Δωρεάν antivirus προγράμματα για Windows, Mac, Android, iOS

Τα 12 Καλύτερα AntiVirus Προγράμματα για Windows (2022)

Υπάρχουν αρκετά δωρεάν antivirus προγράμματα και εφαρμογές για Windows, Mac, Android και iOS αυτή την στιγμή που υπόσχονται να κρατήσουν τα προσωπικά σου δεδομένα ασφαλή και ιδιωτικά, αλλά ποια είναι τα καλύτερα και ποιο αξίζει να εγκαταστήσεις και να χρησιμοποιήσεις;

Μιας και εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί και malware που μολύνουν τους υπολογιστές μας με κακόβουλα προγράμματα και τεχνικές που συχνά ένας απλός χρήστης δεν μπορεί να κατανοήσει ή να δει, αρκετές μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια του διαδικτύου δημιουργούν, ενημερώνουν και προστατεύουν συνεχώς εκατομμύρια υπολογιστές χάρη στα antivirus προγράμματα που παρέχουν.

Πολλά από αυτά τα δωρεάν antivirus προγράμματα θα κρατήσουν τα προσωπικά σου αρχεία και δεδομένα ασφαλή, ενώ αρκετά από αυτά παρέχουν και έξτρα χαρακτηριστικά και ασφάλεια για όσους είναι πρόθυμοι να επενδύσουν λίγα χρήματα για να αγοράσουν την premium (επί πληρωμής) έκδοση τους. Παρόλα αυτά, στο σημερινό άρθρο θα εστιάσουμε στα καλύτερα δωρεάν antivirus προγράμματα για Windows και Mac.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα δωρεάν VPN προγράμματα

Τι είναι τα AntiVirus προγράμματα;

Τα antivirus προγράμματα είναι ουσιαστικά λογισμικό το οποίο αποτρέπει, μπλοκάρει και αχρηστεύει τα malware. Μιας και ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικοί ιοί και malware τα οποία μπορούν να μας κάνουν την ζωή κόλαση, για τους περισσότερους ανθρώπους είναι σοφή επιλογή να έχουν ένα καλό εγκατεστημένο antivirus που να τους προστατεύει συνεχώς.

Κάθε antivirus πρόγραμμα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Κάποια είναι καλύτερα από άλλα, ενώ ορισμένα παρέχουν φιλικό περιβάλλον χρήσης και είναι ιδανικά για αρχάριους χρήστες. Άλλα πάλι στοχεύουν τόσο στην ασφάλεια όσο και στην απλότητα, παρέχοντας μινιμαλιστικούς σχεδιασμούς και είναι αρκετά ελαφριά και γρήγορα ώστε να μην επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση του συστήματος.

Αν χρησιμοποιείς Windows, τότε ο υπολογιστής σου έχει ήδη ένα antivirus πρόγραμμα μέσα, το οποίο έρχεται προ-εγκατεστημένο με κάθε Windows έκδοση και ονομάζεται Windows Defender. Αν και παλαιότερα το Windows Defender δεν έκανε καλή δουλειά, στις νέες εκδόσεις των Windows 10 είναι ιδιαίτερα πολύ καλό, και ίσως καλύτερο και από αρκετά άλλα antivirus προγράμματα που θα δεις παρακάτω στην λίστα.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το NordVPN και πως να το εγκαταστήσεις στα Windows

Αν έχεις έστω και μια παραπάνω ιδέα για το πως να χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή, τότε κατά πάσα πιθανότητα μπορείς να αναγνωρίσεις τα περισσότερα προγράμματα που κατεβάσεις και εγκαταστείς. Ως εκ τούτου, δεν σου χρειάζεται ένα επιπλέον antivirus πρόγραμμα, καθώς το Defender είναι αρκετό για την βασική προστασία του υπολογιστή σου. Άλλωστε, το Defender μπορεί να εντοπίσει κάθε ιό και κάθε malware, αλλά πολλές φορές είναι ελλιπές σε ransomware. Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που απειλεί να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα του θύματος ή να διακόψει την πρόσβασή του θύματος σε αυτά, μέχρι να δοθούν λύτρα από το θύμα. Παρόλο που τα ransomware είναι αρκετά επικίνδυνα, υπάρχουν τρόποι για να ξεκλειδώσεις το σύστημα σου χωρίς να πληρώσεις, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σου τύχει ένα τέτοιο περιστατικό.

Τα μειονεκτήματα των AntiVirus στα Windows

Μπορεί τα antivirus να μας υπόσχονται πως θα μας κρατήσουν ασφαλείς όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο και κατεβάζουμε προγράμματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν παράλληλα να προκαλέσουν άλλα προβλήματα στο σύστημα μας.

Πρώτα απ’ όλα, όταν κάνεις εγκατάσταση ένα antivirus πρόγραμμα, είναι πολύ δύσκολο να το απεγκαταστήσεις πλήρως αν τελικά αποφασίσεις πως δεν το θέλεις ή δεν το χρειάζεσαι. Κάποια antivirus προγράμματα παρέχουν έξτρα προγράμματα τα οποία πρέπει να κατεβάσεις για να τα απεγκαταστήσεις πλήρως. Παρόλα αυτά, ακόμα και με αυτά δεν είναι σίγουρο πως το πρόγραμμα θα διαγραφεί πλήρως.

Μιας και αναφέρομαι στους Windows χρήστες, όταν κάνεις ένα antivirus πρόγραμμα εγκατάσταση, αυτό σημαίνει πως παράλληλα έχεις δύο antivirus προγράμματα να τρέχουν στο παρασκήνιο. Το πρώτο πρόγραμμα είναι το Windows Defender, το οποίο όπως ανέφερα παραπάνω, έρχεται προ-εγκατεστημένο με όλες τις εκδόσεις των Windows και δεν μπορείς να το αφαιρέσεις, παρά μόνο να το απενεργοποιήσεις πλήρως, κάτι το οποίο δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση. Αν και το Defender είναι αρκετά ελαφρύ, το να έχεις εγκατεστημένο και ένα δεύτερο antivirus πρόγραμμα σημαίνει παράλληλα συμφωνείς με το να χάνεις από ταχύτητα και απόδοση.

Τα antivirus προγράμματα είναι αρκετά βαριά και αν δεν έχεις έναν καλό υπολογιστή με δυνατό hardware, κατά πάσα πιθανότητα θα δεις την απόδοση του υπολογιστή σου να πέφτει αρκετά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα antivirus απαιτούν πολλούς πόρους από το σύστημα καθώς τρέχουν συνεχόμενα αρκετές υπηρεσίες ταυτόχρονα ώστε να σε κρατήσουν ασφαλή, ακόμα και από ιούς που μπορεί να μην υπάρχουν πλέον.

Εκτός όμως από την ταχύτητα και την απόδοση, με το να χρησιμοποιείς ένα δωρεάν antivirus συμφωνείς παράλληλα στο να βλέπεις διαφημίσεις, προωθητικά παραθυράκια για να αγοράσεις την επί πληρωμής έκδοση του προγράμματος και διάφορα άλλα ανούσια ενημερωτικά μηνύματα.

Τα καλύτερα AntiVirus προγράμματα για Windows

Όλα τα παρακάτω antivirus προγράμματα παρέχονται εντελώς δωρεάν, ενώ αρκετά περιλαμβάνουν και premium εκδόσεις. Παρόλα αυτά, ακόμα και οι δωρεάν εκδόσεις τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και θα κρατήσουν το λειτουργικό σου σύστημα ασφαλής.

1. Bitdefender Antivirus

Το Bitdefender παίρνει αναμφισβήτητα την πρώτη θέση στη λίστα με τα καλύτερα δωρεάν antivirus προγράμματα για Windows και Mac. Παρέχει μια μεγάλη γκάμα από χαρακτηριστικά και δυνατότητες που θα βοηθήσουν κάθε χρήστη να σερφάρει στο διαδίκτυο με ασφάλεια και άνεση.

Σε όσες ιστοσελίδες και αν κοιτάξεις, όσα βραβεία και αν ψάξεις να βρεις, τα κατέχει όλα το Bitdefender, χάρη στην καταπληκτική ασφάλεια που παρέχει στους χρήστες του. Ο μηχανισμός πίσω από το Bitdefender θεωρείται αυτή την στιγμή ως ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) στο είδος, ενώ το πρόγραμμα παρέχει online προστασία καθώς σερφάρεις με τον web browser (σε ενημερώνει επίσης για κακόβουλους συνδέσμους), έξτρα ασφάλεια για τις online συναλλαγές σου, έναν password manager για τους κωδικούς πρόσβασης σου, έναν ανιχνευτή που σαρώνει τον υπολογιστή σου για ιούς και malware και πολλά πολλά ακόμα.

Ένα από τα μειονεκτήματα του Bitdefender είναι πως χρησιμοποιεί παραπάνω πόρους από τον υπολογιστή σου για να τρέξει όλες τις σαρώσεις και να παρέχει πλήρης προστασία, αλλά αξίζει για όσους βάζουν την ασφάλεια πρώτη και μετά την ταχύτητα (αν και ένας καλός σταθερός υπολογιστής ή laptop δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα).

Αν ενδιαφέρεσαι για ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά, τότε θα χαρείς να μάθεις πως το πρόγραμμα παρέχει και το Bitdefender Internet Security, το οποίο προσθέτει firewall, φίλτρα για spam, διαχειριστικά εργαλεία για οικογένειες που θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή όσο σερφάρουν στο διαδίκτυο, anti-webcam χαρακτηριστικό και πολλά ακόμα.

2. Microsoft Defender

Microsoft Defender

Παλαιότερα γνωστό ως Windows Defender, το Microsoft Defender έρχεται προ-εγκατεστημένο σε όλες τις εκδόσεις των Windows. Αν και κάποτε το συγκεκριμένο antivirus δεν θεωρούταν καλό, η Microsoft το εξέλισσε αρκετά στα Windows 10, με αποτέλεσμα να θεωρείται αυτή την στιγμή ως ένα από τα καλύτερα και πιο ισχυρά antivirus προγράμματα, το οποίο έχει κερδίσει την αγάπη εκατομμυρίων χρηστών.

Αν και δεν παρέχει ορισμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που θα βρεις σε άλλα δωρεάν antivirus προγράμματα όπως στο BitDefender, το Microsoft Defender παρέχει προστασία από ιούς και malware, τοίχο προστασίας για όταν σερφάρεις στο διαδίκτυο, ελέγχει συνεχώς και αυτόματα όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές και προγράμματα, κοιτάει τις επιδόσεις του συστήματος και παρέχει επιλογές για γονείς που θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο.

Το Microsoft Defender είναι επίσης το μοναδικό antivirus πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται και μέσα στις ρυθμίσεις των Windows 10 για να παρέχει επιπλέον ασφάλεια στον Microsoft λογαριασμό σου, ενώ έχει την δυνατότητα να αποτρέπει κακόβουλα λογισμικά απ’ το εισαχθούν στον πυρήνα του συστήματος σου, απομονώνοντας τον εντελώς – το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό βέβαια πρέπει να το ενεργοποιήσεις χειροκίνητα ανοίγοντας το Microsoft Defender και πηγαίνοντας στην καρτέλα “Ασφάλεια συσκευής”.

Εκτός αυτών, το πρόγραμμα παρέχει επίσης προστασία σε πραγματικό χρόνο, προστασία που παρέχεται μέσω του cloud, αυτόματη υποβολή δειγμάτων, προστασία παραβιάσεων, ελεγχόμενη πρόσβαση στους φακέλους του υπολογιστή σου, γρήγορες ειδοποιήσεις και πολλά ακόμα. Το Microsoft Defender είναι σίγουρα η ιδανική λύση για όσους δεν θέλουν να φορτώνουν το σύστημα τους και με ένα δεύτερο antivirus πρόγραμμα.

3. AVG AntiVirus

AVG AntiVirus

Η δωρεάν έκδοση του AVG μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουν οι περισσότεροι χρήστες, αλλά παρέχει εξαιρετική ασφάλεια για ιούς και malware, μπλοκάρει όλους τους κακόβουλους συνδέσμους, αποτρέπει κακόβουλα προγράμματα απ’ το να κατέβουν και να εγκατασταθούν στο σύστημα σου, ελέγχει τα αρχεία που σου αποστέλλονται μέσω email προτού τα ανοίξεις και είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες που δεν θέλουν να επενδύσουν πολλά χρήματα σε ένα καλό antivirus πρόγραμμα (εφόσον το χρησιμοποιήσουν και θελήσουν να επενδύσουν στην premium έκδοση του).

Ένα από τα επιπλέον χαρακτηριστικά που κάνουν το AVG άξιο στη λίστα με τα καλύτερα δωρεάν antivirus προγράμματα είναι η συμβατότητα που έχει με τις υπηρεσίες της Google. Για την ακρίβεια, μπορείς να εγκαταστήσεις στον Google Chrome το extension που παρέχουν για επιπλέον ασφάλεια, ενώ με τη δωρεάν έκδοση παρέχεται και εφαρμογή για τις Android συσκευές σου, συμπεριλαμβανομένων των smartphones και tablets. Τέλος, η δωρεάν του έκδοση παρέχει και έλεγχο για την απόδοση του υπολογιστή σου, όπου με μια γρήγορη σαρώσει θα ελέγξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή πρέπει να βελτιστοποιήσεις κάτι για να αυξήσεις την απόδοση.

4. Avast

Avast

Στα μέσα του 2016, το Avast αγόρασε το AVG για 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλο που η αγορά πραγματοποιήθηκε, τα δύο αυτά προγράμματα δεν έγιναν ποτέ ένα και παρέμειναν ως δύο διαφορετικές επιλογές. Σε αντίθεση με το AVG, το Avast ανανεώθηκε με πάνω από 400 έξτρα εκατομμύρια χρήστες χάρη στην εξαγορά, οπότε το πρόγραμμα κατάφερε να πάρει έναν γρηγορότερο και καλύτερο δρόμο προς την επιτυχία.

Η δωρεάν έκδοση του Avast παρέχει αυτόματο gaming mode για τους gamers που δεν θέλουν να βλέπουν popup παράθυρα και ενδιαφέρονται να χαμηλώνουν οτιδήποτε τραβάει πόρους από το σύστημα τους εκτός από το παιχνίδι που παίζουν. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ένας χρήστης παίζει έναν γνωστό τίτλο παιχνιδιού που απαιτεί αρκετή μνήμη RAM και δυνατό επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Το πρόγραμμα παρέχει και έναν Password Manager ώστε να κρατάς τους κωδικούς σου ασφαλής.

Το πρόγραμμα παρέχει την δυνατότητα να σαρώνεις το σύστημα σου για ιούς και malware, παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο και κάνει εξαιρετική δουλειά στο μπλοκάρισμα κακόβουλων λογισμικών. Δυστυχώς, τα popup παραθυράκια που εμφανίζουν στην δωρεάν έκδοση μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα εκνευριστικά.

5. Kaspersky

Τα 12 Καλύτερα AntiVirus Προγράμματα για Windows (2022)

Η επί πληρωμής έκδοση του Kaspersky για τα Windows θεωρείται ως μια από τις καλύτερες, έχοντας στις παλάμες των χεριών τους έναν από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς κατά των κακόβουλων λογισμικών και malware. Ωστόσο, η δωρεάν έκδοση του δεν πάει πίσω, καθώς το Kaspersky Free θεωρείται και αυτό με την σειρά του ως ένα από τα καλύτερα δωρεάν antivirus για τα Windows.

Η δωρεάν έκδοση δεν περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως την ασφάλεια ιδιωτικότητας και τις ασφαλείς online συναλλαγές, αλλά παρέχει δωρεάν προστασία για τον υπολογιστή σου και ένα περιβάλλον χρήσης που είναι ιδιαίτερα εύκολο στην χρήση ακόμα και από αρχάριους χρήστες.

Χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που σαρώνει ολόκληρο το διαδίκτυο και ενημερώνεται συνεχώς με τους πιο πρόσφατους και επικίνδυνους ιούς, η δωρεάν έκδοση του Kaspersky θα σε προστατεύει από ιούς, malware και trojan και δεν θα σε ενοχλεί κάθε λίγο και λιγάκι για να αγοράσεις την premium έκδοση του προγράμματος (αρκετοί χρήστες θα το εκτιμήσουν αυτό).

Όλος παραδόξως, το Kasperksy αν και ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα δωρεάν antivirus προγράμματα για τα Windows, παρέχει ιδιαίτερα φθηνά πακέτα για όσους ενδιαφέρονται για έξτρα προστασία κατά των ransomware, spyware, trojans κ.α.

6. Sophos Home

Sophos Home

Το Sophos Home είναι ένα από αυτά τα antivirus προγράμματα που προωθείται ως από τα καλύτερα για τις οικογένειες. Αν, για παράδειγμα, στο σπίτι σας έχετε πολλούς υπολογιστές, κινητά και tablets, τότε το Sophos Home είναι μια ιδανική επιλογή προστασίας για όλες τις συσκευές.

Με τη δωρεάν έκδοση του προγράμματος θα απολαμβάνεις μια βασική προστασία κατά των ιών, και μια βασική προστασία κατά των malware. Το antivirus παρέχει επίσης και εργαλεία για να κάνει το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ασφαλέστερο, anti-phishing προστασία και διαχείριση περιεχομένου για ιστοσελίδες με υλικό που δεν είναι ιδανικό για ανήλικα παιδιά.

7. Norton AntiVirus

Norton AntiVirus

Προηγουμένως γνωστό και ως AntiVirus Basic, όπου μετονομάστηκε σε AntiVirus Plus το 2019, το Norton AntiVirus Plus παρέχει στους χρήστες του ένα απίστευτα δυναμικό μηχανισμό που εντοπίζει γρήγορα και εύκολα σχεδόν κάθε ιό ή malware που βρίσκεται στον δρόμο του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται επίσης πως είναι ένα από τα ελαφρύτερα, καθώς σύμφωνα με το PassMark και τις πρόσφατες δοκιμές τους, το Norton AntiVirus Plus βγήκε ως το πρώτο antivirus που καταναλώνει τους λιγότερους πόρους από τους υπολογιστές, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό για παλιά ή αργά συστήματα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν υψηλή προστασία κατά τη διάρκεια που σερφάρει στο διαδίκτυο με τον browser σου, ένα ιδιοφυές firewall, δυνατότητες για τη σωστή διατήρηση του υπολογιστή (συμπεριλαμβανομένων και ενός Startup Manager για να επιλέγεις ποια προγράμματα θα ανοίγουν με την εκκίνηση των Windows, αυξάνοντας την εκκίνηση του υπολογιστή σου) και τη δυνατότητα να κρατάς αντίγραφα ασφαλείας (backups) με 2GB online χωρητικότητας.

Σε γενικές γραμμές, το Norton είναι εύκολο στη χρήση και παρέχει ένα εύκολο περιβάλλον χρήσης το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικά εργαλεία και δυνατότητες, ενώ σαρώνει συνεχώς το σύστημα σου για να ελέγξει για ιούς και κακόβουλα λογισμικά.

8. ESET Antivirus

ESET Antivirus

Αν και το ESET Antivirus είναι ένα από τα γνωστότερα και παλαιότερα του είδους, δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση για αρχάριους χρήστες που δεν έχουν βασικές γνώσεις πάνω στις ρυθμίσεις antivirus προγραμμάτων. Οι αρχάριοι χρήστες θα δυσκολευτούν αρκετά να προσαρμοστούν με τον τρόπο που λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά μόλις το κάνουν, θα έχουν ένα ασφαλή και πλήρως λειτουργικό σύστημα.

Αν και το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό στο να εντοπίζει ιούς και malware, έχει αναφερθεί στο παρελθόν από ειδικούς πως ορισμένες φορές αδυνατεί να βρει ορισμένα κακόβουλα προγράμματα, ενώ άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως τα εντοπίζει όλα. Παρόλα αυτά, παρέχει εξαιρετική προστασία και έχει ένα εξαιρετικό σύστημα το οποίο φιλτράρει τους συνδέσμους και αναγνωρίζει με σιγουριά πότε μια ιστοσελίδα είναι κακόβουλη και πότε όχι.

9. Avira

Avira

Το Avira είναι τέλειο για να “εξοντώνει” το 99.7% όλων των ιών που έχει ελέγξει, ενώ παράλληλα δεν απαιτεί αρκετούς πόρους από το σύστημα για να τρέχει. Αυτό που κάνει το Avira τόσο γνωστό στο είδος του, είναι το γεγονός πως απ’ όλα τα τεστ που έχουν γίνει, ήταν το μοναδικό το οποίο έβρισκε σχεδόν όλους τους ιούς κατευθείαν. Δυστυχώς, επειδή παρέχει και επί πληρωμής έκδοση, ίσως δεις αρκετά pop-up διαφημιστικά παράθυρα τα οποία θα σου προτείνουν συνεχώς να το αγοράσεις.

10. Adaware

Adaware

Το Adaware είναι και αυτό ένα εξαιρετικό antivirus πρόγραμμα και παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης για τους αρχάριους χρήστες. Λειτουργεί επίσης πολύ καλά με άλλα προγράμματα στον υπολογιστή σου και ενημερώνεται αρκετά συχνά για όλες τις νέες εκδόσεις των Windows. Παρόλα αυτά, δεν παρέχει web filtering και δεν έχει αρκετά καλή παρακολούθηση. Σύμφωνα με την εταιρεία που κατασκεύασε το Adaware, το πρόγραμμα θα σε προστατεύει από ιούς, malware, spyware, phising, online scams και hackers.

11. Panda

Διαθέσιμο για: Windows

Panda

Το Panda διαφέρει αρκετά απ’ όλα τα υπόλοιπα προγράμματα της λίστας. Αρχικά, εστιάζει περισσότερο σε μολυσμένες ιστοσελίδες και παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο ενάντια σε malware. Υποστηρίζει αποκλειστικά τα Windows, αλλά δεν παρέχει καλή firewall προστασία, όμως έρχεται με καταπληκτικά χαρακτηριστικά και είναι εύκολο στη χρήση.

12. Comodo

Διαθέσιμο για: Windows

Comodo

Το Comodo χρησιμοποιεί πολλαπλά layers ασφάλειας για να αποτρέψει τον υπολογιστή σου απ’ το να μολυνθεί από ιούς και malware. Παρέχει μια τεράστια γκάμα από επιλογές και χαρακτηριστικά και ίσως θεωρηθεί λίγο δύσκολο στην χρήση από μη ειδικευμένους χρήστες. Αν και παρέχει ένα εξαιρετικό sandbox το οποίο αρκετοί έχουν αγαπήσει, δεν παρέχει προς το παρόν web filtering.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δωρεάν και premium AntiVirus;

Όταν υπάρχουν τόσα πολλά και καλά δωρεάν antivirus προγράμματα για Windows και Mac, ή για Android και iOS, γιατί να πληρώσει κάποιος για τις premium εκδόσεις τους; Αρχικά, τα περισσότερα δωρεάν antivirus παρέχονται αποκλειστικά και μόνο με άδειες για μη εμπορικούς σκοπούς, που σημαίνει πως αν θέλεις να προστατεύσεις την επιχείρηση σου, τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις για την premium έκδοση. Σε αυτή τη φάση, θα ήταν ακόμα πιο σοφή επιλογή αν πλήρωνες για μια ολοκληρωμένη σουίτα ασφάλειας που να περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που θα χρειαστείς για να σιγουρευτείς πως όλα είναι ασφαλής.

Για τους χρήστες που ενδιαφέρονται να έχουν ένα καλό antivirus πρόγραμμα εγκατεστημένο στους υπολογιστές τους, τα περισσότερα antivirus προγράμματα παρέχουν οικονομικές premium εκδόσεις ιδανικές γι ‘αυτό τον σκοπό. Οι premium εκδόσεις συχνά παρέχουν περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες που κρατάνε τον προσωπικό σου υπολογιστή ακόμα πιο ασφαλή από κακόβουλα λογισμικά, ιούς, malware, anti-phishing και πολλά πολλά ακόμα. Αν είσαι κάτοχος laptop και ταξιδεύεις συχνά, χρησιμοποιώντας WiFi από διάφορα ξενοδοχεία, καφετέριες και πάει λέγοντας, όπου το δίκτυο είναι δημόσιο, ένα premium antivirus θα σε κρατάει ασφαλή καθώς κάνεις τις online συναλλαγές σου και αποκτάς πρόσβαση στα προσωπικά σου αρχεία – και πίστεψε με, σχεδόν όλα τα δημόσια WiFi δεν παρέχουν καλή ασφάλεια.

Τέλος, όταν πληρώνεις για ένα antivirus, αυτό σημαίνει πως παράλληλα έχεις την δυνατότητα να επικοινωνήσεις γρήγορα και εύκολα με την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος. Οπότε, αν ποτέ κολλήσεις κάποιον ζόρικο ιό, η ομάδα θα ‘ναι εκεί για να σε βοηθήσει να επιλύσεις το πρόβλημα.

Συχνές ερωτήσεις για τα AntiVirus προγράμματα στα Windows

Αν έχεις περισσότερες απορίες ή προβληματισμούς μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σου απαντήσω.

Αξίζει να επενδύσω στην Pro έκδοση ενός AntiVirus;

Αν χρησιμοποιείς την δωρεάν έκδοση ενός AntiVirus προγράμματος, ή δοκίμασες την Pro έκδοση για τη διάρκεια των δωρεάν δοκιμαστικών ημερών και έμεινες ευχαριστημένος/η με τα αποτελέσματα, τότε σίγουρα αξίζει να επενδύσεις λίγα χρήματα για να διατηρείς την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και όλα τα ευαίσθητα δεδομένα σου ασφαλείς. Οι συνδρομητικές εκδόσεις συχνά περιλαμβάνουν υψηλότερη ασφάλεια, περισσότερες σημαντικές λειτουργίες και VPN για πλήρη κρυπτογράφηση.

Πόσο απαραίτητο είναι ένα AntiVirus στα Windows;

Αν είσαι ειδικευμένος και γνωρίζεις πότε μια ιστοσελίδα ή ένα πρόγραμμα είναι κακόβουλο, τότε το Microsoft Defender που παρέχεται σε όλες τις εκδόσεις των Windows θα είναι αρκετό. Παρόλα αυτά, για αρχάριους ανθρώπους που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και για οικογένειες, τότε ένα επιπλέον AntiVirus πρόγραμμα συστήνεται πάντοτε για την αποφυγή ιών και malware που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Ποιο είναι το καλύτερο AntiVirus για Windows;

Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για να αυξήσεις την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στα Windows. Ορισμένα από τα καλύτερα AntiVirus για Windows είναι σίγουρα το Bitdefender και το Malwarebytes. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύκολα στη χρήση ακόμα και από αρχάριους χρήστες και χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Από που να κατεβάζω AntiVirus προγράμματα με ασφάλεια;

Προτίμησε να κατεβάζεις και να εγκαθιστάς όλα τα AntiVirus προγράμματα από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Στο άρθρο παραπάνω θα βρεις τον σύνδεσμο για την ιστοσελίδα κάθε AntiVirus προγράμματος, ενώ μπορείς να χρησιμοποιείς και δωρεάν προγράμματα όπως το PatchMyPC το οποίο παρέχει και αυτό την δυνατότητα εγκατάστασης από την καρτέλα “Security”.


Εσύ ποιο από τα παραπάνω δωρεάν antivirus προγράμματα για Windows και Mac θεωρείς πως είναι το καλύτερο και πιο χρησιμοποιείς στον υπολογιστή σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου καθώς επίσης και τις προτάσεις σου για άλλα antivirus προγράμματα στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε