Τι να κάνεις αν δεν λειτουργεί το Touchpad του Laptop σου

Τι να κάνεις αν δεν λειτουργεί το Touchpad του Laptop σου

Τα touchpad είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κουνάς τον κέρσορα σε κάθε laptop. Είναι βολικά και πολλές φορές μας επιτρέπουν με διάφορες κινήσεις των δακτύλων μας να πράττουμε συγκεκριμένες ενέργειες. Άλλες φορές, είναι ιδανικά για όταν τοποθετούμε τον φορητό μας υπολογιστή σε μια μικρή επιφάνεια στην οποία δεν χωράει να συνδεθεί κάποιο ποντίκι. Αλλά τι γίνεται όταν το touchpad παύει να λειτουργεί;

Είτε πρόκειται για το παλιό και σκονισμένο φορητό σου, είτε ακόμα και για ένα καινούργιο που μόλις απέκτησες, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξεις γιατί δεν λειτουργεί το touchpad του laptop σου. Από λανθασμένες ρυθμίσεις, προβληματικές ενημερώσεις σε συγκεκριμένους drivers, μέχρι και την απενεργοποίηση του από τα BIOS / UEFI, σε αυτό τον οδηγό θα δούμε όλα όσα μπορείς να ελέγξεις προτού το στείλεις σε έναν τεχνικό.

Κάνε επανεκκίνηση το laptop σου

Η επανεκκίνηση μια συσκευής μπορεί να κάνει θαύματα και να επιλύσει ακόμη και τα πιο περίπλοκα σφάλματα ή προβλήματα, και αυτό είναι κάτι που κάθε τεχνικός γνωρίζει. Αν δεν έκανες επανεκκίνηση το laptop σου, τότε αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις ώστε να ελέγξεις αν επιλύθηκε το πρόβλημα.

Κλείσε το laptop, περίμενε τουλάχιστον 30-60 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια πάτα το κουμπί της εκκίνησης για να ξανά ανοίξει. Έλεγξε αν λειτουργεί το touchpad και αν όχι, τότε συνέχισε με τα επόμενα βήματα του οδηγού.

Το Touchpad απενεργοποιήθηκε με το Function κουμπί

Τα περισσότερα laptops που έρχονται με Windows ή Linux σου επιτρέπουν να ενεργοποιηθείς και να απενεργοποιείς το touchpad του laptop σου. Μια πληθώρα από μοντέλα διαφορετικών κατασκευαστών εμφανίζουν το εικονίδιο του touchpad σε ένα από τα F κουμπιά τους, όπως για παράδειγμα στο F9. Αν υπάρχει ένα εικονίδιο με ένα touchpad, τότε πρόκειται για το σωστό κουμπί το οποίο το ενεργοποιεί και το απενεργοποιεί.

Πολλές φορές όμως πατώντας μόνο το συγκεκριμένο κουμπί δεν θα ενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί το touchpad του laptop. Για την ακρίβεια, θα χρειαστεί να πατήσεις πρώτα το fn κουμπί και στη συνέχεια (κρατώντας το παρατεταμένα) να πατήσεις και το F9 – ή το κουμπί που έχει το εικονίδιο με το touchpad. Σε πολλά μοντέλα θα εμφανιστεί επίσης μια ειδοποίηση στα Windows πως το touchpad ενεργοποιήθηκε ή απενεργοποιήθηκε.

Το Touchpad απενεργοποιήθηκε στις Ρυθμίσεις

Όλα τα λειτουργικά συστήματα σου επιτρέπουν να απενεργοποιήσεις το touchpad μέσα από τις ρυθμίσεις τους. Τόσο στα Windows, όσο και στο Linux και το macOS, θα βρεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις αναζητώντας από το πεδίο αναζήτησης “touchpad“.

Για παράδειγμα, στα Windows 11, άνοιξε τις Ρυθμίσεις, πήγαινε στην καρτέλα Bluetooth και συσκευές από το αριστερό πλαϊνό μενού και βρεις τις ρυθμίσεις του Touchpad στην ενότητα “Συσκευές“.

Αν έχεις MacBook, κάνε κλικ στο μενού της Apple, πήγαινε στις Προτιμήσεις Συστήματος -> Προσιτότητα -> Έλεγχος δείκτη > Ποντίκι και επιφάνεια αφής. Σε αντίθεση με τα Windows που σου επιτρέπουν να το ενεργοποιείς και να το απενεργοποιείς, στο macOS θα έχεις την δυνατότητα να δεις αν είναι ενεργοποιημένη η επιλογή να απενεργοποιείται το touchpad κάθε φορά που συνδέεται ένα ποντίκι. Αν η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, τότε απενεργοποίησε την και έλεγξε αν λειτουργεί το touchpad του MacBook σου.

Μια άλλη συσκευή απενεργοποιεί το Touchpad

Όπως είδαμε και παραπάνω, τα MacBook παρέχουν μια λειτουργία η οποία απενεργοποιεί αυτόματα το touchpad κάθε φορά που συνδέεται ένα ποντίκι. Το ίδιο μπορούν να κάνουν αρκετές διαφορετικές συσκευές που συνδέονται στα laptops, ενώ στα Windows θα βρεις μια παρόμοια ρύθμιση στις ρυθμίσεις του συστήματος.

Στα Windows, άνοιξε τις Ρυθμίσεις, πήγαινε στα Bluetooth και Συσκευές, κάνε κλικ στο Touchpad και έλεγξε αν η αυτόματη απενεργοποίηση είναι ενεργοποιημένη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να φταίει μια λανθασμένη ρύθμιση αλλά μια ελαττωματική ή προβληματική συσκευή. Έλεγξε αν το touchpad απενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που συνδέεις ένα ποντίκι, ένα πληκτρολόγιο, ή ακόμα και μια USB συσκευή.

Έχεις ενεργοποιήσει το Tablet Mode

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα 2-σε-1 laptops έχουν κυκλοφορήσει, παρέχοντας λειτουργίες και δυνατότητες που δεν θα βρεις στα παραδοσιακά laptops. Μια από αυτές είναι και το “Tablet Mode“, το οποίο σου επιτρέπει να αλλάξεις την κατάσταση του 2-σε-1 laptop σου από laptop σε tablet. Αυτή η λειτουργία απενεργοποιεί αυτόματα το touchpad, καθώς στη συνέχεια το laptop θα χρησιμοποιείται ως tablet, και έτσι λειτουργεί μόνο με την οθόνη αφής.

Αρκετά μοντέλα φορητών υπολογιστών που παρέχουν το tablet mode συχνά έρχονται με μη αποσπώμενα πληκτρολόγια, τα οποία ωστόσο μπορούν να τοποθετηθούν στο πίσω μέρος της συσκευής μας. Όταν το πληκτρολόγιο τοποθετείται στο πίσω μέρος, το tablet mode ενεργοποιείται αυτόματα και το touchpad παύει να λειτουργεί, έτσι ώστε να μην κουνιέται ο κέρσορας του ποντικιού καθώς δουλεύω σε αυτό.

Έλεγξε αν το touchpad απενεργοποιείται κάθε φορά που ενεργοποιείς το tablet mode, ή κάθε φορά που περιστρέφεις το πληκτρολόγιο ώστε να χρησιμοποιείς το 2-σε-1 φορητό σου με την οθόνη αφής που σου παρέχεται.

Υπάρχει πρόβλημα με έναν καινούργιο driver

Διάβασε Επίσης: IObit Driver Booster – Δωρεάν drivers για τα Windows

Οι drivers είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες προβλημάτων στα Windows. Τη μια στιγμή το laptop σου λειτουργεί με ύψιστες αποδόσεις, και την αμέσως επόμενη ξαφνικά σταματάνε να λειτουργούν συγκεκριμένες λειτουργίες του. Κι ενώ είναι σημαντικό να ενημερώνεις συνεχώς το λειτουργικό σου σύστημα, τα προγράμματα και τους drivers που έχεις εγκατεστημένους, κάποιες φορές μια νέα ενημέρωση μπορεί επίσης να παρουσιάσει νέα προβλήματα.

Αν ενημέρωσες τα Windows στην πιο πρόσφατη έκδοση τους, ή προσπάθησες να εγκαταστήσεις έναν καινούργιο driver για το touchpad σου, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι συμβατός με το touchpad σου. Κάνε δεξί κλικ στο μενού της Έναρξης και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Διαχείριση συσκευών“. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις την διαχείριση συσκευών από το πεδίο της αναζήτησης.

Στη συνέχεια, βρες τον driver του touchpad σου, κάνε δεξί κλικ και στη συνέχεια πάτα “Ιδιότητες“. Στο αναδυόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πήγαινε στην καρτέλα “Πρόγραμμα οδήγησης” και κάνε κλικ στο κουμπί “Επαναφορά“.

Το touchpad απενεργοποιήθηκε στα BIOS

Διάβασε Επίσης: Αναβάθμιση BIOS / UEFI: Οδηγός για αρχάριους

Το touchpad του laptop σου μπορεί να απενεργοποιηθεί με ευκολία μέσω των BIOS. Σε σπάνιες περιπτώσεις αυτή η λειτουργεία μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από αναβάθμιση των BIOS / UEFI, ή ακόμα και μετά από λανθασμένες ρυθμίσεις. Επομένως, θα χρειαστεί να αναζητήσεις το μοντέλο του laptop σου στην Google και να δεις με ποιο κουμπί μπορείς να εισέλθεις στα BIOS / UEFI κατά τη διάρκεια της εκκίνησης.

Μόλις μπεις στα BIOS / UEFI του laptop σου (συχνά με κουμπιά όπως το F2, F10, ή F12), πήγαινε στην καρτέλα “Advanced” των BIOS και αναζήτησε το “Touchpad” ή το “Internal Pointing Device” και σιγουρέψου πως δεν είναι απενεργοποιημένη. Στη συνέχεια, πάτα το F10 για να αποθηκεύσεις τις αλλαγές και κάνε επανεκκίνηση ώστε να ελέγξεις αν το πρόβλημα επιλύθηκε.

Ενημέρωσε το laptop στην πιο πρόσφατη έκδοση

Και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν επίλυσε το πρόβλημα, τότε η αιτία είτε βρίσκεται σε ανημέρωτο λογισμικό ή λειτουργικό σύστημα, ή ακόμη και στο hardware. Αν μετά την ενημέρωση το πρόβλημα δεν επιλυθεί, τότε το επόμενο βήμα είναι να το ελέγξει ένας τεχνικός ώστε να σε ενημερώσει για το πρόβλημα και το κόστος κατασκευής του.

Στα Windows, άνοιξε τις Ρυθμίσεις και πήγαινε στα Updates. Από εκεί, κάνε κλικ στο κουμπί “Έλεγχος ενημερώσεων” και σιγουρέψου πως έχεις εγκαταστήσει όλες τις καινούργιες ενημερώσεις που υπάρχουν. Στα MacBooks, πήγαινε στο μενού της Apple –> Προτιμήσεις συστήματος –> Ενημέρωση Λογισμικού και έλεγξε για νέες ενημερώσεις.


Αν το πρόβλημα παραμένει και δεν λειτουργεί το touchpad του laptop σου, μπορείς να χρησιμοποιείς προσωρινά ένα ποντίκι. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να κάνεις επαναφορά ή format των Windows, κάτι το οποίο θα επιλύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, εκτός αν η αιτία βρίσκεται στο hardware.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε