Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Δημιουργία Media Kit για blogs – Δωρεάν, εύκολα και γρήγορα! [Βίντεο]

Share

Κάθε blogger πρέπει να έχει ένα media kit αρχείο για το blog του, καθώς είναι αυτό που θα παρουσιάζει σε κάθε διαφημιστική εταιρεία. Η δημιουργία media kit είναι μια πανεύκολη, γρήγορη και εντελώς δωρεάν διαδικασία, την οποία μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας (είτε ειδικευμένος, είτε αρχάριος).

Αρχικά, αξίζει να αναφέρω πως αυτός ο οδηγός αφορά τον εύκολο τρόπο με τον οποίο μπορείς να φτιάξεις ένα media kit για το blog σου και όχι τον επαγγελματικό τρόπο. Οι γνωστοί bloggers δημιουργούν media kit για τα blogs τους μέσω της σουίτας προγραμμάτων της Adobe (στην οποία περιλαμβάνεται το Photoshop, Illustrator, InDesign κ.α.). Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να φτιάξεις κι εσύ ένα επαγγελματικό media kit με τη χρήση του Canva – ένα δωρεάν online εργαλείο για το οποίο θα συζητήσουμε στον σημερινό οδηγό.

Διάβασε επίσης (ή άκου το Podcast μας): Λόγοι που τα brands δεν ενδιαφέρονται να διαφημιστούν στο blog σου

Τι είναι το media kit και γιατί το χρειάζομαι;

Το media kit ουσιαστικά είναι ένα PDF αρχείο το οποίο προσθέτεις στην ‘Σχετικά‘ ή στην σελίδα της ‘Επικοινωνίας‘ του blog σου με σκοπό να το κατεβάσουν και να το προβάλουν οι διαφημιστικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στο blog σου.

Μέσα από το media kit αναφέρεις συχνά τα παρακάτω:

  • Ποιος είσαι
  • Περί τίνος έχει να κάνει το blog σου
  • Πόσους followers έχεις στα κοινωνικά δίκτυα
  • Πόσους subscribers έχεις στο newsletter σου
  • Πόσους μηνιαίους επισκέπτες έχει το blog σου
  • Με ποιους τρόπους μπορεί μια επιχείριση να διαφημιστεί στο blog σου

Αυτά, τουλάχιστον, είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να παρέχει ένα blog μέσα στο media kit του. Κάθε μεγάλο και μικρό blog πρέπει να έχει το δικό του media kit αρχείο και χάρη στο Canva, η διαδικασία είναι παιχνιδάκι και υπόθεση μερικών λεπτών.

Παράδειγμα ενός Media Kit αρχείου

Το παρακάτω media kit αρχείο το δημιούργησα ως παράδειγμα και πρόσθεσα τις κατάλληλες εικόνες και λογότυπα του Inkstory, καθώς επίσης και την περιγραφή, τους social media και newsletter followers και πάει λέγοντας.

https://www.canva.com/design/DACzlRCdR1Y/view

Χρησιμοποίησε τα παραπάνω εικονίδια (< και >) για να δεις και τις υπόλοιπες σελίδες του media kit αρχείου.

Έχω παραλείψει αρκετά πράγματα φυσικά από το παραπάνω media kit, αλλά είναι ένα καλό παράδειγμα για να πάρεις μια πρώτη ιδέα.

Πως μπορώ να φτιάξω ένα media kit για το blog μου;

Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου απλό ή επαγγελματικό media kit αρχείο μέσω του Canva.com, ένα δωρεάν εργαλείο το οποίο σου επιτρέπει να δημιουργείς media kits, λογότυπα, εξώφυλλα, e-books, εικόνες για τα κοινωνικά δίκτυα, banners και πολλά ακόμα.

Δωρεάν – Το Canva παρέχει όλα τα έτοιμα πρότυπα του εντελώς δωρεάν, ακόμα και αυτά που γράφει πως είναι επί πληρωμής (περισσότερα στην αμέσως επόμενη ενότητα). Παρέχει επίσης δωρεάν stock φωτογραφίες, illustrations, σχέδια, γραμματοσειρές και πολλά ακόμα.

Επί πληρωμής – Το Canva παρέχει μερικά έτοιμα πρότυπα τα οποία είναι επί πληρωμής. Αυτά τα πρότυπα μπορείς να τα χρησιμοποιείς, καθώς η υπηρεσία χρεώνει τις φωτογραφίες που υπάρχουν μέσα σε αυτά και όχι το πρότυπο σαν σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, σε αυτά τα πρότυπα, απλά αντικαταστείς τις φωτογραφίες με δικές σου. Η υπηρεσία παρέχει επίσης επί πληρωμής stock φωτογραφίες, τις οποίες χρεώνει 1 δολάριο τη μια.

Πρώτο βήμα: Εγγραφή / σύνδεση στο Canva

Δημιουργία Media Kit για blogs - Δωρεάν, εύκολα και γρήγορα μέσω του Canva

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα δωρεάν λογαριασμό στην υπηρεσία του Canva. Αν έχεις ήδη λογαριασμό, απλά κάνε σύνδεση. Μπορείς να εγγραφείς επίσης με τον Facebook ή Google λογαριασμό σου.

Δεύτερο βήμα: Βρες και επέλεξε ένα έτοιμο media kit πρότυπο

Δημιουργία Media Kit για blogs - Δωρεάν, εύκολα και γρήγορα μέσω του Canva

Μόλις δημιουργήσεις τον λογαριασμό σου ή συνδεθείς μέσω των κοινωνικών σου δικτύων, στη συνέχεια θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα έτοιμο πρότυπο για να ξεκινήσεις να σχεδιάζεις το πρώτο σου media kit αρχείο. Μπορείς να βρεις αρκετά έτοιμα πρότυπα για media kits σε αυτή την σελίδα εδώ.

Τρίτο βήμα: Δημιουργία Media Kit

Δημιουργία Media Kit για blogs - Δωρεάν, εύκολα και γρήγορα μέσω του Canva

Μόλις βρεις το κατάλληλο πρότυπο που καλύπτει τις ανάγκες σου, στη συνέχεια απλά επέλεξε το και ξεκίνα να αντικαταστείς τις λέξεις, τις φωτογραφίες, τα χρώματα και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς. Μπορείς επίσης να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις σχέδια, φωτογραφίες, κείμενα και πάει λέγοντας.

Τέταρτο βήμα: Ανέβασε το media kit στο blog σου

Μόλις είσαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα του media kit, θα χρειαστεί να το ανεβάσεις στο blog σου. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

  • Μπορείς να κάνεις embed το media kit αρχείο σου απευθείας στο WordPress ή Medium blog σου (το Canva παρέχει έτοιμο σύνδεσμο τον οποίο κάνεις επικόλληση και μετατρέπεται σε widget, όπως έκανα στο παραπάνω παράδειγμα)
  • Μπορείς να ανεβάσεις το .pdf αρχείο στο blog σου με σύνδεσμο για να το κατεβάζουν εύκολα οι επιχειρήσεις ή οι αναγνώστες σου.
  • Τέλος, μπορείς επίσης να το ανεβάσεις στο OneDrive, Google Drive και πάει λέγοντας, και από εκεί να το κατεβάζουν ή να το προβάλλουν online οι διαφημιστικές εταιρείες.

Η δημιουργία media kit αρχείων είναι μια εύκολη, γρήγορη και δωρεάν διαδικασία την οποία μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας. Εσύ δημιούργησες μέσω του Canva ένα media kit αρχείο για το blog σου;

Άσε στα σχόλια στο τέλος του άρθρου το media kit αρχείο που δημιούργησες για να το δούμε και να σου πούμε τις απόψεις μας, καθώς επίσης και για να πάρουν ιδέες οι υπόλοιποι αναγνώστες και bloggers.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;