Γνωρίζω πως θα υπάρξουν αρκετοί που θα διαφωνήσουν με αυτά που έχω να πω, αλλά πιστεύω πως είναι σημαντικό να γνωρίζει ένας blogger τη πλατφόρμα που λειτουργεί. Δυστυχώς, η πλατφόρμα της Google, το Blogger, δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο νομίζεις.

Θα το παραδεχτώ, ωστόσο, πως το Google Blogger καθιστά πολύ εύκολο το ξεκίνημα ενός νέου blogger, είναι εντελώς δωρεάν και μπορείς να ανοίξεις ένα blog μέσα σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο προς κάθε νέο blogger που κάνει τα πρώτα του βήματα πάνω στο blogging. Αλλά είναι όντως η σωστή blogging πλατφόρμα για να ξεκινήσει κανείς; Μπορείς μέσω του Blogger να ανοίξεις ένα επαγγελματικό blog το οποίο θα σου αποφέρει χρήματα αλλά και να έχεις την απαραίτητη διαχείριση;

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι για πρώτη φορά με το blogging, πριν περίπου έξι χρόνια, το Google Blogger φαινόταν τότε η καλύτερη επιλογή, και ίσως να ήταν, τότε. Τα χρόνια ωστόσο πέρασαν και μικρές πλατφόρμες όπως το WordPress, έγιναν μεγάλες. Τα χρόνια περνούσαν κι εγώ συνέχιζα να ασχολούμαι με το Blogger, δεν είχα σκοπό να μεταφέρω το blog μου σε μια νέα blogging πλατφόρμα, αλλά πάντα ήμουν με την απορία: Γιατί οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες του κόσμους χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες και όχι το Blogger;

Για να μην σε κουράζω, υπάρχουν πάρα πολλές blogging πλατφόρμες οι οποίες αξίζουν πολύ περισσότερο από την πλατφόρμα της Google. Παρακάτω έχω προσθέσει έξι λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το Google Blogger – αν πιστεύεις ότι είμαι λάθος σε κάποιο από τα παρακάτω, παρακαλώ μην διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου ώστε να το συζητήσουμε.

1. Η Google μπορεί να διαγράψει το blog σου – Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της εταιρείας, η Google έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται το blog σου όπως αυτή πιστεύει ότι είναι σωστό. Όταν μια εταιρεία έχει την διαχείριση του blog σου, μπορεί να σου το διαγράψει όποτε αυτή επιθυμεί. Κι αν νομίζεις πως κάνω λάθος, πίσω στο 2006 η εταιρεία διέγραψε κατά λάθος το ίδιος της το blog, ναι, το παραδέχτηκε κιόλας σε ένα άρθρο που είχε γράψει τότε. Επίσης, άλλος ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να διαγραφεί το blog σου αυτόματα, είναι αν αρκετά άτομα αναφέρουν το περιεχόμενο σου.

2. Έχεις το περιθώριο να δημιουργήσεις μέχρι 10 σελίδες – Μπορεί αυτό να μην αποτελεί πρόβλημα για εσένα, αλλά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για αρκετούς bloggers. Για παράδειγμα, στο Homeboy χρησιμοποιούμε 16 σελίδες, αν ήμασταν στο blogger δεν θα είχαμε αυτή την ικανότητα.

3. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια σελίδα ως αρχική σελίδα – Αν θέλεις να δείξεις κάτι άλλο αντί για τα τελευταία άρθρα του blog σου στην αρχική σου σελίδα, ή να επιλέξεις τα άρθρα σου να εμφανίζονται μετά από κάποιο κείμενο, εικόνα ή βίντεο, δεν μπορείς. Επίσης, πρόσθετα όπως το Visual Composer δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Blogger για την σχεδίαση μιας σελίδας.

4. Δεν μπορείς να βάλεις από την διαχείριση να γίνονται αυτόματα backups – Ενώ υπάρχει η επιλογή να αποθηκεύσεις τα άρθρα του blog σου και το θέμα, δεν μπορείς να το βάλεις να γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να θυμάσαι να το κάνεις σε καθημερινή βάση. Αν γίνει κάτι, όπως η Google να διαγράψει το blog κατά λάθος, θα πρέπει να έχεις αποθηκεύσει τα άρθρα σου, ειδάλλως όλη η δουλειά σου θα πάει στράφι.

5. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πρόσθετα – Σκέψου πόσες χιλιάδες δωρεάν πρόσθετα υπάρχουν για το WordPress που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καλυτερεύσεις το blog σου. Σκέψου τώρα πόσα λίγα πρόσθετα υπάρχουν για το Blogger – και αυτά τα λίγα είναι από την Google και αποκλειστικά για υπηρεσίες της Google.

6. Δεν ανανεώνεται σχεδόν ποτέ – Πάνε δύο χρόνια τώρα από την τελευταία ενημέρωση που έκανε η Google στην blogging πλατφόρμα της. Πολύ σπάνια βλέπεις πλέον αλλαγές, νέα πρόσθετα, νέες επιλογές κ.τ.λ., και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αρέσει σε πολλούς. Μου αρέσει να βλέπω νέες ενημερώσεις, να τις διαβάζω ώστε να βλέπω τι καινούργιο προστέθηκε και όλα τα bugs που διορθώθηκαν, γιατί ας είμαστε ειλικρινής, υπάρχουν bugs στο Blogger που δεν έχουν διορθωθεί εδώ και χρόνια.

Αν θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του blog σου και να μην σκέφτεσαι ότι κάποιος θα σου το διαγράψει κάποια στιγμή, τότε θα πρέπει να μείνεις μακριά από το Google Blogger. Αν πάλι δεν σε ενδιαφέρει, τότε μπορείς ελεύθερα να χρησιμοποιείς την υπηρεσία. Η καλύτερη επιλογή, προς το παρόν, είναι το WordPress σε self-hosting και domain name. Αν δεν γνωρίζεις πως να ανοίξεις το δικό σου blog σε WordPress, ευχαρίστως να σε βοηθήσω εγώ ή τα παιδιά της GreekHost.

6 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το Blogger
5 (100%) 5 votes

 • Blogger Χρησιμοποιώ από το 2009, με κουμπωμένο domain, και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, διότι έχει αυτά που ζητάω.

  • MeymiGrou Mey

   Το Blogger το χρησιμοποιούσα κι εγώ για αρκετά χρόνια. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι για πρώτη φορά με το WordPress, είδα πόσα χαρακτηριστικά και ικανότητες έχανα όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιώντας το Blogger. Έχεις καθόλου γνώσεις από WordPress φίλε Κυριάκο; Γενικότερα, ποιες blogging πλατφόρμες έχεις χρησιμοποιήσει εκτός από το Blogger;

   • Έχω δοκιμάσει το WordPress και φυσικά δεν λέω ότι είναι χειρότερο ή καλύτερο. Απλά όπως είπα, είμαι ευχαριστημένος από αυτό που έχω.

    Το βασικότερο για μένα, είναι το Hosting. Δεν δίνω μία και έχω το καλύτερο :Hosting” της Google, δεν πέφτει ποτέ, έχω όσο θέλω bandwidth, και από χώρο σε φωτογραφίες (που αυτό ειναι που με ενδιαφέρει) έχω άπειρο…….

    • MeymiGrou Mey

     Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου φίλε Κυριάκο, κυρίως με το hosting στο οποίο έχω δώσει πάρα πολλά λεφτά τα τελευταία χρόνια.

     Ωστόσο, θεωρώ πως το hosting είναι μικρό τίμημα για όλα αυτά που μου παρέχει το WordPress. Και αν ρίξεις μια ματιά στους servers της http://www.greekhost.gr, θα δεις πως οι τιμές είναι απίστευτα χαμηλές, τα λεφτά δηλαδή είναι “χαρτζιλίκι” που λέει ο λόγος.

     Αυτό που με χαλάει πολύ με το Blogger είναι τα θέματα τα οποία είναι εντελώς κακογραμμένα και οι επιλογές που παρέχει είναι πολύ λίγες, ακόμη κι αν είναι δωρεάν με άπυρο bandwidth και χωρητικότητα.

     Ωστόσο, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η blogging πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε να καλύβει τις ανάγκες μας. Ρίξε μια ματιά στο άρθρο που είχα κάνει με τις blogging πλατφόρμες, πιστεύω πως θα το βρεις ενδιαφέρον και αρκετά δίκαιο για κάθε πλατφόρμα: http://inkstory.gr/xekina-to-diko-sou-blog-epilegontas-ti-sosti-blogging-platforma/

     • Τα θέματα τα οποία δίνει η ίδια η google δεν τα χρησιμοποιώ. Κυκλοφορούν εκεί έξω χιλιάδες άλλα θέματα (templates) για όλα τα γούστα. Συμφωνώ με το άρθρο σου, ότι σου δίνει πολύ περισσότερες επιλογές του WordPress, αλλά αν δεν τις χρειάζεσαι, δεν υπάρχει λόγος να μεταπηδήσεις εκεί. Βέβαια, μεγάλα λόγια δεν λέω,μπορεί και γω κάποια στιγμή να πάω προς τα κει…. μέχρι στιγμής, όλα καλά εδώ 🙂

      Επίσης, από τους 6 λόγους που ανέφερες, το 2, 3 και 5 δεν ισχύουν. Και εξηγώ: Πλέον μπορείς να φτιάξεις πολύ παραπάνω από 10 σελίδες, με “πείραγμα” στον κώδικα.

      Στο 3, μπορείς με άλλους τρόπους να δείξεις στην αρχική σου σελίδα διάφορα πράγματα, είτε με slider, ή στατικό κείμενο/άρθρο, το οποίο θα είναι μόνιμα (αν θες στην κεντρική σελίδα). Επίσης, πάλι με επέμβαση στον κώδικα, μπορείς να φτιάξεις ξεχωριστές σελίδες και να μην έχεις συνέχεια το ίδιο μοτίβο….. πχ, εγώ έχω 3 στήλες στο site μου, μπορώ να φτιάξω σελίδες οι οποίες να μην έχουν τις δεξιά και αριστερές στήλες, να τις κρύβουν….. γενικά αν κατέχεις λίγο από κώδικα, κάνεις πολλά περισσότερα. Αλλά αυτό επαφίεται στις τεχνικές γνώσεις του καθένα, και δεν ενδείκνυται για ερασιτέχνες.

      Όσο αναφορά το 5, ενώ σωστά όπως λες ότι δεν υπάρχουν πολλά πρόσθετα από την μαμά Google, αλλά υπάρχουν πολλά από ιδιώτες ανά τον κόσμο που σε διάφορα sites υπάρχουν συγκεντρωμένα plugins, και πρόσθετα….. Θέλει λίγο ψάξιμο…

     • MeymiGrou Mey

      Θα συμφωνήσω σε όλα όσα λες, γνωρίζω πολύ καλά ότι γίνεται να έχεις περισσότερες από μια σελίδες ή να προσαρμόσεις την αρχική σελίδα να δείχνει κάτι συγκεκριμένο, αλλά όπως είπες, πρέπει να έχεις βασικές γνώσεις HTML και CSS – κάτι το οποίο δεν έχει ένας αρχάριος χρήστης.

      Αναφέρομαι σε αυτά που προσφέρει η Google και όχι αυτά τα οποία αλλάζεις μέσα από το κώδικα. Μέσα από τις ρυθμίσεις δηλαδή.

      Όσο για τα θέματα, δεν αναφέρομαι στα προεπιλεγμένα που προσφέρει η Google αλλά σε αυτά που κατεβάζεις από το ίντερνετ (τα οποία απ’ όσο έχω δει έχουν γίνει εκπληκτικά).

      Εφόσον σε βολεύει το Blogger, δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να μεταφερθεί σε WordPress. Άλλωστε, αφού σε βολεύει δεν χρειάζεται να βάζεις και το χέρι στη τσέπη 😉

     • MeymiGrou Mey

      Το blog σου είναι το http://www.dwrean.net;

     • ναι, το dwrean.net είναι….. το έχω από τον Ιούνιο του 2009

     • MeymiGrou Mey

      Μπράβο φίλε, πολύ καλή δουλειά έχεις κάνει με το blog σου! Σου εύχομαι τα καλύτερα (αν και απ’ ότι βλέπω είναι σε πολύ καλή θέση). 🙂

     • Να σαι καλά, αν είσαι κάθε μέρα και ανανεώνεις το περιεχόμενό σου συνεχώς με νέα και μοναδικά άρθρα τότε πιστεύω είναι ζήτημα χρόνου να δικαιωθείς.

     • MeymiGrou Mey

      Εννοείται, άλλωστε το μοναδικό περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς ενός blog.

 • Φώτης Χατζηθεοδώρου

  Πάρα πολλά προβλήματα το Blogspot..!! Όταν βάζεις ένα νέο template κατευθείαν σου χαλάει όλο το στυλ στη διαχείριση, εγώ με αυτό ξενέρωσα πολύ και πήγα WordPress (στην αρχή ήμουν στο wordpress.com και μετά πήρα hosting.

  • MeymiGrou Mey

   Εδώ είσαι!! Το αθάνατο bug χαχα 🙂

 • MeymiGrou Mey

  Το Web hosting είναι μια υπηρεσία φιλοξενίας η οποία επιτρέπει σε ένα χρήστη (ιδιώτη, οργανισμό ή εταιρία) να “ανεβάσει” στο διαδίκτυο το site του και να είναι προσβάσιμο σε όλους του χρήστες του διαδικτύου. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις στη Βικιπαίδεια: https://el.wikipedia.org/wiki/Φιλοξενία_ιστοσελίδων

 • MeymiGrou Mey

  Όλα θα τα πάρεις σιγά-σιγά και βήμα προς βήμα. Λύση υπάρχει για όλα. Λοιπόν, αρχικά για να πάρεις μια πρώτη ιδέα για το πως δουλεύει το WordPress, δημιούργησε έναν δωρεάν λογαριασμό στο http://www.wordpress.com, φτιάξε ένα ότι να ‘ναι blog και ξεκίνα να πειραματίζεσαι με τις λειτουργίες που προσφέρει.

  Το WordPress.com δεν παρέχει όλα αυτά που θα σου παρείχε το WordPress.org με δικό σου server, αλλά είναι το καλύτερο ξεκίνημα που μπορείς να κάνεις για να μάθεις πως λειτουργεί πάνω-κάτω η υπηρεσία.

  Αν έχεις ένα blog στο Blogger (Blogspot) με μεγάλη επισκεψιμότητα, πολλά σχόλια κ.τ.λ., η μεταφορά είναι ΤΟΣΟ εύκολη που ακόμη κι ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να την κάνει 🙂

  Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, θα σου λύσω κάθε σου απορία: http://inkstory.gr/epikinonia/

  Αν έχεις χρόνο, ρίξε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο μου για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις blogging πλατφόρμες: http://inkstory.gr/xekina-to-diko-sou-blog-epilegontas-ti-sosti-blogging-platforma/

 • Pingback: Ερωτήσεις και προβληματισμοί αναγνωστών #1 - Inkstory()