Έτοιμα themes έναντι μοναδικού σχεδιασμού – Τι να προτιμήσεις και γιατί

Είναι τα έτοιμα themes καλύτερα απ’ ότι ένας μοναδικός σχεδιασμός; Αξίζει να δώσεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να φτιάξεις ένα δικό σου theme, ακριβώς έτσι όπως το θέλεις;

Αν είσαι νέος blogger και έχεις επιλέξει την κατάλληλη blogging πλατφόρμα που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου, τότε το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός του blog σου. Αυτό σημαίνει πως έχεις να επιλέξεις μεταξύ ενός έτοιμου theme (πρότυπο), ή να βάλεις μια ομάδα προγραμματιστών να σου φτιάξει ένα μοναδικό σχεδιασμό που δεν έχει κανένας άλλος. Αν και οι απόψεις εδώ διίστανται, θα γράψω ένα δίκαιο άρθρο για τα έτοιμα themes και τον μοναδικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος με την απόφαση που θα πάρεις.

Μοναδικά themes

Έτοιμα themes έναντι μοναδικού σχεδιασμού - Ποιο να προτιμήσεις και γιατί
Φωτογραφία από: Rawpixel στο Unsplash

Όταν αναφέρομαι στα μοναδικά themes, εννοώ πως προσλαμβάνεις μια ομάδα προγραμματιστών για να σου σχεδιάσουν ένα μοναδικό πρότυπο που δεν έχει κανένας άλλος. Το καλό με τα μοναδικά πρότυπα είναι πως στο τέλος, θα έχουν ακριβώς τον σχεδιασμό που είχες εξ ‘αρχής στο μυαλό σου. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να έχεις μια ιστοσελίδα, ακριβώς έτσι όπως την φαντάζεσαι.

Άσχετα με την blogging πλατφόρμα στην οποία βρίσκεται, το κόστος για ένα μοναδικό πρότυπο δεν είναι μικρό. Οι καλύτερες, πιο γνωστές και πιο αξιόπιστες εταιρείες συχνά χρεώνουν από 2,000 έως 3,000 ευρώ, ενώ μια μικρή εταιρεία συχνά παρέχει πιο οικονομικές τιμές, από 600 έως 2,000 ευρώ. Όλα αυτά περιλαμβάνουν ένα σωστά κωδικοποιημένο πρότυπο και τον σχεδιασμό που καλύπτει τις ανάγκες σου.

Τα θετικά των μοναδικών themes

 • Μοναδικός σχεδιασμός
 • Σχεδιασμός που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου
 • Πλήρως βελτιστοποιημένο
 • Μεγαλύτερη ευκολία για δημιουργία εφαρμογών και WPA εφαρμογών

Τα αρνητικά των μοναδικών themes

 • Μεγάλο αρχικό κόστος
 • Μεγάλο κόστος συντήρησης
 • Δεν παρέχονται δωρεάν ενημερώσεις
 • Δεν παρέχεται δωρεάν τεχνική υποστήριξη
 • Δεν ενημερώνεται με το WordPress
 • Προβλήματα συμβατότητας με άλλα plugins

Ενώ τα μοναδικά themes έχουν αρκετά θετικά, στην πραγματικότητα δεν είναι για μικρούς και μεσαίους bloggers. Το κόστος δημιουργίας ενός μοναδικού blog και το κόστος για την συνεχής συντήρηση του theme δεν είναι μικρό, και σίγουρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ο μέσος blogger.

Με κάθε καινούργια ενημέρωση που κυκλοφορεί το WordPress στους χρήστες του, θα χρειάζεται να επικοινωνείς με τους προγραμματιστές που σου έφτιαξαν τον σχεδιασμό ώστε να ελέγξουν για προβλήματα συμβατότητας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βάλεις το χέρι στη τσέπη και να τους πληρώσεις για έξτρα δουλειές που πρέπει να γίνονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Αν ένα plugin δεν λειτουργεί σωστά με τον σχεδιασμό του blog σου, θα πρέπει και πάλι να επικοινωνήσεις μαζί τους και να πληρώσεις για συμβατότητα.

Αν το theme δεν έχει φτιαχτεί με κάποιον συγκεκριμένο Builder, αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορείς να κάνεις ορισμένες αλλαγές στον σχεδιασμό (εκτός αν έχεις γνώσεις προγραμματισμού) και, ως εκ τούτου, θα χρειάζεται πάλι να πληρώνεις για αλλαγές. Αν το theme έχει φτιαχτεί με τη χρήση κάποιου builder, τότε ενώ θα έχεις περισσότερες επιλογές και θα μπορείς να διαμορφώνεις τα περισσότερα από μόνος σου, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πως δεν έγινε σωστή δουλειά με την κατασκευή του προτύπου, καθώς τα μοναδικά και καλά πρότυπα λειτουργούν χωρίς builders για να μην περιορίζονται και να μην χρειάζεται να εξαρτύονται από plugins και εργαλεία τρίτων.

Τέλος, σκέψου πως με την άφιξη του Gutenberg στο WordPress 5.0, η συμβατότητα του theme με το νέο κειμενογράφο απαιτεί ώρες δουλειάς και το κόστος είναι μεγάλο.

Έτοιμα themes

Έτοιμα themes έναντι μοναδικού σχεδιασμού - Ποιο να προτιμήσεις και γιατί

Υπάρχουν (στην κυριολεξία) εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν και premium themes που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το blog σου. Θα βρεις themes για κάθε blogging πλατφόρμα, και καθένα από αυτά μπορείς να τα προσαρμόσεις εύκολα και γρήγορα. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως ακόμα και στα έτοιμα themes, θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι στην τσέπη, καθώς τα δωρεάν themes δεν θα σου παρέχουν όλα τα κατάλληλα χαρακτηριστικά και εργαλεία, και δεν παρέχουν ούτε ασφάλεια, αλλά ούτε και καλό SEO.

Αν είσαι χρήστης του Google Blogger, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί ουσιαστικά και τα premium themes για την συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν σου παρέχουν τίποτα απολύτως. Βασικά, κανένα theme δεν σου παρέχει τίποτα σε αυτή την πλατφόρμα εκτός από τον σχεδιασμό, ο οποίος απλά μπορεί να έχει πολλά widgets και κανένα ωραίο slider. Αν είσαι όμως στο WordPress, στο Joomla, στο Drupal, στο Ghost και πάει λέγοντας, τότε ένα επαγγελματικό premium theme είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Τα θετικά των έτοιμων themes

 • Πλήρως βελτιστοποιημένα
 • Δωρεάν ενημερώσεις
 • Δωρεάν τεχνική υποστήριξη
 • Πολλά χαρακτηριστικά και εργαλεία
 • Μεγάλη γκάμα από έτοιμα demo για να επιλέξεις
 • Εξαιρετικό στάνταρ SEO σκορ
 • Τα περισσότερα υποστηρίζουν AMP, SSL, WPA και (μερικά) το Gutenberg

Τα αρνητικά των έτοιμων themes

 • Δεν έχουν μοναδικό σχεδιασμό
 • Παρέχουν δωρεάν τεχνική υποστήριξη μόνο για ένα έτος (αλλά δωρεάν ενημερώσεις για πάντα)
 • Αυτά που χρησιμοποιούν builders είναι πιο αργά σε ταχύτητα
 • Θα βρεις και άλλα blogs με παρόμοιο σχεδιασμό

Αναφέρομαι φυσικά αποκλειστικά στα premium themes και όχι στα δωρεάν. Τα δωρεάν themes δεν είναι πλήρως βελτιστοποιημένα, δεν παρέχουν καλό SEO, έχουν συνήθως φθηνούς builders, δεν παρέχεται τεχνική υποστήριξη και πολλές φορές δεν είναι καν ασφαλής. Και αυτά είναι μόλις τα λίγα αρνητικά από τα δωρεάν themes, καθώς δεν παρέχουν ούτε τις κατάλληλες επιλογές για να είναι συμβατά με AMP, με το SSL πιστοποιητικό σου ή με WPA plugins. Δεν παρέχουν επίσης πολλές επιλογές από μόνα τους, που σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαταστήσεις αρκετά plugins για να κάνεις ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.

Εξαιρετικά premium themes σε οικονομικές τιμές θα βρεις στο Creative Market. Για πιο ακριβά premium themes, μπορείς να πας στο ThemeForest. Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις themes που παρέχουν το καλύτερο SEO σκορ, αλλά έχεις βασικές γνώσεις πάνω σε HTML, CSS και PHP, τότε μπορείς να ελέγξεις το Genesis Framework. Αν ενδιαφέρεσαι για επαγγελματικά πανέμορφα και μοντέρνα themes, τότε πας στα themes του Themes Kingdom.

Σύνοψη.. τι είναι καλύτερο για εσένα;

Ό,τι και αν επιλέξεις, σημασία έχει να καλύπτει τις ανάγκες σου ως blogger. Αν πας στα μοναδικά themes και ενδιαφέρεσαι να προσλάβεις μια ομάδα προγραμματιστών για να σου σχεδιάσει το πρότυπο, αυτό σημαίνει πως είσαι ταυτόχρονα και έτοιμος να πληρώνεις για τεχνική υποστήριξη, για αλλαγές στον σχεδιασμό, για τη συντήρηση του theme με τις νέες ενημερώσεις του WordPress και πάει λέγοντας. Αυτό φυσικά φέρνει και ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό σχεδιασμό που αρμόζει με το στυλ σου και την θεματολογία για την οποία θα γράφεις.

Τα δωρεάν themes δεν τα αναφέρω καν καθώς είναι η επιλογή για έναν αρχάριο blogger που μόλις ξεκίνησε και δεν γνωρίζει ακόμα πως να σχεδιάζει τα themes και να λειτουργεί ένα blog.

Τα premium themes είναι ιδανικά για όλους. Από μικρούς, μεσαίους μέχρι και μεγάλους bloggers, μέχρι και για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Παρέχουν συνεχώς νέες ενημερώσεις, τρέχουν τέλεια με την blogging πλατφόρμα για την οποία σχεδιάστηκαν, είναι ασφαλής, βελτιστοποιημένα και με εξαιρετικές επιλογές και χαρακτηριστικά.


Over to you λοιπόν! Εσύ τι theme χρησιμοποιείς στο blog σου και πως σκέφτεσαι να κινηθείς μελλοντικά; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

7 σκέψεις στο “Έτοιμα themes έναντι μοναδικού σχεδιασμού – Τι να προτιμήσεις και γιατί”

 1. Θίγεις ένα πολύ μεγάλο ζήτημα με… ήρεμο τρόπο!

  Από την εμπειρία μου, και όποτε κάνω τη σχετική συζήτηση, αυτό που λέω πάντα είναι πως κανένα template ή theme δεν δουλεύει αυτομάτως (out of the box). Ακόμη και τα πιο πολύπλοκα (με εκατοντάδες options που ρυθμίζουν τα πάντα) χρειάζονται ένα βαθμό παραμετροποίησης από κάποιον πιο “σχετικό”, με γνώσεις CSS, ΗΤΜL, PHP ή ακόμη και Javascript για να ικανοποιήσουν πλήρως τις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας ή ενός blog.

  Γενικά, απ’ ότι βλέπω, η νοοτροπία, ακόμη και των επαγγελματικών web design γραφείων, ιδίως σε ό,τι αφορά το WordPress, είναι να “πειράζουν” έτοιμα templates μειώνοντας έτσι το κόστος για τον πελάτη, το χρόνο παράδοσης ενός project, αλλά και αυξάνοντας την ποσότητα των έργων που αναλαμβάνουν.

  Απάντηση
  • Δε θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! Κυρίως οι ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν πάντα κάποιο έτοιμο theme και χτίζουν πάνω σε αυτό. Στο εξωτερικό, βλέπω αρκετές εταιρείες να χτίζουν themes πάνω στο Genesis Framework, το οποίο δεν είναι κακό βέβαια, αλλά καταλαβαίνεις πως όλα γίνονται για την μείωση και του χρόνου, αλλά και του κόστους.

   Απάντηση
 2. To θέμα είναι ανεξάντλητο αλλά το τοποθετείς στη σωστή του διάσταση…
  Συνήθως στο custom design πάνε μεγάλες εταιρίες που μπορούν να σηκώσουν το κόστος του μοναδικού σχεδιασμού (μπορεί να φτάσει και τις 10,000ευρώ) και έχουν και in house τεχνικούς για την συντήρηση του.
  Από την άλλη, η πλειοψηφία δουλεύει με τα έτοιμα templates που πλέον είναι χιλιάδες και δίνουν πολλές επιλογές.
  Και νομίζω η συνηθέστερη τακτική είναι αυτή που θίγετε ήδη. Έτοιμα δηλαδή templates τα οποία παραμετροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη και κερδίζεις και σε χρόνο και σε χρήμα!

  Απάντηση
  • Ακριβώς αυτό! Υπάρχουν επίσης και διάφορα εργαλεία που σε βοηθάνε να κάνεις την δουλειά ακόμα πιο εύκολη. Μπορείς για παράδειγμα να χρησιμοποιήσεις το Genesis Framework ή το Bootstrap και να παραμετροποιήσεις ένα έτοιμο theme εύκολα και γρήγορα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη σου. Φυσικά απαιτεί να έχεις αρκετές γνώσεις σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, αλλά σε γλιτώνει από πολύ κόπο, χρόνο και έξοδα.

   Απάντηση

Σχολιάστε