Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

4 λόγοι για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις HTML

Share

Η HTML μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει το τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ίντερνετ.

Είναι η βασική τεχνολογία πίσω από ότι βλέπεις σε έναν περιηγητή (web browser) και χρησιμοποιείται (παράλληλα με άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως Javascript και CSS) για να δημιουργηθούν από απλές ιστοσελίδες μέχρι και πολύπλοκες εφαρμογές και υπηρεσίες. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις HTML πέρα από τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και εφαρμογών.

1. Βελτίωση της επικοινωνίας

Όταν ετοιμάζεσαι να στείλεις ένα μήνυμα μέσω μιας φόρμας επικοινωνίας ή μέσω κάποιας υπηρεσίας όπως το Gmail ή το Outlook, σου παρέχονται δύο πλαίσια στα οποία μπορείς να γράψεις το κείμενο σου, το προεπιλεγμένο και το HTML πλαίσιο. Ενώ στο προεπιλεγμένο πλαίσιο έχεις μερικές απλές επιλογές, και κάποιες φορές καθόλου, αν έχεις λίγες γνώσεις HTML μπορείς να δημιουργήσεις πίνακες, να προσθέσεις φωτογραφίες, συνδέσμους, βίντεο και πολλά άλλα. Με λίγα λόγια, μπορείς να δημιουργήσεις μέχρι και ένα ενημερωτικό newsletter όπως αυτά που σου στέλνουν μεγάλες εταιρείες που προωθούν τα προϊόντα τους.

2. Κάνε τις αλλαγές μόνος σου

Εάν αλλάζεις σε τακτικά διαστήματα τον σχεδιασμό του blog ή της ιστοσελίδας σου, με λίγες γνώσεις HTML δεν θα χρειαστεί να ξανά ζητήσεις βοήθεια από κανέναν, αλλά ούτε και να πληρώσεις κάποιον έμπειρο. Οι περισσότερες μικρο-αλλαγές είναι πολύ απλές για να τις τροποποιήσει κανείς με τις βασικές γνώσεις των προτύπων της HTML. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνεις έναν σχεδιαστή για να κάνει κάτι το οποίο μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις ο ίδιος σου.

html

3. Γίνε καλύτερος blogger

Έχεις blog; Μήπως bloggάρεις σε τακτική βάση; Τότε οφείλεις στον εαυτό σου να μάθεις HTML. Σίγουρα, μπορείς να βρεις πάρα πολλές επιλογές με τις οποίες μπορείς να εμπλουτίσεις τα κείμενα σου, κυρίως αν χρησιμοποιείς WordPress ή οποιαδήποτε άλλη blogging πλατφόρμα, αλλά με λίγες γνώσεις πάνω στην HTML (και ίσως λίγο CSS και Javascript) μπορείς να αποκτήσεις τόσο μεγάλη δύναμη στη διαμόρφωση των άρθρων σου, που καμιά άλλη υπηρεσία ή blogging πλατφόρμα δεν θα μπορούσαν ποτέ να σου προσφέρουν.

Χρειάζεται μόλις μια μικρή γραμμή κώδικα HTML για να εισάγεις φωτογραφίες, μουσική και βίντεο στα άρθρα σου, αλλά με λίγες γραμμές ακόμη, μπορείς να δημιουργήσεις ολόκληρες προσαρμοσμένες διατάξεις, πίνακες, κινούμενα στοιχεία και πολλά-πολλά άλλα.

Με βασικές γνώσεις HTML και λίγη CSS μπορείς επίσης να προσαρμόσεις ή να σχεδιάσεις όλα τα widgets και τα plug-ins (πρόσθετα) του blog σου. Μήπως το καινούργιο πρόσθετο που εγκατέστησες για το blog σου είναι καταπληκτικό αλλά δεν ταιριάζει με τον σχεδιασμό; Κανένα απολύτως πρόβλημα, μπορείς να το προσαρμόσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σου μέσα σε λίγα λεπτά.

4. Πούλα περισσότερα προϊόντα στο E-bay

Έχεις παρατηρήσει μερικούς χρήστες στο e-bay που έχουν κάτι υπέροχες σχεδιασμένες περιγραφές στα προϊόντα τους με μεγάλα χρωματιστά γράμματα, πίνακες και κινούμενα σχέδια; Όλα αυτά τα δημιουργούν χάρη στις HTML γνώσεις τους. Είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις μερικούς πίνακες, να αλλάξεις το μέγεθος, τη γραμματοσειρά και τα χρώματα μιας περιγραφής στο e-bay, που μέχρι και ένα 10χρονο παιδί θα μπορούσε να το κάνει αν μελετούσε για λίγη ώρα τη γλώσσα προγραμματισμού.

HTML5_sticker

Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω; Το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις HTML είναι ένας υπολογιστής / laptop και έναν επεξεργαστή κειμένου (και ο προεπιλεγμένος των Windows κάνει για αρχή, ειδάλλως ρίξε μια ματιά στο Notepad++, στο Sublime Text 3 ή στο Brackets).

Από που μπορώ να μάθω HTML; Αν γνωρίζεις Αγγλικά, τότε η καλύτερη ιστοσελίδα είναι το W3Schools ή και το Lynda, ειδάλλως μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε Ελληνικές ιστοσελίδες όπως το WLearn.gr και το Eeei.gr.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;