Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Vlogging – Πως να ξεκινήσεις και τι θα σου προσφέρει

Share

Είχες σκεφτεί ποτέ να ξεκινήσεις το vlogging αλλά δεν ήσουν σίγουρος από που να ξεκινήσεις; Το vlogging είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να κερδίσεις περισσότερους αναγνώστες, να προωθήσεις το WordPress blog σου, να πουλήσεις προϊόντα μέσω affiliate συνδέσμων η ακόμα και υπηρεσίες, όπως web hosting πακέτα.

Μέσα από τον σημερινό οδηγό, θα δούμε τι ακριβώς είναι το vlogging, με ποιον τρόπο μπορείς να ξεκινήσεις και σε ποιες υπηρεσίες πρέπει να εστιάσεις περισσότερο. Στη συνέχεια, θα δούμε με ποιον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις ένα vlog, να το προωθήσεις στο YouTube και στη συνέχεια να το συνδέσεις στο WordPress blog σου.

Τι είναι το vlogging;

Blogging ή Vlogging; Τι να προτιμήσεις και γιατί
Φωτογραφία: Flickr | Jim Makos

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Το vlogging, ή video logging, είναι ένα φαινόμενο το οποίο έγινε απίστευτα γνωστό τα τελευταία πέντε-επτά χρόνια. Με πιο απλά λόγια, το vlogging είναι το καινούργιο video blogging trend με το οποίο όλοι ασχολούνται. Αν και στην αρχή το vlogging εστίαζε κυρίως σε μικρότερες ηλικίες ανθρώπων, πλέον είναι ιδανικό για κάθε ηλικία και για οποιονδήποτε θέλει να βγάλει χρήματα, να πουλήσει προϊόντα ή να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο blog του.

Το vlogging δεν έχει μεγάλη διαφορά από το blogging. Πάνω κάτω θα χρειαστεί να εστιάσεις στα ίδια πράγματα: σε μια θεματολογία, σε ένα ωραίο visual vlog, σε ποιοτικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Με άλλα λόγια, βρες μια θεματολογία, δημιούργησε ένα πρόγραμμα και πάτα το κουμπί της εγγραφής για να ξεκινήσεις. Είτε προσπαθείς να προωθήσεις μέσω του vlogging το προσωπικό σου blog, είτε την ιστοσελίδα της επιχείρισης σου, το vlogging μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς σου.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία του vlogging ανήκει στο YouTube. Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες, το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά την Google. Επιτρέπει σε απλούς χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους YouTube κανάλια, να παράγουν ολοκληρωμένες λίστες με βίντεο που έχουν ανεβάσει (ή από άλλους χρήστες), να κάνουν streaming με live βίντεο, live chat με το κοινό τους και πολλά ακόμα. Αυτά κάνουν το YouTube την ιδανική vlogging πλατφόρμα για κάθε vlogger.

Υπάρχουν φυσικά εκατομμύρια vloggers που προτιμούν άλλες πλατφόρμες, όπως το Vimeo και το Dailymotion για παράδειγμα. Το Facebook και το Instagram είναι επίσης εξαιρετικές υπηρεσίες για να προωθείς μικρά αποσπάσματα από τα βίντεο σου ώστε να αυξήσεις τους followers σου. Αν έχεις blog, μπορείς επίσης να ανεβάζεις και τα βίντεο σου εκεί απευθείας από το YouTube ή το Vimeo.

Αν θέλεις να αυξήσεις ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες της επιτυχίας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Vimeo μαζί με το YouTube και να ανεβάζεις τα βίντεο σου και στις δύο πλατφόρμες. Παρόλα αυτά, να θυμάσαι πως το YouTube είναι η καλύτερη επιλογή σου.

Τα οφέλη του vlogging

Vlogging - Πως να ξεκινήσεις και τι θα σου προσφέρει

Υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη που μπορεί να σου παρέχει το vlogging, τόσο για να βγάλεις χρήματα ως vlogger, όσο και για να προωθήσεις την blogging καριέρα σου. Είτε είσαι επαγγελματίας, είτε επιχείριση, είτε ένας απλός blogger που ενδιαφέρεται να γίνει ένα από τα προηγούμενα δύο κάποια στιγμή στο μέλλον, το vlogging μπορεί να σου παρέχει πολλά οφέλη – μερικά από αυτά είναι και τα παρακάτω:

Διασημότητα και εισόδημα

Μερικοί ιδιαίτερα γνωστοί vloggers έχουν αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες subscribers και followers και τα βίντεο τους παρακολουθούνται από εκατομμύρια ανθρώπους. Όχι μόνο έχουν γίνει celebrities, αλλά αυτοί οι vloggers έχουν γεμίσει τις τσέπες τους από χρήματα χάρη στις διαφημίσεις που προβάλλονται στα βίντεο τους.

Οι γνωστοί vloggers πληρώνονται επίσης για να προωθήσουν και να διαφημίσουν τα προϊόντα διαφόρων εταιρειών, να φοράνε τα ρούχα τους, να χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους, να τους στέλνουν κόσμο στις ιστοσελίδες τους και πάει λέγοντας. Όσο πιο γνωστός γίνεσαι ως vlogger, τόσες πιο πολλές διαφημιστικές επιλογές θα σου δίνει το YouTube για να αυξάνεις όλο και περισσότερο το εισόδημα σου.

Μεγαλύτερο κοινό

Με το να χρησιμοποιείς το YouTube ως πλατφόρμα για τα vlogs σου, αυτό σου επιτρέπει να στοχεύεις σε εκατομμύρια παραπάνω χρήστες. Το YouTube είναι ουσιαστικά μια μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει στα βίντεο σου να γίνονται πιο γρήγορα και εύκολα εμφανής στον κόσμο απ’ ότι αν τα ανέβαζες μόνο στο WordPress blog σου. Μόλις τα βίντεο σου ξεκινάνε και παράγουν επισκεψιμότητα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την στείλεις και στο blog σου.

Μεγαλύτερο engagement

Το vlogging σου επιτρέπει να έρθεις πιο κοντά με το κοινό σου, να σε μάθουν και να γνωρίσουν το άτομο πίσω από κάθε vlog ή άρθρο. Όσο πιο καλά σε γνωρίζουν οι αναγνώστες σου, τόσο πιο πολύ θα σε εμπιστεύονται – και αυτό είναι σημαντικό αν στοχεύεις στην πώληση προϊόντων μέσω affiliate συνδέσμων. Εκτός αυτού, όσο πιο καλά σε γνωρίζουν οι αναγνώστες σου, τόσο πιο εύκολο είναι γι ‘αυτούς να σε θυμούνται και να επιστρέφουν στο blog ή το YouTube κανάλι σου.

Προσέλκυσε περισσότερη κίνηση στο blog σου

Εκατοντάδες bloggers και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το vlogging για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο ή πελατεία στα blogs τους, στα ηλεκτρονικά καταστήματα τους και πάει λέγοντας. Η παρακολούθηση των βίντεο έχει γίνει πλέον ένα συνήθειο για τον περισσότερο κόσμο και έτσι είναι ένα μεγάλο όφελος για οποιονδήποτε προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτό. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που θα προτιμήσουν να παρακολουθήσουν ένα βίντεο από το να διαβάσουν ένα άρθρο.

Προώθησε το membership blog σου, πούλα προϊόντα και άλλα..

Τα vlogs μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αρκετούς έξυπνους τρόπους ως μέσα κάποιας μάρκετινγκ στρατηγικής. Για παράδειγμα, αν πουλάς κάτι μέσω της ιστοσελίδας σου, χρησιμοποίησε το vlogging για να τα προωθήσεις ακόμη περισσότερο. Αν έχεις ένα membership blog, δημιούργησε βίντεο για να εξηγήσεις στους αναγνώστες σου πως να κάνουν εγγραφή στο blog σου, πως να συνδεθούν και πάει λέγοντας. Αν θέλεις να αυξήσεις τους subscribers στο newsletter σου, δημιούργησε ένα βίντεο και εξήγησε τους με ποιον τρόπο μπορούν να εγγραφούν και τι κερδίζουν από αυτό.

Πως να κάνεις τα πρώτα σου βήματα ως vlogger

SEO για Vloggers - Συμβουλές για τη βελτιστοποίηση των βίντεο

Οπότε, μιας και τώρα γνωρίζεις τα βασικά κριτήρια του vlogging και πως μπορείς να επωφεληθείς από αυτά, ας δούμε πως μπορείς να ξεκινήσεις και να γίνεις vlogger μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Χρειάζεσαι μια θεματολογία

Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς (ή μήπως όχι;). Αυτό ισχύει για όλα. Ακόμα και στο vlogging. Για να καταφέρεις να δημιουργήσεις μια τεράστια κοινότητα από followers, θα χρειαστεί να δημιουργείς και να ανεβάζεις ενδιαφέρον βίντεο. Όπως ακριβώς γίνεται και με το blogging, έτσι και στο vlogging θα χρειαστεί να ασχοληθείς με μια κύρια θεματολογία. Θα μπορούσε να είναι η ίδια με αυτή που παρέχεις στο blog σου – εκτός φυσικά αν δεν είσαι blogger. Ή μια θεματολογία η οποία αφορά καθαρά το μάρκετινγκ. The choice is yours to make! Βρες μια θεματολογία, ωστόσο, που γνωρίζεις καλά και σου αρέσει.

