Το περιεχόμενο δεν είναι ο βασιλιάς

Επί τα χρόνια άκουσα πάρα πολλές συζητήσεις στη μπλογκόσφαιρα για το τι είναι ο ‘βασιλιάς’. Το ‘blogging είναι ο βασιλιάς’, έλεγαν για περίπου μια δεκαετία οι περισσότεροι άνθρωποι. Στη συνέχεια, και για αρκετά ακόμη χρόνια το πιο δημοφιλή ήταν το περιεχόμενο. ‘Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς’, έλεγαν έως ότου για ένα μικρό χρονικό διάστημα άλλαξε σε ‘Η κοινότητα είναι ο βασιλιάς’.

‘Το Twitter είναι ο βασιλιάς’ είναι κάτι που άκουγα κυρίως από Αμερικανούς και Άγγλους bloggers (καθώς άφηναν τα blogs τους και μεταφερόντουσαν στο Twitter). Για να μην τα πολυλογώ, στη συνέχεια τη βασιλική θέση πήρε το Facebook, το Instagram, το Pinterest και πάει λέγοντας. Φαίνεται πως κάθε μέρα υπάρχει και ένας καινούργιος βασιλιάς.. Τα Infographics, το podcasting, τα hangouts, τα κοινωνικά δίκτυα, τα webinars, οι εφαρμογές, ότι θες! Όλες οι διαφωνίες για το ποιος πραγματικά είναι ο βασιλιάς είναι καλές… αλλά κατά τη γνώμη χάνουν το νόημα. Για την ακρίβεια, μέσα από όλες αυτές τις διαφωνίες εγώ σκέφτομαι κάτι διαφορετικό.

Η χρησιμότητα είναι ο βασιλιάς

Το να δημιουργείς περιεχόμενο είναι ένας τρόπος χρησιμότητας. Το να δημιουργήσεις μια κοινότητα είναι ένας άλλος τρόπος. Το Twitter, το Facebook, το Instagram, το Pinterest, το LinkedIn, το Google+ και όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα είναι κι αυτά ένας τρόπος χρησιμότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα infographics, τα βίντεο, τα podcasts και οτιδήποτε άλλο μπορείς να δημιουργήσεις για την επιτυχία του blog σου.

Τα τελευταία εφτά χρόνια που μπλογκάρω είδα πάρα πολλές υπηρεσίες να έρχονται και να φεύγουν. Υπήρξαν πάρα πολλά cool πράγματα που μπορούσες να κάνεις αλλά ξαφνικά έκλεισαν. Ποιος μπορεί να σου εγγυηθεί ότι γράφοντας όλα τα άρθρα σου στο Medium θα μείνουν για πάντα εκεί και η υπηρεσία δεν θα κλείσει; Ποιος μπορεί να σου εγγυηθεί ότι το Facebook θα παραμείνει ανοιχτό τα επόμενα 10 χρόνια που θα μπλογκάρεις;

Η απάντηση είναι, ‘κανένας’ – και που ξες, ίσως μια μέρα δούμε και το ίδιο το blogging να εξαφανίζεται (παρόλο που δεν βλέπω κάτι τέτοιο να συμβαίνει σύντομα).

Η ‘χρησιμότητα’ είναι μια στρατηγική η οποία δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ κατά τη διάρκεια της δημιουργίας μιας δουλειάς / start-up εταιρείας (online ή offline).

Πως να γίνω χρήσιμος;

Οπότε, πως μπορούμε να γίνουμε χρήσιμοι ως bloggers ή online επιχειρηματίες; Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να καταλάβεις και να κατανοήσεις τις ανάγκες των ανθρώπων. Στη συνέχεια, ανάλογα με αυτές, δημιουργείς περιεχόμενο, κοινότητες, συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους μέσω των κοινωνικών δικτύων και χρησιμοποιείς οτιδήποτε βρίσκεται στη διάθεση σου για να λύσεις προβλήματα και να βοηθήσεις όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες γίνεται.

Για παράδειγμα, με το Inkstory έχω ως σκοπό να βοηθήσω έναν αρχάριο χρήστη να ξεκινήσει να γράφει και να ανοίξει το πρώτο του blog. Στοχεύω επίσης και στους επαγγελματίες bloggers και τους online επιχειρηματίες να κάνουν καλύτερη δουλειά. Μου αρέσει επίσης να εμπνέω κόσμο μέσα από δικές μου εμπειρίες. Άρα, για εμένα το να βοηθήσω κάποιον να ανοίξει ένα blog, να γίνει καλύτερος αρθρογράφος, να βρει λύσεις πάνω στο blogging και να εμπνευστεί από τα άρθρα μου είναι ο κύριος στόχος μου.

Κάτι το οποίο ρωτάω σχεδόν σε καθημερινή βάση στον εαυτό μου: ‘είναι το blog μου χρήσιμο;’ Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ρωτάς κι εσύ στον δικό σου εαυτό καθώς αξιολογήσεις τη δουλειά που έχεις κάνει μέχρι τώρα. Ήρθε ο καιρός να ξανά σκεφτείς το πως λειτουργείς ως blogger ή online επιχειρηματίας. Refocus που λένε και οι Αμερικάνοι.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

10 σκέψεις στο “Το περιεχόμενο δεν είναι ο βασιλιάς”

  1. Συμφωνώ αλλά και να προσθέσω ότι πέραν της χρησιμότητας που προσφέρεις στον κόσμο που σε ακολουθεί, ένα μεγάλο όπλο για να ανεβείς και στις μηχανές αναζήτησης αλλά και να δουλέψει το «word of mouth» είναι το περιεχόμενο και φυσικά το μοναδικό περιεχόμενο.

    Νομίζω είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Δεν μπορεί ένα ποιοτικό/μοναδικό περιεχόμενο να μην ειναι χρήσιμο για κάποιους και φυσικά δεν μπορεί να υφίσταται χρήσιμη μια ανάρτηση όταν το περιεχόμενο δεν είναι ποιοτικό.

    Απάντηση
    • Ακριβώς! Στόχος μου με αυτό το άρθρο ήταν να πω σε ένα γενικό βαθμό πως είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείς όλα μαζί και όχι να στηρίζεσαι μόνο από ένα πράγμα (που στη προκειμένη περίπτωση είναι το περιεχόμενο).

      Με μοναδικό ποιοτικό περιεχόμενο, την σωστή λειτουργία των κοινωνικών δικτύων, και τον εμπλουτισμό ενός blog με infographics, βίντεο, podcasts κ.τ.λ., μπορείς να πετύχεις απίστευτα πράγματα και να δημιουργήσεις ένα πολύ μεγάλο και δυνατό κοινό.

      Απάντηση
        • Κάποτε αυτό ίσχυε! Πλέον, not so much. Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που το visual είναι ο βασιλιάς τους. Άλλες στηρίζονται στο vlogging και άλλες στα απλά μικρά quotes.

          Αν το περιεχόμενο ήταν ακόμα ο βασιλιάς, τότε μόνο με αυτό θα μπορούσες να φτάσεις σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Αλλά μόνο με το περιεχόμενο δεν πρόκειται να φτάσεις ψηλά. Όχι πλέον τουλάχιστον, γιατί κάποτε έφτανε μόνο το περιεχόμενο.

          Σκέψου στις μέρες μας ένα blog που έχει μόνο περιεχόμενο και καθόλου visual και κοινωνικά δίκτυα. Μέχρι που νομίζεις ότι θα μπορούσε να φτάσει αυτό το blog;

          Απάντηση
          • Μα δεν καταλαβαίνεις. Ένας βασιλιάς δεν δρα ποτέ μόνος του. Έχει τους υπηκόους και συμβούλους του (facebook, twitter κτλ),

            Όταν λέω ότι είναι ο Βασιλιάς, Φυσικά και δεν εννοώ μόνο τον Βασιλιά. Μπορεί όπως λες κάποτε να έφτανε μόνο το περιεχόμενο αλλά τώρα βοηθάνε και τ’ άλλα, δεν παύει όμως ο βασιλιάς να παραμένει βασιλιάς.

  2. Content is and will be the king , αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Εξυπακούεται πως σε αυτό το μότο για να ισχύει πρέπει να υπάρχει ποιοτικό και όχι μόνο ποσοτικό περιεχόμενο.

    Αν γνωρίζεις τα ονόματα Neil Patel , Stuart Walker , Brian Dean , Gael Breton , Matthew Woodward και πολλά ακόμα , τότε είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι το περιεχόμενο είναι και θα είναι για πάντα ο βασιλιάς του blogging.

    Απάντηση
    • Κάποτε ήταν, τα πράγματα όμως αλλάξαν.. Η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς, το ίδιο και το blogging. Πλέον, δεν μπορείς απλά να γράφεις και να περιμένεις να έρθει κόσμος, γιατί πολύ απλά θα διαβάζεις τα πάντα μόνος σου. Τα κοινωνικά δίκτυα, τα podcasts, τα βίντεο και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν με το περιεχόμενο για να δεις φως στο τούνελ.

      Ωστόσο, δεν θα διαφωνήσω ποτέ πως το περιεχόμενο ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ο σημαντικότερος παράγοντας. Χωρίς το περιεχόμενο δεν υπάρχει και το blogging άλλωστε.

      Απάντηση
      • Μάλλον τα μπερδεύεις λίγο τα πράγματα , χωρίς παρεξήγηση. Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς αναφέρετε στην ποσότητα και ποιότητα.

        Τα social media , το SEO , οι διαφημίσεις , είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι τα traffic funnels.

        Άλλο περιεχόμενο , άλλο traffic. Φυσικά και συνδέονται και εξαρτάται το ένα από το άλλο για να υφίσταται , αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Και τα videos , και τα podcast περιεχόμενο είναι , απλά σε διαφορετική μορφή.

        Το outsourcing του περιεχομένου για να φέρεις traffic όμως δεν έχει καμία σχέση με το αν το ρητό content is king ισχύει η όχι.

        Απάντηση
        • Στο άρθρο δεν αναφέρομαι αποκλειστικά για το blogging ως blogging. Γιατί αν ήταν να αναφερθώ αποκλειστικά στο blogging, τότε θα ήμουν άσχετος αν έλεγα πως το περιεχόμενο δεν είναι βασιλιάς (διότι είναι).

          Αναφέρομαι, ωστόσο, σε γενικό βαθμό (συμπεριλαμβανομένων του blogging, traffic funnels, podcasts και πάει λέγοντας). Όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς μαζί ώστε να έρθει κίνηση σε ένα blog (αλλά αυτό το ήξερες ήδη), και όχι μόνο το περιεχόμενο.

          Δεν ξέρω αν με κατάλαβες, αλλά αυτό που θέλω πάνω-κάτω να πω, είναι πως το περιεχόμενο από μόνο του δεν είναι ο βασιλιάς στο γενικό σύνολο. Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς, ωστόσο, αν αναφερθούμε αποκλειστικά στο “καθαρό” (ή και original αν προτιμάς) blogging – το οποίο φυσικά δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο.

          Απάντηση

Σχολιάστε