Εσύ χρησιμοποιείς το πρωτόκολλο SSL στο blog σου;

Το SSL σημαίνει ‘Secure Sockets Layer’. Είναι βασικά ένα πρωτόκολλο με κρυπτογραφημένα στοιχεία που αποστέλλονται μέσω του διαδικτύου (π.χ., μέσω του πρωτοκόλλου HTTP), καθιστώντας το πιο ασφαλές.

Πριν από μερικά χρόνια μόνο οι μεγάλες ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα χρησιμοποιούσαν SSL, κυρίως όταν ο χρήστης πραγματοποιούσε μια αγορά. Αλλά αυτό αλλάζει πολύ γρήγορα, για την ακρίβεια, πάρα πολλές ιστοσελίδες και blogs τρέχουν πλέον SSL, και όχι μόνο για περιπτώσεις όπου ο χρήστης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια αγορά ή απλά να συνδεθεί, πλέον οι bloggers το χρησιμοποιούν περισσότερο για τις μηχανές αναζήτησης.

Η Google είχε αναφέρει πως θα προχωρήσει σε μια αρκετά σημαντική αλλαγή στα αποτελέσματα της, προσθέτοντας τις ιστοσελίδες με SSL στις πρώτες θέσεις. Παρακάτω παραθέτω και την επίσημη ανακοίνωση που είχε κάνει:

“Εκτός από τις βελτιώσεις που κάνουμε στη μηχανή αναζήτησης μας, δουλεύουμε ταυτόχρονα πάνω στην ασφάλεια των αποτελεσμάτων μας. Προσπαθούμε να εμφανίζουμε στους χρήστες μας όσο το δυνατόν πιο ασφαλές σελίδες γίνεται. Για παράδειγμα, έχουμε δημιουργήσει αρκετά εργαλεία τα οποία βοηθούν τους προγραμματιστές να βελτιώσουν την ασφάλεια των ιστοσελίδων τους.

Αλλά θέλουμε το διαδίκτυο να γίνει ακόμη πιο ασφαλές. Στην Google I/O πριν από λίγους μήνες ξεκινήσαμε να δημιουργούμε το “HTTPS Everywhere”.

Επίσης, με τον καιρό βλέπουμε πάρα πολλούς webmasters να χρησιμοποιούν HTTPS (γνωστό και ως HTTP αλλά TSL, ή Transport Layer Security) στις ιστοσελίδες τους, κάτι το οποίο είναι αρκετά ενθαρρυντικό για εμάς.

Γι ‘αυτούς τους λόγους, τους τελευταίους μήνες αρχίσαμε να τρέχουμε τεστ στη μηχανή αναζήτησης μας προτιμώντας περισσότερο τις ιστοσελίδες και τα blogs που τρέχουν το πρωτόκολλο SSL. Όταν μια ιστοσελίδα έχει ενεργοποιημένο HTTPS, μας στέλνει απευθείας σήμα κι εμείς την προτιμάμε και την προβάλλομε σε καλύτερα και περισσότερα αποτελέσματα.”

Με λίγα λόγια, αν ενδιαφέρεσαι για τον κόσμο τον οποίο κερδίζεις από τις μηχανές αναζήτησης, το SSL είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Και ως επαγγελματίας blogger, το τρέχω στην κύρια ιστοσελίδα μου, και τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά.

Αν θέλεις να πραγματοποιήσεις αγορά ενός SSL server, να σου το εγκαταστήσουν και να το περάσουν έμπειροι τεχνικοί, σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά στην GreekHost, η οποία ασχολήθηκε με όλα τα τεχνικά θέματα που αφορούσαν το SSL στο Homeboy.gr. Επίσης, προτού προχωρήσεις στην αγορά ενός SSL server, θα πρέπει πρώτα να έχεις και ένα extra IP, για το οποίο μπορούν και πάλι να σε βοηθήσουν οι τεχνικοί της GreekHost ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας που χρησιμοποιείς/προτιμάς.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

3 σκέψεις στο “Εσύ χρησιμοποιείς το πρωτόκολλο SSL στο blog σου;”

  1. Παναγιώτη καλησπέρα!! Ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις σχετικά με το ssl, σε ένα απλό site μιας επιχείρησης (δεν έχει eshop, ούτε αναφέρει τιμές, έχει μόνο φωτογραφίες και πληροφορίες) ποιο πιστοποιητικό θα ήταν καλό να βάλουμε; Ένα stadard μας καλύπτει;

    Απάντηση
    • Όσο η ιστοσελίδα σας δεν ζητάει πιστωτική/χρεωστική κάρτα για αγορές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και το Let’s Encrypt, το οποίο είναι ένα αξιόπιστο δωρεάν SSL πιστοποιητικό και το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια ιστοσελίδες και blogs. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε κάτι αξιόπιστο με μεγάλη ασφάλεια, αλλά οικονομικό, σου προτείνω να αγοράσεις το PositiveSSL από το NameCheap. Το έχω χρησιμοποιήσει και είναι αναμφισβήτητα από τα καλύτερα για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνουν συστήματα αγορών.

      Απάντηση

Σχολιάστε