Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έτοιμα themes έναντι μοναδικού σχεδιασμού – Τι να προτιμήσεις και γιατί

Share

Είναι τα έτοιμα themes καλύτερα απ’ ότι ένας μοναδικός σχεδιασμός; Αξίζει να δώσεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να φτιάξεις ένα δικό σου theme, ακριβώς έτσι όπως το θέλεις;

Αν είσαι νέος blogger και έχεις επιλέξει την κατάλληλη blogging πλατφόρμα που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου, τότε το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός του blog σου. Αυτό σημαίνει πως έχεις να επιλέξεις μεταξύ ενός έτοιμου theme (πρότυπο), ή να βάλεις μια ομάδα προγραμματιστών να σου φτιάξει ένα μοναδικό σχεδιασμό που δεν έχει κανένας άλλος. Αν και οι απόψεις εδώ διίστανται, θα γράψω ένα δίκαιο άρθρο για τα έτοιμα themes και τον μοναδικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος με την απόφαση που θα πάρεις.

Μοναδικά themes

Έτοιμα themes έναντι μοναδικού σχεδιασμού - Ποιο να προτιμήσεις και γιατί
Φωτογραφία από: Rawpixel στο Unsplash

Όταν αναφέρομαι στα μοναδικά themes, εννοώ πως προσλαμβάνεις μια ομάδα προγραμματιστών για να σου σχεδιάσουν ένα μοναδικό πρότυπο που δεν έχει κανένας άλλος. Το καλό με τα μοναδικά πρότυπα είναι πως στο τέλος, θα έχουν ακριβώς τον σχεδιασμό που είχες εξ ‘αρχής στο μυαλό σου. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να έχεις μια ιστοσελίδα, ακριβώς έτσι όπως την φαντάζεσαι.

Άσχετα με την blogging πλατφόρμα στην οποία βρίσκεται, το κόστος για ένα μοναδικό πρότυπο δεν είναι μικρό. Οι καλύτερες, πιο γνωστές και πιο αξιόπιστες εταιρείες συχνά χρεώνουν από 2,000 έως 3,000 ευρώ, ενώ μια μικρή εταιρεία συχνά παρέχει πιο οικονομικές τιμές, από 600 έως 2,000 ευρώ. Όλα αυτά περιλαμβάνουν ένα σωστά κωδικοποιημένο πρότυπο και τον σχεδιασμό που καλύπτει τις ανάγκες σου.

Τα θετικά των μοναδικών themes

  • Μοναδικός σχεδιασμός
  • Σχεδιασμός που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου
  • Πλήρως βελτιστοποιημένο
  • Μεγαλύτερη ευκολία για δημιουργία εφαρμογών και WPA εφαρμογών

Τα αρνητικά των μοναδικών themes

  • Μεγάλο αρχικό κόστος
  • Μεγάλο κόστος συντήρησης
  • Δεν παρέχονται δωρεάν ενημερώσεις
  • Δεν παρέχεται δωρεάν τεχνική υποστήριξη
  • Δεν ενημερώνεται με το WordPress
  • Προβλήματα συμβατότητας με άλλα plugins

Ενώ τα μοναδικά themes έχουν αρκετά θετικά, στην πραγματικότητα δεν είναι για μικρούς και μεσαίους bloggers. Το κόστος δημιουργίας ενός μοναδικού blog και το κόστος για την συνεχής συντήρηση του theme δεν είναι μικρό, και σίγουρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ο μέσος blogger.

Με κάθε καινούργια ενημέρωση που κυκλοφορεί το WordPress στους χρήστες του, θα χρειάζεται να επικοινωνείς με τους προγραμματιστές που σου έφτιαξαν τον σχεδιασμό ώστε να ελέγξουν για προβλήματα συμβατότητας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βάλεις το χέρι στη τσέπη και να τους πληρώσεις για έξτρα δουλειές που πρέπει να γίνονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Αν ένα plugin δεν λειτουργεί σωστά με τον σχεδιασμό του blog σου, θα πρέπει και πάλι να επικοινωνήσεις μαζί τους και να πληρώσεις για συμβατότητα.

Αν το theme δεν έχει φτιαχτεί με κάποιον συγκεκριμένο Builder, αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορείς να κάνεις ορισμένες αλλαγές στον σχεδιασμό (εκτός αν έχεις γνώσεις προγραμματισμού) και, ως εκ τούτου, θα χρειάζεται πάλι να πληρώνεις για αλλαγές. Αν το theme έχει φτιαχτεί με τη χρήση κάποιου builder, τότε ενώ θα έχεις περισσότερες επιλογές και θα μπορείς να διαμορφώνεις τα περισσότερα από μόνος σου, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πως δεν έγινε σωστή δουλειά με την κατασκευή του προτύπου, καθώς τα μοναδικά και καλά πρότυπα λειτουργούν χωρίς builders για να μην περιορίζονται και να μην χρειάζεται να εξαρτύονται από plugins και εργαλεία τρίτων.

Τέλος, σκέψου πως με την άφιξη του Gutenberg στο WordPress 5.0, η συμβατότητα του theme με το νέο κειμενογράφο απαιτεί ώρες δουλειάς και το κόστος είναι μεγάλο.

Έτοιμα themes

Έτοιμα themes έναντι μοναδικού σχεδιασμού - Ποιο να προτιμήσεις και γιατί

Υπάρχουν (στην κυριολεξία) εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν και premium themes που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το blog σου. Θα βρεις themes για κάθε blogging πλατφόρμα, και καθένα από αυτά μπορείς να τα προσαρμόσεις εύκολα και γρήγορα. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως ακόμα και στα έτοιμα themes, θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι στην τσέπη, καθώς τα δωρεάν themes δεν θα σου παρέχουν όλα τα κατάλληλα χαρακτηριστικά και εργαλεία, και δεν παρέχουν ούτε ασφάλεια, αλλά ούτε και καλό SEO.

Αν είσαι χρήστης του Google Blogger, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί ουσιαστικά και τα premium themes για την συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν σου παρέχουν τίποτα απολύτως. Βασικά, κανένα theme δεν σου παρέχει τίποτα σε αυτή την πλατφόρμα εκτός από τον σχεδιασμό, ο οποίος απλά μπορεί να έχει πολλά widgets και κανένα ωραίο slider. Αν είσαι όμως στο WordPress, στο Joomla, στο Drupal, στο Ghost και πάει λέγοντας, τότε ένα επαγγελματικό premium theme είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Τα θετικά των έτοιμων themes

  • Πλήρως βελτιστοποιημένα
  • Δωρεάν ενημερώσεις
  • Δωρεάν τεχνική υποστήριξη
  • Πολλά χαρακτηριστικά και εργαλεία
  • Μεγάλη γκάμα από έτοιμα demo για να επιλέξεις
  • Εξαιρετικό στάνταρ SEO σκορ
  • Τα περισσότερα υποστηρίζουν AMP, SSL, WPA και (μερικά) το Gutenberg

Τα αρνητικά των έτοιμων themes

  • Δεν έχουν μοναδικό σχεδιασμό
  • Παρέχουν δωρεάν τεχνική υποστήριξη μόνο για ένα έτος (αλλά δωρεάν ενημερώσεις για πάντα)
  • Αυτά που χρησιμοποιούν builders είναι πιο αργά σε ταχύτητα
  • Θα βρεις και άλλα blogs με παρόμοιο σχεδιασμό

Αναφέρομαι φυσικά αποκλειστικά στα premium themes και όχι στα δωρεάν. Τα δωρεάν themes δεν είναι πλήρως βελτιστοποιημένα, δεν παρέχουν καλό SEO, έχουν συνήθως φθηνούς builders, δεν παρέχεται τεχνική υποστήριξη και πολλές φορές δεν είναι καν ασφαλής. Και αυτά είναι μόλις τα λίγα αρνητικά από τα δωρεάν themes, καθώς δεν παρέχουν ούτε τις κατάλληλες επιλογές για να είναι συμβατά με AMP, με το SSL πιστοποιητικό σου ή με WPA plugins. Δεν παρέχουν επίσης πολλές επιλογές από μόνα τους, που σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαταστήσεις αρκετά plugins για να κάνεις ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.

Εξαιρετικά premium themes σε οικονομικές τιμές θα βρεις στο Creative Market. Για πιο ακριβά premium themes, μπορείς να πας στο ThemeForest. Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις themes που παρέχουν το καλύτερο SEO σκορ, αλλά έχεις βασικές γνώσεις πάνω σε HTML, CSS και PHP, τότε μπορείς να ελέγξεις το Genesis Framework. Αν ενδιαφέρεσαι για επαγγελματικά πανέμορφα και μοντέρνα themes, τότε πας στα themes του Themes Kingdom.

Σύνοψη.. τι είναι καλύτερο για εσένα;

Ό,τι και αν επιλέξεις, σημασία έχει να καλύπτει τις ανάγκες σου ως blogger. Αν πας στα μοναδικά themes και ενδιαφέρεσαι να προσλάβεις μια ομάδα προγραμματιστών για να σου σχεδιάσει το πρότυπο, αυτό σημαίνει πως είσαι ταυτόχρονα και έτοιμος να πληρώνεις για τεχνική υποστήριξη, για αλλαγές στον σχεδιασμό, για τη συντήρηση του theme με τις νέες ενημερώσεις του WordPress και πάει λέγοντας. Αυτό φυσικά φέρνει και ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό σχεδιασμό που αρμόζει με το στυλ σου και την θεματολογία για την οποία θα γράφεις.

Τα δωρεάν themes δεν τα αναφέρω καν καθώς είναι η επιλογή για έναν αρχάριο blogger που μόλις ξεκίνησε και δεν γνωρίζει ακόμα πως να σχεδιάζει τα themes και να λειτουργεί ένα blog.

Τα premium themes είναι ιδανικά για όλους. Από μικρούς, μεσαίους μέχρι και μεγάλους bloggers, μέχρι και για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Παρέχουν συνεχώς νέες ενημερώσεις, τρέχουν τέλεια με την blogging πλατφόρμα για την οποία σχεδιάστηκαν, είναι ασφαλής, βελτιστοποιημένα και με εξαιρετικές επιλογές και χαρακτηριστικά.


Over to you λοιπόν! Εσύ τι theme χρησιμοποιείς στο blog σου και πως σκέφτεσαι να κινηθείς μελλοντικά; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

7 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
7 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;