Ιστοσελίδες σαν το YouTube για βίντεο και μουσική

Ιστοσελίδες σαν το YouTube για βίντεο και μουσική

Μπορεί να είναι με διαφορά το γνωστότερο, αλλά υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες σαν το YouTube στις οποίες μπορείς να ανακαλύψεις εξαιρετικό και μοναδικό περιεχόμενο από video creators που ανεβάζουν αποκλειστικά σε αυτές.

Αν και το YouTube θεωρείται ως μια βίντεο πλατφόρμα η οποία δεν έχει συγκεκριμένη θεματολογία ή περιεχόμενο, καθώς μπορείς να βρεις τα πάντα σε αυτό, άλλες εστιάζουν σε συγκεκριμένα πράγματα. Πάρε για παράδειγμα το Vimeo, στο οποίο θα βρεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και μοναδικά βίντεο, με ύψιστη ποιότητα και διαφορετικό περιεχόμενο που δεν θα βρεις στο YouTube.

Διάβασε επίσης: Πως να κατεβάζεις τραγούδια και μουσική από το YouTube

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μερικές απ’ τις καλύτερες και γνωστότερες ιστοσελίδες σαν το YouTube για να παρακολουθείς βίντεο και να ακούς μουσική.

1. Vimeo

Vimeo - Ιστοσελίδες σαν το YouTube για βίντεο και μουσική

Ακόμα και αν επισκέπτεσαι το YouTube σε καθημερινή βάση, αξίζει να εισάγεις το Vimeo στους σελιδοδείκτες σου – στην περίπτωση δηλαδή που δεν το γνώριζες ήδη. Το Vimeo είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη εναλλακτική του YouTube για εκατομμύρια χρήστες και περιλαμβάνει βίντεο σε ύψιστη ποιότητα, τα οποία οργανώνει σε διάφορες ενότητες έτσι ώστε να βρίσκεις πάντα αυτό που ψάχνεις.

Το Vimeo παρέχει επίσης και σειρές μέσα στην πλατφόρμα του, ενώ υποστηρίζει πλήρως τα 360-degree (μοίρες) βίντεο. Όπως και το YouTube, έτσι και αυτό σου επιτρέπει να δημιουργήσεις λογαριασμό, να κάνεις like σε βίντεο, subscribe στα αγαπημένα σου κανάλια, καθώς επίσης και να γίνεις συνδρομητής ώστε να ανεβάζεις περισσότερες ώρες περιεχομένου στο κανάλι σου.

2. Metacafe

Metacafe - Ιστοσελίδες σαν το YouTube για βίντεο και μουσική

Το Metacafe είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες ιστοσελίδες σαν το YouTube, ενώ εστιάζει εξίσου αρκετά στο μικρό περιεχόμενο που δεν αποτελείται από αρκετά λεπτά. Το περιεχόμενο της υπηρεσίας περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, από viral βίντεο, γρήγορα reviews προϊόντων, οδηγίες και συμβουλές, μέχρι και νέα και ειδήσεις.

Ίσως ένα από τα δυνατότερα “χαρακτηριστικά” του Metacafe να είναι η απλότητα του. Το να σερφάρεις και να παρακολουθείς βίντεο στην υπηρεσία είναι ιδιαίτερα απλό και εύκολο, ενώ παρέχονται και επιλογές για να βλέπεις μόνο τα πιο πρόσφατα, τα πιο δημοφιλή ή τα trending βίντεο. Αν θέλεις περισσότερες κατηγορίες, τότε θα τις βρεις όλες οργανωμένες στο μενού της υπηρεσίας.

3. Dailymotion

Dailymotion - Ιστοσελίδες σαν το YouTube για βίντεο και μουσική

Για την Ελλάδα, το Dailymotion είναι σίγουρα η καλύτερη εναλλακτική του YouTube, καθώς θα βρεις εκατοντάδες ελληνικά κανάλια μέσα στην υπηρεσία. Η ιστοσελίδα άνοιξε για πρώτη φορά το 2005 και από τότε έγινε ιδιαίτερα γνωστή σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμερα, το Dailymotion αποτελεί μια από τις καλύτερες εναλλακτικές του YouTube – αν όχι την καλύτερη – και φιλοξενεί εκατομμύρια βίντεο από επαγγελματίες και ερασιτέχνες video creators. Τα βίντεο στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας είναι σωστά οργανωμένα ανά κατηγορία, καθώς επίσης και από δημοφιλή θέματα. Το καλό με το Dailymotion είναι πως αν δημιουργήσεις έναν λογαριασμό, όσο πιο πολλά βίντεο παρακολουθείς, τόσο πιο πολλά βίντεο βάση αυτών που σου αρέσουν θα σου εμφανίζει.

4. Utreon

Utreon - Ιστοσελίδες σαν το YouTube για βίντεο και μουσική

Ίσως ο κυριότερος λόγος που το Utreon θεωρείται ως μια από τις καλύτερες ιστοσελίδες σαν το YouTube να είναι οι Όροι Χρήσης του. Σε αντίθεση με το YouTube, το Vimeo και το Dailymotion, το Utreon δεν έχει τόσους περιορισμούς και έτσι, πολλά από τα βίντεο τα οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμα σε άλλες πλατφόρμες, θα τα βρεις μέσα στην υπηρεσία.

Ένα εξίσου δυνατό χαρακτηριστικό του Utreon είναι πως αν είσαι video creator (vlogger), σου επιτρέπει να τραβήξεις αυτόματα όλα τα βίντεο σου απευθείας από το YouTube στο Utreon Κανάλι σου.

5. The Internet Archive

The Internet Archive

Το The Internet Archive είναι η πιο γνωστή ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, η οποία παρέχει σχεδόν οτιδήποτε ψάχνεις, εντελώς δωρεάν. Στην υπηρεσία θα βρεις δωρεάν περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων μουσικής, προγραμμάτων, βίντεο, ταινιών, ηλεκτρονικών βιβλίων και πολλά-πολλά ακόμα.

Το The Internet Archive είναι σίγουρα η νούμερο ένα στάση για εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν διαφορετικό περιεχόμενο που δεν υπάρχει σε άλλες πλατφόρμες. Αυτό το περιεχόμενο, όπου στην προκειμένη περίπτωση του άρθρου είναι τα βίντεο, μπορεί να περιλαμβάνει τα καλύτερα και παλαιότερα βίντεο με ειδήσεις, trailers, οδηγίες κ.α.

6. Twitch

Twitch

Το Twitch είναι η μεγαλύτερη και γνωστότερη live streaming πλατφόρμα, η οποία αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, ανήκει στο Amazon. Η πλατφόρμα εστιάζει κυρίως στα βίντεο και στο streaming παιχνιδιών, καθώς επίσης και σε μουσικά βίντεο από φεστιβάλ και συναυλίες.

Αν λατρεύεις να παρακολουθείς κυρίως δημιουργικό περιεχόμενο, τότε μέσα από τις κατηγορίες και τις ενότητες του Twitch θα έχεις την δυνατότητα να ανακαλύψεις αρκετούς καλλιτέχνες – όπως για παράδειγμα εγώ, που βλέπω σε πραγματικό χρόνο σεμινάρια και βίντεο για το πως να γράφεις κώδικα πάνω σε διάφορα πράγματα.

7. TED Talks

TED Talks

Το TED Talks δεν είναι απλά πασίγνωστο, αλλά και μια από τις καλύτερες ιστοσελίδες σαν το YouTube. Περιλαμβάνει χιλιάδες ομιλίες που εστιάζουν σε πολλές και διαφορετικές θεματολογίες, όπως την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα, τον σχεδιασμό, την επιστήμη και θέματα που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη.

Κάποιες από τις ομιλίες είναι αστείες, άλλες δραματικές και άλλες προσπαθούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ορισμένα πράγματα. Στις ομιλίες του TED, συχνά μπαίνει στη μέση ο εγκέφαλος, με έξυπνες και ουσιαστικές συζητήσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν θα βρεις ιδιαίτερα διασκεδαστικό περιεχόμενο μέσα για να σκοτώσεις την ώρα σου. Από την άλλη πλευρά, είναι η ιστοσελίδα που σε βοηθάει να σκοτώσεις την ώρα σου, λίγο πιο παραγωγικά. Θα βρεις επίσης και ελληνικές ομιλίες.

8. DTube

DTube

Αν ψάχνεις για ιστοσελίδες σαν το YouTube που και να περιλαμβάνουν παρόμοιο περιεχόμενο, αλλά και παρόμοιο σχεδιασμό, τότε το DTube ίσως είναι αυτό που έψαχνες τόσο καιρό. Η υπηρεσία, αντί να φιλοξενεί όλα τα βίντεο σε έναν κεντρικό server, ολόκληρη η ιστοσελίδα της χρησιμοποιεί το STEEM blockchain και έτσι αποκεντρώνεται.

Οι χρήστες που ανεβάζουν βίντεο στην υπηρεσία κερδίζουν STEEM cryptos, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν στη συνέχεια στο προσωπικό τους crypto wallet ή να τα πουλήσουν για χρήματα σε κάποιο crypto exchange. Τέλος, αντί το DTube να δείχνει πόσες προβολές έχει ένα βίντεο, εστιάζει στο να δείχνει πόσα crypto έχει κερδίσει.

9. Facebook Watch

Facebook Watch

Όπως και το YouTube, έτσι και το Facebook Watch περιλαμβάνει εκατομμύρια βίντεο που έχουν ανεβάσει οι χρήστες του και είναι διαθέσιμα προς όλους. Ωστόσο, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ιστοσελίδες της λίστας, καθώς η αναζήτηση βίντεο στο Facebook είναι γενικότερα πιο δύσκολη και περίπλοκη, ενώ συχνά δεν βρίσκεις αυτό που ψάχνεις και δεν υπάρχει σωστή κατηγοριοποίηση.

Το Facebook Watch, ωστόσο, είναι ιδανικό στην περίπτωση που θέλεις να σκοτώσεις τον χρόνο σου παρακολουθώντας ένα σωρό διαφορετικά βίντεο τα οποία δεν συσχετίζονται μεταξύ τους. Μπορείς, ακόμα, να αποθηκεύεις κάθε βίντεο ώστε να το παρακολουθείς αργότερα, αλλά και να τα κατεβάζεις ακολουθώντας αυτά τα βήματα.

10. 9GAG TV

9GAG TV

Αν και δεν μπορείς εύκολα να πεις πως το 9GAG TV ανήκει σε ιστοσελίδες σαν το YouTube, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως δεν περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα βίντεο. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις υπόλοιπες ιστοσελίδες της λίστας, εκτός από βίντεο περιλαμβάνει επίσης αστείες φωτογραφίες, GIFs, gaming βίντεο, memes, anime και πολλά ακόμα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των βίντεο που περιλαμβάνει η ιστοσελίδα είναι αστείο ή γελοίο και συχνά παρέχει πολλά compilation του τύπου “Τα πιο αστεία commercials στα οποία παίζουν ηθοποιοί από τα Star Wars” ή “Αυτή η σχολική ιστορία αγάπης θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό”. Θα βρεις επίσης και αρκετά βίντεο που εστιάζουν στο ενήλικο κοινό, τα οποία ωστόσο μπορείς να τα δεις μόνο αν έχεις λογαριασμό στην ιστοσελίδα.


Εσύ ποιες θεωρείς πως είναι οι καλύτερες ιστοσελίδες σαν το YouTube και ποιες χρησιμοποιείς για να παρακολουθείς τα αγαπημένα σου βίντεο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: Vlada Karpovich στο Pexels.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε