Τρίποδα για βίντεο: Τα 5 καλύτερα για Vloggers και YouTubers

Τρίποδα για βίντεο: Τα 5 καλύτερα για Vloggers και YouTubers

Αν είσαι αποφασισμένος/η να ασχοληθείς επαγγελματικά με το vlogging, τότε υπάρχουν ορισμένα τρίποδα για Vloggers και YouTubers που είναι ιδανικά για σταθερά πλάνα, ομαλή κύλιση στα βίντεο και πεντακάθαρες φωτογραφίες. Παρόλα αυτά, για να μην χάσεις άδικα τα χρήματα σου σε ανούσιες αγορές – όπως έκαναν αρκετοί – μέσα από αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσω να καταλάβεις τι ακριβώς χρειάζεσαι.

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο με το YouTube Κανάλι του Inkstory, ήμουν αποφασισμένος να προχωρήσω τόσο σε αξιολογήσεις (reviews) προϊόντων, όπου θα υπήρχαν ομαλές και σταθερές κινήσεις, όσο και σε πιο “σταθερά” πλάνα για συνεντεύξεις, συζητήσεις κ.ο.κ. Ήμουν επίσης αποφασισμένος να επενδύσω μερικά χρήματα πάνω σε ένα επαγγελματικό τρίποδο, με τη σκεπτική πως θα το χρησιμοποιούσα σταθερά για τα ερχόμενα χρόνια.

Έτσι, η αναζήτηση μου ξεκίνησε.

Πήρα όσες περισσότερες απόψεις μπορούσα από επαγγελματίες φωτογράφους, παρακολούθησα οτιδήποτε υπήρχε στο YouTube (αλλά και σε όλες τις ιστοσελίδες σαν το YouTube) και άκουσα κάθε ελληνικό και ξένο podcast περί τριπόδων για βίντεο, μα πιο συγκεκριμένα για vloggers. Έχοντας επίσης μια μεγάλη εμπειρία με πελάτες και γνωστούς travel bloggers, podcasters και vloggers, έχω ακούσει αρκετές ιστορίες για λάθος επιλογές εξοπλισμού, οπότε είχα αποκτήσει μια καλή ιδέα για το τι να κοιτάξω.

Μιας και υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις προτού αγοράσεις ένα καινούργιο τρίποδο, παρακάτω τους ανάλυσα και πρόσθεσα και ορισμένες προτάσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν με την απόφαση σου. Αν έχεις κάποια απορία, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις για τα τρίποδα για βίντεο

Λίγοι είναι αυτοί που κατάφεραν να κάνουν μια σωστή πρώτη αγορά. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα αναπόφευκτο, καθώς θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε μέσα από αυτό το άρθρο. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα θα ήθελα να γνωρίζω προτού αγοράσω τα πρώτα μου τρίποδα για βίντεο.

Τρίποδα για βίντεο: Τα 5 καλύτερα για Vloggers και YouTubers
Image Credits: FilterGrade στο Unsplash.

1. Τα τρίποδα για βίντεο δεν κάνουν για φωτογραφίες (και το αντίστροφο)

Ένα από τα πιο σημαντικά – αν όχι καθοριστικά – πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι η χρήση του τριπόδου. Ένα τρίποδο για βίντεο συχνά είναι ιδανικό και για φωτογραφίες, με μια μικρή εξαίρεση: θα σου παίρνει αρκετό χρόνο για να το στήνεις και να το ξεστήνεις. Ένα τρίποδο που κατασκευάστηκε για χρήση φωτογραφιών, δεν θα μας παρέχει ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα που θέλουμε στα βίντεο μας. Ως εκ τούτου, εάν θέλεις να βγάζεις και βίντεο με το τρίποδο, θα πρέπει να αποφασίσεις εξ ‘αρχής τι πλάνα θα θέλεις να τραβάς.

Τα τρίποδα που κατασκευάζονται για τη χρήση φωτογραφιών, δεν παρέχουν αυτή την υπέροχη και σταθερή κύλιση που βλέπεις σε εκατοντάδες reviews προϊόντων, σε landscape πλάνα, ή ακόμα και στην τηλεόραση. Για να μπορέσεις να βγάλεις με ευκολία ένα πλάνο το οποίο κινείται με ομαλή κίνηση, θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου και ένα τρίποδο το οποίο έχει κατασκευαστεί γι ‘αυτόν ακριβώς το σκοπό. Πιο συγκεκριμένα, η κεφαλή θα είναι αυτή που θα καθορίσει την ομαλότητα και τη σταθερότητα των πλάνων σου.

Παρόλα αυτά, τα τρίποδα για φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καταγραφή πλάνων σε μορφή βίντεο, εφόσον όμως τα χρησιμοποιείς αποκλειστικά για σταθερά πλάνα, και χωρίς καμία κίνηση.

2. Εστίασε στη κεφαλή και μετά στο τρίποδο

Η κεφαλή είναι ίσως το κυριότερο κομμάτι που πρέπει να κοιτάς πάντοτε σε όλα τα τρίποδα για βίντεο. Η κεφαλή είναι αυτή που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις ομαλές κινήσεις, στη διαχείριση της κίνησης και στην αποτελεσματικότητα που θα έχει. Αν η κεφαλή δεν είναι αρκετά καλή, τότε είτε δεν θα καταφέρεις να βγάλεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, είτε θα ζοριστείς περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως τα πόδια του τρίποδου δεν είναι εξίσου σημαντικά, αλλά μπορείς να βολευτείς για αρχή και με μερικά πλαστικά πόδια, ή να επενδύσεις σε αυτά αμέσως αφότου καταλήξεις στη κεφαλή.

Αν μπορείς να παρακολουθείς καθημερινά διαφορετικά reviews για κεφαλές, τότε go for it. Μην τσιγκουνευτείς επίσης στην αγορά της κεφαλής, καθώς θα καταλήξεις να ξοδέψεις τα χρήματα σου άδικα για ένα προϊόν το οποίο δεν θα σου παρέχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και, πάμε πάλι απ’ την αρχή. Αν το budget σου δεν είναι μεγάλο, προτίμησε να επενδύσεις περισσότερα για τη κεφαλή και λιγότερα για το τρίποδο, ή επέλεξε ένα οικονομικό μα έμπιστο Kit για να ξεκινήσεις. Το vlogging στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί ομαλές και καθαρές κινήσεις, ειδικά αν δεν έχεις μια κάμερα που παρέχει έξτρα λειτουργία σταθεροποίησης.

3. Δώσε έμφαση στο βάρος

Όταν επέλεξα το πρώτο μου τρίποδο, είχα παραλήψει εντελώς το βάρος. Όσο πιο καλό τρίποδο αγοράσεις, τόσο πιο βαρύ θα είναι, απευθυνόμενος πάντοτε στα βίντεο. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν τρίποδα τα οποία είναι ιδανικά και για ταξιδιώτες. Αν και μια βάση, τσάντα ή θήκη για το τρίποδο θα σου είναι απαραίτητη, εκτός κι αν έχεις πάντοτε μεταφορικό μέσο και δεν κάνεις αρκετά χιλιόμετρα στην φύση με τα πόδια, ένα βαρύ τρίποδο θα σε δυσκολέψει αρκετά.

