Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι Καλύτερες Podcast Hosting Πλατφόρμες για το 2023

Share

Όπως και οι ιστοσελίδες, έτσι και τα podcasts χρειάζονται μια hosting πλατφόρμα ώστε να είναι προσβάσιμα προς όλους. Μιας και υπάρχουν αρκετές Podcast Hosting πλατφόρμες διαθέσιμες, μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε ορισμένες από τις καλύτερες του είδους.

Τι είναι οι Podcast Hosting πλατφόρμες;

Οι Podcast Hosting πλατφόρμες σου επιτρέπουν να ανεβάζεις, να διαχειρίζεσαι και να μοιράζεσαι τα podcasts σου με ολόκληρο τον κόσμο. Αυτές οι υπηρεσίες σου επιτρέπουν επίσης να καταχωρήσεις αυτόματα το Podcast Κανάλι σου σε άλλες streaming υπηρεσίες όπως το Spotify, το Apple Podcasts, το Stitcher και ούτω καθεξής.

Μια καλή Podcast Hosting πλατφόρμα θα σου παρέχει επίσης διάφορα εργαλεία για να παρακολουθείς τα στατιστικά των ακροάσεων για όλα τα επεισόδια αλλά και μεμονωμένα, καθώς επίσης και λειτουργίες που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τους ακροατές σου και να προωθείς τα επεισόδια σου.

Οι 10 Καλύτερες Podcast Hosting Πλατφόρμες

1. Podbean

Podbean
Image Credits: Podbean

Το Podbean είναι χωρίς αμφισβήτηση ο βασιλιάς των podcast hosting πλατφορμών. Αρχικά, δεν χρειάζεται να ξοδεύεις μια περιουσία για να έχεις ένα επαγγελματικό podcast κανάλι και όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστείς. Η υπηρεσία παρέχει ένα δωρεάν πακέτο, το οποίο ωστόσο σε περιορίζει στις συνολικά 5 ώρες ανεβάσματος και σου παρέχει 100GB bandwidth μηνιαίως, τα οποία θα είναι αρκετά για μόλις 5 ώρες επεισοδίων. Παρόλα αυτά, το φθηνότερο συνδρομητικό πακέτο ξεκινάει από τα 9.00$ μηνιαίως και σου παρέχει απεριόριστη χωρητικότητα και bandwidth.

Σε όσο αφορά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες, το Podbean υποστηρίζει πλήρως τα Video Podcasts, σου επιτρέπει να δημιουργήσεις μια επαγγελματική ιστοσελίδα για το podcast σου με το δικό σου domain name, καταχωρεί τα επεισόδια σου σε όλες τις γνωστές streaming υπηρεσίες, σου επιτρέπει να κάνεις live streaming και σου παρέχει έναν πίνακα στατιστικών με αναλυτικά δεδομένα για τις ακροάσεις των επεισοδίων σου. Η υπηρεσία όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς σου επιτρέπει να απαντάς μέσα από τον λογαριασμό σου στα σχόλια που αφήνουν οι ακροατές σου, καθώς επίσης και να βλέπεις ξεχωριστά στατιστικά ανά πλατφόρμα.

2. BuzzSprout

BuzzSprout
Image Credits: BuzzSprout

Το BuzzSprout είναι μια από τις πιο γνωστές Podcast Hosting πλατφόρμες παγκοσμίως και χρησιμοποιείται από μερικούς απ’ τους γνωστότερους podcasters. Η υπηρεσία υπάρχει στον χώρο από το 2009 και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της λίστας, το BuzzSprout παρέχει αρκετά εργαλεία ώστε να διαχειρίζεσαι το Podcast Κανάλι σου, να βλέπεις όλα τα απαραίτητα στατιστικά και να προωθείς τα επεισόδια σου με έξυπνους τρόπους. Και αν είσαι καινούργιος/α στο χώρο του podcasting, τότε το BuzzSprout παρέχει εκατοντάδες αναλυτικούς οδηγούς με βήμα προς βήμα πληροφορίες για το πως να ξεκινήσεις.

Το δωρεάν πακέτο του BuzzSprout σου επιτρέπει να ανεβάσεις έως 2 ώρες επεισοδίων, αλλά τα κρατάει διαθέσιμα στους servers του για μόλις 90 ημέρες. Για να αφαιρέσεις αυτούς τους περιορισμούς, μπορείς να αποκτήσεις το φθηνότερο πακέτο, το οποίο ξεκινάει από τα 12.00$ μηνιαίως και σου επιτρέπει να ανεβάζεις έως 3 ώρες επεισοδίων κάθε μήνα, παρέχει απεριόριστη χωρητικότητα, ειδικευμένα στατιστικά και την δυνατότητα να προσθέσεις και άλλα μέλη ή hosts. Τέλος, η υπηρεσία σου δίνει την δυνατότητα να μεταφέρεις το Podcast Κανάλι σου από μια άλλη Podcast Hosting πλατφόρμα με ιδιαίτερη ευκολία.

3. SoundCloud

The Blogging Dispatch στο SoundCloud

Το SoundCloud παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις δημοφιλέστερες streaming υπηρεσίες για να ακούς μουσική. Παρόλα αυτά, για αρκετά χρόνια τώρα έχει υπάρξει σπίτι σε εκατοντάδες χιλιάδες podcasters, κλέβοντας τους την κάρδια με τον υπέροχο και μοναδικό player που παρέχει η υπηρεσία, ο οποίος μπορεί εύκολα να προστεθεί σε ιστοσελίδες από bloggers. Το περιβάλλον χρήση της υπηρεσίας είναι επίσης πολύ εύκολο και σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι τα επεισόδια και τις λίστες σου με μεγάλη ευκολία.

Η υπηρεσία παρέχει ένα RSS Feed για όλους τους podcasters που θέλουν να καταχωρήσουν τα Κανάλια τους σε άλλες streaming υπηρεσίες όπως το Spotify, το Apple Podcasts, το TuneIn και πολλές ακόμη. Επιπλέον, το SoundCloud σου επιτρέπει να προσθέσεις και ένα κουμπί στο προφίλ σου ώστε να δέχεσαι δωρεές μέσω της PayPal, του Patreon και άλλων υπηρεσιών.

Το δωρεάν πακέτο σου επιτρέπει να ανεβάσεις έως 3 ώρες περιεχομένου, ενώ με μόλις 8.25€ μηνιαίως θα έχεις απεριόριστο χρόνο ανεβάσματος, απεριόριστη χωρητικότητα, πρόσβαση στα ειδικευμένα στατιστικά, την δυνατότητα να μορφοποιήσεις το προφίλ σου και την επιλογή να κάνεις monetize ώστε να βγάζεις χρήματα από τις ακροάσεις.

4. Megaphone

Megaphone
Image Credits: Megaphone

Το Megaphone [εταιρεία του Spotify] έχει έναν από τους πιο όμορφους και σύγχρονους podcast players που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ακριβή συνδρομητική Podcast Hosting πλατφόρμα, η οποία εστιάζει κυρίως στα podcasts με αρκετές χιλιάδες ακροάσεις ανά επεισόδιο. Μάλιστα, το Megaphone δεν παρέχει κάποιο δωρεάν πακέτο και το Professional πακέτο τους – το οποίο είναι το οικονομικότερο – κοστίζει 99.00$ μηνιαίως.

Αρχικά, η πλατφόρμα σου επιτρέπει να προγραμματίζεις ή να δημοσιεύεις κάθε επεισόδιο άμεσα, να προσθέτεις άλλα μέλη και hosts του podcast, μέχρι και να δημοσιεύεις τα επεισόδια σου από άλλες CMS πλατφόρμες ή RSS Feeds. Η σελίδα στατιστικών θα σου επιτρέπει να δεις επίσης τις καθημερινές ακροάσεις και κατεβάσματα των επεισοδίων σου ανά εφαρμογή ή χρονολογικά, καθώς επίσης και γεωγραφικά στοιχεία. Τέλος, το Megaphone σου επιτρέπει να συλλέγεις δεδομένα σε επίπεδο εκδοτών με chartable δεδομένα για τους ακροατές σου με βάση προηγμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά.

5. Acast

Acast
Image Credits: Acast

Ένας από τους λόγους για τους οποίους λάτρεψα το Acast και θεωρώ πως είναι μια απ’ τις καλύτερες Podcast Hosting πλατφόρμες, είναι επειδή δεν εστιάζει στο να παρέχει μόνο πακέτα φιλοξενίας και στατιστικά, αλλά και την δυνατότητα στους podcasters να κερδίσουν έξτρα χρήματα και να αυξήσουν τις ακροάσεις στα επεισόδια τους.

Αρχικά, η υπηρεσία θα καταχωρήσει το Podcast Κανάλι σου σε εκατοντάδες streaming υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων στα Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Amazon Music και Samsung Free. Επιπλέον, θα σου παρέχει όλα τα απαραίτητα στατιστικά και δεδομένα που θα χρειαστείς για να μάθεις καλύτερα το κοινό σου και να παρακολουθείς συνεχώς τις ακροάσεις και τα κατεβάσματα των επεισοδίων σου.

Το καλύτερο απ’ όλα; Το δωρεάν πακέτο του Acast σου επιτρέπει να ανεβάζεις απεριόριστο αριθμό επεισοδίων, να έχεις απεριόριστο αριθμό ακροάσεων, δεν σε περιορίζει στο bandwidth, σου επιτρέπει να βγάζεις χρήματα μέσω του συστήματος διαφημίσεων του, και σου παρέχει έναν πανέμορφο και μοντέρνο podcast player για να προσθέσεις στην ιστοσελίδα σου. Παρόλα αυτά, το δωρεάν πακέτο δεν καταχωρεί αυτόματα το Podcast Κανάλι σου σε άλλες streaming υπηρεσίες, οπότε θα χρειαστεί να το καταχωρήσεις χειροκίνητα.

Το Influencer πακέτο ξεκινάει από τα $14.99 μηνιαίως αν το πληρώσεις ετήσια, ή 25.00$ μηνιαίως αν το πληρώνεις μηνιαία, και καταχωρεί αυτόματα το κανάλι σου σε εκατοντάδες πλατφόρμες και σου δίνει πρόσβαση στο marketplace της υπηρεσίας με εκατοντάδες brands για sponsored περιεχόμενο.

6. Libsyn

Libsyn
Image Credits: Libsyn

Το Libsyn είναι μια Podcast Hosting υπηρεσία με ιδιαίτερα ευέλικτα εργαλεία τα οποία όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις το πρώτο σου podcast κανάλι, αλλά υποστηρίζει επίσης και άλλους τύπους αρχείων εκτός από τα audio αρχεία, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο, PDF και κειμένων. Η υπηρεσία θα καταχωρήσει επίσης το Podcast Κανάλι σου σε αρκετές γνωστές streaming υπηρεσίες, ενώ παρέχει πλήρης συμβατότητα με το Facebook, το LinkedIn, το YouTube και το WordPress.

Σε όσο αφορά τα στατιστικά, το Libsyn το πάει ένα επίπεδο παραπέρα, επιτρέποντας σου να παρακολουθείς αναλυτικά στατιστικά μέχρι και για τις σελίδες που έχεις στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να συνδέσεις τους λογαριασμούς σου με την πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσει να μετράει τους followers, τα likes και πολλά ακόμη.

Το οικονομικότερο πακέτο της υπηρεσίας ξεκινάει από τα 5.00$ μηνιαίως και σου παρέχει έναν podcast player, 3 ώρες συνολικού χρόνου το μήνα για τα επεισόδια σου, 162MB μηνιαίας χωρητικότητας, πρόσβαση σε βασικά στατιστικά και την δυνατότητα να βγάζεις χρήματα είτε μέσω monetization, είτε μέσω podcast συνδρομών, είτε ακόμη και μέσω sponsored περιεχομένου.

7. RSS.com

RSS.com
Image Credits: RSS.com

Το RSS.com είναι άλλη μια πασίγνωστη Podcast Hosting πλατφόρμα, η οποία παρέχει σύγχρονα εργαλεία και χαρακτηριστικά, ιδανικά τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες και full-time podcasters. Η πλατφόρμα έχει αγαπηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες podcasters χάρη στο φιλικό, μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον χρήσης που παρέχει.

Το οικονομικότερο πακέτο της υπηρεσίας ξεκινάει από τα 4.99$ μηνιαίως και σου επιτρέπει να ανεβάζεις απεριόριστο αριθμό επεισοδίων, σου δίνει πρόσβαση σε αναλυτικά στατιστικά, σου παρέχει ένα RSS Feed για το podcast σου και καταχωρεί το Podcast Κανάλι σου στις γνωστότερες streaming υπηρεσίες.

Επιπλέον, παρέχεται ένας custom podcast player τον οποίο θα μπορείς να προσθέτεις με ευκολία στην ιστοσελίδα σου, μια ιστοσελίδα για το podcast σου χωρίς έξτρα χρέωση και αρκετές επιλογές για να προωθείς τα επεισόδια σου στα γνωστότερα κοινωνικά δίκτυα. Τα μεγαλύτερα πακέτα σου επιτρέπουν να κάνεις monetize τα επεισόδια σου και σου παρέχεται 24/7 τεχνική υποστήριξη.

8. Simplecast

Simplecast
Image Credits: Simplecast

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να θελήσεις να φιλοξενήσεις το Podcast Κανάλι σου στο Simplecast, μα κυρίως καθώς φημίζεται ως μια από τις πιο σταθερές Podcast Hosting πλατφόρμες του είδους. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια premium υπηρεσία η οποία ξεκινάει από τα 15$ μηνιαίως (13.50$ μηνιαίως αν επιλέξεις το ετήσιο πακέτο) και σου επιτρέπει να προσθέσεις έως δύο μέλη, να ανεβάζεις απεριόριστο αριθμό επεισοδίων, να καταχωρείς το Κανάλι σου σε όλες τις γνωστές streaming πλατφόρμες και βασικά στατιστικά για τις ακροάσεις, τα κατεβάσματα και το κοινό σου.

Ως premium Podcast Hosting πλατφόρμα, το Simplecast σου επιτρέπει να σχεδιάσεις μια ιστοσελίδα με ένα δικό σου domain name, ενώ η πλατφόρμα φημίζεται επίσης για τις SEO-friendly σελίδες που παρέχει. Θα σου παρέχεται φυσικά και ένας υπέροχος podcast player που θα μπορείς να εισάγεις σε κάθε ιστοσελίδα, recast για εσένα και τους ακροατές σου και ένα ασφαλές RSS Feed. Παρόλα αυτά, η υπηρεσία περιορίζει το οικονομικότερο πακέτο στα 20.000 downloads μηνιαίως.

9. Castos

Castos
Image Credits: Castos

Το Castos εκτός από μια Podcast Hosting πλατφόρμα, εστιάζει στο να παρέχει υπηρεσίες οι οποίες είναι διαθέσιμες αποκλειστικά για τους ακροατές που έχουν γίνει επίσης και συνδρομητές στο Podcast Κανάλι σου. Για την ακρίβεια, το οικονομικότερο πακέτο της υπηρεσίας κοστίζει 19.00$ μηνιαίως και σου δίνει την δυνατότητα να ανεβάζεις απεριόριστο αριθμό επεισοδίων, να παρακολουθείς ειδικευμένα στατιστικά, να έχεις έως 20,000 κατεβάσματα μηνιαίως στα επεισόδια σου και έως 100 ιδιωτικούς subscribers.

Το Castos παρέχει επίσης το δικό το Seriously Simple Podcastin plugin για το WordPress, το οποίο σου επιτρέπει να ενσωματώσεις, να διαχειρίζεσαι τα επεισόδια σου και να δημιουργείς καινούργια απευθείας μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Οι παλιοί podcasters θα έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν με ευκολία όλα τους τα επεισόδια στην πλατφόρμα, ενώ αν αν ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις ένα podcast, το περιβάλλον χρήσης είναι πανεύκολο και ιδιαίτερα εύχρηστο για αρχάριους χρήστες.

10. Anchor

Anchor
Το The Blogging Dispatch στο Anchor.

Το Anchor είναι πιθανότατα η πιο γνωστή Podcast Hosting πλατφόρμα παγκοσμίως. Η υπηρεσία ανήκει στο Spotify και παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους. Ναι, εντελώς δωρεάν και χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να ανεβάζεις απεριόριστο αριθμό επεισοδίων και να μην σκέφτεσαι ποτέ το bandwidth και τα κατεβάσματα.

Ως δωρεάν πλατφόρμα ωστόσο, το Anchor δεν παρέχει ειδικευμένα στατιστικά, αλλά ορισμένα βασικά για να βλέπεις τι ακροάσεις ανά streaming υπηρεσία. Η Podcast Hosting πλατφόρμα υποστηρίζει επίσης μόνο τις βασικές streaming υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταχωρίσεις το Κανάλι σου χειροκίνητα σε όλες τις υπόλοιπες. Το προφίλ των χρηστών δεν έγινε επίσης να μορφοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει πως θα έχεις στη διάθεση σου ένα απλό προφίλ με τους συνδέσμους προς την ιστοσελίδα και τα κοινωνικά σου δίκτυα, την φωτογραφία εξωφύλλου, μια σύντομη περιγραφή και τα επεισόδια που έχεις δημοσιεύσει.

Εκτός όμως από την δυνατότητα να ανεβάζεις και να διαχειρίζεσαι τα επεισόδια σου, το Anchro σου παρέχει και ένα εργαλείο για να ηχογραφείς είτε μόνος/η, είτε μαζί με καλεσμένους podcasts. Σου παρέχει επίσης ορισμένες βασικές επιλογές για να προσθέσεις δωρεάν μουσική και ηχητικά εφέ, καθώς επίσης και intros, sponsored περιεχόμενο και outro. Για κάθε επεισόδιο που θα ανεβάζεις, θα έχεις επίσης την δυνατότητα να δημιουργήσεις ψηφοφορίες ή Q&A, εκ των οποίων και τα δύο θα εμφανίζονται στην πλατφόρμα του Spotify.

Η δυνατότητα για να κάνεις monetize τα επεισόδια σου βρίσκεται δυστυχώς διαθέσιμη αποκλειστικά για τους κατοίκους των ΗΠΑ και δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για την χώρα μας.

Να επιλέξω μια δωρεάν Podcast Hosting πλατφόρμα ή μια συνδρομητική;

Από την στιγμή που υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Acast και το Anchor, για ποιο λόγο να πληρώνεις κάθε μήνα για να σε φιλοξενεί μια διαφορετική Podcast Hosting πλατφόρμα; Όλα έχουν να κάνουν με τις επιλογές, τα εργαλεία και τις δυνατότητες που θέλεις να σου παρέχονται από την εκατοστέ πλατφόρμα.

Για παράδειγμα, το Anchor είναι μια εξαιρετική λύση αν θέλεις να ξεκινήσεις ένα podcast και δεν θέλεις να επενδύσεις χρήματα στην φιλοξενία. Αν θελήσεις ωστόσο να ασχοληθείς με το podcasting full-time, τότε τα ελλιπή στατιστικά του που καθυστερούν με τις ανανεώσεις, η έλλειψη του live streaming και των στατιστικών από τις μη υποστηριζόμενες υπηρεσίες και πολλά ακόμα θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του podcast σου.

Εν τέλη, σημασία έχει να επιλέξεις την Podcast Hosting πλατφόρμα που καλύπτει όλες τις ανάγκες σου και μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για την πορεία του podcast σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;