Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

Πως να γράψεις το πρώτο σου ebook (οδηγός 2022)

Share

Αν ετοιμάζεσαι να γράψεις το πρώτο σου ebook (ηλεκτρονικό βιβλίο), τότε μέσα από αυτό τον οδηγό θα βρεις βήμα προς βήμα πληροφορίες για τα προγράμματα, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που θα χρειαστείς, εύκολους τρόπους για να σχεδιάσεις το εξώφυλλο και όλες τις σελίδες, πως να το εξάγεις σε PDF, EPUB, KPF και σε άλλες μορφές αρχείων και ό,τι άλλο χρειαστείς να για να ξεκινήσεις.

Αν και συνολικά προσπαθώ να γράψω τέσσερα διαφορετικά e-books, εκ των οποίων τα δύο είναι σχεδόν έτοιμα, δεν κατάφερα μέχρι στιγμής να βρω τον ελεύθερο χρόνο για να τα ολοκληρώσω και να τα παρέχω online. Παρόλα αυτά, τα τελευταία δύο χρόνια έκανα αρκετή αναζήτηση και μελέτη πάνω στη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων.

Σχεδίασα αρκετά δοκιμαστικά, βρήκα όλους τους επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς τρόπους για να φτιάξεις τα εξώφυλλα και τη σχεδίαση, καθώς επίσης και πως να τα εξάγεις σε όλες τις κατάλληλες μορφές αρχείων ώστε να τα ανεβάσεις στη συνέχεια σε publishing πλατφόρμες όπως την Amazon για να τα πουλήσεις.

Διάβασε επίσης: 10 προγράμματα για δημιουργία e-book.

Δημιούργησα λοιπόν αυτό τον οδηγό για να σε βοηθήσω να κάνεις τα πρώτα σου βήματα με το πρώτο σου ηλεκτρονικό βιβλίο, καθώς επίσης και να δεις ποια είναι τα γνωστότερα προγράμματα τα οποία μπορείς να γράψεις το πρώτο σου ebook, πως μπορείς να το σχεδιάσεις και να δημιουργήσεις ένα εξώφυλλο, πως να ξεκινήσεις με τη γραφή και τι διαθέσιμες υπηρεσίες υπάρχουν για να προχωρήσεις στη διανομή του.

Αξίζει να γράψεις ένα ebook;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η ζήτηση για το ψηφιακό περιεχόμενο. Σε αντίθεση με τα έντυπα βιβλία, τα οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων για τους γνωστότερους συγγραφείς και αρθρογράφους, τα ηλεκτρονικά βιβλία ήρθαν όχι μόνο για να αλλάξουν τον τρόπο ανάγνωσης, αλλά και για να σου παρέχουν έναν εύκολο τρόπο για να ξεκινήσεις.

Αρχικά, για να γράψεις ένα βιβλίο το οποίο θα παρέχεις σε φυσική μορφή, χρειάζεται μεγάλη οργάνωση και επένδυση χρημάτων. Αν θέλεις να το βιβλίο σου να έχει πωλήσεις και να μπει σε γνωστά βιβλιοπωλεία, θα πρέπει επίσης να κλείσεις ένα συμβόλαιο με έναν εκδοτικό οίκο. Τα ebooks, από την άλλη πλευρά, σου επιτρέπουν να ξεκινήσεις χωρίς κεφάλαιο, ενώ μπορούν να παράγουν αρκετά έσοδα ώστε να προχωρήσεις στη συνέχεια με την έκδοση ενός βιβλίου.

Από την άλλη πλευρά, τα ebooks δεν είναι απαραίτητα σαν τα βιβλία. Κάθε ebook μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό και, σε αντίθεση με τα βιβλία, μπορεί να είναι αρκετά μικρότερο, μεγαλύτερο ή να παρέχει call-to-actions τεχνικές. Τα ebooks δεν έχουν όρια επίσης στη θεματολογία και τη δόμηση, καθώς μπορούν να είναι απλοί οδηγοί, να περιλαμβάνουν συμβουλές, ιστορίες, απόψεις, ή ακόμα και να είναι ολόκληρα μυθιστορήματα.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Πάρε για παράδειγμα αρκετούς bloggers, οι οποίοι δημιουργούν και παρέχουν ebooks που βασίζονται είτε στα άρθρα τους, είτε στη θεματολογία για την οποία γράφουν.

Όταν συνδυάζονται οι πωλήσεις έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων σε όλες τις κατηγορίες, τα ηλεκτρονικά βιβλία αντιπροσωπεύουν το 18% των πωλήσεων ή περισσότερα από ένα στα έξι βιβλία που πωλούνται.

Statista.com

Με πιο απλά λόγια, αν θέλεις να ξεκινήσεις χωρίς να επενδύσεις χρήματα, τότε μπορείς να γράψεις το πρώτο σου ebook εντελώς δωρεάν. Μπορείς ακόμα και να επενδύσεις χρήματα σε επαγγελματικά και πιο ειδικευμένα προγράμματα, ή ακόμα και σε aggregators που θα καταχωρούν το ηλεκτρονικό σου βιβλίο σε πολλαπλές πλατφόρμες παράλληλα ώστε να αυξήσεις τις πωλήσεις σου, μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο που θα επένδυες διαφορετικά στο να τα καταχωρήσεις και να τα προωθήσεις μόνος/η σου.

Φυσικά, για να κυκλοφορήσεις ένα ebook το οποίο θα έχει αρκετές πωλήσεις, θα πρέπει να γίνει σωστή και επαγγελματική δουλειά. Ως εκ τούτου, ακόμα και σε αυτά μπορείς πάντοτε να προσλάβεις ανθρώπους είτε για να το ελέγξουν, είτε για να σχεδιάσουν τις σελίδες ή το εξώφυλλο του, είτε ακόμα και για να στο προωθήσουν. Σε αυτό το άρθρο όμως, θα εστιάσω στο να γράψεις το πρώτο σου ebook μόνος/η σου.

Τι είναι οι μορφές ebook αρχείων όπως PDF, EPUB, MOBI και KPF;

Πως να γράψεις το πρώτο σου ebook (οδηγός 2022)
Image Credits: CURVD® στο Unsplash.

Όταν γράφεις ένα ebook, μπορείς να το αποθηκεύσεις σε διάφορους τύπους αρχείων. Ανάλογα με το που θέλεις να ανεβάσεις το ebook και σε ποιες publishing πλατφόρμες, θα πρέπει να το αποθηκεύσεις και με την ανάλογη μορφή. Παρακάτω αναγράφω τις πιο γνωστές μορφές αρχείων για ηλεκτρονικά βιβλία, έτσι ώστε να ξέρεις που χρειάζεται η κάθε μια.

PDF

Η μορφή αρχείων PDF είναι η πιο γνωστή απ’ όλες. Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σου με το πρώτο σου ebook, η PDF μορφή θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για να προσθέσεις μέσα συνδέσμους, φωτογραφίες, σχέδια και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς. Τα PDFs αρχεία υποστηρίζονται επίσης από κάθε λειτουργικό σύστημα και συσκευή, που σημαίνει πως καθένας μπορεί να τα ανοίξει μέχρι και από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιεί στον υπολογιστή, το laptop, το κινητό ή το tablet του, χωρίς να εγκαταστήσει κάτι έξτρα. Για την ακρίβεια, τα PDFs μπορούν να ανοίξουν ακόμα και από μια Android TV.

Αν θέλεις καθένας να μπορεί να ανοίξει το ebook σου με ευκολία, η PDF μορφή είναι απαραίτητη. Ευτυχώς, τα περισσότερα προγράμματα για ebooks θα σου επιτρέπουν να εξάγεις τα ηλεκτρονικά σου βιβλία με ευκολία σε PDF μορφή. Παρόλα αυτά, αν θέλεις οι αναγνώστες σου να μπορούν να διαβάσουν το ebook σου από e-readers όπως το Kindle ή το Kobo, το PDF μπορεί να μην είναι η ιδανική μορφή. Αν και στο Kindle Direct Publishing θα μπορέσεις να το ανεβάσεις χρησιμοποιώντας το σύστημα τους για να το μετατρέψεις, για άλλα e-readers θα χρειαστείς διαφορετική μορφή για το ebook σου.

EPUB

Το EPUB (Electronic Publication) είναι η καλύτερη μορφή για ebooks, καθώς υποστηρίζεται άψογα από το Amazon Kindle, από τα Apple Books και από τα Google Books. Οι περισσότερες υπηρεσίες και marketplaces υποστηρίζουν επίσης τη συγκεκριμένη μορφή αρχείων, οπότε προτείνεται σε κάθε περίπτωση.

MOBI

Η μορφή αρχείων MOBI δημιουργήθηκε αρχικά από την Mobipocket Reader software, η οποία εξαγοράστηκε από την Amazon το 2005, αλλά έκλεισε το 2016. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μορφή παραμένει αρκετά γνωστή μέχρι και σήμερα και είναι συμβατή με εκατοντάδες ebook υπηρεσίες και marketplaces.

Η συγκεκριμένη μορφή αρχείων είχε σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί με τις συσκευές Kindle e-readers. Το KDP συνεχίζει να αποδέχεται αυτή τη μορφή αρχείων, εφόσον ακολουθούν όλες τις προϋποθέσεις του Kindle. Παρόλα αυτά, μέχρι και η ίδια η Amazon άλλαξε τη μορφή αρχείων σε KPF (Kindle Package Format).

Τέλος, το MΟΒΙ ως μορφή αρχείων έρχεται με ορισμένους περιορισμούς, όπως το γεγονός πως δεν υποστηρίζει ήχο και βίντεο. Παρόλα αυτά, παρέχει πλήρης DRM υποστήριξη, που σημαίνει πως θα προστατεύει το ebook σου από την αντιγραφή για διανομή ή την παρανόμηση.

KPF

Το KPF (Kindle Package Format) μπορείς να το δημιουργήσεις μέσω του Kindle Create. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να βάλεις όλα τα κείμενα του ebook σου χωρίς φωτογραφίες ή μορφοποίηση. Το Kindle Create θα σου παρέχει ορισμένους τρόπους για να μορφοποιήσεις τα κείμενα σου ώστε να φαίνονται καλά στις Kindle e-readers συσκευές. Αν σκοπεύεις να διανέμεις το ηλεκτρονικό σου βιβλίο στο Kindle market, τότε είναι σημαντικό να το εξάγεις σε αυτή τη μορφή μέσω του online εργαλείου που παρέχουν. Παρόλα αυτά, η μορφή αρχείων KPF δεν είναι συμβατή με άλλες e-readers συσκευές.

AZW

Η μορφή αρχείων AZW έχει σχεδιαστεί για το Kindle, μια e-reader συσκευή της Amazon που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι για να διαβάζουν ebooks. Παρόλα αυτά, οι χρήστες μπορούν επίσης να επιλέξουν να ανοίξουν αυτή τη μορφή αρχείου μέχρι και από το smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή τους.

ODF

Η μορφή αρχείων ODF (OpenDocument Format) δημιουργήθηκε αρχικά με σκοπό να λειτουργεί στη σουίτα προγραμμάτων OpenOffice, η οποία είναι μια απ’ τις γνωστότερες εναλλακτικές του Microsoft Office.

IBA

Η μορφή αρχείων IBA σχεδιάστηκε για την εφαρμογή Apple iBooks Author. Η μορφή υποστηρίζει πλήρως τα βίντεο, τον ήχο, τις φωτογραφίες και τους περίπλοκους σχεδιασμούς, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για τα ηλεκτρονικά βιβλία που γράφτηκαν στο iBooks. Δεν είναι επίσης συμβατή με άλλες e-readers συσκευές.

Πως να γράψεις το πρώτο σου ebook (οδηγός 2022)

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να γράψεις το πρώτο σου ebook. Από διαφορετικά προγράμματα και εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιείς για να γράφεις τα κείμενα και να μορφοποιήσεις τον σχεδιασμό, το εξώφυλλο και όλες τις σελίδες, έως και υπηρεσίες και online εργαλεία για να εξάγεις το ebook σου στους απαραίτητους τύπους αρχείων (όπως PDF), υπάρχει μια πληθώρα πραγμάτων που πρέπει να κάνεις και να οργανώσεις.

Γράφε άφοβα. Επεξεργάσου χωρίς οίκτο.

Μέσα από αυτό τον οδηγό, θα προσπαθήσω να απλοποιήσω τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται.

Διάβασε επίσης: Δωρεάν βιβλία και ebooks: 30+ ιστοσελίδες για κατέβασμα

  1. Επέλεξε τη θεματολογία του ebook σου

    Αν σκοπεύεις να γράψεις ένα ebook μέσα από το οποίο θα μπορέσεις να αυξήσεις τις πωλήσεις σου (ή οτιδήποτε θέλεις να προωθήσεις), τότε επέλεξε μια θεματολογία η οποία θα είναι παρόμοια με τη θεματολογία της ιστοσελίδας σου. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και θέλεις να προωθήσεις ορισμένα από τα προϊόντα σου, τότε μπορείς να γράψεις ένα e-book που να εστιάζει στο να αναγνωστεί από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν προϊόντα σαν αυτά που πουλάς.

    Αν είσαι blogger, vlogger ή podcaster που θέλει να γράψει ένα e-book και να το παρέχει δωρεάν ή επί πληρωμής με σκοπό να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο blog ή το κανάλι του/ης, εστίασε στην ίδια θεματολογία για την οποία γράφεις ως blogger ή μιλάς ως vlogger ή podcaster. Για παράδειγμα, το ένα e-book που γράφω, αφορά το ταξίδι μου ως full-time blogger για περισσότερη από μια δεκαετία, και όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα. Αυτό το e-book αφορά το Blogging, το οποίο είναι και η βασική κατηγορία στο Inkstory. Το άλλο που γράφω αφορά το Podcasting, το οποίο είναι επίσης μια απ’ τις τρεις βασικές κατηγορίες του blog.

    Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις ιστοσελίδα και δεν ασχολείσαι με όλα αυτά, δεν υπάρχει όριο σε αυτά για τα οποία μπορείς να γράψεις ή να αναφερθείς. Μπορείς να γράψεις για το επάγγελμα σου, μια ιστορία σου, τις εμπειρίες σου ή ακόμα και εκπαιδευτικούς οδηγούς μέσα από τους οποίους θα μοιράζεις τις γνώσεις σου με άλλους ανθρώπους. Ό,τι και είναι αυτό για το οποίο θέλεις να γράψεις, σημασία έχει να το γνωρίζεις καλά, οπότε κάνε πρώτα τη μελέτη σου.

  2. Χρησιμοποίησε τα απαραίτητα προγράμματα

    Canva ebook Templates

    Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείς προτού ξεκινήσεις να γράφεις το πρώτο σου ebook, είναι το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις. Αυτή είναι μια σημαντική επιλογή καθώς τα ebooks θα πρέπει να τα εξάγεις στη συνέχεια σε συγκεκριμένες μορφές αρχείων, όπως σε PDF, EPUB, MOBI και KPF, ώστε να μπορείς να τα ανεβάσεις σε συγκεκριμένες πλατφόρμες όπως το Google Books, την Amazon και εκατοντάδες άλλες. Στη προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις από την αρχή ένα πρόγραμμα και να παραμείνεις σε αυτό, εναλλακτικά η αλλαγή από το ένα στο άλλο μπορεί να διαλύσει τη μορφοποίηση των κειμένων σου.

    Ένα από τα δημοφιλέστερα entry-level προγράμματα που χρησιμοποιούν αρκετοί είναι το Microsoft Word. Γενικά όμως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε σουίτα προγραμμάτων θέλεις, όπως το Google Docs, το WPS Office, το LibreOffice, μεταξύ άλλων. Αν και όλες οι σουίτες προγραμμάτων είναι καλές, είναι περιορισμένες στους τύπους αρχείων που υποστηρίζουν, και έτσι μπορείς να εξάγεις το ebook σου μόνο σε PDF μορφή.

    Ωστόσο, επειδή αρκετοί άνθρωποι και διανομείς ebook χρησιμοποιούν το Microsoft Word, υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μετατρέψεις το .doc ή .docx αρχείο του eBook σου. Για παράδειγμα, μπορείς να το ανεβάσεις στη πλατφόρμα Kindle Direct Publishing (KDP). Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Kindle Previewer για να ελέγξεις αν το ηλεκτρονικό σου βιβλίο έχει εξαχθεί σωστά και δεν χρειάζεται αλλαγές. Υπάρχουν επίσης αρκετοί που χρησιμοποιούν και το Power Point εκτός από το Word για να γράψουν το ebook τους. Τα Word και Power Point αρχεία μπορείς να τα μετατρέψεις εύκολα σε PDF με τη χρήση δωρεάν υπηρεσιών όπως το Adobe Acrobat Online.

    Από την άλλη πλευρά, μπορείς να επενδύσεις σε ένα άκρως επαγγελματικό πρόγραμμα για δημιουργία και μορφοποίηση ebook βιβλίων, όπως το Adobe InDesign, το οποίο είναι το γνωστότερο του είδους. Παρόλα αυτά, εκτός από την επένδυση χρημάτων, θα πρέπει επίσης να επενδύσεις και χρόνο για να μάθεις πως να χρησιμοποιείς ένα πρόγραμμα τόσο εξειδικευμένο όσο το Adobe InDesign. Τα καλά νέα ωστόσο είναι πως υπάρχουν εκατοντάδες οδηγοί και βίντεο στο YouTube που μπορείς να δεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να μάθεις πως λειτουργεί και τι δυνατότητες έχει.

    Τέλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες όπως το Canva για να σχεδιάσεις όλο το ebook σου και το εξώφυλλο του. Υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων προ-σχεδιασμένων προτύπων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν ή με ένα μικρό κόστος, ενώ μπορείς επίσης να το σχεδιάσεις όλο απ’ την αρχή. Το Canva υποστηρίζει πλήρως την εξαγωγή PDF αρχείων, καθώς επίσης και PNG και JPEG στη περίπτωση που θέλεις να εξάγεις ως εικόνες όλο το ebook σου και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσεις κάποιες για την προώθηση του.

  3. Ξεκίνα να γράφεις το πρώτο σου ebook

    Εφόσον γνωρίζεις τη θεματολογία που θα έχει το καινούργιο σου ebook και έχεις επιλέξει με ποιο πρόγραμμα θα ξεκινήσεις να το γράφεις, έφτασε η μεγάλη στιγμή: Η οργάνωση και η γραφή. Ξεκίνα αρχικά με τις ενότητες – ή το περιεχόμενο – που θα έχει το ηλεκτρονικό σου βιβλίο. Αν χρησιμοποιήσεις ένα προσχεδιασμένο πρότυπο (template), τότε πιθανότατα να σου παρέχει ήδη στην πρώτη σελίδα τη μορφοποίηση που θα έχουν οι ενότητες.

    Μόλις προσθέσεις τις ενότητες, ακολουθεί η μαγεία! Εδώ είναι που ξεκινάς να γράφεις το πρώτο σου ebook. Για το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να γράψεις τουλάχιστον 25,000 λέξεις, οπότε άφησε τα δάκτυλα και το μυαλό σου να χαθούν στο γράψιμο. Μόλις είσαι ευχαριστημένος/η με το αποτέλεσμα, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσεις να βάζεις όλα τα απαραίτητα call-to-actions μέσα στα κείμενα σου. Τι εννοώ με τα call-to-action; Οτιδήποτε θέλεις να προωθήσεις μέσα από το ebook, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις. Ξεκίνα να βάζεις συνδέσμους προς προϊόντα, υπηρεσίες, το blog σου ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να προωθήσεις στα σωστά σημεία του ebook σου (εσύ γνωρίζεις ποια είναι αυτά).

    Μόλις προσθέσεις όλα τα call-to-actions, μπορείς να συνεχίσεις με τη προσθήκη φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες – εφόσον υπάρχουν – θα είναι αυτές που θα παίξουν και σημαντικό ρόλο με τον τελικό σχεδιασμό του ebook σου. Αν δεν έχεις δικές σου φωτογραφίες, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιστοσελίδες όπως το Unsplash, το Pexels και το Pixabay για να κατεβάζεις εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Διάβασε το άρθρο με τίτλο “Φωτογραφίες για το blog – Που να τις βρεις και πως να τις επεξεργαστείς“, όπου θα βρεις μια λίστα με τις καλύτερες ιστοσελίδες για να κατεβάζεις φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα και εντελώς δωρεάν.

  4. Κάνε έναν τελευταίο έλεγχο

    Γράφε χωρίς φόβο, επεξεργάσου χωρίς οίκτο,” λέει το quote, και για όλους τους καλούς λόγους. Αφότου έχεις γράψει το πρώτο σου ebook, συνέχεια έχει να κάνεις έναν τελευταίο έλεγχο, απ’ όπου και εστιάσεις αρχικά στα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Μόλις σιγουρευτείς πως τα κείμενα σου είναι σωστά γραμμένα, συνέχεια έχει να βάλεις τις τελευταίες “πινελιές” στον σχεδιασμό του ebook σου.

    Χρησιμοποίησε τα αγαπημένα σου ebooks για να πάρεις ιδέες, αναζήτησε για έτοιμα templates που ίσως περιλαμβάνουν κάτι που θα σου αρέσει, ή υπηρεσίες όπως το Canva που ανέφερα παραπάνω για να σχεδιάσεις το ηλεκτρονικό σου βιβλίο ή το εξώφυλλο του. Αν αποφάσισες να επενδύσεις στο Adobe InDesign, τότε η Adobe παρέχει δωρεάν επαγγελματικά templates για ebooks που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να τα παραλλάξεις όπως προτιμάς.

    Αν διστάζεις να χρησιμοποιήσεις ένα έτοιμο template για να μην έχεις τα ίδια αποτελέσματα με κάποιο άλλο ebook που ίσως γράφτηκε με το ίδιο πρότυπο, τότε μην ξεχνάς πως το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο με ένα έτοιμο template. Συνήθως χρησιμοποιούμε τα έτοιμα templates ως μια εύκολη “δομή” για να ξεκινήσουμε, κάνοντας μεγάλες ή μικρές αλλαγές στον σχεδιασμό του ώστε να το φέρουμε στις δικές μας προτιμήσεις.

  5. Κάνε εξαγωγή του ebook στις σωστές μορφές αρχείων

    Οκ, υπάρχουν αρκετές μορφές αρχείων στις οποίες μπορείς να εξάγεις το ebook σου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το να το εξάγεις σε όσες περισσότερες μορφές γίνεται, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεσαι να το ανεβάσεις online σε κάποιο marketplace όπως την Amazon αυτή την στιγμή, ίσως θελήσεις να το κάνεις μελλοντικά, ή απλά να το προσθέσεις σε κάποια εφαρμογή ή online κατάλογο. Καλύτερα λοιπόν να το εξάγεις απ’ την αρχή σε όλες τις απαραίτητες μορφές, έτσι ώστε να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου και να τις χρησιμοποιήσεις την οποιαδήποτε στιγμή.

    Στην περίπτωση που το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς εξάγει μόνο σε συγκεκριμένη μορφή αρχείων το ηλεκτρονικό σου βιβλίο, τότε μπορείς να δοκιμάσεις υπηρεσίες όπως το online-convert.com, το οποίο σου επιτρέπει να μετατρέπεις το ebook σου σε διάφορες γνωστές μορφές αρχείων.

  6. Επέλεξε μια eBook Publishing πλατφόρμα

    Amazon Kindle Ebooks

    Αν δεν σκοπεύεις να βάλεις για πώληση το πρώτο σου ebook, τότε μπορείς να παραλήψεις αυτό το βήμα, καθώς έμαθες πως να το εξάγεις και μπορείς πλέον να το χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις. Αν παρόλα αυτά σκοπεύεις να προχωρήσεις στη διανομή του ηλεκτρονικού σου βιβλίου, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποφασίσεις σε ποια eBook Publishing πλατφόρμα θα το ανεβάσεις.

    Η πιο γνωστή πλατφόρμα παγκοσμίως είναι το Kindle Direct Publishing (KDP) της Amazon. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων στην αγορά των ebooks γίνεται μέσω αυτής της πλατφόρμας, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό των αρθρογράφων προτιμούν να ανεβάζουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία εκεί. Παρόλα αυτά, για να μπορέσεις να επωφεληθείς πλήρως από την πλατφόρμα, θα πρέπει να εγγραφείς στο KDP Select, το οποίο θα κάνει διαθέσιμο το ebook σου στο Kindle Unlimited, το οποίο θα σε πληρώνει ανάλογα με τις σελίδες που διαβάζει κάθε αναγνώστης. Όλα αυτά ωστόσο με τη προϋπόθεση πως για 90 ημέρες δεν θα μπορείς να ανεβάσεις σε καμία άλλη πλατφόρμα το ebook σου.

    Αν θελήσεις να το ανεβάσεις σε πολλαπλές διαφορετικές πλατφόρμες, τότε υπάρχουν τα Amazon Kiddle Store, το Barnes & Noble, το Apple Books, το Kobo και το Google Play Books, μεταξύ ορισμένων ακόμα.

    Αν επιλέξεις να μην χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα της Amazon, πηγαίνοντας σε όλες τις υπόλοιπες, τότε ίσως ένας aggregator σου λύσει τα χέρια. Αυτές οι υπηρεσίες σου επιτρέπουν να ανεβάσεις το ebook σου και ορισμένες βασικές πληροφορίες, και στη συνέχεια θα φροντίσουν να το καταχωρήσουν σε πολλαπλές πλατφόρμες με ebooks. Μερικοί απ’ τους γνωστότερους aggregators είναι το Bookbaby, το Draft2Digital, το PublishDrive και το Smashwords.

Γράφεις το πρώτο σου ebook; Βρες απαντήσεις για τις πιο συχνές ερωτήσεις

Αν δεν έχω απαντήσει παρακάτω για κάποια ερώτηση ή προβληματισμό που μπορεί να έχεις, τότε άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Αξίζει να διανέμω το ebook μου μέσω της Amazon αποκλειστικά;

Με άλλα λόγια: Αξίζει να εγγραφείς στο KDP Select έχοντας αποκλειστικότητα με την Amazon; Για τους περισσότερους αρθρογράφους, η Amazon είναι η νούμερο ένα επιλογή, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ebook πωλήσεων παγκοσμίως γίνεται από την πλατφόρμα της.

Αν αποφασίσεις όμως να ανεβάσεις το ηλεκτρονικό σου βιβλίο σε πολλαπλές διαφορετικές πλατφόρμες, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επενδύσεις αρκετό χρόνο, καθώς είναι αρκετά πιο δύσκολο για έναν ή μια αρθρογράφο να αυξήσει τις πωλήσεις από μικρότερες πλατφόρμες, οπότε αυτό μπορεί να πάρει έως και αρκετά χρόνια.

Είναι το Google Play Books καλή eBook Publishing πλατφόρμα;

Το Google Play Books είναι σίγουρα μια απ’ τις μεγαλύτερες eBook Publishing πλατφόρμες παγκοσμίως. Μιας και υπάρχουν δισεκατομμύρια Android κινητά και tablets σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου το Google Play Books είναι εγκατεστημένο, είναι λογικό για κάθε αρθρογράφο να θέλει να καταχωρήσει εκεί το ηλεκτρονικό του βιβλίο.

Αν και συγκριτικά με την Amazon το Google Play Books έχει αρκετά μικρότερο μερίδιο αγοράς, παραμένει μια ισχυρή πλατφόρμα για πώληση και ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Με ποιους τρόπους μπορώ να προωθήσω το ebook μου;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προωθήσεις το πρώτο σου ebook. Αρχικά, τα Social Media παραμένουν ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσεις να μαζεύεις τους πρώτους followers. Κάθε αρθρογράφος χρειάζεται μια βάση, οπότε φρόντισε πως βρίσκεσαι ενεργός/ή στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter και στο LinkedIn. Το Pinterest είναι εξίσου μια καλή πλατφόρμα, αρκεί να δημιουργείς περιεχόμενο και μεγάλες εικόνες στις διαστάσεις που τραβάνε το ενδιαφέρον των χρηστών.

Ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις το ebook σου είναι επίσης και μέσω του blogging, του vlogging, ή του podcasting. Ξεκίνα ένα δικό σου blog και γράφοντας SEO άρθρα προώθησε το μέσα από τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing. Θα βρεις εκατοντάδες οδηγούς στο Inkstory για να ξεκινήσεις το πρώτο σου blog. Μπορείς επίσης να ανοίξεις ένα YouTube Κανάλι ή ακόμα και ένα Podcast Κανάλι, προωθώντας από εκεί το ηλεκτρονικό σου βιβλίο και αυξάνοντας τους subscribers σου με ανθρώπους που προτιμούν την εικόνα ή τον ήχο.

Αν έχεις ήδη ένα blog, τότε μπορείς να το καταχωρήσεις σε διάφορα μέρη όπως τη sidebar ή το footer με ένα ελαφρύ banner ή το εξώφυλλο, να δημιουργήσεις μια σελίδα με όλους τους συνδέσμους για την αγορά, ή ακόμα και ένα e-shop μέσα στο blog για να το πουλάς απευθείας από εκεί. Τέλος, υπάρχει πάντοτε και ο διαφημιστικός τρόπος, όπου μπορείς να επενδύσεις λίγα χρήματα ώστε να προωθήσεις το ebook σου από το Facebook και το Instagram, ή από το Google Ads.

Από που να κατεβάσω φωτογραφίες για το ebook μου;

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα τις οποίες μπορείς να κατεβάσεις και να χρησιμοποιήσεις στο ebook σου. Μερικές από αυτές είναι το Unsplash, το Pixabay, το Pexels, μεταξύ αρκετών ακόμα. Μπορείς επίσης να αγοράσεις και τα δικαιώματα φωτογραφιών από διάφορα marketplaces όπως το Adobe Stock, το Shutterstock και το GettyImages. Αν ενδιαφέρεσαι για illustrations, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το FreePik, ελέγχοντας τα δικαιώματα.

Μπορώ να επεξεργαστώ το ebook μου αφότου το ανεβάσω;

Όχι. Τα ebooks δεν μπορούν να επεξεργαστούν όταν εκδοθούν στις βασικές τους μορφές. Θα μπορείς ωστόσο να επεξεργαστείς την αρχική έκδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου σου από το πρόγραμμα που το έγραψες.

Αν για παράδειγμα έγραψες το ebook μέσω του Microsoft Word, από το InDesign ή από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ή υπηρεσία και κράτησες το αρχικό αρχείο, τότε θα μπορείς να το επεξεργαστείς με όποιο τρόπο επιθυμείς.

Αυτό συμβαίνει επειδή το περιεχόμενο ενός ebook θα πρέπει να παραμένει με την αρχική του μορφή και να μην έχουν υποστεί αλλαγές τα κείμενα και οι πληροφορίες του.

Αν όμως δεν έχεις διατηρήσει την αρχική του μορφή αλλά το έχεις αποθηκευμένο ως PDF, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Adobe Acrobat για να το επεξεργαστείς.

Πως ανοίγουν και διαβάζονται τα ebooks;

Μπορείς να διαβάσεις ένα ebook με διάφορους τρόπους και από διαφορετικές συσκευές. Τα ebooks είναι διαθέσιμα από iPhone και Android κινητά, από σταθερούς υπολογιστές και tablets, από e-readers συσκευές όπως το Nook και το Kindle, μεταξύ και από εφαρμογές ή online ιστοσελίδες στα οποία το ανεβάζεις.


Εσύ με ποιο πρόγραμμα ετοιμάζεσαι να γράψεις το πρώτο σου ebook; Αν το έγραψες ήδη, ποιο πρόγραμμα και ποια publishing πλατφόρμα χρησιμοποίησες και σε τι μορφές αρχείων το έκανες εξαγωγή; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου. Μη διστάσεις επίσης να αναφέρεις τυχόν ερωτήσεις ή προβληματισμούς που μπορεί να έχεις. Αν έχεις γράψει και εκδώσει ήδη ένα ebook, τότε μην ξεχάσεις να προσθέσεις και τον σύνδεσμο προς αυτό.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
3 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;