Για παράδειγμα, είχα παραγγείλει τη “Manfrotto 502HD Pro Video Head” κεφαλή, η οποία ήταν ιδανική για τα πλάνα που την χρειαζόμουν. Παρόλα αυτά, θα μπορούσα να είχα επιλέξει την φθηνότερη και μικρότερη έκδοση της εταιρείας, το “Manfrotto Lightweight Fluid Tripod Video Head“, το οποίο έχει μικρότερο βάρος και είναι ευκολότερο να το κουβαλάς μαζί σου. Επομένως, είναι σημαντικό να δώσεις έμφαση στο βάρος προτού κάνεις την αγορά σου. Αν όλα τα βίντεο σου θα βρίσκονται στο ίδιο μέρος, τότε μπορείς να επενδύσεις σε ένα βαρύ και στιβαρό τρίποδο. Αν όμως θελήσεις να ασχοληθείς με το travel vlogging, για παράδειγμα, θα χρειαστείς πιο ευέλικτα και ελαφριά τρίποδα.

Πως να επιλέξεις το κατάλληλο τρίποδο

Τρίποδα για βίντεο: Τα 5 καλύτερα για Vloggers και YouTubers
Image Credits: iMattSmart στο Unsplash.

Το budget καθορίζει κάθε σου επιλογή. Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα vlog κανάλι το οποίο τροφοδοτεί υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, τότε ένα επαγγελματικό τρίποδο είναι απαραίτητο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διαφορετικοί vloggers και διαφορετικές ανάγκες, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην χρειάζεται να επενδύσουν καν σε ακριβά τρίποδα για βίντεο, παρά μόνο σε πιο φορητά.

Υπάρχουν αρκετά τρίποδα πλέον τα οποία υποστηρίζουν τόσο smartphones και tablets, όσο και DSLR ή Mirrorless κάμερες. Υπάρχουν επίσης και τρίποδα τα οποία είναι συμβατά μόνο με κινητά, ή μόνο με κάμερες. Αν έχεις μια action κάμερα, υπάρχει περίπτωση να απαιτεί διαφορετικές βάσεις και τρίποδα, όπως η GoPro για παράδειγμα. Προτού αγοράσεις ένα τρίποδο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείς είναι οι δυνατότητες που θα ήθελες να σου παρέχει.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, θα πρέπει να προσέξεις επίσης το βάρος της κάμερας σου, καθώς κάθε τρίποδο κατασκευάζεται με στόχο να υποστηρίζει συγκεκριμένο βάρος. Για το μεγαλύτερο ποσοστό των DSLR φωτογραφικών μηχανών, θα χρειαστείς ένα τρίποδο που να υποστηρίζει τουλάχιστον 1,5 κιλά, ή περισσότερα.

Η απόφαση που θα πάρεις καθορίζεται εν τέλη από το περιεχόμενο που θα δημιουργείς. Τα μίνι τρίποδα (mini-tripods) είναι ιδανικά για ταξιδιώτες (travel vloggers) και YouTubers που περπατάνε συνεχώς και η κάμερα κοιτάει προς αυτούς. Υπάρχουν επίσης και τα μίνι τρίποδα για βίντεο ή φωτογραφίες που είναι ευέλικτα και μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε κάθε μέρος. Αν θέλεις να τραβάς σκηνές με σταθερές και ομαλές λήψεις, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε μια fluid κεφαλή, μετά στα πόδια του τριπόδου και στη συνέχεια στο βάρος και τη χρήση που θα κάνεις.

Αν σκοπεύεις να βγάζεις βίντεο συνταγών, για παράδειγμα, θα χρειαστείς τότε σκηνές που θα δείχνουν το φαγητό από πάνω, όπου στη προκειμένη περίπτωση θα χρειαστείς ένα ψηλό τρίποδο, ή με ψηλή βάση αν τα αγοράσεις χώρια. Αν είσαι σε κλειστούς χώρους, τότε μπορείς να επιλέξεις ένα τρίποδο με πιο ευέλικτα πόδια που μπορεί να στηθεί σχεδόν σε κάθε έδαφος. Τα τρίποδα με μικρά αλλά ευέλικτα πόδια είναι ιδανικά για να τα παίρνεις μαζί σου on the go.

Αν είσαι αριστερόχειρας, τότε φρόντισε πως η κεφαλή που θα αγοράσεις (ή αυτή που δίνει το Kit που επέλεξες) αν περιλαμβάνει και έναν εναλλάξιμο βραχίονα, έτσι ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιείς και από τα δύο χέρια. Σε άλλες περιπτώσεις όπου βρίσκεσαι σε μικρούς χώρους, ο εναλλάξιμος βραχίονας πιθανότατα να σε σώσει πολλές φορές όταν υπάρχουν αρκετά αντικείμενα τριγύρω.

Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείς επίσης τι θέλεις να κάνει ο τρίποδας σου. Για παράδειγμα, εκτός από τα βασικά του να κρατάει τη κάμερα σταθερή, υπάρχουν τρίποδα που έχουν σχεδιαστεί για ομαλές κινήσεις και μεγάλες κάμερες, και άλλα που παρέχουν μέχρι και motion tracking λειτουργίες ώστε να γυρνάει το τρίποδο αυτόματα στη σωστή κατεύθυνση. Αυτά τα τρίποδα είναι ιδανικά όταν τραβάς βίντεο φυσικής κατάστασης, fitness, ή ακόμα και χορευτικά. Αν προχωράς και βρίσκεσαι σε κίνηση συνεχώς, τότε ένα Gimbal είναι απαραίτητο για να αποκτήσεις τα μέγιστα αποτελέσματα και πλήρη σταθερότητα.

Τα 5 καλύτερα για Vloggers και YouTubers

Για βίντεο, ωστόσο, μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα είναι τα παρακάτω της λίστας.

1. Manfrotto 502HD κεφαλή και 290 Xtra Manfrotto τρίποδο για ομαλές κινήσεις

Τρίποδα για βίντεο: Τα 5 καλύτερα για Vloggers και YouTubers
Manfrotto 502HD κεφαλή / Image Credits: Manfrotto

Επιλέγω να βάλω πρώτα στη λίστα αυτά που επέλεξα κι εγώ για τα δικά μου βίντεο, καθώς έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Η κεφαλή Manfrotto 502HD είναι ακριβώς ότι χρειάζομαι για ομαλές και σταθερές κινήσεις, πράγμα που την κάνει ιδανική για reviews προϊόντα, landscape τοπία και σταθερά πλάνα.

290-Xtra-Manfrotto-Tripod
290 Xtra Manfrotto τρίποδο / Image Credits: Manfrotto

Το 290 Xtra Manfrotto τρίποδο το βρήκα σε καλή τιμή, και μιας και είναι ένα τρίποδο 3 τμημάτων και το μεγαλύτερο της σειράς 290 και συμβατό με τη κεφαλή που επέλεξα, πήγα σε αυτό. Τόσο τα πόδια όσο και το άνω κάσωμα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, ενώ η premium αίσθηση και η στιβαρότητα που παρέχουν σε κάνουν να πιστεύεις πως έδωσες περισσότερα χρήματα. Ή τουλάχιστον, αυτή ήταν η δική μου αίσθηση, ερχόμενος από πολύ φθηνότερα τρίποδα.

Πλεονεκτήματα

 • Ομαλές και σταθερές κινήσεις
 • Premium ποιότητα και αίσθηση
 • Σταθερότητα και αντοχή

Μειονεκτήματα

 • Δεν προτείνεται για ταξιδιώτες και travel vloggers λόγω βάρους.

2. Manfrotto BeFree Live Tripod Kit για ταξιδιώτες και travel vloggers

Manfrotto BeFree Live Tripod Kit για ταξιδιώτες και travel vloggers
Image Credits: Manfrotto

Το Manfrotto BeFree Live Tripod Kit είναι ίσως ότι καλύτερο κατάφερε να κάνει η Manfrotto σε ένα low-budget kit για βίντεο. Χάρη στο μικρό του μέγεθος και τη μινιμαλιστική του σχεδίαση, μπορείς να το μεταφέρεις με ευκολία οπουδήποτε κι αν πας, κάτι το οποίο το καθιστά ιδανικό για vloggers που ταξιδεύουν συχνά. Το Manfrotto BeFree Live Tripod Kit εστιάζει επίσης σε όσους θέλουν να βγάζουν βίντεο και όχι φωτογραφίες, καθώς για το δεύτερο θα σου παίρνει αρκετό χρόνο έως ότου το στήσει σωστά.

Για βίντεο, από την άλλη πλευρά, το τρίποδο κάνει εξαιρετική δουλειά για το κόστος του ώστε να παρέχει σημαντικές δυνατότητες, όπως τη ρύθμιση της κύλισης και ομαλά πλάνα. Με μια καλή DSLR κάμερα, θα μπορείς να βγάζεις πεντακάθαρες και ομαλές σκηνές, ενώ αν έχεις την υπομονή, μπορείς πάντοτε να το χρησιμοποιείς και για φωτογραφίες. Το καλό με το συγκεκριμένο είναι πως είναι “Kit”, το οποίο σημαίνει πως θα λάβεις και το τρίποδο αλλά και τη κεφαλή, και έτσι δεν χρειάζεται να χάσεις περισσότερο χρόνο.

Πλεονεκτήματα

 • Ομαλές και σταθερές κινήσεις
 • Premium ποιότητα και αίσθηση
 • Σταθερότητα και αντοχή
 • Μίνιμαλ σχεδιασμός
 • Ελαφρύ και άνετο

Μειονεκτήματα

 • Δεν προτείνεται για βαριές DSLR κάμερες με μεγάλους και βαριούς φακούς.

3. Manfrotto PIXI Mini Τρίποδο για όσους θέλουν λήψεις on-the-go

Manfrotto PIXI Mini Τρίποδο για όσους θέλουν λήψεις on-the-go
Image Credits: Manfrotto

Το Manfrotto PIXI Mini δεν θα σου παρέχει ούτε ομαλές κινήσεις, ούτε σταθερότητα, ούτε σταθερές σκηνές. Το ακριβώς αντίστροφο για την ακρίβεια. Το συγκεκριμένο mini τρίποδο εστιάζει στους travel vloggers και τους YouTubers που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και θέλουν έναν ξεκούραστο τρόπο για να τραβάνε συνεχώς λήψεις on-the-go. Το συγκεκριμένο mini τρίποδο είναι ιδανικό για να τραβάς λήψεις καθώς προχωράς ή βρίσκεσαι πάνω σε ένα ποδήλατο ή πατίνι, ενώ μπορείς ανοίγεις τα πόδια του και να το τοποθετείς με ευκολία σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια.

Το συγκεκριμένο τρίποδο έρχεται επίσης σε διαφορετικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένων σε μαύρο, λευκό, κόκκινο και ροζ, είναι ελαφρύ, φορητό και εύκολο στη χρήση. Το Pixi μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για φωτογραφίες όσο και για βίντεο, ενώ θα βρεις πως είναι από τα λίγα σε αυτό το εύρος τιμών που έχει εξαιρετικές θετικές αξιολογήσεις από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για τα βίντεο τους.

Πλεονεκτήματα

 • Ιδανικό για λήψεις on-the-go
 • Τα πόδια ανοιγοκλείνουν για καλύτερο πιάσιμο και σταθεροποίηση
 • Μίνιμαλ σχεδιασμός
 • Πολλαπλά χρώματα

Μειονεκτήματα

 • Δεν προτείνεται για σταθερές λήψεις
 • Δεν προτείνεται για μη επίπεδες επιφάνειες.

4. Joby GorillaPod 3K Μίνι Stand Τρίποδο

Τρίποδα για βίντεο: Τα 5 καλύτερα για Vloggers και YouTubers
Image Credits: Joby

Με ύψος που δεν ξεπερνάει τα 24cm και το βάρος του στα μόλις 247g, το Joby GorillaPod 3K είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ένα τρίποδο όπου τα πόδια του αποτελούνται από πολλές αρθρώσεις. Τέτοιου είδους τρίποδα είναι ιδανικά όταν θέλεις να τα τυλίγεις γύρω από αντικείμενα και να τα προσαρμόζεις ανάλογα, ακόμα και όταν το έδαφος δεν είναι επίπεδο. Επιπλέον, έρχονται με ένα μίνιμαλ σχεδιασμό και είναι αρκετά συμπαγής ώστε να τα τοποθετείς μέχρι και στο σακίδιο σου.

Αν είσαι travel vlogger / youtuber, τότε το συγκεκριμένο μίνι τρίποδο είναι ιδανικό και χρήσιμο να υπάρχει πάντοτε στην άκρη του σακιδίου σου, έτσι ώστε να το βγάζεις και να το τοποθετείς ξανά μέσα με ταχύτητα και ευκολία. Είναι επίσης ιδανικό για λήψεις on-the-go, όπου θέλεις να τραβάς καθώς προχωράς ή βρίσκεσαι πάνω σε ένα όχημα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρω πως δεν παρέχεται κάποια σταθεροποίηση, καθώς δεν είναι gimbal.

Πλεονεκτήματα

 • Ιδανικό για λήψεις on-the-go
 • Μπορεί να τυλιχθεί σε διάφορα αντικείμενα
 • Είναι ελαφρύ και ευέλικτο
 • Δεν χρειάζεται επίπεδες επιφάνειες
 • Παρέχει συμπαγές σχεδιασμό
 • Παρέχονται πολλαπλά χρώματα

Μειονεκτήματα

 • Δεν προτείνεται για σταθερές λήψεις

5. Sirui SH05 οικονομικό μα ισχυρό τρίποδο για βίντεο

SH05 Video Tripod & Fluid Head Kit της Sirui
Image Credits: Sirui

Το Sirui SH05” rel=”noreferrer noopener”>SH05 Video Tripod & Fluid Head Kit της Sirui έχει σχεδιαστεί ως μια προσιτή λύση με άκρως επαγγελματική εμφάνιση. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα ελαφρύ τρίποδο αλουμινίου 2 σταδίων με μπολ 60 mm και συμπαγή κεφαλή υγρού με ωφέλιμο φορτίο 13,2 lb. Ένας διασκορπιστής μεσαίου επιπέδου διατίθεται ενσωματωμένος για να εξασφαλίσει αυξημένη σταθερότητα και το ύψος κυμαίνεται από 28 έως 55″. Οι μεγάλες ασφάλειες των περιστρεφόμενων ποδιών κατά μήκος των ποδιών του τριπόδου, σου επιτρέπουν να αλλάζεις εύκολα τη ρύθμιση του ύψους.

Η κεφαλή προσφέρει περιστροφή 360° με ανεξάρτητο κλείδωμα, η κλίση είναι ρυθμιζόμενη από -75 έως 90° και περιλαμβάνεται κι ένας βραχίονας ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί και στις δύο πλευρές της κεφαλής. Χάρη στα πόδια του, το τρίποδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε επίπεδες επιφάνειες, όσο και σε πιο μαλακές ή περίπλοκες επιφάνειες, όπως σε χώμα ή νερό. Το Sirui SH05 αποτελεί για αρκετούς την ιδανική οικονομική επιλογή για βίντεο.

Πλεονεκτήματα

 • Οικονομικό
 • Παρέχει fluid κεφαλή
 • Δεν χρειάζεται επίπεδες επιφάνειες
 • Αξίζει τα χρήματα του

Μειονεκτήματα

 • Δεν προτείνεται η χρήση του σε κακά περιβάλλοντα.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις που πιθανότατα θα έκανα κι εγώ σε κάποιον προτού αγοράσω το πρώτο μου τρίποδο. Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις, η φόρμα σχολίων βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.

Ποια είναι τα καλύτερα τρίποδα για βίντεο με ομαλές κινήσεις;

Αν ενδιαφέρεσαι να τραβάς σκηνές με ομαλές και σταθερές κινήσεις, τότε θα χρειαστείς ένα τρίποδο που να παρέχει μια fluid κεφαλή. Η ποιότητα κατασκευής και η ευελιξία των ποδιών είναι επίσης σημαντικά στο τρίποδο που θα επιλέξεις, καθώς για σταθερά και ομαλά πλάνα, χρειάζεσαι επίσης και μια στιβαρή βάση για τη κεφαλή σου.

Ποια είναι τα καλύτερα τρίποδα για Travel Vloggers και YouTubers;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των travel vloggers και youtubers χρειάζονται μίνι τρίποδα που τους επιτρέπουν να τραβάνε λήψεις εν κίνηση. Στη προκειμένη περίπτωση, τρίποδα όπως το Joby GorillaPod 3K και το Manfrotto Pixi Mini είναι ιδανικά για να έχεις πάντοτε μαζί σου. Για τους ταξιδιώτες που αναζητούν πιο ομαλές και σταθερές σκηνές, προτείνεται να αγοράσουν είτε ένα ελαφρύ τρίποδο με μια αξιοπρεπή κεφαλή, όπως το Manfrotto BeFree Live Tripod Kit, είτε να επενδύσουν σε ένα Gimbal.

Αξίζει να επενδύσω σε ένα Gimbal;

Ναι, ναι, και ξανά, ναι. Ένα Gimbal θα απογειώσει τη σταθερότητα και την ομαλότητα που υπάρχει στις σκηνές σου, θα σου επιτρέπει να τραβάς λήψεις on-the-go με μεγαλύτερη ελευθερία και μαθαίνοντας ορισμένα βασικά, θα μπορείς να κάνεις και πολλά περισσότερα. Τα Gimbals είναι επίσης σχετικά μικρά, οπότε θα μπορείς να τα παίρνεις εύκολα όπου κι αν πας, κυρίως αν έχεις και ένα σακίδιο για τη κάμερα σου. Παρόλα αυτά, το Gimbal δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα τρίποδο, οπότε θα πρέπει να σκεφτείς ποιο απ’ τα δύο χρειάζεσαι περισσότερο.

Αξίζει να αγοράσω ένα έτοιμο Kit με τρίποδο και κεφαλή;

Τα έτοιμα Kits είναι ιδανικά για όσους δεν θέλουν να παραγγείλουν από διαφορετικά καταστήματα μια κεφαλή και ένα τρίποδο, μελετώντας παράλληλα για τη χρήση τους και παίρνοντας μια κεφαλή και ένα τρίποδο που είναι συμβατά μεταξύ τους. Τα Kits δεν είναι ποτέ κακή ιδέα, αλλά επιλέγοντας ξεχωριστά, ίσως βρεις κάτι που θα σε βολεύει περισσότερο. Φρόντισε μόνο η κεφαλή να είναι αφαιρούμενη, έτσι ώστε μελλοντικά να μπορέσεις να αντικαταστήσεις τη βάση του τρίποδου με καλύτερη.


Υπάρχουν εκατοντάδες τρίποδα για βίντεο που μπορείς να επιλέξεις, αλλά λίγα αυτά που θα καλύπτουν τις ανάγκες σου. Γνωρίζοντας τι παρέχει κάθε τρίποδο ή κεφαλή, καθώς επίσης και τι θα χρειαστείς εσύ για τα δικά σου πλάνα, είναι το άλφα και το ωμέγα ώστε να πάρεις την σωστή απόφαση. Αν έχεις κάποια απορία ή προβληματισμό, μη διστάσεις να το αναφέρεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε