Τα καλύτερα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία PDF αρχείων

Τα καλύτερα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία PDF αρχείων

Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία PDF αρχείων, αλλά ποιο είναι το καλύτερο και με ποιο αξίζει να ασχοληθείς περισσότερο; Όποιο PDF αρχείο και αν προσπαθείς να επεξεργαστείς, τα παρακάτω προγράμματα θα σε καλύψουν απόλυτα.

Τα PDF αρχεία έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να εμφανίζονται με την ίδια μορφή απ’ όποια συσκευή και αν τα ανοίξεις. Αυτό σημαίνει πως αναφέρομαι σε μια από τις καλύτερες μορφές αρχείων που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Αν και τα περισσότερα προγράμματα λειτουργούν ως “αναγνώστες” για να ανοίγεις και να βλέπεις PDF αρχεία, τα περισσότερα δεν μπορούν δυστυχώς να τα επεξεργαστούν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η συγκεκριμένη μορφή αρχείων έχει δημιουργηθεί από την Adobe, την εταιρεία που έχει φτιάξει το Photoshop, και μέχρι και σήμερα της ανήκουν όλα τα δικαιώματα και η τεχνολογία που τρέχει πίσω από αυτά. Οι υπόλοιπες εταιρείες ενώ έχουν την δυνατότητα να λάβουν τις απαραίτητες άδειες για να διαχειριστούν αυτά τα αρχεία, συχνά έρχονται με ένα κόστος το οποίο μεταφέρεται σε εσένα, τον χρήστη.

Διάβασε επίσης: Ποιος κλέβει ίντερνετ από το WiFi μου; Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία PDF αρχείων, έχω δημιουργήσει μια μικρή λίστα με τα καλύτερα που έχω χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Θέλω να πιστεύω πως καθένα από τα παρακάτω θα σου καλύψει πλήρως τις ανάγκες.

Πως να καταλάβεις αν ένα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία PDF αρχείων είναι καλό

Για να μην χάνεις τον χρόνο σου με ανούσια και άσχετα προγράμματα, γεμίζοντας τον υπολογιστή σου με ένα σωρό προγράμματα για επεξεργασία PDF αρχείων, καλό είναι να γνωρίζεις τι πρέπει να σου παρέχει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τα περισσότερα προγράμματα για επεξεργασία PDF αρχείων ονομάζονται “PDF Editors” και σου επιτρέπουν να επεξεργαστείς τα κείμενα και τις εικόνες μέσα σε αυτά. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα PDF editors που θα βρεις στο διαδίκτυο σου επιτρέπουν μόνο να κάνεις highlight τα κείμενα και να προσθέσεις σημειώσεις σε διάφορα σημεία τους. Αυτά τα προγράμματα δεν χρειάζονται εκτός αν θέλεις μόνο να διαβάζεις e-books.

Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία PDF αρχείων

1. Apowersoft Online PDF Editor

Ένα πανίσχυρο PDF πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί και μέσα από τον browser σου.

Apowersoft Online PDF Editor - Τα καλύτερα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία PDF αρχείων

Το Apowersoft Online PDF Editor είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία PDF αρχείων. Εκτός από το γεγονός πως παρέχει και πρόγραμμα το οποίο μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις στα Windows, είναι επίσης διαθέσιμο απευθείας μέσα από τον web browser σου, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσεις και από το macOS ή Linux, αλλά και από το smartphone σου.

Αν και ορισμένες φορές όταν ανοίγεις διάφορα PDF αρχεία απαιτεί λίγο χρόνο από μέρους σου ώστε να μορφοποιήσεις τα κείμενα και τις εικόνες, αυτό δεν παύει να σημαίνει πως το Apowersoft Online PDF Editor είναι μια από τις καλύτερες διαθέσιμες δωρεάν επιλογές. Τέλος, σου επιτρέπει να μετατρέψεις επίσης διάφορα αρχεία, που σημαίνει ότι μπορείς να μετατρέψεις ένα PDF αρχείο σε Excel, Word, PPT, JPG, PNG και TXR μορφή.


2. SmallPDF

Ένας συμπαγής αλλά ισχυρός PDF editor.

Το SmallPDF είναι ένας PDF editor ο οποίος είναι βασισμένος στο cloud - Τα καλύτερα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία PDF αρχείων

Το SmallPDF είναι ένας PDF editor ο οποίος είναι βασισμένος στο cloud. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε θελήσεις να κάνεις με αυτό, θα χρειαστεί να το κάνεις από τον αγαπημένο σου web browser. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις κάποιο πρόβλημα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το Apowersoft Online PDF Editor που ανέφερα παραπάνω.

Το SmallPDF έρχεται με ένα πολύ απλοϊκό και εύκολο στη χρήση περιβάλλον χρήσης το οποίο το κάνει ιδανικό ακόμα και για αρχάριους χρήστες. Είναι πανεύκολο να επεξεργαστείς τα PDF αρχεία σου με το συγκεκριμένο εργαλείο, καθώς σου δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστείς τα κείμενα, τις εικόνες, ή ακόμα και να ζωγραφίσεις σε αυτά. Παρέχει επίσης λειτουργία drag-and-drop, που σημαίνει πως μπορείς να προσθέτεις πολυμέσα μέσα στα PDF αρχεία απλά σέρνοντας τα. Μπορείς φυσικά να αφαιρέσεις κείμενα και εικόνες.

Το SmallPDF σου παρέχει επίσης την δυνατότητα να μετατρέψεις τα PDF αρχεία σου σε Word αρχεία, ενώ οτιδήποτε ανεβάζεις και περνάς μέσα σε αυτά γίνεται μέσω SSL, που σημαίνει πως η σύνδεση σου είναι ασφαλής και δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως κάποια τρίτη εταιρεία λάβει πρόσβαση στα αρχεία σου.

Αν και η υπηρεσία δεν παρέχεται εντελώς δωρεάν, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις δοκιμαστικά για 14 ημέρες, ενώ στη συνέχεια κοστίζει μόλις 5 δολάρια το μήνα, οπότε θεωρητικά γι’ αυτά που παρέχει, είναι σαν να τους κλέβεις.


3. PDF-XChange Editor

Ένα ακόμα εξαιρετικό εργαλείο για επεξεργασία PDF αρχείων, με ενσωματωμένο OCR.

Τα καλύτερα δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία PDF αρχείων
Πηγή εικόνας: Tracker-software.com

Αν θέλεις ένα εργαλείο για τα Windows με το οποίο να μπορείς να κάνεις αλλαγές στα κείμενα PDF αρχείων, τότε το PDF-XChange Editor είναι άλλη μια ιδανική λύση. Παρέχεται εντελώς δωρεάν και σου επιτρέπει να προσθέτεις και να αφαιρείς κείμενα, να προσθέτεις σχόλια σε αυτά, να χωρίζεις τα PDFs σε διάφορα κομμάτια και να εξάγεις όλες τις σελίδες τους.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του PDF-Xchange Editor είναι η δυνατότητα του για να χρησιμοποιεί OCR ώστε να αναγνωρίζει τα κείμενα ακόμα και από εκτυπωμένα αρχεία – ιδανικό αν τα εκτυπωμένα αρχεία που έχεις δεν έρχονται σε ηλεκτρονική μορφή ή δεν έχουν καθαρά γράμματα.

Το μόνο κακό με το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πως όταν εξάγεις τα PDF αρχεία προσθέτει αυτόματα και ένα watermark σε αυτά, έτσι ώστε να εμφανίζεται από ποιο πρόγραμμα τα επεξεργάστηκες. Ο μόνος τρόπος για να ξεφορτωθείς τα watermarks είναι εφόσον αγοράσεις την επί πληρωμής έκδοση του προγράμματος.


4. Sejda

Ένας PDF editor που υπάρχει αποκλειστικά στο διαδίκτυο, με μια μεγάλη γκάμα από επιλογές και εργαλεία.

Sejda

Ένας από τους λόγους που λάτρεψα το Sejda είναι το γεγονός πως όσα αρχεία και αν ανεβάσεις για να επεξεργαστείς σε αυτό, θα διαγραφούν αυτόματα από τους servers του μετά από πέντε ώρες. Αυτό σημαίνει πως τα αρχεία σου δεν θα παραμένουν ποτέ στον server μιας τρίτης εταιρείας.

Μπορείς φυσικά να προσθέσεις κείμενα, εικόνες, συνδέσμους, έγγραφα, σχολιασμούς και να εισάγεις διάφορα σχήματα μέσα στα PDF αρχεία σου. Δυστυχώς δεν παρέχει OCR όπως το PDF-XChange Editor, οπότε δεν μπορείς να επεξεργαστείς τα εκτυπωμένα έγγραφα σου, αλλά μόνο τα PDF αρχεία που έχεις. Παρόλα αυτά, όταν τελειώσεις με την επεξεργασία ενός αρχείου και επιλέξεις να το αποθηκεύσεις, έχεις επίσης την επιλογή να το στείλεις απευθείας στον Dropbox ή Google Drive λογαριασμό σου, ή ακόμα και να το διαγράψεις εκείνη την στιγμή. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις έναν σύνδεσμο ώστε να μοιραστείς το αρχείο με τους φίλους σου, αλλά αυτό σημαίνει πως το αρχείο θα παραμείνει στους servers της εταιρείας για τις επόμενες επτά ημέρες.

Η δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας, παρόλα αυτά, έρχεται με ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να επεξεργαστείς πάνω από 200 σελίδες ή 50MB δεδομένων (ότι έρχεται πρώτο) και δεν μπορείς να κάνεις πάνω από τρία διαφορετικά πράγματα.


5. Inkscape

Ο πιο πανίσχυρος και επαγγελματικός PDF editor που υπάρχει.

Inkscape

Το Inkscape είναι ένα από τα δημοφιλέστερα δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία PDF αρχείων αλλά και για την προβολή εικόνων. Πολλά από τα χαρακτηριστικά που παρέχει μπορείς να τα βρεις μόνο σε ανταγωνιστικά προγράμματα του είδους για τα οποία πρέπει να πληρώσεις, ενώ το συγκεκριμένο είναι εντελώς δωρεάν.

Αν και το πρόγραμμα παρέχει μια τεράστια γκάμα από επιλογές και δυνατότητες, αν δεν είσαι εξοικειωμένος με προγράμματα όπως το GIMP και το Adobe Photoshop, ίσως σου φανεί λιγάκι δύσκολο στη χρήστη καθώς παρέχει τόσα πολλά πράγματα, που ίσως ζαλιστείς τα πρώτα λεπτά.

Αν και για την επεξεργασία PDF αρχείων δεν παρέχει τόσες πολλές επιλογές, όπως για παράδειγμα να προσθέσεις σχήματα ή φόρμες, σου επιτρέπει να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κείμενα και φωτογραφίες. Το πρόγραμμα λειτουργεί επίσης για Windows, macOS και Linux, οπότε όποιο λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιείς, θα είσαι σε θέση να επεξεργαστείς άνετα τα PDF αρχεία σου.


Δεν είμαι σίγουρος αν έχω ξεχάσει να προσθέσω κάποιο πρόγραμμα για επεξεργασία PDF αρχείων, αλλά αν γνωρίζεις κάποιο το οποίο δεν έχω περάσει στη λίστα, μη διστάσεις να το αναφέρεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να το κοιτάξω και να το προσθέσω και αυτό.

Featured Image Credits: Needpix.com

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε