Το Google Site Kit είναι ένα ολοκαίνουργιο SEO/analytics plugin από την Google για το WordPress. Σου επιτρέπει να συνδεθείς με τις online μάρκετινγκ υπηρεσίες της Google, συμπεριλαμβανομένων του Search Console, Google Analytics, PageSpeed Insights, Google AdSense, Google Optimize και με το Google Tag Manager – όλα αυτά απευθείας μέσα από το WordPress σου.
Μόλις συνδέσεις όλες τις υπηρεσίες της Google, ή αυτές που σε ενδιαφέρουν περισσότερο, θα έχεις στη συνέχεια την δυνατότητα να δεις μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress στατιστικά για τις αναζήτησης από την μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, τα στατιστικά από το Analytics, πληροφορίες για την απόδοση όπως εμφανίζεται στο PageSpeed Insights, καθώς επίσης και άλλα στατιστικά τα οποία είναι σημαντικά για κάθε αρχάριο ή επαγγελματία blogger.
Να ‘σαι σίγουρος/η πάντως, πως ακόμα και αν είσαι εντελώς αρχάριος/α, θα έχεις πάλι την δυνατότητα να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις το plugin.
Το Site Kit plugin της Google δεν βρίσκεται πλέον σε δοκιμαστική έκδοση και μπορείς να το εγκαταστήσεις απευθείας μέσα από το WordPress, εύκολα και γρήγορα. Το plugin βρίσκεται εδώ.
Η Google ανακοίνωσε για πρώτη φορά το Site Kit για το WordPress στο WordCamp το 2018, και από τότε εργάζεται συνεχώς πάνω σε αυτό, παρέχοντας νέες ενημερώσεις και βελτιώνοντας το plugin. Το plugin είχε κυκλοφορήσει αρχικά σε δοκιμαστική έκδοση τον Ιούνιο του 2019, αλλά αυτή την στιγμή είναι πιο εύκολο στη χρήση και δεν περιλαμβάνει τα σφάλματα που είχε στην αρχή – γι ‘αυτό άλλωστε και προτείνω τώρα να το εγκαταστήσεις.
Τι ακριβώς κάνει το Google Site Kit στο WordPress;
Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβεις και να κατανοήσεις πλήρως τον κύριο σκοπό του συγκεκριμένου plugin. Με απλά λόγια, αυτό που κάνει το Google Site Kit plugin, είναι να συνδέει τις πιο σημαντικές υπηρεσίες και εργαλεία της Google στο WordPress blog σου, παρέχοντας σου τα πιο σημαντικά στατιστικά και δεδομένα.
Προτού προχωρήσεις με την εγκατάσταση του plugin, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως έχεις ήδη δημιουργήσει λογαριασμό για το blog σου και το έχεις συνδέσει με το Search Console και το Google Analytics. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε υπηρεσία θέλεις να σου εμφανίζει στατιστικά, θα πρέπει πρώτα να είναι συνδεδεμένη με το blog σου.
Χειροκίνητη εγκατάσταση του Google Site Kit στο WordPress
Όπως ανέφερα και παραπάνω, το plugin βρίσκεται πλέον σε επίσημη έκδοση και μπορείς να το εγκαταστήσεις απευθείας μέσα από το WordPress, πηγαίνοντας στα Πρόσθετα > Νέο πρόσθετο και αναζητώντας “Site Kit by Google“.
Βήματα εγκατάστασης:
1. Κατέβασε το plugin από την επίσημη σελίδα της εταιρείας εδώ (αν δεν το βρίσκεις, κάνε κλικ εδώ).

2. Μέσα από το WordPress σου πάνε στα Πρόσθετα -> Νέο Πρόσθετο > Μεταμόρφωση Πρόσθετου.

3. Ανέβασε το αρχείο που κατέβασες και κάνε κλικ στο Εγκατάσταση Τώρα.

Αν εγκατέστησες το plugin σωστά, τότε θα δεις την παρακάτω εικόνα και στο δικό σου WordPress blog.

Ρύθμιση του Google Site Kit plugin
Το πιστεύεις δεν το πιστεύεις, από εδώ και στο εξής όλη η υπόλοιπη διαδικασία θα είναι εντελώς αυτοματοποιημένη, που σημαίνει πως απλά θα συνδέεσαι με τον Google λογαριασμό σου και θα πατάς “αποδοχή,” ολοκληρώνοντας γρήγορα και εύκολα κάθε διαδικασία – εκτός από την πρώτη, εκεί απλά πρέπει να κάνεις μια αντιγραφή-επικόλληση.
Σύνδεση με τον Google λογαριασμό σου
1. Κάνε κλικ στον σύνδεσμο που σου παρέχεται για να μεταφερθείς στην επόμενη σελίδα (λόγο ορισμένων περιορισμένων από την μεριά της Google, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσεις το ad-block σου, εφόσον χρησιμοποιείς κάποιο).

2. Στη νέα σελίδα που θα μεταφερθείς, κάνε κλικ στην επιλογή “Get OAUTH CREDENTIALS“.

Το Google Site Kit plugin θα συλλέξει αυτόματα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το blog σου και θα τις περάσει αυτόματα στον client και στον κώδικα που σου παρέχεται. Κάνε αντιγραφή τον κώδικα που σου παρέχει η Google και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Done“.
4. Επικόλλησε τον κώδικα στο πεδίο που σου παρέχεται μέσα στο WordPress και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Proceed“.

5. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να συνδεθείς με τον Google λογαριασμό σου. Ο λογαριασμός με τον οποίο θα συνδεθείς θα πρέπει να είναι αυτός με τον οποίο συνδέεσαι για να δεις τα στατιστικά σου στο Google Analytics, ή τις διαφημίσεις σου στο AdSense και πάει λέγοντας.

6. Κάνε κλικ στον λογαριασμό με τον οποίο θέλεις να συνδεθείς και στη συνέχεια πάτα στην επιλογή “Allow” κάθε φορά που στην εμφανίζει.

7. Σιγουρέψου πως όλα εμφανίζονται με πράσινο και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Τώρα που το Google Site Kit είναι συνδεδεμένο με το WordPress σου, έχεις την δυνατότητα να κοιτάξεις ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά από το Dashboard του plugin. Από το αριστερό μενού, πάνε στο Site Kit > Dashboard.

Εκτός από το Dashboard που παρέχει το plugin, αν είσαι συνδεδεμένος στο blog σου και πας σε κάποιο άρθρο ή σε κάποια σελίδα και απλά βάλεις το βελάκι από το ποντίκι πάνω στο Site Kit, θα σου εμφανίσει τα στατιστικά για το συγκεκριμένο άρθρο ή την συγκεκριμένη σελίδα.

Από την παραπάνω εικόνα, μπορείς να δεις τα στατιστικά από ένα άρθρο του Inkstory που δημοσίευσα πριν από μερικές ώρες. Το Google Site Kit βρήκε κατευθείαν το άρθρο, άσχετα που το δημοσίευσα πριν από μερικές ώρες, και μου εμφάνισε σε δευτερόλεπτα τα στατιστικά του.
Σύνδεση με το Google Analytics και την Google AdSense
Η διαδικασία για να συνδέσεις το Google Analytics και την Google AdSense στο Google Site Kit είναι τόσο γελοία, που δεν χρειάζεται καν να αναφέρω τα βήματα ή να προσθέσω φωτογραφίες.
- Κάνε σύνδεση στο WordPress και από το αριστερό μενού πάνε στο Site Kit > Settings.
- Πάνε στην καρτέλα “Connect More Services” και κάνε κλικ στην επιλογή “Set up Analytics” ή “Set up AdSense” ή “Set up PageSpeed Insights” ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία θέλεις να συνδέσεις με το Site Kit plugin.
- Μόλις πατήσεις να κάνεις set up μια υπηρεσία, κάνε κλικ στην επιλογή “Proceed” για να συνεχίσεις.
- Τέλος, κάνε κλικ στις επιλογές “Allow” που σου εμφανίζει έως ότου συνδεθεί η υπηρεσία.
Όπως είπα και πριν, η διαδικασία για να συνδέσεις την οποιαδήποτε υπηρεσία είναι πανεύκολη και απαιτεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Η αρχή ήταν το “δύσκολο” κομμάτι.
Σύνοψη..
Όπως ανέφερα και σε προηγούμενα άρθρα μου, το WordPress είναι η πιο δημοφιλής CMS πλατφόρμα σε ολόκληρο τον κόσμο, με μεγάλη διαφορά στους αριθμούς από τις υπόλοιπες ανταγωνιστές πλατφόρμες. Οι “γίγαντες” του διαδικτύου, όπως η Google, επενδύουν αρκετά εκατομμύρια για να σιγουρευτούν πως δεν θα χάσουν τους χρήστες που φιλοξενούν τα blogs τους στο WordPress. Ως εκ τούτου, η εταιρεία ανακοινώνει και κυκλοφορεί συνεχώς νέα εργαλεία και υπηρεσίες που στοχεύουν αποκλειστικά στο WordPress, έτσι ώστε ακόμα και οι πιο αρχάριοι χρήστες να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αλλά και να κατανοούν τις υπηρεσίες της.
Διάβασε επίσης: Google Native Lazy-Load Plugin για το WordPress
Το Google Site Kit είναι μια πανέξυπνη κίνηση της Google για να συνδέει εύκολα ο καθένας τις υπηρεσίες και τα εργαλεία της εταιρείας με το WordPress. Αν και το plugin βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση, δεν υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας τα οποία θα έπρεπε να φοβάσαι, ενώ η εταιρεία αναμένεται να φέρει πολλά ακόμα νέα χαρακτηριστικά στο ολοκαίνουργιο plugin της.
Στο κοντινό μέλλον, θα ήταν ιδανικό αν η εταιρεία έφερνε την ενσωμάτωση των YouTube Analytics αλλά και του Google AdWords στο Site Kit plugin της.
Εσένα πως σου φαίνεται το Google Site Kit; Το εγκατέστησες στο blog σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω!
Featured Image Credits: Google & Austin Distel στο Unsplash
Με τις τόσες ευκολίες που παρέχονται στο wordpress θα με κάνεις να το προτιμήσω χαχαχα
Το καλύτερο είναι να δοκιμάσεις όσο το δυνατόν πιο πολλές blogging πλατφόρμες μπορείς και στη συνέχεια να επιλέξεις και να μείνεις με αυτήν που σου καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες. Το WordPress μιας και είναι ο αρχηγός των CMS πλατφορμών, είναι απόλυτα λογικό να υποστηρίζεται περισσότερο από όλες τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και της Google.
Μέχρι στιγμής, ποιες πλατφόρμες έχεις δοκιμάσει και ποιες είναι οι απόψεις σου για την καθεμία;
το blogger του google και το wordpress
Μόλις αξιώθηκα να διαβάσω το άρθρο και να το κατεβάσω. Πραγματικά, τα κάνει όλα μόνο του μόλις δώσεις πρόσβαση!
Ναι είναι απίστευτο plugin και συνεχώς το ενημερώνουν με νέα χαρακτηριστικά, επιλογές και υπηρεσίες. Έχει πολύ λίγο καιρό που βγήκε από την δοκιμαστική έκδοση, οπότε θα το κάνουν ακόμα καλύτερο με τον καιρό. Πως σου φαίνεται μέχρι στιγμής;
Υπέροχο στο πώς δείχνει τα Analytics και το Search Console. Αναμένω έγκριση για το Adsense για να δω πώς θα βάλει τις διαφημίσεις.
Αν επιλέξεις στο Site Kit plugin να προσθέσει και τον κώδικα διαφημίσεων, τότε θα γίνει το εξής: Η Google θα ξεκινήσει να προσθέτει αυτόματα τις διαφημίσεις της στο blog σου σε διάφορα σημεία. Για κάθε αναγνώστη, οι διαφημίσεις θα εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία. Μόλις συλλέξει όσα στατιστικά χρειάζεται, θα ξεκινήσει στη συνέχεια να τις εμφανίζει μόνο στα σημεία στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί τα περισσότερα κλικ.
Αν δεν θέλεις να τις προσθέτει αυτόματα, τότε μπορείς να επιλέξεις από τις ρυθμίσεις του plugin να μην προσθέτει τον αυτόματο κώδικα μέσα και να αντίθετα να δημιουργήσεις εσύ διαφημίσεις και να τις περάσεις χειροκίνητα στα σημεία που θέλεις να εμφανίζονται.
Βέβαια, οι αυτόματες διαφημίσεις είναι πλήρως βελτιστοποιημένες για desktops / laptops, smartphones, tablets, AMP σελίδες και πάει λέγοντας.
Σημείωση: Αν βάλεις τις αυτόματες διαφημίσεις, τότε μέσα από τον Google AdSense λογαριασμό σου θα έχεις επίσης την δυνατότητα να επιλέξεις πόσες διαφημίσεις θέλεις να εμφανίζονται στο blog σου. Μπορείς να το κάνεις ανά ποσοστό αν θυμάμαι σωστά, δηλαδή από το 1% έως το 100%. Στο Inkstory προς το παρόν τεστάρω το 70%, οπότε μπορείς να πάρεις μια γρήγορη ματιά από τις διαφημίσεις που έχω προσθέσει εδώ (αυτόματες).
Θα δοκιμάσω σίγουρα τον αυτόματο τρόπο αρχικά με μικρό αριθμό διαφημίσεων και μετά θα δω πώς θα το προσαρμόσω, αν χρειαστεί.
(Από τη στιγμή που έχω το plugin, γιατί εμφανίζεται μήνυμα να κατεβάσω το αρχείο ads.txt; Δε γίνεται αυτόματα αυτό μέσω του plugin;)
Πάρα πολύ χρήσιμο Παναγιώτη! Και πανευκολο στην εγκατασταση. Με βοήθησαν πολύ και οι σημειωσεις σου.Σ ευχαριστώ πολύ φίλε!
Να ‘σαι καλά, εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο! 🙂
Καλησπέρα Παναγιώτη, μόλις βρήκα το άρθρο εγκατέστησα το plugin κατευθείαν! Πολύ ωραία πρόταση, δεν το ήξερα. Απλά δεν έκανα αυτή τη διαδικασία, το έκανα αναζήτηση μέση του add plugin, φαντάζομαι το ίδιο είναι, όχι; Τα άρθρα σου είναι πολύ χρήσιμα, συνέχισε την καλή δουλειά!
Καλησπέρα Κική, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, με τη διαφορά πως όταν έγραφα το άρθρο το plugin δεν ήταν ακόμα διαθέσιμο μέσω του WordPress. Ελπίζω να σου αρέσει μέχρι και στιγμής και να βρίσκεις ενδιαφέρον. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!