Τα Windows 11 αργούν; 7 Τρόποι για να αυξήσεις την ταχύτητα

Τα Windows 11 αργούν; 7 Τρόποι για να αυξήσεις την ταχύτητα

Αν αναβάθμισες τα Windows από μια προηγούμενη έκδοση και ξαφνικά ο υπολογιστής ή το laptop σου καθυστερεί ή κολλάει, τα Windows 11 αργούν και δεν μπορείς να κάνεις σωστά την δουλειά σου, τότε μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε τους 7 καλύτερους τρόπους για να κάνεις τα Windows 11 πιο γρήγορα.

Έχεις εγκατεστημένα τα Windows 11 και παρατηρείς μεγάλη καθυστέρηση στις εργασίες; Κολλάει το λειτουργικό σύστημα, καθυστερούν να ανοίξουν τα προγράμματα και δυσκολεύεσαι να σερφάρεις στο διαδίκτυο; Αν η απάντηση είναι ‘ναι’, τότε αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την ταχύτητα των Windows 11 με ορισμένους απλούς τρόπους.

Γιατί είναι τα Windows 11 τόσο αργά;

Τα Windows 11 σε καμία περίπτωση δεν είναι αργά και κάθε χρήστης του λειτουργικού συστήματος που έχει τα ελάχιστα απαιτούμενα χαρακτηριστικά θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει ύψιστες ταχύτητες και άμεση ανταπόκριση σε κάθε εργασία. Παρόλα αυτά, η καθημερινή χρήση πολλαπλών προγραμμάτων, τα μεγάλα αρχεία και ορισμένα σφάλματα ή λανθασμένοι drivers μπορούν πάντοτε να φέρνουν χαμηλές επιδόσεις.

Αν εγκατέστησες τα Windows 11 σε έναν σταθερό υπολογιστή ή ένα laptop που δεν υποστηρίζει το TPM 2.0, τότε υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να κολλάει το λειτουργικό σύστημα επειδή δεν είναι συμβατό με το hardware σου.

Συχνοί λόγοι που κάνουν τα Windows 11 να αργούν:

  • Δεν έχεις το απαραίτητο hardware ώστε να τα σηκώνει.
  • Έχεις λιγότερα από 8GB μνήμης RAM.
  • Δεν έχεις έναν SSD δίσκο.
  • Τρέχουν πολλαπλά προγράμματα στο παρασκήνιο.
  • Κάποια εφαρμογή καταναλώνει αρκετή μνήμη RAM.
  • Έχεις τα Windows 11 σε εξοικονόμηση ενέργειας ή τα έχεις ρυθμισμένα να τρέχουν με χαμηλές αποδόσεις.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα Windows 11 είναι αργά, και μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε πως μπορείς να αυξήσεις την ταχύτητα και τις επιδόσεις του λειτουργικού συστήματος, ακολουθώντας ορισμένα βασικά βήματα.

Τι να κάνεις αν τα Windows 11 αργούν

  1. Έλεγξε για νέες ενημερώσεις

    Έλεγχος για νέες ενημερώσεις στα Windows 11

    Οι νέες ενημερώσεις συχνά διορθώνουν προβλήματα στην απόδοση και την ταχύτητα των Windows 11, ενώ πολλές φορές παρουσιάζουν νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που κάνουν το λειτουργικό σύστημα ακόμα καλύτερο. Επιπλέον, με τις νέες ενημερώσεις θα λαμβάνεις επίσης και τις νέες εκδόσεις από τους διαθέσιμους drivers που έχεις εγκατεστημένους, καθώς επίσης και διορθώσεις σε μικρά ή μεγάλα κενά ασφάλειας.

    Για να ελέγξεις για νέες ενημερώσεις, άνοιξε τις Ρυθμίσεις των Windows 11 και πήγαινε στην καρτέλα “Updates” από τα αριστερά. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί “Έλεγχος ενημερώσεων” ή “Εγκατάσταση” για να εγκαταστήσεις τις διαθέσιμες ενημερώσεις.

  2. Απενεργοποίησε τις εφαρμογές εκκίνησης

    Εφαρμογές εκκίνησης στα Windows 11

    Όσα πιο πολλά προγράμματα και εφαρμογές ανοίγουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σου, τόσοι πιο πολλοί πόροι θα καταναλώνονται από το σύστημα σου, με αποτέλεσμα να παρατηρείς χαμηλές επιδόσεις. Στα Windows 11, κάνε δεξί κλικ στο μενού της Έναρξης και επέλεξε την επιλογή “Διαχείριση Εργασιών“. Από το αριστερό μενού πήγαινε στις “Εφαρμογές εκκίνησης” και απενεργοποίησε όσες δεν θέλεις να ανοίγουν αυτόματα μαζί με τα Windows.

  3. Καθάρισε όλα τα προσωρινά αρχεία

    Εκκαθάριση Προσωρινών Αρχείων στα Windows 11

    Η Microsoft μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το ενσωματωμένο εργαλείο της για να διατηρούμε μόνο τα σημαντικά τα αρχεία, διαγράφοντας οτιδήποτε είναι άχρηστο και δεν χρησιμοποιείται από το λειτουργικό σύστημα ή τις εφαρμογές που το πρόσθεσαν. Απλά άνοιξε το μενού της Έναρξης, πήγαινε στις Ρυθμίσεις και από την καρτέλα “Σύστημα” κάνε κλικ στην επιλογή “Χώρος αποθήκευσης“. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή “Προσωρινά αρχεία“, επέλεξε όλα τα αρχεία που θέλεις εκτός από τα “Στοιχεία λήψης” και κάνε κλικ στο κουμπί “Κατάργηση αρχείων“.

  4. Απενεργοποίησε τα Εφέ Διαφάνειας

    Απενεργοποίηση των εφέ διαφάνειας στα Windows 11

    Τα “Εφέ Διαφάνειας” βρίσκονται στα Windows 11 και ουσιαστικά κάνουν ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: Παρέχουν σχετικό χρώμα σε όλα τα παράθυρα του λειτουργικού συστήματος βάση του wallpaper που έχεις θέσει ως κύριο. Αν και αυτή η λειτουργία δεν χρησιμοποιεί αρκετούς πόρους από τον υπολογιστή σου, ακόμη και αυτά τα απλά εφέ μπορούν σε συστήματα με χαμηλό hardware να προκαλούν μια μικρή καθυστέρηση, ειδικά όταν πρόκειται στο άνοιγμα πολλαπλών παραθύρων.

    Για να απενεργοποιήσεις τα εφέ διαφάνειας, άνοιξε τις Ρυθμίσεις των Windows 11, πήγαινε στην καρτέλα Εξατομίκευση –> Χρώματα –> Εφέ διαφάνειας και απενεργοποίησε την λειτουργία από τα δεξιά.

  5. Έλεγξε τον υπολογιστή σου για Malware

    Έλεγχος για ιούς και malware στα Windows 11 με το Microsoft Defender

    Ανάλογα με το malware που έχουν κολλήσει, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χρησιμοποιεί αρκετούς από τους πόρους του συστήματος μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε αρκετή από την ταχύτητα, ενώ παράλληλα θέτουμε όλους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμού μας σε κίνδυνο. Σιγουρέψου πως ο υπολογιστής σου δεν έχει κολλήσει κάποιο ιό ή malware, κάνοντας αρχικά μια σάρωση με το Microsoft Defender, το Anti-Virus πρόγραμμα που έρχεται προ-εγκατεστημένο με όλες τις εκδόσεις των Windows.

    Μπορείς επίσης να βρεις μια λίστα με τα καλύτερα AntiVirus προγράμματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσεις το BitDefender για απόλυτη προστασία έναντι σε ιούς, malware, phishing επιθέσεις και πολλά ακόμη.

  6. Κάνε επαναφορά τα Windows 11

    Επαναφορά των Windows 11

    Και αν κανένα από τα παραπάνω βήματα δεν βοηθήσει και τα Windows 11 αργούν ακόμη, τότε μια επαναφορά ίσως επιλύσει κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με το λειτουργικό σύστημα (εφόσον δεν πρόκειται για το hardware). Είναι επίσης πολύ εύκολο να επαναφέρεις το λειτουργικό σύστημα, ενώ θα σου δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν όλα τα προσωπικά σου αρχεία ακόμα και μετά την επαναφορά.

    Άνοιξε τις Ρυθμίσεις των Windows 11 και πήγαινε στην καρτέλα “Σύστημα“. Από εκεί, κάνε κλικ στην επιλογή “Αποκατάσταση” και στη συνέχεια κάνε κλικ στο κουμπί “Επαναφορά υπολογιστή“. Από το παράθυρο που θα εμφανιστεί θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις να διατηρηθούν όλα τα προσωπικά σου αρχεία, ή να διαγραφτούν όλα οριστικά. Προτείνεται να κρατήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή να ανεβάσεις τα αρχεία σου στο OneDrive ή στο Google Drive για ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά. Επίσης, αν υπάρχει malware σε κάποιο από τα αρχεία σου, θα παραμένει ακόμη και μετά την επαναφορά.

  7. Αναβάθμισε το hardware του υπολογιστή σου

    Hardware υπολογιστή

    Αν είσαι κάτοχος laptop, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορείς να αναβαθμίσεις την μνήμη RAM και τον σκληρό του δίσκο. Αν δεν έχεις ήδη έναν SSD δίσκο και είσαι ακόμα με έναν HDD, τότε η χαμηλή ταχύτητα ευθύνεται στον σκληρό δίσκο. Αντικατέστησε τον με έναν γρηγορότερο SSD για να απολαμβάνεις ύψιστες ταχύτητες και επιδόσεις. Η μνήμη RAM είναι επίσης σημαντική για να τρέχουν όλα ομαλά και για να έχεις πολλαπλά προγράμματα και παράθυρα ανοιχτά, οπότε σιγουρέψου πως έχεις τουλάχιστον 8GB διαθέσιμης RAM.

    Μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν εργαλεία όπως το Speccy για να ελέγξεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος σου και τι σκληρό δίσκο έχεις, πόση διαθέσιμη RAM, τι κάρτα γραφικών, τι επεξεργαστή και πολλά ακόμη.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε