Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Πως να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ

Share

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικές καλές ιδέες και την όρεξη για επενδύσεις χρόνο πάνω στην “ειδικότητα” που θα επιλέξεις. Φυσικά, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικούς τρόπους και έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις όποιον προτιμάς εσύ περισσότερο.

Ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο (αν μη ποιος άλλος) είναι τα εκατοντάδες emails που μου στέλνετε συνεχώς για το πως να βγάλετε χρήματα online. Επειδή πρέπει να μπαίνω κάθε φορά σε διαφορετική διαδικασία, κάνοντας ερωτήσεις για το τι σου αρέσει να κάνεις, τι θα ήθελες να κάνεις, αν γνωρίζεις καθόλου από μάρκετινγκ και πάει λέγοντας, αποφάσισα αντί να απαντάω ξεχωριστά στον καθένα, να γράψω ένα άρθρο για όλους.

Αξίζει να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως τα τελευταία 11 χρόνια δουλεύω από το σπίτι ως full-time blogger και web developer, οπότε η εμπειρία μου απ’ όλα αυτά τα χρόνια με έχει βοηθήσει αρκετά ώστε να αποφεύγω τις υπηρεσίες που υπόσχονται να σε κάνουν πλούσιο αλλά πλουτίζουν μόνο αυτές.

Το άρθρο ενημερώνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα με νέες πληροφορίες, ιστοσελίδες, υπηρεσίες και τρόπους με τους οποίους μπορείς να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ.

Πως να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ (οδηγός 2022)

Παρακάτω έχω δημιουργήσει μια λίστα με όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ. Δώσε προσοχή στον κάθε τρόπο καθώς εξηγώ πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι το κάθε τι και τι θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις.

1. Δημιούργησε το δικό σου blog

Τι είναι το blog, το blogging και οι bloggers

Το να ασχολείσαι με το blogging σημαίνει πως έχεις δημιουργήσει ένα blog, γράφεις συνεχώς άρθρα σε αυτό και βγάζεις χρήματα προβάλλοντας διαφημίσεις και affiliate συνδέσμους. Μέσα από το blog σου έχεις επίσης την δυνατότητα να γράφεις και αξιολογήσεις προϊόντων για διάφορες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ή να προωθείς προωθητικά άρθρα από διάφορες υπηρεσίες. Οτιδήποτε και αν κάνεις, κάθε τρόπος είναι επικερδής.

Για να μπορέσεις όμως να βγάλεις χρήματα μέσω του blogging, θα χρειαστεί πρώτα να δημιουργήσεις ένα blog και στη συνέχεια να το γεμίσεις με άρθρα. Μόλις το blog σου είναι έτοιμο, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις και να προσθέσεις διαφημίσεις μέσα σε αυτό και φυσικά να συνεχίζεις να το ενημερώνεις με νέα άρθρα όσο πιο συχνά μπορείς.

Παρόλο που το blogging παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βγάλεις χρήματα από το ίντερνετ, απαιτεί αρκετή δουλειά και μπόλικο χρόνο, καθώς όλα σχετίζονται με τις προβολές σελίδων που έχει το blog σου. Αυτό σημαίνει πως όσο το blog σου έχει μπόλικο κόσμο, εσύ βγάζεις χρήματα. Όσο δεν έχει, δεν βγάζεις. Ένα blog μπορεί επίσης να πάρει από μερικούς μήνες έως και αρκετά χρόνια για να γίνει γνωστό και να ξεκινήσει να βγάζει αρκετά χρήματα, αλλά για να μειώσεις αυτό το χρονικό διάστημα και για να σιγουρευτείς για την επιτυχία του, θα πρέπει να μάθεις επίσης τι είναι το SEO και πως λειτουργεί.

Για να ξεκινήσεις με το blogging, διάβασε τα παρακάτω άρθρα:

Τα παραπάνω άρθρα θα σε βοηθήσουν αρκετά για να κάνεις το πρώτο σου ξεκίνημα. Από εκεί και πέρα, για περισσότερες συμβουλές και οδηγούς μπορείς να δεις όλα τα υπόλοιπα άρθρα που έχω γράψει στην κατηγορία Blogging.


2. Φτιάξε το δικό σου YouTube Κανάλι

Blogging ή Vlogging; Τι να προτιμήσεις και γιατί
Image Credits: Flickr | Jim Makos

Το vlogging είναι αυτή την στιγμή μια από τις πιο trending δουλειές του πλανήτη. Vloggers αποκαλούνται αυτοί που δημιουργούν βίντεο και τα ανεβάζουν στο YouTube, ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη υπηρεσία. Είναι επίσης ένας από τους σιγουρότερους τρόπους για να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ, ενώ είναι επίσης και πιο γρήγορος απ’ το να φτιάξεις ένα blog.

Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με το vlogging, θα χρειαστείς φυσικά μια σχετικά καλή κάμερα και αρκετές ιδέες για τα βίντεο σου. Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν την οποιαδήποτε στιγμή. Ουσιαστικά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα YouTube Κανάλι, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και δημιουργώντας ένα λογότυπο και μια φωτογραφία εξωφύλλου (αυτό μπορείς να το κάνεις δωρεάν από το Canva) και στη συνέχεια θα χρειαστεί να ανεβάζεις συνεχώς βίντεο. Μόλις φτάσεις τους 1,000 ακόλουθους (subscribers) και ο κόσμος έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 4,000 ώρες σε σύνολο από τα βίντεο σου, θα έχεις στη συνέχεια την δυνατότητα να προβάλλεις και διαφημίσεις σε αυτά.

Για να παρέχει την δυνατότητα πληρωμών στους χρήστες του, το YouTube έχει ενσωματώσει μέσα την Google AdSense, μια υπηρεσία που σου επιτρέπει να προβάλλεις διαφημίσεις σε βίντεο και άρθρα και να βγάζεις με αυτόν τον τρόπο χρήματα. Η Google AdSense είναι η γνωστότερη και μεγαλύτερη υπηρεσία και πληρώνει εκατομμύρια στους χρήστες που την χρησιμοποιούν. Η υπηρεσία είναι επίσης αρκετά γνωστή στους bloggers, καθώς αυτοί την χρησιμοποιούν περισσότερο για να βγάζουν εισόδημα από τα blogs τους.

Για να ξεκινήσεις με το vlogging, διάβασε τα παρακάτω άρθρα:

Σε αντίθεση με τα άρθρα, τα βίντεο γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα γνωστά, ενώ πολλές φορές έχεις μεγάλες πιθανότητες να δεις κάποιο βίντεο σου να γίνει trending (αρκετά γνωστό) με αποτέλεσμα να βλέπεις και τα έσοδα σου να εκτοξεύονται.


3. Ξεκίνα το Podcasting

Πως να προωθείς τα podcast επεισόδια σου

Το Podcasting δεν έχει γίνει ακόμα αρκετά γνωστό στην Ελλάδα, αλλά προοδεύει προς την επιτυχία του και στην χώρα μας. Άλλωστε, ό,τι γίνεται μόδα στην Αμερική, λίγα χρόνια αργότερα γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες – και εκεί το podcasting αυτή την στιγμή βρίσκεται στον θρόνο.

Μέσω του podcasting θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργείς και να δημοσιεύεις μικρά ραδιοφωνικά επεισόδια (δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω). Είτε θέλεις να διηγηθείς ιστορίες, είτε να συζητάς με καλεσμένους podcasters, είτε να μοιράζεις τις γνώσεις μου μέσα από κάθε επεισόδιο, το podcasting είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ και να αναπτύξεις και την ομιλία σου.

Για να βγάλεις όμως χρήματα από το podcasting, θα χρειαστείς φυσικά αρκετούς ακροατές και εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαφημιστούν στα επεισόδια σου. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις είναι μέσω του Anchor, μια υπηρεσία που αγόρασε το Spotify το 2019, ενώ για να ηχογραφήσεις και να επεξεργαστείς τα podcast επεισόδια σου, μπορείς είτε να χρησιμοποιείς τις εφαρμογές του Anchor, είτε να το πας πιο επαγγελματικά με το Audacity, ένα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία ήχου και podcast επεισοδίων.

