Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

WordPress.org vs WordPress.com – Ποια είναι η διαφορά;

Share

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχει κάθε καινούργιος blogger για το WordPress, είναι η επιλογή ανάμεσα στο WordPress.org και το WordPress.com, τα οποία έχουν την ίδια ονομασία, αλλά είναι ολίγο διαφορετικά μεταξύ τους και απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό.

Το WordPress είναι η πιο δημοφιλής blogging πλατφόρμα αυτή την στιγμή. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η νούμερο ένα επιλογή για πάρα πολλούς αρχάριους και επαγγελματίες bloggers. Τα δεδομένα δεν λένε ψέματα. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πλευρές του WordPress που μπερδεύουν πάρα πολλούς αρχάριους χρήστες και δυσκολεύονται να επιλέξουν μια από τις δύο.

Υπάρχει το WordPress.com… και υπάρχει και το WordPress.org. Και είναι εντελώς διαφορετικά.

WordPress.org vs WordPress.com: Οι διαφορές

WordPress.com: Είναι μια blogging πλατφόρμα στην οποία μπορείς να εγγραφείς και να δημιουργήσεις κατευθείαν το δικό σου blog (κάτι σαν το Blogger της Google).

WordPress.org: Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο απαιτεί web hosting και domain name για να ξεκινήσεις το πρώτο σου blog/site/e-shop κ.τ.λ.

WordPress.comWordPress.org
1) Προσφέρει δωρεάν hosting, αλλά σου παρέχει μόλις 3GB χωρητικότητας.1) Δεν έρχεται με δωρεάν hosting, θα χρειαστεί να ψάξεις μια hosting εταιρεία.
2) Σου παρέχει δωρεάν subdomain. Για παράδειγμα, κάτι σαν τοblogμου.wordpress.com. Αν θέλεις το δικό σου domain name (σε .gr ας πούμε), θα χρειαστεί να πληρώσεις για το Premium ή το Business πακέτο.2) Θα χρειαστεί να αγοράσεις το δικό σου domain name από κάποια hosting εταιρεία για να λειτουργήσει το blog σου. Το domain το πληρώνεις συχνά ανά ένα ή δύο χρόνια και είναι αρκετά οικονομικό.
3) Η εταιρεία σου παρέχει βασική ασφάλεια για το blog σου και θα πρέπει να κρατάς από μόνος σου backups. Αν πληρώσεις, γίνονται όλα αυτόματα.3) Υπάρχει μια σχετική ασφάλεια από την hosting εταιρεία, αλλά τα περισσότερα θα πρέπει να τα κάνεις ο ίδιος σου (συχνά με third-party WordPress πρόσθετα).
4) Όλα τα τεχνικά προβλήματα και η ταχύτητα του blog σου διαχειρίζονται από το WordPress.com. Αν υπάρξει πρόβλημα ή χαλάσει κάτι, θα πρέπει αναγκαστικά να περιμένεις μέχρι να το φτιάξουν.4) Χρησιμοποιείς διάφορα πρόσθετα για τη ταχύτητα του blog σου και τις ρυθμίσεις. Χρειάζεται λίγη δουλειά για να τα εφαρμόσεις όλα, αλλά εν τέλη θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο του blog σου.
5) Προσφέρει έναν μικρό αριθμό θεμάτων και δεν παρέχει όλες τις επιλογές για να προσαρμόσεις τα θέματα σου εκτός κι αν πληρώσεις (δεν μπορείς να ανεβάσεις θέμα).5) Σου επιτρέπει να εγκαταστήσεις όποιο θέμα επιθυμείς, να το προσαρμόσεις όπως θες, να δημιουργήσεις το δικό σου ή να ανεβάσεις ένα έτοιμο από κάποια ιστοσελίδα.
6) Δεν σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις third-party πρόσθετα. Σου παρέχει μόνο ότι υπάρχει ήδη μέσα προ-εγκατεστημένο  και δεν μπορείς να βάλεις έξτρα εργαλεία στο blog σου.6) Σου επιτρέπει να εγκαταστήσεις όσα πρόσθετα επιθυμείς εντελώς δωρεάν, να δημιουργήσεις τα δικά σου ή ακόμα να ανεβάσεις & εγκαταστήσεις κάποια που αγόρασες από άλλες υπηρεσίες.
7) Δεν μπορείς να βάλεις τις δικές σου διαφημίσεις στο blog σου. Το WordPress προσθέτει τις δικές του διαφημίσεις στο blog σου και δεν παίρνεις κάποιο εισόδημα από αυτές. Θα πρέπει να πληρώσεις για να αφαιρεθούν.7) Μπορείς να έχεις όσες διαφημίσεις μπορούν να χωρέσουν στο blog σου. Είναι 100% δικό σου και όλο το εισόδημα μπαίνει στην τσέπη σου. Εταιρείες όπως η Adsense είναι συχνά η πιο κατάλληλη επιλογή.

WordPress.org vs WordPress.com: Ποιο είναι πιο οικονομικό;

Google AdSense εναλλακτικές για να βγάζεις χρήματα

Αν και το WordPress.com παρέχει ένα δωρεάν πακέτο για να κάνεις το πρώτο σου ξεκίνημα, για να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας, θα χρειαστεί να αναβαθμίσεις σε ένα από τα συνδρομητικά τους πακέτα. Το WordPress.com περιορίζει επίσης τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης, οπότε κάθε πακέτο σου παρέχει διαφορετική χωρητικότητα.

Επιπλέον, για να έχεις την δυνατότητα να συνδέσεις το Google Analytics, να προβάλλεις διαφημίσεις, να αφαιρέσεις το copyright του WordPress.com και να αποκτήσεις πρόσβαση στα SEO εργαλεία, αλλά και για να εγκαθιστάς plugins και themes, θα χρειαστεί να αναβαθμίσεις στο Business πακέτο, το οποίο αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο κοστίζει 8.00€ μηνιαίως (εφόσον πληρώνεται ετησίως).

Στο WordPress.org τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Αντί για μια μικρή λίστα με ορισμένα βασικά πακέτα, έχεις στην διάθεση σου εκατοντάδες χιλιάδες web hosting εταιρείες για να επιλέξεις, ανάλογα με τα όσα παρέχουν και τις τιμές τους. Web Hosting εταιρείες όπως η Hostinger, η Top.Host, στη TsoHost, το Papaki, μεταξύ άλλων, παρέχουν εξαιρετικά πακέτα και domain names σε διάφορες καταλήξεις για να ξεκινήσεις γρήγορα και δυναμικά. Με το WordPress.org, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποκτήσεις ένα web hosting πακέτο και ένα domain name και στη συνέχεια θα έχεις πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της πλατφόρμας, χωρίς έξτρα χρεώσεις.

  • WordPress.com – Πληρώνεις ουσιαστικά την φιλοξενία και την διαχείριση του blog σου στην πλατφόρμα.
  • WordPress.org – Παρέχεται εντελώς δωρεάν, αλλά απαιτεί ένα web hosting (πακέτο φιλοξενίας) και ένα domain name.

Με πιο απλά λόγια, στο WordPress.org μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα μηναία έξοδα που θα έχει η ιστοσελίδα σου, ενώ στο WordPress.com θα πρέπει να συμβιβαστείς με τα διαθέσιμα πακέτα της υπηρεσίας. Επιπλέον, ένα web hosting πακέτο και ένα domain name κοστίζουν λιγότερα χρήματα ετησίως απ’ ότι το Business πακέτο του WordPress.com, το οποίο και πάλι σε περιορίζει αν θέλεις να δημιουργήσεις ηλεκτρονικό κατάστημα. Τέλος, το WordPress.org παρέχει μεγαλύτερη γκάμα διαθέσιμων themes και plugins, καθώς μπορείς να κατεβάζεις ή να αγοράζεις από τρίτες ιστοσελίδες και στη συνέχεια να τα εγκαθιστάς στην ιστοσελίδα σου.

