Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11

Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11

Αν θέλεις να κάνεις format τον υπολογιστή σου, τότε μέσα από αυτόν τον οδηγό θα δεις πως να κατεβάσεις δωρεάν και νόμιμα τα Windows 11, καθώς επίσης και πως να τα εγκαταστήσεις είτε σε συμβατούς, είτε σε ασύμβατους υπολογιστές.

Αν και τα Windows 11 είναι συμβατά μόνο με το πιο σύγχρονο και μοντέρνο hardware, καθώς απαιτεί να έχεις ενεργοποιημένο στα BIOS / UEFI το TRIM 2.0. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει απαραίτητα τους χρήστες απ’ το να εγκαταστήσουν το νέο λειτουργικό σύστημα σε υπολογιστές και laptops με ασύμβατο hardware. Η Microsoft επιτρέπει επίσης στα Windows 11 να εγκατασταθούν σε ασύμβατο hardware, αλλά δεν εγγυάται σε αυτούς τους χρήστες πως θα έχουν την απόλυτη απόδοση και σταθερότητα.

Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πως μπορείς να επαναφέρεις με εύκολο τρόπο τα Windows 11, καθώς επίσης και πως να κάνεις format υπολογιστή με αυτά, ακόμη και σε υπολογιστές και laptops που έχουν ασύμβατο hardware. Παρόλα αυτά, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την απόδοση και τη σταθερότητα που θα έχει σε μια ασύμβατη συσκευή.

Η Microsoft έχει κάνει ιδιαίτερα εύκολη τη διαδικασία του format στις τελευταίες εκδόσεις των Windows. Με τα Windows 11 να είναι πλέον διαθέσιμα προς όλους, οι περισσότεροι αναζητούν τη τελευταία έκδοση του λειτουργικού για το νέο μοναδικό σχεδιασμό και τις ανανεωμένες εφαρμογές που φέρνει. Αν λοιπόν δεν ενδιαφέρεσαι να μείνεις άλλο στα Windows 10, μέσα από αυτόν τον οδηγό θα βρεις βήμα προς βήμα οδηγίες για το πως να εγκαταστήσεις τα Windows 11.

Σχετικά άρθρα:

Format Υπολογιστή: Επαναφορά των Windows 11 (εύκολος τρόπος)

Όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα Windows 10, έτσι και με τα Windows 11 μπορούμε να τα επαναφέρουμε πλήρως από την εφαρμογή των Ρυθμίσεων. Η επαναφορά αυτή μας επιτρέπει είτε να επαναφέρουμε το σύστημα διατηρώντας όλα τα προσωπικά μας αρχεία, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων, φωτογραφιών, βίντεο, κ.λπ, είτε να καταργηθούν όλα τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών μας.

  1. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις στα Windows 11

    Format Υπολογιστή: Επαναφορά των Windows 11

    Άνοιξε την εφαρμογή Ρυθμίσεις, πηγαίνοντας στο μενού της Έναρξης και επιλέγοντας το εικονίδιο με το γρανάζι.

  2. Πήγαινε στις Ενημερώσεις και Ασφάλεια

    Format Υπολογιστή: Επαναφορά των Windows 11

    Κάνε κλικ στην επιλογή “Ενημερώσεις και ασφάλεια” που βρίσκεται στο τέλος.

  3. Πήγαινε στην σελίδα της Αποκατάστασης

    Format Υπολογιστή: Επαναφορά των Windows 11

    Από τη σελίδα Ενημερώσεις και ασφάλεια, κάνε κλικ στην επιλογή “Αποκατάσταση“.

  4. Επέλεξε τη μέθοδο επαναφοράς

    Format Υπολογιστή: Επαναφορά των Windows 11

    Επέλεξε εάν θέλεις να διαγραφούν ή να διατηρηθούν τα προσωπικά σου αρχεία. Αν αποφασίσεις να διατηρήσεις τα προσωπικά σου αρχεία, αυτό σημαίνει πως όποια ρύθμιση, ιός, malware ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιλαμβάνουν, θα προστεθεί κι αυτό μετά την επαναφορά. Συντείνεται πάντοτε να διαγράφουμε τα πάντα, ώστε να γίνεται κανονικό format και όχι απλή επαναφορά.

  5. Περίμενε έως ότου ολοκληρωθεί η επαναφορά

    Τα Windows θα ξεκινήσουν να κατεβάζουν την τελευταία έκδοση των Windows 11 και στη συνέχεια θα αντικαταστήσουν όλα τα παλιά αρχεία με τα καινούργια. Έτσι, το λειτουργικό σύστημα σιγουρεύεται πως όλα τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος και του σκληρού δίσκου θα διαγραφούν οριστικά και θα αντικατασταθούν με καινούργια.

Format Υπολογιστή: Κατέβασμα των Windows 11 μέσω του Media Creation Tool

Το χειροκίνητο format του υπολογιστή απαιτεί να κατεβάσεις το .ISO αρχείο των Windows, να περάσεις τα αρχεία με συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα USB φλασάκι, να ρυθμίσεις τα BIOS / UEFI και στη συνέχεια να εγκαταστήσεις το λειτουργικό. Αν αυτό είναι το πρώτο format που κάνεις, τότε σιγουρέψου πως έχεις ακολουθήσει τις οδηγίες κατά γράμμα, εναλλακτικά το format θα αποτύχει.

Τι θα χρειαστείς για το format

Για το χειροκίνητο format θα χρειαστείς ορισμένα βασικά πράγματα προτού προχωρήσεις στα επόμενα βήματα:

  1. Ένα διαθέσιμο υπολογιστή ή laptop με σύνδεση στο ίντερνετ.
  2. Ένα USB φλασάκι με τουλάχιστον 8GB διαθέσιμης χωρητικότητας.
  3. Το Media Creation Tool εργαλείο της Microsoft.

Μόλις σιγουρευτείς έχεις το USB φλασάκι, μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω.

Σημείωση: Προχωρώντας στα επόμενα βήματα θα χρησιμοποιήσουμε το Windows Updater εργαλείο για να περάσουμε τα αρχεία των Windows 11 μέσα στο USB φλασάκι. Οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο USB φλασάκι θα διαγραφεί οριστικά.

Κατέβασμα των Windows 11 και προετοιμασία του USB

Η Microsoft παρέχει την επίσημη έκδοση των Windows 11 σε .ISO αρχείο, καθώς επίσης και μέσω του Media Creation Tool, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στα επόμενα βήματα. Μπορείς να κατεβάσεις το λειτουργικό σύστημα ακόμη και αν δεν το έχεις αγορασμένο και δεν διαθέτεις κλειδί ενεργοποίησης. Μπορείς, ωστόσο, να αποκτήσεις μια έκδοση των Windows με λιγότερα από 20,00€ σε επιλεγμένα καταστήματα.

1. Κατέβασε το Media Creation Tool από την επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft. Θα χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο εργαλείο για να κατεβάσουμε τη πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 11, καθώς επίσης και για να περάσουμε τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος στο USB φλασάκι.

Χειροκίνητο format του υπολογιστή και κατέβασμα των Windows 11

2. Με το που κατεβάσεις, κάνε διπλό κλικ στο εικονίδιο για να εκτελέσεις το πρόγραμμα.

3. Με το που ανοίξει το Media Creation Tool, θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις σε τι γλώσσα θέλεις να κατέβει το λειτουργικό σύστημα, καθώς επίσης και ποια έκδοση του. Μπορείς επίσης να αφήσεις το εργαλείο να επιλέξει αυτόματα τη κατάλληλη έκδοση και γλώσσα βάση του τωρινού λειτουργικού που έχεις εγκατεστημένο. Μόλις είσαι έτοιμος/η, κάνε κλικ στο Next για να προχωρήσεις.

Χειροκίνητο format του υπολογιστή και κατέβασμα των Windows 11

4. Στη συνέχεια σου δίνονται δύο επιλογές: Η πρώτη είναι το “USB flash drive” και η δεύτερη το “ISO file“. Αν επιλέξεις την πρώτη επιλογή, τότε θα σε πάει στην επόμενη σελίδα ώστε να επιλέξεις το USB φλασάκι για να περαστούν τα αρχεία των Windows 11. Αν επιλέξεις την δεύτερη επιλογή, θα κατέβει το .ISO αρχείο των Windows 11 και θα έχεις την δυνατότητα να το χρησιμοποιείς μελλοντικά, περνώντας το σε USB φλασάκια με προγράμματα όπως το Unetbootin, το Rufus, μεταξύ άλλων.

Επέλεξε την πρώτη επιλογή, “USB flash drive“, και στη συνέχεια κάνε κλικ στο Next.

Χειροκίνητο format του υπολογιστή και κατέβασμα των Windows 11

Βοηθητικό άρθρο: Δημιουργία bootable USB με Windows ή Linux μέσω του Rufus

5. Αν έχεις μόνο ένα συνδεδεμένο USB, τότε το πρόγραμμα θα το εντοπίσει και θα το προσθέσει αυτόματα. Αν έχεις πολλαπλά USBs συνδεδεμένα, τότε θα χρειαστεί να επιλέξεις σε ποιο θέλεις να περαστούν τα αρχεία των Windows 11. Αν δεν είχες συνδέσει κάποιο USB φλασάκι και σου εμφανίζει την επιλογή “Refresh drive list“, τότε κάνε κλικ πάνω στην επιλογή για να ανανεώσει τις συνδεδεμένες συσκευές.

Όπως προανέφερα, θα χρειαστεί να έχεις ένα USB φλασάκι με τουλάχιστον 8GB χωρητικότητας. Μόλις επιλέξεις το USB φλασάκι, κάνε κλικ στο Next και το εργαλείο θα ξεκινήσει να κατεβάσει τη πιο πρόσφατη έκδοση των Windows και στη συνέχεια θα περάσει αυτόματα όλα τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος στο USB φλασάκι.

Χειροκίνητο format του υπολογιστή και κατέβασμα των Windows 11

Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο USB φλασάκι για να κάνεις format ή επαναφορά όσους υπολογιστές και laptops επιθυμείς, ακόμα κι αυτά που είχαν προ-εγκατεστημένο το macOS ή το Linux. Για παράδειγμα, κάποτε κρατούσαμε τα Windows σε CD/DVDs για να τα έχουμε ως backup σε περίπτωση που πάθει κάτι ο υπολογιστής. Πλέον, τα κρατάμε σε ένα USB φλασάκι, το οποίο χρησιμοποιούμε μόνο σε άτυχες περιπτώσεις, ή μια φορά το χρόνο για να κάνουμε format υπολογιστή ώστε να διατηρούμε το σύστημα μας γρήγορο.

Format Υπολογιστή: Εκκίνηση του Bootable USB

Τώρα που διαθέτεις το USB με τα Windows 11, σειρά έχει να προχωρήσεις την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Αυτό είναι ίσως και το πιο περίπλοκο κομμάτι, καθώς μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς να επιλέξεις όποιον τρόπο προτιμάς, ενώ όποιον κι αν επιλέξεις η διαδικασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Σημείωση: Για να μπορέσεις να αποκτήσεις πρόσβαση στο περιβάλλον εγκατάστασης των Windows που παρέχει η Microsoft, θα πρέπει το σύστημα σου να ξεκινήσει επιλέγοντας ως δίσκο το USB φλασάκι με τα Windows 11 και όχι τον σκληρό δίσκο που έχει τα ήδη υπάρχον και εγκατεστημένα Windows.

1. Ρύθμιση των BIOS / UEFI

Η διαδικασία με τα BIOS / UEFI είναι η πιο περίπλοκη διαδικασία στο format υπολογιστή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κάθε μητρική πλακέτα έχει διαφορετικά BIOS / UEFI και μπορείς να μπεις σε αυτά πατώνοντας ένα συγκεκριμένο κουμπί κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του υπολογιστή / laptop.

Για να εντοπίσεις το σωστό κουμπί με το οποίο θα μπεις στα BIOS / UEFI, αναζήτησε το μοντέλο του laptop σου σε μια μηχανή αναζήτησης και στη συνέχεια γράψε από δίπλα “bios key”. Αν είσαι κάτοχος σταθερού υπολογιστή, τότε μπορείς να βρεις το μοντέλο της μητρικής σου πλακέτας με τη χρήση τρίτων προγραμμάτων όπως το Speccy, ένα εργαλείο από την εταιρεία που δημιούργησε και το CCleaner.

Μπορείς ακόμα να κάνεις και πολλαπλές επανεκκινήσεις δοκιμάζοντας τα πιο συχνά κουμπιά τα οποία σε βάζουν στα BIOS / UEFI. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Acer: F2 ή DEL
  • ASUS: F2 για όλα τα PCs, F2 ή DEL για τις μητρικές πλακέτες
  • Dell: F2 ή F12
  • HP: ESC ή F10
  • Lenovo: F2 ή Fn + F2
  • Lenovo (Desktops): F1
  • Lenovo (ThinkPads): Enter + F1.
  • MSI: DEL για μητρικές πλακέτες και PCs
  • Microsoft Surface Tablets: Πάτα και κράτα το κουμπί που αυξάνει την ένταση.
  • Origin PC: F2
  • Samsung: F2
  • Sony: F1, F2, ή F3
  • Toshiba: F2
  • Huawei: F2

Το F2, το F10, το F12 και το Del (Delete) είναι μερικά από τα συχνότερα κουμπιά που πατάς κατά τη διάρκεια που ανοίγει ο υπολογιστής ή το laptop πολλαπλές φορές έως ότου σε βάλει είτε στα BIOS / UEFI.

2. BIOS / UEFI Fast Boot Menu

Μπορείς επίσης να εκκινήσεις το σύστημα από το USB φλασάκι χωρίς να αλλάξεις προσωρινά τις ρυθμίσεις των BIOS / UEFI. Το Fast Boot Menu είναι το ‘γρήγορο μενού” των BIOS / UEFI για να επιλέγεις προσωρινά με ποια συσκευή ή σκληρό δίσκο θέλεις να ξεκινήσει ο υπολογιστής ή το laptop.

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο Fast Boot Menu, θα ακολουθήσεις την ίδια διασικασία που ανέφερα και παραπάνω με τα BIOS / UEFI. Κάθε υπολογιστής και laptop έχουν συχνά διαφορετικό κουμπί για να εισέλθουν στο Fast Boot Menu. Συνήθως, το πιο συχνό κουμπί για να μπεις είναι το F8.

Το Fast Boot Menu θα σου εμφανίσει μια λίστα με όλους τους συνδεδεμένους σκληρούς δίσκους (εσωτερικούς και εξωτερικούς), καθώς επίσης και το USB φλασάκι με τα Windows 11. Για να προχωρήσεις στο format υπολογιστή, απλά επέλεξε το USB φλασάκι με τα βελάκια του πληκτρολογίου και πάτα Enter.

3. Εκκίνηση του Bootable USB μέσω των Windows

Μπορείς επίσης να εκκινήσεις το σύστημα μέσω του USB ώστε να ξεκινήσει το format υπολογιστή, απευθείας μέσα από τα Windows. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πως η Microsoft παρέχει αυτή την επιλογή για να κάνει τη διαδικασία ευκολότερη για τους αρχάριους χρήστες.

Αν χρησιμοποιείς τα Windows 10 για να κάνεις format με τα Windows 11, τότε ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες. Τα παρακάτω βήματα, αν και ολίγο διαφορετικά, είναι σχεδόν τα ίδια και για τα Windows 8 και 8.1.

Εκκίνηση του Bootable USB μέσω των
  1. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις των Windows 10.
  2. Πήγαινε στην καρτέλα “Ενημερώσεις και ασφάλεια“.
  3. Από το αριστερό μενού, πήγαινε στην καρτέλα “Αποκατάσταση“.
  4. Κάνε κλικ στο κουμπί “Επανεκκίνηση“.

Με αυτό τον τρόπο, τα Windows θα κάνουν επανεκκίνηση το σύστημα και θα το βάλουν να ξεκινήσει απευθείας από το USB φλασάκι που έχεις συνδεδεμένο. Για παλαιότερες εκδόσεις των Windows, όπως τα 7, Vista και XP, θα χρειαστεί να μπεις χειροκίνητα στα BIOS και να κάνεις τις αλλαγές χειροκίνητα.

Format Υπολογιστή: Εγκατάσταση των Windows 11

Με το που μπεις στο περιβάλλον εγκατάστασης των Windows, σειρά έχει να προχωρήσεις με το format υπολογιστή. Η Microsoft έχει κάνει ιδιαίτερα εύκολη τη διαδικασία του format, αλλά θα πρέπει να δώσεις έμφαση σε κρίσιμα σημεία όπως στο σημείο με τους σκληρούς δίσκους και στο σημείο με τη ρύθμιση του OneDrive (τίποτα που θα ‘πρεπε να σε τρομάζει ωστόσο).

1. Αν αποφασίσεις να εισέλθεις στο μενού εγκατάστασης των Windows 11 με τον τελευταίο τρόπο που ανέφερα παραπάνω, τότε θα εμφανιστεί το περιβάλλον που μπορείς να δεις και από τη παρακάτω εικόνα. Κάνε κλικ στην επιλογή “Use a device” και στη συνέχεια απλά επέλεξε το USB φλασάκι σου.

Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11

Τα Windows θα κάνουν στη συνέχεια μια επανεκκίνηση και θα σου εμφανίσουν το μενού εγκατάστασης που εμφανίζεται στη συνέχεια του άρθρου.

2. Αποδέξου τους Όρους Χρήσης και κάνε κλικ στο “Next“.

Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11

3. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν δύο διαφορετικές επιλογές. Η πρώτη επιλογή, “Upgrade: Install Windows and keep files, settings, and applications” θα αντικαταστήσει όλα τα παλιά αρχεία των Windows με αυτά των Windows 11, διατηρώντας όλα τα προσωπικά σου αρχεία και τις ρυθμίσεις του λειτουργικού. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται αυτή η επιλογή όταν αναβαθμίζουμε σε νεότερη έκδοση.

Επέλεξε τη δεύτερη επιλογή, “Custom: Install Windows only (advanced)“.

Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11

4. Στο επόμενο παράθυρο, το πρώτο πράγμα που θα δεις είναι όλοι οι διαθέσιμοι και συνδεδεμένοι σκληροί δίσκοι που βρίσκονται στον υπολογιστή ή το laptop. Εάν έχεις μόνο έναν σκληρό δίσκο αλλά βλέπεις διαφορετικούς στην οθόνη, δεν πειράζει, καθώς τα Windows χωρίζουν τον δίσκο σε πολλαπλές μικρές κατατμήσεις για να λειτουργεί σωστά.

Εάν έχεις έναν σκληρό δίσκο, αλλά εμφανίζονται πολλαπλοί, διέγραψε τους όλους έως ότου μείνει μόνο ένας. Εάν έχεις πολλαπλούς δίσκους, διέγραψε μόνο αυτόν που θα εγκαταστήσεις τα Windows 11 και όλες τις κατατμήσεις του και κάνε κλικ στο κουμπί “Next” για να συνεχίσεις με το format υπολογιστή.

Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11

Μόλις διαγράψεις όλες τις κατατμήσεις του δίσκου σου, εάν έχεις μόνο έναν, τότε θα εμφανίζεται όπως στη παρακάτω φωτογραφία:

Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11

5. Το format υπολογιστή θα ξεκινήσει και τα Windows 11 θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται αυτόματα στον υπολογιστή ή το laptop. Το σύστημα μπορεί να κάνεις έως και δύο με τρεις επανεκκινήσεις έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έως ότου ολοκληρωθεί, φρόντισε επίσης να μην αφαιρέσεις το USB φλασάκι.

Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11

Σημείωση: Εάν έχεις laptop, τότε σε αυτό το σημείο σιγουρέψου πως έχεις συνδέσει το laptop στον φορτιστή, ο οποίος είναι συνδεδεμένος στη πρίζα. Αν το laptop κλείσει κατά τη διάρκεια του format από μπαταρία, θα χρειαστεί να επαναφέρεις χειροκίνητα τα BIOS / UEFI και στη συνέχεια να ξεκινήσεις τη διαδικασία ξανά απ’ την αρχή.

Συχνές Ερωτήσεις

Αν δεν βρίσκεις απάντηση σε κάποια ερώτηση ή προβληματισμό που έχεις, τότε μη διαστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου, περιγράφοντας αναλυτικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ή την ερώτηση που θέλεις να κάνεις.

  • Δεν μπορώ να εισέλθω στα BIOS / UEFI

    Στην περίπτωση που πατάς το σωστό κουμπί αλλά το σύστημα δεν σε βάζει στα BIOS / UEFI, δοκίμασε να απενεργοποιήσεις το Fast Startup των Windows, το οποίο συχνά αποτελεί αιτία για τα περισσότερα προβλήματα με εγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων, εκκινήσεις κ.α. Σιγουρέψου επίσης πως πατάς το κουμπί πολλαπλές φορές την ώρα που ανοίγει ο υπολογιστής. Αν είσαι κάτοχος laptop, έλεγξε επίσης μήπως πρέπει να πατήσεις ένα συνδυασμό κουμπιών, όπως το Fn + F2 για παράδειγμα.

  • Είναι σημαντικό να κάνω format υπολογιστή;

    Το format θα αντικαταστήσει όλα τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος, καταργώντας όλα όσα κάναμε τόσα χρόνια. Επιπλέον, θα προσθέσει “φρέσκα” αρχεία του λειτουργικού και αυτά της πιο πρόσφατης έκδοσης. Είναι σημαντικό λοιπόν να κάνουμε μια φορά τον χρόνο ένα format, ώστε να διατηρούμε το σύστημα γρήγορο και σταθερό, αλλά και ασφαλές.

  • Τι πρέπει να κάνω προτού το format;

    Εκτός κι αν δεν έχεις κανένα σημαντικό αρχείο στον υπολογιστή ή το laptop σου, τότε σου προτείνω να κρατήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) όλων των σημαντικών σου αρχείων, καθώς με το format θα διαγραφούν οριστικά όλα τα αρχεία και τα προγράμματα που έχεις εγκατεστημένα. Με πιο απλά λόγια, θα είναι σαν να άνοιξες τον υπολογιστή ή το laptop για πρώτη φορά.

  • Μπορεί να πάθει σοβαρή ζημιά ο υπολογιστής ή το laptop από format;

    Αν και το Inkstory δεν λαμβάνει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί, είναι σχεδόν βέβαιο πως ένας υπολογιστής ή ένα laptop δεν μπορούν να πάθουν σοβαρή ζημιά από format, ακόμα κι αν αυτό διακοπεί κατά τη διάρκεια. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο διακοπεί το format, ο υπολογιστής απλά δεν θα σε βάζει στα Windows και θα σε ενημερώνει πως δεν εντόπισε κάποιο εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα. Για να το διορθώσεις, απλά ακολουθείς την διαδικασία ξανά, μπαίνοντας από το USB φλασάκι με τα Windows 11 και ξεκινώντας απ’ την αρχή το format.

  • Δεν έχω ξανά κάνει format υπολογιστή, μήπως να το πάω σε έναν τεχνικό;

    Εάν δεν είσαι βέβαιος/α για το αν θα καταφέρεις να ακολουθήσεις την διαδικασία, τότε προτείνεται να κάνει το format ένας τεχνικός. Παρόλα αυτά, αν έχεις κρατήσει αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σου, μπορείς να προχωρήσεις και αν τελικά δεν τα καταφέρεις να το πας στον τεχνικό – τα ίδια χρήματα θα πληρώσεις όπως και να ‘χει. Αν θελήσεις να προχωρήσεις, τότε ακολούθησε τα βήματα ακριβώς όπως τα γράφω, καθώς η διαδικασία είναι η ίδια για κάθε υπολογιστή και laptop.

Featured Image Credits: Παναγιώτης Σακαλάκης για το Inkstory.gr.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

2 σκέψεις στο “Format Υπολογιστή: Κατέβασμα και Εγκατάσταση Windows 11”

  1. Καλημέρα Παναγιώτη. Πρόσφατα κατέβασα τα Ubuntu στο laptop, και όταν πάει να γίνουν οι ενημερώσεις μου βγάζει σφάλμα και δεν πραγματοποιούνται. Τι μπορεί να συμβαίνει; Σε ευχαριστώ πολύ..

    Απάντηση

Σχολιάστε