Podcasting

Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις: Οδηγός για αρχάριους

Το podcasting γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με τους bloggers να δημοσιεύουν τουλάχιστον ένα podcast την εβδομάδα στο blog τους ή στα άρθρα τους. Πάρε για παράδειγμα τον Darren Rowse από το ProBlogger, ο οποίος καλύπτει σχεδόν όλα του τα άρθρα με podcast. Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλής το podcasting; Γιατί οι bloggers τα προτιμάν και γιατί αρέσει τόσο στους αναγνώστες;

Τι είναι τα podcast

Τα podcast σκέψου τα ως φωνητικά άρθρα. Οι bloggers μιλάνε σε αυτά για να καλύψουν ερωτήματα των αναγνωστών τους, για να εμπνεύσουν κόσμο, για να καλύψουν ειδησιογραφικά θέματα, για να μην γράφουν άρθρα, για να καλύπτουν μεγάλες συζητήσεις και πάει λέγοντας. Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, γιατί όπως και με το blogging, έτσι και με το podcasting θα πρέπει να αναπτύξεις τη δική σου «φωνή» η οποία θα πρέπει να είναι μοναδική και να αρέσει στο κοινό σου.

Το καλό με τα podcast είναι πως δεν είναι αρκετά δημοφιλή στην ελληνική μπλογκόσφαιρα ακόμα, που σημαίνει ότι αν ξεκινήσεις τώρα, πολύ πιθανό να επιτύχεις εύκολα – εφόσον έχεις ότι χρειάζεται για να ενδιαφερθεί ο κόσμος. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείς το όνομα που θα δώσεις στο κανάλι των podcasts σου (για παράδειγμα το όνομα του blog σου).

Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις

Αν και – τεχνικά μιλώντας – μπορείς να ηχογραφήσεις τα πρώτα σου podcasts από το laptop σου, το μικρόφωνο των ακουστικών σου ή ακόμα και από το smartphone σου, το αποτέλεσμα θα είναι αναμφισβήτητα ερασιτεχνικό. Ρεαλιστικά μιλώντας, θα χρειαστείς τα παρακάτω κομμάτια εξοπλισμού για να ξεκινήσεις κάτι επαγγελματικό:

  • Μικρόφωνο – χρειάζεσαι ένα καλό μικρόφωνο ώστε να ακούγεσαι όσο πιο καθαρά γίνεται.
  • Pop φίλτρα – αυτά τα μικρά πραγματάκια που μπαίνουν μπροστά από το μικρόφωνο για να κρατάνε την φωνή σου καθαρή.
  • Πρόγραμμα – ένα καλό audio editing πρόγραμμα για να ξεκινήσεις. Το Audacity είναι δωρεάν και εύκολο στη χρήση για αρχάριους χρήστες.

Μόλις σιγουρευτείς πως έχεις όλα τα παραπάνω, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τις πρώτες σου ηχογραφήσεις.

Δημιουργώντας το πρώτο σου podcast

Στο πρώτο σου podcast, καλό είναι να γράψεις σε ένα χαρτί όλα αυτά που θέλεις να συζητήσεις για να μην κολλήσεις πουθενά και να είσαι σίγουρος πως θα καλύψεις στο τέλος όλα όσα θέλεις να πεις. Μια σαφή περιγραφή για τα θέματα που θέλεις να συζητήσεις και πόση ώρα θα μιλάς για το καθένα είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσεις. Όσες περισσότερες σημειώσεις κρατήσεις, τόσο θα βοηθάς τον εαυτό σου να μην βγαίνει εκτός θέματος.

Μόλις ολοκληρώσεις το «σενάριο» του πρώτου σου επεισοδίου, το επόμενο βήμα είναι: πρακτική, πρακτική και πάλι πρακτική. Κατέγραφε τον εαυτό σου να μιλάει και στη συνέχεια άκου το podcast σου. Έκανες λάθη; Ποια ήταν αυτά και πως μπορείς να τα διορθώσεις; Παίξε με τα προγράμματα, τον ήχο και την ομιλία σου, δες αν μπορείς να βάλεις μουσική στο background (σε χαμηλή ένταση, το θέμα είναι να ακούγεται η δική σου φωνή) και προσπάθησε να φτιάξεις ένα intro για το blog σου.

Μόλις μείνεις ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και τελειώσεις με την επεξεργασία του podcast σου, μένει ένα τελευταίο πράγμα: να το ανεβάσεις στο διαδίκτυο.

Βρες μια πλατφόρμα

Σχεδόν κάθε podcaster θέλει να ανεβάσει τα podcasts του στο iTunes – αλλά δεν είναι τόσο απλό. Αρχικά, θα χρειαστεί να βρεις μια πλατφόρμα στην οποία θα ανεβάζεις τα podcasts σου. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες και οι περισσότερες είναι εύκολες στην χρήση.

Μερικές δωρεάν podcasting πλατφόρμες:

  • SoundCloud
  • Podbean
  • Podbay
  • Podomatic
  • Libsyn
  • Amazon S3

Οι επιλογές του bandwidth και της χωρητικότητας διαφέρουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, οπότε να είσαι σίγουρος με την επιλογή της πλατφόρμας.

Μόλις επιλέξεις μια πλατφόρμα και ανεβάσεις τα podcasts σου, μπορείς να στείλεις αίτημα στο iTunes. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη – το μόνο που χρειάζεσαι είναι ο σύνδεσμος του RSS feed σου – και μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες εδώ.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες δημοφιλής πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να προσθέσεις τα podcasts σου, αλλά καμιά δεν είναι σαν το iTunes. Μερικές από αυτές είναι το Stitcher, το Google Play Music, το Miro και το TuneIn.

Τέλος, αν το blog σου τρέχει πάνω σε WordPress, μπορείς να χρησιμοποιήσεις plugins όπως το «Blubrry PowerPress Podcasting plugin» για να ξεκινήσεις.

Είσαι ήδη podcaster, ή σκοπεύεις να γίνεις; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις: Οδηγός για αρχάριους
5 (100%) 7 votes

θΕΛΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΟ INKSTORY;

Κάνε τις αγορές σου από το Creative Market και ακολούθησε το Inkstory στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Instagram.

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.