Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2024

Τι είναι το WordPress 6.0 και τι χαρακτηριστικά φέρνει;

Share

Το WordPress 6.0 κυκλοφόρησε προς όλους και περιλαμβάνει περισσότερες από 500 βελτιώσεις και 400 διορθώσεις σφαλμάτων. Επιπλέον, έρχεται με νέα blocks για το Gutenberg κειμενογράφο που θα κάνουν την δημιουργία σελίδων και άρθρων ακόμα πιο διασκεδαστική, ενώ τα νέα διαθέσιμα patterns θα απογειώσουν με λίγα κλικ κάθε σχεδιασμό.

Το WordPress 6.0 εκτός από τη βασική βελτίωση και τη διόρθωση σφαλμάτων που παρέχει, στοχεύει στο να βελτιώσει αρκετά τον τρόπο με τον οποίο μορφοποιούνται και δημιουργούνται οι σελίδες. Πιο συγκεκριμένα, καθώς προχωράμε στην έκτη έκδοση, οι χρήστες θα έχουν πλέον την δυνατότητα να σχεδιάσουν με ευκολία είτε ολόκληρες σελίδες, είτε δικά τους μοτίβα, είτε ακόμα και να χρησιμοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα που τους παρέχονται.

Συνεχίζοντας στο μέλλον, στόχος του WordPress είναι να μετατρέψει το Gutenberg κειμενογράφο σε ένα page builder με τον οποίο θα μπορείς να δημιουργείς και να σχεδιάζεις ολόκληρες σελίδες ή μολεμένα μέρη όπως headers, footers και 404 Page Error σελίδες. Επιπλέον, τα νέα μπλοκ θα σε βοηθήσουν να μορφοποιήσεις ακόμα περισσότερο τα μπλοκ που προσθέτεις με περισσότερες δυνατότητες χρωματισμού, διαφορετικές γραμματοσειρές και μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις μεταξύ τους.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 6.0

Το WordPress 6.0 είναι η δεύτερη μεγάλη ενημέρωση της CMS πλατφόρμας για φέτος και έρχεται με σκοπό να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείς νέες σελίδες και άρθρα, φέρνοντας νέες επιλογές μορφοποίησης, νέα μπλοκ και υψηλότερες επιδόσεις στην ταχύτητα.

1. Βελτιωμένη εμπειρία γραφής

WordPress 6 Βελτιωμένη εμπειρία γραφής
Image Credits: WordPress

Θα ξεκινήσω αρχικά με τις νέες βελτιώσεις του κειμενογράφου, καθώς αυτό είναι το εργαλείο μέσα στο WordPress με το οποίο καλώς ή κακώς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας ως bloggers. Οι νέες αλλαγές φέρνουν:

 • Μπορείς πλέον να επεξεργάζεσαι το κείμενο ταυτόχρονα σε πολλαπλά μπλοκ.
 • Αν πληκτρολογήσεις δύο ανοιχτές αγκύλες [[ θα εμφανιστεί το μενού συνδέσμων από άλλα άρθρα του blog σου.
 • Μπορείς πλέον να διατηρείς τα υπάρχοντα στυλ όταν μετατρέπεις συγκεκριμένα μπλοκ, όπως για παράδειγμα από παράγραφο σε κώδικα.
 • Όταν δημιουργείς προσαρμοσμένα κουμπιά, τα νέα που προσθέτεις θα διατηρούν αυτόματα το στυλ του πρώτου κουμπιού.
 • Νέες επιλογές για τα μπλοκ ετικετοσύννεφα και τα social media εικονίδια. Το ετικετοσύννεφο έλαβε επίσης και ένα καινούργιο στυλ διάρθρωσης.

2. Εναλλαγή στυλ

about 60 style switching
Image Credits: WordPress

Τα θέματα (themes) που υποστηρίζουν τον κειμενογράφο με τα μπλοκ θα μπορούν πλέον να έχουν πολλαπλές παραλλαγές από διαφορετικά στυλ. Με αυτό τον τρόπο η πλατφόρμα θα επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες των χρηστών ώστε να αλλάζουν με ευκολία την εμφάνιση και το ύφος του blog τους. Για παράδειγμα, θα μπορείς να αλλάζεις τις διαθέσιμες ρυθμίσεις, τις γραμματοσειρές, τις επιλογές του στυλ και τα χρώματα με λίγα μόλις κλικ.

3. Περισσότερες Επιλογές Προτύπων

Εναλλαγή στυλ 2
Image Credits: WordPress

Το WordPress 6.0 περιλαμβάνει πέντε νέες επιλογές προτύπου: συντάκτης, ημερομηνία, κατηγορίες, ετικέτα και ταξινομία. Αυτά τα επιπλέον πρότυπα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τους δημιουργούς περιεχομένου. Προσάρμοσε το καθένα με τα εργαλεία που γνωρίζεις ήδη ή με τις ακόλουθες νέες επιλογές που έφερε η νέα έκδοση.

4. Ενσωματωμένα Μοτίβα

Ενσωματωμένα Μοτίβα
Image Credits: WordPress

Τα μοτίβα θα εμφανίζονται πλέον σε ακόμα περισσότερα σημεία, όπως στη γρήγορη εισαγωγή ή κατά τη δημιουργία μιας νέας κεφαλίδας ή υποσέλιδου (footer). Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να καταχωρήσουν μοτίβα από τον κατάλογο μοτίβων χρησιμοποιώντας το theme.json, επιτρέποντάς τους να δώσουν προτεραιότητα σε συγκεκριμένα μοτίβα που είναι πιο χρήσιμα για τους χρήστες.

WordPress Patterns Page

Μπορείς επίσης να επισκεφτείς τη σελίδα Patterns του WordPress και με το πάτημα ενός κουμπιού να αντιγράψεις όποιο μοτίβο σου αρέσει περισσότερο και απλά επικολλώντας το στο Gutenberg να εμφανιστεί έτοιμο και προσαρμόσιμο βάση των δικών σου αναγκών.

5. Καλύτερη λίστα προβολής

Καλύτερη λίστα προβολής
Image Credits: WordPress

Οι νέες συντομεύσεις πληκτρολογίου επιτρέπουν να επιλέγεις πολλά μπλοκ από την προβολή λίστας, να τα τροποποιείς μαζικά και να τα μεταφέρεις και αποθηκεύεις μέσα στη λίστα. Η προβολή λίστας μπορεί να ανοιχτεί και να κλείσει εύκολα. Είναι κλειστή αρχικά και επεκτείνεται αυτόματα όταν κάνεις κλικ πάνω στο εικονίδιο της. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να μεταφέρεις μπλοκ και να κάνεις αλλαγές σε αυτά απευθείας από τη λίστα προβολής.

6. Στοιχεία ελέγχου κλειδώματος μπλοκ

Στοιχεία ελέγχου κλειδώματος μπλοκ
Image Credits: WordPress

Τώρα μπορείς να κλειδώνεις τα μπλοκς σου. Απλά επέλεξε να απενεργοποιήσεις την δυνατότητα μετακίνησης, κατάργησης μπλοκ ή και των δύο. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές και web designers να κλειδώνουν συγκεκριμένα περιεχόμενα μέσα στις σελίδες ώστε οι πελάτες τους να μην χαλάνε τον σχεδιασμό. Είναι επίσης χρήσιμο για όσους θέλουν να κλειδώνουν συγκεκριμένα μπλοκ ώστε να μην επεξεργάζονται κατά λάθος από άλλους χρήστες.

7. Επιπλέον Εργαλεία Σχεδίασης

Τα εργαλεία σχεδίασης γίνονται πιο ισχυρά και διαισθητικά με κάθε κυκλοφορία.
Μερικές από τις λειτουργίες του WordPress 6.0 περιλαμβάνουν:

 1. Νέος σχεδιασμός για τον πίνακα χρωμάτων που εξοικονομεί χώρο, αλλά εξακολουθεί να δείχνει τις επιλογές με μια ματιά.
 2. Τα νέα στοιχεία ελέγχου πλαισίων προσφέρουν έναν απλούστερο τρόπο για να ρυθμίζεις τα πλαίσια σου όπως ακριβώς θέλεις.
 3. Τα επίπεδα διαφάνειας για τα χρώματά επιτρέπουν ακόμα πιο δημιουργικές επιλογές χρωμάτων.
 4. Έλεγξε τα κενά, τα περιθώρια, την τυπογραφία και πολλά άλλα σε μια συλλογή μπλοκ, όλα ταυτόχρονα, στο μπλοκ Ομάδας.
 5. Εναλλαγή μεταξύ παραλλαγών στοίβας, γραμμών και ομάδων για να τοποθετείς ομάδες μπλοκς με μεγαλύτερη ευελιξία διάταξης.
 6. Χρησιμοποίησε τη λειτουργία υποστήριξης κενού στο μπλοκ συλλογής για να δημιουργήσεις διαφορετικές εμφανίσεις, από την προσθήκη απόστασης μεταξύ όλων των εικόνων έως την πλήρη κατάργηση του διάστιχου.

Αν δεν έχεις αναβαθμίσει το blog σου στο WordPress 6.0, τότε αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για να το κάνεις και να απολαύσεις όλες τις νέες δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που φέρνει μαζί της η νέα έκδοση της πλατφόρμας.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;