Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις: Οδηγός για αρχάριους

Share

Το Podcasting έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να δημιουργούν τα δικά τους Podcast Κανάλια και να μοιράζονται τους ακροατές τους μοναδικές ιστορίες, συμβουλές, απόψεις και συμβουλές πάνω σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Αλλά τι είναι το Podcast;

Τα τελευταία χρόνια το podcasting έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό [και] στη χώρα μας, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ακούνε για πρώτη φορά. Δημιουργούνται επίσης συνεχώς νέες streaming πλατφόρμες και πάροχοι φιλοξενίας για podcasters, με μεγάλες υπηρεσίες όπως το Spotify να μπαίνουν στον χώρο του podcasting παρέχοντας ισχυρά εργαλεία και τρόπους προώθησης.

Οι bloggers και οι vloggers έχουν ξεκινήσει επίσης να ασχολούνται αρκετά με το podcasting τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας τα podcast επεισόδια τους με το κύριο περιεχόμενο τους. Πάρε για παράδειγμα τον Darren Rowse από το ProBlogger, ο οποίος καλύπτει σχεδόν όλα του τα άρθρα με podcast επεισόδια. Άλλοι bloggers ακολουθούν επίσης την ίδια τακτική. Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλής το podcasting; Γιατί οι bloggers ξεκίνησαν να ασχολούνται με αυτό και γιατί αρέσει τόσο στους ακροατές;

Τι είναι το podcast;

Σκέψου τα podcast επεισόδια ως φωνητικά άρθρα. Καθένας μπορεί να ξεκινήσει το δικό του Podcast Κανάλι με ευκολία συζητώντας για οποιοδήποτε επιθυμεί. Μέσα από τα επεισόδια σου μπορείς να εμπνέεις ή να βοηθάς ανθρώπους, να μοιράζεσαι τις ιστορίες σου, συμβουλές και απόψεις για θέματα που σε ενδιαφέρουν, για τη προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών κ.ο.κ.

Άκουσε το Podcast επεισόδιο μας που σχετίζεται με το παρόν άρθρο.

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε ο όρος “podcast” ήταν το 2004 σε ένα άρθρο του Ben Hammersley στη Guardian. Καθώς αναζητούσα επίσης για το παρελθόν του podcasting, ανακάλυψα πως ο όρος “podcast” είναι παράγωγος του iPod (i: internet, pod: χέδρωπας, κέλυφος μπιζελιού) της Apple και του broadcast. Αναφέρεται επίσης πως για να αποφευχθούν νομικά προβλήματα λόγο πνευματικών δικαιωμάτων, το podcaste αποκαλείται συχνά και ως “Personal On Demand Broadcast”.

Μέχρι και σήμερα ο “πατέρας” των podcasts θεωρείται πως είναι ο Adam Curry (αλλιώς γνωστός και ως “podfather”), ο οποίος δημιούργησε επίσης και το δημοφιλές πρόγραμμα iPodder. Ο Curry υποστηρίζεται πως ήταν ο πρώτος παραγωγός podcast επεισοδίων, αλλά στην πραγματικότητα απλά βοήθησε στην ανάπτυξη του podcasting και δεν είναι ο πρώτος podcaster που υπήρξε.

Το podcasting ωστόσο δεν είναι εύκολο για όσους θέλουν να το δουν επαγγελματικά. Όπως με το blogging και το vlogging, έτσι και με το podcasting θα πρέπει να αναπτύξεις τη δική σου προσωπική φωνή η οποία θα σε κάνει να διαφέρεις απ’ τους υπόλοιπους podcasters του χώρου. Η φωνή σου είναι άλλωστε αυτή που θα προσελκύει νέους ακροατές και θα ψυχαγωγεί τους ήδη υπάρχον.