Για να ξεκινήσεις με το podcasting:

Μπορείς επίσης να ανεβάζεις τα podcast επεισόδια σου και στο YouTube, αυξάνοντας έτσι το εισόδημα και βγάζοντας λεφτά από δύο διαφορετικές εταιρείες παράλληλα. Το Anchor σου παρέχει επίσης την δυνατότητα να βάλεις διαφημίσεις στα επεισόδια σου, αλλά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του δεν είναι ακόμα παγκοσμίως διαθέσιμο.


4. Βγάλε χρήματα μέσω του Affiliate Marketing

Η Linkwise είναι το καλύτερο ελληνικό affiliate δίκτυο

Για να το θέσω όσο πιο απλά γίνεται, το affiliate marketing είναι μια πρακτική όπου ένας affiliate πληρώνονται για να προωθεί και να πουλάει προϊόντα και υπηρεσίες από διάφορες επιχειρήσεις και καταστήματα. Ένα από τα θετικά του affiliate marketing είναι πως μπορείς είτε να το κάνεις μόνος σου, είτε με μια ομάδα ανθρώπων, είτε ως επιχείρηση.

Σε γενικές γραμμές, για να λειτουργήσει το σύστημα του affiliate marketing, εμπλέκονται τρεις πλευρές:

  • Ο merchant: Αλλιώς γνωστός και ως πωλητής ή brand, ο merchant είναι αυτός που παραχωρεί το προϊόν σε affiliates ώστε να το προωθήσουν.
  • Ο affiliate: Αλλιώς γνωστός και ως publisher, ο affiliate είναι αυτός που επιλέγει ποια προϊόντα θέλει από κάθε merchant και τα προωθεί online για να βγάλει χρήματα.
  • Ο πελάτης: Το όνομα τα λέει όλα. Ο πελάτης είναι αυτός που αγοράζει το προϊόν που προωθεί ο affiliate από τον merchant.

Επειδή όμως κάλυψα τα πάντα για το affiliate marketing σε διαφορετικό άρθρο, μπες σε ένα από τους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσεις περισσότερα γι ‘αυτό, καθώς επίσης και για το πως μπορείς να ξεκινήσεις.

Για να ξεκινήσεις με το affiliate marketing:

Αξίζει να σημειώσω επίσης πως μπορείς να προωθείς affiliate προϊόντα και υπηρεσίες είτε μέσω του blog σου, είτε μέσω των βίντεο σου, είτε μέσω των podcast επεισοδίων σου, είτε ακόμα και μέσα από τα αγαπημένα σου κοινωνικά δίκτυα.


5. Ασχολήσου με το Influencing

Ποιος είπε ότι η δουλειά από το σπίτι είναι εύκολη
Φωτογραφία από τον Shamim Nakhaei στο Unsplash.

Τι είναι το influencing; Με απλά λόγια, θεωρείσαι influencer όταν έχεις βρει έναν μοναδικό τρόπο για να προωθείς τον εαυτό σου μέσα από διάφορα κοινωνικά δίκτυα και αρκετά brands ενδιαφέρονται για τους ακόλουθους που έχεις και την δουλειά που κάνεις και σε πληρώνουν για να προωθείς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Influencers θεωρούνται επίσης όλοι οι γνωστοί vloggers και podcasters, καθώς επίσης και οι bloggers που προωθούν τους εαυτούς τους και όχι το blog τους. Τα μοντέλα που βλέπεις στο Instagram είναι επίσης influencers.

Διάβασε επίσης: Πως να βγάλεις χρήματα από το Instagram

Από την θετική πλευρά, όταν είσαι ένας επιτυχημένος influencer (ας πούμε ότι είσαι traveler και σου αρέσει να ταξιδεύεις) κοιμάσαι δωρεάν σε πανάκριβα ξενοδοχεία, τρως δωρεάν σε εστιατόρια, πετάς δωρεάν ή με μειωμένες τιμές με αεροπορικές εταιρείες και πάει λέγοντας. Οτιδήποτε μπορείς να προωθήσεις στους followers σου, σου παρέχει έξτρα εισόδημα ή δωρεάν υπηρεσίες.

Από την αρνητική πλευρά, είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις ως influencer και πολλές φορές για να βγάλεις αποτελεσματική και επαγγελματική δουλειά θα χρειαστεί να επενδύσεις στον απαραίτητο εξοπλισμό.

Για να ξεκινήσεις, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις (αν δεν έχεις ήδη) λογαριασμούς στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter, Tumblr, Snapchat, VSCO κ.α.) και να ξεκινήσεις να ανεβάζεις όσο πιο πολλές φωτογραφίες/βίντεο γίνεται ώστε να αυξήσεις τους followers σου.


6. Γράφε και πούλα online τα δικά σου e-books

Γιατί δεν αξίζει να διαβάσεις βιβλία για blogging;

Αν λατρεύεις τη γραφή αλλά δεν ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς με το blogging, τότε το αμέσως επόμενο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να γράφεις και να πουλάς e-book βιβλία. Για να γράψεις ένα e-book βιβλίο μπορείς να χρησιμοποιείς τα Google Έγγραφα, τα Microsoft Office (δωρεάν), το LibreOffice ή επαγγελματικά προγράμματα όπως το Adobe InDesign, το iBooks Author, το Calibre ή το Scrivener.

Για να σχεδιάσεις τα e-book βιβλία σου εντελώς δωρεάν και πολύ εύκολα και γρήγορα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Canva.

Ιστοσελίδες από τις οποίες μπορείς να πουλάς τα e-books σου:

Μπορείς επίσης να φτιάξεις μια ιστοσελίδα και να πουλάς τα e-books σου απευθείας από εκεί, ενώ ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τα διαφημίζεις εντελώς δωρεάν είναι μέσω του blogging. Μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα ένα blog (στην ενότητα Blogging παραπάνω αναφέρω πως) και να γράφεις άρθρα τα οποία εστιάζουν στην θεματολογία των e-book βιβλίων σου.


7. Άνοιξε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα

Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που θέλεις να πουλήσεις online, μπορείς να το κάνεις μια ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Αλλά επειδή κατανοώ πλήρως για όσους δεν αντέχουν το κόστος για να τους φτιάξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ένας web developer, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες όπως το WordPress, το Squarespace, το Shopify ή ακόμα και το Wix για να δημιουργήσεις εύκολα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

Το πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά καταστήματα, παρόλα αυτά, είναι η προώθηση τους. Θα δυσκολευτείς αρκετά για να προωθήσεις την ιστοσελίδα σου σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να είναι αρκετά γνωστή για να αγοράζουν αρκετοί προϊόντα μέσω αυτής. Μπορείς, φυσικά, να επενδύσεις στην προώθηση της μέσω του Google Adwords ή μέσω κοινωνικών δικτύων, αλλά όλα βασίζονται στον προϋπολογισμό που διαθέτεις.


8. Πρόσφερε τις υπηρεσίες σου στο Fiverr, στο Upwork ή στο 99designs

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ είναι κάνοντας αυτό που πραγματικά αγαπάς και γνωρίζεις καλά. Είτε θέλεις να φτιάχνεις ιστοσελίδες για πελάτες, είτε να γράφεις άρθρα για ιστοσελίδες, είτε να κάνεις μαθήματα ξένων γλωσσών, είτε να βοηθάς στο οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς, ιστοσελίδες όπως το Fiverr, το Upwork και το 99designs είναι η go-to επιλογές σου.

Μέσα από αυτές τις υπηρεσίες θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό και μέσα σε αυτόν να φτιάξεις ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο παρέχεις τις υπηρεσίες σου. Προφανώς θα πρέπει να έχεις γνώσεις αγγλικών, καθώς στοχεύουν σε παγκόσμιο κοινό και όχι αποκλειστικά σε συγκεκριμένες χώρες. Παρόλα αυτά, αυτές οι υπηρεσίες έχουν εκατομμύρια μοναδικούς μηνιαίους χρήστες, οπότε δεν χρειάζεται να ασχολείσαι τόσο με την προώθηση όσο με το να είσαι αποτελεσματικός με τις υπηρεσίες σου και γρήγορος με τους πελάτες σου.

Συνήθως, σε αυτές τις ιστοσελίδες επιλέγονται πιο συχνά οι χρήστες που έχουν τις περισσότερες και τις καλύτερες κριτικές από πελάτες τους. Ουσιαστικά, παίρνοντας μέρος σε μια τέτοια υπηρεσία, ή σε όλες εν πάση περίπτωση, δουλεύεις ποια ως freelancer (ελεύθερος επαγγελματίας).


9. Ασχολήσου με το Email Marketing

Newsletter υπηρεσίες για την email marketing στρατηγική σου

Ποιος να το πίστευε ότι μέχρι και σήμερα το email marketing θα παρέμενε σε τόσο υψηλό επίπεδο και θα είχε τόσο τεράστια ζήτηση από εκατομμύρια brands. Παρόλα αυτά, το email marketing παραμένει ζωντανό και βρίσκεται αυτή την στιγμή στα καλύτερα του, παρέχοντας ένα εξαιρετικό εισόδημα σε όσους ασχολούνται με αυτό και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν newsletter λίστες με χιλιάδες subscribers.

Για να ξεκινήσεις με το email marketing θα χρειαστείς αρχικά μια υπηρεσία για να συλλέγεις τους subscribers σου (εγγεγραμμένοι χρήστες) και να δημιουργείς τις newsletter καμπάνιες σου. Οι καλύτερες και πιο γνωστές newsletter υπηρεσίες αυτή την στιγμή είναι το MailChimp, το MailPoet (WordPress plugin), το MailerLite, το Constant Contact, το Drip, το SendinBlue, το ConvertKit, το AWeber και το GetResponse.

Ορισμένες από τις παραπάνω υπηρεσίες παρέχουν και δωρεάν πακέτα αλλά και συνδρομητικά, ενώ άλλες δεν παρέχουν καθόλου δωρεάν επιλογές. Επέλεξε την υπηρεσία που καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σου και ξεκινά να συλλέγεις όσο πιο πολλά emails μπορείς. Για να το καταφέρεις αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου το blogging για να συλλέγεις subscribers, ή ακόμα και να δημοσιεύεις το newsletter σου στα αγαπημένα σου κοινωνικά δίκτυα.

Για να βγάλεις χρήματα μέσω του email marketing, θα χρειαστεί αρχικά να έχεις έναν μεγάλο αριθμό από subscribers. Μόλις τον αποκτήσεις, θα έχεις την δυνατότητα να επικοινωνείς συνεχώς με μικρά και μεγάλα brands ώστε να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσω του newsletter σου. Μπορείς επίσης να βγάλεις λεφτά από το email marketing προωθώντας affiliate προϊόντα και υπηρεσίες.


10. Πούλα μέσω eBay ή Etsy

Το eBay φαντάζομαι πως το γνωρίζεις ήδη. Μέσα από αυτό έχεις την δυνατότητα να πουλήσεις το οτιδήποτε μπορεί να περάσει από το μυαλό σου, από τεχνολογικά προϊόντα μέχρι και τις κάλτσες σου. Το eBay είναι η ιδανική υπηρεσία για να πουλάς κυρίως τα μεταχειρισμένα πράγματα που δεν χρησιμοποιείς άλλο, καθώς επίσης και χειροποίητα πράγματα που φτιάχνεις. Το Etsy, από την άλλη πλευρά, σου επιτρέπει να πουλάς μόνο χειροποίητα προϊόντα που κατασκευάζεις εσύ.

Και οι δύο πλατφόρμες είναι ιδανικές για όποιο σκοπό και αν θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις. Υπάρχουν επίσης και ελληνικές ιστοσελίδες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όπως το Car.gr (για μεταχειρισμένα πράγματα) και το JamJar (χειροποίητα προϊόντα).


11. Δημιούργησε online σεμινάρια

Αν σου αρέσει να διδάσκεις πάνω σε κάτι που αγαπάς και είσαι καλός σε αυτό, τότε μπορείς να δημιουργήσεις online σεμινάρια, τα οποία για να τα παρακολουθήσει κάποιος θα πρέπει να πληρώσει γι ‘αυτά. Ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσεις είναι με την κατασκευή μιας ιστοσελίδας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το WordPress γι ‘αυτό τον σκοπό καθώς είναι η μεγαλύτερη και γνωστότερη CMS πλατφόρμα για να δημιουργείς ιστοσελίδες, blogs, e-shops και πάει λέγοντας.

Η πραγματική αλήθεια είναι πως δεν έχω αρκετές γνώσεις πάνω στα online σεμινάρια, παρόλα αυτά, αν θέλεις να πάρεις μια καλή ιδέα από έναν επιτυχημένο Έλληνα coach που κάνει αυτή την δουλειά εδώ και αρκετά χρόνια, τότε σου προτείνω να παρακολουθήσεις τα βίντεο του στο Theodoros Arampatzis Greek Coach κανάλι στο YouTube.


12. Πούλα τις φωτογραφίες σου

Κατασκευή Ιστοσελίδων μέσω του WordPress (οδηγός 2022)
Image Credits: Παναγιώτης Σακαλάκης για το Inkstory.

Το να πουλάς τις φωτογραφίες σου online είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο πασίγνωστους τρόπους για να βγάζεις λεφτά από το ίντερνετ. Αν έχεις καλό μάτι και μια αξιόλογη κάμερα, τότε μπορείς εύκολα να πουλήσεις τις φωτογραφίες σου σε διάφορες υπηρεσίες.

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να αναφέρω πως μπορείς να δημιουργήσεις την δική σου ιστοσελίδα και να πουλάς από εκεί τις φωτογραφίες σου, χωρίς να έχεις καμιά υπηρεσία πάνω απ’ το κεφάλι σου. Παρόλα αυτά, επειδή η κατασκευή μιας τέτοιας ιστοσελίδας απαιτεί και μια αρχική επένδυση, ενώ θα χρειαστεί επίσης να την προωθήσεις αρκετά ώστε να γίνει γνωστή και ο κόσμος να αγοράζει από εσένα, καλό είναι αρχικά να κοιτάξεις μια πιο εύκολη εναλλακτική λύση: να πουλάς τις φωτογραφίες σου μέσα από άλλες ιστοσελίδες.

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι καλύτερες υπηρεσίες για να πουλάς τις φωτογραφίες σου είναι το Adobe Stock, το Shutterstock, το Alamy, το Fotomoto, το 500px, το Snapped4u, το PhotoShelter, το TourPhotos και το Photodune.

Αν θέλεις να προωθήσεις γρήγορα και εύκολα την δουλειά σου σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι ώστε να σε μάθουν και να σε προτιμούν περισσότερο, μπορείς επίσης να ανεβάσεις ορισμένες φωτογραφίες σου (ίσως τις λιγότερο καλές) σε ιστοσελίδες όπως το Unsplash, το Pexels και το Pixabay, έτσι ώστε να τις παρέχεις δωρεάν για να τις κατεβάσει ο οποιοσδήποτε, με την σκεπτική πως όσοι μπαίνουν στο προφίλ σου θα βλέπουν και έναν σύνδεσμο προς μια ιστοσελίδα από την οποία πουλάς τις καλύτερες δουλειές σου. Και στις τρεις ιστοσελίδες κατάφερα να μαζέψω αρκετά εκατομμύρια προβολές και εκατοντάδες χιλιάδες downloads. Συνεχώς βλέπω το ονοματεπώνυμο μου σε διάφορες ιστοσελίδες όπου με αναφέρουν ως φωτογράφο (credits) και στο Pexels μπορείς να βγάλεις και χρήματα αν βάλεις τον PayPal λογαριασμό σου (ουσιαστικά οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να κάνουν donate στους φωτογράφους).


13. Ασχολήσου με το streaming

Τι είναι το Twitch; Ότι χρειάζεται να ξέρεις για τη streaming υπηρεσία

Το online streaming έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) streamers να βγαίνουν ζωντανά σε κάποια υπηρεσία και να παίζουν games. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες που τους παρακολουθούν έχουν την δυνατότητα να τους κάνουν donate ή να γίνουν μηνιαίοι συνδρομητές στα κανάλια τους.

Αν έχεις ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που σε παρακολουθούν ζωντανά κάθε φορά που κάνεις streaming (ή βγαίνεις στον αέρα, όπως συνηθίζουμε να λέμε), τότε αρκετά brands θα στρέψουν τα βλέμματα τους προς τα εσένα έτσι ώστε να τους προωθείς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Θα λαμβάνεις φυσικά και δωρεάν προϊόντα όλη την ώρα.

Αν και το streaming δεν είναι εύκολο και απαιτεί να προωθήσεις τον εαυτό σου και αυτό που κάνεις αρκετά καλά, μπορείς να ξεκινήσεις με αυτό χρησιμοποιώντας το Twitch, το Microsoft Mixer ή ακόμα και το YouTube Live.

Αυτή την στιγμή, το Twitch είναι η δημοφιλέστερη streaming πλατφόρμα, με το Microsoft Mixer να το πλησιάζει επικίνδυνα κάθε μέρα.

14. Φτιάξε το δικό σου eshop

Όλες οι Blogging Ορολογίες που πρέπει να γνωρίζεις
Image Credits: Shayna Douglas στο Unsplash.

Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιείς υπηρεσίες τρίτων όπως το eBay ή το Etsy, τότε το να κατασκευάσεις το δικό σου eshop (ηλεκτρονικό κατάστημα) είναι σίγουρα μια εξαιρετική ιδέα. Καθώς οι πωλήσεις αυξάνονται ολοένα και περισσότερο από το διαδίκτυο, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή απ’ το να ξεκινήσεις το δικό σου online κατάστημα.

Μπορείς επίσης να επιλέξεις να πουλάς δικά σου φυσικά προϊόντα (ή τρίτων), ή ακόμα και να δημιουργήσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα από affiliate προϊόντα. Αν αποφασίσεις να πας με τον πρώτο τρόπο, τότε θα χρειαστεί να κάνεις και έναρξη εταιρείας, που σημαίνει πως θα πρέπει να έχεις από πίσω και ένα προϋπολογισμό. Αν αποφασίσεις να πας με τον δεύτερο τρόπο, τότε τα πράγματα αλλάζουν αρκετά και ανάλογα με τις affiliate εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαστείς.

Τα affiliate eshops είναι ιδιαίτερα απλά στη χρήση: Με το που κάνει κάποιος κλικ στο κουμπί της “αγοράς”, θα μεταφερθεί αυτόματα σε νέα σελίδα, απ’ όπου θα μπορεί να ολοκληρώσει την αγορά του από το κατάστημα με το οποίο συνεργάζεσαι.


Bonus: Προσέλαβε έναν/μια Business Coach για να σε καθοδηγήσει

9 Ερωτήσεις με την Πόπη Δημητροπούλου από το Kalifos.com

Εάν έχεις κάποια ιδέα, αλλά δεν γνωρίζεις πως να την υλοποιήσεις, με ποιο τρόπο να κινηθείς, πως να προετοιμαστείς σωστά, και τι λάθη να αποφύγεις, τότε σου προτείνω ανεπιφύλακτα να αφήσεις έναν ή μια business coach ώστε να σε καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ξεκινήματος σου.

Δεν γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που να ξεκίνησαν κάτι και να πέτυχαν χωρίς πρώτα να αποτύχουν. Κοιτώντας για λίγο τα αρχικά μου βήματα πάνω στο blogging, το vlogging και το podcasting, αλλά και τα αμέτρητα λάθη που βλέπω πελάτες μου να κάνουν, καταλαβαίνω πλέον πόσο χρόνο θα είχα γλιτώσει εάν είχα ξεκινήσει πιο οργανωμένα.

Αν και υπάρχουν αρκετοί business coaches που μπορούν να σε αναλάβουν, μια εξαιρετική business coach που προτείνω πάντοτε είναι η Μαρία από την Kalifos, η οποία παρέχει επίσης ένα 20 λεπτο δωρεάν σεμινάριο για να ξεκινήσεις.

Συχνές Ερωτήσεις

Στην περίπτωση που έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με τα παραπάνω επαγγέλματα, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου, και ευχαρίστως να σου απαντήσω το συντομότερο.

Πως μπορώ να βγάλω λεφτά από το σπίτι;

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βγάλεις λεφτά από το σπίτι. Το blogging, το vlogging, το podcasting, το influencing, το affiliate και email marketing, είναι μόλις μερικά από αυτά με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς και να βγάλεις χρήματα.

Πως μπορώ να βγάλω λεφτά γρήγορα;

Μπορείς να ξεκινήσεις να βγάζεις λεφτά από καθένα από τους παραπάνω τρόπους που ανέφερα στο άρθρο. Παρόλα αυτά, κανένας δεν θα σου παρέχει μια άμεση πληρωμή, εκτός από το affiliate marketing, το οποίο μπορεί να σου παρέχει άμεσα χρήματα, εφόσον όμως βρεις ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια άμεση αγορά από αυτά που προωθείς.

Χρειάζομαι καλό υπολογιστή ή laptop για να βγάλω λεφτά online;

Όχι. Χρειάζεσαι έναν απλό σταθερό υπολογιστή ή ένα laptop για να ξεκινήσεις. Παρόλα αυτά, αν ασχοληθείς με το streaming ή το vlogging, τότε απαιτείται ένας τουλάχιστον mid-range εξοπλισμός για να μπορείς να χρησιμοποιείς τα απαραίτητα προγράμματα επεξεργασίας που θα σου χρειαστούν στην πορεία. Επιπλέον, άλλα επαγγέλματα όπως το blogging, ίσως χρειαστούν μια μικρή επένδυση ώστε να αγοράσεις ένα domain name και ένα πακέτο φιλοξενίας για να ξεκινήσεις το νέο σου blog.

Είναι δύσκολο να βγάλω λεφτά από το ίντερνετ;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Είναι δύσκολο να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ και όσοι σου είπαν το αντίθετο, είτε πολύ τυχεροί στάθηκαν, είτε σου λένε ψέματα. Αν ήταν εύκολο να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ άλλωστε, δεν θα ‘καναν όλοι το ίδιο; Για ποιο λόγο να ξυπνάς κάθε πρωί και να πηγαίνεις σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει, όταν έχεις την δυνατότητα να βγάλεις ένα σωρό χρήματα φορώντας τις πιτζάμες σου ενώ είσαι αραχτός/τη στον καναπέ; Σωστά; Λάθος.

Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου, δεν είναι καθόλου εύκολο να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Άλλωστε, δεν είναι μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που βγάζουν πλέον το εισόδημα τους διαδικτυακά, και αναφέρομαι φυσικά πάντα στην Ελλάδα, καθώς στο εξωτερικό αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια τώρα.

Τι θα χρειαστώ για να ξεκινήσω;

Για να ξεκινήσεις, θα χρειαστείς για αρχή τα παρακάτω:

1. Έναν υπολογιστή ή laptop με σύνδεση στο ίντερνετ.
2. Μια καλή ιδέα.
3. Όρεξη για να επενδύσεις αρκετό χρόνο στην ιδέα σου.

Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα ένα αρχικό ποσό για να ξεκινήσεις κάτι, εκτός αν αυτό είναι κάποιο επαγγελματικό blog. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να επενδύσεις αρκετό χρόνο πάνω στις ιδέες σου και να κάνεις υπομονή και επιμονή, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να πλουτίσεις μέσα σε μια νύχτα. Και αν σκέφτεσαι να παρατήσεις την δουλειά σου για να ασχοληθείς αποκλειστικά με την ιδέα σου, τότε δεν θέλω να σου κόψω τα φτερά, αλλά κράτα την δουλειά σου έως ότου πετύχει αυτή η ιδέα σου.

Σύνοψη..

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιον από τους παραπάνω τρόπους θα επιλέξεις, αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ και δεν υπάρχει τίποτα που να σε σταματήσει. Άλλωστε, δεν έχεις να χάσεις, παρά μόνο να κερδίσεις. Και ακόμα και αν δεν καταφέρεις να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ, οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις καθώς επίσης και οι γνωριμίες που θα κάνεις προσπαθώντας θα σου μείνουν για μια ζωή.

Εσύ με ποιον τρόπο προσπαθείς να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ ή τι κάνεις και βγάζεις ήδη; Μήπως έχεις να μου προτείνεις κάποιον άλλο τρόπο ή ιστοσελίδα/υπηρεσία; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;