Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2024

Το ChatGPT, η Bing και το νέο μέλλον των μηχανών αναζήτησης

Share

Μια νέα γενιά αποτελεσμάτων πλησιάζει, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε ένα χρόνο από τώρα οι μηχανές αναζήτησης να είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ότι είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Και γι ‘αυτό, έχεις να ευχαριστήσεις το ChatGPT, την μηχανή αναζήτησης που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, και τη Microsoft που μόλις ξεκίνησε να την ενσωματώνει στη Bing.

Φαντάσου ένα μέλλον στο οποίο αντί να λαμβάνεις αποτελέσματα με λίστες από διαφορετικές ιστοσελίδες, να σου απαντάει ένα chatbot. Φαντάσου πως αντί για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι όλα αυτά χρόνια για να πάρεις μια απάντηση για ένα θέμα που αναζήτησες, να σου απαντάει ένα chatbot το οποίο βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σκέψου επίσης πως αυτό το έξυπνο chatbot θα μπορεί να απαντάει σε δεύτερες και τρίτες ερωτήσεις που του κάνεις, οι οποίες βασίζονται στην αρχική ερώτηση. Το οποίο όχι απλά θα μπορεί να απαντήσει σε κάθε σου ερώτηση, αλλά και να σου παράγει περιεχόμενο χωρίς να κουνάς δάκτυλο. Θέλεις να σου δημιουργήσει ένα σενάριο για την επόμενη ταινία σου; Εύκολο! Θέλεις να σου γράψει το επόμενο άρθρο σου; Αμέ! Θέλεις να σου γράφει καθημερινά νέα ρομαντικά ποιήματα; Γίνεται και αυτό!

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT είναι ένα chatbot που κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο του 2022. Είναι χτισμένο πάνω από την οικογένεια μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3 του OpenAI και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης. Πρόκειται για την μηχανή αναζήτησης που όχι απλά μπορεί να απαντήσει μια ερώτηση, αλλά και σε επόμενες ερωτήσεις που βασίζονται στην αρχική.

Αν δεν χρησιμοποίησες ακόμα το ChatGPT, τότε πρόκειται για μια μηχανή αναζήτησης που όχι απλά μπορεί να σου παρέχει εξειδικευμένα αποτελέσματα, αλλά μέχρι και να δημιουργήσει περιεχόμενο για εσένα. Για παράδειγμα, αν ζητήσεις το ChatGPT να σου γράψει ένα ερωτικό ποίημα, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα θα δεις ένα ποίημα που μόλις δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο διαδίκτυο σε συνδυασμό με τη τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό το έξυπνο chatbot μπορεί να γράψει ποιήματα, άρθρα, διηγήματα, σενάρια και σχεδόν οτιδήποτε άλλο του ζητήσεις. Παρόλα αυτά, διαφέρει αρκετά από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι επίσης αρκετά πιο περίπλοκο για να βελτιστοποιηθεί με έξυπνο τρόπο ώστε να αποφέρει αρκετά έσοδα στην εταιρεία που το παρέχει, αλλά με την Microsoft από πίσω να επενδύει, το μέλλον είναι μέγαλο.

Καθένας έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ChatGPT από την ιστοσελίδα OpenAI.com, ενώ παρέχεται πλέον και συνδρομητικό πακέτο. Ωστόσο, για να αποκτήσεις πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησης, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στην υπηρεσία με το email σου, ή το Google ή Microsoft λογαριασμό σου.

Πως η Bing ενσωματώνει το ChatGPT και αλλάζει τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, κάθε φορά που γίνεται μια αναζήτηση στο ChatGPT, η εταιρεία χρεώνεται μερικά λεπτά. Αυτό σημαίνει πως έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, η OpenAI χρεώνεται περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως μόνο για να διαθέτει το ChatGPT προς όλους.

Μιας και πρόκειται για εντελώς διαφορετικό αλγόριθμο και σύστημα, δεν έχει εφευρεθεί μέχρι στιγμής κάποιος τρόπος για να μειωθεί το κόστος για κάθε αναζήτηση που γίνεται στο ChatGPT. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεται ένα πολύ ακριβό μοντέλο το οποίο θα πρέπει με κάποιο τρόπο όχι μόνο να παρέχει μια δωρεάν έκδοση, αλλά και να βγάζει αρκετά χρήματα ώστε να καλύπτει όλα τα έξοδα, παρέχοντας παράλληλα έσοδα για τη συνέχιση της ανάπτυξης.

Τα καλά νέα με το ChatGPT είναι πως χρηματοδοτείται από την Microsoft, μια από τις μεγαλύτερες, γνωστότερες και πλουσιότερες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η ίδια εταιρεία που εξαγόρασε και αναπτύσσει μέχρι και σήμερα την Bing, τη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Είναι επίσης η εταιρεία υπεύθυνη για τα Windows, για το OneDrive, για τη σουίτα προγραμμάτων Microsoft Office, για το Skype, το Teams και εκατοντάδες άλλα δημοφιλή προγράμματα.

Για να καταφέρει να ενσωματώσει με σωστό τρόπο το ChatGPT στα αποτελέσματα της, η Bing πρόσθεσε αρχικά μια “chat” επιλογή στα αποτελέσματα της, ενώ ξεκίνησε να εμφανίζει στη δεξιά στήλη των αποτελεσμάτων της AI απαντήσεις.

new bing owen yin gif
Image Source: TheVerge.com

Η Google έχει αναπτύξει επίσης το LaMDA, μια μηχανή αναζήτησης σαν το ChatGPT, η οποία ωστόσο δεν παρέχει τα ίδια αποτελέσματα και δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει την ίδια δημοτικότητα που κέρδισε η OpenAI. Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε από την εταιρεία πως η μηχανή αναζήτησης της Google θα λάβει στο σύντομο μέλλον παρόμοιες AI δυνατότητες.

Επισκέψου τη νέα Bing με το AI Chatbot του ChatGPT.

Χρησιμοποιώντας την Bing με το ChatGPT.. στα ελληνικά!

Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τις τελευταίες ημέρες σε καθημερινή βάση την μηχανή αναζήτησης της Bing, για να δω πόσο καλά μπορούσε να ανταπεξέλθει τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ελληνικά. Η πρώτη μου εμπειρία με την Bing; Μια πανέμορφη, αξιόπιστη και ισχυρή μηχανή αναζήτησης η οποία έχει δει τρομερή βελτίωση με την κυκλοφορία του New Bing (της Νέας Bing).

Η μηχανή αναζήτησης απαντούσε σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις που της έκανα στα ελληνικά, ενώ μπορεί γρήγορα να εντοπίσει κανείς την μετάφραση που γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Απ’ ότι μπόρεσα να καταλάβω μέσα από τις δοκιμές μου, κάθε φορά που κάνεις μια αναζήτηση στο Bing AI Chat στα ελληνικά, στη συνέχεια το σύστημα μεταφράζει την ερώτηση στα αγγλικά, αναζητάει όλα τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο, βρίσκει τις απαντήσεις και στη συνέχεια τις μεταφράζει από αγγλικά σε ελληνικά και τέλος τις παρέχει ως αποτελέσματα.

Για την ακρίβεια, η νέα Bing είναι τόσο ισχυρή, που μπορεί να γράψει μέχρι και ολόκληρα άρθρα, ποιήματα, βιογραφικά, επιστολές και οτιδήποτε άλλο της ζητήσεις, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά. Σε όσο αφορά τη μετάφραση, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να χρειαστεί να επέμβεις χειροκίνητα κάνοντας ορισμένες μικρό-αλλαγές.

Για την ακρίβεια, αυτή είναι η απάντηση της Bing (ChatGPT) όταν ρώτησα “Τι είναι το blogging”;

Τι είναι το Blogging στην Bing με το ChatGPT AI

Στη συνέχεια, ζήτησα από την Bing να μου γράψει ένα ποίημα για το blogging, κάτι το οποίο έφερε το εξής αποτέλεσμα:

Ποίημα για το Blogging - Bing AI ChatGPT

Όπως μπορείς να δεις και από την παραπάνω φωτογραφία (παραθέτω το ποίημα και παρακάτω), η Bing κατάφερε να γράψει ένα ιδιαίτερα αξιοπρεπέστατο ποίημα για το blogging, το οποίο με λίγη επεξεργασία μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο.

Blogging είναι τέχνη και επικοινωνία
Με λόγια, εικόνες και δημιουργία
Σε ένα blog μπορείς να μοιραστείς
Τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σου

Blogging είναι ελευθερία και δυναμική
Με θέματα, απόψεις και κριτική
Σε ένα blog μπορείς να μάθεις
Τους ανθρώπους, τον κόσμο και τη γνώση σου

Blogging είναι πάθος και δέσμευση
Με ρυθμό, ποιότητα και συχνότητα
Σε ένα blog μπορείς ν' αγγίξeis
Tὰ koiná, tὰ ἰδiaitéra kai tὰ ἀpérista soý.

Με την άνοδο και την εξέλιξη του ChatGPT, της Bing και κάθε άλλης εταιρείας που ασχολείται και αναπτύσσει υπηρεσίες βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν θα αργήσει να έρθει ο καιρός που τα AI εργαλεία θα παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Τα περισσότερα άρθρα που θα διαβάζουμε, τα νέα ποιήματα που θα κυκλοφορούν, τα νέα βιβλία που θα γράφονται και κάθε άλλου είδους περιεχόμενου, πιθανότατα να δημιουργούνται με το “χέρι” ενός AI bot.

Τι σημαίνει το ChatGPT για το SEO;

Μέχρι και σήμερα, οι bloggers και οι δημιουργοί περιεχομένου ακολουθούσαν ορισμένες συγκεκριμένες στρατηγικές για να βελτιστοποιούν το περιεχόμενο τους ώστε να εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ωστόσο, chatbots όπως το ChatGPT αλλάζουν εντελώς όλες τις πρακτικές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά εκατοντάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχοντας την δυνατότητα να δημιουργήσει ολόκληρα κείμενα, ποιήματα, άρθρα, σενάρια, μέχρι και επιστημονικές αναφορές, η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει πλέον σε άλλα επίπεδα. Το κακό με το ChatGPT αρχικά είναι πως δεν υποστηρίζει εικόνες, βίντεο και οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός από τα παραδοσιακά κείμενα.

Αυτό σημαίνει πως παρέχει τις πληροφορίες που βρίσκει online από εκατομμύρια ιστοσελίδες, και στη συνέχεια τις συνδυάζει και παρέχει έξυπνες απαντήσεις. Στις αρκετές περιπτώσεις, το AI bot θα εμφανίσει τις πηγές από τις οποίες λαμβάνει εκείνη την στιγμή και σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες του.

Εάν μια μηχανή αναζήτησης παρέχει μόνο αποτελέσματα κειμένων, τότε πως θα επισκέπτονται οι χρήστες τα blogs μας; Πως θα λαμβάνουν κίνηση οι ιστοσελίδες και πως θα αυξάνουν τις πωλήσεις τους τα ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω του SEO Marketing; Αυτή είναι μια απάντηση η οποία δυστυχώς παραμένει μέχρι και σήμερα άλυτη. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ChatGPT βρίσκεται σε ξεχωριστό παράθυρο της Bing, ενώ πολλές φορές εμφανίζονται και οι πηγές.

Μένει μόνο να δούμε σε πόσο υψηλά επίπεδα θα φτάσουν τα AI chatbots, τι υποστήριξη θα λάβουν. Σε ένα κακόγουστο σύμπαν, αυτά τα chatbots θα χρησιμοποιήσουν όλα τα ανθρώπινα δεδομένα που υπάρχουν στο διαδίκτυο, καταρρίπτοντας οριστικά οτιδήποτε έχει δημιουργήσει και παρέχει ο άνθρωπος.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;