10 προγράμματα για δημιουργία e-book

10 προγράμματα για δημιουργία e-book

Αν ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις το πρώτο σου ηλεκτρονικό βιβλίο, τότε σε αυτή την λίστα θα βρεις τα καλύτερα προγράμματα για δημιουργία e-book βιβλίων, καθώς επίσης και όλες τις υπηρεσίες που κάνουν την διαδικασία εύκολη για αρχάριους χρήστες.

Αν και ο εύκολος τρόπος για την δημιουργία e-book θα ήταν να προσλάβεις κάποιο άτομο για να το σχεδιάσει και να στο παρέχει σε όλες τις απαραίτητες μορφές, πολλές φορές αυτό δεν αποτελεί επιλογή για τους περισσότερους. Όταν θέλησα να γράψω το πρώτο μου e-book, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έπρεπε πρώτα να επιλύσω ήταν η επιλογή ενός κατάλληλου προγράμματος ή εφαρμογής που θα μου παρείχε όλα όσα χρειαζόμουν. Για αρκετούς, ένα απλό πρόγραμμα όπως το Microsoft Word είναι αρκετό, αλλά εγώ έψαχνα κάτι.. καλύτερο.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία PDF αρχείων

Μετά από χρόνια χρήσης διαφορετικών προγραμμάτων για την δημιουργία e-book, κατέληξα σε μερικά που μέχρι και σήμερα παραμένουν οι νούμερο ένα επιλογές μου. Αυτά τα προγράμματα και οι υπηρεσίες όχι μόνο είναι ιδανικές για την δημιουργία e-book, αλλά είναι επίσης εύκολες στην χρήση ακόμα και για αρχάριους χρήστες.

Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα και ιστοσελίδες για δημιουργία e-book

Θα ξεκινήσω αρχικά με οτιδήποτε δεν κοστίζει. Άλλωστε, ο προϋπολογισμός κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός, οπότε η αγορά ενός επαγγελματικού προγράμματος μπορεί να μην βρίσκεται στα κοντινά σου σχέδια. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως αυτά τα προγράμματα και οι ιστοσελίδες δεν θα σου παρέχουν ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα. Εν τέλη, όλα έχουν να κάνουν με την δική σου αισθητική και το πως θέλεις να είναι το τελικό σχεδιάγραμμα του e-book σου.

1. Canva

Δημιούργησε e-books απευθείας μέσα από την ιστοσελίδα, χωρίς να κατεβάσεις τίποτα.

Canva

Το Canva είναι με διαφορά η καλύτερη και ευκολότερη λύση για τη δημιουργία e-book. Η ιστοσελίδα σου επιτρέπει να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό και να επιλέξεις ανάμεσα από τα εκατοντάδες διαθέσιμα και έτοιμα templates για e-books, τα οποία μπορείς να επεξεργαστείς και να προσαρμόσεις ανάλογα με το πάτημα μερικών κουμπιών. Η υπηρεσία σου επιτρέπει επίσης να κατεβάζεις τα e-books σου σε PDF μορφή ή ακόμα και σε JPEG ή PNG (αν τα θέλεις με εικόνες).

Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης περισσότερα από 800 χιλιάδες εικονίδια, 700+ γραμματοσειρές και σου δίνει την δυνατότητα είτε να επιλέγεις μεταξύ δωρεάν και premium φωτογραφιών, είτε να ανεβάζεις τις δικές σου. Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει περισσότερες από 1 εκατομμύριο εικόνες, γραφικά και illustrations για να ξεκινήσεις. Κάθε e-book που δημιουργείς, μπορείς να το κρατάς αποθηκευμένο στον λογαριασμό σου και να το μοιράζεσαι με φίλους και γνωστούς με τη χρήση μοναδικών συνδέσμων.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με το Canva να είναι η γραφή των κειμένων. Κατά προτίμηση, θα ήταν πιο βολικό αν έγραφες τα κείμενα σε ένα άλλο πρόγραμμα, όπως το Microsoft Word, και στη συνέχεια να τα περνούσες στο Canva με αντιγραφή και επικόλληση. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να βρεις τον κειμενογράφο του Canva χρήσιμο, οπότε μια δοκιμή θα σε βοηθήσει γρήγορα να καταλάβεις για το πως λειτουργεί και τι δυνατότητες παρέχει.

2. Crello

Μια ιστοσελίδα σαν το Canva, αλλά διαφορετική.

Crello

Το Crello θυμίζει σε πολλά πράγματα το Canva, αλλά είναι διαφορετικό με τον δικό του τρόπο. Οι φωτογραφίες, τα γραφικά, τα εικονίδια, τα illustrations και η βιβλιοθήκη με τα έτοιμα προσχεδιασμένα templates που παρέχει έχουν διαφορετικό στυλ από αυτά του Canva. Για κάποιους ανθρώπους, το Crello είναι η νούμερο ένα στάση τους για τη δημιουργία e-book, banners, φωτογραφιών κ.α.

Η υπηρεσία σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις τον δικό σου λογαριασμό, μέσα από τον οποίο θα έχεις την δυνατότητα να βλέπεις όλα τα αποθηκευμένα e-books που έχεις δημιουργήσει και να τα μοιράζεσαι με φίλους και γνωστούς. Το περιβάλλον χρήσης του είναι επίσης αρκετά εύκολο, οπότε αν δεν έχεις ξανά ασχοληθεί στο παρελθόν με τέτοιου είδους ιστοσελίδες, το Crello θα το βρεις ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση.

Μόλις δημιουργήσεις το e-book σου, θα έχεις την δυνατότητα να το κατεβάσεις σε JPG, PNG, PNG Transparent ή σε PDF μορφή. Η ιστοσελίδα δεν σε περιορίζει επίσης στον αριθμό σελίδων που θα έχει το e-book σου, οπότε μπορείς να το κάνεις όσο μικρό ή μεγάλο επιθυμείς, έχοντας επίσης στη διάθεση σου περισσότερα από 25 χιλιάδες premium templates, στην περίπτωση που θέλεις να επενδύσεις μερικά χρήματα.

3. Google Drive και Microsoft Word

Ο πιο απλός τρόπος για να γράφεις μεγάλα κείμενα και να τα αποθηκεύεις σε PDF.

Microsoft Word

Και το Google Drive αλλά και το Microsoft Word είναι δύο εξαιρετικά εργαλεία τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη δημιουργία e-book, με το δεύτερο να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή εδώ και αρκετά χρόνια. Σε αντίθεση με το Google Drive, το Microsoft Word έρχεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: Το πρόγραμμα που κατεβάζεις και κάνεις εγκατάσταση στον υπολογιστή σου, το οποίο είναι μέρος της σουίτας Microsoft Office, άρα είναι επί πληρωμής. Την web έκδοση του η οποία όπως και το Google Drive έτσι και αυτή παρέχεται εντελώς δωρεάν και δεν χρειάζεται να κατεβάσεις τίποτα και την εφαρμογή που παρέχεται για Android και iOS συσκευές.

Και οι δύο υπηρεσίες σου επιτρέπουν να δημιουργείς απεριόριστες σελίδες και να τις κατεβάζεις σε PDF και ODT (για το Word) μορφές. Ο κειμενογράφος και των δύο εργαλείων είναι επίσης εξαιρετικός, οπότε η γραφή των κειμένων θα σου είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, ενώ θα μπορείς να αλλάζεις με ευκολία τα μεγέθη, τις γραμματοσειρές, τα χρώματα κ.α.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, και με τα δύο εργαλεία, είναι πως δεν μπορείς να μορφοποιήσεις με επαγγελματικό τρόπο τον σχεδιασμό των e-books σου. Ως εκ τούτου, μια υπηρεσία όπως το Canva ή το Crello μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να το σχεδιάσεις ακόμα καλύτερα, προσθέτοντας γραφικά, εικονίδια, φωτογραφίες κ.α.

4. Pages

Ιδανικό για τους χρήστες MacOS και iOS συσκευών.

Pages
Image Credits: Pages

Όπως και το Microsoft Word για τα Windows, έτσι και το Pages παρέχεται για τους χρήστες Mac και iOS συσκευών. Η εφαρμογή παρέχεται εντελώς δωρεάν και σου επιτρέπει να δημιουργείς e-books, βιογραφικά, φυλλάδια, αναφορές και πολλά ακόμα. Έρχεται με έναν όμορφο και μίνιμαλ σχεδιασμό που δεν θα δυσκολέψει τους αρχάριους χρήστες, ενώ είναι επίσης σχετικά γρήγορο και ελαφρύ.

Σε αντίθεση με το Google Drive και το Microsoft Word, το Pages σου δίνει περισσότερες δυνατότητες σε όσο αφορά το στήσιμο των e-books σου, και έτσι καθιστάτε καλύτερη επιλογή για όσους έχουν στην κατοχή τους κάποιο Mac. Φυσικά, όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα της λίστας, έτσι και το Pages σου επιτρέπει να κατεβάζεις τα e-books σου σε epub ή PDF μορφή. Και αν χρησιμοποιείς το Microsoft Word, σου δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύεις τα αρχεία σου από το Pages και να τα ανοίγεις στη συνέχεια στο MS Word.

