Πως να ενεργοποιήσεις το TPM 2.0 για τα Windows 11

Πως να ενεργοποιήσεις το TPM 2.0 για τα Windows 11

Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις το TPM 2.0 (Trusted Platform Module 2.0) ώστε να μπορεί το hardware σου να είναι συμβατό με τα Windows 11. Χωρίς αυτή τη λειτουργία ενεργοποιημένη, τα Windows 11 δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή ή το laptop σου.

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους ο περισσότερος κόσμος δεν έχει αναβαθμίσει ακόμα στα Windows 11 είναι σίγουρα το TPM 2.0. Αν και η Microsoft σκοπεύει στο να παρέχει πλήρη ασφάλεια για το λειτουργικό της σύστημα, η εταιρεία φαίνεται να σταμάτησε να αναπτύσσει τα Windows για παλαιότερους υπολογιστές και ξεκίνησε να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις για νεότερο και πιο σύγχρονο hardware.

Αν και αυτό δεν απαραίτητα κακό, καθώς η εταιρεία κοιτάει προς το μέλλον και χρησιμοποιεί κάθε νέα τεχνολογία που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, αν δεν έχεις την οικονομική άνεση να αναβαθμίσεις το παλιό σου σταθερό υπολογιστή ή laptop, τότε δυστυχώς δεν θα μπορείς να απολαμβάνεις και το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας. Μπορείς βέβαια να ξανά δώσεις νέα ζωή στον παλιό σου υπολογιστή ή laptop εγκαθιστώντας μια Linux διανομή για αρχάριους, αλλά όχι να εγκαταστήσεις τα Windows 11.

Αν και υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να εγκαταστήσεις τα Windows 11 σε έναν υπολογιστή που δεν υποστηρίζει το TPM 2.0, κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως θα λειτουργούν χωρίς προβλήματα και κολλήματα. Επιπλέον, μιας και τα Windows 11 έχουν σχεδιαστεί ώστε να τρέχουν με την τεχνολογία TPM 2.0, εγκαθιστώντας μια μορφοποιημένη έκδοση ώστε να τρέχει σε ασύμβατο σύστημα πιθανότατα έρχεται και με ορισμένα μεγάλα κενά ασφάλειας τα οποία σε αφήνουν ευάλωτο σε hackers.

Πως να ενεργοποιήσεις το TPM 2.0

Αν το hardware του υπολογιστή σου υποστηρίζει το TPM 2.0 αλλά δεν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία, τότε θα χρειαστεί να την ενεργοποιήσεις χειροκίνητα από τα UEFI / BIOS. Αν το TPM 2.0 δεν είναι ενεργοποιημένο, τότε τα Windows 11 δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στον υπολογιστή σου – όχι τουλάχιστον με το αυτόματο εργαλείο αναβάθμισης που παρέχει η Microsoft.

  1. Μπες στα UEFI / BIOS του υπολογιστή

    Πως να ενεργοποιήσεις το TPM 2.0 για τα Windows 11

    Κάνε επανεκκίνηση ή εκκίνησε τον υπολογιστή ή το laptop σου και στη συνέχεια μπες στα UEFI / BIOS χρησιμοποιώντας το κατάλληλο κουμπί. Αν δεν γνωρίζεις ποιο είναι το κουμπί που σε βάζει στα UEFI / BIOS, τότε αναζήτησε το μοντέλο της μητρικής σου πλακέτας (μπορείς να το δεις με δωρεάν προγράμματα όπως το Speccy) και δες ποιο είναι από την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας. Συνήθως είναι είτε το DEL, είτε το F2, είτε το F12 για σταθερούς υπολογιστές και τα περισσότερα laptops.

  2. Βρες την λειτουργία TPM

    Πως να ενεργοποιήσεις το TPM 2.0 για τα Windows 11

    Μόλις εισέλθεις στα UEFI / BIOS της μητρικής σου πλακέτας, στη συνέχεια θα χρειαστεί να βρεις την λειτουργία “TPM“. Συνήθως, η επιλογή βρίσκεται κάπου μέσα στην καρτέλα “Security” ή “Advanced“. Σε κάποιες ASUS μητρικές βρίσκεται κάτω από την επιλογή PCH-FW Configuration για Intel ή AMD fTPM configuration για AMD. Αν η συγκεκριμένη λειτουργία δεν υπάρχει σε καμία από τις ενότητες και τις υποσελίδες, τότε αυτό σημαίνει πως είτε ο επεξεργαστής σου δεν υποστηρίζει το TPM 2.0, είτε πως πρέπει να αναβαθμίσεις τα BIOS / UEFI του υπολογιστή σου.

  3. Ενεργοποίησε το TPM 2.0

    Πως να ενεργοποιήσεις το TPM 2.0 για τα Windows 11

    Αν ο επεξεργαστής σου υποστηρίζει το TPM 2.0 και βρεις την επιλογή μέσα στα UEFI / BIOS, στη συνέχεια απλά ενεργοποίησε την κάνοντας κλικ είτε στην επιλογή “On” είτε στην επιλογή “Enabled” είτε στην επιλογή “Firmware TPM“, ανάλογα την έκδοση των UEFI / BIOS του κατασκευαστή.

  4. Αποθήκευσε τις αλλαγές και κάνε επανεκκίνηση

    Windows-10-Ενημερώσεις

    Μόλις ενεργοποιήσεις το TPM 2.0 πάτα το F10 για να αποθηκευτούν οι αλλαγές και στη συνέχεια κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή ή το laptop σου. Για να αναβαθμίσεις στα Windows 11, απλά άνοιξε τις Ρυθμίσεις, πήγαινε στην καρτέλα Windows Update και κάνε κλικ στην επιλογή Έλεγχος για ενημερώσεις. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο που θα αναφέρει πως ο υπολογιστής υποστηρίζει τα Windows 11, κάνε κλικ στην επιλογή “Λήψη τώρα” για να ξεκινήσει το κατέβασμα και η αναβάθμιση.

Πως να ενεργοποιήσεις το TPM 2.0 σύμφωνα με την Microsoft

Αν δεν γνωρίζεις πως να εισέλθεις στα BIOS / UEFI και δεν βρίσκεις το κατάλληλο κουμπί, τότε μπορείς να ακολουθήσεις τα βήματα που συστήνει η Microsoft στους χρήστες της μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της:

  1. Πήγαινε στις Ρυθμίσεις των Windows.
  2. Πήγαινε στην καρτέλα Ενημέρωση & Αποκατάσταση.
  3. Κάνε κλικ στην επιλογή Ασφάλεια.
  4. Κάνε κλικ στην επιλογή Επανεκκίνηση τώρα.
  5. Στην επόμενη οθόνη, κάνε κλικ στην επιλογή Αντιμετώπιση προβλημάτων.
  6. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή Επιλογές για προχωρημένους –> Ρυθμίσεις υλικολογισμικού UEFI –> Επανεκκίνηση

Αυτές οι ρυθμίσεις ορισμένες φορές περιέχονται σε ένα δευτερεύον μενού στο BIOS UEFI με την ετικέτα Για προχωρημένουςΑσφάλεια ή Αξιόπιστοι υπολογιστές. Η επιλογή ενεργοποίησης της TPM μπορεί να έχει την ένδειξη Συσκευή ασφαλείαςΥποστήριξη συσκευών ασφαλείαςΚατάσταση TPMδιακόπτης AMD fTPMAMD PSP fTPMIntel PTT ή Τεχνολογία αξιοπιστίας πλατφόρμας Της Intel.

Συχνές ερωτήσεις για το TPM 2.0

Τι είναι το TPM 2.0;

Η ίδια η λειτουργική μονάδα TPM 2.0 είναι ένα μικρό τσιπ που βρίσκεται στη μητρική πλακέτα, αποθηκεύοντας πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, πιστοποιητικά και κλειδιά κρυπτογράφησης για να δυσκολέψει τους hackers και κακόβουλο λογισμικό απ’ το να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Υποστηρίζει το TPM 2.0 ο υπολογιστής μου;

Αν έχεις έναν Intel 8000-series ή νεότερο επεξεργαστή, ή έναν AMD Ryzen 2000 (εκτός απ’ τους 2200G και 2400G) ή νεότερο επεξεργαστή, τότε σίγουρα υποστηρίζεται το TPM 2.0. Οτιδήποτε παλαιότερο από αυτά, όπως οι επεξεργαστές πρώτης γενιάς της AMD Ryzen και οι Intel 7000 series και παλαιότεροι δεν υποστηρίζουν την λειτουργία.

Γιατί δεν βλέπω το TPM 2.0 στα UEFI / BIOS ενώ τα υποστηρίζει ο επεξεργαστής μου;

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να επιβεβαιώσεις πως ο επεξεργαστής σου υποστηρίζει το TPM 2.0. Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή και αναζήτησε το μοντέλο του επεξεργαστή σου ώστε να επιβεβαιώσεις πως υποστηρίζει την λειτουργία. Αν την υποστηρίζει αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή ενεργοποίησης της, τότε αναβάθμισε την έκδοση των UEFI / BIOS.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε