Υπάρχουν δύο ειδών bloggers: Αυτοί που το βλέπουν ως χόμπι και αυτοί που το βλέπουν ως μελλοντική τους δουλειά. Οι bloggers που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία σημαίνει πως δουλεύουν πολλές ώρες, είναι απίστευτα υπομονετικοί, διαβάζουν συνεχώς για στρατηγικές με τις οποίες μπορούν να βελτιώσουν τα blogs τους και κυνηγάνε συνεχώς να κλείσουν συμφωνίες με διαφημιστικές εταιρείες.
Η πραγματική – και εξίσου ρεαλιστική – αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να είσαι blogger. Ναι, καλά κατάλαβες, το να δουλεύεις από το σπίτι μπορεί να έχει τα θετικά του, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι εργάζεσαι και πληρώνεσαι γι ‘αυτό που κάνεις. Μάλιστα, το blogging κάποιες φορές είναι πολύ πιο δύσκολο από άλλες δουλειές, και όποιος σου πει το αντίθετο, ευχαρίστως να σου στείλω για να του δώσεις μια υπέροχη λίστα με όλα τα καθημερινά καθήκοντα που έχω (γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος λένε).
Άσχετα όμως με όλα αυτά και με το πόσο δύσκολο μπορεί να γίνει το blogging, σε αυτό το άρθρο θα σου μάθω πως να κυνηγάς τις διαφημιστικές εταιρείες για να κλείνεις συμφωνίες, τι πρέπει να προσέχεις και πως να προετοιμαστείς.
Γιατί να επικοινωνήσεις με διαφημιστικές εταιρείες;
Μα για να κλείσεις διαφημιστικές συμφωνίες και να αυξήσεις τα έσοδα του blog σου φυσικά. Και όχι μόνο, αφού όταν κλείνεις διαφημιστικές συμφωνίες σταματάς να ασχολείσαι με εταιρείες όπως η Google Adsense (ή την έχεις παράλληλα) και ξεκινάς να παίρνεις πιο σίγουρο και σταθερό εισόδημα.
Τα χρήματα είναι πάντα πολύ περισσότερα σε σύγκριση με την Google Adsense ή με παράλληλες εταιρείες και οι διαφημίσεις συχνά πιο ωραίες για να προσελκύουν περισσότερο κόσμο.
Αν οι συνεργασίες σου ολοκληρώνονται χωρίς κανένα πρόβλημα και οι διαφημιστικές εταιρείες μένουν ευχαριστημένες από τα τελικά αποτελέσματα, τότε θα υπάρξουν πολλές ακόμα με μεγαλύτερα κέρδη.
Πως να επικοινωνήσεις με μια διαφημιστική εταιρεία

Οι περισσότεροι bloggers επικοινωνούν μέσω e-mail για να κλείσουν μια συμφωνία. Ωστόσο, ένας διαφημιστής που είχα προσλάβει κάποτε για μια ιστοσελίδα που είχα, μου είπε ότι έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να κλείσεις μια συμφωνία τηλεφωνικά, παρά μέσω e-mail.
Οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους, οπότε δεν θα σου είναι δύσκολο να βρεις ένα νούμερο. Μίλα ευγενικά και με σιγουριά ότι όχι μόνο θα κλείσεις την συμφωνία, αλλά και ότι θα επωφεληθούν με την συνεργασία τους μαζί σου.
Σημαντικό: Στην περίπτωση που αποφασίσεις να επικοινωνήσεις με διαφημιστικές εταιρείες μέσω e-mail, να απευθύνεσαι πάντα σε κάθε εταιρεία με διαφορετικό τρόπο. Μην στείλεις το ίδιο e-mail σε πολλές διαφορετικές εταιρείες. Θα χρειαστεί να αναλύεις και να μελετάς κάθε εταιρεία προτού έρθεις σε επικοινωνία μαζί της και να αναφέρεις για πιο λόγο πιστεύεις πως τα δικά της προϊόντα – συγκεκριμένα – ταιριάζουν με την θεματολογία του blog σου και με το κοινό που σε διαβάζει.
Πως να προετοιμαστείς

Η προετοιμασία είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα σωρό PDF αρχεία στα οποία θα αναγράφεις περιληπτικά και με εικόνες με ποιους τρόπους μπορεί να διαφημιστεί μια εταιρεία στο blog σου, πόσο θα τις κοστίσει, σε ποια σημεία μπορεί να προβάλλει τα banners της και πάει λέγοντας.

Για την ακρίβεια, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις τα εξής PDF αρχεία:
Ένα PDF αρχείο με όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διαφημιστεί ένας ιδιώτης ή μια εταιρεία στο blog σου. Που θα προβάλλονται τα banners, αν υποστηρίζεις background ads, προωθητικά άρθρα ή αξιολογήσεις (reviews), τι προώθηση θα γίνουν αυτά στο διαδίκτυο και σε ποια από τα κοινωνικά δίκτυα του blog σου και πάει λέγοντας. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαθέτεις ένα newsletter από το οποίο θα κάνεις προώθηση διαφημιστικά άρθρα ή προϊόντα (μεγάλο συν).
Ένα PDF αρχείο με τα analytics του blog σου από τους τελευταίους 3 μήνες. Πόσους μοναδικούς επισκέπτες είχε, πόση ώρα διάβασαν τα άρθρα σου, τι ηλικίες, από ποιες συσκευές ή υπολογιστές επισκέπτονται το blog σου, από ποιες χώρες, ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών και των ανδρών, πόσοι ξανά επέστρεψαν και οτιδήποτε άλλο θεωρείς πως είναι σημαντικό.
Ένα PDF αρχείο που να δείχνει πόσα κλικ έγιναν σε πόσο χρονικό διάστημα από έναν άλλον διαφημιστή που είχες. Για παράδειγμα, κάνε ένα τεστ βάζοντας ένα δικό σου διαφημιστικό banner στο blog σου και δες πόσα κλικ θα γίνουν σε αυτό σε μια ημέρα, μια εβδομάδα και ένα μήνα. Στείλε αυτά τα αποτελέσματα για να αποδείξεις τη δύναμη των αναγνωστών σου.
Ένα PDF αρχείο το οποίο να αναλύει τα στοιχεία του blog σου:
- Μια σύντομη περιγραφή του blog σου.
- Τι θεματολογία έχει και γιατί.
- Σε τι κοινό στοχεύει (ηλικίες, φύλο, ενδιαφέροντα).
- Πόσο σημαντικό είναι για το blog σου να γίνει η σωστή προώθηση μιας διαφημιστικής εταιρείας.
- Με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσει το blog σου την καλύτερη προώθηση μιας καμπάνιας.
Τι να προσέξεις (τιμές, πληρωμές, προκαταβολές κ.τ.λ.)

Οι τιμές είναι διαφορετικές για κάθε blog και κυμαίνονται ανάλογα με την καθημερινή επισκεψιμότητα σου. Επειδή έκανα αρκετά λάθη τις πρώτες φορές και μπερδεύτηκα αρκετά με τις τιμές και με τον τρόπο με τον οποίο προωθούσα μια καμπάνια, τελικά κατέληξα πως οι παρακάτω τρόποι προώθησης είναι και οι καλύτεροι:
Μακριά από το pay-per-click. Θα χρεώνεις τις προβολές και όχι τα κλικ που πραγματοποιούνται πάνω στα banners. Αν κάποιος ζητήσει να πληρώνει ανά κλικ, τότε του ζητάς τουλάχιστον 50 λεπτά με 1 ευρώ ανά κλικ.
Ζητάς πάντα προκαταβολή! Η διαφημιστική εταιρεία θα χρειαστεί να σου παρέχει μια προκαταβολή η οποία να μην είναι κάτω από το 40% της συνολικής τιμής της καμπάνιας. Αν για παράδειγμα κλείσεις μια διαφημιστική καμπάνια η οποία κοστίζει 100 ευρώ, ζητά προκαταβολή 40 ή 50 ευρώ.
Τα άρθρα να τα χρεώνεις πάντα ανά λέξη και όχι με μια συγκεκριμένη τιμή για όλα. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να χρεώνεις τις 500 λέξεις 15 ευρώ και τις 1.000 λέξεις 25 ευρώ, παρά 25-30 ευρώ οποιοδήποτε άρθρο γράψεις (γιατί μπορεί να σου ζητήσουν 3 χιλιάδες λέξεις άρθρο).
Τα reviews θα τα χρεώνεις ακριβότερα από τα άρθρα και δεν θα δέχεσαι να τα γράψεις εφόσον δεν σου σταλθεί το προϊόν της εταιρίας. Κάθε αξιολόγηση θα πρέπει να είναι άκρως ειλικρινής, να περιέχει φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι όντως το έχεις χρησιμοποιήσει και, φυσικά, το όνομα της εταιρίας και ενεργούς συνδέσμους για αγορά.
Μην συνεργάζεσαι με εταιρείες που παρέχουν κώδικα για pop-ups και pop-under ads. Είναι εκνευριστικά, δεν πληρώνουν καλά και θα χάσεις τον κόσμο που με τόση δυσκολία απέκτησες.
Το μεγάλο πρόβλημα
Μιας και ζούμε στην υπέροχη Ελλάδα, με την εκπληκτική της γραφειοκρατία, αρκετές εταιρείες θα σου ζητήσουν να κόψεις τιμολόγιο. Δεν το κάνουν όλες, αλλά αρκετές. Σε αυτή την περίπτωση – και εφόσον δεν μπορείς να κόψεις επειδή δεν έχεις κάνει έναρξη – θα αναφέρεις πως οι πληρωμές που γίνονται πάνε κατευθείαν για τα έξοδα του blog, οπότε είναι κάτι σαν “φιλική συνεργασία” παρά σαν “εταιρική συνεργασία”.
Αυτό, φυσικά, είναι παράνομο, αλλά (κλείσε τα μάτια σου) χέστηκες. Από την στιγμή όπου η ίδια σου η χώρα δεν σε βοηθάει να ανατυπωθείς ως ελεύθερος επαγγελματίας και σου φορτώνει στις πλάτες ένα σωρό φόρους και έξοδα, δεν είσαι και εσύ υποχρεωμένος (που είσαι, αλλά το ‘πιασές το νόημα) να δίνεις το 60% των εσόδων σου στο κράτος. Και ναι, είχα εταιρεία και ξέρω πως λειτουργούν τα πράγματα – δεν τα βγάζεις πέρα για κανένα λόγο εκτός αν κάνεις έναρξη στην Βουλγαρία, όπου εκεί είναι ο απόλυτος φορολογικός παράδεισος, ή έχεις ένα blog με τουλάχιστον 2-3 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις μηνιαίως.
Βγες κερδισμένος
Στο τέλος κάθε συνεργασίας, μη δυστάσεις να ζητήσεις από την διαφημιστική εταιρεία να σου δώσει ένα feedback για τη συνεργασία που είχε μαζί σου. Το feedback θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις επερχόμενες συνεργασίες σου – κυρίως αν είναι από ένα μεγάλο και γνωστό brand. Μην ξεχάσεις μόνο να περνάς κάθε feedback στα PDF αρχεία που θα στέλνεις.
Κλείνω το άρθρο ελπίζοντας πως σε βοήθησα να καταλάβεις και να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα blog που συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες. Η αλήθεια είναι πως, όσο το blog σου είναι μικρό και δεν συνεργάζεσαι με μεγάλες εταιρείες, όλα είναι αγνά και ωραία. Όταν όμως φτάσει η στιγμή όπου θα χρειαστεί να προχωρήσεις στο επόμενο επίπεδο, έχοντας πάνω απ ‘το κεφάλι σου ένα σωρό ευθύνες, θα χρειαστεί να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις και να μην κάνεις βιαστικές κινήσεις. Πρώτα θα σκέφτεσαι και μετά θα πράττεις.
Εσύ έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν με διαφημιστικές εταιρείες; Μήπως σκέφτεσαι να πας στο blog σου και την blogging καριέρα σου στο επόμενο επίπεδο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω!
Πολύ καλά όλα αυτά που γράφεις αλλά έχω μια ένσταση εκεί που λες: «Τα χρήματα είναι πάντα πολύ περισσότερα σε σύγκριση με την Google Adsense»
Αυτό νομίζω ότι εξαρτάται από το είδος του site που έχεις, που έχεις βάλει τα διαφημιστικά της google και ένα σωρό άλλους παράγοντες. Μπορεί ένα site με διπλάσια επισκεψιμότητα από ένα άλλο να έχει τα μισά κέρδη.
Ενώ έχω συνεργαστεί με εταιρίες ουκ ολίγες φορές, αυτά που έδιναν, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, δεν έφταναν τα έσοδα της Google.
Αγαπητέ Κυριάκο είναι πάντα χαρά μου να σε βλέπω να σχολιάζεις στο blog μου!! 🙂
Βάση προσωπικής μου εμπειρίας και βάση σε όλα όσα έχω δει σε μεγάλες ιστοσελίδες περιοδικών που έχω δουλέψει στο παρελθόν, μεγάλες εταιρείες όπως η Wind, η Vodafone, η Nivea και πάει λέγοντας, ξεκινάνε αρχικά μικρές διαφημίσεις 7 ημερών και αν τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, κλείνουν μηνιαία μέχρι και ετήσια διαφημιστικά συμβόλαια. Οι τιμές είναι αυτές που έχεις δώσει εσύ στους τιμοκαταλόγους που έχεις φτιάξει, και πάντα είναι πολύ πιο υψηλές από αυτά που χτυπάς από την Google Adsense. Άλλωστε, πολλές φορές τα διαφημιστικά συμβόλαια δεν είναι pay-per-click αλλά pay-per-view, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οι αναγνώστες σου να κάνουν κλικ πάνω στην διαφήμιση για να πληρωθείς, αρκεί μόνο να την δουν.
Από την άλλη πλευρά, η πιο έξυπνη κίνηση που μπορεί να κάνει ένας blogger είναι να χρησιμοποιεί και την Google Adsense αλλά και άλλες εταιρείες ταυτόχρονα, χωρίς ωστόσο να πήζει το κοινό του από διαφημίσεις.
Μα αν είναι να μιλάμε για μεγάλες ιστοσελίδες και μεγάλες εταιρίες όπως η Wind, αποκλείουμε το μεγαλύτερο μερίδιο των bloggers.Εκεί πρέπει να έχεις τρελά νούμερα για να σε πληρώσουν καλά. Αλλά αν έχεις τρελά νούμερα, τότε θα έχεις και τρελά κέρδη από adsense. Και εγώ μιλάω εκ πείρας από την δική μου δουλειά. Αυτή την στιγμή δέχομαι μόνο 400-500 χιλιάδες Pageviews μηνιαίως. Αν είχα τα νούμερα πχ του tromaktikou, δεν θα δούλευα σε άλλη δουλειά ποτέ μου.. 🙂
Ποτέ δεν έψαξα για να διαφημιστώ σε άλλες εταιρίες αλλά οι ίδιες οι εταιρίες με έστελναν μηνύματα για διαφημίσεις όπου τα Payperviews ήταν ελάχιστα τα χρήματα που έδιναν και φυσικά δεν την δεχόμουν. άσε που θα γέμιζα με επιπλέον διαφημίσεις.
Όπως είπα και το άφησες ασχολίαστο. Δεν είναι τα κέρδη του adsense για όλους το ίδιο.
Ναι έχεις απόλυτο δίκαιο και δεν σε αδικώ καθόλου, αλλά μην ξεχνάμε πως έχεις ένα blog το οποίο είναι στημένο στο Blogger και είναι γνωστό πως οι διαφημιστικές εταιρείες δεν παίρνουν στα σοβαρά την συγκεκριμένη πλατφόρμα και όταν κάνουν κάποια εξαίρεση, κάνουν παζάρια για λίγα χρήματα.
Εσύ που έχεις το Dwrean.net, θα μπορούσες πολύ άνετα να αυξήσεις το εισόδημα στο διπλάσιο-τριπλάσιο, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να αλλάξεις την πλατφόρμα και να πας σε WP, Joomla ή Drupal. Αν, ωστόσο, δεν θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις affiliate συνδέσμους.
Τέλος, εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και η θεματολογία του blog. Για παράδειγμα, ένα blog το οποίο αναφέρεται στην μόδα, στα σπορ ή στην τεχνολογία (τεχνολογική ενημέρωση για την ακρίβεια) είναι πιο πιθανό να βρει περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες απ’ ότι ένα blog με δωρεάν προγράμματα (λόγο marketing) ή προσωπικής θεματολογίας. Αν και, θα μπορούσες πολύ εύκολα να ψαχτείς σε εταιρείες που παρέχουν κάποιο δωρεάν πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσες να προωθήσεις.
Επειδή δεν θέλω να προωθώ (επί χρήμασι) κανένα πρόγραμμα, και λόγω ότι αυτό που κάνω είναι καθαρά από χόμπι, ασχέτως αν μου αποφέρει κάποια χρήματα (που νομίζω τα δικαιούμαι με τόσες ώρες πάνω από τον υπολογιστή), θέλω να έχω τον απόλυτο έλεγχο αυτών που παρουσιάζω. Δεν είμαι εταιρία που να παρουσιάζει ένα «ξύλινο» πρόσωπο και κάνει ότι του λένε οι από πάνω. Κάνω το γούστο μου και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν.
Δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες όμως, επειδή βρίσκομαι σε blogger, να μην με παίρνουν στα σοβαρά. Δηλαδή ένα blog σε blogger που κάνει τρελά νούμερα, δεν το παιρνουν στα σοβαρά επειδή δεν είναι σε WordPress;; Δηλαδή οι εταιρίες δεν κοιτάνε τι κόσμο θα του στείλει ένα blog;
Δεν χρειάζεται να προτείνεις ένα διαφημιστικό πρόγραμμα εφόσον δεν σου αρέσει. Όταν μια διαφημιστική εταιρεία θέλει να αξιολογήσεις το προϊόν της, πρώτα το κοιτάς, το λειτουργείς, και στη συνέχεια γράφεις γι ‘αυτό.
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι στο WordPress, και σε Joomla ή Drupal να είσαι πάλι θεωρείται το blog σου ότι είναι στημένο σε επαγγελματική πλατφόρμα.
Για παράδειγμα, όλοι οι επαγγελματίες bloggers που θέλουν να αυξήσουν το εισόδημα τους και να ξεκινήσουν να συνεργάζονται με μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, μεταφέρονται από το Blogger. Ένα καλό παράδειγμα εδώ είναι και το thesitsgirls.com το οποίο μεταφέρθηκε από Blogger σε WordPress και ανέφερε και τον λόγο του διαφημιστικού κομματιού: http://www.thesitsgirls.com/blogging/blogger-to-wordpress-is-it-time-for-you-to-change/
Το συγκεκριμένο blog χτυπάει περίπου 250 χιλιάδες επισκέψεις μηνιαίως.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοιο σνομπάρισμα στην πλατφόρμα της Blogger.
τι θα πει επαγγελματικό;
Ας δώσουμε κανά δυο ελληνικά παραδείγματα. Το τρομακτικό που είναι σε blogger, μια χαρά συνεργάζεται με εταιρίες και έχει περίπου 2.000.000 επισκέπτες τον μήνα, μην πω και παραπάνω.
Ένα άλλο ωραίο blog που έχει τεράστια επισκεψιμότητα είναι το kasetophono
Για μένα επαγγελματισμός δεν είναι που θα πας να στάξεις τα χρήματά σου. Για μένα είναι το περιεχόμενο, αν καταφέρνεις να έχεις λαό και γενικά αν πιάνεις το σφυγμό του χρήστη στον οποιο απευθύνεσαι. Μπορεί πχ στο τρομακτικό να μην μου αρέσει τίποτα απ’ ότι κάνει, αλλά έχει πιάσει το νόημα. Είναι το καλύτερο παράδειγμα για Ελλάδα ώστε να δει κάποιος ότι δεν έχει σημασία το μέσο που χρησιμοποιείς.
Είναι σαν να μου λες, πάρε Mac γιατί το notebook της TurboX που έχεις, δεν είναι επαγγελματικό.
Αγαπητέ Κυριάκο έχεις απόλυτο δίκαιο! Θα ήθελα βέβαια να σου σημειώσω κάποια πράγματα εδώ.
Ναι, το Tromaktiko αναμφισβήτητα συνεργάζεται με διάφορες διαφημιστικές εταιρείες χάρη στην μεγάλη επισκεψημότητα του. Το πρόβλημα; Δεν του παρέχουν τόσο μεγάλα ποσά για τις διαφημίσεις όσα θα του παρείχαν αν βρισκόταν σε μια επαγγελματική πλατφόρμα. Αν δεν με πιστεύεις, μπορείς εύκολα να επικοινωνήσεις με μια διαφημιστική εταιρεία που συνεργάζεται με το Tromaktiko και να την ρωτήσεις (ελπίζοντας φυσικά που θα σου απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση).
Ο λόγος; Επειδή το Blogger δεν παρέχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για τις διαφημιστικές εταιρείες ώστε να παρακολουθήσουν σωστά το κάθε κλικ και το κάθε view που γίνεται στην διαφήμιση, στο να προσθέσουν σε πολύ συγκεκριμένα σημεία διαφημίσεις (για παράδειγμα στο background με συγκεκριμένο κώδικα ώστε να παρακολουθούν και μέχρι και τις μύγες που επισκέπτονται το blog) και πάει λέγοντας. Γενικά πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον δικά τους WordPress plug-ins για να προσθέτουν και να παρακολουθούν τις διαφημίσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, έτσι όπως το βλέπουν πλέον οι περισσότεροι, δεν μπορείς να ξέρεις αν αύριο το blog σου θα είναι ανοιχτό ή όχι. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Google έκλεισε blogspot blogs για ανούσιους λόγους χωρίς καν να αναφέρει το λόγο ή στέλνοντας ένα απλό email αναφέροντας τον λόγο, χωρίς όμως να έχεις την ικανότητα να το ξανά ανοίξεις. Όσο έχω στο πίσω μέρος του μυαλού ότι το blog μου δεν είναι πραγματικά δικό μου αλλά της Google και το λειτουργώ με τους δικούς της όρους, αυτό με ανησυχεί και ταυτόχρονα με εκνευρίζει.
Σε κάτι στο οποίο θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, είναι πως στο τέλος, αυτό που μετράει περισσότερο είναι το περιεχόμενο που παρέχεις στους αναγνώστες σου. Δεν πας να είσαι σε Blogger, Wix ή Weebly, αν ξέρεις να κάνεις την δουλειά σου σωστά, θα ανταμειφτείς.
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! προσπαθω να μπω και εγώ στην μάχη των διαφημιστικών εταιρειών, κυρίως με ενδιαφερουν οι εταιρέιες καλλυντικών και με ψιλοέχει πιάσει απελπισία γιατι ουτε μεγάλο μπλογκ ειμαι ούτε κατα διάνοια δεν έχω επισκεψεις χιλιαδων την ημερα (γελάω…). Καπως πρέπει να ξεκινησω…πως πειθεις όμως μια εταιρεια να σε εμπιστευτει αν για αυτην δεν έχεις τα απαραίτητα “κλικ”???
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Μαρία. Δεν μπορείς να πείσεις μια εταιρεία να σε εμπιστευτεί διότι έχουν ειδικούς οι οποίοι ελέγχουν τα αναλυτικά του blog σου και βλέπουν αν όντως αξίζει να ξεκινήσουν μια διαφημιστική καμπάνια στο blog σου ή όχι.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να ξεκινήσεις να έχεις κόσμο, είναι να γράφεις ποιοτικό περιεχόμενο (κάτι το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για να κλείσεις μια διαφημιστική καμπάνια), να έχεις το blog σου πάνω σε αξιόπιστη πλατφόρμα (ξέχνα τα Blogger, Wix και κάθε άλλη δωρεάν πλατφόρμα) με τα σωστά εργαλεία και χαρακτηριστικά και σίγουρα ένα σταθερό κοινό και ένα δυναμικό newsletter.
Κανένας ποτέ δεν ξεκίνησε από τα μεγάλα, όλα θέλουν χρόνο, υπομονή και σκληρή δουλειά.
Εξαιρετικό άρθρο…και έναν μεγάλο βαχ καθώς όπως ξέρεις είμαι στα αρχικά στάδια του όλου θέματος Παναγιώτη και ανακαλύπτω τον τροχό!!! Φοβερό το άρθρο σου μπράβο και τέλειες οι αλλαγές στο blog σου!
Σ’ ευχαριστώ πολύ Μαρία! Γενικά αν ποτέ έρθεις σε επαφή με μεγάλες εταιρείες και εκπρόσωπους, μη δυστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου για να σε βοηθήσω στο κάθε σου βήμα. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι αλλαγές, θέλω να κρατήσω το Inkstory απλό και να στοχεύσω αποκλειστικά στο περιεχόμενο! 🙂
focused to content αυτό ακριβώς μου έβγαλε και εμένα! Σε ευχαριστώ για όλα!
Τέλεια! Χαίρομαι να ακούω πως πέτυχα αυτό που είχα στο μυαλό μου.. 🙂
Το adsense εξαρτάται από το είδος του site που έχεις. Μπορεί πχ να βγάζεις 1 ευρώ με 30 επισκέπτες την ημέρα, και μπορεί να βγάζεις πάλι 1 ευρώ με 500 επισκέπτες την ημέρα. Είναι θέμα θεματολογίας.
Όσο για το χέστηκες, καλύτερα μην το λες αυτές τις εποχές, μην πάρεις ανθρώπους στο λαιμό σου. Καλύτερα αν δεν μπορούν να κόψουν τιμολόγιο, να βρουν κάποιον που μπορεί και ας του δώσουν ένα μικρό ποσοστό. Άσε που η κάθε εταιρία πλέον θέλει να δείχνει τέτοιου είδους έξοδα στην εφορία. Δεν είναι τα πράγματα πλέον όπως πριν 10-12 χρόνια που γινότανε πάρτυ.
Καλησπέρα Δημήτρη και καλώς ήρθες στο Inkstory!
Το Adsense εξαρτάτε αποκλειστικά από τα κλικ που γίνονται πάνω στις διαφημίσεις και η Google πολλές φορές πατάει και κόφτη σε μερικά κλικ και δεν σου δίνει τα λεφτά με την δικαιολογία πως ο διαφημιστής διέκοψε την διαφήμιση προτού γίνει το κλικ στην σελίδα σου. Έχω μιλήσει τηλεφωνικός με την τεχνική υποστήριξη της Google Adsense και έχω διαχειριστεί ιστοσελίδες με πάνω από 1 εκατομμύριο μοναδικές επισκέψεις μηνιαίως. Ένας blogger για να καταφέρει να βγάλει ένα “σταθερό” εισόδημα από την Adsense θα χρειαστεί να έχει κόσμο όχι αστεία.
Το “χέστηκες” εννοείται πως το έγραψα με χιουμοριστικό τρόπο (γι ‘αυτό άλλωστε έβαλα πιο πριν το ‘κλείσε τα μάτια σου’ και πιο μετά το ‘που είσαι, αλλά το ‘πιασές το νόημα’). Άλλωστε, καθένας μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις και θέλω να πιστεύω πως όλοι γνωρίζουν πάνω-κάτω τι γίνεται με τις εφορίες και τα τιμολόγια – και αν δεν ξέρουν, τουλάχιστον ελπίζω πως γνωρίζουν έστω και έναν λογιστή ο οποίος μπορεί να τους ενημερώσει.
Αυτό με τις εταιρείες που είπες είναι πολύ σωστό και το έχω κάνει και ο ίδιος μου πολλές φορές. Το δύσκολο κομμάτι ωστόσο είναι να βρεις μια εταιρεία που θα δεχτεί να σου κόβει τιμολόγια (καθώς εσύ θα της πληρώνεις τον φόρο από κάθε τιμολόγιο και πολύ πιθανόν να της δίνεις και λίγο τοις εκατό παραπάνω για τον κόπο της και τα έξοδα της προς τους λογιστές της).
Λες «Το Adsense εξαρτάτε αποκλειστικά από τα κλικ που γίνονται πάνω στις διαφημίσεις»
Μα ποιος είπε κάτι διαφορετικό; Όταν λέμε ανάλογα το site εννοούμε ανάλογα την θεματολογία αλλά και την γλώσσα. Αν έχεις αγγλόφωνο site εννοείται ότι θα πληρώνεσαι πάρα πολύ παραπάνω διότι οι ξένοι διαφημιζόμενοι πληρώνουν περισσότερα στο κλικ. Επίσης, η θεματολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο διότι αν έχεις site όπως το δικό μου, τότε θα έχει μέσο όρο 0,07 σεντς ανά κλικ, ενώ με άλλη θεματολογία φτάνει μέχρι και το 0,20 ανά κλικ.
Εδώ δεν έχεις καθόλου άδικο. Έχω πέσει σε ιστοσελίδες που πολλές φορές είχαν μέχρι και 0,44 ανά κλικ, αλλά δυστυχώς αυτός ο αριθμός κρατούσε για λίγο.
Φυσικά – δεν ξέρω αν το ξέρεις ή όχι αυτό – τα σεντς που παίρνεις ανά κλικ βασίζονται και στο keyword του άρθρου σου (το ίδιο και στο ποια text links θα εμφανιστούν). Κάποια keywords λαμβάνουν περισσότερα σεντσ ανά κλικ και κάποια άλλα λιγότερα. Κι ενώ υπάρχουν κάποια εργαλεία τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δεις ποια keywords βγάζουν τα περισσότερα χρήματα, η τιμή τους είναι τσουχτερή.
Πρεπει να υπαρχει εμπιστοσυνη μεγαλη σε τετοια περιπτωση. Την κουβεντα την ειχα προσφατα με λογιστη, και με ενημερωσε οτι αν η ταδε εταιρεια κοβει τιμολογιο για λογαριασμο της σε δικους σου πελατες (εμφανιζοντας επομενως τα δικα της στοιχεια σε αυτο), τοτε ο καθε μπλογκερ θεωρητικα δεν μπορει να εμφανιζεται πουθενα στο μπλογκ του το διαστημα της “ενοικιασης” του απο την εταιρια, εφοσον κατα καποιο τροπο η Χ εταιρεια “νοικιαζει” το μπλογκ του ιδιου. Αν εχω καταλαβει σωστα κατα μεγαλο ποσοστο αυτο που λες…
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
Ωστόσο δεν μπορώ να φανταστώ πως ακριβώς κοστολογεί κάποιος τα banners…;
Επίσης γνωρίζεις πως ακριβώς γίνονται οι διαγωνισμοί και τα giveaways στο Facebook;
Νομίζω πως είναι μια καλή τακτική για νέο traffic.
Κλείνεις κάποια συμφωνία με εταιρία, σου στέλνει δωρεάν το προϊόν και εσύ απλώς το δίνεις στον νικητή, ή καμία σχέση;
Σε ευχαριστώ.
Η κοστολόγηση των banners είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει κάθε blogger. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με ιστοσελίδες και εταιρείες που έχουν πάνω-κάτω την ίδια κίνηση με το blog σου και να τους ρωτήσεις πόσο κοστολογούν την διαφήμιση στα δικά τους blogs ώστε να πάρεις μια ιδέα.
Για να δημιουργείς giveaways στο Facebook και σε κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο απαιτεί να έχεις μεγάλο κοινό με πολλούς followers. Αν δεν το έχεις, θα χρειαστεί να καλύψεις από την τσέπη σου τα έξοδα του δώρου. Εναλλακτικά, μπορείς να επικοινωνήσεις με διάφορες εταιρείες και καταστήματα τα οποία παρέχουν προϊόντα που δεν ξεφεύγουν από την θεματολογία σου και με τα απαραίτητα στατιστικά του blog σου και των κοινωνικών σου δικτύων να κλείσεις μια συμφωνία.
Συνήθως αν δεν έχεις μεγάλο κοινό σου κάνουν απλά μια καλή έκπτωση στο προϊόν και εσύ βάζεις μερικά χρήματα επιπλέον για το δώρο.
Σε ευχαριστώ.
Αν έχω μεγάλο κοινό τι αλλάζει δηλαδή, μου το στέλνουν δωρεάν θες να πεις;
Ακριβώς! Όσο πιο μεγάλη κίνηση έχεις στο blog σου τόσο πιο πολύ συμφέρει σε μια εταιρεία να διοργανώσει έναν διαγωνισμό μαζί σου. Όσο πιο μικρή κίνηση έχεις, τόσο πιο μικρόν είναι και το ενδιαφέρον.
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Θα είχε ενδιαφέρον ένα καλογραμμένο άρθρο για το ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος που μπορεί κάποιος να διοργανώσει έναν διαγωνισμό στο Facebook, το τεχνικό κομμάτι τουλάχιστον, τι προγράμματα/υπηρεσίες να χρησιμοποιήσει κλπ…
Έχεις απόλυτο δίκαιο και το πρόσθεσα στη λίστα με τα επόμενα άρθρα που θα δημοσιευθούν στο Inkstory. Θα σε ενημερώσω μόλις το άρθρο δημοσιευθεί.
Ανυπομονώ 🙂
Ένας τρόπος κοστολόγησης του μπάνερ που είχα δει στο εξωτερικό είναι ο εξής: πχ ας υποθέσουμε πως βράζεις 1 ευρώ ανά 1.000 προβολές με adsense στο blog σου. Αν τον ένα μήνα έχεις συνολικά πχ 40.000 προβολές κάνεις (1/1.000)*40.000=40 ευρώ * 2 = 80 ευρώ στην πραγματικότητα κοστίζει το μπάνερ σε πλαινές στήλες. Above the fold η τιμή είναι υψηλότερη.
@mommyjammi:disqus από τη μια πλευρά είσαι πολύ σωστή, αλλά από την άλλη όχι. Βλέπεις, η Google Adsense αλλάζει το cost per click από χώρα σε χώρα και από blog σε blog αλλά και από άρθρο σε άρθρο. Αν το keyword ενός άρθρου είναι ισχυρό, τότε παίρνεις και περισσότερα χρήματα ανά κλικ στις διαφημίσεις αυτού του άρθρου.
Δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο θα μπορούσες να υπολογίσεις σωστά τα κέρδη της Google Adsense ώστε να τα κοστολογήσεις και στο blog σου γιατί έτσι θα βγάζεις πολύ λιγότερα απ’ ότι πρέπει.
Εξαιρετικό άρθρο.
Δυστυχώς όμως, για να μην έχεις μπελάδες, λόγω capital controls και παρακολούθησης της ροής του χρήματος ηλεκτρονικά, το κράτος -απαράδεκτο και Ελληνική πρωτοτυπία- σε αναγκάζει να ανοίξεις βιβλία, ακόμα και για blog. Με αποτέλεσμα να μπαίνεις μέσα αν το κάνεις.
Άρα στην ουσία δεν σου επιτρέπει να έχεις έσοδα από blog εκτός και αν γίνεις super επιτυχημένος με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις το μήνα, οπότε εκεί ανοίγεις βιβλία και σου μένει και κάτι (λίγο).
Σε ερώτημά μου προς το Υπουργείο Οικονομικών ουδέποτε έλαβα απάντηση, απλά προώθησαν το email στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), και έχει περάσει ένα 2μηνο χωρίς απάντηση. Προφανώς δεν ενδιαφέρει(;) το κράτος να έχει μικροέσοδα από χιλιάδες bloggers με μια παρακράτηση πχ 20% ΧΩΡΙΣ έναρξη επαγγέλματος…
Είμαι άκρως εκνευρισμένος με τα χάλια μας.
Καλησπέρα @disqus_R8jeYPk8U8:disqus, για να σου λυθούν κάποιες απορίες μπορείς να διαβάσεις το νεότερο άρθρο που έχω δημοσιεύσει με τίτλο “Blogging και εφορία – Εσύ τι κάνεις με τα χρήματα του blog σου;” https://inkstory.gr/blogging-ke-eforia-ta-chrimata-blog/
Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση και για το εκτενές άρθρο-απάντηση. Η δική μου εμπειρία σε συζητήσεις με λογιστές περί Βουλγαρίας είναι κάπως διαφορετική. Κανείς δεν ήταν αισιόδοξος για το πόσο καιρό θα υπάρχει αυτή η φορολογική “ασυλία”, δεδομένου ότι -ακόμα και τώρα- μπορεί η εφορία να αποδείξει το που ζεις τη ζωή σου (αυτό φαίνεται από ποικίλες καταναλώσεις) και να απαιτήσει να φορολογηθείς στην Ελλάδα τελικώς.
Έχεις δίκιο σε αυτά που λες για το αίσχος της Ελλάδας στο θέμα, και συμφωνώ μαζί σου 100%, αλλά το θέμα της Βουλγαρίας ως εναλλακτική χωρά πολύ κουβέντα και έχει τα ρίσκα του. Φυσικά ο καθένας κάνει τις επιλογές του που είναι σεβαστές, μέσα στο άθλιο οικονομικό-γραφειοκρατικό περιβάλλον που βρισκόμαστε.
Ως τελευταίο σχόλιο αν μου επιτρέπεις, πραγματικά απορώ με όσους εργάζονται στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών. Πως γίνεται να μη λύνουν το θέμα των bloggers με μια απλή διάταξη βάσει της οποίας θα παρακρατούνταν ένα ποσοστό flat.
Πόσο μυαλό θέλει κάτι τέτοιο; 🙂
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σου!
Ακόμη κι αν το έχουν σκεφτεί στο παρελθόν αμφιβάλω αν αφήσουν το κρύο καφεδάκι τους για να ενδιαφέρουν και να δουλέψουν πάνω σε κάτι για το οποίο εκατομμύρια Έλληνες δεν γνωρίζουν – ακόμη κι αν χιλιάδες bloggάρουν σε καθημερινή βάση.
Εδώ δεν μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα, πως περιμένεις να βοηθήσουν τους bloggers; Όσο περνάει ο καιρός αναρωτιέμαι για το αν η ίδια μας η χώρα προσπαθεί να μας διώξει σε άλλη.
Δεν έχεις καθόλου μα καθόλου άδικο! Την καλημέρα μου!
Καλησπερα
Διαχειρίζομαι μια σελιδα στο Facebook που αφορά ενα νησί και τελευταία παέι σχετικά καλά (5.000 likes ) και θα ήθελα να προσεγγίσω επιχειρήσεις και τοπικά προϊόντα ώστε να διαφημιστούν μεσω της σελίδας μου αλλα δεν ξέρω με ποιό τρόπο να τις διαφημίσω..
Καλησπέρα Ειρήνη, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα Media Kit αρχικά στο οποίο θα παρέχεις όλες τις πληροφορίες της σελίδας σου. Πόσα likes έχει, ποια είναι η άνοδος της, πόσες προσελκύσεις έχει κάθε δημοσίευση (συν clicks), σε ποια θεματολογία στοχεύει και τι θα κερδίσει η εκατοστέ εταιρεία αν διαφημιστεί στη σελίδα σου.
Από εκεί και πέρα, τους παρέχεις πακέτα. Από απλές δημοσιεύσεις, μέχρι να δημοσιεύσεις και events για να μαζέψουν περισσότερο κόσμο σε κάτι που οργάνωσαν, φωτογραφίες από προϊόντα τους με τίτλους και συνδέσμους κ.α.
Μπορείς για παράδειγμα να τους πεις πως για μια εβδομάδα, θα δημοσιεύσεις επτά άρθρα/προϊόντα ή τη σελίδα τους. Ή θα δημοσιεύεις ένα συγκεκριμένο άρθρο τους μέχρι να φτάσει τα 1.000 κλικ για παράδειγμα. Βγάλε ένα πιασάρικο πρόγραμμα το οποίο να παρέχει κάτι που χρειάζεται η εκατοστέ επιχείριση/blog/ιδιώτης και πάει λέγοντας.
Ειμαι 16 χρονών.Επιτρέπεται να φτιαξω μπλογκ?
Καλησπέρα Μανώλη, φυσικά και επιτρέπεται, αλλά για να μπορέσεις να βάλεις διαφημίσεις και να βγάλεις χρήματα, θα χρειαστεί να το κάνεις με την άδεια κάποιου γονέα και, φυσικά, με τον λογαριασμό του.
Γεια σου!Εξαιρετικό άρθρο!Έχω ένα blog και συνολικά έχω 4 εκατομμύρια επισκέψεις και είπα να το δω επαγγελματικά!!Όταν λες να επικοινωνήσω με διαφημιστικές εταιρίες πως μπορώ να βρω τηλέφωνα;Έχεις να μου προτείνεις καμιά;
Καλησπέρα Ολυμπία, θα χρειαστεί να αναζητήσεις εταιρείες οι οποίες πουλάνε προϊόντα τα οποία ταιριάζουν με την θεματολογία του blog σου. Ποιο blog έχεις; Για να μπορέσω να σε βοηθήσω περισσότερο.
Με το κομμάτι που ουσιαστικά λέει “μη νοιάζεσαι για τις φορολογικές επιπτώσεις των πληρωμών που λαμβάνεις” διαφωνώ, ειδικά με τον τρόπο που το λες.
Πράγματι, δεν θα έρθει η εφορία να σε ψάξει για 100-200€ τον χρόνο από τα έσοδα ενός μικρού blog, αλλά και πάλι ποτέ δεν είσαι σίγουρος και συνεχίζει να είναι παράνομο.
Καλώς η κακώς, η επαγγελματική δραστηριότητα χρειάζεται έναρξη επαγγέλματος σε αυτή τη χώρα, που πάει πακέτο με ένα σωρό έξοδα – συμφωνώ ότι αυτό αποκλείει ένα σωρό μικρούς δημιουργούς που θέλουν να λάβουν εισόδημα.
Υπάρχουν, όμως, και νόμιμοι τρόποι για να πληρωθεί κανείς από μικρές εταιρίες στην Ελλάδα. Μπορεί η ίδια η εταιρία να κόψει μια ειδική απόδειξη πληρωμής – δε θυμάμαι πως λέγεται – προς εσένα, όπου περιλαμβάνει τη χρέωση του νόμιμου φόρου, μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο ποσών ανά χρόνο.
Το να λες πάντως “μη σε νοιάζει η εφορία” περνάει πολύ λάθος το μήνυμά σου.
Αγαπητέ Αλέξη πολύ καλησπέρα και σε ευχαριστώ που πήρες τον χρόνο να σχολιάσεις στο άρθρο. Όταν έγραψα το συγκεκριμένο άρθρο, άφησα τα προσωπικά μου συναισθήματα να γράψουν το άρθρο και όχι ο πραγματικός ρεαλισμός για το πως είναι πραγματικά τα πράγματα, κυρίως στην χώρα μας. Μεγάλο λάθος μου, παραδέχομαι. Θα ανανεώσω το άρθρο μέσα στις επόμενες ημέρες και, για όσους διαβάζουν τα σχόλια, παρακαλώ να παραλείψουν το συγκεκριμένο κομμάτι που αναφέρεται στο άρθρο, καθώς έχω απόλυτο άδικο. Ακόμα και μερικά ευρώ μπορούν να θεωρηθούν ως φοροδιαφυγή, κάτι το οποίο είναι άκρως σημαντικό και μπορεί να αποφέρει μεγάλα προβλήματα, τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και σε bloggers που δεν γνωρίζουν πολλά στο νομικό κομμάτι. Όντως μικρός και άχαρος τότε, χωρίς μεγάλη εμπειρία, κοιτάω το άρθρο και απορώ πως παρέλειψα να το διορθώσω, μιας και κάθε 6 μήνες διορθώνω όλα τα άρθρα.
Σε ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο σου. Μέσα στις επόμενες ημέρες ευελπιστώ πως με το ανανεωμένο άρθρο θα είσαι σύμφωνος.
Καλησπέρα,
Έχω δυο μπλογκς με όχι πολύ μεγάλη κίνηση (τώρα τα έφτιαξα στην ουσία) αλλά θα με ενδιέφερε η συνεργασία με διαφημιστικές ! μπορείς να μου πεις μερικές ?
Καλημέρα Άννα, δυστυχώς λόγο ιδιωτικότητας δεν μπορώ να αναφέρω τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζομαι ή έχω συνεργαστεί στο παρελθόν. Ένα blog, παρόλα αυτά, με καλό SEO και ποιοτικό περιεχόμενο, το βρίσκουν οι εταιρείες από μόνες τους χωρίς να μπαίνεις στην διαδικασία να τις αναζητάς. Παρόλα αυτά, έχεις πάντοτε την δυνατότητα να αναζητήσεις εταιρείες που παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες οι οποίες αρμόζουν με το περιεχόμενο του blog σου και μπορείς να τα προωθήσεις στο κοινό σου. Στέλνοντας ένα email ή επικοινωνώντας τηλεφωνικώς, παρέχοντας τα στατιστικά (εφόσον σου ζητηθούν) καθώς και επίσης τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τους προωθήσεις, είναι μια πολύ καλή και δυναμική αρχή.