Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

Πως να ξεκινήσεις ένα blog το 2023 | Βήμα προς βήμα οδηγός

Share

Είτε σκοπεύεις να ασχοληθείς με το blogging χομπιστικά, είτε επαγγελματικά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις ένα blog το 2023. Μπορείς να ξεκινήσεις επίσης δωρεάν, ή ακόμα και να επενδύσεις λίγα χρήματα για ένα όνομα και ένα πακέτο φιλοξενίας, για τα οποία θα αναφερθώ αναλυτικά στη συνέχεια του οδηγού.

Αν γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το blogging και θέλεις να δεις κατευθείαν τα βήματα για την δημιουργία καινούργιου blog, τότε θα βρεις παρακάτω τον πίνακα περιεχομένου ώστε να μεταφερθείς απευθείας στην κατάλληλη ενότητα του οδηγού. Αν μόλις ξεκίνησες να ασχολείσαι με το blogging ωστόσο, τότε υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Τι είναι τα blogs και οι bloggers;

Κατασκευή Ιστοσελίδων μέσω του WordPress (οδηγός 2022)
© Παναγιώτης Σακαλάκης για το Inkstory.

Το blog (αλλιώς και ιστότοπος ή weblog στα αγγλικά εν συντομία), είναι ένα διαδικτυακό ημερολόγιο ή μια ιστοσελίδα η οποία ενημερώνεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο (άρθρα, σελίδες, ετικέτες, κατηγορίες, πολυμέσα κ.α.) Ένα blog μπορεί να διαχειρίζεται από ένα ή περισσότερα άτομα.

Το blogging είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να αναφέρουμε πως κάποιος διαχειρίζεται και γράφει σε ένα blog. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι εξοπλισμένος με μια ιστοσελίδα η οποία περιλαμβάνει εργαλεία για να γράφει, να δημοσιεύει, να βάζει συνδέσμους, να ανεβάζει φωτογραφίες και πολλά ακόμα, στο διαδίκτυο.

Bloggers (πληθυντικός) ή Blogger (ενικός) αναφέρουμε όταν κάποιος είναι κάτοχος ενός blog και το διαχειρίζεται, το συντηρεί και το ενημερώνει συνεχώς. Υπάρχουν οι επαγγελματίες bloggers (μόνιμη εργασία) και οι ερασιτέχνες bloggers (το κάνουν είτε για χόμπι, είτε θέλουν να το μετατρέψουν σε επάγγελμα).

Έχω καλύψει αναλυτικά τα πάντα γύρω από το blogging και τους bloggers στο παρακάτω άρθρο:

Με ποιους τρόπους μπορώ να ξεκινήσω ένα blog;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις ένα blog και στη συνέχεια να το διαμορφώσεις και να διαχειρίζεσαι το περιεχόμενο του. Κάθε τρόπος απευθύνεται σε διαφορετικούς ανθρώπους και η διαδικασία του διαφέρει αρκετά.

  • CMS Πλατφόρμες: Για τους αρχάριους χρήστες, οι CMS (Content Management Systems) πλατφόρμες τους παρέχουν ένα φιλικό περιβάλλον μέσα από το οποίο έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ έτοιμων προτύπων, να γράφουν, να δημοσιεύουν και να διαχειρίζονται το περιεχόμενο τους, να το βελτιστοποιούν για τις μηχανές αναζήτησης και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένας blogger.
  • Website Builders: Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις με ευκολία (συχνά σέρνοντας στοιχεία και αντικείμενα από το ένα σημείο στο άλλο) διαφορετικούς τύπους ιστοσελίδων, αλλά συχνά απευθύνονται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και όχι σε blogs. Παρόλα αυτά, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και ως blogger.
  • Προγραμματισμός: Για τους ειδικευμένους που γνωρίζουν από τις βασικές γλώσσες προγραμματισμού όπως HTML, CSS, PHP, JavaScript, μεταξύ άλλων, έχουν την δυνατότητα να στήσουν ένα δικό τους blog είτε πάνω σε κάποια CMS πλατφόρμα, είτε headless.

Σ’ αυτό τον οδηγό, θα δούμε με ποιον τρόπο μπορείς να ξεκινήσεις ένα blog με ευκολία και μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, χωρίς να έχεις γνώσεις πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού, website builders, ή οποιοδήποτε σχετικό εργαλείο, πλατφόρμα, υπηρεσία κ.ο.κ.

Πως να ξεκινήσεις ένα blog το 2023

  1. Σκέψου την θεματολογία και το όνομα του νέου σου blog
  2. Επέλεξε την κατάλληλη blogging πλατφόρμα για το blog σου
  3. Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα SEO εργαλεία
  4. Δημιούργησε τις πρώτες σου σελίδες
  5. Γράψε και δημοσίευσε το πρώτο σου άρθρο
  6. Κάνε εγγραφή στην Google AdSense και στην Linkwise
  7. Καταχώρησε το blog σου στο Search Console και στο Webmaster Tools
  8. Να είσαι συνεπής

1ο Βήμα: Σκέψου την θεματολογία και το όνομα του νέου σου blog

Telegraph - Η ανώνυμη blogging πλατφόρμα του Telegram

Αν σκοπεύεις να ξεκινήσεις ένα προσωπικό blog αποκλειστικά για χόμπι, τότε δεν χρειάζεται η θεματολογία και το όνομα να σε επηρεάζουν ιδιαίτερα. Μπορείς να επιλέξεις οτιδήποτε θεωρείς πως θα εκφράζει σωστά το περιεχόμενο και τον τρόπο γραφής σου. Μπορείς είτε να επιλέξεις ένα μοναδικό και ενδιαφέρον όνομα, είτε ακόμα και να χρησιμοποιήσεις το ονοματεπώνυμο σου, παρουσιάζοντας ένα απολύτως personal blog.

Στην περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις ένα blog και ένας από τους στόχους σου είναι να το κάνεις κερδοφόρο, τότε το όνομα και η θεματολογία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το πόσο γρήγορα θα ανέβει και πόσα χρήματα θα μπορεί να βγάζει.

Υπάρχουν αρκετές συμβουλές για την επιλογή ενός ονόματος, και θα ακούσεις εκατοντάδες άλλες από όσους βρίσκονται στον χώρο του ψηφιακού μάρκετινγκ, αλλά εάν μπορούσα να σου δώσω μερικές βασικές συμβουλές για την επιλογή ενός domain, αυτές θα ήταν οι παρακάτω:

  • Το domain name θα πρέπει να είναι σύντομο.
  • Να μην περιλαμβάνει σύμβολα και νούμερα.
  • Να γράφεται εύκολα και να προσφέρεται ακόμα ευκολότερα.
  • Να είναι μοναδικό και εύκολο στο να το θυμάται κάποιος.
  • Να μην σε περιορίζει εάν θελήσεις μελλοντικά να επεκτείνεις την θεματολογία.
  • Να είναι Brand worthy, που σημαίνει να μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις.

Όταν επέλεξα το “Inkstory” ως το επίσημο όνομα της εταιρείας μου, γνώριζα πως όχι μόνο είναι μοναδικό, αλλά και δεν θα αποτελούσε ποτέ πρόβλημα εάν αποφάσιζα να αλλάξω εντελώς ολόκληρη τη θεματολογία.

Μπορεί το όνομα να μην περιλαμβάνει μέσα συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά για το blogging, το vlogging και το podcasting, οι οποίες είναι οι κύριες θεματολογίες του blog μέχρι και σήμερα, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε απ’ το να γίνει κερδοφόρο.

Συμβουλή: Μιας και καθένας έχει την δυνατότητα να καταχωρήσει στο όνομα του ένα domain name το οποίο παρέχεται διαθέσιμο, αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς ποτέ να γνωρίζεις αν το είχε κάποτε κάποιος άλλος κάτοχος και με ποιον τρόπο το χρησιμοποιούσε. Αυτό που μπορείς ωστόσο να κάνεις είναι να επισκεφτείς το Archive.org, να αναζητήσεις το domain name που επιθυμείς να καταχωρήσεις και να ελέγξεις αν υπήρχε παλαιότερα και τι περιλάμβανε.

2ο Βήμα: Βρες την κατάλληλη πλατφόρμα για το blog σου

Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες που σου επιτρέπουν να ξεκινήσεις ένα blog αυτή την στιγμή. Παρόλα αυτά, ανάλογα με το blog που θέλεις να ξεκινήσεις, είναι σημαντικό να επιλέξεις την σωστή πλατφόρμα από την αρχή ακόμα, εναλλακτικά θα βρεθείς στο σύντομο ή μακρινό μέλλον να αναρωτιέσαι πως θα μεταφέρεις όλο το περιεχόμενο σου σε διαφορετική πλατφόρμα.

Παρακάτω έχω δημιουργήσει μια λίστα με ορισμένες από τις καλύτερες πλατφόρμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν ξεκινάς ένα καινούργιο blog το 2023:

1. WordPress.com

WordPress Αρχική Σελίδα

Το WordPress.com αποτελεί αυτή την στιγμή την ιδανική λύση για όσους δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την αγορά ενός πακέτου φιλοξενίας (περισσότερα γι ‘αυτό στην επόμενη ενότητα) και θέλουν μια πλατφόρμα που να τους παρέχει ένα περιβάλλον ώστε να γράφουν άρθρα, να δημιουργούν σελίδες, να διαμορφώνουν τον σχεδιασμό του blog τους και να διαχειρίζονται όλο το περιεχόμενο με ευκολία.

Το δωρεάν πακέτο της υπηρεσίας παρέχει 1GB αποθηκευτικού χώρου και ένα sub-domain σε .wordpress.com, το οποίο είναι αρκετό ώστε να ξεκινήσεις ένα απλό blog. Παρέχεται επίσης μια πληθώρα επιλογών από δωρεάν και premium WordPress themes (Θέματα) που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις οποιουδήποτε τύπου ιστοσελίδας.

Παρόλα αυτά, εκτός κι αν αναβαθμίσεις σε ένα από τα συνδρομητικά πακέτα της πλατφόρμας, θα εμφανίζονται διάφορες διαφημίσεις σε κάποιες σελίδες σου, δεν θα έχεις την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τις λειτουργίες για να κερδίζεις χρήματα, δεν θα έχεις πρόσβαση στο Google Analytics και θα έχεις περιορισμένη χωρητικότητα για τις φωτογραφίες που θα ανεβάζεις.

Για να ξεκινήσεις ένα blog στο WordPress.com, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Επισκέψου το WordPress.com και κάνε κλικ στο κουμπί “Πρώτα βήματα“.
  2. Δημιούργησε ένα καινούργιο λογαριασμό με το email ή το Google / Apple λογαριασμό σου.
  3. Επέλεξε το domain name που θέλεις να καταχωρηθεί για το νέο σου blog. Μιας και σε καταλήξεις όπως .gr και .com κοστίζει, θα ξεκινήσουμε δωρεάν με ένα .wordpress.com. οπότε κάνε κλικ στο “Select” για να το επιλέξεις.
  4. Στην επόμενη σελίδα θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ένα από τα διαθέσιμα συνδρομητικά πακέτα της πλατφόρμας. Κάνε κλικ στον σύνδεσμο “Start with a free site” για να ξεκινήσεις δωρεάν.
  5. Επέλεξε ποιος είναι ο στόχος σου με το καινούργιο σου blog και κάνε κλικ στο “Συνέχεια“.
  6. Επέλεξε σε ποια κατηγορία ανήκει η θεματολογία που θα έχει το νέο σου blog και κάνε κλικ στο “Συνέχεια“.
  7. Αμέσως μετά, πρόσθεσε έναν τίτλο και έναν υπότιτλο για το blog σου (τα οποία θα εμφανίζονται και σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google και Bing).
  8. Τέλος, το WordPress θα σου εμφανίσει ένα παράθυρο με συμβουλές για να ξεκινήσεις να γράφεις τα πρώτα σου άρθρα, να παρακολουθήσεις τα εκπαιδευτικά βίντεο, ή να επιλέξεις ένα σχεδιαστικό πρότυπο. Κάνε κλικ στο “Skip to dashboard” για να συνεχίσεις.

Υπέροχα, ο καινούργιος σου λογαριασμός και το νέο σου blog έχουν δημιουργηθεί, συνέχεια έχει να επιλέξεις ένα Θέμα, να δημιουργήσεις τις πρώτες σου σελίδες και να γράψεις τα πρώτα σου άρθρα. Θα βρεις όλες τις επιλογές από τη πλαϊνή αριστερή στήλη του WordPress.

2. WordPress.org

Τι είναι το WordPress

Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, το WordPress.org είναι ο καλύτερος και προτεινόμενος τρόπος για να ξεκινήσουν ένα blog. Αυτό συμβαίνει επειδή το WordPress ως πλατφόρμα ναι μεν παρέχεται εντελώς δωρεάν, αλλά απαιτεί να έχεις πρώτα αγοράσει ένα domain name και ένα web hosting πακέτο.

Στο WordPress.com ουσιαστικά πληρώνεις το hosting, το domain name και την υποστήριξη που λαμβάνεις από την ομάδα του WordPress. Κατεβάζοντας ωστόσο το WordPress από την ιστοσελίδα WordPress.org, σημαίνει πως όλα αυτά αποφασίζεις να τα καλύψεις μόνος/η σου. Επομένως, έχεις όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του WordPress εντελώς δωρεάν και χωρίς να χρειάζεται να αναβαθμίσεις σε κάποιο συνδρομητικό πακέτο.

Αλλά πως αγοράζεις ένα domain name και ένα web hosting και στήνεις ένα blog με απόλυτη ταχύτητα και ευκολία, ακόμα και όταν δεν έχεις την παραμικρή ιδέα;

  1. Επισκέψου την Hostinger και από το επάνω μενού, πήγαινε τον κέρσορα στην επιλογή “Hosting” και κάνε κλικ στην επιλογή “WordPress Hosting“.WordPress Hosting Πακέτα Φιλοξενίας στην Hostinger
  2. Κατέβα λίγο πιο κάτω στα διαθέσιμα πακέτα και επέλεξε αυτό που καλύπτει τις ανάγκες σου. Μιας και το δεύτερο πακέτο παρέχει και δωρεάν domain name, θα επιλέξουμε αυτό κάνοντας κλικ στο κουμπί “Προσθήκη στο καλάθι“.Hostinger - Αγορά WordPress Hosting Πακέτου Φιλοξενίας
  3. Στην επόμενη σελίδα, συμπλήρωσε όλα τα στοιχεία σου και στο τέλος επέλεξε με ποιον τρόπο θέλεις να ολοκληρώσεις την πληρωμή του web hosting πακέτου. Μιας και το όνομα παρέχεται δωρεάν, θα έχουμε την δυνατότητα να το επιλέξουμε στα επόμενα βήματα. Βάλε το κουπόνι inkstory για να λάβεις 7% έκπτωση στην πρώτη σου αγορά.Hostinger - Κατασκευή Ιστοσελίδων μέσω του WordPress
  4. Κάνε κλικ στο κουμπί “Claim domain” ώστε να αποκτήσεις το πρώτο σου domain name. Αν δεν το βρίσκεις, κάνε κλικ στην επιλογή “Home” από το επάνω μενού.Hostinger - Κατασκευή Ιστοσελίδων μέσω του WordPress
  5. Πρόσθεσε το όνομα που θέλεις να καταχωρήσεις, επέλεξε από τα δεξιά σε ποια κατάληξη θέλεις να το αποκτήσεις και στη συνέχεια και κάνε κλικ στο κουμπί “Check availability” ώστε να ελέγξει το σύστημα αν υπάρχει διαθέσιμο προς αγορά. Αν το domain είναι διαθέσιμο προς αγορά, κάνε κλικ στο κουμπί “Claim domain” για να το αποκτήσεις.Hostinger - Κατασκευή Ιστοσελίδων μέσω του WordPress
  6. Από το μενού τέρμα επάνω κάνε κλικ στην επιλογή SSL και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Setup“. Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο, απ’ το οποίο απλά επέλεξε το domain name σου και κάνε κλικ στην επιλογή “Install“.Hostinger Εγκατάσταση SSL
  7. Μόλις η εγκατάσταση του SSL Πιστοποιητικού ολοκληρωθεί, πήγαινε από το μενού τέρμα επάνω στο “Hosting“, κάνε κλικ στο κουμπί “Manage” δίπλα από το domain name σου και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή Dashboard“. Από εκεί, σιγουρέψου πως οι επιλογές “Force HTTPS” και “LiteSpeed” είναι ενεργοποιημένες.Hostinger Ενεργοποίηση Force HTTPS και LiteSpeed
  8. Απ’ το μενού τέρμα επάνω, κάνε κλικ στην επιλογή “Hosting” και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Add Website“. Μπορείς επίσης να βρεις την ίδια επιλογή πηγαίνοντας στο Hosting -> Dashboard -> Add Website.Εγκατάσταση WordPress στην Hostinger
  9. Μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο, πρόσθεσε αρχικά την ονομασία που θα έχει η ιστοσελίδα σου (μπορείς να την αλλάξεις αργότερα). Στη συνέχεια, πρόσθεσε το email, το username και τον κωδικό πρόσβασης με τα οποία θα συνδέεσαι στη καινούργια σου WordPress ιστοσελίδα. Τέλος, σιγουρέψου πως ο σύνδεσμος του domain name είναι σε HTTPS και κάνε κλικ στο “Next” για να ξεκινήσει η αυτόματη εγκατάσταση.
  10. Μόλις έχεις ολοκληρώσει την διαδικασία, απλά πρόσθεσε στη μπάρα διευθύνσεων του browser σου το domain name που αγόρασες και στο τέλος βάλε /wp-admin ή /wp-login.php ώστε να μεταφερθείς στη σελίδα σύνδεσης. Για παράδειγμα, αν αγόρασες το example.com, τότε για να συνδεθείς θα το βάλεις ως example.com/wp-admin. Εκεί, πρόσθεσε το username και τον κωδικό πρόσβασης που έβαλες προηγούμενος ώστε να συνδεθείς στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress.

Συγχαρητήρια, το νέο σου WordPress blog είναι διαθέσιμο και μπορείς να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό! Αυτός είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να ξεκινήσεις ένα blog στο WordPress με το δικό σου web hosting πακέτο και το δικό σου domain name.

Συμβουλή: Στην περίπτωση που δεν θυμάσαι τον κωδικό πρόσβασης, κάνε κλικ στην επιλογή “Επαναφορά κωδικού” από την σελίδα Σύνδεσης.

3. Ghost

Ghost

Το Ghost είναι απ’ τις νεότερες πλατφόρμες στον χώρο του blogging, αλλά πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία εστιάζει αποκλειστικά στους δημιουργούς περιεχομένου. Παρέχεται ένα σύγχρονο και μοντέρνο περιβάλλον μέσα από το οποίο θα έχεις την δυνατότητα να γράφεις και να δημοσιεύεις άρθρα, να παρακολουθείς τα στατιστικά του blog σου, να δημιουργείς και να στέλνεις newsletters, να παρέχεις memberships πακέτα (συνδρομές επί πληρωμής) και οτιδήποτε άλλο θα χρειαστείς ως δημιουργός περιεχομένου.

Όπως και το WordPress, έτσι και το Ghost έρχεται με δύο εκδόσεις, μια την οποία μπορείς να αποκτήσεις με ένα από τα συνδρομητικά πακέτα της πλατφόρμας, και μια που απαιτεί να έχεις το δικό σου domain name και web hosting πακέτο. Μιας και η πλατφόρμα δεν είναι τόσο γνωστή όσο το WordPress, είναι λίγες οι hosting εταιρείες που παρέχουν βελτιστοποιημένα πακέτα για το Ghost, με αποτέλεσμα τα συνδρομητικά του πακέτα να είναι η ιδανική επιλογή για αρχάριους bloggers που θέλουν να ξεκινήσουν ένα blog.

  1. Επισκέψου το Ghost.org και κάνε κλικ στο κουμπί “Get Started – Free” για να ξεκινήσεις.Ghost Blogging Platform
  2. Επέλεξε ένα από τα διαθέσιμα δωρεάν πρότυπα του Ghost. Μόλις επιλέξεις ένα πρότυπο, στη συνέχεια κάνε κλικ στο κουμπί “Start with …” για να το επιλέξεις και να συνεχίσεις.Ghost Blogging Platform Themes
  3. Στην επόμενη σελίδα συμπλήρωσε τον τίτλο και τον υπότιτλο του νέου σου blog και στη συνέχεια επέλεξε το κύριο χρώμα του (μπορείς να τα προσαρμόσεις και μετά) και κάνε κλικ στο “Continue” για να συνεχίσεις.Ghost Blogging Platform Τίτλος και Περιγραφή Ιστοτόπου
  4. Το Ghost θα σε ρωτήσει αν είσαι Creator (δημιουργείς πράγματα στο ίντερνετ), Publisher (επαγγελματίας αρθρογράφος ή δημοσιογράφος), ή Business (επιχείρηση). Επέλεξε και κάνε κλικ στο “Continue” για να συνεχίσεις.Ghost Blogging Platform Επιλογή Λογαριασμού
  5. Τέλος, συμπλήρωσε ένα email και ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης για να συνδέεσαι στο νέο σου λογαριασμό. Αμέσως μετά θα χρειαστεί να επιλέξεις από τα διαθέσιμα συνδρομητικά πακέτα της πλατφόρμας ώστε να αποκτήσεις το νέο σου domain και να ξεκινήσεις να διαχειρίζεσαι το νέο σου blog.Ghost Blogging Platform Δημιουργία Λογαριασμού

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες, το Ghost πρόκειται για την πιο μινιμαλιστική απ’ όλες, κάνοντας την διαχείριση ενός blog πιο εύκολη από ποτέ άλλοτε. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να επενδύσεις λίγο χρόνο έως ότου μάθεις που βρίσκονται όλες οι επιλογές.