5. Calibre

Το δημοφιλέστερο δωρεάν εργαλείο για δημιουργία e-book.

Calibre
Image Credits: Calibre

Το Calibre δεν είναι απλά το τελευταίο πρόγραμμα στη λίστα με τα δωρεάν προγράμματα για δημιουργία e-book, αλλά και ένα από τα δημοφιλέστερα του είδους. Το πρόγραμμα είναι επίσης cross-platform, που σημαίνει πως θα το βρεις διαθέσιμο για Windows, MacOS, Linux, Android και iOS, ενώ έχεις επίσης την δυνατότητα να το λειτουργείς ως portable εφαρμογή, τρέχοντας το από το USB φλασάκι σου χωρίς την απαίτηση της εγκατάστασης του.

Με το Calibre θα έχεις την δυνατότητα όχι μόνο να δημιουργείς e-books, αλλά και να επεξεργάζεσαι υπάρχον που μπορεί να έχεις, να διορθώνεις τον σχεδιασμό τους και να τα βελτιστοποιείς για κάθε συσκευή. Το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επεξεργάζεσαι μέχρι και περιοδικά, κόμικς, εφημερίδες κ.α.

Μπορείς να σκέφτεσαι το Calibre ως ένα πρόγραμμα για όλα όσα σχετίζονται με τα e-books, την δημιουργία και την επεξεργασία τους. Μπορείς ακόμα να επεξεργαστείς μέχρι και τα δεδομένα (metadata) ώστε όταν κυκλοφορήσεις το e-book σου, τα στοιχεία σου να παρθούν αυτόματα. Μπορείς επίσης να αποθηκεύεις τα αρχεία σε πολλαπλές και διαφορετικές μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Τα καλύτερα premium προγράμματα για δημιουργία e-book

Αν η παραπάνω λίστα με τα δωρεάν προγράμματα και τις υπηρεσίες για δημιουργία e-books δεν κάλυψε τις ανάγκες σου, τότε μια μικρή επένδυση σε ένα από τα παρακάτω εργαλεία ίσως είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις. Τα παρακάτω εργαλεία έχουν αγαπηθεί από εκατομμύρια χρήστες και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και σου παρέχουν όλα όσα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα πλήρως επαγγελματικό e-book.

1. Scrivener

Ένα από τα γνωστότερα και πιο επαγγελματικά προγράμματα παγκοσμίως.

Scrivener
Image Credits: Scrivener

Το Scrivener δεν είναι απλά η πρώτη στάση κάθε δημιουργού, αλλά και ένα από τα καλύτερα εργαλεία για δημιουργία e-book. Το πρόγραμμα έχει χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες γνωστούς μυθιστοριογράφους, συντάκτες, bloggers, δημοσιογράφους, μεταφραστές, μαθητές και μέχρι και από μεγάλες και γνωστές ακαδημίες.

Το πρόγραμμα εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στα μεγάλα κείμενα και γνωρίζει τη σημασία του να έχεις όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γράφεις βιβλία, ιστορίες, e-books, μυθιστορήματα και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς. Το περιβάλλον χρήσης του προγράμματος είναι επίσης ιδανικό για όταν γράφεις τεράστια κείμενα, καθώς σου επιτρέπει να βρίσκεις με ευκολία οτιδήποτε χρειαστείς να αναζητήσεις σε αυτά στην συνέχεια, παρέχοντας ενότητες, παραγράφους και drag-and-drop λειτουργίες.

Μόλις ολοκληρώσεις το γράψιμο του e-book σου, θα έχεις την δυνατότητα να το εξάγεις σε όλες τις γνωστές μορφές αρχείων, συμπεριλαμβανομένων σε PDF, Word, ePub, Final Draft ή σε απλό έγγραφο κειμένου.

2. Zoho Writer

Ένα ιδανικό πρόγραμμα για ομαδική γραφή με μίνιμαλ σχεδιασμό.

Zoho Writer
Image Credits: Zoho Writer

Στη συνέχεια της λίστας έχουμε το Zoho Writer, ένα εργαλείο γραφής από το Zoho, έναν από τους ανταγωνιστές των Microsoft Office. Το Zoho Writer εστιάζει κυρίως στον μινιμαλισμό, παρέχοντας σου μια κενή σελίδα και ένα περιβάλλον χρήσης το οποίο δεν αποσπάει την προσοχή σου από το γράψιμο.

Αν είχες χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το Microsoft Office, τότε θα βρεις την χρήση του Zoho Writer ιδιαίτερα εύκολη, ενώ θα έχεις την δυνατότητα να εισάγεις όλα τα Word αρχεία σου στο Zoho, χωρίς να χάσεις την τωρινή τους μορφοποίηση. Το πρόγραμμα σου επιτρέπει επίσης να γράφεις κείμενα παράλληλα με άλλους ανθρώπους, κάνοντας έτσι την διαδικασία της γραφής ακόμη πιο εύκολη.

Ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Zoho Writer είναι επίσης το ‘focus mode, το οποίο σε βοηθάει να επικεντρωθείς και να εστιάσεις μόνο στην παράγραφο που γράφεις, αφαιρώντας την ορατότητα του υπόλοιπου κειμένου. Και για τα δύσκολα βράδια, το πρόγραμμα παρέχει και ‘night mode’ για να μπορείς να γράφεις με άνεση και χωρίς να κουράζεις τα μάτια σου περισσότερο απ’ ότι πρέπει.

3. Ulysses

Ένα μοντέρνο και μινιμαλιστικό premium πρόγραμμα για ατελείωτο γράψιμο.

Ulysses
Image Credits: Ulysses

Το Ulysses είναι ένα premium συνδρομητικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τους χρήστες MacOS συσκευών, ιδανικά σχεδιασμό αποκλειστικά για το γράψιμο. Ανάμεσα στις δυνατότητες που παρέχει, όπως το να εισάγεις αρχεία, να προσθέτεις φίλτρα και να κρατιούνται αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας (backups) των κειμένων σου, το Ulysses δεν θα σε αφήσει ποτέ να χάσεις ούτε λέξη απ’ όσα έγραψες.

Το πρόγραμμα παρέχει μια συνδρομητική έκδοση την οποία μπορείς να επιλέξεις να πληρώνεις μηνιαίως ή ετησίως και σου δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύεις τα e-books σου σε PDF, ePub και σε άλλες μορφές αρχείων, μεταξύ και του .docx. Θα βρεις επίσης αρκετά βίντεο στο YouTube για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ αρκετοί YouTubers αναφέρουν τις δυνατότητες του έναντι του Scrivener που ανέφερα παραπάνω.

4. Adobe inDesign

Το πιο ειδικευμένο πρόγραμμα και το καλύτερο για δημιουργία e-book. Δεν είναι για αρχάριους.

Adobe inDesign
Image Credits: Adobe

Το Adobe inDesign είναι αναμφισβήτητα το πιο ειδικευμένο πρόγραμμα για δημιουργία e-book, αλλά για όλους τους καλούς λόγους. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προγράμματα της λίστας, με το Adobe inDesign δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να κάνεις ή να δημιουργήσεις για τα e-books σου.

Μιας και είναι τόσο ειδικευμένο, είναι επίσης και δύσκολο στην χρήση. Ως εκ τούτου, θα χρειαστείς λίγο χρόνο έως ότου βρεις όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του, αλλά με εκατοντάδες διαθέσιμα βίντεο στο YouTube, δεν θα αισθανθείς αβοήθητος/τη. Το Adobe inDesign έρχεται με μια μηνιαία συνδρομή και σου επιτρέπει να εξάγεις τα αρχεία σου σε PDF και ePub μορφή.

5. Draft2Digital

Μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διανομής ηλεκτρικών βιβλίων.

Draft2Digital

Το Draft2Digital δεν είναι πρόγραμμα, αλλά μια πλατφόρμα διανομής ηλεκτρικών βιβλίων. Η πλατφόρμα δεν είναι για να γράφεις τα e-books σου, αλλά για να εισάγεις τα κείμενα σου από μορφές αρχείων .doc και .docx και στη συνέχεια να τα μορφοποιείς ανάλογα, προτού τα κάνεις διαθέσιμα προς όλους.

Όπως και το Canva και το Crello, έτσι και το Draft2Digital σου παρέχει cloud αποθηκευτικό χώρο για να κρατάς όλα τα κείμενα και τα e-books σου ασφαλείς. Μέσα από αυτό, θα έχεις την δυνατότητα να μορφοποιείς τα e-books σου σε PDF, ePub και Mobi, ενώ θα είναι επίσης έτοιμα για κανονική εκτύπωση.


Εσύ ποιο από τα παραπάνω προγράμματα ή ιστοσελίδες χρησιμοποιείς για τη δημιουργία e-book; Γνωρίζεις κάποιο που δεν πρόσθεσα στις παραπάνω λίστες; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Featured Image Credits: Wikimedia

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε