Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Blogging vs Vlogging vs Podcasting: Ποιο είναι για εσένα;

Share

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, είναι πανεύκολο για κάθε αρχάριο να ξεκινήσει να ασχολείται με το blogging, το vlogging ή το podcasting. Για την ακρίβεια, είναι τόσο εύκολο, που καθένας μπορεί να ξεκινήσει ένα από αυτά τα τρία σε λίγα μόλις λεπτά.

Κάποτε, για να ξεκινούσες με το blogging, θα έπρεπε να παιδευτείς αρκετά στην αρχή, ειδικότερα αν πήγαινες σε πλατφόρμες όπως το WordPress, το Joomla, το Drupal, μεταξύ αρκετών άλλων. Η αγορά ενός domain name και ενός πακέτου φιλοξενίας ήταν πιο περίπλοκη διαδικασία και η εγκατάσταση της CMS πλατφόρμας απαιτούσε πιο ειδικευμένες γνώσεις.

Πλέον, με λίγα μόλις κλικ μπορείς να αποκτήσεις το δικό σου domain name και hosting πακέτο, να εγκαταστήσεις το WordPress και να αποκτήσεις πρόσβαση στο νέο σου blog σε μερικά λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για το podcasting, το οποίο κάποτε απαιτούσε είτε να χρυσοπληρώσεις τις hosting εταιρείες που παρείχαν RSS Feeds για streaming υπηρεσίες όπως το Apple Podcasts και το Spotify, είτε να έστηνες ένα δικό σου server, να δημιουργούσες τα απαραίτητα RSS Feeds, να κατασκεύαζες το περιβάλλον και στη συνέχεια να τα καταχωρούσες.

Αλλά ανάμεσα στο blogging, το vlogging και το podcasting, ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα;

Όπως μπορείς να καταλάβεις, αυτή δεν είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στους τρεις τρόπους δημιουργίας περιεχομένου, αλλά ένας οδηγός για να σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιο από τα τρία είναι το κατάλληλο για εσένα ώστε να ξεκινήσεις.

Ξεκίνημα: Τα πρώτα βήματα και το budget

Το καλό με το blogging, το vlogging και το podcasting είναι πως μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα με το καθένα εντελώς δωρεάν. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένας υπολογιστής, ένα laptop ή ένα tablet ή κινητό με σύνδεση στο ίντερνετ και είσαι έτοιμος/η!

Βέβαια, το blogging συγκριτικά με το vlogging και το podcasting είναι αρκετά διαφορετικό, καθώς η διαδικασία και τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις είναι πιο τεχνικά απ’ την αρχή ακόμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα υπόλοιπα δύο είναι πιο εύκολα στην πορεία.

ΠροϋποθέσειςBloggingVloggingPodcasting
Πλατφόρμα Διαχείρισης:Ναι (WordPress)Ναι (YouTube)Ναι (Anchor)
Δωρεάν Ξεκίνημα:ΝαιΝαιΝαι
Εξοπλισμός:1 Συσκευή και σύνδεση στο ίντερνετΕξοπλισμός κάμερας και επεξεργασίας βίντεοΕξοπλισμός ήχου και επεξεργασίας
Δυνατότητες Εισοδήματος:ΠολλέςΑρκετέςΑρκετές
Budget για Δυναμικό ξεκίνημα:Δωρεάν ή 80-300€Δωρεάν ή 1,000-3,000€Δωρεάν ή 150-1,000€
Βαθμός Δυσκολίας για Αρχάριους:06/1006/1004/10

Ορισμένα προϋποθέτουν να κάνεις επίσης και μια μικρή επένδυση ώστε είτε να ξεκινήσεις πιο δυναμικά, είτε για να φτάσεις πιο γρήγορα στο σημείο να βγάζεις χρήματα. Όλα αυτά ωστόσο διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και τους στόχους που έχει. Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς εντελώς χομπιστικά, τότε δεν χρειάζεται να επενδύσεις χρήματα, αλλά αν θέλεις να το κοιτάξεις επαγγελματικά, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να αγοράσεις ορισμένα βασικά πράγματα.

Τι θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις με το Blogging

Όλες οι Blogging Ορολογίες που πρέπει να γνωρίζεις
Image Credits: Shayna Douglas στο Unsplash.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου blog. Το πρώτο πράγμα ωστόσο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως κάθε blog θα πρέπει να έχει την δική του ονομασία με μια κατάληξη σε .com, .gr, .eu, μεταξύ αρκετών άλλων (αλλιώς γνωστά και ως domain names) και το δικό τους πακέτο φιλοξενίας (web hosting / server) ώστε να είναι ορατό και προσβάσιμο απ’ τον υπόλοιπο κόσμο. Θα χρειαστείς επίσης μια CMS πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System) ώστε να μπορείς να γράφεις νέα άρθρα, να δημιουργείς σελίδες και να διαχειρίζεσαι το blog σου μέσα από ένα περιβάλλον.

Ξεκινώντας το blogging δωρεάν: Μπορείς να επιλέξεις το δωρεάν πακέτο του WordPress.com για να ξεκινήσεις άμεσα στο δικό σου blog. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις προγράμματα όπως το XAMPP για να δοκιμάσεις πρώτα την πλατφόρμα δωρεάν στον υπολογιστή σου. Μιας και το WordPress.com παρέχει τις δικές του sub-domain καταλήξεις, το blog σου θα έχει όνομα του τύπου onoma.wordpress.com. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και παλαιότερες πλατφόρμες όπως το Blogger της Google, το οποίο θα έχει κατάληξη το onoma.blogspot.gr, αλλά η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα απαρχαιωμένη πλέον.

Ξεκινώντας το blogging με ένα μικρό budget: Αν έχεις να διαθέσεις μερικά χρήματα, τότε μπορείς να ακολουθήσεις τον οδηγό που είχα γράψει για την κατασκευή ιστοσελίδων μέσω του WordPress, ώστε να αγοράσεις ένα domain name και ένα web hosting πακέτο και στη συνέχεια να εγκαταστήσεις την έκδοση του WordPress.org, η οποία δεν σε περιορίζει πουθενά και παρέχει εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν και premium themes και plugins. Αυτός είναι ο συστηνόμενος τρόπος για όσους βλέπουν το blogging επαγγελματικά και θέλουν να το μετατρέψουν σε μια πηγή εισοδήματος.

Χρόνος εκμάθησης και ξεκινήματος: Η αγορά ενός ονόματος και ενός πακέτου φιλοξενίας, η εγκατάσταση του WordPress και η ρύθμιση της πλατφόρμας θα σου πάρει περίπου 30 λεπτά. Αν επιλέξεις το WordPress.com, τότε θα σου πάρει λιγότερο από 15 λεπτά για να δημιουργήσεις το πρώτο σου blog. Παρόλα αυτά, για να καταφέρεις να στήσεις το blog σου και να προσθέσεις οτιδήποτε θέλεις σε αυτό, θα σου πάρει από λίγες ώρες, έως και αρκετές ημέρες.

Τι θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις με το Vlogging

Blogging ή Vlogging; Τι να προτιμήσεις και γιατί
Φωτογραφία: Flickr | Jim Makos

Σε αντίθεση με το blogging, το vlogging είναι ιδιαίτερα πιο εύκολο για αρχάριους χρήστες που θέλουν να ξεκινήσουν. Αν και υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες σαν το YouTube που θα μπορούσες να επιλέξεις, όπως το Vimeo και το Dailymotion, στην πραγματικότητα μόνο το YouTube είναι αυτό που πληρώνει καλύτερα και αποφέρει τα υψηλότερα αποτελέσματα. Μιας και η πλατφόρμα είναι μονόδρομος για τους περισσότερους, είναι πιο εύκολο και να ξεκινήσουν.

Ξεκινώντας το vlogging δωρεάν: Μιας και το YouTube παρέχεται δωρεάν προς όλους, δεν θα χρειαστεί να δώσεις ούτε ευρώ για να δημιουργήσεις ένα Κανάλι στην υπηρεσία. Για την ακρίβεια, θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις όσα Κανάλια επιθυμείς και να ανεβάζεις όσα βίντεο θέλεις χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, εκεί σταματάει και το “δωρεάν”, καθώς το vlogging προϋποθέτει να έχεις στην κατοχή σου βασικό εξοπλισμό ώστε να ξεκινήσεις.

Αν όμως αποφασίσεις να δημιουργήσεις εκπαιδευτικά τύπου βίντεο στα οποία θα καταγράφεις μόνο την οθόνη του υπολογιστή σου, τότε μπορείς να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν. Για οτιδήποτε περισσότερο, θα πρέπει να έχεις μια κάμερα και πιθανότατα ένα μικρόφωνο.

Ξεκινώντας το vlogging με ένα μικρό budget: Αν διαθέτεις μερικά χρήματα, τότε μπορείς είτε να επενδύσεις στην αγορά ενός επαγγελματικού εξοπλισμού, όπως μια κάμερα ή ένα μικρόφωνο. Μπορείς επίσης να αναβαθμίσεις τον εξοπλισμό φωτισμού που χρησιμοποιείς, ή ακόμα και να αγοράσεις την premium έκδοση ενός επαγγελματικού προγράμματος.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις την κάμερα του κινητού σου σε συνδυασμό με ένα οικονομικό μικρόφωνο ψείρα ώστε να παρέχεις πιο καθαρό και επαγγελματικό ήχο, διατηρώντας το budget σου χαμηλό. Επιπλέον, αν μάθεις πως να ρυθμίζεις την εφαρμογή της κάμερας του κινητού χειροκίνητα μορφοποιώντας τα ISO, Shutter Speed και White Balance ώστε να αποκτήσεις μια πιο επαγγελματική εικόνα.

Χρόνος εκμάθησης και ξεκινήματος: Το YouTube είναι ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση, ακόμα και για τους δημιουργούς περιεχομένου που έχουν περισσότερες επιλογές, όπως να παρακολουθούν τα στατιστικά και τις προβολές των βίντεο τους, να ανεβάζουν περιεχόμενο, να βγάζουν χρήματα και πολλά ακόμα.

Το καλό είναι πως όλες οι ρυθμίσεις του Καναλιού και του περιεχομένου σου θα βρίσκονται όλα μέσα στο YouTube Creators, απ’ όπου και θα μπορείς να τα διαχειρίζεσαι. Αυτό που δυσκολεύει ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων vloggers είναι η επεξεργασία των βίντεο.

Όχι μόνο θα πρέπει να επιλέξεις ένα καλό πρόγραμμα και να μείνεις με αυτό, αλλά ανάλογα το περιεχόμενο που θα δημιουργείς, ίσως χρειαστεί να επενδύσεις σε ένα επαγγελματικό λογισμικό, το οποίο θα σου πάρει αρκετό καιρό έως ότου μάθεις να το χρησιμοποιείς με άνεση.

Τι θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις με το Podcasting

Πως να βγάλεις χρήματα από το Podcasting (2022)
Image Credits: DCStudio στο Freepik.com

Το podcasting δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το vlogging, ενώ σε ορισμένα σημεία θυμίζει και το ίδιο ξεκίνημα που ακολουθεί ένας νέος blogger που δημιουργεί το πρώτο του blog. Αρχικά απαιτεί να αποκτήσεις ένα πακέτο φιλοξενίας (χωρίς domain name αυτή τη φορά) με ένα RSS Feed για να καταχωρείς τα επεισόδια σου σε γνωστές streaming πλατφόρμα. Αν θέλεις όλα αυτά να γίνουν αυτόματα, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις μια υπηρεσία φιλοξενίας podcast καναλιών – για τις οποίες θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Ξεκινώντας το vlogging δωρεάν: Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες φιλοξενίας αυτή την στιγμή που σου επιτρέπουν να ανεβάζεις τα επεισόδια σου εντελώς δωρεάν. Η πιο γνωστή είναι το Anchor.fm, το οποίο εξαγοράστηκε από το Spotify για 140 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Η πλατφόρμα σου επιτρέπει να ανεβάζεις απεριόριστο αριθμό podcast επεισοδίων, να τα μορφοποιείς με τίτλους, περιγραφές και άλλα στοιχεία (όπως τον αριθμό επεισοδίου και τον αριθμό της σεζόν) και να έχεις το δικό σου ορατό Podcast Κανάλι στο Anchor. Επιπλέον, η πλατφόρμα καταχωρεί αυτόματα όλα τα επεισόδια σου στις γνωστότερες και μεγαλύτερες μουσικές streaming υπηρεσίες.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες όπως το SoundCloud, αλλά και θα χρειαστεί να καταχωρήσεις το RSS Feed χειροκίνητα σε κάθε streaming υπηρεσία και να αποκτήσεις ένα από τα συνδρομητικά πακέτα του SoundCloud ώστε να ανεβάζεις απεριόριστο αριθμό επεισοδίων. Μπορείς επίσης να παρακάμψεις την επένδυση σε εξοπλισμό χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο του κινητού, του tablet, του laptop ή ακόμα και των ακουστικών σου για να ηχογραφείς τα επεισόδια.

Ξεκινώντας το podcasting με ένα μικρό budget: Αν έχεις την δυνατότητα να επενδύσεις μερικά χρήματα για το ξεκίνημα σου ως podcaster, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι ο ήχος. Μιας και η ποιότητα του ήχου παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των επεισοδίων σου, είναι σημαντικό να παρέχεις πάντοτε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα καλό επαγγελματικό μικρόφωνο είναι απαραίτητο για κάθε podcaster που ενδιαφέρεται να μετατρέψει το χόμπι του σε επάγγελμα.

Επιπλέον, μπορείς να επενδύσεις επίσης σε υπηρεσίες όπως το Epidemic Sound για να έχεις πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα τραγούδια και ηχητικά εφέ, τα οποία θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε για ιδιωτικούς είτε για εμπορικούς σκοπούς. Το λογισμικό που θα χρησιμοποιείς για να ηχογραφείς και να επεξεργάζεσαι τα επεισόδια σου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, και αν θέλεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις λειτουργίες για πλήρη και άνετη επεξεργασία των επεισοδίων σου, τότε ένα συνδρομητικό πρόγραμμα όπως το Adobe Audition είναι απ’ τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις ως podcaster.

Επενδύοντας στον απαραίτητο εξοπλισμό

Είτε σκοπεύεις να ασχοληθείς αποκλειστικά για χόμπι, είτε θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα και να μετατρέψεις το χόμπι σου σε επάγγελμα, η επένδυση στο κατάλληλο εξοπλισμό είναι πάντοτε ένα μεγάλο μπόνους.

Έχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις υπηρεσίες που θα χρειαστείς, όχι μόνο θα γλιτώνεις άφθονο χρόνο κατά τη δημιουργία και επεξεργασία του περιεχομένου σου, αλλά θα παρέχεις και ένα δυναμικότερο και πιο επαγγελματικό τελικό αποτέλεσμα στους αναγνώστες ή τους ακροατές σου.

Ο βασικός εξοπλισμός του Blogging

Hostinger: Όταν το WordPress Hosting γίνεται εύκολο
Image Mockup Credits: Freepik.com

Ξεκινώντας με το blogging, υπάρχουν αρκετά πράγματα στα οποία θα μπορούσες να επενδύσεις χρήματα. Αν και θα προσπαθήσω να εστιάσω στα σημαντικότερα, να θυμάσαι πάντα πως οι ανάγκες του κάθε bloger είναι διαφορετικές, και έτσι κάποια από τα παρακάτω ίσως να μην σε ωφελήσουν στην αρχή του μπλογκο-ταξιδιού σου.

Γρήγορο και αξιόπιστο Hosting: Όλα τα blogs που τρέχουν με CMS πλατφόρμες όπως το WordPress χρειάζονται ένα γρήγορο και αξιόπιστο server (διακομιστή). Η ταχύτητα είναι σημαντική τόσο για τον κάθε επισκέπτη που διαβάζει το περιεχόμενο σου για πρώτη φορά, έως και για τις μηχανές αναζήτησης όπως τη Google, οι οποίες σε καταχωρούν σε πιο ψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης αν το blog σου είναι αρκετά γρήγορο. Web Hosting υπηρεσίες όπως η Hostinger όχι μόνο παρέχουν γρήγορους servers, αλλά έχουν και οικονομικά πακέτα για να ξεκινήσεις χωρίς να επενδύσεις μια περιουσία.

Εργαλεία για SEO: Μιας και η κίνηση που λαμβάνει ένα blog από τις μηχανές αναζήτησης είναι άκρως σημαντική, είναι λογικό να επενδύουν οι περισσότεροι bloggers πάνω στη βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων τους για τις μηχανές αναζήτησης. Για να επενδύσεις σε λίγες υπηρεσίες που θα καλύπτουν πλήρως τις τεχνικές ανάγκες του blog σου, επέλεξε πρόσθετα όπως το Rank Math SEO Pro για να βελτιστοποιείς κάθε κομμάτι της ιστοσελίδας σου, καθώς επίσης και υπηρεσίες όπως το FlyingPress και FlyingCDN για να πας την ταχύτητα του blog σου στο μέγιστο με λίγα μόλις κλικ.

Προγράμματα και υπηρεσίες: Ανάλογα με τη θεματολογία του blog σου, θα χρειαστείς τις ορισμένες υπηρεσίες και προγράμματα που θα σε βοηθήσουν να πας το περιεχόμενο σου στο επόμενο επίπεδο. Για παράδειγμα, πιθανότατα να χρειαστείς φωτογραφικό υλικό για τα άρθρα σου, κάτι για το οποίο μπορείς να μάθεις περισσότερα στο άρθρο “Φωτογραφίες για το blog: Που να τις βρεις και πως να τις επεξεργαστείς“.

Μπορείς να χρησιμοποιείς δωρεάν προγράμματα όπως το GIMP για να επεξεργάζεσαι και να δημιουργείς φωτογραφίες, ή να επενδύσεις σε επαγγελματικό λογισμικό όπως τα Adobe Photoshop, Illustrator και Lightroom. Επιπλέον, θα βρεις και freemium (δωρεάν αλλά και επί πληρωμής) υπηρεσίες όπως το Canva και το VistaCreate για να δημιουργείς φωτογραφίες, illustrations, εξώφυλλα, σχέδια, να γράφεις ebooks και πολλά ακόμα. Μπορείς να βρεις τα καλύτερα προγράμματα για επεξεργασία φωτογραφιών στο Inkstory Tech.

Υπολογιστής ή laptop: Φυσικά, για να μπορείς να γράφεις με άνεση τα άρθρα σου και να διαχειρίζεσαι το blog σου, θα χρειαστείς ένα σταθερό υπολογιστή ή ένα laptop. Ευτυχώς, το blogging δεν προϋποθέτει να σηκώνεις βαριά προγράμματα, καθώς όλα τρέχουν από το πρόγραμμα περιήγησης (web browser) που χρησιμοποιείς. Έτσι, μπορείς να επενδύσεις λίγα χρήματα ώστε να αγοράσεις ένα laptop για βασικές εργασίες. Παρόλα αυτά, αν θελήσεις μεγαλύτερη ταχύτητα και απόδοση ώστε να χρησιμοποιείς όποιο πρόγραμμα επιθυμείς, τότε καλό είναι να αγοράσεις ένα laptop με το απαραίτητο hardware. Και όχι, από το κινητό και το tablet σε καμία περίπτωση δεν είναι βολικό, μπορείς να ρωτήσεις όσους το έχουν προσπαθήσει.

Ο βασικός εξοπλισμός του Vlogging

Blogging ή Vlogging; Τι να προτιμήσεις και γιατί
Εξοπλισμός για Vloggers.

Όπως και η φωτογραφία, έτσι και το vlogging είναι ακριβό χόμπι. Αν θέλεις να έχεις ύψιστη ποιότητα και επαγγελματικά αποτελέσματα, τότε καλώς ή κακώς θα χρειαστεί να επενδύσεις ένα σχετικά μεγάλο ποσό για τον εξοπλισμό και το λογισμικό που θα χρησιμοποιείς.

DSLR, Mirrorless ή Action Camera: Ανάλογα με τα vlogs που θα δημιουργείς, θα χρειαστείς και τον ανάλογο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό να επενδύσεις σε μια GoPro κάμερα αν ασχολείσαι με extreme sports και λογικό να επιλέξεις μια Mirrorless αν ταξιδεύεις συχνά και θέλεις μια ελαφριά και εύχρηστη φωτογραφική μηχανή. Οι DSLR κάμερες από την άλλη πλευρά είναι πιο διαδεδομένες και έρχονται με μεγάλες γκάμες από συμβατούς φακούς που μπορείς να χρησιμοποιείς για διαφορετικές περιστάσεις. Είναι επίσης πιο οικονομικές από τις Mirrorless, αλλά είναι πιο μεγάλες και βαριές.

Το πρόβλημα εδώ έρχεται με την ποιότητα που θέλεις να παράγεις. Στις μέρες μας, όλοι οι γνωστοί vloggers παράγουν τα βίντεο τους τουλάχιστον σε 1080p ποιότητα, αλλά προτείνεται πλέον η 4K ποιότητα. Με όλο και περισσότερες νέες οθόνες να βγαίνουν με 4K ποιότητα, μέσα στο ερχόμενο διάστημα θα γίνει γρήγορα η στάνταρ ποιότητα για βίντεο, ειδικότερα αν σκεφτείς πως υπάρχουν ήδη 8K τηλεοράσεις. Παρόλα αυτά, εκτός από τις GoPro που έρχονται σε πιο φυσιολογικές τιμές, οι Mirrorless και οι DSLRs είναι πιο ακριβές καθώς ανεβαίνει η ποιότητα τους. Αν και μπορείς να ξεκινήσεις με μια DSLR όπως την Canon EOS M50 15-45S που παρέχει 4K ανάλυση, θα παρατηρήσεις γρήγορα πως και κόβει αρκετά τη συνολική εικόνα του βίντεο, αλλά και έχει πιο αργή αυτόματη εστίαση.

Ήχος: Και πάλι, ανάλογα με το περιεχόμενο που θα δημιουργείς, πιθανότατα να χρειαστείς ένα επαγγελματικό μικρόφωνο για να παράγεις καθαρό ήχο. Το μικρόφωνο θα στοιχήσει ανάλογα με την κάμερα που διαθέτεις, καθώς θα βρεις διαφορετικά για DSLR, Mirrorless και Action Cameras. Αν τα περισσότερα βίντεο θα δημιουργούνται σε εξωτερικούς χώρους, τότε καλό είναι το μικρόφωνο που θα επιλέξεις να έχει και τα απαραίτητα προστατευτικά σφουγγαράκια για τον αέρα. Μπορεί επίσης τα ασύρματα μικρόφωνα να είναι η προτιμότερη επιλογή για το περιεχόμενο σου, ή ακόμα και να χρειαστείς πολλαπλές μικρές ψείρες ιδανικές για συνεντεύξεις και γρήγορες ηχογραφήσεις. Το κόστος θα κυμανθεί ανάλογα με το πόσο επαγγελματικός θα είναι ο εξοπλισμός που θα επιλέξεις και πόσα χρειάζεσαι.

Drones: Τα drones σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το μεγαλύτερο ποσοστό των vloggers, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως δεν είναι και λίγοι αυτοί που τα χρησιμοποιούν. Τα drones μπορούν να παρέχουν άκρως επαγγελματικά και πανέμορφα πλάνα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς, αρκεί να ταιριάζουν με το περιεχόμενο που δημιουργείς. Αν όμως είναι απαραίτητα, τότε θα χρειαστεί να επενδύσεις μερικά χρήματα για να αποκτήσεις ένα αξιόπιστο drone που σου παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες.

Τρίποδα και άλλος εξοπλισμός: Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση στο ρόλο που παίζουν τα τρίποδα για τους vloggers και τους φωτογράφους. Ανάλογα με το περιεχόμενο που θα δημιουργείς, θα χρειαστείς και το ανάλογο τρίποδο. Τα τρίποδα διαφέρουν επίσης αρκετά μεταξύ τους, καθώς κάποια σχεδιάζονται για να είναι ελαφριά και ευρύχωρα, άλλα στο να παρέχουν σταθερότητα και μεγαλύτερο ύψος, ενώ άλλα τα παρέχουν όλα μαζί συν δυνατότητες για την ομαλότητα κατά τη περιστροφή του λαιμού. Υπάρχουν επίσης και διαφορετικού τύπου τρίποδα, όπως αυτά που μπορείς να κουβαλάς μαζί σου όπου κι αν πας και μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία. Αρκετοί vloggers έχουν επίσης διαφορετικά τρίποδα, χρησιμοποιώντας το καθένα για διαφορετικό σκοπό. Μπορείς να βρεις διάφορα διαθέσιμα τρίποδα εδώ για κάθε σκοπό.

Διάβασε επίσης: Τρίποδα για βίντεο: Τα 5 καλύτερα για Vloggers και YouTubers

Hardware: Και πάλι, όλα αφορούν το περιεχόμενο που δημιουργείς. Αν θέλεις απλά να κόβεις τα βίντεο σου σε συγκεκριμένα σημεία, να προσθέτεις μουσική, ορισμένα ηχητικά εφέ και να βελτιώνεις τα χρώματα, τότε θα βρεις μια πληθώρα επιλογών από προγράμματα και εφαρμογές που είναι αρκετά ελαφριά ώστε να τρέξουν ακόμα και σε παλιούς υπολογιστές και laptops. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να ασχοληθείς πιο σοβαρά χρησιμοποιώντας ένα επαγγελματικό πρόγραμμα, τότε θα χρειαστείς και το απαραίτητο hardware που θα μπορεί να τα σηκώσει.

Αν η βάση σου θα είναι σταθερή, τότε είναι λογικό να επενδύσεις στην αγορά ενός σταθερού υπολογιστή. Τα Gaming PC είναι συνήθως κατάλληλα για βαριές εργασίες και video editing επειδή έρχονται με ισχυρούς επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, γρήγορους σκληρούς δίσκους και αρκετή μνήμη RAM για να αντέξουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά, αν η βάση σου δεν είναι σταθερή ή ασχολείσαι με το travel vlogging, τότε είναι λογικό να επενδύσεις σε ένα γρήγορο και αξιόπιστο laptop.

Λογισμικό: Το καλό με τα προγράμματα για επεξεργασία βίντεο είναι πως θα βρεις αρκετά αξιόπιστα και επαγγελματικά τα οποία παρέχονται δωρεάν. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο να επενδύσεις για ένα συνδρομητικό πρόγραμμα όπως το Adobe Premiere ή το Adobe After Effects, αλλά να ξεκινήσεις με αντίστοιχα όπως το DaVinci Resolve. Αν θέλεις ένα πιο απλό και εύκολο στη χρήση πρόγραμμα για πιο ερασιτεχνικές εργασίες, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το OpenShot, ή να επενδύσεις λίγα χρήματα σε προγράμματα επεξεργασίας βίντεο όπως το Filmora. Αν θέλεις να καταγράφεις την οθόνη του υπολογιστή σου, τότε προγράμματα όπως το OBS Studio θα σε καλύψουν πλήρως, ενώ αν θέλεις να τα επεξεργάζεσαι με επαγγελματικά εργαλεία, τότε μπορείς να επενδύσεις στο Camtasia Studio.

Θα βρεις φυσικά και αρκετές δωρεάν και premium εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο για Android και iOS συσκευές, αλλά προς το παρόν είναι όλες ιδιαίτερα περιορισμένες στις λειτουργίες που παρέχουν συγκριτικά με τα παραδοσιακά προγράμματα για Windows, macOS και Linux.

Αποθηκευτικός χώρος: Αν δημιουργείς διαχρονικό περιεχόμενο, τότε θα θελήσεις να κρατάς κάπου οργανωμένα όλα τα βίντεο σου – ή τουλάχιστον, τα καλύτερα γυρίσματα από κάθε βίντεο. Στη προκειμένη περίπτωση αυτό το αρχείο με όλα τα βίντεο θα πρέπει να παραμένει κάπου αποθηκευμένο και είναι εύκολα προσβάσιμο για όποτε το χρειάζεσαι. Ο κλασικός και παραδοσιακός τρόπος (και αναμφισβήτητα ο οικονομικότερος) είναι να επενδύσεις σε μερικούς HDD δίσκους για να αποθηκεύεις τα πάντα εκεί.

Παρόλα αυτά οι HDDs θα καθυστερούν αρκετά να φορτώσουν όλο το περιεχόμενο σου αν είναι αρκετά gigabytes ή terrabytes και θα καθυστερούν και το πρόγραμμα επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, προτείνεται να επενδύσεις περισσότερα χρήματα ώστε να αποκτήσεις γρήγορους και αξιόπιστους SSD δίσκους. Εναλλακτικά, ο πιο εξελιγμένος τρόπος είναι να πληρώνεις κάθε μήνα ή έτος για να έχεις υψηλότερο αποθηκευτικό χώρο σε Cloud υπηρεσίες όπως το Microsoft OneDrive και το Google Drive. Χρησιμοποιώντας μια cloud υπηρεσία σημαίνει πως το υλικό σου θα είναι διαθέσιμο την οποιαδήποτε στιγμή, από οποιαδήποτε συσκευή κι αν χρησιμοποιείς.

Ο βασικός εξοπλισμός του Podcasting

Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις
Φωτογραφία από τον Prince Abid στο Unsplash.

Με το podcasting μπορείς να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν, ή ακόμα και να επενδύσεις από λίγα έως αρκετά χρήματα για την αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού. Για την ακρίβεια, μπορείς να κάνεις μερικές δοκιμαστικές ηχογραφήσεις από όλα τα μικρόφωνα που διαθέτεις και να καταλήξεις ποια συσκευή παράγει τον καλύτερο και πιο καθαρό ήχο. Σε ορισμένους ανθρώπους το smartphone τους ηχογραφεί τον πιο καθαρό ήχο, ενώ σε άλλους το μικρόφωνο των ακουστικών τους, του laptop ή του tablet τους είναι η καλύτερη επιλογή.

Πλατφόρμα φιλοξενίας: Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μια premium υπηρεσία φιλοξενίας και όχι το Anchor του Spotify, τότε το κόστος θα είναι ανάλογο με τα πακέτα που παρέχει η πλατφόρμα. Για παράδειγμα, το Pro Unlimited του SoundCloud θα στου στοιχίζει 8.25€ μηνιαίως, στο Buzzsprout το οικονομικότερο πακέτο ξεκινάει από τα 12,00$ μηνιαίως και στο Podbean οι τιμές ξεκινάνε από τα 9,00$ μηνιαίως. Φυσικά, το κόστος αυτό δεν αφορά μόνο την φιλοξενία των επεισοδίων σου, αλλά και έξτρα δυνατότητες όπως να παρακολουθείς ειδικευμένα στατιστικά, να καταχωρείς το κανάλι σου σε άλλες streaming υπηρεσίες, να βγάζεις χρήματα από διαφημιστικά σποτάκια και πολλά ακόμα.

Μικρόφωνο(α): Αν ηχογραφείς podcasts με καλεσμένους στον ίδιο χώρο, δεν θα χρειαστείς δεύτερο μικρόφωνο. Τα μικρόφωνα για broadcast / podcast ξεκινάνε από τα low-range, τα οποία είναι τα φθηνότερα που θα βρεις, τα mid-range, τα οποία είναι μέσης κατηγορίας, και τέλος τα high-range, τα οποία είναι τα ακριβότερα και πιο επαγγελματικά. Ακόμα και ένα low-range μικρόφωνο όμως θα απογειώσει την ποιότητα της φωνής σου, και ένα καλό παράδειγμα είναι η πρώτη σεζόν του The Blogging Dispatch, την οποία ηχογράφησα με το Marantz Electret πυκνωτικό μικρόφωνο, για το οποίο έδωσα κάτι λιγότερο από 70,00€ τότε.

Πλέον χρησιμοποιώ το Shure MV7, το οποίο κοστίζει κοντά στα 230-300€ αλλά ο ήχος που παράγει είναι αναμφισβήτητα ανώτερος από όλα τα low και mid-range μικρόφωνα που μου δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τα τελευταία χρόνια.

Λογισμικό: Το μεγαλύτερο ποσοστό των podcasters ξεκινάνε με δωρεάν προγράμματα όπως το Audacity. Γιατί όχι άλλωστε; Είναι ένα δωρεάν, ελαφρύ και γρήγορο πρόγραμμα το οποίο σου επιτρέπει να ηχογραφείς και να επεξεργάζεσαι τα podcast επεισόδια σου με ευκολία. Για την ακρίβεια, υπάρχει μέχρι και οδηγός για τη ψηφιοποίηση βινυλίων μέσω του Audacity, οπότε το πρόγραμμα θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων.

Παρόλα αυτά, αν ηχογραφείς αρκετά συχνά επεισόδια με καλεσμένους, θέλεις πιο ειδικευμένες λειτουργίες και ένα πιο εύχρηστο περιβάλλον χρήσης, τότε θα χρειαστεί να επενδύσεις σε συνδρομητικά προγράμματα όπως το Adobe Audition. Αυτά τα προγράμματα το πάνε ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας πιο σύγχρονο σχεδιασμό, περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες, αυτοματοποιημένες λειτουργίες για τη βελτίωση του ήχου και υποστήριξη για μια τεράστια γκάμα από άλλες μορφές αρχείων και hardware.

Από την άλλη πλευρά, αν ξεκινάς με ένα κινητό και δεν έχεις ένα σταθερό υπολογιστή ή laptop, τότε μπορείς να χρησιμοποιείς την εφαρμογή του Anchor για να ηχογραφείς, να επεξεργάζεσαι και να ανεβάζεις τα podcasts απευθείας από το κινητό ή το tablet σου.

Bonus: Αν αν θέλεις να μειώσεις το θόρυβο που υπάρχει στο παρασκήνιο χωρίς να επενδύσεις σε καλύτερο μικρόφωνο, τότε πάρε μια χάρτινη κούτα, κάλυψε τα πλαϊνά, το πάνω και το κάτω μέρος με αβγοθήκες, και τοποθέτησε το μικρόφωνο στη μέση. Και όχι, δεν χρειάζεται να κλειδωθείς μέσα στη ντουλάπα σου για να καλύψεις το background noise, όπως αναφέρουν αρκετοί Αμερικανοί, αδιαφορώντας για το γεγονός πως οι δικές μας ντουλάπες δεν είναι 5×5.

Blogging, Vlogging, Podcasting: Ποιο είναι καλύτερο για εσένα;

Αν σου αρέσει να μοιράζεσαι τις ιστορίες και τις γνώσεις σου με τον κόσμο, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις τη μορφή με την οποία θα τις μοιράζεσαι.

Το blogging είναι ιδανικό για όσους λατρεύουν να γράφουν και θέλουν να έχουν αυτό που αποκαλούμε εμείς οι bloggers, “ένα δεύτερο σπίτι“. Αν σου αρέσει να γράφεις, θέλεις την ησυχία σου και οι σκέψεις και οι εμπειρίες σου βγαίνουν καλύτερα με το γραπτό λόγο, τότε το blogging είναι σίγουρα για εσένα.

Το vlogging είναι ιδανικό για όσους λατρεύουν την κάμερα ή να καταγράφουν συνεχώς κάθε τους στιγμή. Μαζί του φυσικά ακολουθεί και το SEO για βίντεο και οι ατελείωτες ώρες επεξεργασίας. Οπότε, αν δεν έχεις πρόβλημα με κανένα από αυτά, ετοίμασε τον εξοπλισμό σου και ξεκίνα να καταγράφεις!

Το podcasting σου δίνει την ελευθερία και την άνεση για να εκφραστείς πίσω απ’ το μικρόφωνο και δεν απαιτεί να παράγεις τόσο μεγάλο αριθμό επεισοδίων όσο βίντεο ή άρθρα. Παράλληλα, ο χρόνος που θα επενδύεις για την επεξεργασία κάθε επεισοδίου βασίζεται αποκλειστικά στο πως θέλεις να παρουσιάσεις το περιεχόμενο σου.

Οτιδήποτε κι αν επιλέξεις, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως θα επενδύσεις αρκετό χρόνο – και πιθανότερα χρήματα – σε αυτό, οπότε επέλεξε κάτι που σου αρέσει αρκετά και θα μπορούσες να το κάνεις με άνεση για την επόμενη δεκαετία.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;