Τι είναι το Mastodon και πως διαφέρει από το Twitter

Τι είναι το Mastodon και πως διαφέρει από το Twitter;

Από την πρώτη στιγμή που ο Elon Musk αγόρασε το Twitter, το Mastodon και άλλα παρόμοια κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν να βλέπουν τρομερή άνοδο στους εγγεγραμμένους χρήστες τους και τη μηνιαία κίνηση τους. Αλλά τι ακριβώς είναι το Mastodon και πως διαφέρει από το σημερινό Twitter;

Αν αποτελείς μέρος στον αριθμό ανθρώπων που ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν το Twitter με ένα διαφορετικό – αλλά παρόμοιο – κοινωνικό δίκτυο, τότε πιθανότατα να έπεσες πάνω στο Mastodom. Μετά το 75% των απολύσεων στο προσωπικό του Twitter, και με εκατοντάδες εξαγριωμένους χρήστες να έχουν πάψει να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα,

Τι είναι το Mastodon και το Fediverse;

Το Mastodon είναι open source (ανοιχτού-κώδικα) πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως και το Twitter. Το Mastodon είναι ιδιαίτερα γνωστό σε όσους αναζητούν για μια αξιόπιστη εναλλακτική του Twitter, οι οποίοι δεν θα απογοητευτούν από το φιλικό περιβάλλον χρήσης της πλατφόρμας.

Για τους πιο ειδικευμένους της παρέας, το Mastodon είναι επίσης γνωστό επειδή τρέχει μέσω federated δικτύου, μια συλλογή από χιλιάδες κοινωνικά δίκτυα που τρέχουν σε διακομιστές (servers) σε ολόκληρο τον κόσμο, και είναι συγχρονισμένοι από την τεχνολογία Mastodon, αλλιώς γνωστή και ως “Fediverse”.

Οι κάτοχοι κάθε server θα πρέπει να ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες της πλατφόρμας, οι οποίοι είναι κατά του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομορφοβίας και της τρανσοφοβίας. Εκτός από αυτά, μπορεί να βάλει τους δικού τους κανόνες, όπως για παράδειγμα ποιοι θα εγκρίνονται και τι θέμα θα έχει.

Σε αντίθεση με το Twitter όπου για να κάνεις κάποιον χρήστη tag, μπορείς να βάλεις @ και το username του, όπως @inkstorygr, στο Mastodon χρησιμοποιείς ονόματα που μοιάζουν με emails. Για παράδειγμα, αντί για @inkstorygr, στο Mastodon είναι @[email protected]. Το πρώτο μέρος είναι η ονομασία που έχεις δηλώσει, ενώ το δεύτερο αποτελεί μέρος του οργανισμού που διαχειρίζεται τα εισερχόμενα σου.

Τέλος, παρέχονται εφαρμογές και για Android αλλά και για iOS συσκευές, από τις οποίες θα μπορείς να συνδέεσαι και να διαχειρίζεσαι το Mastodon λογαριασμό σου.

Πως λειτουργεί το Mastodon;

Όταν εγγράφεσαι μπορείς να επιλέξεις έναν συγκεκριμένο server, ο οποίος συχνά ρυθμίζεται και παρέχεται από τρίτους εθελοντές οι οποίοι είτε πληρώνουν τα έξοδα από τη τσέπη τους, είτε δέχονται δωρεές μέσω πλατφορμών όπως το Patreon. Αν επιθυμείς, μπορείς να στήσεις επίσης τον δικό σου server με τους δικούς σου κανόνες. Υπάρχουν επίσης αρκετές λίστες με servers σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή με συγκεκριμένες θεματολογίες.

Όπως και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, έτσι και στο Mastodon μπορείς να κάνεις τις δικές σου δημοσιεύσεις, να αναδημοσιεύεις τα posts άλλων χρηστών, να κάνεις favorite, να απαντάς, να αποθηκεύεις μια δημοσίευση για αργότερα, καθώς επίσης και να την μοιράζεσαι σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Μπορείς επίσης να εισάγεις hashtags στα posts σου, καθώς και αυτά βοηθάνε με την σειρά τους ώστε να εμφανίζεσαι συχνότερα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Όπως και στο Twitter, έτσι και στο Mastodon θα έχεις την δυνατότητα να ακολουθείς μόνο τους χρήστες των οποίων το περιεχόμενο σε ενδιαφέρει, ενώ καθένας θα έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει το προφίλ σου. Οι δημοσιεύσεις αποτελούνται με έως 500 χαρακτήρες, και αντί για τα συνηθισμένα “tweets”, στο Mastodon θα βλέπεις τα “toots”. Επιπλέον, θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις τις ρυθμίσεις απορρήτου, έτσι ώστε να αποφασίζεις ποιος θα βλέπει κάθε δημοσίευση που ανεβάζεις.

Το verification λειτουργεί διαφορετικά στο Mastodon

Σε αντίθεση με τον πανικό που συμβαίνει στο Twitter το τελευταίο διάστημα, έχοντας προσθέσει, αφαιρέσει και επαναπροσθέσει το Blue Mark στους λογαριασμούς των συνδρομητών, και με το πραγματικό verification να αποτελεί περίπλοκη διαδικασία, το Mastodon έχει απλοποιήσει αρκετά την διαδικασία.

Στην πλατφόρμα καθένας έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει το verification απλά και μόνο εισάγοντας και επιβεβαιώνοντας την ιστοσελίδα του. Έτσι, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να δουν ποιοι λογαριασμοί έχουν επιβεβαιωμένες ιστοσελίδες, ακολουθώντας μόνο τους πραγματικούς κατόχους και όχι ψεύτικους λογαριασμούς και bots.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρόκειται για μια πλήρως ασφαλής πλατφόρμα. Μιας και καθένας στις μέρες μας έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα με πλατφόρμες όπως το WordPress χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, είναι εύκολο να δημιουργήσει και να επιβεβαιώσει ένα λογαριασμό.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε