Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Google Site Kit – Το νέο WordPress plugin που θα λατρέψεις

Share

Το Google Site Kit είναι ένα ολοκαίνουργιο SEO/analytics plugin από την Google για το WordPress. Σου επιτρέπει να συνδεθείς με τις online μάρκετινγκ υπηρεσίες της Google, συμπεριλαμβανομένων του Search Console, Google Analytics, PageSpeed Insights, Google AdSense, Google Optimize και με το Google Tag Manager – όλα αυτά απευθείας μέσα από το WordPress σου.

Μόλις συνδέσεις όλες τις υπηρεσίες της Google, ή αυτές που σε ενδιαφέρουν περισσότερο, θα έχεις στη συνέχεια την δυνατότητα να δεις μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress στατιστικά για τις αναζήτησης από την μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, τα στατιστικά από το Analytics, πληροφορίες για την απόδοση όπως εμφανίζεται στο PageSpeed Insights, καθώς επίσης και άλλα στατιστικά τα οποία είναι σημαντικά για κάθε αρχάριο ή επαγγελματία blogger.

Να ‘σαι σίγουρος/η πάντως, πως ακόμα και αν είσαι εντελώς αρχάριος/α, θα έχεις πάλι την δυνατότητα να εγκαταστήσεις και να ρυθμίσεις το plugin.

Το Site Kit plugin της Google δεν βρίσκεται πλέον σε δοκιμαστική έκδοση και μπορείς να το εγκαταστήσεις απευθείας μέσα από το WordPress, εύκολα και γρήγορα. Το plugin βρίσκεται εδώ.

Η Google ανακοίνωσε για πρώτη φορά το Site Kit για το WordPress στο WordCamp το 2018, και από τότε εργάζεται συνεχώς πάνω σε αυτό, παρέχοντας νέες ενημερώσεις και βελτιώνοντας το plugin. Το plugin είχε κυκλοφορήσει αρχικά σε δοκιμαστική έκδοση τον Ιούνιο του 2019, αλλά αυτή την στιγμή είναι πιο εύκολο στη χρήση και δεν περιλαμβάνει τα σφάλματα που είχε στην αρχή – γι ‘αυτό άλλωστε και προτείνω τώρα να το εγκαταστήσεις.

Τι ακριβώς κάνει το Google Site Kit στο WordPress;

Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβεις και να κατανοήσεις πλήρως τον κύριο σκοπό του συγκεκριμένου plugin. Με απλά λόγια, αυτό που κάνει το Google Site Kit plugin, είναι να συνδέει τις πιο σημαντικές υπηρεσίες και εργαλεία της Google στο WordPress blog σου, παρέχοντας σου τα πιο σημαντικά στατιστικά και δεδομένα.

Προτού προχωρήσεις με την εγκατάσταση του plugin, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως έχεις ήδη δημιουργήσει λογαριασμό για το blog σου και το έχεις συνδέσει με το Search Console και το Google Analytics. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε υπηρεσία θέλεις να σου εμφανίζει στατιστικά, θα πρέπει πρώτα να είναι συνδεδεμένη με το blog σου.

Χειροκίνητη εγκατάσταση του Google Site Kit στο WordPress

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το plugin βρίσκεται πλέον σε επίσημη έκδοση και μπορείς να το εγκαταστήσεις απευθείας μέσα από το WordPress, πηγαίνοντας στα Πρόσθετα > Νέο πρόσθετο και αναζητώντας “Site Kit by Google“.

Βήματα εγκατάστασης:

1. Κατέβασε το plugin από την επίσημη σελίδα της εταιρείας εδώ (αν δεν το βρίσκεις, κάνε κλικ εδώ).

Χειροκίνητη εγκατάσταση του Google Site Kit στο WordPress

2. Μέσα από το WordPress σου πάνε στα Πρόσθετα -> Νέο Πρόσθετο > Μεταμόρφωση Πρόσθετου.

Χειροκίνητη εγκατάσταση του Google Site Kit στο WordPress

3. Ανέβασε το αρχείο που κατέβασες και κάνε κλικ στο Εγκατάσταση Τώρα.

Χειροκίνητη εγκατάσταση του Google Site Kit στο WordPress

Αν εγκατέστησες το plugin σωστά, τότε θα δεις την παρακάτω εικόνα και στο δικό σου WordPress blog.

Χειροκίνητη εγκατάσταση του Google Site Kit στο WordPress

Ρύθμιση του Google Site Kit plugin

Το πιστεύεις δεν το πιστεύεις, από εδώ και στο εξής όλη η υπόλοιπη διαδικασία θα είναι εντελώς αυτοματοποιημένη, που σημαίνει πως απλά θα συνδέεσαι με τον Google λογαριασμό σου και θα πατάς “αποδοχή,” ολοκληρώνοντας γρήγορα και εύκολα κάθε διαδικασία – εκτός από την πρώτη, εκεί απλά πρέπει να κάνεις μια αντιγραφή-επικόλληση.

Σύνδεση με τον Google λογαριασμό σου

1. Κάνε κλικ στον σύνδεσμο που σου παρέχεται για να μεταφερθείς στην επόμενη σελίδα (λόγο ορισμένων περιορισμένων από την μεριά της Google, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσεις το ad-block σου, εφόσον χρησιμοποιείς κάποιο).

Ρύθμιση του Google Site Kit plugin

2. Στη νέα σελίδα που θα μεταφερθείς, κάνε κλικ στην επιλογή “Get OAUTH CREDENTIALS“.

Ρύθμιση του Google Site Kit plugin

Το Google Site Kit plugin θα συλλέξει αυτόματα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το blog σου και θα τις περάσει αυτόματα στον client και στον κώδικα που σου παρέχεται. Κάνε αντιγραφή τον κώδικα που σου παρέχει η Google και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Done“.

4. Επικόλλησε τον κώδικα στο πεδίο που σου παρέχεται μέσα στο WordPress και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Proceed“.

Ρύθμιση του Google Site Kit plugin

5. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να συνδεθείς με τον Google λογαριασμό σου. Ο λογαριασμός με τον οποίο θα συνδεθείς θα πρέπει να είναι αυτός με τον οποίο συνδέεσαι για να δεις τα στατιστικά σου στο Google Analytics, ή τις διαφημίσεις σου στο AdSense και πάει λέγοντας.

Ρύθμιση του Google Site Kit plugin

6. Κάνε κλικ στον λογαριασμό με τον οποίο θέλεις να συνδεθείς και στη συνέχεια πάτα στην επιλογή “Allow” κάθε φορά που στην εμφανίζει.

Ρύθμιση του Google Site Kit plugin

7. Σιγουρέψου πως όλα εμφανίζονται με πράσινο και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τώρα που το Google Site Kit είναι συνδεδεμένο με το WordPress σου, έχεις την δυνατότητα να κοιτάξεις ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά από το Dashboard του plugin. Από το αριστερό μενού, πάνε στο Site Kit > Dashboard.

Google Site Kit WordPress Plugin

Εκτός από το Dashboard που παρέχει το plugin, αν είσαι συνδεδεμένος στο blog σου και πας σε κάποιο άρθρο ή σε κάποια σελίδα και απλά βάλεις το βελάκι από το ποντίκι πάνω στο Site Kit, θα σου εμφανίσει τα στατιστικά για το συγκεκριμένο άρθρο ή την συγκεκριμένη σελίδα.

Google Site Kit WordPress Plugin

Από την παραπάνω εικόνα, μπορείς να δεις τα στατιστικά από ένα άρθρο του Inkstory που δημοσίευσα πριν από μερικές ώρες. Το Google Site Kit βρήκε κατευθείαν το άρθρο, άσχετα που το δημοσίευσα πριν από μερικές ώρες, και μου εμφάνισε σε δευτερόλεπτα τα στατιστικά του.


Σύνδεση με το Google Analytics και την Google AdSense

Η διαδικασία για να συνδέσεις το Google Analytics και την Google AdSense στο Google Site Kit είναι τόσο γελοία, που δεν χρειάζεται καν να αναφέρω τα βήματα ή να προσθέσω φωτογραφίες.

  1. Κάνε σύνδεση στο WordPress και από το αριστερό μενού πάνε στο Site Kit > Settings.
  2. Πάνε στην καρτέλα “Connect More Services” και κάνε κλικ στην επιλογή “Set up Analytics” ή “Set up AdSense” ή “Set up PageSpeed Insights” ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία θέλεις να συνδέσεις με το Site Kit plugin.
  3. Μόλις πατήσεις να κάνεις set up μια υπηρεσία, κάνε κλικ στην επιλογή “Proceed” για να συνεχίσεις.
  4. Τέλος, κάνε κλικ στις επιλογές “Allow” που σου εμφανίζει έως ότου συνδεθεί η υπηρεσία.

Όπως είπα και πριν, η διαδικασία για να συνδέσεις την οποιαδήποτε υπηρεσία είναι πανεύκολη και απαιτεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Η αρχή ήταν το “δύσκολο” κομμάτι.

Σύνοψη..

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενα άρθρα μου, το WordPress είναι η πιο δημοφιλής CMS πλατφόρμα σε ολόκληρο τον κόσμο, με μεγάλη διαφορά στους αριθμούς από τις υπόλοιπες ανταγωνιστές πλατφόρμες. Οι “γίγαντες” του διαδικτύου, όπως η Google, επενδύουν αρκετά εκατομμύρια για να σιγουρευτούν πως δεν θα χάσουν τους χρήστες που φιλοξενούν τα blogs τους στο WordPress. Ως εκ τούτου, η εταιρεία ανακοινώνει και κυκλοφορεί συνεχώς νέα εργαλεία και υπηρεσίες που στοχεύουν αποκλειστικά στο WordPress, έτσι ώστε ακόμα και οι πιο αρχάριοι χρήστες να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αλλά και να κατανοούν τις υπηρεσίες της.

Διάβασε επίσης: Google Native Lazy-Load Plugin για το WordPress

Το Google Site Kit είναι μια πανέξυπνη κίνηση της Google για να συνδέει εύκολα ο καθένας τις υπηρεσίες και τα εργαλεία της εταιρείας με το WordPress. Αν και το plugin βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση, δεν υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας τα οποία θα έπρεπε να φοβάσαι, ενώ η εταιρεία αναμένεται να φέρει πολλά ακόμα νέα χαρακτηριστικά στο ολοκαίνουργιο plugin της.

Στο κοντινό μέλλον, θα ήταν ιδανικό αν η εταιρεία έφερνε την ενσωμάτωση των YouTube Analytics αλλά και του Google AdWords στο Site Kit plugin της.


Εσένα πως σου φαίνεται το Google Site Kit; Το εγκατέστησες στο blog σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω!

Featured Image Credits: Google & Austin Distel στο Unsplash

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

12 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
12 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;