Το podcasting έχει γίνει επίσης ιδιαίτερα γνωστό και στην Ελλάδα, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ξεκινάνε τα δικά τους κανάλια ή να ακούνε τους αγαπημένους τους podcasters.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του podcast, podcasting και podcaster;

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους όρους blogger, blogging, blog, έτσι και με το podcasting, υπάρχουν ορισμένοι όροι που πρέπει να γνωρίζεις:

 • Podcast Episode: Φωνητικό επεισόδιο.
 • Podcasting: Κάνω podcasting ή ασχολούμαι με το podcasting.
 • Podcaster: Αυτός που δημιουργεί podcasts και έχει το δικό του Podcast Κανάλι.
 • Videocasts: Τα podcast επεισόδια που έρχονται σε μορφή βίντεο (συχνά ανεβαίνουν σε υπηρεσίες όπως το YouTube).

Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις

Η ευκολία του να ξεκινήσει κανείς το δικό του podcast κανάλι ίσως έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνει το podcasting τόσο γνωστό παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου κανάλι ηχογραφώντας τα επεισόδια σου από έναν υπολογιστή με απλό μικρόφωνο, από ένα laptop, ένα tablet, ή ακόμα και από το smartphone σου.

Τι θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις

 1. Έναν υπολογιστή, ένα laptop, ένα tablet ή ένα κινητό: Οποιαδήποτε και από αυτές τις συσκευές και αν έχεις, μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα να ηχογραφείς τα πρώτα σου επεισόδια. Φυσικά, ένας υπολογιστής ή ένα laptop θα σου παρέχουν περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες απ’ ότι ένα tablet ή ένα smartphone.
 2. Ένα μικρόφωνο: Μπορείς είτε να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό μικρόφωνο, είτε να χρησιμοποιήσεις το ενσωματωμένο μιας συσκευής. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις και το smartphone σου ή το μικρόφωνο των ακουστικών σου (τα ακουστικά ψείρες έχουν συχνά καλό ήχο όταν δεν κουνιούνται).
 3. Ένα πρόγραμμα ηχογράφησης και επεξεργασίας podcast επεισοδίων: Θα χρειαστεί να μάθεις πως να χρησιμοποιείς τουλάχιστον ένα πρόγραμμα ή μια εφαρμογή για να ηχογραφείς και να επεξεργάζεσαι τα επεισόδια σου. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά προγράμματα και τα περισσότερα είναι εύκολα στη χρήση. Ξεκίνα με το Audacity που παρέχεται δωρεάν, ή με το Adobe Audition αν θέλεις να επενδύσεις σε ένα επαγγελματικό εργαλείο.
 • Pop φίλτρα (προαιρετικό) – αυτά τα μικρά πραγματάκια που μπαίνουν μπροστά από το μικρόφωνο για να κρατάνε την φωνή σου καθαρή.

Τεχνικά μιλώντας, η επένδυση σε ένα αξιόπιστο μικρόφωνο και ένα πρόγραμμα επεξεργασίας θα σου αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα, σε αντίθεση με το μικρόφωνο ενός κινητού ή laptop, όπου θα υπάρχει αισθητή διαφορά στην ποιότητα και τον θόρυβο. Αν και δεν είναι απαραίτητο να επενδύσεις και σε ένα επαγγελματικό πρόγραμμα, τα premium προγράμματα συχνά παρέχουν περισσότερες δυνατότητες και σου γλιτώνουν αρκετό χρόνο και κόπο όταν έχεις να κάνεις με μεγάλα επεισόδια ή καλεσμένους.

Τι μικρόφωνο να αγοράσεις για podcasts

Πως να προωθείς τα podcast επεισόδια σου

Αν θέλεις “κρυστάλλινη” ποιότητα στη φωνή σου, τότε θα χρειαστεί να επενδύσεις σε ένα επαγγελματικό μικρόφωνο. Αν θέλεις απλά να βελτιώσεις τη φωνή σου χωρίς να επενδύσεις αρκετά χρήματα, τότε ακόμα και μια μικρή επένδυση θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της φωνής σου στα επεισόδια.

