Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

WordPress Themes: Πως να επιλέξεις το κατάλληλο θέμα

Share

Δεν είναι εύκολο να επιλέξεις το κατάλληλο θέμα (ή πρότυπο) για την ιστοσελίδα σου. Υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμα WordPress themes που μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις και αυτό είναι που κάνει την επιλογή τόσο δύσκολη.

Η επιλογή του σωστού προτύπου είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν είναι πρακτικό να αλλάζεις συχνά το theme στο WordPress site σου, τόσο για το SEO όσο και για τους αναγνώστες σου. Ως εκ τούτου, το να επιλέξεις από την αρχή ένα πρότυπο και να μείνεις με αυτό για τα επόμενα χρόνια, είναι τόσο μια χρονοβόρα όσο και μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία – ανάλογα με το theme που θα επιλέξεις φυσικά.

Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που πλήρωσαν για premium themes, θεωρώντας πως έτσι θα αποκτήσουν ένα επαγγελματικό πρότυπο, μόνο για να δουν πως τελικά το theme που επέλεξαν δεν ήταν τόσο πρακτικό όσο φαινόταν. Ή καλύτερα, δεν παρείχε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που θα ήθελε ο αγοραστής του. Είτε παρέχεται δωρεάν ένα theme, είτε πρέπει να το αγοράσεις, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερα μεγάλη σημασία σε ορισμένα βασικά πράγματα που ισχύουν και στις δύο περιπτώσεις.

Διάβασε επίσης:

WordPress Themes: Πως να επιλεξεις το κατάλληλο πρότυπο

Σημείωσε όλα όσα θέλεις να έχει το theme

Αν θέλεις να αποφύγεις τα ίδια λάθη που έκανα και εγώ στην αρχή, αλλά και τα ίδια λάθη που κάνουν όλοι με την επιλογή των WordPress themes, τότε η σωστή προετοιμασία είναι κάτι που θα πρέπει να πάρεις στα σοβαρά. Το πιο απλό και εύκολο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κρατήσεις σημειώσεις για τις δυνατότητες και τις επιλογές που θέλεις να έχει το theme, καθώς επίσης και ποια είναι η χρήση που θα του κάνεις. Για ποιο σκοπό το χρειάζεσαι; Τι θέλεις να σου παρέχει; Με ποιες επιλογές δεν μπορείς να ζήσεις; Να είναι γρήγορο και να εστιάζει στο SEO, ή αργό με πολλές επιλογές; Να έχει κάποιον page builder, ή να παρέχει Gutenberg μπλοκ;

Υποστήριξη και ενημερώσεις

Έλεγξε το ιστορικό ενημερώσεων (changelog) κάθε theme προτού το αγοράσεις. Τα ποιοτικά και αξιόπιστα WordPress themes ενημερώνονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, επιλύοντας προβλήματα, καλύπτοντας κενά ασφάλειας και προσθέτοντας συνεχώς νέες δυνατότητες. Αν ένα theme δεν λαμβάνει συχνά ενημερώσεις, τότε μπορεί να αντιμετωπίσεις αρκετά προβλήματα με μελλοντικές νέες εκδόσεις του WordPress. Παρόλα αυτά, αν το theme λαμβάνει σπανίως ενημερώσεις, αλλά είναι συμβατό με κάθε νέα έκδοση, τότε σημαίνει πως ήδη λειτουργεί όπως πρέπει.

Ταχύτητα, bloated και multipurpose WordPress themes

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα multipurpose WordPress themes είναι μια λάθος κίνηση για κάθε κάτοχο ιστοσελίδας. Τα multipurpose WordPress themes είναι τιγκαρισμένα από επιλογές και δυνατότητες και έτσι είναι αρκετά βαριά και αργά. Μιας και είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορείς με αυτά να φτιάξεις κάθε είδους ιστοσελίδα, το να τα βελτιστοποιήσεις για ταχύτητα και καλό SEO είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί επίσης βασικές γνώσεις σε γλώσσες προγραμματισμού.

Συμβατότητα με page builders

Μιας και το μέλλον της CMS πλατφόρμας είναι ο Gutenberg κειμενογράφος, επέλεξε themes που είτε παρέχουν πλήρης συμβατότητα με τον κειμενογράφο του WordPress, είτε κάποιον γνωστό και γρήγορο builder, όπως το Oxygen Builder. Page builders όπως το Elementor Pro και το WP Bakery είναι εξίσου καλοί, αλλά απαιτούν προσοχή στο στήσιμο και σωστή βελτιστοποίηση ώστε να ανταποκρίνονται γρήγορα. Πολλά πρόσφατα themes αντί να παρέχουν κάποιον page builder είναι πλήρως συμβατά και παρέχουν τα δικά τους Gutenberg μπλοκ, τα οποία κάνουν την ιστοσελίδα αρκετά πιο γρήγορη και εύκολη στην διαχείριση.

AMP και Mobile-Friendly

Αν και η Google αναφέρει πως το AMP δεν είναι πλέον απαραίτητο για ένα blog ώστε να εισαχθεί στο Google News και Google Discover, στην πραγματικότητα παραμένει χρήσιμο και παρέχει μια γρήγορη και εύκολη εμπειρία για κάθε mobile χρήστη. Φυσικά, το να είναι ένα theme mobile-friendly είναι ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων επισκέπτονται τις ιστοσελίδες από τα κινητά τους.

Βελτιστοποίηση για μετάφραση και πολύγλωσσα συστήματα

Αν θελήσεις να μεταφράσεις το theme σου σε άλλη γλώσσα, τότε θα πρέπει να είναι συμβατό με plugins όπως το Loco Translate, ή να παρέχει τα απαραίτητα .po και .mo αρχεία. Αν θέλεις να έχεις πολλαπλές γλώσσες, τότε θα πρέπει να είναι συμβατό με plugins όπως το WPML και το Polylang. Εναλλακτικά, δεν θα έχεις την δυνατότητα να εισάγεις πολλαπλές γλώσσες. Φυσικά, ένα theme μπορεί να μεταφραστεί εύκολα σε διαφορετική γλώσσα (μέρη του δηλαδή) και να μην χρειάζεται να είναι συμβατό με πολύγλωσσα plugins, καθώς αναφέρομαι σε δύο διαφορετικά πράγματα.

WordPress themes με Dark Mode υποστήριξη

Το dark mode βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της “ηλεκτρονικής μόδας” με όλο και περισσότερες μεγάλες ιστοσελίδες να παρέχουν υποστήριξη. Ουσιαστικά, το dark mode σου επιτρέπει να έχεις μια ιστοσελίδα είτε με τα κανονικά της χρώματα σε φωτεινό φόντο, είτε με σκοτεινά χρώματα και φόντο. Πολλά WordPress themes ξεκίνησαν ήδη να παρέχουν αυτή την δυνατότητα, οπότε μπορείς να δώσεις την επιλογή στους αναγνώστες σου να ενεργοποιούν / απενεργοποιούν το dark mode με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι η ίδια λειτουργία με αυτή που θα βρεις σε γνωστές εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter κ.α.

Προτίμησε τα premium WordPress themes

Ενώ θα βρεις χιλιάδες διαθέσιμα δωρεάν WordPress themes που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, συχνά έρχονται και με αρκετούς περιορισμούς. Αρκετά δωρεάν WordPress themes δεν σου επιτρέπουν να κάνεις αλλαγές στα χρώματα, στις γραμματοσειρές και σε σχεδιαστικά σημεία του προτύπου. Άλλα πάλι παρέχουν δύο εκδόσεις και αγοράζοντας την Pro έκδοση αποκτάς πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές και δυνατότητες. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, τα premium WordPress themes παρέχουν πιο καθαρό και βελτιστοποιημένο κώδικα, όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, συνεχής ενημερώσεις, τεχνική υποστήριξη και έρχονται με premium plugins τα οποία σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να αγοράσεις.

e-Commerce ready

Αν έχεις μελλοντικά σχέδια για να εισάγεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στην ιστοσελίδα σου, τότε το theme που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι συμβατό με γνωστά plugins όπως το WooCommerce της Automattic. Στην περίπτωση που ένα theme δεν είναι συμβατό με το WooCommerce, θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να το φέρεις στα μέτρα σου.

Διάβασε τα reviews και τα σχόλια

Αφότου είσαι εντάξει με όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που παρέχει ένα theme και είσαι έτοιμος/μη να το αποκτήσεις, έλεγξε πρώτα τα σχόλια και τις κριτικές από άλλους ανθρώπους που το έχουν χρησιμοποιήσει ήδη. Αν βλέπεις πολλά άλυτα προβλήματα, αναπάντητες ερωτήσεις και μεγάλη καθυστέρηση στις απαντήσεις από τους προγραμματιστές, τότε δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις ένα τέτοιο theme.

Μια εξίσου σημαντική συμβουλή είναι να ελέγξεις το theme από διαφορετικά προγράμματα περιήγησης (web browsers) προτού το αγοράσεις, ώστε να ελέγξεις πρώτα για την συμβατότητα του. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα πρότυπο δεν εμφανίζεται σωστά σε κάποιο πρόγραμμα περιήγησης όπως στον Firefox, ενώ στον Edge το βλέπεις χωρίς προβλήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χρειαστεί πρώτα να ενημερώσεις τους προγραμματιστές του theme ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα (αν και συχνά τέτοιου είδους προβλήματα λύνονται στις πρώτες ενημερώσεις που θα λάβει).

Από που να αγοράζεις premium WordPress themes

Μιας και το WP είναι η μεγαλύτερη CMS πλατφόρμα παγκοσμίως, είναι απόλυτα λογικό να έχεις στη διάθεση σου εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα δωρεάν και premium WordPress themes που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν τόσα πολλά marketplaces που πουλάνε themes και plugins και τόσες πολλές ιστοσελίδες που κάνουν το ίδιο, που η διαδικασία πλέον έχει καταντήσει ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Για να μην κάθεσαι να ψάχνεις επί ώρες, παρακάτω έχω δημιουργήσει έναν πίνακα με τις γνωστότερες, καλύτερες και πιο αξιόπιστες ιστοσελίδες για να κατεβάζεις δωρεάν και premium WordPress themes:

Premium ThemesΔωρεάν & Freemium Themes
ThemeForestTemplateMonster.com
Creative MarketModernThemes.net
StudioPressAndersNoren.se
ThemesKingdomThemeIsle.com
TemplateMonsterGavick.com
MyThemeShopColorlib.com
Dessign.netDessign.net
WPExplorer.comWPExplorer.com
GraphPaperPress.com
WooThemes.com
ThematoSoup.com
ThemeZee.com
ATHEMES.com
AccessPressThemes.com
CrocoBlock.com
MyThemeShop

Αν τυχαίνει να γνωρίζεις κάποια ιστοσελίδα που παρέχει ποιοτικά και αξιόπιστα WordPress themes την οποία δεν έχω προσθέσει στον παραπάνω πίνακα, θα χαρώ να την δω στα σχόλια ώστε να την ελέγξω και να την προσθέσω.

Μην ξεχνάς επίσης πως παρέχονται περισσότερα από 4 χιλιάδες WordPress themes στην επίσημη Βιβλιοθήκη Θεμάτων του WP. Μπορείς να αποκτήσεις άμεση πρόσβαση στην ίδια βιβλιοθήκη και μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress σου, πηγαίνοντας από το αριστερό πλαϊνό μενού στην Εμφάνιση -> Θέματα.

Ίσως το μοναδικό αρνητικό πράγμα με τα θέματα που θα βρεις στην βιβλιοθήκη του WP να είναι η αδυναμία του να δεις ένα ολοκληρωμένο demo live. Όταν πατάς στην προεπισκόπηση, αντί να εμφανίζεται σωστά ο σχεδιασμός, είναι κενός. Ως εκ τούτου, ό,τι βλέπεις από τις φωτογραφίες, αυτό παίρνεις.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν την αγορά ενός theme

Αν έχεις βρει ένα πρότυπο που θέλεις να αγοράσεις, αλλά διστάζεις γιατί δεν είναι σίγουρος/ρη αν θα λειτουργεί ακριβώς όπως το θες, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να στείλεις τις ερωτήσεις σου στους προγραμματιστές του προτύπου προτού προχωρήσεις στην αγορά του. Αυτή είναι μια διαδικασία την οποία ακολουθούν πάρα πολλοί, οπότε μην φοβηθείς να ρωτήσεις ό,τι θέλεις.

Ξεκίνα αρχικά ρωτώντας αν το theme είναι συμβατό με όλα τα plugins που έχεις εγκατεστημένα και χρησιμοποιείς. Αν και οι προγραμματιστές δεν έχουν τον χρόνο να τεστάρουν τα themes τους με τα εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα plugins που υπάρχουν, ελέγχουν την συμβατότητα με τα πιο δημοφιλή. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν ένας προγραμματιστής δεν έχει ελέγξει την συμβατότητα του theme του με ένα συγκεκριμένο plugin που χρησιμοποιείς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι συμβατά μεταξύ τους. Τα περισσότερα plugins θα μπορείς να τα χρησιμοποιείς απροβλημάτιστα σχεδόν σε κάθε ποιοτικό premium theme.

  • Είναι το theme συμβατό με τα plugins που χρησιμοποιείς;
  • Παρέχονται οι δυνατότητες που χρειάζεσαι;
  • Είναι συμβατό με τις τελευταίες εκδόσεις του WordPress;
  • Είναι βελτιστοποιημένο για το Gutenberg;
  • Υπάρχει κάποια δυνατότητα που λείπει αλλά μπορείς να την προσθέσεις με κάποιο plugin; Αν ναι, είναι το plugin συμβατό με το theme;
  • Τι τρόπους βελτιστοποιήσεις για την ταχύτητα παρέχονται; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις plugins όπως το Autoptimise ή το WP Rocket;

Τα δωρεάν themes, από την άλλη πλευρά, είναι ένα άλλο θέμα που απαιτεί αρκετό αλκοόλ, καλή παρέα, μουσική και άφθονο χρόνο για συζητήσεις.


Εσύ τι διαδικασία ακολουθείς όταν ετοιμάζεσαι να αλλάξεις το theme σου; Υπάρχουν λάθη που έχεις κάνει ή λάθος επιλογές με WordPress themes; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: Kelly Sikkema στο Unsplash.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;