Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Πως μια εικόνα από τη Google κόστισε $7,500 σε μια blogger

Share

Αρκετό καιρό τώρα ήθελα να γράψω ένα άρθρο με τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να παίρνεις εικόνες από τη Google και να τις περνάς στα άρθρα σου. Προφανώς το συγκεκριμένο συμβάν ήταν μια καλή αφορμή για να πιάσω το πληκτρολόγιο στα χέρια μου..

Αν στα άρθρα σου έχεις ανεβασμένες φωτογραφίες τις οποίες έχεις πάρει από τη Google ή από οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης, αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες που βρίσκεις στις μηχανές αναζήτησης προστατεύονται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, κι ενώ υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου θα σου ζητηθεί να διαγράψεις μια φωτογραφία που δεν είναι δικιά σου, συχνά υπάρχουν πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα έσοδα ενός έτους για το blog σου – αν βγάζει τόσα.

Ένα τέτοιο περιστατικό – ή καλύτερα, απάτη – συνέβη σε μια blogger και της κόστισε 7,500 δολάρια από μια φωτογραφία που κόστιζε μόλις 750 δολάρια (το “μόλις” ήταν ειρωνικό).

Τον Φεβρουάριο του 2014 η Christie, από το Living for Nap Time, έγραφε για κουπόνια με τα οποία έχεις έκπτωση στις πράσινες πιπεριές (εκείνο τον καιρό το blog της είχε να κάνει με κουπόνια), οπότε στράφηκε στη Google και ξεκίνησε να ψάχνει την κατάλληλη εικόνα για το άρθρο της. Βρήκε μια εικόνα (σε ένα ταξιδιωτικό blog παρεμπίπτοντος) η οποία ταίριαζε απόλυτα με τη θεματολογία και την ανέβασε στο blog της.

Μερικούς μήνες αργότερα έλαβε ένα email από έναν δικηγόρο ο οποίος ανέφερε πως η εικόνα κόστιζε 750 δολάρια (άσε μας καλέ μου!). Η Christie έμεινε άφωνη, καθώς μια τέτοια εικόνα μπορείς πολύ εύκολα να βρεις για πολύ λίγα δολάρια σε μια ιστοσελίδα με stock φωτογραφίες. Η απάντηση του δικηγόρου, ωστόσο, ήταν αυτή που έκανε την Christie να χάσει τα λογικά της, αφού ανέφερε πως ο πελάτης του ζητούσε 7,500 δολάρια για τη “ζημιά” που έγινε – δηλαδή που χρησιμοποίησε την εικόνα χωρίς να έχει πληρώσει για τα δικαιώματα της.

Η Christie ξεκίνησε κατευθείαν να αναζητάει για το συγκεκριμένο θέμα και ανακάλυψε πως ο συγκεκριμένος φωτογράφος κατείχε πάρα πολλά domain names στα οποία είχε ανεβάσει την ίδια φωτογραφία για να ανεβάσει το SEO ώστε περισσότεροι bloggers να την βρουν και να την χρησιμοποιήσουν παράνομα. Ακριβώς, καλά κατάλαβες, ανέβαζε το SEO της εικόνας του για να φαίνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα αποτελέσματα γινόταν, και στη συνέχεια προχωρούσε νομικά με πρόστιμα σε όσους bloggers την είχαν χρησιμοποιήσει.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ξανά συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν από τον ίδιο φωτογράφο και δικηγόρο, αναφέρει το HeartIFB.

Η Christie προσέλαβε τον δικό της δικηγόρο ο οποίος, για κακή της τύχη, την συμβούλεψε να πληρώσει το πρόστιμο των 7,500 δολαρίων. Με τη σκέψη πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει το όλο θέμα δικαστικά, κάτι το οποίο σήμαινε πως θα έπρεπε να πληρώσει πολλά περισσότερα σε δικηγόρους και δικαστήρια τα οποία ξεπερνούσαν το ποσό των 100,000 δολαρίων, πλήρωσε το ποσό που της ζητήθηκε.

Τι να κάνεις αν αντιγράφουν τα άρθρα σου χωρίς πηγή

Το πρόβλημα με τις εικόνες οι οποίες προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα δεν είναι μόνο ότι ο φωτογράφος έχει το δικαίωμα να σε τρέξει στα δικαστήρια, αλλά και ότι ακόμη κι αν προσθέσεις την πηγή της φωτογραφίας με ενεργό σύνδεσμο, πάλι είναι παράνομο.

Μην αφήσεις κάτι τέτοιο να συμβεί και σε εσένα! Αν χρειάζεσαι φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς σκοπούς, δοκίμασε να αναζητήσεις στο Flickr για Creative Commons φωτογραφίες ή βγάζε τις δικές σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ιστοσελίδες επί πληρωμής, όπως το Shutterstock για παράδειγμα. Εναλλακτικά, ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν stock φωτογραφίες είναι οι παρακάτω:

Pixabay | Unsplash | Pexels | All The Free Stock | Foter | Stocksnap | Visual HuntGratisography | PicJumbo | ImCreatorSite Builder Report | Jay Mantri | Designers Pics

Έχεις μια δική σου ιστορία να διηγηθείς ή γνωρίζεις περισσότερες ιστοσελίδες με δωρεάν stock φωτογραφίες; Άσε το σχόλιο σου παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://techwiseinsider.com
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του TechWise Insider και του Norpan Gaming, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

25 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
25 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;