Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Γιατί το blog σου χρειάζεται newsletter (και πως να δημιουργήσεις ένα)

Share

Πολλά blogs παρέχουν την επιλογή να γραφτούν οι αναγνώστες τους στο RSS feed τους ή μέσω κάποιας e-mail φόρμας, αλλά μήπως ήρθε ο καιρός να πάνε ένα βήμα παραπέρα παρέχοντας ένα καλοσχεδιασμένο newsletter;

Από τη δημιουργία μιας μεγάλης και δυνατής κοινότητας μέχρι και την αύξηση της κίνησης και των εσόδων από διαφημιστικές καμπάνιες, ένα newsletter μπορεί να φέρει πολλά οφέλη, τόσο για εσένα, όσο και για το blog σου.

Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να πίνεις τον καφέ σου το πρωί και να έχεις στο email σου ένα newsletter που περιλαμβάνει κατηγοριοποιημένα όλα τα άρθρα που δεν κατάφερα να διαβάσω την προηγούμενη ημέρα.

Να γιατί πρέπει ξεκινήσεις το δικό σου newsletter

Εκτός από το αναμφισβήτητο γεγονός πως οι διαφημιστικές εταιρείες λατρεύουν τους bloggers με δυνατά και μεγάλα newsletters..

Μεγαλύτερη αφοσίωση

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση στο γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό των αναγνωστών σου βγαίνει από το blog σου και δεν ξανά μπαίνει (ανεξάρτητα από το πόσο καταπληκτικά άρθρα γράφεις). Οι άνθρωποι συχνά επισκέπτονται το blog σου από κάποια μηχανή αναζήτησης ή από κάποιο άλλο blog, διαβάζουν ένα-δύο άρθρα σου και στη συνέχεια βγαίνουν.

Με ένα newsletter μπορείς να τους προσφέρεις έναν πολύ καλό τρόπο για να συνδεθούν μαζί σου και με το blog σου και κάποια στιγμή, να επιστρέψουν. Ουσιαστικά τους δίνεις την ευκαιρία να επιλέξουν να τους υπενθυμίζεις να επισκεφτούν και πάλι το blog σου έτσι ώστε να διαβάσουν όλο το φρέσκο περιεχόμενο που έχεις γράψει από την προηγούμενη επίσκεψη τους.

Το newsletter αναπτύσσει νέες σχέσεις και εμπιστοσύνη

Ένα newsletter μπορεί να περιλαμβάνει μια φωτογραφία σου, ένα μικρό κείμενο με πληροφορίες για τη ζωή σου ή τη δουλειά που κάνεις και αρκετά για την προσωπικότητα σου.

Με αυτές τις πληροφορίες όχι μόνο χτίζεις νέες σχέσεις με τους αναγνώστες σου, αλλά τους βοηθάς να σε εμπιστευτούν και να συνεχίζουν να σε επισκέπτονται.

Τακτικά θα βλέπουν μηνύματα στο e-mail τους από εσένα και με τον καιρό θα αισθάνονται πως είσαι ένα γνωστό πρόσωπο. Με λίγα λόγια, θα δημιουργήσεις μια αίσθηση γνωριμίας απέναντι στους αναγνώστες σου. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις και επιλογές για άμεση επικοινωνία, έτσι ώστε αν ένας αναγνώστης σου χρειαστεί βοήθεια σε κάτι, να είσαι πάντα εκεί.

Δημιουργεί την αίσθηση της κοινότητας

Σε όλους αρέσει το αίσθημα να γνωρίζουν πως είναι μέρος μιας κοινότητας – και αυτό είναι ακριβώς το αποτέλεσμα που μπορεί να σου αποφέρει ένα newsletter. Εκτός όμως από τους αναγνώστες σου, το αίσθημα που θα έχεις εσύ, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται όλη την κοινότητα, θα είναι εκπληκτικό και θα σε βοηθήσει να αφοσιωθείς ακόμη περισσότερο με το blog σου, τους ανθρώπους που σε ακολουθούν, τα brands και το φρέσκο περιεχόμενο.

Με την εγγραφή στο newsletter, οι αναγνώστες σου θα συμμετέχουν ενεργά στο blog σου, το engagement θα ανέβει στα ύψη και θα αισθάνονται πως ανήκουν σε μια μοναδική κοινότητα.

Φέρνει απίστευτα μεγάλη κίνηση

Τα newsletters είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αναδείξεις τα πιο δημοφιλή σου άρθρα, το ταλέντο σου στο γράψιμο και την δουλειά που έχεις κάνει με το blog σου. Και, αν τα άρθρα σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους συνδρομητές σου, θα δεις πολλά κλικ σε αυτά.

Όταν έχεις πάρα πολλούς συνδρομητές και έχεις δημιουργήσει μια μεγάλη/ισχυρή κοινότητα, αρκετοί από τους συνδρομητές σου θα νιώσουν την ανάγκη να σε βοηθήσουν να ανέβεις και άλλο δημοσιεύοντας τα άρθρα σου στα κοινωνικά δίκτυα, ή αναφέροντας το blog σου σε συζητήσεις forum.

Θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τα έσοδα του blog σου

Αν ελπίζεις να βγάλεις κέρδη από το blog σου, τότε το newsletter είναι must-have. Όχι μόνο μπορεί να γίνει εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν πρόκειται για εταιρικά προγράμματα, αλλά μπορείς μέσω αυτού να δημοσιεύεις affiliate προϊόντα που πιστεύεις ότι θα ενδιαφέρουν τους συνδρομητές σου.

Αν το newsletter σου μεγαλώσει αρκετά, πολλές θα είναι η εταιρείες που θα σε πληρώσουν καλά λεφτά για να διαφημιστούν μέσω αυτού. Άλλωστε, αν δεν απόφερε μεγάλα κέρδη, τότε δεν θα το χρησιμοποιούσαν οι μεγαλύτεροι και πιο επιτυχημένοι bloggers.

Πως να δημιουργήσεις ένα newsletter

Αν αποφάσισες πως ήρθε η στιγμή να δημιουργήσεις το πρώτο σου newsletter, μπορείς να ξεκινήσεις με τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά, σκέψου κάθε πότε θα στέλνεις newsletters
  • Στη συνέχεια, επέλεξε μια υπηρεσία για να ξεκινήσεις. Το MailChimp είναι δωρεάν για όσους έχουν λιγότερους από 2.000 συνδρομητές. Το MailPoet είναι εξίσου δωρεάν και πολύ εύκολο στη χρήση.
  • Μόλις επιλέξεις την υπηρεσία, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις το πρώτο σου πρότυπο (την εμφάνιση του newsletter σου δηλαδή), να προσθέσεις συνδρομητές (αν έχεις) και να το δημοσιεύσεις.
  • Τέλος, πρόσθεσε ένα “Εγγραφείτε στο newsletter μας” πλαίσιο στο blog σου και ξεκίνα να μαζεύεις συνδρομητές (το SumoMe είναι αμφισβήτησα ο καλύτερος τρόπος).

Η δημιουργία ενός newsletter απαιτεί μια μικρή προσπάθεια και σίγουρα λίγο από τον χρόνο σου, αλλά μόλις το δημιουργήσεις και ξεκινήσεις να μαζεύεις συνδρομητές, δεν θα το μετανιώσεις ποτέ. Τα έσοδα σου μπορούν να ανέβουν έως και 300 τοις εκατό περισσότερο, η κίνηση και το engagement θα φτάσουν το 100 τοις εκατό και μια μέρα θα έχεις μια ολόκληρη κοινότητα που θα σε ακολουθεί πιστά.

Στο Inkstory έχω κι εγώ ένα newsletter από το οποίο προωθώ τα πιο πρόσφατα άρθρα που έχω γράψει, τα πιο δημοφιλής και, κάποιες φορές, παρέχω και συνδέσμους από διαγωνισμούς ιστοσελίδων. Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι με τους οποίους μπορείς να λειτουργείς ένα newsletter παρέχοντας στους συνδρομητές σου μοναδικά πράγματα.

Εσύ έχεις newsletter; Ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιείς και πως το λειτουργείς; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

8 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
8 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;