Περισσότερες πλατφόρμες για να ξεκινήσεις ένα blog

Αν το WordPress και το Ghost δεν καλύπτουν τις ανάγκες σου, ή θέλεις να δεις τι άλλες επιλογές υπάρχουν για νέους bloggers, τότε θα βρεις περισσότερες blogging πλατφόρμες παρακάτω. Κάθε πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί διαφορετικούς δημιουργούς περιεχομένου, επομένως θα χρειαστεί να τις ελέγξεις όλες έως ότου βρεις την κατάλληλη για εσένα.

  • Squarespace: Μια εξαιρετική και σύγχρονη πλατφόρμα η οποία σου επιτρέπει να δημιουργήσεις landing σελίδες, portfolios, ηλεκτρονικά καταστήματα και blogs.
  • Wix: Ένας website builder για να κατασκευάζεις κάθε είδους ιστοσελίδας, από απλά blogs μέχρι και ηλεκτρονικά καταστήματα, portfolios, landing σελίδες και ιστοσελίδες για μικρές επιχειρήσεις ή τοπικά καταστήματα.
  • Joomla: Μια CMS πλατφόρμα όπως το WordPress που απαιτεί web hosting και domain name, απευθύνεται σε πιο ειδικευμένους χρήστες και σου επιτρέπει να δημιουργήσεις κάθε είδους ιστοσελίδας, από απλές έως και περίπλοκες και επαγγελματικές ιστοσελίδες για μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Blogger: Η blogging πλατφόρμα της Google που παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους χωρίς περιορισμούς και σου παρέχει ένα sub-domain. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που κάποτε ήταν απ’ τις γνωστότερες παγκοσμίως, ενώ πλέον αποτελεί “πλατφόρμα φάντασμα”, με ολοένα και λιγότερους χρήστες να την χρησιμοποιούν, έχοντας μείνει αρκετά πίσω απ’ τις υπόλοιπες του χώρου.

Διάβασε το άρθρο που είχα γράψει “WordPress ή Blogger;” για να δεις τις διαφορές μεταξύ των δύο πλατφορμών, μιας και πρόκειται για τις δύο κύριες επιλογές που επιλέγουν οι περισσότεροι νέοι bloggers στην Ελλάδα.

3ο Βήμα: Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα εργαλεία

Notion Podcast Template

Είτε πρόκειται για τη διαμόρφωση του νέου σου blog, είτε για το περιεχόμενο που θα γράφεις και θα δημοσιεύεις, είτε ακόμα και για να παρακολουθείς τη πρόοδο των ανταγωνιστικών blogs, υπάρχουν ορισμένα βασικά και χρήσιμα εργαλεία που εκατομμύρια bloggers χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Αν και θα βρεις εκατοντάδες άλλα εργαλεία, όλα τα παρακάτω προγράμματα, οι εφαρμογές, οι ιστοσελίδες και οι πλατφόρμες είναι προσωπικές μου προτιμήσεις που χρησιμοποιώ σε όλα μου τα blogs και τα YouTube και Podcast κανάλια.

  • Notion: Το Notion είναι το απόλυτο εργαλείο για να δημιουργείς editorial calendars, to-do λίστες, να οργανώνεις το περιεχόμενο του blog σου, να σημειώνεις όλες τις ιδέες σου, να δημιουργείς στρατηγικά πλάνα, να ετοιμάζεις τα προσχέδια των βίντεο ή των podcast επεισοδίων σου και πολλά πολλά ακόμα.
  • Canva: Το Canva αποτελεί τη νούμερο ένα στάση για να δημιουργείς λογότυπα, εξώφυλλα, social media posts, φωτογραφίες για τα newsletters σου, banners και πολλά ακόμα. Ακόμα κι αν σκέφτεσαι να δημιουργήσεις ένα eBook για το blog σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία για να το σχεδιάσεις, να το μορφοποιήσεις, να το γράψεις και στη συνέχεια να το εξάγεις σε PDF μορφή.
  • Microsoft 365: Επιλέγοντας ένα από τα συνδρομητικά πακέτα της Microsoft, όχι μόνο θα έχεις στη διάθεση σου όλη τη σουίτα προγραμμάτων των Microsoft Office, αλλά και 1TB αποθηκευτικού χώρου στο OneDrive ώστε να διατηρείς backup του blog σου, να μοιράζεσαι αρχεία, να παρέχεις αρχεία προς κατέβασμα, να παρέχεις από εκεί το Media Kit και το Press Kit του blog σου, ή ακόμα και τα eBooks που έχεις γράψει.
  • Rank Math SEO Pro: Το Rank Math SEO αποτελεί τη νούμερο ένα στάση για κάθε blogger που έχει το blog του στο WordPress. Το πρόσθετο σου επιτρέπει να βελτιστοποιήσεις ολόκληρο το blog σου για τις μηχανές αναζήτησης, να το συνδέσεις με τη Google και τη Bing και ένα εργαλείο που βαθμολογεί και παρέχει προτάσεις για τη βελτιστοποίηση κάθε άρθρου ή σελίδας που έχεις δημιουργήσει.
  • Broken Links Checker: Ένα απλό και πρακτικό πρόσθετο για το WordPress που σε ενημερώνει κάθε φορά που βρίσκει ένα σπασμένο σύνδεσμο προς μια εξωτερική ιστοσελίδα. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρείς όλους τους συνδέσμους διορθωμένους, κάτι το οποίο βοηθάει στην κατάταξη ενός άρθρου στα αποτελέσματα αναζήτησης.
  • FlyingPress & FlyingCDN: Θέλεις να βελτιστοποιήσεις την ταχύτητα του WordPress blog σου, αλλά δεν θέλεις να ασχοληθείς καθόλου με τεχνικά και θέλεις όλη η διαδικασία να διαρκέσει μόλις μερικά λεπτά; Αν η απάντηση είναι ‘ναι’, τότε το FlyingPress πρόσθετο θα σου λύσει τα χέρια, παρέχοντας αυτόματη βελτιστοποίηση της ταχύτητας.
  • Audacity: Ένα δωρεάν και ανοιχτού-κώδικα πρόγραμμα για να ηχογραφείς τα podcast επεισόδια σου, ή ακόμα και να ηχογραφείς και να παρέχεις τα άρθρα σου με ήχο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη δημιουργία Audiobooks.
  • Unsplash, Pexels & Pixabay: Πρόκειται για τις τρεις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα, τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιείς είτε για προσωπικούς είτε για εμπορικούς σκοπούς. Οι δύο τελευταίες ιστοσελίδες παρέχουν και δωρεάν βίντεο και μουσική.

Επισκέψου τον Κατάλογο του Inkstory για να βρεις ακόμα περισσότερες εφαρμογές, προγράμματα, υπηρεσίες και πλατφόρμες που απευθύνονται σε bloggers, vloggers και podcasters. Θα βρεις και υπηρεσίες για να αυξήσεις το εισόδημα από το blog σου.

4ο Βήμα: Δημιούργησε τις βασικές σελίδες και τις κατηγορίες

Πως να προωθήσεις το e-shop και τα προϊόντα σου το 2022
© Christin Hume στο Unsplash.

Ακόμα κι αν θελήσεις να εγγραφείς στο δίκτυο της Google AdSense ώστε να προβάλλεις διαφημίσεις και έχεις περισσότερα από 25-30 δημοσιευμένα άρθρα, το δίκτυο μπορεί να απορρίψει το αίτημα σου επειδή δεν βρήκαν τις βασικές σελίδες που πρέπει να έχει κάθε blog.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αρκετές άλλες υπηρεσίες και affiliate δίκτυα, ενώ αν κάποιος αναζητήσει βασικές πληροφορίες και δεν τις βρει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ξανά επισκεφτεί το blog μας. Επιπλέον, υπάρχει πάντοτε και το νομικό κομμάτι και το νεότερο πρόβλημα με το GDPR κανονισμό, οπότε οι νέοι bloggers θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Οι βασικές σελίδες που πρέπει να έχει κάθε blog:

  • Μια “Σχετικά” σελίδα με πληροφορίες για τον κάτοχο του blog, την θεματολογία, τι αντιπροσωπεύει, ή οποιαδήποτε πληροφορία θεωρείς σημαντική να γνωρίζει κάποιος που επισκέπτεται για πρώτη φορά το blog σου.
  • Μια σελίδα “Επικοινωνίας ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μαζί σου. Μπορείς είτε να παρέχεις πληροφορίες όπως το email σου, ή ακόμα και να εισάγεις μια φόρμα επικοινωνίας ώστε να τη συμπληρώνουν.
  • Μια σελίδα “Πολιτική Απορρήτου” και μια “Όροι Χρήσηςόπου θα αναφέρονται οι βασικοί κανονισμοί για τη χρήση της ιστοσελίδας, με ποιον τρόπο – και αν – αποθηκεύεις, διατηρείς, επεξεργάζεσαι και προωθείς σε τρίτους τα δεδομένα κάθε χρήστη. Μπορείς να πάρεις τους δικούς μου και να τους μορφοποιήσεις ανάλογα.

Αν αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις μια στατική ή landing-page ως αρχική σελίδα στην οποία δεν εμφανίζονται τα πιο πρόσφατα άρθρα που έχεις δημοσιεύσει, τότε δημιούργησε και μια σελίδα “Blog” ώστε να παρέχεις μια λίστα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα σου.

Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις και επιπλέον σελίδες, όπως για παράδειγμα μια “Welcome” σελίδα για όσους σε επισκέπτονται πρώτη φορά από τα κοινωνικά δίκτυα, μια σελίδα για να κατεβάζουν το Media Kit, μια για να κατεβάζουν το Press Kit, ή ακόμα και μια σελίδα για να προωθήσεις ένα eBook, μια σειρά μαθημάτων που δημιούργησες, το Podcast σου κ.α.

Για να δημιουργήσεις νέες σελίδες στο WordPress, από το αριστερό πλαϊνό μενού πήγαινε Σελίδες -> Προσθήκη Νέας ή Όλες οι σελίδες.

Το blog σου θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης και ορισμένες βασικές κατηγορίες. Αν είσαι στο WordPress, τότε θα έχεις και κατηγορίες, αλλά και ετικέτες. Οι μηχανές αναζητήσεις δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία πλέον στις ετικέτες, οπότε αυτές βοηθάνε στο να οργανώνεις ακόμα καλύτερα και “βαθύτερα” το περιεχόμενο σου. Οι κατηγορίες θα είναι αυτές που θα ορίσουν τη βασική θεματολογία του blog και θα εμφανίζονται στο κύριο μενού.

Προσπάθησε να κρατήσεις λίγες κατηγορίες ώστε να μπορέσεις να τις γεμίσεις πιο γρήγορα με περιεχόμενο. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα πιο χρονοβόρο από ένα blog με πολλές διαφορετικές κατηγορίες και ένα άτομο να γράφει για όλες. Εστίασε σε 2-3 βασικές κατηγορίες – οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν και υπό-κατηγορίες – που γνωρίζεις καλά και ξεκίνα να τις γεμίζεις με άρθρα.

Για να προσθέτεις νέες κατηγορίες και υπό-κατηγορίες, για να διαχειρίζεσαι τις υπάρχουσες, ή ακόμα και για να διαγράφεις όσες δεν χρειάζεσαι, από το αριστερό πλαϊνό μενού του WordPress πήγαινε στα Άρθρα -> Κατηγορίες ή Ετικέτες. Για να γράψεις ένα άρθρο, πήγαινε στα Άρθρα -> Προσθήκη νέου.

5ο Βήμα: Γράψε και δημοσίευσε τα πρώτα σου άρθρα

WordPress Gutenberg Blocks
Gutenberg: Ο κειμενογράφος του WordPress.

Αν σκοπεύεις να ξεκινήσεις ένα blog για προσωπική χρήση, τότε ο αριθμός των δημοσιευμένων άρθρων δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο, καθώς μπορείς να το ανοίξεις και με ένα μόλις άρθρο. Παρόλα αυτά, αν σκοπεύεις να μετατρέψεις το blog σου σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, τότε θα χρειαστεί να δημοσιεύσεις τουλάχιστον 25-30 άρθρα προτού ξεκινήσεις να κάνεις αιτήσεις σε online υπηρεσίες και affiliate δίκτυα.

Για να ξεκινήσεις να βλέπεις τους αριθμούς των στατιστικών σου να αυξάνονται, θα πρέπει να γράψεις τουλάχιστον 100-200 άρθρα για αρχή, ενώ κάπου στα 350-500 άρθρα οι bloggers ξεκινούν και βλέπουν το πρώτο τους σταθερό εισόδημα. Για να το καταφέρεις ωστόσο αυτό, θα χρειαστεί να εστιάσεις σε ορισμένα πολύ βασικά πράγματα.

Για να καταφέρει ένα άρθρο σου να αποκτήσει την πρώτη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και της Bing, αρκετοί παράγοντες ορίζονται πίσω απ’ τον αλγόριθμο, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Πόσο σωστά έχει βελτιστοποιηθεί το εκατοστέ άρθρο για τις μηχανές αναζήτησης, και πόσο καλά παρέχει μια απάντηση.
  • Πόσο γρήγορος και σωστά στημένος είναι ο σχεδιασμός της εκατοστέ ιστοσελίδας.
  • Πόσα backlinks λαμβάνει το εκατοστέ domain name από άλλες εξωτερικές ιστοσελίδες.
  • Ποιο είναι το συνολικό χρονικό όριο που κάθονται οι επισκέπτες σε αυτό το άρθρο, όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιο υψηλή κατάταξη θα λαμβάνει.
  • Αν υπάρχουν σχόλια ή αντιδράσεις στο άρθρο.
  • Αν έχει γίνει σωστό backlinking (δηλαδή πόσους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνδέσμους έχει ένα άρθρο, και αν αυτοί οδηγούν σε παρόμοια ή άσχετα άρθρα).
  • Ο συνολικός αριθμός λέξεων του άρθρου (διάβασε περισσότερα για τα μεγάλα άρθρα εδώ).

Φυσικά, μπορείς να καταφέρεις να κερδίσεις τον ίδιο ή και περισσότερο κόσμο με λιγότερα άρθρα, αλλά όλα έχουν να κάνουν όπως προανέφερα με αρκετούς παράγοντες και με το πόση ζήτηση έχουν τα άρθρα που θα επιλέξεις να γράψεις.

6ο Βήμα: Κάνε εγγραφή στην Google AdSense και Linkwise

Πόσο κόσμο πρέπει να έχει ένα blog για να βάλει AdSense διαφημίσεις;

Η Google AdSense σου επιτρέπει να εγγραφείς στο δίκτυο της και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσεις είτε τις χειροκίνητες είτε τις αυτοματοποιημένες διαφημίσεις της. Με κάθε κλικ που θα γίνεται πάνω σε μια διαφήμιση, θα κερδίζεις κάποια λεπτά. Με αρκετούς χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως, μπορείς να κερδίζεις από μερικές χιλιάδες έως και εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

Για να μπορέσει το blog σου να εγκριθεί στο δίκτυο της AdSense θα πρέπει να καλύπτει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να μην περιλαμβάνει περιεχόμενο αποκλειστικά για ενηλίκους.
  • Να είσαι άνω των 18 ετών.
  • Να υπάρχουν τουλάχιστον 25-30 μοναδικά δημοσιευμένα άρθρα.
  • Να μην έχεις λογαριασμό με τα ίδια στοιχεία με άλλο email.
  • Να υπάρχουν οι βασικές σελίδες όπως Σχετικά, Επικοινωνία και Πολιτική Απορρήτου.
Η Linkwise είναι το καλύτερο ελληνικό affiliate δίκτυο
Linkwise

Η Linkwise από την άλλη πλευρά είναι ένα ελληνικό affiliate δίκτυο το οποίο σου επιτρέπει να συνεργάζεσαι με διάφορες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις προωθώντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και λαμβάνοντας μια προμήθεια για κάθε ολοκληρωμένη αγορά.

Το affiliate marketing λαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό από το μηνιαίο εισόδημα κάθε full-time blogger, ενώ μπορείς να δημιουργήσεις έσοδα εισάγοντας affiliate συνδέσμους στα άρθρα σου. Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα στις μέρες μας, είναι συνδυάζοντας τις διαφημίσεις της Google AdSense με το affiliate marketing.

7ο Βήμα: Καταχώρησε το blog σου στο Search Console και το Webmaster Tools

Τι είναι το SEO; (Search Engine Optimization) με απλά λόγια
Google Search Console

Μιας και εκατομμύρια άρθρα δημοσιεύονται καθημερινά και ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, ένας εύκολος τρόπος για να ειδοποιήσουμε τις μηχανές αναζήτησης πως έχουν ξεκινήσει ένα blog είναι καταχωρώντας το χειροκίνητα σε αυτές.

Τα καλά νέα είναι πως τόσο η Google όσο και η Bing παρέχουν στους κατόχους ιστοσελίδων το δικό τους περιβάλλον για να παρακολουθούν βασικά στατιστικά, να ελέγξουν για τυχόν σφάλματα, καθώς επίσης και για να καταχωρούν τους URL συνδέσμους τους.

Για να ξεκινήσεις, διάβασε τον βήμα προς βήμα οδηγό που έγραψα για το τι είναι το Google Search Console και πως να καταχωρήσεις το blog σου. Μόλις καταχωρήσεις το blog και το sitemap του blog σου στο Search Console, στη συνέχεια επισκέψου το Bing Webmaster Tools, κάνε σύνδεση με το λογαριασμό σου και το εργαλείο θα σου δώσει την δυνατότητα να εισάγεις το blog και όλα τα στοιχεία του από το Google Search Console στο Bing Webmaster Tool.

Μόλις συνδέσεις το blog σου και στις δύο υπηρεσίες και έχεις αποκτήσει το Rank Math SEO Pro, στη συνέχεια θα έχεις την δυνατότητα μέσα από τις ρυθμίσεις του πρόσθετου να συνδέσεις το Search Console και το Webmaster Tools.

Επιπλέον, θα έχεις την δυνατότητα να εγκαταστήσεις και το Instant Indexing πρόσθετο του Rank Math, το οποίο μόλις συνδέσεις, η Google και η Bing θα ενημερώνονται αυτόματα κάθε φορά που δημοσιεύεις ένα καινούργιο άρθρο ή μια σελίδα, κάθε φορά που κάνεις μια αλλαγή, ή κάθε φορά που διαγράφεις ένα άρθρο, μια σελίδα, μια κατηγορία ή μια ετικέτα.

Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο που δημιούργησα για το πως να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις το Rank Math SEO στο WordPress, έτσι ώστε να έχεις από την αρχή ακόμα μια βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα.

8ο Βήμα: Να είσαι συνεπής

Το blogging απαιτεί μεγάλη επένδυση χρόνου για όσους ενδιαφέρονται να το μετατρέψουν σε μια πηγή εισοδήματος. Για να καταφέρεις να μαζέψεις αρκετή οργανική κίνηση από τις μηχανές αναζήτησης και να διατηρείς την πρωτιά σε αρκετά αποτελέσματα με υψηλή ζήτηση, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις ποιοτικό και μοναδικό περιεχόμενο που είναι σωστά βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης.

Θα πρέπει να δημιουργήσεις επίσης ένα γρήγορο και εύκολο στη περιήγηση blog, που να περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές πληροφορίες, να είναι mobile-friendly (τα περισσότερα είναι στις μέρες μας) και να σιγουρευτείς πως επιλύεις πάντοτε όλα τα σφάλματα, τις ειδοποιήσεις, τις προτάσεις και τα προβλήματα που εμφανίζονται στο Google Search Console και στο Bing Webmaster Tools.

Αν επιτρέπεις τα σχόλια στα άρθρα σου, τότε προσκάλεσε τους αναγνώστες σου να αναφέρουν τις απόψεις τους στα σχόλια στο τέλος του άρθρου. Τα σχόλια βοηθάνε τόσο στο να διατηρείς μια αλληλεπίδραση με το κοινό σου, όσο και στο να αυξάνεται ο συνολικός χρόνος που κάθονται σε ένα άρθρο. Στα στατιστικά σου οι προβολές θα αυξηθούν επίσης αρκετά και, αν τα συνδυάσεις όλα μαζί, θα δεις το άρθρο σου να ανεβαίνει κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και Bing.

Η συνέπεια είναι το παν εδώ, καθώς πρέπει να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα για το κάθε πότε θα γράφεις και θα δημοσιεύεις νέα άρθρα, παραμένοντας όσο πιο συνεπής γίνεται με αυτό. Γράφοντας περίπου 3-5 άρθρα την εβδομάδα θα σε βοηθήσει να δεις τα πρώτα σου υψηλά στατιστικά να καταφτάνουν περίπου 4-5 μήνες αργότερα. Αν θέλεις να αυξήσεις την ταχύτητα και να μειώσεις τον χρόνο, τότε προσπάθησε να γράφεις 1-2 άρθρα ημερησίως.

Το να είσαι συνεπής με τις απαντήσεις σου στα σχόλια είναι επίσης σημαντικό, ενώ αν επιλέξεις να δημιουργήσεις σελίδες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, θα πρέπει να απαντάς και εκεί.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

5 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
5 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;