Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Οι 10 καλύτερες Μηχανές Αναζήτησης (2023)

Share

Μπορεί μέχρι και σήμερα η Google να παραμένει η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, μα αυτό δεν σημαίνει πως είναι και η μοναδική. Είτε θέλεις να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο, είτε βαρέθηκες τα προωθητικά αποτελέσματα της εταιρείας, υπάρχουν αρκετές άλλες μηχανές αναζήτησης που αξίζει να δοκιμάσεις.

Από την Bing και τα πανέμορφα αποτελέσματα της, την Ecosia και το φύτευμα δέντρων σε χιλιάδες περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη, έως και τις ανώνυμες μηχανές αναζητήσεις για ύψιστη ασφάλεια και ιδιωτικότητα, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για όσους ενδιαφέρονται να κοιτάξουν για το εναλλακτικό.

Κάποιες μηχανές αναζήτησης εστιάζουν αποκλειστικά στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, προσφέροντας μια εμπειρία χωρίς διαφημίσεις και προωθητικά αποτελέσματα. Άλλες μηχανές αναζήτησης όπως η Bing και η Yandex ενδιαφέρονται στο να παρέχουν ισάξια εμπειρία με αυτή της Google, παρέχοντας ειδικευμένα και βελτιστοποιημένα αποτελέσματα. Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σου, υπάρχει πάντα μια εναλλακτική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις 10 γνωστότερες μηχανές αναζήτησης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και της Google.

Σημείωση: Κανονικά στην παρακάτω λίστα θα έπρεπε να αναφερθεί και το Baidu, καθώς πρόκειται για μια απ’ τις πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης, αλλά μιας και εστιάζει αποκλειστικά στην Κίνα, αποφάσισα να το παραλείψω.

1. Google

Google Μηχανή Αναζήτησης (Search Engine)

Η Google παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτηση παγκοσμίως. Τον Ιούλιο του 2022, η Statista ανέφερε πως η Google κατείχε το 83.84% της παγκόσμιας αγοράς στον χώρο των μηχανών αναζήτησης, με την Bing στη δεύτερη θέση με μόλις 8.88%. Παρόλο όμως που η Google είναι η γνωστότερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, χάρη σε άλλα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες που παρέχουν.

Σε αντίθεση με ορισμένες από τις παρακάτω μηχανές αναζήτησης, η Google συλλέγει μια πληθώρα στατιστικών και δεδομένων από τους χρήστες της, επομένως δεν πρόκειται για μια εταιρεία που σέβεται ιδιαίτερα την ιδιωτικότητα των χρηστών της. Τα αποτελέσματα αλλάζουν επίσης αρκετά από συσκευή σε συσκευή, καθώς παρέχονται βελτιστοποιημένα αποτελέσματα βάση του ιστορικού, των cookies και άλλων δεδομένων. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την συγκεκριμένη εταιρεία να είναι οι διαφημίσεις, καθώς τα περισσότερα αποτελέσματα είναι χορηγούμενα μέσω του Google Ads.

2. Microsoft Bing

Microsoft Bing

Η Bing είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά την Google, παρέχοντας ένα πανέμορφο περιβάλλον χρήσης το οποίο είναι ιδανικό για όσους αναζητούν συνεχώς φωτογραφίες και βίντεο. Η μηχανή αναζήτησης της Microsoft υποστηρίζει επίσης πλήρως κοινωνικά δίκτυα όπως το LinkedIn, το Twitter και το Pinterest, έτσι ώστε να βλέπεις προτάσεις, tweets και συνδέσμους όποτε υπάρχουν.

Διάβασε επίσης: Να γιατί απεχθάνεσαι την Bing ως μηχανή αναζήτησης.

Οι χρήστες της Bing έχουν επίσης την δυνατότητα να εγγραφούν στο rewards πρόγραμμα, το οποίο τους παρέχει points (πόντους) κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια αναζήτηση. Τα points αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την εξόφληση πληρωμών στο Microsoft Store. Πρόκειται για μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης με αξιόπιστα αποτελέσματα, πανέμορφο σχεδιασμό και υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες.

3. Yahoo!

Yahoo Search

Η Yahoo! θα παραμείνει για πάντα στην ιστορία ως η εταιρεία που είχε την δυνατότητα το 1998 να εξαγοράσει την Google για μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια από τον Larry Page και τον Sergey Brin, μόνο για να αρνηθεί. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα η Yahoo! παραμένει μια ισχυρή μηχανή αναζήτησης με εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες και μια ιστορία που αρκετοί θα θυμούνται.

Ίσως το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζεις για την μηχανή αναζήτησης της Yahoo! είναι πως από τον Ιούλιο του 2009, η εταιρεία συνεργάστηκε με την Microsoft, ανακοινώνοντας πως η μηχανή αναζήτησης της Bing θα τροφοδοτούσε όλα τα αποτελέσματα στην μηχανή αναζήτησης της Yahoo! – και έτσι έγινε. Σήμερα, οι δύο μηχανές αναζήτησης μοιράζονται ιδιαίτερα κοινά αποτελέσματα μεταξύ τους, έχοντας ριζικές διαφορές στον σχεδιασμό, στον τρόπο λειτουργίας και στις εταιρείες που τις διοικούν.

4. Yandex

Yandex

Ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης η οποία δεν έχει βάση τις ΗΠΑ; Αν ναι, τότε το Yandex είναι η απόλυτη ρωσική μηχανή αναζήτησης, η οποία χρησιμοποιείται από το 55% και άνω όλων των Ρώσσων χρηστών στο ίντερνετ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απλή μηχανή αναζήτησης, η οποία ωστόσο ανανεώνεται συνεχώς και παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα.

Εκτός απ’ την Ρωσία, η Yandex χρησιμοποιείται επίσης αρκετά συχνά από ανθρώπους στην Ουκρανία, στην Τουρκία, στο Καζακστάν και στην Λευκορωσία. Όπως και η Google και Bing, έτσι και εδώ θα βρεις διάφορες υπηρεσίες της εταιρείας, όπως το Yandex Mail, τα Yandex Maps, την Μετάφραση της Yandex και το Yandex Browser.

5. DuckDuckGo

DuckDuckGo

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το DuckDuckGo κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον εκατομμύριων ανθρώπων ως μηχανή αναζήτησης, είναι χάρη στην πολιτική του για τη συλλογή και αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών. Η μηχανή αναζήτησης δεν συλλέγει ή αποθηκεύει τις προσωπικές σου πληροφορίες, δεν διατηρεί το ιστορικό σου και δεν πουλάει ευαίσθητα δεδομένα για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Με την DuckDuckGo ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον υπολογιστή σου, δεν θα χρειαστεί να σκεφτείς ξανά για τα προσωπικά σου δεδομένα, για την παρακολούθηση μέσω των διαφημίσεων που προβάλλονται, ή για πληρωμένα προωθητικά αποτελέσματα βάση των cookies και του ιστορικού σου. Τέλος, παρέχεται και το DuckDuckGo Privacy Essentials πρόσθετο για το Google Chrome, έτσι ώστε να πας την online ιδιωτικότητα σου στο επόμενο επίπεδο.

6. Ask

Ask

Οι παλιοί χρήστες σίγουρα θα θυμούνται την μηχανή αναζήτησης Ask, η οποία ιδρύθηκε το 1996 από τον Garrett Gruener και τον David Warthen στην Καλιφόρνια με την αρχική ονομασία, “Ask Jeeves”. Η ιδέα πίσω από το συγκεκριμένο project δεν ήταν να δημιουργηθεί άλλος ένας κατάλογος ή άλλη μια μηχανή αναζήτησης, αλλά μια μηχανή με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού που αντιμετώπισε η εταιρεία από άλλες μηχανές αναζήτησης όπως η Google, το 2010 το Ask ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την μηχανή αναζήτησης της Google για να παράγει όλα του τα αποτελέσματα.

7. Ecosia

Ecosia Μηχανή Αναζήτησης

Μπορεί το Ecosia να μην είναι απ’ τις γνωστότερες μηχανές αναζήτησης, αλλά είναι σίγουρα μια απ’ τις ιστοσελίδες τις οποίες αξίζει να γνωρίζεις πως υπάρχουν. Η εταιρεία αρχικά είναι βασισμένη στο Βερολίνο της Γερμανίας και χρησιμοποιεί τα χρήματα από τις διαφημίσεις για να φυτεύει δέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, μέσα από την αρχική σελίδα του Ecosia μπορείς να δεις όλα τα δέντρα που έχουν φυτευτεί μέχρι στιγμής από τους χρήστες της μηχανής αναζήτησης.

Τα καλά νέα; Τα αποτελέσματα αναζήτησης του Ecosia τροφοδοτούνται από την Microsoft Bing, βελτιστοποιημένα με τους αλγορίθμους του Ecosia. Όπως και το DuckDuckGo, έτσι και το Ecosia εστιάζει επίσης στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα και αποθηκεύει τις αναζητήσεις των χρηστών για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όλες οι αναζητήσεις σου θα είναι κρυπτογραφημένες, ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να απενεργοποιήσεις κάθε λειτουργία που χρησιμοποιεί κάποιου είδους tracking. Τέλος, παρέχεται και μια επέκταση για το Google Chrome ώστε να κάνεις την αλλαγή με ευκολία.

8. StartPage

StartPage Μηχανή Αναζήτησης

Η Startpage είναι μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας απορρήτου που βασίζεται στην αρχή του να βάζει πάντοτε την ιδιωτικότητα πρώτη. Η StartPage είναι επίσης γνωστή ως η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε την πρώτη ιδιωτική μηχανή αναζήτησης στον κόσμο το 2006. Έκτοτε, συνεχίζει και αναπτύσσεται και να παρέχει σε περισσότερους ανθρώπους έναν εύκολο και ιδιωτικό τρόπο για να αναζητούν.

Ίσως τα καλύτερα νέα για τους περισσότερους είναι πως τα αποτελέσματα αναζήτησης της StartPage τα παράγει η Google. Επομένως, πρόκειται για την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να λαμβάνουν τα ίδια αποτελέσματα της Google, αλλά χωρίς να παρακολουθείται η χρήση τους και να αποθηκεύονται τα δεδομένα τους.

9. Brave

Brave Search

Το Brave Search πρόκειται για την μηχανή αναζήτησης που κυκλοφόρησε και ενσωματώθηκε μέσα στο πρόγραμμα περιήγησης, Brave Browser. Η εταιρεία δεν παρακολουθεί τις κινήσεις, τα κλικ, το ιστορικό ή οποιαδήποτε άλλα δεδομένα από τους χρήστες της, βάζοντας την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια σε ύψιστη προτεραιότητα. Όπως ισχυρίζεται και η ίδια εταιρεία μέσα από την ιστοσελίδα της, “είναι αδύνατο για εμάς να μοιραστούμε, να πουλήσουμε, ή να χάσουμε τα δεδομένα σας, επειδή δεν τα συλλέγαμε εξ ‘αρχής“.

Σε αντίθεση με αρκετές άλλες μηχανές αναζήτησης που βασίζονται πάνω σε τρίτες εταιρείες – όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την Yahoo! και την Bing, την Ecosia και την Bing, ή ακόμα και την StartPage με την Google – η Brave έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί την δική της μηχανή αναζήτησης, τα δικά της φίλτρα και τους δικούς της αλγορίθμους. Τέλος, πρόκειται για μια μηχανή αναζήτησης με ένα ιδιαίτερα μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον χρήσης, το οποίο είναι ξεκούραστο στα μάτια και ιδανικό για αρχάριους χρήστες.

10. Internet Archive

Internet Archive

Το Internet Archive μπορεί να μην κατατάσσεται απαραίτητα στην κατηγορία με τις μηχανές αναζήτησης, μα αυτό δεν παύει να σημαίνει πως είναι ο ιδανικός κατάλογος για να αναζητάς για παλιές ιστοσελίδες, αρχεία, βίντεο, βιβλία, μουσική, έως και λογισμικά και παιχνίδια. Στο Internet Archive θα βρεις σχεδόν οτιδήποτε παλιό μπορείς να φανταστείς, ενώ αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες ψηφιακές βιβλιοθήκες του διαδικτύου, με εκατομμύρια διαθέσιμα περιεχόμενα.

Για να καταλάβεις πόσο μεγάλο είναι το Internet Archive, μέσα από την ιστοσελίδα μπορείς να αναζητήσεις περισσότερες από 769 δισεκατομμύρια σελίδες στο ίντερνετ. Παρέχονται επίσης περισσότερα από 2.4 εκατομμύρια βίντεο, 4.8 εκατομμύρια φωτογραφίες, 36 εκατομμύρια βιβλία και e-books, 900+ χιλιάδες λογισμικά, μεταξύ αρκετών άλλων.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

5 1 ψήφος
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;