Εγγραφή βίντεο

Όταν βγάζεις βίντεο, σιγουρέψου πως έχουν όσο το δυνατόν πιο καλή ποιότητα γίνεται. Κανένας δεν πρόκειται να παρακολουθήσει ένα κουνημένο βίντεο από το κινητό και σε μια ποιότητα όπου είναι εμφανίσιμα τα pixels. Αν δεν μπορείς να παράγεις vlogs υψηλής ποιότητας, τότε καλύτερα να αγοράσεις πρώτα ένα βασικό εξοπλισμό και στη συνέχεια να ασχοληθείς με το vlogging.

Επεξεργασία βίντεο

Μόλις ολοκληρώσεις την εγγραφή ενός βίντεο, στη συνέχεια θα χρειαστεί να το επεξεργαστείς. Στο Tsouk είχα γράψει παλαιότερα ένα άρθρο με τα καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο. Μπορείς να το δεις και να κατεβάσεις ένα από τα δωρεάν προγράμματα που προτείνω για να ξεκινήσεις. Εναλλακτικά, μπορείς κατευθείαν να χρησιμοποιήσεις το iMovie στο Mac ή το VSDC Video Editor στα Windows ή το Shotcut στο Linux. Αν ενδιαφέρεσαι για επαγγελματικά προγράμματα και θέλεις να επενδύσεις στο vlogging, τότε ρίξε μια ματιά στο Adobe Premiere και Sony Vegas Pro.

Διάβασε επίσης: Επεξεργασία βίντεο για το YouTube: Οδηγός για vloggers

Για να αυξήσεις ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για να κάνεις ένα βίντεο να πάει viral, ζήτα από τους θεατές σου να κάνουν like το βίντεο, σχόλιο και subscribe στο κανάλι σου. Μόλις ολοκληρώσεις την επεξεργασία του βίντεο, ανέβασε το απευθείας στο YouTube και στη συνέχεια ακολούθησε τις βασικές SEO τεχνικές που ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο.

Πως να βγάλεις χρήματα από τα βίντεο στο YouTube

Αν είσαι blogger και ασχολείσαι με το πρόγραμμα που παρέχει η Google Adsense, τότε θα χαρείς να μάθεις πως η διαδικασία είναι παρόμοια και ακόμα πιο εύκολη. Αρχικά, το κανάλι σου θα πρέπει να φτάσει πρώτα τις 10 χιλιάδες προβολές και στη συνέχεια το YouTube θα σου επιτρέψει να ενεργοποιήσεις τις διαφημίσεις στο vlog σου (εφόσον το ελέγξει πρώτα). Αν έχεις ήδη λογαριασμό στην Google Adsense, τότε η διαδικασία είναι υπόθεση ενός κλικ. Αν όχι, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα δωρεάν λογαριασμό στην Google Adsense πρώτα.

Ενημέρωση: Η Google άλλαξε τις απαιτήσεις για τη προσθήκη διαφημίσεων στα βίντεο του YouTube μέσω της Google Adsense. Όπως αναφέρει η εταιρεία, “Θα υποβληθείτε σε έλεγχο, αφού φτάσετε τις 4.000 ώρες παρακολούθησης τους τελευταίους 12 μήνες και τους 1.000 συνδρομητές.”  – Ευχαριστώ τον Dr. Manos PhD που με ενημέρωσε για τη σχετική αλλαγή στα σχόλια παρακάτω.

Inkstory-YouTube-Adsense

Δημιούργησε ένα YouTube Κανάλι

Το YouTube σου επιτρέπει να συνδεθείς με το Gmail λογαριασμό σου και να δημιουργήσεις το δικό σου YouTube κανάλι στο οποίο θα ανεβάζεις τα βίντεο σου και θα δημιουργείς τις λίστες σου. Ένα κανάλι σου παρέχει τη δυνατότητα να το μορφοποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Ανέβασε ένα λογότυπο, μια φωτογραφία εξωφύλλου, παρουσίασε τα αγαπημένα σου κανάλια, βάλε συνδέσμους από το blog σου και τα κοινωνικά σου δίκτυα κ.α. Αξίζει να ενημερώσω σε αυτό το σημείο πως μπορείς να έχεις πολλαπλά κανάλια και όχι μόνο ένα – με τον ίδιο Gmail/YouTube λογαριασμό.

Μην ξεχνάς το SEO!

Αν είσαι blogger και γνωρίζεις τα βασικά του SEO, τότε δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα απολύτως πρόβλημα με τα βίντεο σου. Κάθε βίντεο που ανεβάζεις στο YouTube θα πρέπει να έχει ένα τίτλο βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης (συμπεριλαμβανομένων της αναζήτησης που παρέχει το ίδιο το YouTube), μια περιγραφή που να περιλαμβάνει τις λέξεις κλειδιά, ετικέτες που αφορούν τη θεματολογία του βίντεο σου και τις λέξεις κλειδιά που επέλεξες, ένα σύνδεσμο προς το blog σου και πάει λέγοντας.

Διάβασε: SEO για Vloggers – Συμβουλές για τη βελτιστοποίηση των βίντεο

Χρησιμοποίησε τα YouTube Cards

Αλλιώς γνωστά και ως “κάρτες,” το YouTube σου επιτρέπει να προσθέτεις μέχρι και πέντε κάρτες σε κάθε vlog. Αυτές οι κάρτες προσθέτουν annotations στα βίντεο σου. Ανάλογα με την κάρτα που χρησιμοποιείς, μπορείς να εμφανίζεις μορφοποιημένες φωτογραφίες, τίτλους, calls to action και συνδέσμους προς το blog σου. Αυτές οι κάρτες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και να σε βοηθήσουν να επιτύχεις πιο γρήγορα τους vlogging στόχους σου – όπως για παράδειγμα να στέλνεις κόσμο στο blog σου ή να αυξήσεις τις πωλήσεις των προϊόντων σου.

Πως να εμφανίσεις το vlog σου στο WordPress blog σου

Είτε θέλεις να ανεβάσεις τα βίντεο σου στα άρθρα σου, είτε μια ολόκληρη λίστα με βίντεο που έχεις δημιουργήσει, είτε ακόμα και ολόκληρο το YouTube feed σου στο WordPress blog σου, η διαδικασία είναι υπόθεση μερικών λεπτών. Ο πιο εύκολος τρόπος φυσικά είναι με τη χρήση του YouTube Embed plugin για το WordPress, το οποίο θα σου επιτρέψει ουσιαστικά να περάσεις το YouTube κανάλι, λίστα, live stream ή feed σου στο blog σου. Φυσικά, καλό είναι να μην κάνεις χρήση τέτοιων plugins καθώς μπορείς να κάνεις τη διαδικασία χειροκίνητα και να μην βαρύνεις το WordPress blog σου με επιπλέον plugins.

Το YouTube παρέχει για κάθε λίστα και βίντεο έναν embed κώδικα τον οποίο μπορείς να αντιγράψεις και να επικολλήσεις σε διάφορα σημεία του blog σου ώστε να εμφανίσεις τα βίντεο σου.

Αν γράφεις ένα άρθρο και θέλεις να προσθέσεις μέσα ένα YouTube ή Vimeo βίντεο, απλά επικόλλησε μέσα στο άρθρο το σύνδεσμο του βίντεο και θα εμφανιστεί αυτόματα.

Με τα πολλά και με τα λίγα..

Το YouTube παρέχει επίσης και αναλυτικά στατιστικά για το κανάλι σου και τα βίντεο που ανεβάζεις. Έτσι, θα μπορείς πάντα να βλέπεις τι ηλικία ανθρώπων προσελκύεις περισσότερο, από ποιες χώρες, συσκευές, με τι ενδιαφέροντα και πάει λέγοντας. Θυμήσου, ωστόσο, πως για να δημιουργήσεις μια μεγάλη κοινότητα από fans θα χρειαστεί να επενδύσεις αρκετό χρόνο και προσπάθεια, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το blogging.

Εσύ τι άποψη έχεις για το vlogging; Σκέφτηκες ποτέ να το ξεκινήσεις; Αν είσαι ήδη vlogger, τι συμβουλές θα έδινες στους νέους vloggers; Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;