Περιβάλλον χρήσης και ευκολία διαχείρισης

Ενώ και οι δύο εκδόσεις του WordPress είναι ιδιαίτερα παρόμοιες μεταξύ τους, το περιβάλλον χρήσης αλλάζει σε ορισμένα σημεία. Για παράδειγμα, στο WordPress.com έχεις δύο διαθέσιμα περιβάλλοντα: Το πρώτο είναι το βασικό γραφικό περιβάλλον της υπηρεσίας και το δεύτερο είναι ο Πίνακας Ελέγχου του WordPress, αλλά ολίγο διαφορετικός και με αλλαγμένο σχεδιασμό. Στο WordPress.org, από την άλλη πλευρά, έχεις τον βασικό Πίνακα Ελέγχου με όλα τα χαρακτηριστικά και τις επιλογές και το Control Panel που χρησιμοποιεί η web hosting εταιρεία που βρίσκεσαι (όπως για παράδειγμα το cPanel ή το Plesk).

Αν και στο WordPress.org δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχεις ιδιαίτερα πολλές γνώσεις πάνω στα Control Panels, είναι αρκετά χρήσιμα όταν θέλεις να δημιουργείς email λογαριασμούς, να κρατάς αντίγραφα ασφαλείας (backups), να αποκτάς πρόσβαση στα αρχεία του WordPress, να ενημερώνεις τις εκδόσεις της PHP και πολλά ακόμα. Στο WordPress.com, από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία αποφασίζει για τις ρυθμίσεις, την διαχείριση και τον τρόπο λειτουργίας της ιστοσελίδας σου. Επιπλέον, στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress.com θα βλέπεις μόνο τις επιλογές που έχεις ξεκλειδωμένες βάση του πακέτου που έχεις.

WordPress.org vs WordPress.com: Ποιο να προτιμήσεις και γιατί;

Η προτίμηση μιας έκδοσης είναι σημαντική για την μελλοντική πορεία της ιστοσελίδας / blog σου. Το τελευταίο που θέλεις άλλωστε είναι να μπεις στην διαδικασία μεταφοράς λίγο καιρό αργότερα. Προσωπικά, προτιμώ περισσότερο το WordPress.org με δικό μου πακέτο φιλοξενίας και domain name. Τουλάχιστον, αυτό μου δίδαξαν περισσότερα από 12 χρόνια εμπειρίας με το WordPress.

Αν και λατρεύω την δουλειά που έχει κάνει η Automattic με το WordPress.com, δεν θα μπορούσα ποτέ να εμπιστευτώ την δουλειά μου στα χέρια μας άλλης εταιρείας. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους απέφευγα πάντα να χρησιμοποιώ υπηρεσίες τρίτων για τις ιστοσελίδες και τους πελάτες μου. Αν μια μέρα η υπηρεσία αποφασίσει πως η ιστοσελίδα σου δεν είναι συμβατή με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου της, έχει κάθε δικαίωμα να απενεργοποιήσει εντελώς τον λογαριασμό σου χωρίς δεύτερη προειδοποίηση. Αυτό σημαίνει πως θα χάσεις όλη την δουλειά που έκανες, εκτός αν κρατούσες χειροκίνητα backups ανά τακτικά χρονικά διαστήματα – και πίστεψε με, το έχω δει να συμβαίνει αρκετές φορές.

Έχοντας όμως μια self-hosted ιστοσελίδα με ένα αξιοπρεπές hosting πακέτο και ένα domain name, σημαίνει πως εσύ ορίζεις τους δικούς σου Όρους Χρήσης και την δική σου Πολιτική Απορρήτου. Φυσικά, η web hosting εταιρεία έχει και αυτή τους δικής τους όρους και την δική της πολιτική, αλλά εκτός και αν διαχειρίζεσαι ένα εντελώς παράνομο site, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι – άσε που κρατάς συνεχώς backups και σε εξωτερικές cloud υπηρεσίες όπως το Microsoft OneDrive η το Google Drive.

Θετικά και αρνητικά:

Ο καλύτερος τρόπος φυσικά για να συγκρίνεις τις δύο εκδόσεις είναι να δεις σε μια λίστα τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε μιας.

WordPress.com

Τα θετικά και τα αρνητικά του WordPress.com, βάση της προσωπικής μου εμπειρίας:

Θετικά:
  • Σου παίρνει λιγότερο χρόνο να δημιουργήσεις ένα blog στο WordPress.com απ’ ότι στο WordPress.org.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρχάριους. Ακόμη κι αν ανοίγουν το πρώτο τους blog.
  • Κάνει αυτόματα backups ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις εσύ τίποτα.
  • Είναι δωρεάν για απλά και μικρά blogs και παρέχει τεχνική υποστήριξη (αρκεί να ξέρεις Αγγλικά).
  • Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με τεχνικά και Control Panels όπως το cPanel ή το Plesk.
Αρνητικά:
  • Το δωρεάν πακέτο έχει αρκετούς περιορισμούς. Δεν μπορείς να εγκαθιστάς plugins και έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις μόνο τα themes που είναι διαθέσιμα στη Βιβλιοθήκη του WordPress και όχι από τρίτες ιστοσελίδες όπως το ThemeForest.
  • Η ιστοσελίδα σου θα πρέπει να είναι συμβατή με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του WordPress.com. Στην περίπτωση που η εταιρεία εντοπίσει κάποιο ζήτημα, έχει το δικαίωμα να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό σου.
  • Το κόστος αναβάθμισης των πακέτων που παρέχει η υπηρεσία είναι λίγο ακριβά γι ‘αυτά που παρέχουν. Παρόλα αυτά, δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς ποτέ με τα τεχνικά.

WordPress.org

Τα θετικά και τα αρνητικά του WordPress.org, βάση της προσωπικής μου εμπειρίας:

Θετικά:
  • Όλες οι δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και οι επιλογές του WordPress είναι διαθέσιμες μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου.
  • Είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα λογισμικό με εκατοντάδες διαθέσιμα θέματα και πρόσθετα, καθώς επίσης και την δυνατότητα να εγκαθιστάς themes και plugins από ιστοσελίδες τρίτων.
  • Είσαι σε πλήρη έλεγχο του blog σου και μπορείς να κάνεις ότι θέλεις με αυτό.
  • Έχεις την απόλυτη ελευθερία και δεν βασίζεσαι σε Όρους Χρήσης και Πολιτικές Απορρήτου άλλων υπηρεσιών.
Αρνητικά:
  • Απαιτεί web hosting και domain name, μια διαδικασία την οποία για κάποιο λόγο αρκετοί “φοβούνται” – όσο εύκολη και αν είναι.
  • Αν η ιστοσελίδα σου αποκτήσει τεράστια κίνηση, θα χρειαστεί να την μεταφέρεις σε έναν VPS ή Dedicated Server, κάτι το οποίο απαιτεί ορισμένες γνώσεις. Παρόλα αυτά, πολλές εταιρείες αναλαμβάνουν μεταφορές, ενώ το κόστος για να το κάνει ένας προγραμματιστής είναι μικρό. Αλλά αν φτάσει σε αυτό το επίπεδο, τότε θα βγάζει αρκετά χρήματα για να καλύπτει κάθε εργασία.

Σύνοψη…

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το WordPress.org αποδεικνύεται η καλύτερη επιλογή για τους bloggers που δεν φοβούνται να “λερώσουν” τα χέρια τους, αλλά και γι ‘αυτούς που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του blog τους. Είναι επίσης η ιδανική επιλογή για επαγγελματίες bloggers ή για χρήστες που θέλουν να ανοίξουν μια ιστοσελίδα ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για την επιχείρηση τους.

Το WordPress.com από την άλλη πλευρά, προτείνετε για τα προσωπικά blogs και ιστοσελίδες που θέλουν απλά να δημοσιεύουν άρθρα ή να παρέχουν πληροφορίες χωρίς τη δυνατότητα να βγάζουν εισόδημα, εκτός αν αναβαθμίσουν σε ένα από τα διαθέσιμα συνδρομητικά πακέτα της υπηρεσίας. Είναι επίσης ιδανική επιλογή για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν ποτέ με τα τεχνικά, αλλά το σηκώνει και ο προϋπολογισμός τους.


Υ.Γ. Αν χρειάζεσαι βοήθεια με την αγορά web hosting, domain name και την εγκατάσταση του WordPress.org, επικοινώνησε μαζί μου και ευχαρίστως να αναλάβω την μεταφορά ή το στήσιμο του blog, την βελτιστοποίηση του server / hosting πακέτου και οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.

11 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
11 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;