ΜικρόφωνοΕίδοςΚόστος
Shure MV7Broadcast (Δυναμικό)250€ – 300€
Marantz Pod Pack 1Broadcast (Πυκνωτικό)50€ – 70€
Rode ProcasterBroadcast (Δυναμικό)140€ – 160€
Shure SM7BBroadcast (Δυναμικό)330€ – 380€

Τέλος, εκτός από το podcasting, το μικρόφωνο είναι εξαιρετικό για vlogging, για να μιλάς σε κλήσεις στο Skype, Messenger και τις λοιπές εφαρμογές.

Προγράμματα για την ηχογράφηση και την επεξεργασία podcast επεισοδίων

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει μια τεράστια γκάμα από διαθέσιμα προγράμματα και εφαρμογές που μπορείς να επιλέξεις για να ηχογραφείς και να επεξεργάζεσαι τα podcast επεισόδια σου. Τα κακά νέα είναι πως θα πρέπει να επιλέξεις ένα απ’ όλα αυτά. Για να μην χάνεις χρόνο, παρακάτω αναφέρω τα καλύτερα και γνωστότερα προγράμματα και εφαρμογές για την ηχογράφηση και την επεξεργασία podcast επεισοδίων.

Μιας και το Audacity είναι από τα γνωστότερα προγράμματα για ηχογράφηση και επεξεργασία podcast επεισοδίων, δημιούργησα και ένα βήμα προς βήμα οδηγό για να μάθεις πως να το χρησιμοποιείς. Μπορείς να παρακολουθήσεις την διαδικασία από το παραπάνω βίντεο.

Audacity

Το Audacity είναι ένα ανοιχτού-κώδικα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου, διαθέσιμο προς όλους εντελώς δωρεάν. Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, το Audacity είναι η καλύτερη επιλογή, χάρη στην ευκολία χρήσης του και το γεγονός πως δεν χρειάζεται να επενδύσεις χρήματα για να το αποκτήσεις.

Όλη τη πρώτη σεζόν του The Blogging Dispatch την ηχογράφησα μέσω του Audacity, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκα στο Adobe Audition, για το οποίο αναφέρω στη συνέχεια του άρθρου. Το πρόγραμμα παρέχει όλα τα βασικά και χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που θα χρειαστείς για να επεξεργάζεσαι τον ήχο των επεισοδίων σου, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του θορύβου (όπου κάνει αξιοπρεπέστατη δουλειά), το κόψιμο και ράψιμο συγκεκριμένων σημείων, τη προσθήκη μουσικής, τη δυνατότητα αλλαγής της έντασης, του μπάσου, μεταξύ αρκετών άλλων.

Σημείωση συντάκτη: Στις 30 Απριλίου του 2021, ο Martin Keary, ο οποίος είναι επικεφαλής σχεδιασμού στο MuseScore, ανακοίνωσε την εξαγορά του Audacity από την MuseScore. Λίγο καιρό αργότερα, το Audacity ενημέρωσε την Πολιτική Απορρήτου του, αναφέροντας πως η εταιρεία θα μοιράζει τα προσωπικά σου δεδομένα με τους υπαλλήλους της, με τις αρχές, με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και με τα κεντρικά του γραφεία στη Ρωσία. Μετά την ενημέρωση υπήρξε μια τεράστια κατακραυγή από τους χρήστες του προγράμματος, καθώς επίσης και από εκατοντάδες ιστοσελίδες που κατέκριναν αυτή τη κίνηση.

Adobe Audition

Το γνωστότερο πρόγραμμα παγκοσμίως για επαγγελματική ηχογράφηση και επεξεργασία podcast επεισοδίων. Ο αγαπημένος σου podcaster πιθανότατα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο.

Adobe Audition

Ηχογράφησα και επεξεργάστηκα όλη τη δεύτερη σεζόν του The Blogging Dispatch με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το Adobe Audition ξεκίνησε αρχικά ως Cool Edit Pro αλλά εξαγοράστηκε το 2003 από την Adobe. Είναι μέρος του Creative Cloud, της σουίτας προγραμμάτων της Adobe, που σημαίνει πως θα χρειαστείς έναν συνδρομητικό λογαριασμό για να μπορέσεις να το κατεβάσεις και να το χρησιμοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Adobe Audition κοστίζει 24,79€ μηνιαίως (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. στη τιμή).

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και έχει δημιουργηθεί για podcasting / broadcasting και σου επιτρέπει να ηχογραφείς τα δικά σου podcasts και να επεξεργάζεσαι τη φωνή με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων όλων των βασικών αλλά και επαγγελματικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών. Για παράδειγμα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αφαιρέσεις τον θόρυβο πίσω απ’ τη φωνή (noise reduction) ανάλογα με τη φωνή που επεξεργάζεσαι και τον τρόπο που θέλεις να τη καθαρίσεις.

Αν ακούς κάποιο γνωστό ή μεγάλο podcast κανάλι, πιθανότατα ο host να χρησιμοποιεί το Adobe Audition για να ηχογραφεί και να επεξεργάζεται τα επεισόδια του. Το πρόγραμμα έρχεται επίσης με μοντέρνο και προσεγμένο σχεδιασμό, καθώς επίσης και με διαφορετικά workstations για να δουλεύεις όπως σε βολεύει περισσότερο. Τέλος, η επεξεργασία πολλαπλών φωνών είναι παιχνιδάκι στο Audition συγκριτικά με άλλα προγράμματα όπως το Audacity.

GarageBand

GarageBand

Το GarageBand είναι ένα δωρεάν DAW (Digital Audio Workstation) πρόγραμμα για το macOS. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους χρήστες και λειτουργεί άψογα. Φυσικά, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα, όπως να δημιουργείς τα δικά σου κομμάτια, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Με το GarageBand μπορείς εύκολα και γρήγορα να δημιουργείς ξεχωριστά tracks, intros και outros για τα podcast επεισόδια σου, καθώς επίσης και ad spots για τις διαφημίσεις που θα περιλαμβάνεις. Μπορείς επίσης να αυξάνεις και να χαμηλώνεις την ένταση για κάθε track και να προσθέτεις διάφορα plug-ins για compression, αφαίρεση του θορύβου, μεταξύ αρκετών άλλων. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για το macOS και όχι για Windows και Linux.

Anchor

Anchor

Το Anchor, το οποίο εξαγοράστηκε και διατηρείται πλέον από το Spotify, είναι η καλύτερη πλατφόρμα φιλοξενίας podcast επεισοδίων. Αν και θα αναφερθώ περισσότερο στην συγκεκριμένη εταιρεία στη συνέχεια του άρθρου, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι τις δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχει για την ηχογράφηση και την επεξεργασία podcast επεισοδίων.

Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα μεγάλος fan του Anchor για την ηχογράφηση και επεξεργασία podcast επεισοδίων, καθώς δεν παρέχει πολλά χαρακτηριστικά και λειτουργίες, τα εργαλεία του απευθύνονται σε πιο ερασιτεχνικά podcasts. Αν δεν θέλεις ή δεν έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα, τότε το Anchor σου παρέχει ένα σύστημα ηχογράφησης για τη φωνή σου, την δυνατότητα να ηχογραφήσεις παρέα με έναν άλλον podcaster που έχει την εφαρμογή και βασικές επιλογές για να προσθέσεις διάφορα εφέ, φίλτρα και μουσική.

Δημιουργία Podcast: Πως να δημιουργήσεις το πρώτο σου Κανάλι

Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις - Οδηγός για αρχάριους

Εφόσον έχεις καταλήξει στο μικρόφωνο και στο πρόγραμμα που θα χρησιμοποιείς για να ηχογραφείς και να επεξεργάζεσαι τα podcast επεισόδια σου, σειρά έχει να δημιουργήσεις ένα Podcast Κανάλι και να ανεβάσεις το περιεχόμενο σου.

Προτεινόμενο άρθρο: Δημιουργία Podcast: Βήμα προς βήμα οδηγός για αρχάριους

Μιας και έχω γράψει έναν αναλυτικό βήμα προς βήμα οδηγό για αρχάριους που θέλουν να δημιουργήσουν το πρώτο τους Podcast Κανάλι, σε αυτή τη παράγραφο θα στοχεύσω αποκλειστικά στα βασικά πράγματα και θα σου δώσω μερικές βασικές συμβουλές. Θα βρεις όμως όλα τα βήματα και τον οδηγό στο παρακάτω προτεινόμενο άρθρο.

Οργάνωσε τα επεισόδια σου

Η δημιουργία ενός podcast επεισοδίου ακούγεται παιχνιδάκι, αλλά δεν είναι. Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά πίστευα πως απλά θα απλώσω τα πόδια μου στο γραφείο και θα ξεκινάω να μιλάω για τη θεματολογία μου (την οποία κράτα πως γνωρίζω απ’ έξω και ανακατωτά έτσι). Στα πρώτα επεισόδια έκανα τόσα πολλά και μεγάλα λάθη, που υπήρξαν φορές όπου έπρεπε να διαγράψω εντελώς ένα επεισόδιο και να το πάω ξανά από την αρχή. Άλλες φορές συνειδητοποιούσα στο τέλος πως είχα παραλείψει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Για να αποφύγεις να κάνεις τα ίδια λάθη που έκανα κι εγώ, θα σου πρότεινα να οργανώνεις κάθε επεισόδιο, κρατώντας όλες τις σημαντικές σημειώσεις και έχοντας συνεχώς μπροστά σου όλες τις ενότητες που θα περιλαμβάνει το επεισόδιο. Έτσι, δεν θα παραλήψεις ποτέ σημαντικές πληροφορίες και δεν θα ξεφεύγεις απ’ το κύριο θέμα. Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται να κόβεις μεγάλα κενά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και το επεισόδιο θα έχει καλύτερη ροή.

Χρησιμοποίησε δωρεάν προγράμματα όπως το Notion, το Trello, το Evernote, το Microsoft OneNote, μεταξύ άλλων, για να δημιουργήσεις ένα Ημερολόγιο για τα επεισόδια σου και να κρατάς σημειώσεις, να δημιουργείς λίστες και να τα μοιράζεσαι με ευκολία στους καλεσμένους σου ώστε να έχουν και αυτοί τις σημειώσεις μπροστά τους.

Χρησιμοποίησε μια Streaming υπηρεσία

Αλλιώς γνωστές και ως “υπηρεσίες φιλοξενίας”, αν δεν έχεις την δική σου ιστοσελίδα για να ανεβάζεις τα podcast επεισόδια σου, θα χρειαστεί να βρεις μια υπηρεσία τρίτων. Αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος για να δημιουργήσεις ένα Podcast Κανάλι είναι μέσω του Anchor.

Η υπηρεσία παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους και σου δίνει την δυνατότητα να ηχογραφείς, να επεξεργάζεσαι, να ανεβάζεις επεισόδια και να διατηρείς ένα δημόσιο προφίλ. Το Anchor αναλαμβάνει επίσης το ανέβασμα των επεισοδίων σου και σε άλλες streaming πλατφόρμες, όπως το Spotify, το Apple Podcasts, το Google Podcasts, το Castbox, το RadioPublic, το Pocket Casts, μεταξύ ορισμένων ακόμα.

Podcast ΥπηρεσίαΚόστος
AnchorΔωρεάν
BuzzsproutΔωρεάν & Premium
PodbeanΔωρεάν & Premium
ResonatePremium
Podcast.coPremium
SimplecastPremium
SoundCloudΔωρεάν & Premium
RSS.comPremium (Δωρεάν μόνο για Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις)

Οι επιλογές του bandwidth και της χωρητικότητας διαφέρουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, οπότε βεβαιώσου πως έχεις διαβάσει προσεκτικά για τις παροχές και τις δυνατότητες που σου δίνει κάθε συνδρομητικό πακέτο. Αν μια streaming υπηρεσία δεν εισάγει αυτόματα τα επεισόδια σου και σε άλλες streaming πλατφόρμες, τότε μπορείς να μπεις ξεχωριστά σε καθεμία, να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό, να επαληθεύσεις την ονομασία του Podcast Καναλιού σου και στη συνέχεια να προσθέσεις τον RSS σύνδεσμο για να εισάγονται αυτόματα όλα τα παλιά και τα καινούργια επεισόδια. Τον RSS σύνδεσμο στο παρέχει η streaming πλατφόρμα η οποία φιλοξενεί τα επεισόδια σου.

Τέλος, αν το blog σου τρέχει πάνω σε WordPress, μπορείς να χρησιμοποιήσεις plugins όπως το «Blubrry PowerPress Podcasting plugin» για να ξεκινήσεις. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως θα ανεβάζεις τα podcasts στο πακέτο φιλοξενίας που έχεις. Το WordPress παρέχει επίσης τον δικό του ενσωματωμένο player για μουσική και podcasts, αλλά είναι τόσο βασικός που συχνά απλά τον αντικαταστούμε ένα πρόσθετο τρίτων.

Συχνές Ερωτήσεις για το podcasting, τους podcasters και τα podcast επεισόδια

Αν δεν έχω απαντήσει σε κάποια ερώτηση ή προβληματισμό που μπορεί να έχεις, τότε μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ.

 • Πως βγάζουν χρήματα οι podcasters;

  Οι podcasters έχουν την δυνατότητα να βγάλουν χρήματα με διάφορους τρόπους, όπως να μιλάνε για ένα brand ή τα προϊόντα / υπηρεσίες του, να παίζουν διαφημιστικά σποτάκια και από τους affiliate συνδέσμους που έχουν στις περιγραφές των επεισοδίων τους.

  Το Anchor δίνει επίσης την δυνατότητα στους podcasters να βγάλουν χρήματα απευθείας μέσα από την υπηρεσία του, είτε διαφημίζοντας συγκεκριμένα brands, είτε παρέχοντας συνδρομές στους ακροατές σου. Παρόλα αυτά και οι δύο τρόποι είναι διαθέσιμοι προς το παρόν μόνο για τους χρήστες των ΗΠΑ.

 • Ποιες είναι οι γνωστότερες podcast streaming υπηρεσίες;

  Οι πιο γνωστές podcast streaming υπηρεσίες αυτή την στιγμή είναι το Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor, Podbean, Stitcher, SoundCloud, Breaker, Castbox, Pocket Casts, Downcast, iCatcher, Overcast, RadioPublic και το TuneIn Radio.

 • Τι διαφορά έχουν τα podcasts από τα ραδιόφωνα;

  Ο όρος ραδιόφωνο έχει χαρακτηριστεί λανθασμένος για την περιγραφή ενός podcast καθώς τα podcast είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα, και σε αντίθεση με το ραδιόφωνο έχουν διάρκεια στον χρόνο και δεν απαιτούν εξοπλισμό μεγάλου κόστους.

 • Τι είναι τα videocasts και το videocasting;

  Τα videocasts είναι τα podcasts που έρχονται σε μορφή βίντεο. Για παράδειγμα, όταν δημιουργείς ένα podcast επεισόδιο και στη συνέχεια το ανεβάζεις στο YouTube με βίντεο μορφή, τότε ονομάζεται videocast. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ασχολούνται αποκλειστικά με το videocasting, αλλά δεν επωφελούνται από τις streaming πλατφόρμες.

 • Πως μπορώ να ανακαλύψω νέα podcasts;

  Κάθε streaming υπηρεσία παρέχει εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα podcasts για να ακούσεις και συχνά τα κατηγοριοποιεί σε διάφορες ενότητες, όπως κωμικά, εκπαιδευτικά, τεχνολογικά, προσωπικά, επιστημονικά και πάει λέγοντας. Μπορείς επίσης να επισκεφτείς το Inkstory Dispatch για να ανακαλύψεις μερικά από τα καλύτερα ελληνικά podcast κανάλια.


Εσύ γνώριζες τι ήταν το podcast και πως μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου podcast κανάλι; Μήπως ασχολείσαι ήδη με το podcasting; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου! Μην ξεχάσεις να προσθέσεις και το σύνδεσμο από το κανάλι σου, καθώς επίσης να το καταχωρήσεις στο Inkstory Dispatch.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

16 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
16 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;