Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Να γιατί απεχθάνεσαι την Bing ως μηχανή αναζήτησης

Share

Θα είμαι ειλικρινής, λατρεύω την Bing. Χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης τα τελευταία δύο χρόνια και μπορώ άφοβα να πω πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Google. Ήθελα αρκετό καιρό τώρα να γράψω ένα άρθρο για την Bing, αλλά η αλήθεια είναι πως δύσκολα κάνεις έναν άνθρωπο να ξεκολλήσει από τις καθημερινές του συνήθειες, κυρίως αν αυτές είναι μέρος της ρουτίνας του για αρκετά χρόνια.

Θα υποθέσω πως δεν χρησιμοποιείς την Bing. Θα υποθέσω επίσης πως δεν έχεις ακούσει και τίποτα καλό γι ‘αυτήν. Η αλήθεια είναι πως χάνεις όλες τις εκπληκτικές δυνατότητες που παρέχει η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης, είτε επειδή δεν έχεις ακούσει κάτι καλό γι ‘αυτήν, είτε επειδή την χρησιμοποίησες παλαιότερα και επειδή δεν βρήκες αυτό που έψαχνες υπέθεσες πως δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς μαζί της.

Ναι, η Bing είναι καλή. Αλλά γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι την απεχθάνονται και την αποφεύγουν συνεχώς; Γιατί όλοι οι googlers (ή αλλιώς και φανατικοί της Google) αρνούνται να την δοκιμάσουν; Γιατί όσοι προσπάθησαν να την δοκιμάσουν έκαναν μόλις μια αναζήτηση και επειδή δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν δεν ξανά επέστρεψαν ποτέ ξανά;

Τον Απρίλιο του 2013, το SurveyMonkey διεξήγαγε μια μελέτη συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της Google και της Bing. Στην μελέτη πήραν μέρος 641 συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκαν δύο σελίδες αποτελεσμάτων, στην μια υπήρχαν τα αποτελέσματα της Google και στην άλλη της Bing, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν ποιας εταιρείας τα αποτελέσματα έβλεπαν. Ο κάθε συμμετέχοντας έπρεπε να επιλέξει τα καλύτερα αποτελέσματα από διάφορες αναζήτησης που του εμφανιζόντουσαν.

Σε μια άλλη μελέτη με 262 συμμετέχοντες έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα με μια μικρή (αλλά έξυπνη) διαφορά: Οι συμμετέχοντες έβλεπαν την σελίδα της Google και την σελίδα της Bing, και καθώς έκαναν διάφορες αναζητήσεις έπρεπε να επιλέξουν ποια μηχανή βγάζει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που δεν γνώριζαν, ωστόσο, ήταν πως αντί η Google να βγάζει τα δικά της αποτελέσματα, έβγαζε της Bing, και η Bing έβγαζε της Google. Το τελικό αποτέλεσμα βρήκε τους χρήστες να προτιμάν τα αποτελέσματα της Google, δηλαδή της Bing.

Πίσω στην μελέτη του SurveyMonkey όμως, η οποία έβγαλε τα τελικά αποτελέσματα με τους περισσότερους συμμετέχοντες να έχουν επιλέξει την Bing ως καλύτερη μηχανή αναζήτησης. Σύμφωνα με τον Matt Wallaert από την ομάδα της Bing:

“Προτού ξεκινήσω να εξηγώ το οτιδήποτε, θα ήθελα να ενημερώσω σε όσους σκέφτονται πονηρά πως η Bing δεν συμμετείχε στην μελέτη με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν γνωρίζαμε καν ότι μια τέτοια μελέτη πραγματοποιούταν έως ότου δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο, και μιας και η Google είναι επενδυτής στο SurveyMonkey, θα ήταν ανούσιο να υποθέσουμε πως το SurveyMonkey ήταν με το δικό μας μέρος. Για να καταλαβαινόμαστε ακόμα καλύτερα, τα αποτελέσματα βγήκαν από τις προτιμήσεις των χρηστών και η μελέτη ήταν καθαρά από την ομάδα του SurveyMonkey.”

Δεν προσπαθώ να σε πίσω πως η Bing είναι καλύτερη μηχανή αναζήτησης από την Google, σίγουρα χρειάζεται πάρα πολύ βελτίωση ακόμα για να φτάσει σε ένα επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό της Google. Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι πως κρατιέσαι σε κάτι τόσο γερά, που δεν μπορείς να δεις τι άλλο καλό υπάρχει που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Από το blog της Bing:

“Σκέψου το κάπως έτσι: δοκίμασες μια μέρα την Bing, δεν βρήκες αυτό που ήθελες και κατευθείαν γύρισες πίσω στην Google γιατί “Η Google είναι καλύτερη μηχανή αναζήτησης;” Αλλά όταν χρησιμοποιείς την Google και δεν σου εμφανίζει τα σωστά αποτελέσματα, δοκιμάζεις να αναζητήσεις αυτό που ψάχνεις με διαφορετικές λέξεις κλειδιά διότι “έψαξες με λάθος τρόπο;” αλλά δεν γύρισες στην Bing να ψάξεις εκεί. Αυτό είναι το λάθος. Αν πραγματικά ενδιαφερόσουν να μάθεις ποια είναι η καλύτερη μηχανή αναζήτησης, θα τις δοκίμαζες και τις δύο με ισάξιο τρόπο για να δεις ποια σου βγάζει τα καλύτερα αποτελέσματα.”

Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Έχω ακούσει από ανθρώπους να μου λένε πως χρησιμοποίησαν την Bing αλλά δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν. Κάτι μου λέει πως το πρόβλημα δεν ήταν η Bing, αλλά η αρνητική τους διάθεση για να την δοκιμάσουν. Καταλαβαίνω και κατανοώ απόλυτα πως η Bing δεν είναι τέλεια, αλλά θυμήσου, η Google δεν ξεκίνησε εμφανίζοντας όλα τα αποτελέσματα σωστά, πέρασαν πάρα πολλά χρόνια έως ότου γίνει αυτή που είναι σήμερα. Η Bing γίνεται όλο και καλύτερη και τα τελευταία χρόνια έχει τεράστια άνοδο στη κίνηση των χρηστών της, αν και θα ήθελα να πρόσθετε περισσότερα νέα χαρακτηριστικά λίγο πιο συχνά. Όπως και να ‘χει, είμαι χαρούμενος που είμαι χρήστης της Bing και την χρησιμοποιώ καθημερινά τα τελευταία χρόνια. Για εμένα είναι μια αξιόπιστη μηχανή αναζήτησης η οποία μου εμφανίζει πάντα ακριβώς αυτά που ψάχνω.

Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο, δοκίμασε την Bing για 30 ημέρες. Με άλλα λόγια, για 30 ολόκληρες ημέρες μην χρησιμοποιήσεις καμία άλλη μηχανή αναζήτησης εκτός από την Bing. Δοκίμασε τα αποτελέσματα της, αναζήτησε φωτογραφίες και βίντεο και τσέκαρε τους χάρτες της. Αυτό έκανα κι εγώ πριν από περίπου 2 χρόνια. Αποφάσισα πως έπρεπε να της δώσω μια ειλικρινή δοκιμή, και από τότε δεν ξανά γύρισα στην Google. Ναι, κάποιες φορές χρησιμοποιώ και την Google όταν ψάχνω κάτι στα ελληνικά, αλλά είμαι σίγουρος πως σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται να το κάνω ούτε αυτό. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αν δεν βρω κάτι στην Bing, συχνά δεν το βρίσκω ούτε και στην Google.

Θα κλείσω εδώ λέγοντας πως το άρθρο δεν έχει να κάνει τόσο με το ποια μηχανή αναζήτησης είναι η καλύτερη (άσχετα με τα αποτελέσματα της μελέτης), έχει να κάνει με το πως έχεις μάθει να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο. Ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να βρεις την “καλύτερη” μηχανή αναζήτησης, το “καλύτερο” κοινωνικό δίκτυο και την “καλύτερη” chat εφαρμογή, είναι χρησιμοποιώντας όσες περισσότερες μπορείς με ίσα κριτήρια – εκτός αν παίρνεις ποσοστά.

Υ.Γ. Εκτός από την Google και την Bing υπάρχουν εξίσου καλές εναλλακτικές όπως η Yahoo! Search, η DuckDuckGoWolfram Alpha,  Ask, Yandex, IxQuick, Dogpile, AOL, A9 και StartPage.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;