Τι να κάνεις αν αντιγράφουν τα άρθρα σου χωρίς πηγή

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας blogger είναι η “κλοπή” των άρθρων του από άλλα blogs. Συνήθως αυτά τα blogs τροποποιούν τα κείμενα σου με μικροαλλαγές ή τα παίρνουν ως έχουν και τα δημοσιεύουν χωρίς να αναφέρουν την πηγή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι το blog σου – ή το όνομα σου, ότι προτιμάς.

Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις αν σου κλέβουν τα άρθρα, το πρώτο είναι να δείξεις αδιαφορία δίνοντας τους περισσότερο θάρρος να συνεχίσουν να αντιγράφουν τα άρθρα σου, ή να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα και να φροντίσεις πως το περιεχόμενο του blog σου θα παραμείνει στο blog σου και πουθενά αλλού.

Τι να κάνεις αν αντιγράφουν τα άρθρα σου χωρίς πηγή

Θα υποθέσω πως διάλεξες το δεύτερο.

Αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσεις μια σελίδα στην οποία θα γράψεις λεπτομερώς τους Όρους Χρήσης του blog σου, μια ιδέα μπορείς να πάρεις από εδώ. Αν νομίζεις πως δεν το κατέχεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μπορείς πάντα να συμβουλευτείς έναν δικηγόρο ο οποίος έχει βασικές γνώσεις του θέματος.

Δυστυχώς μόνο μια σελίδα με Όρους Χρήσης δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά, αφού μόλις το 1% αυτών που θα αντιγράψουν τα άρθρα σου θα κάνουν την κίνηση να δουν τι έχεις γράψει και τι όχι. Ωστόσο, νομικά πάντα, είναι απαραίτητο να έχεις αυτή την σελίδα και σε μέρος όπου θα είναι εμφανίσιμη (στο μενού για παράδειγμα ή στο μενού του footer).

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει σημασία πως ή γιατί το περιεχόμενο σου χρησιμοποιείται χωρίς την προηγούμενη άδεια σου σε άλλα blogs, υπάρχουν μέτρα που μπορείς να ακολουθήσεις για την αφαίρεση του περιεχομένου σου από αυτά τα blogs. Για την ακρίβεια, σε αυτό το άρθρο έχω ως σκοπό να σου δείξω όλα αυτά που μπορείς να κάνεις για να διαγράψει ένα blog τα άρθρα σου (είτε είναι ένα είτε πολλά).

Πως να βρεις ποιοι κλέβουν τα άρθρα σου

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βρεις ποια blogs έχουν αντιγράψει τα άρθρα σου χωρίς την άδεια σου. Αν και οι περισσότεροι bloggers ξεκινάνε να αναζητάνε τα άρθρα τους μέσω της Google, προσθέτοντας τον τίτλο κάθε άρθρου τους χειροκίνητα, αυτό αν και δεν είναι λάθος είναι σίγουρα απίστευτα χρονοβόρο και πολλές φορές τα αποτελέσματα σε ξεγελούν αφού μπορεί να πραγματοποιήθηκε τροποποίηση των τίτλων σου.

Χρησιμοποίησε τα Google Alerts (ειδοποιήσεις)

Google-Alerts

Θεωρώ πως ένα από τα καλύτερα εργαλεία για τον συγκεκριμένο σκοπό είναι τα Google Alerts. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να επισκεφτείς την σελίδα, να βάλεις τα άρθρα σου, να επιλέξεις ποιοι τύποι ιστοσελίδων θέλεις να αναζητούνται και στη συνέχεια να προσθέσεις το e-mail σου. Μπορείς να επιλέξεις να ειδοποίησε σε καθημερινή βάση, μια φορά την εβδομάδα ή κάθε φορά που κάποιος θα σου αντιγράφει ένα άρθρο.

Χρησιμοποίησε το Copyscape

Copyscape

Το Copyscape είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους έχουν blogs με χιλιάδες άρθρα ήδη δημοσιευμένα. Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν έρχεται εντελώς δωρεάν, αλλά η premium έκδοση αξίζει τα χρήματα της. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις το url της ιστοσελίδας σου και στη συνέχεια το Copyscape θα ψάξει στο διαδίκτυο και θα σε ενημερώσει ποιοι ιστότοποι έχουν αναδημοσιεύσει άρθρα σου.

Μια άλλη επιλογή είναι οι trackback ειδοποιήσεις.

wordpress-tracklinks

Αυτές είναι προεπιλεγμένες σε blogging πλατφόρμες όπως το WordPress, το Drupal και το Movable Type. Συνήθως σε ειδοποιούν ποιοι έχουν αντιγράψει ένα άρθρο σου, αλλά μόνο αν έχουν προσθέσει ενεργή πηγή σε αυτό.

Πως να αφαιρέσεις τα άρθρα σου από άλλα blogs

Επικοινώνησε μαζί τους: Τα περισσότερα blogs έχουν μια σελίδα επικοινωνίας, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις μαζί τους ζητώντας την αφαίρεση των άρθρων σου ή την προσθήκη μιας ενεργής πηγής σε αυτά. Ενώ αρκετοί θα αγνοήσουν τέτοιου είδους e-mails, άλλοι θα διαγράψουν τα άρθρα σου από τα blogs τους, κυρίως αν αναφέρεις πως θα προχωρήσεις νομικά αν δεν το κάνουν.

Επικοινώνησε με την hosting υπηρεσία: Αν δεν λάβεις απάντηση μέσα σε 48 ώρες, επικοινώνησε με την hosting υπηρεσία που φιλοξενεί το blog με το κλεμμένο περιεχόμενο σου. Μπορείς να βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα Who Is Hosting This?, απλά πληκτρολόγησε το url του blog και άσε την ιστοσελίδα να σου βγάλει τα αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές οι hosting υπηρεσίες κλείνουν ολόκληρο το blog ή την ιστοσελίδα έως ότου ο webmaster αφαιρέσει το κλεμμένο περιεχόμενο από το blog του, άλλες φορές απλά επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικός για τη λύση του θέματος.

Who-is-hosting-this

Υπόβαλε μια DMCA φόρμα: Χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά την ιστοσελίδα Who Is Hosting This? μπορείς να υποβάλεις μια DMCA φόρα την οποία θα στείλει η ιστοσελίδα στην hosting υπηρεσία του webmaster που σου έκλεψε το ή τα περιεχόμενα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις τη φόρμα που σου παρέχει η ιστοσελίδα. Περισσότερες πληροφορίες για τις DMCA φόρμες μπορείς να μάθεις από εδώ.

Πες το στην Google!: Αν ο webmaster που σου έκλεψε το περιεχόμενο χρησιμοποιεί το Blogger ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία της Google, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέρον και εύκολα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις την φόρμα που σου παρέχει η εταιρεία και να περιμένεις έως ότου η εταιρεία ελέγξει το περιεχόμενο.

removing-content-from-google

Αν και θεωρώ πως τα blogs τα οποία προσθέτουν στην αρχή ή στο τέλος μια ενεργή πηγή δεν είναι θέμα ανησυχίας, κυρίως όταν μπουστάρουν το SEO του blog μου, γνωρίζω ακόμη έναν τρόπο με τον οποίο μπορείς να απαλλαγείς “οριστικά” από την κλοπή του περιεχομένου σου, αλλά αυτό μόνο αν χρησιμοποιείς το WordPress σε self-hosting. Χρησιμοποιώντας το πρόσθετο (plug-in) “WP Content Copy Protection” θα αποτρέπεις τους χρήστες απ’ το να κάνουν δεξί κλικ για αντιγραφή των άρθρων ή αποθήκευση των εικόνων, να επιλέγουν λέξεις ή φωτογραφίες και άλλα πολλά. Αν και υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν και πάλι να σου κλέψουν το περιεχόμενο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως να το κάνουν και ακόμη κι αν ξέρουν πως, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα (για να μην πω βαρετή) για να κάτσουν να ασχοληθούν.

Αν έχεις περισσότερες απορίες σχετικά με την κλοπή των άρθρων σου ή σε βοήθησα να απαλλαγείς από αυτό, θα εκτιμούσα ένα σχόλιο σου και μια αναδημοσίευση του άρθρου στα social media, Cheers! 🙂

– Featured Image Credits: Dealersolutions.info

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

0 σκέψεις στο “Τι να κάνεις αν αντιγράφουν τα άρθρα σου χωρίς πηγή”

 1. Πραγματικά πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες! Νομίζω ότι όλα έχουν να κάνουν με το netiquette. Είναι πολύ περισσότερο από μια διαδικτυακή κλοπή περιεχομένου. Έχει να κάνει με την διαδικτυακή “κοινωνική μορφωση”. Είναι καιρός να το διδαχθουμε κι αυτό. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουμε στον κυβερνοχωρο, αμαθοι, χωρίς κανόνες και όρια. Απλά απλώνουμε το χέρι κι ότι βρίσκεται εκεί το παίρνουμε. Γιατί υπάρχει διαθέσιμο και γιατί είναι δωρεάν. Δεν υπαινισσομαι ότι πρέπει να πληρώνεις για να εκτιμήσεις αλλά αντιθέτως ότι πρέπει να μάθεις, να εκπαιδευτεις και να αξιοποιησεις με σεβασμό στην διαδικτυακή κοινότητα.

  Απάντηση
  • Δεν θα μπορούσα παρά μόνο να συμφωνήσω με όλα όσα είπες. Γνωρίζω πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν εκτιμάν έναν άνθρωπο ο οποίος δούλεψε σκληρά επί ώρες, μέρες μέχρι και μήνες για να τους παρέχει κάτι εντελώς δωρεάν. Και το πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους στις μέρες μας είναι ότι δεν δημιουργούν μοναδικά πράγματα, απλά “κλέβουν” ιδέες και βάζουν το χέρι τους – όπως είπες – να πάρουν ότι βρουν.

   Δυστυχώς ο κόσμος έτσι είναι και δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Αλλά άτομα όπως “εμείς” που ξέρουμε να εκτιμάμε, ξεκινάμε και αλλάζουμε τα πράγματα αργά και σταθερά προς το καλύτερο. Αυτό θέλω να ελπίζω τουλάχιστον.

   Απάντηση

Σχολιάστε