Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

WordPress Phase 3: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις (2023)

Share

Η Phase 3 (Τρίτη Φάση) του WordPress μόλις ξεκίνησε, και μαζί της φέρνει κάτι που όλοι περιμέναμε για αρκετά χρόνια: Την δυνατότητα να γράφουν πολλαπλοί συντάκτες ένα άρθρο ή μια σελίδα ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο.

Με την Phase 3 του WordPress, εργαλεία όπως το Google Docs και το Microsoft Word θα αποτελούν κομμάτι του παρελθόντος για τους bloggers της πλατφόρμας, αφού δεν θα χρειάζεται να τα χρησιμοποιούν άλλο για να γράφουν παράλληλα ένα άρθρο.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα και η κοινότητα του WordPress είχαν εστιάσει αποκλειστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Gutenberg κειμενογράφου. Αφότου παρουσίασαν όλα τα καινούργια blocks, βελτίωσαν σημαντικά την εμπειρία και τον σχεδιασμό και παρουσίασαν τα νέα patterns και την δυνατότητα full-site editing (πλήρη μορφοποίηση των ιστοσελίδων με τον κειμενογράφο), μεταφέρθηκαν πλέον στην τρίτη φάση, η οποία έρχεται και επρόκειτο να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο γράφαμε άρθρα όλα αυτά τα χρόνια.

Σχεδιάζουμε αυτή την στιγμή την τρίτη φάση, η οποία θα επικεντρωθεί στην προώθηση της ομαδικής συνεργασίας, συνδέοντας την εμπειρία των χρηστών και της διαχείρισης περιεχομένου και βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί και οι ομάδες συνεργάζονται στο WordPress.

– WordPress

Θα συνεχίζω να διατηρώ το άρθρο ανανεωμένο και θα παρέχω όλες τις νέες ενημερώσεις που θα υπάρξουν στο σύντομο μέλλον για την Phase 3 του WordPress.

  • Συνεργασία σε πραγματικό χρόνο: Οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο ένα άρθρο ή μια σελίδα και δεν θα κλειδώνεται ο ένας συντάκτης όταν το επεξεργάζεται ένας άλλος. Αυτό σημαίνει πως η ομαδική εργασία όχι απλά θα είναι εφικτή, αλλά και αρκετά λειτουργική ώστε να διευκολύνει τις ομάδες.
  • Ασύγχρονη συνεργασία: Μιας και η ασυγχρόνιστη συνεργασία παραμένει σημαντική, νέα χαρακτηριστικά θα περιλαμβάνουν την κοινή χρήση προχείρων για τις αλλαγές που έγιναν στο περιεχόμενο ή την σχεδίαση της ιστοσελίδας, ενσωματωμένα σχόλια για τα μπλοκ, αναθέσεις και αναθεωρήσεις και βελτιωμένο έλεγχο για την παρακολούθηση του πηγαίου κώδικα και τις αναθεωρήσεις που έγιναν σε αυτό.
  • Publishing flows: Αυτή η αλλαγή περιλαμβάνει όλα τα βήματα και τις απαιτήσεις που αφορούν την δημιουργία, επεξεργασία, αναθεώρηση ή δημοσίευση περιεχομένου στο WordPress. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές θα μπορούν να ορίσουν τον ελάχιστο αριθμό λέξεων που πρέπει να έχει ένα άρθρο, την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει μια προεπιλεγμένη εικόνα κ.α.
  • Αναθεωρήσεις άρθρων: Όταν γράφεις και επεξεργάζεσαι ένα άρθρο ή μια σελίδα, το WordPress διατηρεί κάθε αλλαγή που κάνεις και την αποθηκεύει στις αναθεωρήσεις. Έτσι, αν κάνεις κάποιο λάθος ή θέλεις να επαναφέρεις κάποιο στοιχείο, θα έχεις την δυνατότητα να το κάνεις με ένα κλικ. Στη νέα έκδοση, οι αναθεωρήσεις έχουν λάβει βελτιωμένο σχεδιασμό και ένα πιο εύκολο διαχειριστικό περιβάλλον ώστε να καταλαβαίνεις τις αλλαγές που έγιναν σε κάθε μπλοκ ξεχωριστά.
  • Ανασχεδιασμός του Πίνακα Ελέγχου: Ο Πίνακας Ελέγχου (ή καλύτερα, το διαχειριστικό στο οποίο συνδέεσαι) θα λάβει επίσης σημαντικές βελτιώσεις στον σχεδιασμό του. Οι ειδοποιήσεις και η βιβλιοθήκη προτύπων θα παίξουν εξίσου σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών, ενώ θα περιλαμβάνεται και το “list views” στυλ στις σελίδων των άρθρων, σελίδων, κατηγοριών, σχολίων και προτύπτων.
  • Library: Πρόκειται για μια σελίδα μέσα από την οποία οι διαχειριστές θα μπορούν να διαχειρίζονται με ευκολία όλα τα blocks, τα patterns, τα πρότυπα και τις γραμματοσειρές που έχουν δημιουργήσει.

Περισσότερα για τις νέες αλλαγές μπορείς να μάθεις και στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο blog του WordPress.

Όπως πάντα, υπάρχουν πολλές άλλες αλλαγές που έχουν γίνει πίσω από το παρασκήνιο, όπως για παράδειγμα βελτιώσεις στην ταχύτητα και την απόδοση, διορθώσεις σε διάφορα σφάλματα και προβλήματα που αναφέρθηκαν στην κοινότητα του WordPress, βελτιώσεις στην ασφάλεια και νέες δυνατότητες για προγραμματιστές που αναπτύσσουν themes και plugins.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το WordPress δουλεύει και πάνω στην ενσωμάτωση διαφόρων AI λειτουργιών με δυνατότητες που θα βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες όπως φαίνεται όχι απλά θα βοηθάνε στην βελτίωση του περιεχόμενου, αλλά πιθανότατα να γράφουν τα ίδια AI bots το περιεχόμενο.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;