατφόρμες – Με τα πολλά και με τα λίγα..

inkstory-blogging-platforms-stock-featured-photo

Η blogging πλατφόρμα που θα επιλέξεις θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες σου, το budget  και τις δυνατότητες που θέλεις να έχει το blog σου.

Το WordPress είναι η πιο ισχυρή και δημοφιλής blogging πλατφόρμα αυτή την στιγμή, αλλά απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις. Το Blogger και το Tumblr είναι εύκολα στη χρήση, αλλά δεν θα μπορούσες ποτέ να δημιουργείς ένα blog τόσο καλό όσο αυτά που υπάρχουν πάνω σε WordPress.

Το SquareSpace και το Typepad είναι πολύ ισχυρά, αλλά λόγο των τιμών οι χρήστες προτιμούν εναλλακτικές λύσεις όπως το Tumblr και το WordPress. Το Drupal είναι επίσης η δεύτερη καλύτερη εναλλακτική του WordPress, ενώ το Joomla έχει αρχίσει να ξεθωριάζει από την τεχνολογική εξέλιξη, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το Blogger.

Εσύ ποια blogging πλατφόρμα χρησιμοποιείς και γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

7 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
7 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;