Αναβάθμιση BIOS / UEFI: Οδηγός για αρχάριους

Αναβάθμιση BIOS / UEFI: Οδηγός για αρχάριους

Η ενημέρωση ή αναβάθμιση BIOS / UEFI είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλλά και επικίνδυνα πράγματα που πρέπει να κάνεις ανά μερικά χρόνια στον υπολογιστή σου. Κάθε ενημέρωση BIOS / UEFI συχνά παρέχει σημαντικές διορθώσεις σε προβλήματα, καθώς επίσης και στην ασφάλεια αλλά και την λειτουργικότητα.

Στην πραγματικότητα, ένας αρχάριος χρήστης δεν θα ‘πρεπε να ασχολείται με την αναβάθμιση BIOS / UEFI, καθώς είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διαδικασία. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να ελέγξεις για νέες ενημερώσεις ή αναγκάζεσαι να προχωρήσεις στην αναβάθμιση λόγο διορθώσεων που παρέχει η νέα έκδοση, τότε ο παρακάτω οδηγός θα καλύψει όλες τις απορίες σου.

Γιατί είναι επικίνδυνη η ενημέρωση / αναβάθμιση BIOS / UEFI;

Όταν αναβαθμίζεις τα BIOS του υπολογιστή σου, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/κη. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο ο υπολογιστής σου κολλήσει, σκαλώσει ή κλείσει από ενέργεια, τότε θα είναι “bricked”, μια λέξη που συχνά αναφέρουμε και όταν κάνουμε root τα Android smartphones και πάνω στην αλλαγή κάτι πάει στραβά. Όταν ο υπολογιστής ή το κινητό γίνουν “bricked”, δεν υπάρχει επιστροφή.

Αυτό βέβαια που πρέπει να γνωρίζεις επίσης είναι πως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει πλήρης αναβάθμιση BIOS / UEFI χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Απλά φρόντισε πως ο υπολογιστής σου είναι στο ρεύμα και μην τον κουνήσεις ούτε λίγο έως ότου η αναβάθμιση ολοκληρωθεί.

Με όλα αυτά κατά νου, εφόσον είσαι σίγουρος/ρη πως θέλεις να προχωρήσεις με την διαδικασία, παρακάτω έγραψα όλα τα βήματα όσο πιο αναλυτικά γίνεται.

BIOS vs UEFI

Αν και η ονομασία παραμένει “BIOS“, τα πιο μοντέρνα συστήματα υπολογιστών χρησιμοποιούν το UEFI ή Unified Extensible Firmware Interface. Ένας πιο “fancy” τρόπος για να αναφέρεις τα πιο μοντέρνα BIOS.

Το UEFI έρχεται με μια τεράστια λίστα από βελτιώσεις, διορθώσεις και νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, συγκριτικά με τα old-school BIOS. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές μεταξύ BIOS και UEFI, ενώ το δεύτερο το καταλαβαίνεις χάρη στο μοντέρνο περιβάλλον χρήσης που παρέχει.

Πως να ελέγξεις την έκδοση των BIOS / UEFI που έχεις

Η έκδοση των BIOS ενός υπολογιστή συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια που ανοίγει ο υπολογιστής. Παρόλα αυτά, για να μην κάνεις επανεκκίνηση, υπάρχουν ορισμένοι ευκολότεροι τρόποι για να ελέγξεις την έκδοση των BIOS / UEFI που έχεις.

Έλεγχος της BIOS / UEFI έκδοσης στα Windows μέσω CMD

Για να ελέγξεις την έκδοση των BIOS που έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Command Prompt (CMD) και απλά να δώσεις μια εντολή:

  1. Άνοιξε το μενού της Έναρξης και πληκτρολόγησε “cmd” Ή “command prompt“.
  2. Κάνε δεξί κλικ και τρέξε την εφαρμογή με δικαιώματα διαχειριστή.

Μόλις ανοίξει το Command Prompt, στη συνέχεια αντέγραψε την παρακάτω εντολή, επικόλλησε την στο CMD και πάτα Enter.

wmic bios get smbiosbiosversion
Έλεγχος της BIOS / EUFI έκδοσης στα Windows μέσω CMD

Η έκδοση των BIOS / UEFI θα εμφανιστεί στην οθόνη.

Έλεγχος της BIOS έκδοσης στα Windows μέσα από τις Πληροφορίες Συστήματος

Μπορείς επίσης να ελέγξεις την έκδοση των BIOS του υπολογιστή σου απευθείας μέσα από το παράθυρο των Πληροφοριών Συστήματος της Microsoft.

Πάτα το Windows κουμπί + R και γράψε μέσα “msinfo32” και πάτα Enter.

Αναβάθμιση BIOS / UEFI: Οδηγός για αρχάριους

Η έκδοση των BIOS μαζί με την ημερομηνία θα είναι διαθέσιμα στην “Συνοπτική περιγραφή συστήματος“.

Έλεγχος της BIOS έκδοσης στα Windows μέσα από τις Πληροφορίες Συστήματος

Αναβάθμιση BIOS / UEFI – Οδηγός

Σε αντίθεση με τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος, η αναβάθμιση BIOS / UEFI είναι πιο περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε μητρική πλακέτα είναι κατασκευασμένη από διαφορετική εταιρεία και με διαφορετικά συστήματα, οδηγίες και εκτελέσιμα προγράμματα.

Κατέβασμα της τελευταίας έκδοσης

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας που κατασκεύασε την μητρική σου πλακέτα. Αν μπεις στην σωστή σελίδα που είναι για το μοντέλο της μητρικής πλακέτας σου, τότε κάπου εκεί θα βρεις την επιλογή για να δεις και να κατεβάσεις τους διαθέσιμους drivers, καθώς επίσης και όλες τις εκδόσεις των BIOS / UEFI.

Για παράδειγμα, η δική μου μητρική πλακέτα είναι η “MAG Z390 TOMAHAWK” και με το που την αναζήτησα στην Google, στα πρώτα κιόλας αποτελέσματα βρήκα την σελίδα με τις διαθέσιμες ενημερώσεις για τα BIOS / UEFI, τους πιο πρόσφατους drivers και διάφορα εργαλεία της MSI.

MAG Z390 TOMAHAWK - Κατέβασμα των BIOS / UEFI drivers
Η επίσημη ιστοσελίδα της MSI με τις τελευταίες εκδόσεις των BIOS / UEFI για την MAG Z390 TOMAHAWK μητρική πλακέτα.

Μόλις κατεβάσεις την τελευταία έκδοση των BIOS, θα παρατηρήσεις πως είναι ένα συμπιεσμένο ZIP αρχείο. Αποσυμπίεσε το αρχείο (με το WinRAR ή το 7-Zip) κάνοντας δεξί κλικ και “Αποσυμπίεση” και στη συνέχεια άνοιξε το readme.txt αρχείο. Μέσα σε αυτό το αρχείο θα βρεις όλες τις απαραίτητες οδηγίες για το πως να αναβαθμίσεις τα BIOS / UEFI.

Αυτό που πρέπει να κάνεις, ωστόσο, είναι να αντιγράψεις όλα τα αρχεία που αποσυμπίεσες και να τα μεταφέρεις σε ένα USB φλασάκι με επαρκεί χωρητικότητα.

Αναβάθμιση BIOS / UEFI

Στη συνέχεια, κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σου, κράτα το USB φλασάκι συνδεδεμένο, μπες στα BIOS / UEFI και από εκεί θα έχεις την δυνατότητα να προχωρήσεις στην αναβάθμιση BIOS / EUFI.

Πως γίνεται η αναβάθμιση BIOS / UEFI (βήμα προς βήμα):

Έλεγχος της τωρινής έκδοσης των BIOS / UEFI

Μπορείς να ελέγξεις τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω στο άρθρο ώστε να ελέγξεις την τωρινή έκδοση των BIOS / UEFI που έχεις εγκατεστημένη.Αναβάθμιση BIOS / UEFI: Οδηγός για αρχάριους

Κατέβασμα της τελευταίας έκδοσης

Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας που έφτιαξε την μητρική σου πλακέτα και από την σελίδα του μοντέλου σου κατέβασε την τελευταία έκδοση των BIOS.Αναβάθμιση BIOS / UEFI: Οδηγός για αρχάριους

Μεταφορά των αρχείων στο USB

Αποσυμπίεσε το ZIP αρχείο και μετέφερε όλα τα αρχεία σε ένα USB φλασάκι με επαρκή χωρητικότητα (και 4GB είναι αρκετά).BIOS Update Files

Εκκίνηση των BIOS / UEFI

Κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή και πατώντας το Delete μπες στα BIOS / UEFI του υπολογιστή σου.Αναβάθμιση BIOS  UEFI Οδηγός για αρχάριους

Βρες την M-Flash επιλογή

Για να μπορέσεις να αναβαθμίσεις τα BIOS σου, βρες την M-Flash (αλλιώς και “flash mode”) και κάνε κλικ στο “Yes” ή “OK” για να προχωρήσεις. Στη συνέχεια, επέλεξε την τελευταία έκδοση των BIOS / UEFI από το USB φλασάκι και πάτα το Enter για να ξεκινήσει η ενημέρωση / αναβάθμιση.Αναβάθμιση BIOS  UEFI Οδηγός για αρχάριους

Αναμονή έως την ολοκλήρωση

Περίμενε έως ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια, ο υπολογιστής σου μπορεί να κάνει αρκετές φορές επανεκκίνηση έως ότου μπει στο λειτουργικό σύστημα.Αναβάθμιση BIOS  UEFI Οδηγός για αρχάριους

Μόλις η αναβάθμιση BIOS / UEFI ολοκληρωθεί, ο υπολογιστής σου ανοίξει και δεις το λειτουργικό σύστημα που έχεις εγκατεστημένο, είτε είναι Windows, είτε Linux, μπορείς να ξανά ελέγξεις για το αν έχει ενημερωθεί η έκδοση των BIOS / UEFI. Έτσι θα καταλάβεις αν η διαδικασία ολοκληρώθηκε και όντως τρέχεις την τελευταία έκδοση.


Εσύ κατάφερες να προχωρήσεις με την αναβάθμιση BIOS / UEFI; Και αν όχι, τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις; Θα χαρώ να σε βοηθήσω να επιλύσεις κάθε πρόβλημα, αφήνοντας το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε