Windows 12: Χαρακτηριστικά, αναφορές και κυκλοφορία

Windows 12: Χαρακτηριστικά, αναφορές και κυκλοφορία

Τα Windows 12 (με την κωδική ονομασία Hudson Valley) είναι η επόμενη έκδοση του πασίγνωστου λειτουργικού συστήματος, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2024 με νέα χαρακτηριστικά, νέες λειτουργίες και νέα AI εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μπορεί να μην πρόλαβες να χρησιμοποιήσεις καν τα Windows 11, ή ακόμα και να μην μπορείς επειδή δεν είναι συμβατά με τον υπολογιστή σου. Παρόλα αυτά, η Microsoft εργάζεται ήδη πάνω στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, η οποία είναι γνωστή με την κωδική ονομασία Hudson Valley.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο μερικές αναφορές από διάφορες πηγές δημοσιογράφων, ορισμένες φήμες και κάποιες διαρροές οι οποίες μας δίνουν μια κοντινότερη ματιά για το τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε από τα Windows 12.

Πότε θα κυκλοφορήσουν τα Windows 12;

Μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, η μοναδική ιδέα που έχουμε γύρω από την κυκλοφορία των Windows 12 είναι από ένα άρθρο που δημοσίευσε το Windows Central, μέσα απ’ το οποίο αναφέρει πως η Microsoft θα κυκλοφορεί μια μεγάλη έκδοση των Windows κάθε τρία χρόνια. Αν αυτή η αναφορά είναι σωστή, τότε κατά πάσα πιθανότητα τα Windows 12 θα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή μέσα στο 2024.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Richard Bowden είχε αναφέρει πως η νέα μεγάλη έκδοση των Windows Client θα κυκλοφορήσει το 2024. Το γεγονός επίσης πως έχει κυκλοφορήσει μια νέα κωδική ονομασία υποδεικνύει πως η εταιρεία όντως εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη μιας καινούργιας ανανεωμένης έκδοσης.

Υπάρχουν αρκετές άλλες αναφορές από εσωτερικές πηγές δημοσιογράφων που αναφέρουν πως η Microsoft θα κυκλοφορήσει τα Windows 12 μέσα στο 2024. Ένα εξίσου εξαιρετικό παράδειγμα είναι η (δεύτερη) αναφορά από την γερμανική ιστοσελίδα Deskmodder, η οποία ισχυρίζεται πως τα Windows 12 θα είναι έτοιμα εντός του 2024.

Προς το παρόν ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη αναφορά από την Microsoft για την κυκλοφορία των Windows 12.

Έως πότε θα λαμβάνουν υποστήριξη τα Windows 11;

Οι περισσότερες εκδόσεις των Windows λάμβαναν (και οι τελευταίες συνεχίζουν να λαμβάνουν) ενημερώσεις για περίπου 10 ή περισσότερα χρόνια. Η μεγάλη εξαίρεση έγινε με τα Winodws 8, τα οποία έλαβαν μόλις τέσσερα χρόνια τεχνικής υποστήριξης από την Microsoft, κάτι το οποίο όμως δικαιολογείται απ’ τη κακή φήμη που είχε αναπτύξει η συγκεκριμένη έκδοση απ’ το ευρύ κοινό.

Αν και η εταιρεία δεν έχει αναφέρει πότε θα πάψει την υποστήριξη των Windows 11, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως θα συνεχίζει να την υποστηρίζει έως τουλάχιστον το 2031. Αυτό σημαίνει πως μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος θα πρέπει να κυκλοφορήσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Έως ότου όμως καταφέρει η Microsoft να βελτιώσει και να αναπτύξει αρκετά τα Windows 12 ώστε να είναι σταθερά και συμβατά με κάθε συσκευή, θα περάσει σίγουρα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την κυκλοφορία τους. Με όλα αυτά κατά νου, αν χρησιμοποιείς τα Windows 11, τότε θα έχεις σίγουρα αρκετά χρόνια ακόμα έως ότου χρειαστεί να ξανά αναβαθμίσεις σε μια καινούργια έκδοση.

Πόσο θα κοστίζουν τα Windows 12;

Αν η Microsoft διατηρήσει το ίδιο ή παρόμοιο κοστολόγιο για τα Windows 12, τότε το πιθανό κόστος της νέας έκδοσης θα βρίσκεται μεταξύ των 90-120€ για όσους επιλέξουν να αποκτήσουν μια φρέσκια έκδοση, ή να αγοράσουν μια συσκευή που την περιλαμβάνει προ-εγκατεστημένη.

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη πως τις προηγούμενες αναβαθμίσεις τις έλαβαν εντελώς δωρεάν όλοι οι χρήστες με ενεργά κλειδιά ενεργοποίησης, τότε πιθανότατα θα λάβουμε και τα Windows 12 εξίσου δωρεάν.

Με όλα αυτά κατά νου, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις την δυνατότητα να αναβαθμίσεις εντελώς δωρεάν από τα Windows 11 στα Windows 12, ακριβώς όπως συνέβη και όλες τις προηγούμενες φορές. Οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα είτε να αναβαθμίσουν απευθείας απ’ τα Windows Updates (Ενημερώσεις των Windows), είτε κατεβάζοντας το ISO αρχείο, είτε ακόμα και χρησιμοποιώντας το εργαλείο της Microsoft.

Ποια θα είναι τα ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά για τα Windows 12;

Φυσικά, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει η Microsoft και τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιάσει τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, αρκετοί κάτοχοι υπολογιστών και laptops ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους για να απολαμβάνουν τις νέες δυνατότητες των Windows 12.

Δυστυχώς, αν ο υπολογιστής σου δεν υποστηρίζει τα Windows 11, τότε δεν υπάρχει ελπίδα για τα Windows 12. Οι χρήστες που δεν κατάφεραν να αναβαθμίσουν στα Windows 11 από τα 10 επειδή η μητρική τους πλακέτα δεν υποστήριζε την τεχνολογία TPM 2.0, θα αντιμετωπίσουν ακριβώς την ίδια ασυμβατότητα και με την δωδέκατη έκδοση.

Με όλα αυτά κατά νου, αν σκέφτεσαι να προχωρήσεις σύντομα στην αγορά ενός καινούργιου υπολογιστή ή laptop μόνο και μόνο για να τρέχεις με άνεση τα Windows 12, τότε προτείνεται είτε να αποκτήσεις της πιο πρόσφατης γενιάς μητρική πλακέτα και επεξεργαστή, είτε να κάνεις μερικούς μήνες υπομονή έως ότου η εταιρεία ανακαλύψει τα ελάχιστα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με διάφορες αναφορές, η ελάχιστη απαίτηση της μνήμης RAM θα αυξηθεί επίσης με την άφιξη των Windows 12, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με τα Windows 11, τα οποία απαιτούν 4GB ελάχιστης μνήμης RAM. Περισσότερα ωστόσο για την συγκεκριμένη αναφορά θα βρεις στην αμέσως επόμενη ενότητα.

Όλα τα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται στα Windows 12

Όπως προανέφερα και στην αρχή του άρθρου, δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη πληροφορία από την Microsoft για τα Windows 12. Με αυτό κατά νου, μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε μόνο προβλέψεις βάση των διαρροών και των αναφορών που έχουμε από συγκεκριμένες πηγές.

Το άρθρο ωστόσο θα συνεχίζει να ανανεώνεται καθώς υπάρχουν νέες εξελίξεις με τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος, οπότε θα προσθέτω νέες πληροφορίες για οτιδήποτε καινούργιο συμβαίνει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pureinfotech, ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 12 θα είναι τα παρακάτω:

 • Νέο σύστημα με κρατικό διαχωρισμό.
 • Νέο σύστημα βελτιστοποιημένο για τη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης.
 • Νέο κείμενο AI για την αναγνώριση εικόνων.
 • Νέα ανάλυση περιεχομένου AI με συμφραζόμενα.
 • Νέες οπτικές αλλαγές στην επιφάνεια εργασίας με την αιωρούμενη γραμμή εργασιών και τη νέα επάνω μπάρα.
 • Νέα υποστήριξη συστήματος αρχείων ReFS για μονάδες εκκίνησης.
 • Υψηλότερες απαιτήσεις hardware για να είναι συμβατή μια συσκευή.

Αν οι παραπάνω πληροφορίες αληθεύουν, τότε αυτό σημαίνει πως η νέα έκδοση θα έρθει με αρκετές λειτουργίες, δυνατότητες και χαρακτηριστικά τα οποία θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και πιθανότατα στο νέο Bing Chat και το ChatGPT.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, οι ελάχιστες απαιτήσεις για την συμβατότητα και την ομαλή λειτουργία των Windows 12 θα είναι επίσης αυξημένες συγκριτικά με αυτές των προηγούμενων εκδόσεων. Η ίδια ιστοσελίδα ανέφερε επίσης πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα Windows 12 να απαιτούν 8GB ελάχιστης μνήμης RAM και όχι 4GB όπως είναι μέχρι σήμερα με τα Windows 11.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

3 σκέψεις στο “Windows 12: Χαρακτηριστικά, αναφορές και κυκλοφορία”

 1. Καλησπέρα! Έχω ενα μικρόφωνο vonyx cms30b κάπως ετσι λέγεται . Θέλω να ηχογραφώ γενικότερα voice over αλλά δεν ξέρω πως θα απομονώσω εξωτερικούς ήχους,πώς θα ακούσω τον ήχο του σε ακουστικά. Όταν συνδέω με usb το μικρόφωνο στο λαπτοπ δείχνει ως ηχεία το μικρόφωνο αλλά δεν ακούγεται κάτι,προφανώς χρειάζεται ακουστικά. Θα πρέπει να πάρω και καρτα ήχου;

  Απάντηση
  • Πολύ καλημέρα Αργυρώ, λυπάμαι αλλά δυστυχώς μου ξέφυγε το σχόλιο σου! Το μικρόφωνο αυτό είναι μια χαρά για podcasting και voice-overs, αλλά για να αφαιρέσεις τους θορύβους από το παρασκήνιο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο εργαλείο. Ένα δωρεάν και εξαιρετικό πρόγραμμα είναι το Audacity, με το οποίο θα έχεις την δυνατότητα να καθαρίζεις σε έως ένα σημείο τους ανεπιθύμητους ήχους και να καλυτερεύσεις την ποιότητα της φωνής.

   Μπορείς να παρακολουθήσεις το βίντεο που είχα δημιουργήσει για το πως να ηχογραφείς podcasts στο Audacity (οι ρυθμίσεις είναι οι ίδιες για voice-over) καθώς επίσης και πως να δημιουργείς intros και outros. Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, τότε θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το Adobe Audition, με το οποίο μπορείς να παράγεις ύψιστης ποιότητας voice-overs και συχνά χρησιμοποιείται απ’ τους περισσότερους επαγγελματίες του κλάδου.

   Σε όσο αφορά την κάρτα γραφικώ, έχεις ένα πυκνωτικό USB μικρόφωνο το οποίο δεν απαιτεί κάρτα γραφικών για να λειτουργήσει. Για την ακρίβεια, πρέπει να λειτουργεί άψογα σε κάθε υπολογιστή και laptop.

   Απάντηση

Σχολιάστε