6 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το Blogger

Γνωρίζω πως θα υπάρξουν αρκετοί που θα διαφωνήσουν με αυτά που έχω να πω, αλλά πιστεύω πως είναι σημαντικό να γνωρίζει ένας blogger τη πλατφόρμα που λειτουργεί. Δυστυχώς, η πλατφόρμα της Google, το Blogger, δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο νομίζεις.

Θα το παραδεχτώ, ωστόσο, πως το Google Blogger καθιστά πολύ εύκολο το ξεκίνημα ενός νέου blogger, είναι εντελώς δωρεάν και μπορείς να ανοίξεις ένα blog μέσα σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο προς κάθε νέο blogger που κάνει τα πρώτα του βήματα πάνω στο blogging. Αλλά είναι όντως η σωστή blogging πλατφόρμα για να ξεκινήσει κανείς; Μπορείς μέσω του Blogger να ανοίξεις ένα επαγγελματικό blog το οποίο θα σου αποφέρει χρήματα αλλά και να έχεις την απαραίτητη διαχείριση;

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι για πρώτη φορά με το blogging, πριν περίπου έξι χρόνια, το Google Blogger φαινόταν τότε η καλύτερη επιλογή, και ίσως να ήταν, τότε. Τα χρόνια ωστόσο πέρασαν και μικρές πλατφόρμες όπως το WordPress, έγιναν μεγάλες. Τα χρόνια περνούσαν κι εγώ συνέχιζα να ασχολούμαι με το Blogger, δεν είχα σκοπό να μεταφέρω το blog μου σε μια νέα blogging πλατφόρμα, αλλά πάντα ήμουν με την απορία: Γιατί οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες του κόσμους χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες και όχι το Blogger;

Για να μην σε κουράζω, υπάρχουν πάρα πολλές blogging πλατφόρμες οι οποίες αξίζουν πολύ περισσότερο από την πλατφόρμα της Google. Παρακάτω έχω προσθέσει έξι λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το Google Blogger – αν πιστεύεις ότι είμαι λάθος σε κάποιο από τα παρακάτω, παρακαλώ μην διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου ώστε να το συζητήσουμε.

1. Η Google μπορεί να διαγράψει το blog σου – Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της εταιρείας, η Google έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται το blog σου όπως αυτή πιστεύει ότι είναι σωστό. Όταν μια εταιρεία έχει την διαχείριση του blog σου, μπορεί να σου το διαγράψει όποτε αυτή επιθυμεί. Κι αν νομίζεις πως κάνω λάθος, πίσω στο 2006 η εταιρεία διέγραψε κατά λάθος το ίδιος της το blog, ναι, το παραδέχτηκε κιόλας σε ένα άρθρο που είχε γράψει τότε. Επίσης, άλλος ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να διαγραφεί το blog σου αυτόματα, είναι αν αρκετά άτομα αναφέρουν το περιεχόμενο σου.

2. Έχεις το περιθώριο να δημιουργήσεις μέχρι 10 σελίδες – Μπορεί αυτό να μην αποτελεί πρόβλημα για εσένα, αλλά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για αρκετούς bloggers. Για παράδειγμα, στο Homeboy χρησιμοποιούμε 16 σελίδες, αν ήμασταν στο blogger δεν θα είχαμε αυτή την ικανότητα.

3. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια σελίδα ως αρχική σελίδα – Αν θέλεις να δείξεις κάτι άλλο αντί για τα τελευταία άρθρα του blog σου στην αρχική σου σελίδα, ή να επιλέξεις τα άρθρα σου να εμφανίζονται μετά από κάποιο κείμενο, εικόνα ή βίντεο, δεν μπορείς. Επίσης, πρόσθετα όπως το Visual Composer δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Blogger για την σχεδίαση μιας σελίδας.

4. Δεν μπορείς να βάλεις από την διαχείριση να γίνονται αυτόματα backups – Ενώ υπάρχει η επιλογή να αποθηκεύσεις τα άρθρα του blog σου και το θέμα, δεν μπορείς να το βάλεις να γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να θυμάσαι να το κάνεις σε καθημερινή βάση. Αν γίνει κάτι, όπως η Google να διαγράψει το blog κατά λάθος, θα πρέπει να έχεις αποθηκεύσει τα άρθρα σου, ειδάλλως όλη η δουλειά σου θα πάει στράφι.

5. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πρόσθετα – Σκέψου πόσες χιλιάδες δωρεάν πρόσθετα υπάρχουν για το WordPress που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καλυτερεύσεις το blog σου. Σκέψου τώρα πόσα λίγα πρόσθετα υπάρχουν για το Blogger – και αυτά τα λίγα είναι από την Google και αποκλειστικά για υπηρεσίες της Google.

6. Δεν ανανεώνεται σχεδόν ποτέ – Πάνε δύο χρόνια τώρα από την τελευταία ενημέρωση που έκανε η Google στην blogging πλατφόρμα της. Πολύ σπάνια βλέπεις πλέον αλλαγές, νέα πρόσθετα, νέες επιλογές κ.τ.λ., και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αρέσει σε πολλούς. Μου αρέσει να βλέπω νέες ενημερώσεις, να τις διαβάζω ώστε να βλέπω τι καινούργιο προστέθηκε και όλα τα bugs που διορθώθηκαν, γιατί ας είμαστε ειλικρινής, υπάρχουν bugs στο Blogger που δεν έχουν διορθωθεί εδώ και χρόνια.

Αν θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του blog σου και να μην σκέφτεσαι ότι κάποιος θα σου το διαγράψει κάποια στιγμή, τότε θα πρέπει να μείνεις μακριά από το Google Blogger. Αν πάλι δεν σε ενδιαφέρει, τότε μπορείς ελεύθερα να χρησιμοποιείς την υπηρεσία. Η καλύτερη επιλογή, προς το παρόν, είναι το WordPress σε self-hosting και domain name. Αν δεν γνωρίζεις πως να ανοίξεις το δικό σου blog σε WordPress, ευχαρίστως να σε βοηθήσω εγώ ή τα παιδιά της GreekHost.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

26 σκέψεις στο “6 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το Blogger”

    • Το Blogger το χρησιμοποιούσα κι εγώ για αρκετά χρόνια. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι για πρώτη φορά με το WordPress, είδα πόσα χαρακτηριστικά και ικανότητες έχανα όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιώντας το Blogger. Έχεις καθόλου γνώσεις από WordPress φίλε Κυριάκο; Γενικότερα, ποιες blogging πλατφόρμες έχεις χρησιμοποιήσει εκτός από το Blogger;

      Απάντηση
      • Έχω δοκιμάσει το WordPress και φυσικά δεν λέω ότι είναι χειρότερο ή καλύτερο. Απλά όπως είπα, είμαι ευχαριστημένος από αυτό που έχω.

        Το βασικότερο για μένα, είναι το Hosting. Δεν δίνω μία και έχω το καλύτερο :Hosting” της Google, δεν πέφτει ποτέ, έχω όσο θέλω bandwidth, και από χώρο σε φωτογραφίες (που αυτό ειναι που με ενδιαφέρει) έχω άπειρο…….

        Απάντηση
        • Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου φίλε Κυριάκο, κυρίως με το hosting στο οποίο έχω δώσει πάρα πολλά λεφτά τα τελευταία χρόνια.

          Ωστόσο, θεωρώ πως το hosting είναι μικρό τίμημα για όλα αυτά που μου παρέχει το WordPress. Και αν ρίξεις μια ματιά στους servers της http://www.greekhost.gr, θα δεις πως οι τιμές είναι απίστευτα χαμηλές, τα λεφτά δηλαδή είναι “χαρτζιλίκι” που λέει ο λόγος.

          Αυτό που με χαλάει πολύ με το Blogger είναι τα θέματα τα οποία είναι εντελώς κακογραμμένα και οι επιλογές που παρέχει είναι πολύ λίγες, ακόμη κι αν είναι δωρεάν με άπυρο bandwidth και χωρητικότητα.

          Ωστόσο, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η blogging πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε να καλύβει τις ανάγκες μας. Ρίξε μια ματιά στο άρθρο που είχα κάνει με τις blogging πλατφόρμες, πιστεύω πως θα το βρεις ενδιαφέρον και αρκετά δίκαιο για κάθε πλατφόρμα: http://inkstory.gr/xekina-to-diko-sou-blog-epilegontas-ti-sosti-blogging-platforma/

          Απάντηση
          • Τα θέματα τα οποία δίνει η ίδια η google δεν τα χρησιμοποιώ. Κυκλοφορούν εκεί έξω χιλιάδες άλλα θέματα (templates) για όλα τα γούστα. Συμφωνώ με το άρθρο σου, ότι σου δίνει πολύ περισσότερες επιλογές του WordPress, αλλά αν δεν τις χρειάζεσαι, δεν υπάρχει λόγος να μεταπηδήσεις εκεί. Βέβαια, μεγάλα λόγια δεν λέω,μπορεί και γω κάποια στιγμή να πάω προς τα κει…. μέχρι στιγμής, όλα καλά εδώ 🙂

            Επίσης, από τους 6 λόγους που ανέφερες, το 2, 3 και 5 δεν ισχύουν. Και εξηγώ: Πλέον μπορείς να φτιάξεις πολύ παραπάνω από 10 σελίδες, με “πείραγμα” στον κώδικα.

            Στο 3, μπορείς με άλλους τρόπους να δείξεις στην αρχική σου σελίδα διάφορα πράγματα, είτε με slider, ή στατικό κείμενο/άρθρο, το οποίο θα είναι μόνιμα (αν θες στην κεντρική σελίδα). Επίσης, πάλι με επέμβαση στον κώδικα, μπορείς να φτιάξεις ξεχωριστές σελίδες και να μην έχεις συνέχεια το ίδιο μοτίβο….. πχ, εγώ έχω 3 στήλες στο site μου, μπορώ να φτιάξω σελίδες οι οποίες να μην έχουν τις δεξιά και αριστερές στήλες, να τις κρύβουν….. γενικά αν κατέχεις λίγο από κώδικα, κάνεις πολλά περισσότερα. Αλλά αυτό επαφίεται στις τεχνικές γνώσεις του καθένα, και δεν ενδείκνυται για ερασιτέχνες.

            Όσο αναφορά το 5, ενώ σωστά όπως λες ότι δεν υπάρχουν πολλά πρόσθετα από την μαμά Google, αλλά υπάρχουν πολλά από ιδιώτες ανά τον κόσμο που σε διάφορα sites υπάρχουν συγκεντρωμένα plugins, και πρόσθετα….. Θέλει λίγο ψάξιμο…

          • Θα συμφωνήσω σε όλα όσα λες, γνωρίζω πολύ καλά ότι γίνεται να έχεις περισσότερες από μια σελίδες ή να προσαρμόσεις την αρχική σελίδα να δείχνει κάτι συγκεκριμένο, αλλά όπως είπες, πρέπει να έχεις βασικές γνώσεις HTML και CSS – κάτι το οποίο δεν έχει ένας αρχάριος χρήστης.

            Αναφέρομαι σε αυτά που προσφέρει η Google και όχι αυτά τα οποία αλλάζεις μέσα από το κώδικα. Μέσα από τις ρυθμίσεις δηλαδή.

            Όσο για τα θέματα, δεν αναφέρομαι στα προεπιλεγμένα που προσφέρει η Google αλλά σε αυτά που κατεβάζεις από το ίντερνετ (τα οποία απ’ όσο έχω δει έχουν γίνει εκπληκτικά).

            Εφόσον σε βολεύει το Blogger, δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να μεταφερθεί σε WordPress. Άλλωστε, αφού σε βολεύει δεν χρειάζεται να βάζεις και το χέρι στη τσέπη 😉

          • Μπράβο φίλε, πολύ καλή δουλειά έχεις κάνει με το blog σου! Σου εύχομαι τα καλύτερα (αν και απ’ ότι βλέπω είναι σε πολύ καλή θέση). 🙂

  1. Πάρα πολλά προβλήματα το Blogspot..!! Όταν βάζεις ένα νέο template κατευθείαν σου χαλάει όλο το στυλ στη διαχείριση, εγώ με αυτό ξενέρωσα πολύ και πήγα WordPress (στην αρχή ήμουν στο wordpress.com και μετά πήρα hosting.

    Απάντηση
  2. δυστυχώς βλέπω πως το wordpress ξεπέρασε το blogger και πλέον όλοι ζητούν γνώσεις wodpress εγώ έχω βολευτεί τόσα χρόνια στο blogger και δεν έχω δοκιμάσει κάτι άλλο. Τώρα που θελω να ξεκινήσω ένα νέο βλογκ το σκέφτομαι και εσύ μου έδωσες απάντηση. ωστόσο διστάζω.
    Όσο για το παλιό…δεν γίνεται να μεταφέρουμε το βλογκ σε άλλη πλατφόρμα και είναι κρίμα να χάσω τόσο υψηλή επισκεψιμότητα…οπότε τι κάνω; οεο;

    Απάντηση
  3. Το Web hosting είναι μια υπηρεσία φιλοξενίας η οποία επιτρέπει σε ένα χρήστη (ιδιώτη, οργανισμό ή εταιρία) να “ανεβάσει” στο διαδίκτυο το site του και να είναι προσβάσιμο σε όλους του χρήστες του διαδικτύου. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις στη Βικιπαίδεια: https://el.wikipedia.org/wiki/Φιλοξενία_ιστοσελίδων

    Απάντηση
  4. Όλα θα τα πάρεις σιγά-σιγά και βήμα προς βήμα. Λύση υπάρχει για όλα. Λοιπόν, αρχικά για να πάρεις μια πρώτη ιδέα για το πως δουλεύει το WordPress, δημιούργησε έναν δωρεάν λογαριασμό στο http://www.wordpress.com, φτιάξε ένα ότι να ‘ναι blog και ξεκίνα να πειραματίζεσαι με τις λειτουργίες που προσφέρει.

    Το WordPress.com δεν παρέχει όλα αυτά που θα σου παρείχε το WordPress.org με δικό σου server, αλλά είναι το καλύτερο ξεκίνημα που μπορείς να κάνεις για να μάθεις πως λειτουργεί πάνω-κάτω η υπηρεσία.

    Αν έχεις ένα blog στο Blogger (Blogspot) με μεγάλη επισκεψιμότητα, πολλά σχόλια κ.τ.λ., η μεταφορά είναι ΤΟΣΟ εύκολη που ακόμη κι ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να την κάνει 🙂

    Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, θα σου λύσω κάθε σου απορία: http://inkstory.gr/epikinonia/

    Αν έχεις χρόνο, ρίξε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο μου για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις blogging πλατφόρμες: http://inkstory.gr/xekina-to-diko-sou-blog-epilegontas-ti-sosti-blogging-platforma/

    Απάντηση
    • Λοιπόν έοχντας προσπαθήσει λίγο παραπάνω αυτό που έχω να πω είνα πως το Blogger κάνει θαύματα ενώ το WP υπόσχεται επιταγές που δεν μπορεί να υπογράψει. Στο Blogger όταν δεν μπορώ να κάνω κάτι, μπαίνω στο htm και του αλλάζω τα φώνα, μπορεί να μην ξέρω να κάνω τρελο coding αλλά χάρη στη δύναμη του internet Μπορώ να κάνω παπάδες στο blogger.

      τώρα με το WP θέλει να πληρώσεις για να μπορείς να επέμβεις στα σκιν του με html και ακόμη να κατάλαβω όλο το έμα με τις σελίδες, το μόνο που έχω καταφέρει, ωστόσο σε όλες τις μεγάλες εταιρείες σου ζητάν να έχεις γνώσεις wp και γι αυτό συνεχίζω. πάω να μάθω τίποτα από το inkstory και επανέρχομαι

      Απάντηση
      • Θα υποθέσω πως αναφέρεσαι στο WordPress.com και όχι στο WordPress.org. Το WordPress.com είναι ότι χειρότερο υπάρχει και έχει εξωφρενικές τιμές. Το WordPress.org από την άλλη πλευρά είναι εντελώς δωρεάν και σου επιτρέπει να διαμορφώσεις τα θέματα, να ανεβάσεις νέα, να εγκαταστήσεις πρόσθετα και να πειράξεις τον κώδικα του θέματος σου μέχρι το κόκαλο!

        Το WordPress.org απαιτεί να έχεις κάποιο πακέτο φιλοξενίας και domain name. Εγώ στην αρχή δεν ήξερα τι ήταν αυτά και πως λειτουργούσαν, αλλά σε διαβεβαιώνω πως οποιαδήποτε απορία έχεις μπορούν να σου τη λύσουν τα παιδιά της GreekHost:

        Απάντηση
        • Το aff link προς την GreekHost έχει πρόβλημα (Nοt Found. The requested URL /whmcs/aff.php was not found on this server.)
          Κατά τα άλλα, συγχαρητήρια. Το inkstory το ανακάλυψα μόλις προχθές και χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί βρίσκω εδώ πολλά ενδιαφέροντα άρθρα. Καλή συνέχεια.

          Απάντηση
          • Καλησπέρα και συγνώμη για τη καθυστέρηση της απάντησης μου. Άλλαξα τον σύνδεσμο με τον σωστό, σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέρον τα άρθρα, ελπίζω να μείνεις και να σε βλέπουμε πιο συχνά στην blogging παρέα μας 🙂

  5. Είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι στην σύγκριση WordPress vs Blogger έχουμε να κάνουμε με Δαυίδ vs Γολιάθ με τον Γολιάθ να είναι το WordPress και το Δαυίδ να μην προλαβαίνει να ρίξει ούτε μια μικρή σφαλιάρα.

    Δεν θα αναλύσω καν τους δεκάδες ( για να μην πώ εκατοντάδες λόγους ) που το wordpress ( .ORG ) είναι χιλιάδες φορές καλύτερο από το Blogger , απλά θα τονίσω την φιλοξενία.

    wordpress.org = δικό σου hosting = ιδιωτικότητα

    Το blog ή site με λίγα λόγια σου ανήκει , το κάνεις ότι θέλεις , όποτε θέλεις χωρίς να ανησυχήσεις ποτέ αν η Google και η κάθε Google μια μέρα αποφασίσει ότι πλέον δεν αξίζει ή δεν συμφέρει να συντηρεί μια πλατφόρμα.

    Είναι σαν να δηλώνεις μηχανικός ( blogger ) και να θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά αλλά να δουλεύεις σε ξένο μαγαζί με δανεικά εργαλεία.

    Χώρια του ότι το wordpress όντας το πιο δημοφιλές CMS παγκοσμίως έχει τεράστιο community και άπειρο feedback που σου λύνει τα χέρια σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσεις άμεσα και εύκολα.

    Απάντηση
    • Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου!! Το WordPress είναι με διαφορά το δημοφιλέστερο και καλύτερο – από κάθε άποψη – CMS.

      Ποια είναι η προσωπική σου γνώμη μεταξύ WordPress.com και Blogger.com; Ποια από αυτά τα δύο θα επέλεγες αν αποφάσιζες πως δεν θέλεις δικό σου hosting;

      Απάντηση
      • Προσωπικά , επειδή πλέον είμαι επαγγελματίας blogger , δεν μπορώ να διανοηθώ τον ευατό μου να χρησιμοποιεί κάτι διαφορετικό από το wordpress.org

        Ακόμα και αν αύριο το πρωί φαλήριζα και έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή τα πάντα , θα δανειζόμουν 50 ευρώ για να αγοράσω domain και hosting και να στήσω το blog μου.

        Και είναι μια πραγματικότητα ότι με μόνο 50 ευρώ μπορείς να ξεκινήσεις ένα blog , περιεκτικότατο και πολύ προσεγμένο , οπότε δεν βλέπω τον λόγο να πας στην free και ελλειπή έκδοση του.

        Απάντηση
        • Πολύ σωστός. Η αλήθεια είναι πως ούτε εγώ θα μπορούσα να δουλέψω με άλλη πλατφόρμα, αλλά αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα σε wordpress.com και blogger.com, τότε το WP θα ήταν η πρώτη μου επιλογή (ακόμα και το free).

          Για Joomla και Drupal τι γνώμη έχεις; Για Drupal έχω ακούσει πολύ καλά λόγια αλλά δεν ασχολήθηκα ποτέ (τώρα κοιτάω το Ghost, ωραίο αλλά πολύ πίσω).

          Απάντηση

Σχολιάστε